招聘中
$16,500-$25,000
$15,500-$21,500
$25,000-$28,000
月薪
更多筍工 (10)
2023-11-04 87 瀏覽
今日係Halloween🎃,放左工同老公去尖沙咀文化中心地下Lemna of the alchemist 「牧羊少年與他的浮萍」食dinner,諗住食完嘢再沿住海濱散步感受吓。烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬豬鞍扒好厚身兩邊煎得金黃,肉質鬆軟,口感嫰滑,烤過的新薯及粟米香甜 ,伴以芥未籽蘋果醬,酸酸甜甜有果香,不會油膩。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉貓耳朵粉外型似貓耳朵,size的骰,一匙羹就舀到四五粒,食起嚟好有嚼勁。記得我第一次食貓耳朵粉就係喺呢度,是牛面頰醬汁貓耳朵粉,真係一試難忘。今晚menu貓耳朵粉配上一個海鮮版濃汁,海膽呈橙黃色,味道鹹中帶鮮甜,質感軟軟,入口即溶;黑色魚子醬感覺矜貴,好有鮮味;加埋啖啖鮮蟹肉,呢個配搭真係完美,味道又再一次昇華,好食到難以形容。煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯呢道菜好有Halloween feel。北海道帶子又大又甜美,爽滑彈牙,兩邊煎得金黃。Risotto口感軟硬適中,烹調時間拿捏得好好,加上粒粒嘅烤菇,口感豐富,配以奶油南瓜汁,除咗顏色好金黃,味道濃味好creamy。覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅想食甜品,但係
烤加拿大豬鞍配 烤 新薯 及 火炙粟米 伴 芥未籽蘋果醬

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉

煎北海道帶子 配 奶油南瓜烤菇意大利飯

覆盆子奶油霜配糖漬草莓及蛋白脆餅
想食甜品,但係又唔想咁heavy,於是揀咗呢個蛋白脆餅。呢款甜品好簡單,其實係將蛋白同砂糖攪拌而成。但呢度嘅出品好有心思,首先表面食到一層raspberry cream夾雜着粒粒嘅糖漬strawberry及片片蛋白脆佈滿面,內裏是一球雲呢拿雪糕,層次好豐富,酸酸甜甜好醒胃,賣相粉紅好有少女feel,打咭一流,口感輕盈唔heavy, 啱曬我地女士食。

無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆
上枱presentation很美,撻上放上新鮮無花果,烘過的合桃及焦糖脆脆則撒滿碟上。流心芝士撻撻皮脆,芝士餡滑溜,烤焗時間拿捏得剛好,質感很討好,不會過甜。

每次嚟尖沙嘴,牧羊少年都會係我首選,佢集餐廳、酒吧、舞台及展覽區於一身,空間寛敞,座位舒適,感覺良好,又一次美好的用餐體驗👍
趁天氣冇咁熱,去睇下夜濱週完嘅尖沙咀係點,就順便入左去文化中心隔離個間牧羊少年到食。從出面睇,完全認唔到係牧羊少年,裝修好靚好dating-able,都見到唔少閠密/情侶係到食Menu 有好多選擇,pizza/paste/steak應有盡有。而我就揀番臭屁熊中意食嘅小食,同我中意嘅黃油雞。最後都要讚下啲服務,旅客區餐廳果然服務周到,全程會幫手添水,主動幫你換碟/ 放骨碟,讚!_➤避風塘炸單骨雞翼🍗$98炸得好香脆,炸皮外層有避風塘嘅炸蒜粒粒,真係做到外脆內軟,裏面仲有肉汁,不過略厭炸皮硬左啲。份量唔少,都有八九件,雞翼相對地都算大件,而且單骨雞翼好方便食➤純素松露醬薯條🍟$78薯條粗幼恰到好處,炸到好香口,唔點醬嘅話,都食到佢嘅松露味。如果再點埋佢附嘅純素松露醬,個味會再出啲,好好食!(店員好細心,食到後期會幫手倒薯條落碟到,方便食)➤辣椒乾橄欖油大蜆扁意粉🍝$158橄欖油嘅清香,辣味略輕,蜆就鋪滿整碟,蜆肉大小方面就有啲斟酌,整體正常➤慢燒威士忌保濕三黃雞 配新薯及西蘭花苗🐥$248雞肉鮮嫩,黃油雞略帶酒味,做到皮脆肉嫩。加埋西蘭花苗同薯角,吸哂黃油雞啲精華,好食!_🍽味道指數:★★

_

📍牧羊少年與他的浮萍

2023-10-17
  • 純素松露醬薯條
2023-11-03 69 瀏覽
🧭獨特體驗:文化中心咖啡店。以圖書館作為主題,有超靚的打咭位。可以話係尖咀第一打咭咖啡店了,如果係約女仔影相,同區無敵。佢個影相位...係等同其他小店成間鋪的面積。蚊型小店真係無得鬥🍳食物質素:作為牧羊少年姐妹店,質素有保證。菜單我個人就覺得有種快餐店既感覺.....相對於餐廳的裝修太過唔別致了。對唔住佢啲食物。但野食係OK既🍴推薦搭配:前菜+主菜+飲品。咖啡拉花好靚,隻雀好驚喜。前菜係魚生加蛋果個好啲,另一個選擇我記得唔好食。主菜的話,意粉做得有啲油,漢堡好啲。最最最重要,係要叫係蛋糕!好靚!紅色果個無得輸🪑環境座位:神級。有專用的靚靚打咭位。🚗交通:文化中心就唔可以算好方便喇,記憶中好似係尖沙咀站行去L出口已經係最近,再行3分鐘左右會到💰人頭費:150左右

最最最重要,係要叫係蛋糕!好靚!紅色果個無得輸

🪑環境座位:神級。有專用的靚靚打咭位。

💰人頭費:150左右
2023-11-02 78 瀏覽
今日去文化中心看表演,順便找間餐廳食晚飯,看到一間店名很文青的餐廳,名字叫牧羊少年與他的浮萍,店內環境很濶落,氣氛很輕鬆。首先,叫了煎北海道帶子 配奶油南瓜烤菇意大利飯,飯身很有質感,軟硬適中,感覺很juicy ,帶子很大粒和彈牙。之後是海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉,海膽非常新鮮足料,魚子醬非一般普通貨色,而貓耳朵粉出面餐廳很少有,是一碟很出色和特別的pasta。再來烤加拿大豬鞍配 烤新薯及火炙栗米 伴芥末籽蘋果醬,這件豬鞍非常厚身爽口,很有肉味。而火炙栗米 伴芥末籽蘋果醬簡直是有畫龍點晴的效果,令這碟主菜再上一層樓。只可以用三個字形容,正!正!正!最後到了甜品時間無花果合桃焗流心芝士撻配焦糖脆脆,是一個很有心思的製作,芝士做到很滑和有流心效果,外表很香脆。覆盆子奶油霜 配糖漬草莓及蛋白脆餅,效果很creamy 和很有香草莓味。而侍應都好細心。因為今日外面大風,侍應都問需唔需要杯暖水先,和會不停有人加水,服務態度真係好好👍。以食物質素,分量和服務,這個價錢真係超值,性價比超高。

最後到了甜品時間

🌙位於文化中心旁邊嘅一間牧羊少年咖啡店🍽️朝啡晚酒係佢哋嘅特色另一邊仲有酒吧開到午夜🍸🍹☕️第一下絕對係比佢哋嘅裝修吸引咗成間舖頭好有高貴而文青嘅感覺📖📝沙律- 紅菜頭辣根漬三文魚流心布袋芝士配小蕃茄及青提沙律🥗😛嗰晚唔算太肚餓所以叫咗個比較開胃嘅沙律🥗🐟估唔到三文魚係用咗紅菜頭嚟醃製所以見到紅紅紫紫嘅顏色就係紅菜頭🥙之前食嘅布袋芝士都未試過咁香滑流心🧀今次呢一個真係食完想encore!超香嘅芝士 但係又唔鹹同三文魚好夾❤️📝慢煮12小時牛肋骨 :配海鹽及意大利青瓜沙律🥩平時慢煮都好少食到牛肉🐮今次呢個慢煮牛肋骨嘅效果同埋調味做得幾好👍🏼雖然牛肋骨比較多油脂😛但係調味唔會做得太過鹹啱啱好!!💞食落去入口即溶嘅感覺都幾正如果肉可以冇咁多肥膏就會更加好仲要用咗青瓜沙律做伴碟🥒睇落去好似意粉真係幾有諗頭🤣📝炸魷魚圈用來做小食真係啱啱好夠脆🍢🤍而且魷魚鬚嘅份量好多食落去香口用黎送酒真係啱啱好💕📝Ice Matcha latte奶香味夠重抹茶味夠濃唔會好甜係一杯好好飲嘅抹茶鮮奶🍵

😛嗰晚唔算太肚餓
所以叫咗個比較開胃嘅沙律🥗
之前食嘅布袋芝士都未試過咁香滑流心🧀
今次呢一個真係食完想encore!
超香嘅芝士 但係又唔鹹同三文魚好夾❤️

📝慢煮12小時牛肋骨
:配海鹽及意大利青瓜沙律🥩

平時慢煮都好少食到牛肉🐮
今次呢個慢煮牛肋骨嘅效果同埋調味做得幾好👍🏼
雖然牛肋骨比較多油脂😛
但係調味唔會做得太過鹹啱啱好!!
💞食落去入口即溶嘅感覺都幾正如果肉可以冇咁多肥膏就會更加好

🤍而且魷魚鬚嘅份量好多食落去香口用黎送酒真係啱啱好💕

📝Ice Matcha latte
奶香味夠重抹茶味夠濃唔會好甜係一杯好好飲嘅抹茶鮮奶🍵
2023-11-02 80 瀏覽
今日同朋友一齊去尖沙咀逛街,約左係呢間咖啡館食咗一餐午飯,位置好方便,海旁同博物館附近,但係如果從港鐵站過嚟,可能就冇咁好搵,我由地鐵出嚟之後都花咗啲功夫先搵到呢間野哈哈 ~餐廳外表睇嚟好有文青同現代感。 白色嘅,內部設計都舒適得體,佢哋用透明玻璃而唔係牆壁,望落去更闊落。今日係禮拜六,佢哋有offer周末嘅lunch set。午餐套餐分為三個部分:A.開胃菜 (包括熱湯/一些沙律)B.主菜C.甜品A+B/B+C ($ 158)A + B + C ($188)你可以選擇你想食嘅組合。我就揀咗A + B組合,並選擇熱湯作為開胃菜。而主菜我點了linguine carbonara w/ pancetta,仲有烤澳洲M4安格斯西凍牛排配烤蔬菜 (+$68)我都幾中意南瓜湯作為開胃菜,非常鮮甜同開胃。但 主菜就有D貴,味道又普通,並不出眾。 叫左d嘢飲,橙汁同蘋果汁,普通果汁嘅味道。總體來說,環境地點係一家適合與朋友小型聚會嘅餐廳,但就食物質素同價錢而言,就未必咁吸引。

今日係禮拜六,佢哋有offer周末嘅lunch set。

午餐套餐分為三個部分:
A.開胃菜 (包括熱湯/一些沙律)
B.主菜
C.甜品

A+B/B+C ($ 158)
A + B + C ($188)

叫左d嘢飲,橙汁同蘋果汁,普通果汁嘅味道。

2023-03-25
之前都有食過牧羊少年其他分店,我覺得每間嘅menu都有啲唔同🤔文化中心呢間好大間同個景又幾靚😍· 酥脆魷魚圈配辣根時蘿蛋黃醬 $98幾香口見到係炸到啱啱好😍,魷魚圈唔會好硬,個蛋黃醬有啲辣幾特別,份量都好足夠· 黑啤慢煮美國牛肩肉配暖墨西哥餅 $178牛肩肉係好多同埋係非常腍!有少少酒味又唔會好搶,配埋墨西哥餅幾好~係細細塊咁🤣仲有少少洋蔥同薯仔~· 嫩菠菜烤菇奶油忌廉貓耳朵粉 $138素食之選~烤菇係加返啲口感~整體嘅忌廉又唔會太有肥膩感,好鍾意貓耳朵粉😍係煙韌有咬口嘅,凹少少入去會裝咗啲醬汁🤣🤣🍽 牧羊少年與他的浮萍 | 尖沙咀📍 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖

· 酥脆魷魚圈配辣根時蘿蛋黃醬 $98

· 黑啤慢煮美國牛肩肉配暖墨西哥餅 $178

· 嫩菠菜烤菇奶油忌廉貓耳朵粉 $138

🍽 牧羊少年與他的浮萍 | 尖沙咀
📍 尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
第一次嚟到牧羊少年尖沙咀文化中心呢間分店,環境裝修幾有藝術氣息,好靚😚 好適合想同朋友輕食坐低傾下計!✿ 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($148)推介呢個Taco😋😋 明太子味道突出,辣辣地食落好提鮮,加埋牛油果同蟹肉,成個嘅味道都好夾。面頭大量芝士碎,香氣濃郁之餘唔會搶走其他材料味道~✿ 慢烤蕃茄大蝦辣椒伏特加扁意粉($158)有3隻大蝦食落新鮮爽口,蕃茄醬夠濃郁,仲食到陣陣鮮蝦甜味,唔錯👍🏻整體呢道意粉都幾惹味,好食!✿ Homemade Lemonade ($44)檸檬味香濃,飲落唔會太酸甜度適中。✿ Matcha Latte ($48)抹茶鮮奶幾出色,濃郁得嚟飲落好順滑!

✿ 明太子康提芝士蟹肉墨西哥夾餅 ($148)

✿ 慢烤蕃茄大蝦辣椒伏特加扁意粉($158)

✿ Homemade Lemonade ($44)
檸檬味香濃,飲落唔會太酸甜度適中。

✿ Matcha Latte ($48)
抹茶鮮奶幾出色,濃郁得嚟飲落好順滑!
2023-10-24 66 瀏覽
今日喺附近聽完talk 就再黎呢間餐廳食✨lunch set $186前菜揀左自家製風乾蕃茄水牛芝士意大利青瓜沙律 青瓜一條條好似麵咁 好清爽 👍 主食係韓式油醋慢燒西班牙伊比利叉燒漢堡配海鹽薯條 叉燒漢堡幾嫩加有肥有瘦 有油脂香👍 薯條好脆好食😋😋飲Iced Americano✨lunch set $158呢個就揀左挪威煙三文魚迷你班戟配辣根時蘿蛋黃醬😋 呢個要快啲食 如果唔係下面舊餅就會變淋🙈 主食揀左黑松露大啡菇奶油扁意粉 啲意粉都掛汁 軟硬適中 👍總括黎講食物味道都好好 QR code 落單 環境舒適🙈 不過有限時坐兩粒鐘味道❤️❤️❤️❤️💔抵食❤️❤️❤️💔服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️❤️💰午餐人均~$190(收+1)
今日喺附近聽完talk 就再黎呢間餐廳食

✨lunch set $186

✨lunch set $158

味道❤️❤️❤️❤️💔
抵食❤️❤️❤️💔
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️❤️

💰午餐人均~$190(收+1)

2023-10-24 53 瀏覽
今日同朋友嚟到文化中心,睇完展覽見到呢間裝潢簡潔得嚟好有style嘅牧羊少年,決定入去試一試!酥脆魷魚圈 配 辣根時蘿蛋黃醬 ($98)呢道小食,一嚟到就知道無叫錯。魷魚圈金黃鬆脆, 調味適中,同特製蛋黃醬一拍即合。海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188)貓耳朵粉軟硬程度恰到好處,海膽黑魚子醬味道相當濃郁,海膽紋理分明,夠曬新鮮,啖啖滋味!烤蘋果批 配 雲尼拿雪糕($98)看似簡單嘅一道甜品,擺盤都相當認真,蘋果批即烤即上,配上冰凍雪糕,一冷一熱口感極佳。

酥脆魷魚圈 配 辣根時蘿蛋黃醬 ($98)

海膽黑魚子醬蟹肉貓耳朵粉($188)

烤蘋果批 配 雲尼拿雪糕($98)
2023-10-22 2308 瀏覽
下雨天吃飯真的很不方便,跟朋友到尖沙咀文化中心旁找餐廳😊走到文化中心中庭位置(大約太空館後)發現有間「牧羊少年」🙈正名:牧羊少年與他的浮萍餐廳裝潢好有文青感覺,空間感十足🫰無論座位或走廊都非常寬敞🐾跑步都無問題xD整個風格走高級路線整個感覺很適合與朋友聊聊天,放鬆心情友人表示十分餓,我們點了1個小食、1個薄餅、1個意粉和2杯飲料✨瑪格麗塔薄餅:非常美味,外皮非常薄,帶有微微的酥脆口感。番茄醬是酸甜的,奶酪是柔軟的,不會太過濃膩。所以整體味道是平衡的,美味又吸引人。黑松露大啡菇奶油扁意粉:面条煮得刚刚好,口感不太软也不太硬,与奶油和鲜奶油混合的酱汁浓郁且顺滑,黑松露的味道很香,但不太浓烈,恰到好处,起到了提味的作用。大啡菇的口感也很好,有些嚼劲,和意大利面非常搭配。整道菜看起来相当美味,吃起来更是如此,每一口都带给你很多满足感。避風塘炸單骨雞翼:外皮酥脆,入口即化,但是又不會太油膩,這是因為炸雞翼的時間和火候掌握得非常準確。另外,避風塘炸單骨雞翼配有多種香料和調料,使得口感更加豐富,這些調料中主要包括蒜、辣椒、花椒等,可以增加雞翅的香氣和辣味。如果你喜歡香辣口味,不妨來店裡嚐嚐看!桂花濃
下雨天吃飯真的很不方便,
跟朋友到尖沙咀文化中心旁找餐廳😊
走到文化中心中庭位置(大約太空館後)發現有間「牧羊少年」🙈
正名:牧羊少年與他的浮萍

餐廳裝潢好有文青感覺,空間感十足🫰
整個感覺很適合與朋友聊聊天,放鬆心情

瑪格麗塔薄餅:

黑松露大啡菇奶油扁意粉:

避風塘炸單骨雞翼:
如果你喜歡香辣口味,不妨來店裡嚐嚐看!

桂花濃縮咖啡:
將桂花香味和咖啡味混合在一起的飲品。桂花的香氣和咖啡的濃郁結合在一起,味蕾感受到層次豐富和平衡的口感。

牧羊少年與他的浮萍
尖沙咀梳士巴利道10號香港文化中心地舖
呢間分店坐落尖沙咀文化廣場,佔地面積極寬廣,用埋落地玻璃,充滿文藝氣息,超級有空間感✨食個light dinner,飲杯野,感覺好舒服寫意😌,仲可以行吓海旁呢個氣氛就算同身邊人/ 自己一個用餐都無問題,不急不忙,係好好嘅quality time/ me time 🫶🏻🦐 烤義式時令海鮮拼盤 ($338)好豐富嘅海鮮配搭,好吸睛👀,啱晒鍾意食海鮮嘅人🤤有薯角、芥蘭、比目魚扒、虎蝦、蜆、魷魚圈同扇貝義式香料風味又不失海鮮鮮香🍺 𝐻𝐸𝑅𝒪’𝓈 𝒞𝑅𝒜𝐹𝒯 𝐵𝐸𝐸𝑅 - 𝒥𝒶𝓈𝓂𝒾𝓃𝑒 𝓌𝒽𝑒𝒶𝓉 𝟧.𝟤% ($88/ 𝑔𝓁𝒶𝓈𝓈)係咁嘅vibe下忍唔住飲返杯,滿意😌

🦐 烤義式時令海鮮拼盤 ($338)
好豐富嘅海鮮配搭,好吸睛👀,啱晒鍾意食海鮮嘅人🤤
有薯角、芥蘭、比目魚扒、虎蝦、蜆、魷魚圈同扇貝
義式香料風味又不失海鮮鮮香

係咁嘅vibe下忍唔住飲返杯,滿意😌

2023-10-17 125 瀏覽
嚟到尖沙咀,朋友介紹我食呢間位於文化中心嘅牧羊少年,餐廳坐位舒適寬敞,同朋友食飯傾計就最啱。烤加拿大豬鞍 配 烤新薯 及 火炙粟米 伴 芥末籽蘋果醬$238豬鞍好厚肉,肉質腍滑,切開仲有肉沖溢出,芥末籽蘋果醬,酸酸甜甜,好refreshing ! meat lover 必點。無花果合桃焗流心芝士撻 配 焦糖脆脆 $98呢個甜品相當有驚喜!上檯時擺盤已經十分吸引,芝士撻熱度十足,撻皮脆脆,芝士心半溶拉絲,合桃同焦糖粒粒甜脆美味。

無花果合桃焗流心芝士撻 配 焦糖脆脆 $98
2023-10-17 144 瀏覽
11點40分先入場個環境老實講真係幾靚好適合打卡不過d服務同食物就真係搞唔掂。有2個店員掛住吹水望住我呢個反向都睇唔到舉手勁耐都冇人黎,最後都係個應該職位大小小著背心既同事叫佢地先行過黎。跟住d野食仲離譜,我都食過佢其他分店呢間聽講係個band屬於高級小小既但係d野食反而仲差。

雞翼同叉燒漢堡
2023-10-17
$200 (早餐)
呢間牧羊少年新cafe開左一段時間,今次終於有機會一試喇!不同於其他分店,呢間好似行比較高檔既路線,座落文化中心入面,成間餐廳好似融入其中,裝修又精緻,坐得好舒服~Beetroot cured salmon, burrata cheese, tomato & grape $158完全無法抗拒burrata cheese,擺盤好靚😍第一次見咁樣既三文魚,用紅菜頭漬醃~好特別💓避風塘單骨雞翼 $98香口~貼心既店員拎埋隻碟比我地裝骨~加分🫶🏻水牛芝士雞胸青醬貓耳朵 $148唔小心嗌錯左青醬,但錯有錯著好好味!原來仲有水牛芝士好驚喜,口感再豐富左!份量都幾多,2個女仔食都食唔哂🙈西瓜士多啤梨奶配仙草 $52好特別既配搭,配上仙草好台式feel💓見佢地不時有啲文化活動,大家可以多多支持🫶🏻

避風塘單骨雞翼 $98

香口~貼心既店員拎埋隻碟比我地裝骨~加分🫶🏻

水牛芝士雞胸青醬貓耳朵 $148

西瓜士多啤梨奶配仙草 $52

好特別既配搭,配上仙草好台式feel

💓見佢地不時有啲文化活動,大家可以多多支持🫶🏻