2018-08-20 819 瀏覽
我幫襯左呢間udon 店已經有8年了我諗,見證住由好多人排隊到最後間店唔洗排隊入面仲有吉枱4年前讀完書回港住港島區,所以唔係成日出旺角,但每次出旺角都會約家人食呢間我勁愛佢個熱石煮住啲udon 上黎比你食,雖然呢8年佢不斷加價,但我食過好多udon 我都係鍾情呢一間佢唯一缺點係星期日唔開門,其實咁樣做少好多生意唉....我好期待你開返,我好想再食火山石鳥冬🙏🏻
佢唯一缺點係星期日唔開門,其實咁樣做少好多生意
唉....我好期待你開返,我好想再食火山石鳥冬🙏🏻
  • 辛辣牛肉烏冬
2018-05-25 966 瀏覽
😭😭條街唔知係咪被收番,所以結咗業,由佢開咗冇耐食到今日。今日去到見到結咗業好晴天霹靂😣😣😣檔主會唔會再係第二度開番?因為食好多檔烏冬,真係最好食呢間。佢厚切豚肉烏冬每次去必點,佢個石頭湯好夠熱,啲烏冬好煙韌。雖然愈食愈加價,但質素冇差到,好明白旺角租金一定會愈來愈貴。如果再開真係好想去食。如果檔主睇到就好。佢係我第一間寫食評嘅食店,再因為唔捨得佢結咗業而會上嚟寫食評嘅食店。真係好希望再食到,就算係第二度開都一定會再去食。再開一定要保持到原來水準😋
😭😭條街唔知係咪被收番,所以結咗業,由佢開咗冇耐食到今日。
今日去到見到結咗業好晴天霹靂😣😣😣

佢厚切豚肉烏冬每次去必點,佢個石頭湯好夠熱,啲烏冬好煙韌。

2018-05-02 810 瀏覽
今日約左朋友响旺角睇戲,睇戲前就揾間餐廳醫肚先,行到女人街,見到呢間餐廳門口貼住"租約期滿,營業中",咁就試下好唔好食,果然係好好味,我即問侍應,做到幾時,佢話5月中,未知會否搬遷一個新嘅地方,大家一定要5月中前試試,絶對推介!
2018-04-30
2018-04-14 636 瀏覽
有咖喱、辛辣、木魚湯底 ,我揀咗木魚😊原本係50蚊,我加咗3蚊要個石鍋一擺上台係熱到冒煙,個湯好滾♨️對於感冒嘅我,真係好舒服😂第一啖飲佢個湯先,個湯算清,浸完牛肉好香肉味,飲完唔會口渴👍🏻🐂個肉就係一般肥牛,係完整一塊唔會話斷開,而且有好多塊😻一拎上來係未熟嘅,擺入面浸一浸就剛好熟❤️個好處係個肉唔會老佢主打嘅手打烏冬同我期望嘅一樣,口感煙韌。不過要趁熱食,擺耐咗會變淋🙌🏻呢度午市好多人,我都等了幾耐☹️可能人多所以服務都一般般,不過就好抵食✨
有咖喱、辛辣、木魚湯底 ,我揀咗木魚😊
原本係50蚊,我加咗3蚊要個石鍋
一擺上台係熱到冒煙,個湯好滾♨️對於感冒嘅我,真係好舒服😂
佢主打嘅手打烏冬同我期望嘅一樣,口感煙韌。
不過要趁熱食,擺耐咗會變淋🙌🏻
2018-03-01 793 瀏覽
又貴又難食 是日叫左碗豬骨湯既牛肉烏冬 8X$ 咁我一心諗住咁既價都唔會伏到去邊 送上黎個碗野幾香 但味道真係會令食客驚左/_\ 相比之下我去食個元氣烏冬重好 平又平過佢 好食又好食過佢/_\ 講健康因為可以碗野d牛肉搞到成個湯都有層油=唔健康 最後我碗烏冬食左一半都無 同女朋友越食越黑塊面 收碗侍應重問我唔食啦 我黑住面咁應佢 太好食了 唔該 重有杯火山奶茶 重以為有咩特別 點知出到黎同普通奶茶一樣 唉…伏味濃 不過值得一提個芝麻豬排聽女朋友話唔錯
2018-02-27 417 瀏覽
熱辣辣好吸引!呢度嘅烏冬真係好好食!相信佢真係用手打烏冬,而且食材亦都非常新鮮!叫咗個咖喱湯吉列豬扒烏冬,豬扒脆扑扑,同個咖喱湯真係超夾!怕肥膩可以選擇番茄湯,都唔錯㗎!
熱辣辣好吸引!
2018-02-21 387 瀏覽
一碗野成90蚊,又唔係好食既,環境又差!點左個蕃茄雞排烏冬,一個魚湯牛肉烏冬。個蕃茄湯既味係假個隻,雞排得4件,頌要一食就知係擺左好耐既肉。魚湯根本唔夠味,頌要隻半熟蛋係無味既!
一碗野成90蚊,又唔係好食既,環境又差!
點左個蕃茄雞排烏冬,一個魚湯牛肉烏冬。
2018-02-20 317 瀏覽
冬天咁凍 自己就想食d暖胃嘅野但又唔想成日去打binlo 所以就去左呢間食係朋友介紹 我係蕃茄fans 所以一見到番茄湯牛肉烏冬就揀左石鍋係勁熱 店員送上枱面 係''炸炸聲''所以唔好掂到個石鍋呀蕃茄湯夠濃 不過牛肉就普通牛肉係比較韌 烏冬要90蚊 又冇野飲係偏貴所以下午茶去食比較抵 晚餐就貴旺角可能有其他更好選擇份量方面就比較少 我食完唔係好夠飽要去再食甜品店舖比較細 所以會比較坐得逼係地舖 所以好易揾到
冬天咁凍 自己就想食d暖胃嘅野
番茄湯牛肉烏冬
2018-02-05
  • 番茄湯牛肉烏冬
2018-02-04 323 瀏覽
近排天氣都好凍,要食返啲暖笠笠既野暖下個人,朋友提議食石鍋烏冬,上網睇到呢間火山石石鍋手打烏冬專門店,咁就同朋友去左試下啦。我地食既時間係晚市,所以都要等位,大概等左二十分鐘左右~我地分別叫左兩個石鍋烏冬同一個小食🔸山地獄手打烏冬(黑豚)🔸安格斯牛肉石鍋烏冬🔸明太子雞翼🔹安格斯牛肉石鍋烏冬 - 辛辣味🔹手打烏冬(黑豚) - 辛辣味石鍋鍋面熱騰騰裝住入面既湯底仲滖緊,望到都暖哂。佢湯底有好多種類,有咖哩湯、辛辣湯、蕃茄湯、木魚昆布湯同豚骨湯。湯底兩碗都揀左辛辣味湯底,湯底濃味微辣,手打烏冬彈牙煙韌,牛肉質素不錯,而黑豚肉無特別!明太子雞翼食過一次就夠,太鹹,兩樣野加埋一齊好唔夾。

我地食既時間係晚市,所以都要等位,大概等左二十分鐘左右~

我地分別叫左兩個石鍋烏冬同一個小食

🔸山地獄手打烏冬(黑豚)
🔸安格斯牛肉石鍋烏冬
🔸明太子雞翼

🔹安格斯牛肉石鍋烏冬 - 辛辣味

🔹手打烏冬(黑豚) - 辛辣味

明太子雞翼食過一次就夠,太鹹,兩樣野加埋一齊好唔夾。

2018-01-15 459 瀏覽
火山石專食石鍋烏冬,有唔同湯底(辣、咖哩、豚骨…),加埋烏冬滾住上。 真係冬天食完成個人都暖哂。 今日我係下午時段去食,揀左咖哩烏冬拼雞翼餃子。 咖哩烏冬一上台已經bulu bulu 咁起泡,夠哂熱!食落烏冬彈牙,冇煮到糊左。咖哩湯底熱辣辣,亦都好濃咖哩味,佢呢個係日式咖哩,唔食得辣既朋友都可以一試。 雞翼配上燒汁甜甜地。炸餃子有驚喜,應該係即炸既,所以好脆口,餡料尚算豐富。佢下午茶時段同午餐會有套餐,比較抵食。如果時間許可,下午黎食會平D!

2017-12-15 675 瀏覽
係旺角想食d簡單d既野,於是是旦係openrice search左呢間野。唔係好清楚佢之前係咪紅過一排,但其實真係好普通既一間店...坐得又迫,又唔係好好服務,作為一間地鋪唔知點解一個牛肉鍋烏冬可以收成90幾蚊..重要加一唔包野飲我叫左番茄湯牛肉烏冬,番茄湯偏甜但未至於唔入得口,牛肉質素普通,唔算肥但幾香牛味,可惜絕對唔值90蚊友人叫左豬骨湯雞扒烏冬,但佢話個湯完全無味成餐飯只係覺得d烏冬好熱好熱,同埋好唔抵好唔抵

友人叫左豬骨湯雞扒烏冬,但佢話個湯完全無味

成餐飯只係覺得d烏冬好熱好熱,同埋好唔抵好唔抵

2017-12-08
2017-12-10 514 瀏覽
前幾日又到了這家火山石石鍋烏冬吃,同樣是下午茶時間亦同樣點了一客上級牛肉石鍋手打烏冬,下午茶價錢仍然是$39沒有加價,真好!今次試了他們的豚骨湯底,石鍋熱騰騰的送上枱,牛肉和蛋仍是未熟的,不消一會再撈一撈隻蛋就全熟了。湯底味道還可以,豚骨味著實不算算很濃郁,勝在不會過鹹,淨飲幾啖湯也易入口。烏冬口感也保持滑身彈牙的,今次牛肉水準就一般,有兩三塊都比較韌,但以這個下午茶價錢來說,整體CP值仍是不錯的。反而最令我失望的是,杯熱奶茶送上的時候,竟然只有六至七成滿。。像給人飲過一大啖似的。。。為什麼會這樣的呢??給人感覺有點肉酸吧,奶茶有多貴呢?
2017-12-07
下午茶
2017-12-05 425 瀏覽
已經食咗好多次,每次食完都好想快啲再食,因為真係好好食!前幾次都食木魚湯,今次食左咖哩湯,配吉列豬扒!吉豬好脆好好食,再加上咖哩湯同吉豬真係好夾,個湯都好濃,最鍾意就係啲湯夠哂熱,望住啲湯上到枱仲滾緊,好治癒!
2017-11-14 618 瀏覽
應QC要求,再來吃手打烏冬。我一眼看中石鍋豬手烏冬,QC則選擇海鮮烏冬。餓極的我追加了香辣豬肉腸串,肉汁香濃,初吃時不太辣,原來是之後從喉嚨慢慢辣出來,但不算十分吸引。重點在豬手烏冬,首先一定要讚賞店家的考量,將豬手另上,石鍋烏冬的湯才能保持雪白好喝,我把整碗湯乾了。豬手有驚喜,全去骨又是充分看出店家細心的地方,肉煮得極軟熟,連皮吃完全是入口化的境界好吃到無話可說,讓我完全沉醉在豬手的美味中,渾忘嚐一口QC的海鮮烏冬。另外由於豬手的份量極足,下次會考慮三五知己去吃時單點一份做餸,不至吃得太膩。
石鍋海鮮烏冬,石鍋豬手烏冬
豬手
香辣豬肉腸
2017-11-14
石鍋海鮮烏冬,石鍋豬手烏冬
豬手
  • 豬手烏冬
2017-11-11 453 瀏覽
每到星期六同女朋友出街搵野食就最頭痕好彩今次女朋友有搵到想食咩。唔錯唔錯對烏東情有獨鐘既我當然唔會反對。小小辛辣絕對岩晒我口味同女朋友一人一烏東 ,無叫小食。份量都okay既~
每到星期六同女朋友出街搵野食就最頭痕
好彩今次女朋友有搵到想食咩。
唔錯唔錯
對烏東情有獨鐘既我當然唔會反對。
小小辛辣絕對岩晒我口味

同女朋友一人一烏東 ,無叫小食。
份量都okay既~