2023-12-20 186 瀏覽
喺朗屏嘅街市附近,竟然有一間隱世糖水舖,其實我已經食過好多次,店舖細細,但係充滿人情味!明明味道好好,直程係可以同元朗區甜品嚟個PK,但係佢哋選擇唔宣傳,簡簡單單淨係做街坊生意!甜心生果園最出名就係食榴槤同芒果,榴槤推薦大家試吓佢哋嘅炒冰,店主強調係炒冰唔係雪花冰嗰啲,口感都好綿密另外真係要介紹佢哋個芒果河粉,真係大兜到成兜河粉咁河粉QQ滑滑,芒果都係超甜,但係佢份量大到真係兩個人share食會好啲,不過絕對係我食過咁多間芒果河粉嚟講最好食嘅一間

另外真係要介紹佢哋個芒果河粉,真係大兜到成兜河粉咁

2023-12-15 106 瀏覽
依家講化嘅美食,我實要讚下我喺條街轉角發現嘅一家小店。店面雖然唔起眼,但鮮果炒冰真係好正👍!試左佢哋嘅芒果炒冰,質感喺綿綿同沙冰之間,食落去個芒果味係咁濃郁,真係惹味到不得了!甜度啱哂口味,酸酸甜甜一啖又一啖,根本停唔到口!🥭不過隔離啲西瓜粒就有啲多餘,感覺好似配角亂入咗主角戲份,有少少格格不入嘅感覺。但係,呢個小遺憾都抵擋唔住炒冰嘅魅力。店哋又提供咗好特別嘅芒果腸粉!睇見隔籬食客食得好欣賞,下次我一定要試吓!如果你鍾意食甜品,而且想搵啲新款式嚟換吓口味,呢間絕對係你嘅好選擇!啲冰品真係鬼馬精緻,而且滋味足,啱晒摯愛美食嘅你。🍧

2023-12-07 74 瀏覽
依家話你知!呢次去到間舊記得糖水店,瞓身一試佢地嘅經典芒果炙燒雪糕,真係心思思咁等嗰一啱啱整好的盆藝術品咁。撈一啖落口,彩虹般嘅層次感;先係涼快嘅雪糕滑過舌尖,跟住個甜滋滋芒果醬,啖啖都係果香噴噴。唔使言語,眼波嗲嗲,我都知道同行嘅狗朋貓友都讚好讚滿分!🍨再點咗個傳統杏仁豆腐,簡單唔過哂,但係食落個潤滑,又唔會太濛,輕輕哋嘅甘香真係撲鼻。話晒,港式甜品就係要咁,唔需要太複雜,簡簡單單最真。喺嘈雜嘅都市裏頭,呢啲小小嘅幸福感真係寶貴。推介俾大家,下次路過,記得幫襯,唔好錯過!🍮心滿意足曬,走出間舖頭,轉頭再望望,都係嗰啲暖暖嘅黃光,就好似食完甜品後嘅心情,暖笠笠。下次有机會,一定會再嚟,試下其他款,滿足下我嘅甜蜜味蕾。😌

2023-10-05 105 瀏覽
呢間糖水甜品舖係讀書時期嘅回憶 最初開張佢地嘅鎮店之寶 - 芒果炒冰 真係風靡一時 有段時間仲可以睇住佢炒🤩 個時成日都去打躉食炒冰😋 搬離咗朗屏圈之後 確實少食咗好多 最近想重拾一下回憶 叫咗芒果炒冰 楊枝甘露 腸仔魚旦芒果炒冰份量細咗好多 不過都明白 冇得同以前比較 競爭大 生意難做咗好多 不過味道就真係爭得遠 好淡 芒果味唔夠濃 溝稀咗個種芒果味🥲 楊枝甘露反而唔錯 芒果肉份量唔算少 一間舖要保持到水準 真係唔易 希望佢地可以做得返以前嘅水準 再紅過😬

芒果楊枝甘露
$50 (宵夜)
芒果楊枝甘露
2023-07-10 154 瀏覽
佢哋嘅芒果卷真係好特別,白色椰汁皮嘅質地好滑好嫩,芒果切粒嘅份量都好足夠,鮮甜爽口。而且,佢哋係烘焙嘅過程中加入咗椰漿,味道更加香濃,好適合甜品愛好者。至於紫米露,佢哋嘅紫米粒好Q彈,配上哈密瓜同埋蜜瓜,甜度適中,唔會過甜,食落好舒服。不過,要留意啲人可能會覺得佢哋嘅價錢稍微有啲貴,但係我覺得呢個價錢係值得嘅,因為味道好好同埋份量都好足夠。總括而言,如果你係甜品愛好者,呢間甜品舖絕對係值得一試嘅,我絕對會再嚟呢度食芒果卷同埋紫米露。
2023-06-27 93 瀏覽
呢間係元朗數一數二好食嘅甜品! 第1次食係因為附近冇乜甜品好選擇,見呢間有開就茂茂然走左入去食~我地叫左芒果卷同埋楊枝甘露~1. 芒果卷芒果大大舊又夠清甜, 而且外皮好驚喜,爽口彈滑充滿椰汁味,真係超有水準!2. 楊枝甘露同出面嘅味完全兩回事,因為佢係用芒果汁打底(出面食果D好淡味同埋個底汁好假),真係好足料! 我想講,呢間舖頭雖然睇落好“up dup”,但係店主真係好用心去整好每一道甜品,好足料,原汁原味!
呢間係元朗數一數二好食嘅甜品

我地叫左芒果卷同埋楊枝甘露~

1. 芒果卷

2. 楊枝甘露

楊枝甘露

2023-05-26 104 瀏覽
#20230430 🤍📍 甜心鮮果園 @sweethearts_yl元朗安寧路紫荊樓2期138號地下➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#超滑榴槤卷 $42💭 又想食榴槤又想食芒果,小朋友先做選擇,🐷全部都要😎椰漿溝蒟蒻粉整成腸粉咁既樣,咬落有蒟蒻既Q彈同爽口,連埋入面滿滿既榴槤肉食落涼浸浸👍🏼.#芒果河粉撈 $45💭 河粉撈同腸粉基本上係同一樣野,只係整成唔同形狀,上面有呂宋芒既果肉同醬🥭好香芒果味兼且係完全無渣,用叉一啖𠽌入口真係好似食緊河粉咁🍜老字號果然有啲料到先屹立到咁耐.#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
#20230430 🤍
📍 甜心鮮果園 @sweethearts_yl
元朗安寧路紫荊樓2期138號地下
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
#超滑榴槤卷 $42

#芒果河粉撈 $45

#元朗美食 #🐷在元朗 #🐷_食
元朗十八年老字號!係一間傳統街坊糖水舖,店內有唔少中式糖水提供,不過講到最出名嘅就係芒果類產品啦(≧∇≦)❥芒果腸粉($45) 滑嘟嘟嘅椰汁蒟蒻皮卷住超甜超Juicy菲律賓呂宋芒果,係一款好食又冇負擔嘅甜品😙❥芒果炒冰($48) 炒冰質感幾綿滑,芒果揀得靚,味道又濃又香甜🥭真係好適合夏日炎炎啪返碟🫢立刻透心涼😎期間仲有機會見到叔叔現場炒冰,佢會先將新鮮芒果汁倒入個類似鑊甘嘅冰機上面,之後不斷炒炒炒….過程大概8-10分鐘,最後再用模具cup成花花樣就大功告成🌼

❥芒果腸粉($45)

❥芒果炒冰($48)

最後再用模具cup成花花樣就大功告成🌼
  • 自製芒果卷
香港懷舊甜品店,位置一點也不起眼! 以前經過也沒有特別的想食!😂😂因為環境不是特別好,比較市井! 就在街市附近的天橋底。後來聽說,這家原來是很有名的,所以就去試一試!已經在元朗開了十八年了!點了:🥭芒果炒冰$48: 手工炒出來的;🥭芒果腸粉: 芒果很甜看到現在有榴槤炒冰和腸粉,下次可以試一試!

因為環境不是特別好,比較市井! 就在街市附近的天橋底。

點了:
🥭芒果炒冰$48: 手工炒出來的;

🥭芒果腸粉: 芒果很甜

看到現在有榴槤炒冰和腸粉,下次可以試一試!
2023-05-01 103 瀏覽
見呢間出名芒果炒冰同芒果卷。。不過去到芒果卷售罄~最後試左芒果炒冰~.鮮雜果涼粉 $35好味度:⭐️⭐️⭐️主要覺得糖水太多。。如果糖水轉花奶,味道應該好味d 🙈🙈.芒果炒冰 $48好味度:⭐️⭐️⭐️真係好香芒果味。。個人覺得都ok~.
見呢間出名芒果炒冰同芒果卷。。
不過去到芒果卷售罄~最後試左芒果炒冰~
鮮雜果涼粉 $35
好味度:⭐️⭐️⭐️
主要覺得糖水太多。。如果糖水轉花奶,味道應該好味d 🙈🙈
雜果涼粉

芒果炒冰 $48
好味度:⭐️⭐️⭐️
真係好香芒果味。。個人覺得都ok~
芒果炒冰

二訪一樣出色!芒果控天堂,爆甜0渣解渴芒果甜品🥳!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🥭 招牌自製芒果卷 HK$46・味道:椰汁皮配大大舊芒果肉,薄皮但仲食到椰汁甜咸甜咸感。芒果完全係天然水果甜,0糖漿!正😚・口感:滑捋捋椰汁皮,芒果肉0渣,小小芒果絲都冇攝落牙罅,掂!!!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・🤰性價比:高~🤰9衝度:9衝~🤰結論:作為一個專業芒果控(最愛呂宋芒),呢間滿分!・・・・・・・・・・・・・・・・・・・・地址:元朗安寧路紫荊樓2期138號地下
二訪一樣出色!芒果控天堂,爆甜0渣解渴芒果甜品🥳!

🥭 招牌自製芒果卷 HK$46

🤰性價比:高~
🤰9衝度:9衝~
🤰結論:作為一個專業芒果控(最愛呂宋芒),呢間滿分!

地址:元朗安寧路紫荊樓2期138號地下

2023-04-11
$46 (宵夜)
2023-04-09 113 瀏覽
我第一次來到這家甜品店,沒有太多人,所以我們不用等位,只是只可以坐在街上的座位。這甜品店好像已經經營很久了,獲取很多獎項。入口處播放了幾個電視訪問的採訪片段。他們最著名的甜點好像是榴蓮和芒果炒冰,但我們沒有點這些。我們點了2 個甜品:芒果卷(HKD$45) - 我會給予 4/5 ⭐️ 榴蓮卷(HKD$42) - 我會給予 3/5⭐️ 。兩者都美味,水果都做得非常出色,相比下卷的皮就差一點,芒果較甜所以給予更高分數。如果下次再來我會試一試炒冰。

我們點了2 個甜品
芒果卷(HKD$45) - 我會給予 4/5 ⭐️
榴蓮卷(HKD$42) - 我會給予 3/5⭐️ 。

榴連卷
2023-03-16 97 瀏覽
評分: 4.5/5💕甜心鮮果園 (元朗)💕元朗安寧路紫荊樓2期138號地下如果行經過元朗,想搵間甜品店,就一定不可以錯過甜心了。當進入店鋪,傳統舊式的裝修令人充滿懷念感。這次我叫了它的招牌甜心-自製芒果卷。不得了!皮滑芒果甜😱一啖線落喉嚨😱非常夾,非常好味,令人不會失望💕一定要試🥰#hk #hkfoodie #hkfood #yuenlong #yuenlongfood #loveeating #dessert
評分: 4.5/5💕

甜心鮮果園 (元朗)💕

元朗安寧路紫荊樓2期138號地下

如果行經過元朗,想搵間甜品店,就一定不可以錯過甜心了。

當進入店鋪,傳統舊式的裝修令人充滿懷念感。

一定要試🥰

#loveeating #dessert
2023-03-16
$50 (宵夜)
2023-02-18 138 瀏覽
呢間店內環境古舊d,附近都係菜檔。雖然係咁,但無可否認,佢嘅芒果系列係實力派‼️自製芒果卷 🔥食完飯過嚟食甜品,本身都擔心叫腸粉類會唔會好滯,點知又唔會。芒果超厚切❤️而且個皮好滑,薄得嚟又唔易散開。大推‼️芒果炒冰 😋menu睇圖睇落好懷舊,但見佢係招牌就叫左,個樣真係普通,但係佢個芒果冰細到冇冰粒感,仲細緻過沙冰刨冰,做得好好! 不過覺得加埋裝飾嘅朱古力醬有d奇怪🤣

自製芒果卷 🔥

芒果炒冰 😋
自製芒果卷
自製芒果卷
  • 芒果炒冰
  • 芒果卷
2022-11-17 470 瀏覽
常常吃芋圓好像沒什麼新意?偶然都會想吃點其他的。炒雪糕或者大家都有聽過,炒冰不知大家又知不知道呢?最近朋友就帶我去元朗的 甜心鮮果園 吃這個十分馳名的炒冰喔!店面不是很大的關係?部份桌子在室外位置。🍧芒果炒冰 ($48)可能是形狀和顏色影響,立眼看像月餅 (笑)吃落有點像雪芭,芒果味頗濃的,十分清新解喝。天熱吃一口即時降溫,放在炒冰面的是西瓜!🥣椰汁紫米露($23)都算頗大一碗。椰汁味太淡,幾乎沒吃出。不過紫米夠軟糯,整體不會很甜。看到有自家製芒果卷,好像都幾吸引 🤗
常常吃芋圓好像沒什麼新意?偶然都會想吃點其他的。
炒雪糕或者大家都有聽過,炒冰不知大家又知不知道呢?
店面不是很大的關係?部份桌子在室外位置。

🍧芒果炒冰 ($48)
可能是形狀和顏色影響,立眼看像月餅 (笑)
吃落有點像雪芭,芒果味頗濃的,十分清新解喝。
天熱吃一口即時降溫,放在炒冰面的是西瓜!
芒果炒冰

🥣椰汁紫米露($23)
都算頗大一碗。椰汁味太淡,幾乎沒吃出。
不過紫米夠軟糯,整體不會很甜。
椰汁紫米露

看到有自家製芒果卷,好像都幾吸引 🤗
2022-11-13
$35.5 (宵夜)