2020-03-01 860 瀏覽
本來同諗住同朋友去食一間新開嘅壽司店,點知勁多人連walk-in都唔得,所以亂咁行去搵嘢食。見到呢間串燒店都幾多人食,所以試吓,點知係出乎意料地好好食最鍾意嘅有:雞皮墨魚滑 - 薄脆嘅雞皮包住彈牙嘅墨魚滑,個口感同味道都勁正鹽燒豬頸肉荔枝 - 塊豬頸肉切得好薄,荔枝好甜,兩個加埋鹹甜味好夾,好有創意同考刀功鹹蛋黃燒大腸 - 呢個有少少肥膩,但兩個加埋勁好食黑毛豬配鵪鶉蛋 - 又係一個外面薄脆,質感好夾嘅配搭其他普通串燒都好食服務好好,員工好熱心Overall 成餐都充滿驚喜,但唯一問題係啲餸細細舊有啲難飽肚,食完可以食多碗糖水就完滿

見到呢間串燒店都幾多人食,所以試吓,點知係出乎意料地好好食

最鍾意嘅有:
鹹蛋黃燒大腸 - 呢個有少少肥膩,但兩個加埋勁好食
黑毛豬配鵪鶉蛋 - 又係一個外面薄脆,質感好夾嘅配搭
其他普通串燒都好食
服務好好,員工好熱心
2020-02-29
2019-12-28 793 瀏覽
經過看到打算入去試試,入去見到大約有五六張小檯,地方不大,當時有一張空檯,但我地冇預先book,店員叫我地留低電話,會喺大半個鐘後打比我地,但最後都冇打到。由於👦🏻好想食,於是佢喺等唔到電話ge情況下,又再次入去,今次終於有位串燒味道不錯但不算驚喜,多春魚一份數量有4條,比預期份量多啤酒原價48蚊一杯,但湊巧店內有買一送一優惠,依家48蚊有兩杯,所以當時每檯客人都叫左啤酒蒜蓉焗雜菇:蒜蓉份量過多了,變到有點苦味,食完最好食番香口膠清清口氣,如果唔係陣味真係會last成晚麻辣蒜蓉茄子:味道一般,不會很麻辣,但不夠入味,表層較濃麻辣蒜味食左14樣野,total 337,平均每人160幾蚊,價錢都ok,而且開到兩點,岩哂人小小去食宵夜,晚餐時段食可以打去book左位先咁就慳番等位時間,店外都可以開檯比客坐,但當然入面環境舒服d,岩哂食少少野吹下水

串燒味道不錯但不算驚喜,多春魚一份數量有4條,比預期份量多

2019-12-27
2019-11-26 735 瀏覽
黃埔同一個area入面都有幾間串燒店, 而燒烤堂係主打日式燒烤,係一間居酒屋來既.其實我已經係呢到食過好多次! 首先清酒係必點既~以前我地會揀”李白 - 兩人對酌”鍾意佢清清地.而加我地就會order”獺祭45”, 價錢合理~果味亦都幾重!食物既quality好好, 味道岩岩好,調味得夠,又唔會太重味.幾款必食既包括1.雞泡魚乾2.Wasabi 雞肉3.雞軟骨4.牛肉5.燒茄子每樣都好岩送清酒!最後~呢到既服務都幾好!

1.雞泡魚乾

2.Wasabi 雞肉
3.雞軟骨

4.牛肉

5.燒茄子

每樣都好岩送清酒!
最後~呢到既服務都幾好!
2019-10-30 598 瀏覽
經過黃埔突然想食串燒,隨意喺google map揾到燒烤堂。店內得好少位,大約坐到十幾人。後來幾乎無walk-in食客,要book定先有得入。串燒好啱一個人食,每串得少少,可以試到好多嘢食。.食物選擇好多,足足兩版A4紙。例如單係牛舌,就有牛舌腩、牛舌芯同牛舌爽揀。.蒜茸茄子 ($32)份量充足,但底有少少燶。.蒜茸廣蠔 (兩隻) ($42)價錢合理,好多汁~.蒜茸粉絲燒活元貝 (時價).鹽燒豚肉荔枝卷 ($22/串)完全食唔到荔枝味,唔推介~.牛油蒜茸焗雜菌 ($38) 份量充足,濃郁惹味! .牛舌芯 ($22)有肉味同彈牙~.嗌咗六樣嘢食,埋單約$200,價錢合理,夠飽同好滿足! 不過冷氣比較大,要著多件衫。順帶一提,小店唔收卡,記得有撳定現金。
蒜茸茄子 ($32)
份量充足,但底有少少燶。

蒜茸廣蠔 (兩隻) ($42)
價錢合理,好多汁~

蒜茸粉絲燒活元貝 (時價)

鹽燒豚肉荔枝卷 ($22/串)
完全食唔到荔枝味,唔推介~

牛油蒜茸焗雜菌 ($38)
份量充足,濃郁惹味!

牛舌芯 ($22)
有肉味同彈牙~

2019-10-20
2019-07-13 1318 瀏覽
出乎意料地燒雞腎,牛脷好好食!燒雞皮一般。其他海鮮類都ok!都叫新鮮但未有去到超好食不過絕對唔會燒窿!最咪食埋個燒菠蘿做甜品有一杯青檸梅子梳打水都好好飲!晚餐時段去只得一個服務員,有點忙,而且要等位的所以最好預先訂位!
出乎意料地燒雞腎,牛脷好好食!

燒雞皮一般。

有一杯青檸梅子梳打水都好好飲!

2019-06-26 675 瀏覽
很久没有吃过烧烤啦,香港太多店铺了,不知道怎么选,随便找了一家店就进来坐了。点了好一些,觉得还行吧。其实烧烤的味道都差不多一样,就是调味料和一些火候掌控的区别。
2019-06-26
2019-06-03 747 瀏覽
紅磡好多美食,今次就試下呢間日式串燒店!兩個人嗌咗一支細清酒,支酒叫「兩人對酌」,好有詩意。辛苦做完一日嘢,可以同朋友飲酒傾下計,做咗大人之後就明白呢d時刻有幾重要~串燒方面都有好多選擇,有海鮮、肉類⋯⋯我地試咗鮑魚,燒得幾好食。另外仲有d飽肚d既熱食,但我地就無嗌到。另外推介日式免治雞肉棒,有埋蛋黃點,幾正宗~間舖頭好細,好容易就坐滿晒,會有少少逼,但同時氣氛都唔錯。串燒要等得比較耐,店員好似忙到有d做唔切既感覺。總括嚟講,食物都好滿意,啱同朋友嚟relax吓。價錢唔算平,但喺紅磡嚟講差唔多啦!
紅磡好多美食,今次就試下呢間日式串燒店!

2019-05-29 653 瀏覽
住紅磡的朋友特別推介,於是去了在紅磡小街裡,店子細細的燒烤堂試一下,果然非常出色。(小街上還有一間皺皮腸粉店和足料靚湯店,吃完熱氣野,可以潤一潤)串燒非常惹味,燒得洽到好處,每一串都做得很好,外脆內juicy,絕對不馬虎。我們二人點了燒茄子、燒雞皮、燒雞翼、燒牛舌、蘆筍豬肉卷和鰻魚炒飯等等。絕對要吃燒雞皮,外面很多串燒店都是用細細片串成的雞皮,一點口感也沒有。而這裏的卻是一整塊完整的大塊雞皮,非常之香脆不油膩。吃幾串串燒,再加個鰻魚炒飯,就非常飽非常滿足了,價錢正常不會太貴。

2019-05-23 438 瀏覽
今日好想食燒烤,在openrice上看中這家,照片中的環境好像比較衛生。食物到的時候很準時。菠蘿是切好的很棒,烤肉串很精瘦,味道很不錯👍。但用了蒜蓉的食物比較讓人失望😞,辣味勝過香味,不知道是技術還是蒜的品種問題。蒜蓉燒蠔一般般,蒜蓉茄子比較失望😞。
2019-05-23
35 分鐘 (外賣送餐)
2019-03-22 412 瀏覽
之前睇YOUTUBE見SUNNY有介紹過,身為紅磡人點可以唔試下!入到係發現位置唔多,好似得4張台左右,咁我地就揀咗近廚房個張台喇。因為呢到係佢無飯麵類,所以食完都唔係好飽,只係得串燒,所以食完都無咩飽肚感!整體串燒係惹味嘅,食完無話特別口乾。特別係玉子,真係推薦,有小小日本的味道~不過價錢呢~~又真係幾貴,埋單3個人800幾900 :< 下次要食定個杯麵來~~

2019-03-10 433 瀏覽
紅磡德美壽司食得多 今次試下佢對面一間唔太起眼既串燒居酒屋 裏面得十幾個座位 午市供應串燒丼 串燒4串加碗飯都唔錯呀😇黑毛豬雜錦串燒丼飯 $58牛小排雜錦串燒丼飯 $58最正係牛小排 嫩口有油香 但得三舊仔唔夠喉😍 除左牛小排之外仲可以揀黑毛五花腩 燒到外面少少脆 肉有咬口唔油膩😋 另外仲有京蔥雞串 翠玉瓜 甜薯 底下仲有件幾滑既玉子😛 飯撈左飯素同淡淡既燒肉汁 但d飯煮得唔夠香綿 所以唔太夾🙈

黑毛豬雜錦串燒丼飯 $58

牛小排雜錦串燒丼飯 $58

最正係牛小排 嫩口有油香 但得三舊仔唔夠喉😍

飯撈左飯素同淡淡既燒肉汁 但d飯煮得唔夠香綿 所以唔太夾🙈
2019-02-10 359 瀏覽
昨天年初五,行完大運後,肚餓就去搵嘢食,突然好想食串燒,不知不覺見到呢間小店,見到門口已經好想去,因為日式裝修,坐下來,侍應的服務態度超好,當然是食物最重要,好味到一個點,原本低落的心情,立刻好起來,好味的食物都可以治癒心情♥️值得推介的小店,大家都去試下!
昨天年初五,行完大運後,
肚餓就去搵嘢食,突然好想食串燒,
不知不覺見到呢間小店,
見到門口已經好想去,因為日式裝修,
坐下來,侍應的服務態度超好,
當然是食物最重要,好味到一個點,
原本低落的心情,立刻好起來,
好味的食物都可以治癒心情♥️
值得推介的小店,大家都去試下!

治癒心情的串燒♥️🥰
治癒心情的串燒♥️🥰
  • 蒜蓉炒鮑魚
  • 蒜蓉燒蠔
  • 蜜糖燒波蘿
  • 雞皮墨魚滑
2019-01-07 1998 瀏覽
朋友T生日,佢揀咗去紅磡呢間燒烤堂食串燒!燒烤堂裝修就好似日本d居酒屋,室內環境比較細,只得幾張枱。我同另外兩個朋友七點已經到咗,點知主角要OT,我坐到七點半就開始叫嘢食。其實呢喥翻枱率唔太高,一來燒烤需要時間,老實講,食量大嘅人應該係前菜,因為真係食極都唔覺有嘢落肚!因為主角未到嘅關係,我哋都係叫咗嘢飲同d餐前小食。柚子醋伴青瓜呢個青瓜配柚子醋又幾夾,青瓜爽脆,配上酸 may may 柚子醋!我地一路食仲keep住個汁,後尾仲好低B咁叫咗個白飯撈汁!但個白飯要20蚊!麻辣炒鴨舌 鴨舌係走過油再炒,助酒一流!大蔥雞肉 燒燶咗舊大蔥~鹽燒牛舌心 好味!鹽燒帶子 唔錯!鮮雞皮 超邪惡!燒墨魚咀 細粒咗d~黑豚肉韭菜花卷 唔錯嘅配撘!日本尖椒仔 少少辣!免治雞肉釀冬菇 好味!西班牙黑毛豬 麻麻地美國露筍 正!秋葵 好多人唔鐘意食,其實可以試下食燒秋葵,容易接受好多!海苔豚肉鵪鶉蛋 好攪笑~紫蘇梅雞串 喺日本試過紫蘇配豬肉,今次試配雞肉,好似麻麻地。芥茉豬頸肉 朋友T話呢個好好味,係都要叫4串,但我就覺得一般。鹽燒多春魚 我勁like嘅魚但勁熱氣。鹽燒雞亦 正常水準鰻魚芝士玉子 朋友話好味,我

因為主角未到嘅關係,我哋都係叫咗嘢飲同d餐前小食。

柚子醋伴青瓜
麻辣炒鴨舌 鴨舌係走過油再炒,助酒一流!

大蔥雞肉 燒燶咗舊大蔥~
鹽燒牛舌心 好味!
鹽燒帶子 唔錯!
鮮雞皮 超邪惡!
燒墨魚咀 細粒咗d~
黑豚肉韭菜花卷 唔錯嘅配撘!
日本尖椒仔 少少辣!
免治雞肉釀冬菇 好味!
西班牙黑毛豬 麻麻地
美國露筍 正!
秋葵 好多人唔鐘意食,其實可以試下食燒秋葵,容易接受好多!
海苔豚肉鵪鶉蛋 好攪笑~

鹽燒多春魚 我勁like嘅魚但勁熱氣。
鹽燒雞亦 正常水準
鰻魚芝士玉子 朋友話好味,我冇食。
蒜茸燒茄子 唔夠蒜!
台灣雞泡魚乾 幾惹味可以一試
蒜茸燒蠔 唔錯!
芝士香草蒜茸包 OK
沖繩黑糖燒菠蘿 好正!
2018-05-18
2019-01-04 344 瀏覽
食過幾次呢間燒烤店,紅磡同筲箕灣兩間都食過,所以試過好多野食,但係次次十幾樣野食基本走唔甩🤤。👉🏻特別推薦佢地嘅海鮮,大致上都新鮮,調味都幾好食。❗️更多食評👉🏻ig @hkfoodtaster😚好食程度(由上至下):1 鹽燒#白鱔 $48/串肉質鮮甜同嫩滑🤤,岩岩好熟,唔會口感粗糙。層皮燒到幾脆。2 冰凍#鮑魚 $48/隻調味幾好,甜甜地,肉質幾爽,色澤幾靚🤩。3 蒜茸茄子 $32/條蒜茸同調味非常好食,茄子燒得通透,香軟可口😋。4 韓式#牛仔骨 $118/份牛仔骨嘅肉質同部位質量參差,有時會較韌,有時會嫩口一d,但醬汁味道同燒嘅方法總體都好食,甜甜地嘅味道。不過其中有一次冇配生菜。5 沖繩#黑糖菠蘿 $22/份菠蘿上有一層燒到脆口嘅黑糖,又甜又有少少酸😋,適合開胃同飯後食6 台灣#雞泡魚乾 $38/份香甜微脆,係好食嘅雞泡魚乾,非常抵食👍🏻但係今次燒到有少少燶咗。7 燒#元貝 $48/隻新鮮清甜,但蒜茸帶苦,有粉絲會更好食。8 麻辣白鱔 $42/串同鹽燒白鱔燒得一樣,只係麻辣嘅醬料辣但唔惹味,扣咗分。9 泰式鹽燒馬友魚 $148/條鮮甜嘅,裹面塞咗幾多配料,配嘅泰式醬有少少怪。10
👉🏻特別推薦佢地嘅海鮮,大致上都新鮮,調味都幾好食。

❗️更多食評👉🏻ig @hkfoodtaster

😚好食程度(由上至下):
1 鹽燒#白鱔 $48/串
肉質鮮甜同嫩滑🤤,岩岩好熟,唔會口感粗糙。層皮燒到幾脆。
2 冰凍#鮑魚 $48/隻
調味幾好,甜甜地,肉質幾爽,色澤幾靚🤩。
3 蒜茸茄子 $32/條
蒜茸同調味非常好食,茄子燒得通透,香軟可口😋。
4 韓式#牛仔骨 $118/份
5 沖繩#黑糖菠蘿 $22/份
6 台灣#雞泡魚乾 $38/份
7 燒#元貝 $48/隻
新鮮清甜,但蒜茸帶苦,有粉絲會更好食。
8 麻辣白鱔 $42/串
同鹽燒白鱔燒得一樣,只係麻辣嘅醬料辣但唔惹味,扣咗分。
9 泰式鹽燒馬友魚 $148/條
鮮甜嘅,裹面塞咗幾多配料,配嘅泰式醬有少少怪。
10 蜜糖雞中翼(2隻) $18/串
普通燒雞翼。
11 麻辣雞中翼(2隻) $18/串
普通燒雞翼。
12 西班牙#黑毛豬 $28/串
普通燒豬肉串。
13 鰻魚芝士#玉子燒 $68/份
玉子燒出黎係凍咗嘅,相對起其他野食黎講,稍為飽濟。
14 焦糖青蘋果#鵝肝 多士 $78/份
第一次食鵝肝新鮮,成個襯搭好滋味,青蘋果嘅酸甜配肥肥嘅鵝肝係唔錯嘅配搭。但第二次食鵝肝就不大新鮮,而且醬汁味道都怪怪地,成件野唔襯,冇食得哂。
15 麻辣羊肉 $32/串
普通羊肉串,但部位不太好,有好多係脂肪,仲有d膻味。

😙我地仲有試過燒象拔蚌、鮑魚、蟶子同各種蔬菜等等,只係冇影到相,但都係唔錯嘅。
  • 鹽燒白鱔
  • 韓式牛仔骨
  • 蒜茸茄子
  • 冰鮑魚
  • 黑糖菠蘿
  • 雞泡魚乾
2018-12-22 1029 瀏覽
小小的串燒店,座位也不多,迫迫哋約坐18-20人。見午市有串燒丼飯,幾特別喎!餐牌每個雜錦串燒丼飯都有甜薯、玉子、翠玉瓜、京蔥雞肉、黃蘿白。然後選你自己喜歡的主要肉類,如牛排、牛舌、鯖魚等,亦有單一鰻魚丼飯。其實第一印象會覺得只有幾串串燒,會唔會唔夠飽呢?黑毛豬雜錦串燒丼飯,碗飯送到,有些令人改觀,是大大條串燒蓋住碗飯。黑毛豬串燒是五花腩位,燒得外皮脆卜卜,灑上黑胡椒和調味料,肉都很爽脆,唔覺肥膩。京葱雞肉串燒,兩種食材隔住串起,怕吃葱的人一定要試京葱,燒烤後,變得軟淋,好似吃著蔬菜一様,一啲辣都無。而雞肉塊屬瘦的,無唔油,但肉仍很嫰。翠玉瓜串燒,外就燒得乾身些,沒有了青澀味,但內裏仍保持juice。一口甜薯,有些似是飯後甜點,連皮烤,香脆軟滑微甜。這店燒烤和醃製功夫都掌握得很到位。拿起串燒後,飯面有黃蘿白片、玉子,而白飯上灑有飯素,與紫菜、芝麻、脆粒混在一起吃,令人吃唔停。而且隨飯送水一支。雖只是一碗飯,但配搭很有心思,包含了前菜、主菜配飯、甜品等。

其實第一印象會覺得只有幾串串燒,會唔會唔夠飽呢?

一口甜薯,有些似是飯後甜點,連皮烤,香脆軟滑微甜。
這店燒烤和醃製功夫都掌握得很到位。

而且隨飯送水一支。