招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多筍工 (10)
2024-03-16 1864 瀏覽
【牧羊少年與他的浮萍】星期六,中午12點,餐廳已經3份1滿。朋友有兩小時食飯然後去文化中心練習,剛好餐廳容許最多坐兩小時。有 set lunch 和 brunch 。選了 set lunch。Lunch ($158 )又可以選 A + B or B + C。A 是餐湯或前菜。B 是主菜。C 是蛋糕或甜品。我選了 A + B。A : 自家製風乾蕃茄水牛芝士意大利青瓜沙律 配 韓式油醋幾開胃,細細碟。B : 澳洲 M4安格斯西冷 及 香烤蔬菜 配 牛燒汁 (+ $68)西冷不過不失,選了 7成熟,頗多筋。Drink :白桃烏龍茶 (熱)一個茶包朋友選了 B+ CB : 美國牛肉漢堡 配 海鹽薯條 乾茄蒜香蛋黃醬 (+ $28)包鬆軟,外邊少少脆,正常溫度。漢堡比預期中好味,有和牛味和叉燒味。海鹽薯條好味。C: 是日蛋糕 (百香果mousse蛋糕)正常發揮Drink : 蘋果汁朋友說好飲。上一次來好像是 2022年9月參加一本詩集《夢或者無明》的新書分享會。窗外邊望著文化中心,有很多自拍的旅人。餐廳內有談話的人。互不相干,相映成趣。
【牧羊少年與他的浮萍】

星期六,中午12點,餐廳已經3份1滿。

A 是餐湯或前菜。B 是主菜。C 是蛋糕或甜品

我選了 A + B。
A : 自家製風乾蕃茄水牛芝士意大利青瓜沙律 配 韓式油醋

風乾蕃茄水牛芝士意大利青瓜沙律 配 韓式油醋

幾開胃,細細碟。

西冷不過不失,選了 7成熟,頗多筋。

Drink :白桃烏龍茶 (熱)

一個茶包

朋友選了 B+ C

慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡 配 海鹽薯條 波勃威士忌燒烤醬

C: 是日蛋糕 (百香果mousse蛋糕)

正常發揮

Drink : 蘋果汁
朋友說好飲。

2024-03-16
風乾蕃茄水牛芝士意大利青瓜沙律 配 韓式油醋
慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡 配 海鹽薯條 波勃威士忌燒烤醬
2024-02-09 2358 瀏覽
牧羊少年咖啡館大約有10間8間,唯獨位於文化中心的這家是屬於牧羊少年的浮萍。餐廳裝潢充滿格調,偌大的店舖,座位不會擺放得太過擠擁,而是寬敞舒適。朋友大約提前一個月左右訂位,只有6:30pm及8:30pm兩個時段可選。當晚致電詢問能否提早前往,獲回覆指有客人已結帳離座,才可提前至8pm入座。紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律,三文魚以紅菜頭醃漬,魚肉呈紅色,並沒有紅菜頭那陣青味。三文魚肉大片厚身又柔軟。布袋芝士即burrata cheese,因形狀胖乎乎的像一個漲鼓鼓的小布袋而得名。一切開那布袋,香滑流心的芝士溢出,與紅菜頭三文魚的味道相配,加上horseradish cream就更為滋味!酥脆魷魚圈配辣根時蘿蛋黃醬,魷魚圈的份量很少,炸粉稍厚,又炸得焦了一點,調味不夠惹味。澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁,5成熟的西冷扒外層燒得焦香,內裡肉質粉嫩軟稔,肉汁豐沛,簡簡單單配上牛燒汁已很好吃😋椰奶骯髒咖啡,咖啡帶淡淡椰子香🥥之餘又不會蓋過咖啡香,幾好飲~~~整體用餐體驗舒適,使人能在浮萍上與牧羊少年一起享受一個寫意的晚上。

紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律

紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律
澳洲M4安格斯西冷及香烤蔬菜佐牛燒汁
椰奶骯髒咖啡
2024-01-16 2226 瀏覽
大病前都在努力慶祝聖誕,就在病倒前的一個晚上繼續玩樂,跟男友來到我倆都想到訪的人氣餐廳吃晚飯再逛街,繼續延續節日的氛圍 佩里戈鴨油薯條 $78可以吃到鴨油薯條的地方,之前曾在另一間食肆吃過鴨油薯條印象深刻!店家的薯條屬於幼長形但薯肉飽滿;用鴨油炸過的薯條更添一份香氣跟惹味,再灑上鹽巴就更好吃~ 建議不要蘸茄汁吃會比較好西班牙辣椒蒜油大蝦 $118我倆真的很愛吃這個tapas,幾乎每發現餐廳有這道菜就會點,也發現每間店的煮調方法各有不同!蝦肉彈牙,粉橙色醬汁比較濃稠入口帶辣度,香濃惹味也滲出蒜香~烤義式時令海鮮拼盤 $338主菜選了這個海鮮拼盤,雖然要等待比較長一點的時間不過絕對值得,全因這個拼盤真的超豐富!虎蝦、帆立貝、蜆、比目魚跟魷魚,全都是以燒烤的形式處理,再加上微辛辣的調味,香口的同時不失海鮮的鮮甜味,款款也好吃!墊底的還有烤新薯跟蔬菜,同樣美味可口肉桂焦糖香蕉配雲尼拿雪糕及焦糖醬 $108男友看到這個甜點二話不說要來吃!這個賣相精緻好看,以鋪滿焦糖的香蕉夾雜著雲尼拿雪糕,表面灑上滿滿的肉桂粉跟焦糖醬,甫上枱已散發香甜的肉桂香;香蕉跟焦糖的味道相當匹配,焦糖面厚度跟味道也是剛好,
佩里戈鴨油薯條 $78
西班牙辣椒蒜油大蝦 $118

烤義式時令海鮮拼盤 $338

肉桂焦糖香蕉配雲尼拿雪糕及焦糖醬 $108
男友看到這個甜點二話不說要來吃!這個賣相精緻好看,以鋪滿焦糖的香蕉夾雜著雲尼拿雪糕,表面灑上滿滿的肉桂粉跟焦糖醬,甫上枱已散發香甜的肉桂香;香蕉跟焦糖的味道相當匹配,焦糖面厚度跟味道也是剛好,再配雪糕吃絕對有種幸福感!
黃金蕎麥茶 $40(冷熱同價)
特濃朱古力 $48(冷熱同價)

飲品方面由於天氣還未回暖加上自己身體不適所以都來喝熱飲,蕎麥茶茶味清幽帶回甘,配幾款味道偏重的會有種清新的感覺;男友點的特濃朱古力香甜柔滑,朱古力濃厚,兩杯同樣好喝!
近半的店家姊妹店都曾光顧過,這次來到文化中心開設的就集合了餐廳、酒吧跟文化展覽於一身的地方,裝潢高雅也帶文青特色跟時代感,加入不少綠化元素,最受歡迎的相信是放滿書籍的位置,除了可拿櫃上的書籍閱讀外,店家還不時舉辦讀書會或書籍分享會,非常有意思!加上鋪面大部份位置都是落地大玻璃,採光度充足空間感亦然,座位之間寬敞令到在這裡用餐心情更舒暢!要一讚店員的服務真的很好很用心,會一直添加開水也因為我們一句「想要暖水」就牢記於心每次添水也會注意到~ 整體食物質素都比姊妹店高品質,是值得回訪啊!
2023-12-27
2024-01-08 1681 瀏覽
好味指數😋😋😋回頭指數 ⭐️⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗假期約咗朋友食 lunch,佢揀咗呢一間,有個攪笑位係,揀呢間餐廳嘅朋友去到門口都要打俾我哋,因為門口見唔到中文名,只見到好有型嘅字體寫住 Lemna,我最早到,明明已經知道個位大概響邊,但都要double check 返個名,因為唔太見到牧羊少年呢幾隻字(或者係我發雞盲),咁不如直接冇中文名,可能冇咁令人 confused~餐廳用QR code 落單,我想要杯水,見到職員好似好忙碌咁走嚟走去,揮手冇人見到,終於有人見到啦,似乎我叫咗一個唔係會攞水嘅職員,佢有少少翻白眼嘅樣,再叫另一個俾我。Lunch set 2 course ($158),3 course ($188),我叫咗2 course,有main 同 dessert。🍴美國牛肉漢堡配海鹽薯條佐乾番茄蒜香蛋黃醬(+$28)首先想講,一個朋友叫咗大蝦扁意粉,另一個叫豬鞍,豬鞍寫明需時呢個明白嘅,坐咗10幾分鐘,扁意粉到咗,等咗一陣,朋友應該想等我個 burger 到先食,我叫佢食先,凍咗會唔好食,好彩有咁做,朋友個意粉到咗半個鐘有多,已經食完啦,都未見 burger 出現,再等多一陣,
好味指數😋😋😋
回頭指數 ⭐️⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗

🍴美國牛肉漢堡配海鹽薯條佐乾番茄蒜香蛋黃醬(+$28)
首先想講,一個朋友叫咗大蝦扁意粉,另一個叫豬鞍,豬鞍寫明需時呢個明白嘅,坐咗10幾分鐘,扁意粉到咗,等咗一陣,朋友應該想等我個 burger 到先食,我叫佢食先,凍咗會唔好食,好彩有咁做,朋友個意粉到咗半個鐘有多,已經食完啦,都未見 burger 出現,再等多一陣,朋友懷疑係咪漏單,追嘅時候,職員行開再返嚟就換嚟一句,依家咪嚟囉~

海鹽薯條份量好多,好香脆,好味!至於個 burger 呢,漢堡扒好乾,醬汁好味都救唔到佢嘅乾,一般好食。

美國牛肉漢堡配海鹽薯條佐乾番茄蒜香蛋黃醬

🍴是日蛋糕
因為QR code 落單冇說明是日蛋糕係咩,又要經歷多一次揮手好耐先搵到職員問嘅狀態先落到單,係 passion fruit 蛋糕,呢款蛋糕做得唔錯,酸甜度幾 balance,朋友叫咗 tiramisu,我哋 share 試,tiramisu 比較普通,冇咩特別,大家都覺得 passion fruit 好食D!

🍴薄荷奶泡朱古力(+$24)
QR code 落單可以揀後上,咁我見食到差唔多,又揮手搵人可以上杯飲品,今次好快有人應,點知,職員送咗一杯咖啡嚟,我話我哋冇叫,佢嘅反應係,咁你叫咗咩嘢丫?個態度係有D 冇禮貌~ 講返杯嘢飲,朱古力味非常濃郁,薄荷味啱啱好,呢杯係好飲嘅~

薄荷奶泡朱古力

整體上,我揀嘅 burger 係一般,蛋糕同飲品係唔錯,lunch 加加埋埋200幾蚊都唔算平,但係服務質素就好參差,有D 職員係幾好,有D 又好有趣,唔太配合到呢個環境同價位,攪到好似去咗有性格伙記嘅茶餐廳咁~

薄荷奶泡朱古力
2024-01-02 448 瀏覽
2023年轉眼之間就嚟到年尾啦,今個除夕又可以一齊倒數歡度新年🫶🏻,今次小妹自問編排得幾好🤭睇戲安排在K11 Musea❤️晚飯則安排在牧羊少年於文化中心既分店《牧羊少年與他的浮萍》!店內有藝術氣氛,皆因附近鄰居有香港藝術館、香港文化中心❣️話說牧羊少年咖啡館,小妹都去過唔同分店,有太子白楊街老鋪、沙田文化博物館分店、尖沙咀K11分店、銅鑼灣fashion walk分店,以及呢次既《浮萍》,可想而知小妹幾咁熱愛牧羊少年🤣🤣而《浮萍》係目前為止最高級既分店,同閨密、情侶嚟食就一流🤭又浪漫又可以打卡。早一個月已訂位,安排坐卡位😊入店前職員小姐居然問「你地點行到過嚟呢度架?」因為當時已經封晒路,小妹心諗「今年安排得太好😍」除夕晚餐無須叫指定套餐,只需按平時咁跟餐牌order,我地叫左:💛莎樂美腸Pizza係好食😋薄餅🍕芝士滿滿,莎樂美腸濃味,Pizza底亦不會過硬❣️💛海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉男朋友話太濃同杰撻撻,醬汁稀番少少會更完美!💛煎北海道帶子配奶油南瓜烤菇Risotto 呢個味道岩岩好,奶油、南瓜、烤菇絕配丫,仲有啲南瓜籽,令口感有多啲層次🩷💛熱靜岡焙茶小妹生病中,唔飲得凍飲既選擇。不過本

💛莎樂美腸Pizza

💛海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉
男朋友話太濃同杰撻撻,醬汁稀番少少會更完美!

💛煎北海道帶子配奶油南瓜烤菇Risotto

💛熱靜岡焙茶
小妹生病中,唔飲得凍飲既選擇。不過本身係焙茶喜愛者💓

💛葡萄西柚蜂蜜冷壓果汁
男朋友不嬲愛嘗試😂佢話好酸,之後再叫番杯紅酒配甜品🤭🤭

💛烤蘋果批配雲尼拿雪糕
呢個甜品好好食,似蘋果pizza配雪糕,雪糕好好食🤤

💛仲有杯2015紅酒
飲咗一啖🥹好酸好澀,唔岩小妹🤓

整體來講,小妹生日要再嚟《浮萍》好好品嚐美食同打卡❤️2024年請繼續多多支持,小妹會繼續努力分享更多美食!祝願大家新一年快快樂樂🎆🎉🎊
莎樂美腸Pizza
靜岡焙茶、葡萄西柚蜂蜜冷壓果汁
烤蘋果批配雲尼拿雪糕
  • 莎樂美腸pizza
3天前 0 瀏覽
虽然有好几个分店,但我最喜欢的就是隐藏在香港天文馆后面,位于香港文化中心地下的Lenma,明明是在最繁华的尖沙咀,却闹中取静的自成一派空间,每次来都有种探秘的感觉店里原木色绿植装饰,但不会过于茂密吵到你的眼睛;餐厅的占地面积大,宽敞明亮的同时恰到好处的让人很平静,所以我很喜欢约朋友来这里喝咖啡☕️非常chill因为考试没吃午饭,所以到店里的时候真的非常饿,点了全餐,snack选择了西班牙辣椒蒜油大虾,main点了慢煮烟西班牙甜椒粉八爪鱼配番红花番茄意大利饭,drink是奇异果青瓜羽衣甘蓝和蜂蜜榨的能量饮,dessert是无花果核桃焗流心芝士挞配焦糖脆脆每一道都很美味,特别是甜品,对于一个需要控糖的人来说,放纵吃一下简直是最好的犒赏,份量太多了,最后得打包带回家对了,他们家还有个酒吧,就在餐厅旁边,如果在附近想和朋友小酌一杯的,可以来试试哦

5天前 0 瀏覽
又到一年三次嘅中同慶生日,今次主角係我呀一如既往,大家掉啲idea出嚟,最終其中一個會認真睇食評嘅人揀咗呢一度,驟眼睇牧羊少年以為都係同我本身認知嘅Cafe一樣,但望真啲佢個名好有文藝氣息(就因為佢坐落喺文化中心?)今日我哋食嗰部份的確係我認知嘅牧羊少年一樣大,原來佢有另一個area係bar 嚟㗎,環境佈置真係chill 好多,俾人超吓坐低飲杯嘢食啲小食,不過就三點先開。因為佢嘅食物選擇比較少,所以冇揀到!我哋一行五人揀咗三個brunch set同埋一個Tea set. Brunch set 包括A+B+C頭盤A揀咗兩份吞拿魚他他toast (4件) - 實在太迷你,個Toast有啲硬 一份沙律菜(青瓜絲蕃茄乾)- 好fresh 都係好mini主菜 B 安格斯西冷(七成熟)- 一般般啦慢煮豬鞍扒- 真係幾嫰,好食過steak 咖喱海鮮扁意粉- 我個人比較喜歡呢個,雖然有啲辣,不過辣得來好啱我口味 (有啲馬拉既味道)C甜品要咗兩款,包括是日精選同埋心太軟-是日精選就係海鹽柚子豆腐cheese cake有驚喜cheese cake 所有味道都有齊晒🥰-唔知係唔係真係即刻焗㗎呢?我哋嗌佢上
又到一年三次嘅中同慶生日,今次主角係我呀

Brunch set 包括A+B+C
頭盤A揀咗兩份吞拿魚他他toast (4件)
- 實在太迷你,個Toast有啲硬
一份沙律菜(青瓜絲蕃茄乾)
- 好fresh 都係好mini

主菜 B
安格斯西冷(七成熟)
- 一般般啦
慢煮豬鞍扒
- 真係幾嫰,好食過steak
咖喱海鮮扁意粉

C甜品

要咗兩款,包括是日精選同埋心太軟
-是日精選就係海鹽柚子豆腐cheese cake
有驚喜cheese cake 所有味道都有齊晒🥰
-唔知係唔係真係即刻焗㗎呢?我哋嗌佢上甜品到真係上枱都差唔多半粒鐘。不過就唔太流心囉。

Tea set就叫咗一個小食拼盤包括有炸魷魚🦑、雞翼、薯條同埋腸)
都係so far so good啦,正常嘢囉

每人一杯嘢飲,分別有我嘅蝶豆花創意咖啡、宇治金時、花生香蕉朱古力奶昔、dirty 同埋Lemonade。

揀嘢飲梗係揀杯特別啲㗎啦,蝶豆花嘅藍色加埋咖啡溝出嚟灰灰藍藍咁好靚呀 ,其他都係冇乜驚喜正常囉!😅

其實個餐廳名「牧羊少年與他的浮萍」,真係要搵個人嚟解釋吓,網絡似乎bar 嗰邊真係貼合呢個主題多啲! 可惜今次試唔到丫

最意外係有兩個小時用餐時間囉,我哋好似坐咗好耐咁!

2024-05-13 0 瀏覽
環境寬敞入坐後有時間限制- 2小時午膳時間人多,嘈吵些那天我們有小朋友一起用餐,他們供應畫筆和紙給有小朋友午膳組合的價錢是:前菜 加 主菜 / 主菜 加 甜品 ($158) 包1杯飲品前菜 加 主菜 加 甜品 ($188) 包1杯飲品The restaurant is spacious.2-hour time limited set for the meal period. It was quite noisy as there were crowd of guests. The restaurant provides color pen and paper to children. The price of the set-lunch combinations: Starter plus Main Course / Marin Course plus Dessert ($158) includes 1 drinkStarter plus Main Course plus Dessert ($188) includes 1 drink佩里戈鴨油薯條 ($58)薯條香脆,份量足Pe
環境寬敞
入坐後有時間限制- 2小時
午膳時間人多,嘈吵些
那天我們有小朋友一起用餐,他們供應畫筆和紙給有小朋友

午膳組合的價錢是:
前菜 加 主菜 加 甜品 ($188) 包1杯飲品

The restaurant is spacious.

佩里戈鴨油薯條
佩里戈鴨油薯條 ($58)
薯條香脆,份量足
Perigo Duck Fat w/ Fries ($58)
The fries were crispy and tasty with good portion.

法葱吞拿魚他他迷你多士
法葱吞拿魚他他迷你多士
多士脆,有提子粒,吞拿魚夠新鮮
Tuna Tartare Mini Toast w/ Lemon Dill Mayo
The toast is crunchy with raisin. The tuna is fresh.

龍蝦肉及蝦肉奶油包
龍蝦肉及蝦肉奶油包 配 海鹽薯條 ($+28)
有足料的龍蝦和蝦
包有牛油蒜香味

Lobster & Shrimp Brioche Buns w/ Lemon Dill Mayo & Sea Salt Fries
The brioche is rich in taste of garlic butter.
The portion of the lobster and shrimp are good enough.

Tiramisu
Tiramisu
不夠濃郁
餅底沒有浸過咖啡或者liqueur
The tiramisu is plain. The cake base is not dipped with coffee or liqueur.

New  York  Cheese  Cake
New York Cheese Cake
芝士夠濃,夠身
餅底夠實正

The flavor and the texture of the New York cheese cake mixture is rich.
The texture of cake base is good.

Espresso
Espresso
味道ok
The flavor of espresso is fine.

English  Brunch
佩里戈鴨油薯條
龍蝦肉及蝦肉奶油包
2024-05-13 0 瀏覽
星期日既晚上, 同友人係尖沙咀海傍附近發現依間唔起眼, 但望入去幾chill幾有氛圍感既餐廳事後發現原來佢都係牧羊少年旗下一打開menu, 睇得出餐廳花左唔少心機去調製特色既Cocktails同埋用上好靚既插畫, 心思思左幾杯之中既其中兩杯:1. Shallow 飲落好清新, 重梅子味, 令到成杯酒有獨特既咸香同酸味, 整體上不錯2. Southern Whisper如果有抗拒芫茜味既朋友, 依杯真係要慎點!自問自己係一個唔抗拒芫茜, 但都覺得成杯野飲好重芫茜味, 同埋有D蓋過左pineapple同lemon既味道, 但氣泡感係足夠的, 味道少許失望

事後發現原來佢都係牧羊少年旗下

1. Shallow
Shallow

2. Southern Whisper
Southern Whisper

2024-05-12
Shallow
2024-05-06 0 瀏覽
在尖沙咀逛街光顧這家裝修裝修走現代簡約風的西餐廳。  一行三人享用了以下食物:海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉 ($188) 醬汁夾雜了陣陣海膽及魚子的香氣,很惹味,再加上一梳梳鮮甜的蟹肉,配了軟腍彈牙的貝殼粉,入口時可把醬汁和蟹肉盛載,這道菜精彩絕倫。 莎樂美腸薄餅 ($178) 香噴噴,一客六件,餅底香脆可口,配料當然有莎樂美腸、芝士、橄欖及蕃茄醬,味道清新可口,莎樂美腸微辣,令人開胃醒神。 慢煮煙西班牙甜椒粉八爪魚配蕃紅花蕃茄意大利飯 ($168) 大大條的八爪魚足鬚,十分搶眼,很有嚼勁。意大利飯夾雜了蕃紅花蕃茄,多汁甜美,整體味道鹹甜適中,米粒軟熟。 烤蘋果批配雲呢拿雪糕 ($98) 擺盤像一件藝術品,表面有一球軟滑的雲呢拿雪糕,底下蘋果切得薄身整齊,批身鬆脆。 食物質素不俗,店員們服務周到。
在尖沙咀逛街光顧這家裝修裝修走現代簡約風的西餐廳。

一行三人享用了以下食物:

海膽黑魚子醬蟹肉貝殼粉 ($188)

莎樂美腸薄餅 ($178)

慢煮煙西班牙甜椒粉八爪魚配蕃紅花蕃茄意大利飯 ($168)

烤蘋果批配雲呢拿雪糕 ($98)

食物質素不俗,店員們服務周到。
2024-05-03
2024-04-30 20 瀏覽
風乾法國鵪鶉髀 配無花果黑醋醬$148慢燒煙燻保濕三黃雞 配燒新薯 及 西蘭花佐燒汁泡$248洛神花玫瑰蜜柚茶 $38環境舒適 大大的落地玻璃 還看到海景店內還有一些綠色植物 很清新
風乾法國鵪鶉髀 配無花果黑醋醬$148
慢燒煙燻保濕三黃雞 配燒新薯 及 西蘭花佐燒汁泡
洛神花玫瑰蜜柚茶 $38
環境舒適 大大的落地玻璃 還看到海景
店內還有一些綠色植物 很清新
2024-04-24 25 瀏覽
二訪 尖沙咀 牧羊少年與他的浮萍係尖沙咀難得唔會有一堆人 等位 唔多遊客會轉入黎呢個位置食野!同海傍係兩個世界咁!有足夠空間位置坐得舒服既餐廳!lunch set可以揀a+b+c (前菜 主食 甜品)野食ok 但唔係一鳴驚人好好食呀咁份量女仔食岩岩好佢地既啡都好飲! 對得住個價❤️但甜品tiramisu中伏 建議食其他🥲人均消費200左右可以坐 好闊落 唔洗點等位可以直入想傾計chill下可以黎呢間!回頭指數:⭐️⭐️⭐️
二訪 尖沙咀 牧羊少年與他的浮萍

有足夠空間位置坐得舒服既餐廳!

lunch set可以揀a+b+c (前菜 主食 甜品
野食ok 但唔係一鳴驚人好好食呀咁
份量女仔食岩岩好
佢地既啡都好飲! 對得住個價❤️
甜品tiramisu中伏 建議食其他🥲

人均消費200左右
可以坐 好闊落 唔洗點等位可以直入
想傾計chill下可以黎呢間!
回頭指數:⭐️⭐️⭐️
2024-04-03
2024-04-09 83 瀏覽
我生日朋友帶我食咗一間西餐,10分有驚喜🤩🤩呢間位於尖沙咀文化中心嗰邊 燈光環境打卡10分唔錯好適合情侶朋友聚會慶祝生日👍🏻而且嘢食都好有驚喜海膽魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188 ❤️❤️❤️❤️❤️呢個份量啱啱好夠兩個人share食 而且勁濃嘅海膽味,加上好多蟹肉絲 同埋食到魚子嘅鮮甜味 甜而不漏 真係好推介👍🏻👍🏻必試酥炸魷魚圈配辣根蛋黃醬 $98 ❤️❤️❤️❤️個醬有少少同魷魚鬚唔係太夾 真係食得多個口感太漏 但炸得10分酥脆 不過我覺得換返一個甜甜酸酸嘅醬可以加油膩會更好啲👍🏻 同埋份量都幾大雪梨,青瓜,西芹,蜂蜜冷壓新鮮果汁 $62 ❤️❤️❤️❤️個味道幾fresh 但係蜂蜜加得有啲多 太甜得滯 搶左水果既鮮味 不過都幾好飲 飲得出係新鮮水果制👍🏻👍🏻烤加拿大豬鞍配新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬 $238 ❤️❤️❤️我覺得佢最好食係個醬 因為個豬鞍完全無味,係靠呢個醬調味 而且啲肉好快就硬 我覺得可以唔洗叫😂😂五個心心為最高分牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
我生日朋友帶我食咗一間西餐,10分有驚喜🤩🤩

呢間位於尖沙咀文化中心嗰邊 燈光環境打卡10分唔錯

好適合情侶朋友聚會慶祝生日👍🏻而且嘢食都好有驚喜

海膽魚子醬蟹肉貓耳朵粉 $188 ❤️❤️❤️❤️❤️

酥炸魷魚圈配辣根蛋黃醬 $98 ❤️❤️❤️❤️

烤加拿大豬鞍配新薯及火炙粟米伴芥末籽蘋果醬 $238
❤️❤️❤️

五個心心為最高分
牧羊少年與他的浮萍 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
🤩呢間分店嘅環境裝修好靚 好適合打卡🥰 都非常適合同朋友chill 💕拍拖紀念日都好啱✌🏻⭐️English Brunch 英式早午餐 $148✨好豐富 份量非常滿足 味道唔會太咸太濃 幾啱我口味 特別鍾意佢哋個Greek Yogurt 配穀物 好清新😋💁🏻‍♀️Set Lunch $158⭐️ 前菜 挪威煙三文魚迷你班戟 配 辣根時羅蛋黃醬✨外型的色 一口迷你班戟 非常開胃 煙三文魚味充滿口腔👏🏻 我鍾意🥰⭐️主菜 慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡配海鹽薯條 佐 波本威士忌燒烤醬 +$28✨ 一上枱個下 已經聞到好香薯條味🤤 熱辣辣 超香脆 就算凍咗 都仲保持脆口👍🏻 ✨厚叉燒 配合燒烤醬 非常惹味🤤 肉質彈牙爽口 仲保留有肉汁🤩 幾有驚喜👍🏻 包有烘過 微微脆邊口感 非常加分👏🏻⭐️甜品 Tiramisu ✨口感偏實偏甜 冇咩酒香味 😋係大眾口味 大人細路都適合嘅味道🤭⭐️凍特濃朱古力 ✨超濃杰朱古力 有兩粒大棉花糖 味道口感都好濃郁 超正超邪惡😈💁🏻‍♀️另叫⭐️凍芒果梳打乳酸 $48✨配叉燒漢堡薯條 非常清新解膩👍🏻

⭐️English Brunch 英式早午餐 $148

💁🏻‍♀️另叫
⭐️凍芒果梳打乳酸 $48
✨配叉燒漢堡薯條 非常清新解膩👍🏻
紀念日
  • 慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡配海鹽薯條 佐 波本威士忌燒烤醬
  • 英式早午餐
  • 凍特濃朱古力
2024-04-06 114 瀏覽
牧羊少年食咗好多年 今次試吓高級版 環境好啱打卡 好舒服又空曠 有北歐感覺亦冇K11分店咁狹窄 仲好多位添Walk in安排坐卡位 玻璃窗旁有條小水池加上晚上昏暗環境 整個感覺特別寫意 .西班牙辣椒蒜油大蝦 ($128)辣椒蒜好香濃惹味 唔會好辣 大蝦爽口彈牙 大隻而且都有7隻左右一齊食鹹鹹辣辣好滋味 又唔會太油海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 ($188)味道太濃而且比較杰 配搭幾好不過食食吓會覺得味太鮮 有啲過咸貓耳粉煙靭彈牙 每一粒都好掛汁份量唔多 2個人share啱啱好酥脆魷魚圈 ($98)配辣根時蘿蛋黃醬 份量多 大大嚿炸粉較厚 炸得比較焦 食落惹味吱埋檸檬中和左個味道更好食
牧羊少年食咗好多年 今次試吓高級版
環境好啱打卡 好舒服又空曠 有北歐感覺
亦冇K11分店咁狹窄 仲好多位添
Walk in安排坐卡位 玻璃窗旁有條小水池
加上晚上昏暗環境 整個感覺特別寫意
西班牙辣椒蒜油大蝦 ($128)
辣椒蒜好香濃惹味 唔會好辣
大蝦爽口彈牙 大隻而且都有7隻左右
一齊食鹹鹹辣辣好滋味 又唔會太油
西班牙辣椒蒜油大蝦

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉 ($188)
味道太濃而且比較杰 配搭幾好
不過食食吓會覺得味太鮮 有啲過咸
貓耳粉煙靭彈牙 每一粒都好掛汁
份量唔多 2個人share啱啱好
海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

酥脆魷魚圈 ($98)
配辣根時蘿蛋黃醬 份量多 大大嚿
炸粉較厚 炸得比較焦 食落惹味