2016-04-01 490 瀏覽
爭鮮呢個名平時見得最多係$3/件果啲壽司,試爭鮮迴轉都係第一次...店外有好多人排隊,店內坐滿人,我排左大概有15-20分鐘,都算快嘅。壽司款式都有好多,味道都唔錯,有刺身-每碟三件(三文魚、呑拿魚碎、原隻大蝦、熟蝦)、生食壽司(三文魚、呑拿魚、希靈魚、蝦...)、熟食壽司(熟蝦、鰻魚、青瓜小卷、甜蛋...)🌟小編極力推薦:燒三文魚壽司(入口即溶)、三文魚魚腩壽司(一件壽司鋪左一塊勁長三文魚刺身😍)另外,仲有普通日式小食:枝豆、沙律等,至於甜品方面,有芝士蛋糕(真心覺得好甜,食到一半唔想食)、泡芺(3粒,味道似ikea果隻)、布丁。!!全部都係$8/碟咋!!至於,講到服務員,效率好高,即叫即拎,抵讚👍🏼

!!全部都係$8/碟咋!!

至於,講到服務員,效率好高,即叫即拎,抵讚👍🏼
2016-03-21
  • 燒三文魚壽司
  • 三文魚魚腩壽司
2016-03-13 226 瀏覽
雖然係外賣壽司價格又便宜唔能夠奢望佢會太好,不過未免過份了些,八爪魚味道太酸仲有沙搞到立即無胃口,螺肉味道太鹹不覺有辣味以為自己食緊爆谷,雖然平係王道,但係平得嚟這樣味道就....

外賣自取
2015-04-21 469 瀏覽
今日係屯市行行下街突然想食夀司於是就黎爭鮮試下啦一黎到門口 雖然前面都有4,5個人不過都好快 只係等到5分鐘 就有位啦手腳係幾快既先講下食方面啦夀司係新鮮既,迴轉壽司既特點就係自己拎,比較常見既夀司都會不停咁出但係覺得有樣野唔好既野有時見到D夀司路過,但唔知佢咩黎,唔敢拎黎食我就食左好多碟三文魚刺身D三文魚新鮮而且好有味 好正多春魚籽好多料同埋爽口 食落有聲架除左壽司之外 爭鮮堂食既特點係有甜品泡芙幾正 雖然個皮好軟 但入面D餡係有甜而不膩既感覺食落有D似係雪糕 有清涼既感覺覺得野飲既選擇係少既除左每個位自己湛既熱水&茶包外運輸帶上得蘋果醋同提子醋問一問先知 原來除左呢幾樣之外得果汁先生雖然果汁先生都幾好飲 不過覺得選擇數量太少不過都可能有人覺得食夀司唔飲熱茶唔得啦價錢方面, 8蚊一碟呢個價我覺得係可以接受既雖然比爭鮮外帶貴 但堂食新鮮D同埋多野食D
今日係屯市行行下街
突然想食夀司
於是就黎爭鮮試下啦

一黎到門口 雖然前面都有4,5個人
不過都好快 只係等到5分鐘 就有位啦
手腳係幾快既

先講下食方面啦
夀司係新鮮既,迴轉壽司既特點就係自己拎,
比較常見既夀司都會不停咁出
但係覺得有樣野唔好既野
有時見到D夀司路過,但唔知佢咩黎,唔敢拎黎食
我就食左好多碟三文魚刺身

不過都可能有人覺得食夀司唔飲熱茶唔得啦

價錢方面, 8蚊一碟呢個價我覺得係可以接受既
雖然比爭鮮外帶貴 但堂食新鮮D同埋多野食D
2015-04-21
昨天晚上特然想吃壽司,剛好行過爭鮮並且不用排隊(星期六日有很多人排隊的),便入去試試。三文魚很新鮮,吞拿魚也肥美。但是除了這兩款其他很普通。茶水任沖不過很淡。甜品很差請勿嘗試。芒果布丁得過甜字一點芒果味都無。芝士蛋糕也是得過甜字。爭鮮最大的優點是便宜,$8,一個人食十客$100有找,很飽。幾日前去元氣吃要大約$150,當然選擇會多一點。
。芝士蛋糕也是得過甜字。
2014-11-10
2013-09-29 485 瀏覽
平時成日都好多人排嫁><因為2個人就易有位d la~~$8碟,要加一肥肥地的三文魚正!!!!算令嫁la><帆立貝-如果d肉大d會仲正!!!d味普通la@@蝦壽司,not bad,$8就試下啦三文魚again,麻麻的紋~_~cheese cake^^甜品都有得食)不過d餅底可以多d><同埋放左出黎就5凍@@口感麻麻@@咁岩坐正出野食嘅位,見佢都成日出嘅,仲比我望到入面d人野d包好的布丁放入碗haha會得閒去食的,坐迴轉自己攞係5同d嘅xdd如果5洗加一就好啦><平時都去買下外賣^^壽司好正!!
平時成日都好多人排嫁><因為2個人就易有位d la~~

$8碟,要加一
肥肥地的三文魚
正!!!!算令嫁la><
帆立貝-如果d肉大d會仲正!!!d味普通la@@
壽司,not bad,$8就試下啦
三文魚again,麻麻的紋~_~
cheese cake^^甜品都有得食
)不過d餅底可以多d><同埋放左出黎就5凍@@口感麻麻@@

會得閒去食的,坐迴轉自己攞係5同d嘅xdd
如果5洗加一就好啦><平時都去買下外賣^^壽司好正!!
2013-08-28
2013-06-15 379 瀏覽
因為突然口癢想食壽司,於是揀左E間平平地既過下口癮無論爭鮮迴轉壽司或者爭解外帶壽司麵已經唔系第一次光顧,記得第一次迴轉系系荃灣富華中心,但唔知系唔系當時新開張仲未做好開店準備,品質相當差..後來試左外帶先只為爭鮮帶番D好感,但講真真系好好多!!如果唔系為左平平地,我應該都唔會黎食E間迴轉,無疑系因荃灣店既印象而對爭鮮迴轉壽司造成嚴重影響排到門口既時候先知道系限時50分鐘,不過都OK..食品方面有前菜,壽司,軍艦,灸燒,甜品!每個種類既選擇其實唔算好多,但系$8@碟算系唔錯!普通既三文魚,吞拿魚,帆立貝,甜蝦到貴小小既希靈魚,玻璃蝦,魚子同海膽都有;壽司:基本上魚都夠新鮮,但可能供不應求,三文魚刺身有D仲末完全解凍...灸燒:冇食到,因為賣相唔吸引...刺身上面大量七味粉,但完全唔覺有燒過既痕跡甜品:當日系牛奶布甸,比想像中好食,好香既牛奶味,都幾滑;之後再去食到芒果布甸,反而就差好多,芒果味有小小人工,而且入面居然有蒟蒻始終都系一分錢一分貨啦,$8一碟你仲相點呀
因為突然口癢想食壽司,於是揀左E間平平地既過下口癮

..後來試左外帶先只為爭鮮帶番D好感,但講真真系好好多!!

排到門口既時候先知道系限時50分鐘,不過都OK..

甜品:當日系牛奶布甸,比想像中好食,好香既牛奶味,都幾滑

始終都系一分錢一分貨啦,$8一碟你仲相點呀
題外話/補充資料: 帶位方面安排有小小問題,當我地系門口排隊,前面有一家四口,然後系我同媽媽,後面系一男一女...突然唔知點解,個服務員揚左揚手,冇問人數,然後我後面2個人就直接行向服務員,講左幾句,服務員就帶左戈2個人入去啦...唔明白點解突然會被打尖,服務員又唔叫人數直接帶位....帶位安排有待改善!!
2013-06-11
  • 牛奶布甸
2012-10-11 282 瀏覽
尋晚小口子都因為白天的工作實在太tired, 無人想煮飯, 於是求其搵左間無咁多人的店吃飯. 唔知點解, 我成日行過呢度都係人頭湧湧架wor, 今日竟然只有小猫數隻, 咀就呢間啦.首先, 點左我的至愛面豉湯, 買一送一超抵. 味道唔難飲, 料好多, 但衰在唔熱.次後食左幾款壽司都 ma ma tei.海膽又細又腥不過, 個三文魚飯都Good既, 因為三文魚好肥, 入口即融.最好, 重有碟唔知咩魚, 呢個幾好味, 唔知係咪烤過, 入口時Feel度好香, 而且果sauce好match. 所以小口子最後每人吃了兩碟.

次後食左幾款壽司都 ma ma tei.

海膽又細又腥

2012-10-10
2012-08-12 239 瀏覽
平日行經屯門市廣場,看見這間壽司店特別多人,有時候隊龍更可以分兩截。難得今天等候人數不算長,所以特地一試。滿以為多人等,一定會有什麼賣點,而這家店對我來說的唯一賣點是相對較平宜,所有款式都是$8一碟!但正所謂一分錢、一分貨,起初對食物還有期望的我,今次吃完便有點失望。有一款吃壽司一定會食就是三文魚刺身,一碟只有3小件,三文魚味很淡。當然,三文魚壽司亦是麻麻。試過這家店的軍艦,蟹子味道麻麻。另外,試了豬頸肉壽司,稍稍好味點,不過為何豬頸肉是凍的?即使有沙律醬也顯得味道一般!反而海膽蝦壽司的蝦味不錯!最好吃的反而是蟹肉壽司,蟹肉味夠甜!再試過其他包括飽片,一碟4塊,我和女友兩人吃了最少三碟!好味!不過,滿心期待的帶子沒有味,可能是急凍關係,冰味重!甜品有泡芙,不過不失。不過,芒果布甸就唔掂,比較實之餘,只有甜味卻不太吃到芒果味!說過食物味道,款式選擇亦不夠多,而且只有迴轉壽司卻沒有另外落單叫的壽司,相對來說亦稍遜一疇!另外,山葵醬(Washabi)的味道亦很淡,隨便去百x超市買的壽司,內裡的山葵醬也好得多!而且Washabi是一包包,起初桌面只有一包,不夠時就要等迴轉桌的,或者要叫侍應幫手

有一款吃壽司一定會食就是
三文魚刺身,一碟只有3小件,三文魚味很淡。

當然,
三文魚壽司亦是麻麻。

試過這家店的
軍艦,蟹子味道麻麻。

另外,試了

反而
海膽蝦壽司的蝦味不錯!

最好吃的反而是
蟹肉壽司,蟹肉味夠甜!

再試過其他包括
飽片,一碟4塊,我和女友兩人吃了最少三碟!好味!

不過,滿心期待的
帶子沒有味,可能是急凍關係,冰味重!

甜品
泡芙,不過不失。

另外,山葵醬(Washabi)的味道亦很淡,隨便去百x超市買的壽司,內裡的山葵醬也好得多!而且Washabi是一包包,起初桌面只有一包,不夠時就要等迴轉桌的,或者要叫侍應幫手,不太方便!

除了款式不太多,店內擺放迴轉壽司的方法亦沒有心思,只有將同一類的放在一起,而員工放的位置亦每次是同一個位,當我看見有帶子想吃時,永遠被隔離兩位男士搶先一步,當他們離開才見到帶子加青口定時出現在我們的眼前!

題外話/補充資料: 要說服務方面,提提大家,一定要人齊才可以進場,否則等幾耐都無用! 總括來說,要醫肚,見門口不要等位,而且本身很喜歡吃壽司的話,味道不拘的話,這間當然是選擇,但若各位對食有所要求,這間店就不要有期望,可一不可再。
2012-08-11
2012-03-14 174 瀏覽
我同家人來左幾次吃壽司,雖然幾好味,環境又ok! 但係今日那位帶位員就真的好有問題啦! 雖然個帶位員話叫我們入去轉左手面,果陣我家人行錯了方向佢就好嚴厲同我地講: ' 我已經講得好清楚係轉左架啦,我便厲左佢一眼,一時行錯方向好正常,駛唔駛咁呀! 咁既服務態度好唔 得! 到入左去又沒有人帶位話坐邊,終於要等數分鐘才有人理!
到入左去又沒有人帶位話坐邊,終於要等數分鐘才有人理!

題外話/補充資料: 總括一句: 呢間雖然係低食$8蚊一碟,但係咁既服務態度真的要改吓啦!
2012-03-14
(非會員)
2012-02-25 157 瀏覽
下晝去買外賣,比完錢去附近行一陣返去企喺度等,大約半個鐘之後問第一個職員有得攞未,佢話未有喎......答完,於是繼續等,等等吓唔對路問第二個職員要等幾耐,佢答一般二十至三十分鐘,我同佢講我等咗三十五分鐘,可唔可以幫我跟跟張單。佢就開始搵我張單,搵嚟搵去搵唔到又叫咗個唔知'咩哥'搵,個'咩哥'粒聲唔出拎一疊單出嚟睇嚟睇去,我唔想再等就問佢不如你比我攞返錢啦我唔等喇,佢就咁遞返張收據比我。我又憨居居自己去收銀排隊,收錢個阿姐話:'吓!你張單唔見咗?邊個同事講架?' 跟住第二個職員行埋嚟話係呀搵唔到,然後兩條友就喺度研究點解會咁......當時已經有啲火,同佢講:'你不如退咗錢比我先啦!',佢話要搵人開機,ok。最後有個應該係大粒啲o既女職員行埋嚟,又係目無表情,問咩事,有冇check唔知邊度邊度,跟住就咁比返啲錢我,我白白等咗9個字,佢地竟然一句對唔住都冇 真係一肚氣,係咪諗住收8蚊一碟就唔駛有服務質素?
真係一肚氣,係咪諗住收8蚊一碟就唔駛有服務質素?
2012-02-25
45 分鐘 (外賣自取)
2011-11-10 115 瀏覽
天氣轉涼,怕遲些更冷不想吃壽司,便襯着這不太冷的天氣來吃一次~首先我拿了最愛的在腐皮壽司,其實無論哪家都不可能弄得難吃吧,但以這家最為抵食,因為除了腐皮和飯,還會有其他料呢!雖然這有料的腐皮壽司不算十分美味,但$8一碟真的是超值啦,以前吃過要差不多二十元一碟!(雖然壽司較這家的飽滿一點)!甜甜的腐皮接着就吃魷魚壽司,這個一定要一口吃掉一件,因為沒有可能咬開一半,味道極普通,不試也罷~然後然後極度後悔要了甜蛋壽司!!完全是蛋味不足,甜味有餘!一碟有三件又如何,一點都不好吃...其實這碟的賣相也不好,就怪我手抽筋貪小便宜以為有三件就很抵食......友人其實也想試腐皮壽司,但從我吃了我的腐皮壽司後就很久也沒再出,到再出時我們已吃飽喝足兼就快付錢了上次來這兒吃壽司,一碟三文魚壽司都看不見,只有魚生,但這次就很多三文魚壽司,可惜質素參差,要小心選擇我還會再來的,不過我想不會再吃魷魚壽司及甜蛋壽司了~還是狂吃腐皮壽司好!
甜甜的腐皮
然後然後極度後悔要了甜蛋壽司!!
完全是蛋味不足,甜味有餘!
一碟有三件又如何,一點都不好吃...

2011-11-09
2011-09-19 72 瀏覽
去過爭鮮3次 前2次都係5-6點時段 d野好新鮮好好食今次2點幾去超差刺生望落去冇光澤仲有d黑..花之戀味道還可以 墨魚,帶子有腥味蝦有沙咁水平幾平都假最可怕既係其中一件本來以為係8爪魚...朋友一食立即吐出黎 話味道奇怪我試左之後都想嘔 好大陣膠味再睇真d 舊野好似蝸牛 職員話個個係田螺以後都唔敢亂食...
去過爭鮮3次 前2次都係5-6點時段 d野好新鮮好好食
今次2點幾去超差

刺生望落去冇光澤仲有d黑..
花之戀味道還可以

墨魚,帶子有腥味
蝦有沙
咁水平幾平都假

最可怕既係其中一件
本來以為係8爪魚...
朋友一食立即吐出黎 話味道奇怪
我試左之後都想嘔 好大陣膠味
再睇真d 舊野好似蝸牛
職員話個個係田螺

以後都唔敢亂食...

2011-09-15
  • 花之戀
2011-08-30 68 瀏覽
早排這間壽司店新開張大排長龍好誇張, 皆因半價吸引食客, 原價是八元一碟, 本身已經夠經濟但還要劈價四元一碟. , 本身自己對壽司刺身都屬於瘋狂一族, 好想來試試, 終於在星期日的下午時間來到, 排隊都早已有心理準備, 但還好, 非常有秩序不過待應只供到齊人才能進入.我們大約等了三個字, 還可接受~~~~~~~坐位比較窄, 肥些少都要考慮是否能在這裏進食, 看看手上待應給的單才知道原來有時間限制的. 其實這個做得很好, 否則門外人不知要等多久了. 50分鐘其實都好夠. 香港人食飯一向都是極度的. 枱上餐具很齊全, 最驚喜的是有個盒子是放垃圾的, 這樣待應就可以慳了很多功夫. 真聰明迴轉帶非常之長, 看看款色都頗多, 再看真一點..甜品, 我們沒有試甜品~酸薑都在迴轉帶, 真是十分方便. 酸辣味好平均值得一試.芥辣不夠辣, 但不需勞煩待應, 因都已在迴轉帶上. 我總共放了三包才覺得有芥辣味.這裏的刺身都是碟碟八元實在太抵了, 雖然比較細塊但都頗算新鮮.帶子厚身口感一流~~~~~有五隻都尚算新鮮, 忘了影相已把其中三隻放在口裏好大塊呀~~~~~~~~~~~~~~新鮮, 沒有變黑和出水. 十
等等等~~~~~~~~~~

迴轉帶非常之長, 看看款色都頗多, 再看真一點..甜品
, 我們沒有試甜品~
酸薑
酸薑都在迴轉帶, 真是十分方便. 酸辣味好平均值得一試.
袋裝芥辣
三文魚刺身
帶子刺身
帶子厚身口感一流~~~~~
甜蝦
有五隻都尚算新鮮, 忘了影相已把其中三隻放在口裏
北寄貝
好大塊呀~~~~~~~~~~~~~~
新鮮, 沒有變黑和出水. 十分抵食.
北寄貝壽司
壽司一般, 飯團鬆散比較細舊
飛魚子壽司
飛魚子份量頗多, 但紫菜太淋了~~~~~~~
三文魚壽司
三文魚壽司是必食的, 新鮮度亦足夠

自己覺得刺身壽司好食和抵食, 以此價錢來說是非常抵食. 可能心裏都早已預了質素不太好, 所以我沒有太大的失望感. 反觀還有驚喜. 但紿終不會太常來幫襯. 除非我好想只是食刺身,
等等等~~~~~~~~~~
酸薑
北寄貝壽司
三文魚壽司
  • 北寄貝刺身
2011-08-28 31 瀏覽
今日同男友行屯市,撞岩晚飯時間就順手打個轉睇下有咩岩食 .點知見到原來id:c 個層開左間爭鮮 仲寫話推廣價8蚊碟就膽粗粗去試1試 . 我地排隊個時7點左右.條龍已經排到好鬼長 . 但係點知條龍又郁得幾快 . 7點4,5 左右我地就已經坐底左 . 由於得50分鐘時間 , 感覺上好趕 ,所以1坐底我地就已經拿拿聲拎野食 .望上條迴轉帶選擇何其多 仲分好哂類別 .壽司方面 , 飯偏細舊 同埋唔夠凍 . 但係d魚生就夠新鮮 . 可能係因為人多的時間流量夠大.帆立貝 牡丹蝦 係推介 . (特別係冇諗住佢$8 碟會有lee d比較貴d 的食材)刺身方面三文魚就真係1定要食三文魚刺身真係令. 油脂同肉比例幾均衡.不過就比較細舊小小 . 但都夠厚身 . 吞拿魚就差d喇 . 雪得太凍喇 .希靈魚就冇咩特別 普普通通啦 軍艦比較差小小 . 個3文魚子軍艦睇落都幾新鮮 . 但食落就只係ok . 個海膽都只係1般役 . 另外直得1提ga係佢地ga帶子 . 有豉油碟咁大隻 食落鮮甜 $8 真係幾抵食 . 我同男友食到飽飽都只係同左半個鐘左右 . 其實限時50分鐘聽落唔夠 但坐落都係夠的 . 我地total
今日同男友行屯市,撞岩晚飯時間就順手打個轉睇下有咩岩食 .
我地排隊個時7點左右.條龍已經排到好鬼長 .
望上條迴轉帶選擇何其多
仲分好哂類別 .

壽司方面 , 飯偏細舊 同埋唔夠凍 .
但係d魚生就夠新鮮 . 可能係因為人多的時間流量夠大.
帆立貝 牡丹蝦 係推介 .

(特別係冇諗住佢$8 碟會有lee d比較貴d 的食材)
刺身方面三文魚就真係1定要食

三文魚刺身真係令. 油脂同肉比例幾均衡.
不過就比較細舊小小 . 但都夠厚身 .
吞拿魚就差d喇 . 雪得太凍喇 .

希靈魚就冇咩特別 普普通通啦
軍艦比較差小小 .
個3文魚子軍艦睇落都幾新鮮 . 但食落就只係ok .
個海膽都只係1般役 .
另外直得1提ga係佢地ga帶子 .
有豉油碟咁大隻

食落鮮甜 $8 真係幾抵食 .
我同男友食到飽飽都只係同左半個鐘左右 .
其實限時50分鐘聽落唔夠 但坐落都係夠的 .
我地total 食左22碟 . 埋單連加1都係194 .

整體黎講 , 等候時間唔算長.
店入面環境衛生都ok

不過係坐得迫d .
服務1般 , 可能因為唔洗落單唔洗唱單個d 變左其實都冇咩服務可言.
不過我見部份店員對老人家都幾貼心的 .
野食方面, 1分錢1分貨 對於佢ga野食 我已經覺得lee 個價錢黎講真係算抵食.
2011-08-27
  • 三文魚刺身
  • 帆立貝壽司
  • 牡丹蝦壽司
呢間係屯門市廣場既爭鮮..開張既頭3日,做左個半價(碟碟$4)既推廣~都算幾成功既,因為路經此地,確係見到排到出商場外既誇張人龍~之前都有食過呢間既外帶同埋荃灣分店,我覺得係出奇地好的..不過呢間分店,去過既朋友都係1致劣評..今日等睇戲既時間,就抱著無希望就無失望既心態去試1試~呢間分店比起荃灣既大好多倍..不過亦因為咁..迴轉帶水蛇春咁長..d食物由師傅製作完再轉到過來,都已經唔新鮮了..1入座就見到擺左張mark低入座時間及remind幾時要離場既單比你..不過我地都無食足50 mins..so唔知係唔係1夠鐘就會趕人走~呢個係朋友食既吞拿魚sushi..賣相就好似唔錯~帶子sushi..尚算鮮甜,不過賣相就真係.....差d玻璃蝦sushi..有少少既甜味呢個蝦剌身,應該唔係甜蝦來,毫無甜味,係爽口的~_~"最後食左total 16碟..埋單連+1...$141...因為唔係好肚餓..所以勉強都可以話係飽既..另外1提既就係海膽sushi唔新鮮,1放入口就1陣腥味、壽司既賣相亦好差..芝士蟹柳sushi,真係芝士、蟹柳、飯係完全分開3 part野咁係隻碟度衛生亦頗差,見到1碟s

之前都有食過呢間既外帶同埋荃灣分店,我覺得係出奇地好的..
不過呢間分店,去過既朋友都係1致劣評..
今日等睇戲既時間,就抱著無希望就無失望既心態去試1試~

呢間分店比起荃灣既大好多倍..不過亦因為咁..
呢個係朋友食既吞拿魚sushi..賣相就好似唔錯~
帶子sushi..尚算鮮甜,不過賣相就真係.....差d
玻璃蝦sushi..有少少既甜味
呢個蝦剌身,應該唔係甜蝦來,毫無甜味,係爽口的~_~"
2個人食左16碟

衛生亦頗差,見到1碟sushi既蓋邊痴住幾粒蟹子、服務可以話係0服務咁濟,除左帶位、食完數碟之外,完全無人會理你...迴轉帶上佈滿蓋都無人處理....另外食物轉來轉去都係嗰幾款、有款cake朋友除左剛坐低既時候見到有人食過,1值到走都等唔到再出嗰款cake
2011-08-27