2021-12-18 555 瀏覽
天氣開始轉涼,一去到元朗就自不然諗起呢個酒雞米。真材實料!$59碗好足料。好多雞件、芫荽、姜、紅棗、木耳、冬瓜件加米粉。感覺好大碗,食落你就發現唔夠喉,湯都會飲晒,甜甜帶點酒味,食完好補、好暖胃!呢個菜式基本上好適合女士,唔清冇味精,我個人感覺食完唔會口乾。其實傳統客家人會煮這個雞酒湯做為坐月補身的食物,不過在天冷的日子,也可以做暖身湯水。客家人傳統會自釀糯米黃酒來煮,用帶甜身的客家黃酒來做,當酒精揮發後,便是甜甜的酒雞湯,所以我覺得呢一個一定係客家菜。美中不足的是餐廳不是很新、很乾淨,而且冇乜伙記,基本上都算係自己顧自己,如果有要求者,請勿考慮。
天氣開始轉涼,一去到元朗就自不然諗起呢個酒雞米。

酒雞米
2021-12-18
酒雞米
2020-11-04 981 瀏覽
除左小菜、蟹粥,今晚試下任飲任食兩小時嘅打邊爐。普通邊爐,每位$108, 以呢個價食物質素同服務算好ok。蔬菜、菇、丸類、鵝腸、豬肚、魚滑、肥牛、雞件、蜆、蠔仔、蝦、腸仔、午餐肉同粉麫放雪櫃,汽水啤酒自取。呢個抵價,食物服務又ok, 唔怪得室內外坐滿喇!

呢個抵價,食物服務又ok, 唔怪得室內外坐滿喇!
2020-11-04
  • 打邊爐
水蟹粥、雞湯米是澳門的地道口味,記得常去澳門的那些年,每次必不會錯過,有次更因吃到藥材味濃厚的天麻川穹魚頭湯米而迷上了!不過時移世易,現在對澳門的情感退色了,幾乎也忘卻了那些可口的味兒!星期天的晚上,老公和我也想吃一些湯粉,可能是疫情關係,商場內大多的食肆也提早收市!於是走到雞地,想起很久沒嚐的雞粥店,那裡有澳門的老味兒!「澳門街水蟹粥雞湯米」打正旗號是主理澳門的名物,我們坐到舖外的座位,吹著微風,享受舒暢的街頭風味!侍應姐姐很親切,一坐下便建議我們食蟹粥,帶著微笑的她:「今天的蟹好靚!」,其實我也在想念蟹粥!翻開餐牌,至尊推介套餐非常實惠,任擇四選一的自選粥品一鍋,加上乳鴿一隻和自選灼菜或豉油皇炒麵一碟,最基本的才HK$196,而粥品也設加大的選擇!我們就挑了最基本的 HK$196 組合 — 蟹粥、乳鴿和豉油皇炒麵,蟹癡差點被大粥有兩蟹而迷惑,幸好瞬即回復理智,大與小雖只差 HK$77,但吃不完便等於浪費了,不行、不行!炒麵第一時間送上,份量也不少!我喜歡豉油皇炒麵的咬口感,鑊氣雖欠奉,但嚼感的麵質加上帶有細香、鹹甜勻稱的豉油,感覺還不差!至於炒麵油量不算少,但絕對是我能接受的程度!

炒麵第一時間送上,份量也不少!
看到外牆貼有脆皮 BB 鴿是必食之選,套餐配上必食,真是照顧周到!
乳鴿是慣常普遍的大小,不特別的小,色澤油潤,備有淮鹽!
人大了,怕吃太鹹太濃的味道,端來的脆皮乳鴿皮脆、難得濃淡適中,  我們都沒有蘸淮鹽已感滿意了!

乳鴿脾位較厚肉,幸好沒有老柴的情況!
小鍋的蟹粥約有四小碗的份量,如果再大的話,真是太多吃不了!
小鍋蟹粥沒花假用上一隻螃蟹。粥底稀中帶有綿綿的米花,起初入口時覺得鮮甜度不夠明顯,但慢慢細嚐下,定當發現其細水長流的吸引,雖沒有一觸即發的力量,但卻與螃蟹擔當相輔相成的角式!吃後倒沒有喉乾舌燥的不良反應,肯定沒有狠狠的下味精啊!
而螃蟹帶有軟滑的蟹羔,蟹肉尤其嫩滑鮮甜,意外地有著海蟹的優點,吃得老公和我嘴舔舔,侍應姐姐果然老實!這刻鬼主意跑出來了,下次可以加蟹而不加粥,那便能吃個大滿足了,哈哈!
別以為小小的蟹蓋,其實也有著令人滿心歡喜的蟹羔,好吃喔!

特如其來在元朗街頭重溫了一頓澳門滋味的晚餐,小店街坊價錢、合理的質素,鮮美、風味和人情味的賞心樂事!

望大家能以輕鬆心情抗疫,同時武漢肺炎盡快消失!
2020-03-22
  • 蟹粥
2020-01-21 909 瀏覽
依排凍番d, 特登黎食上次中午食唔到既蟹粥我地兩個叫左一個細蟹粥share其實都好大碗,總共分到五小碗架!粥底清清地,都有少少鮮味但隻蟹肉真係好鮮甜,真係好食,有八成似澳門水準兩個人食碗粥梗係唔夠,我地仲叫左半隻醉雞鍋本身menu 有雞煲。。點知落order, 阿姐先話未出。。。因為雞煲係$168 半隻 加$10 有bb 鴿半隻架,抵食d依家醉雞鍋半隻要$188, 加$10 可以揀肥牛或者魚腐,肥牛見到人地叫真係好肥下,所以地叫魚腐,份量都好多呀,菜係會送埋既雞鍋都好大,雞件份量係足半隻,雞肉都算嫩同埋有雞味同lunch 食既醉雞米係差唔多味道,滿滿藥材味但凍凍地食就夠暖身冬天實要黎encore
依排凍番d, 特登黎食上次中午食唔到既蟹粥

細蟹粥

我地兩個叫左一個細蟹粥share

其實都好大碗,總共分到五小碗架!

粥底清清地,都有少少鮮味

但隻蟹肉真係好鮮甜,真係好食,有八成似澳門水準

兩個人食碗粥梗係唔夠,我地仲叫左半隻醉雞鍋

魚腐

半隻醉雞鍋

雞鍋都好大,雞件份量係足半隻,雞肉都算嫩同埋有雞味

同lunch 食既醉雞米係差唔多味道,滿滿藥材味

但凍凍地食就夠暖身

冬天實要黎encore
2020-01-19
細蟹粥
魚腐
半隻醉雞鍋
2020-01-08 307 瀏覽
某一晚經過雞地見到依間店坐到出哂黎再上黎一SEARCH, 估唔到甘多人讚星期日lunch 一於試下雞湯米水蟹粥黎到先知原來lunch 無粥食。。。。唯有叫魚湯米同雞湯米,再加個牛腩飯牛腩飯先上,係牛筋溝牛腩,牛腩唔淋,d 肉好柴,咖哩汁味道正常之後就上魚湯米魚湯米藥材味比較勁,無乜肉食,得個魚頭但個米線淋左d,無乜咬口, 如果聞唔慣藥材味,應該唔鐘意雞湯米一上,就搶哂風頭滿滿既雞,而且有雞味,唔算鞋,我地兩女一男整係分依碗雞湯米都食得飽最後我地仲筆埋魚湯d 米黎雞湯依邊,因為真係好味太多下次一定會再黎夜晚試埋粥同乳鴿
某一晚經過雞地見到依間店坐到出哂黎

再上黎一SEARCH, 估唔到甘多人讚

星期日lunch 一於試下雞湯米水蟹粥

黎到先知原來lunch 無粥食。。。。

唯有叫魚湯米同雞湯米,再加個牛腩飯

咖哩牛腩飯

牛腩飯先上,係牛筋溝牛腩,牛腩唔淋,d 肉好柴
,咖哩汁味道正常

之後就上魚湯米

魚湯米

魚湯米藥材味比較勁,無乜肉食,得個魚頭

但個米線淋左d,無乜咬口, 如果聞唔慣藥材味,應該唔鐘意

雞湯米

雞湯米一上,就搶哂風頭

最後我地仲筆埋魚湯d 米黎雞湯依邊,因為真係好味太多

下次一定會再黎夜晚試埋粥同乳鴿
2020-01-05
2019-08-15 1045 瀏覽
今日約左勁耐無見嘅舊同事食飯,每次見面都係婚禮先會,以前細過聽得人講多,但大個先知先感受到真係。今日甘arm係觀塘開會,個friend又係觀塘番工,所以一齊搭車去拒屋企樓下食飯,即係入元朗,因為終極目標係要上拒屋企撚貓子。呢間好似好出名,聽個friend講勁好食,有乳鴿,有蟹粥,有雞粥等等。結果嗌左以上嘅再加個炒麵,wow,結果真心勁好食,首先個炒麵,加左辣醬無得lost, 之後個雞米粉,醉雞湯底好出食,之後個蟹粥好入味,食左三,四碗,仲有最後隻乳鴿,勁好食。最重要係價錢好合理,去元朗一定要食!!!
2019-07-19 574 瀏覽
想食水蟹粥 所以搵到呢間餐廳兩個人叫左一個蟹粥+雞湯米線套餐另加一隻乳鴿白粥底+蟹都有幾多蟹膏,不過應該唔當造食得出蟹似好梅,或者係唔新鮮殼硬,好難食用啲蟹肉粥底有味精,不過可以接受番到屋企都無勁口渴整體都甜,好大碗,熱辣辣雞米就好重酒味,米線係好滑個隻細細碗唔多米線,雞肉滑又醃得夠味!個湯都飲埋,不過受唔到咁補就唔好飲咁多啦乳鴿炸得好好食,又香好食過好多舖頭,必食食完呢餐一肚水呀我就唔夠飽既,後尾出去又再搵野食
想食水蟹粥 所以搵到呢間餐廳
兩個人叫左一個蟹粥+雞湯米線套餐
另加一隻乳鴿

蟹粥

白粥底+蟹
都有幾多蟹膏,不過應該唔當造
食得出蟹似好梅,或者係唔新鮮
殼硬,好難食用啲蟹肉
粥底有味精,不過可以接受
番到屋企都無勁口渴

整體都甜,好大碗,熱辣辣

雞米就好重酒味,米線係好滑個隻
細細碗唔多米線,雞肉滑又醃得夠味!
個湯都飲埋,不過受唔到咁補就唔好飲咁多啦

乳鴿炸得好好食,又香
好食過好多舖頭,必食

食完呢餐一肚水呀

我就唔夠飽既,後尾出去又再搵野食
蟹粥
2019-06-28 598 瀏覽
自從屋企人帶我去過呢間食醉雞米。食過返尋味。連老公食完都成日念念不忘。入親元朗都會去食。醉雞米係即叫即煮,所以每次都要等10至15分鐘。但每次我都覺得值得等嘅。本身個醉雞係一個湯,跟米粉或者米線🍜,飯要加$5。我每次都叫醉雞米好老土要講一句,雞有雞味,醉雞有酒味。同埋啲雞係唔會鞋颯颯。食到有雞味,同酒香味。PS. 係雞件上,有骨個隻。感覺好真材實料另外,本身個湯係跟咗啲配菜,木耳,冬瓜,紅棗,薑絲,芫茜。除咗紅棗,其他都係我杯茶。唔會成碗齋肉又有啲伴菜。正呀。個湯底都好正,次次我都飲哂佢d 湯。最重要嘅係,食完係唔會口渴嘅。冇記錯好似係$58一碗,我覺得好抵。原因係個雞滑,個湯底好夠味, 而唔似係用味精粉開。誠意推介
自從屋企人帶我去過呢間食醉雞米。
食過返尋味。連老公食完都成日念念不忘。
入親元朗都會去食。
醉雞米係即叫即煮,所以每次都要等10至15分鐘。
但每次我都覺得值得等嘅。

本身個醉雞係一個湯,跟米粉或者米線🍜,飯要加$5。

我每次都叫醉雞米
好老土要講一句,雞有雞味,醉雞有酒味。

個湯底都好正,次次我都飲哂佢d 湯。
最重要嘅係,食完係唔會口渴嘅。

誠意推介
2019-06-23
  • 醉雞米
2019-06-25 385 瀏覽
元朗出名多嘢食就真係係人都知,今次直係推介依間餐廳比大家,值得試下裝修就真係好一般喇,不過唔緊要,食物出色就得啦,而且仲有得坐街邊食,啱曬吸煙一族炸乳鴿非常出色,即叫即炸,每次食都係皮脆肉嫩,送啤酒一流今次叫咗一碗黑豆塘虱魚湯,好重藥材味,聽店員話,最適合女士冬天飲,可以補身,又暖身,而且碗湯好鮮甜,仲有原條魚,叫多碗白飯就夠曬飽我老公鐘意食香口嘢,一定會叫黃金蝦,炸到脆卜卜,外面包住一層咸蛋黃,真係頂瓜瓜

炸乳鴿非常出色,即叫即炸,每次食都係皮脆肉嫩,送啤酒一流

2019-06-20 365 瀏覽
平時好少見餐廳有提供川芎白芷魚頭湯,之前係網上見到有人推薦呢間,有機會就黎試下啦。.黎到發現呢度座位有分室內室外,天氣甘熱當然揀室內啦,加上室外多數人在吸煙,空氣會比較差。在兩點多既時間黎到,不用等位,只坐了兩枱人。.🔶川芎白芷魚頭湯米線魚湯奶白色,夠鮮甜,配上川芎白芷的藥材,味道好濃郁,但又不會過分嗆,好好飲!一碗有兩大舊魚頭,算足料,但米線有點碎,好難夾!.🔶雲吞雞湯米線意外地發現呢度的雞幾好食,有彈性,但就有點少,雲吞超級大粒,但係就好咸!$77蚊黎講偏貴!.以上既都係湯再加$5配米線,仲可以配米粉或者飯。沒有跟餐,所以無配飲品,不過可以有半價優惠叫飲品。
在兩點多既時間黎到,不用等位,只坐了兩枱人。
🔶川芎白芷魚頭湯米線
川芎白芷魚頭湯米線

🔶雲吞雞湯米線
雲吞雞湯米線

2019-06-09
川芎白芷魚頭湯米線
  • 川芎白芷魚頭湯
2019-05-18 468 瀏覽
知道元朗好多特別野食,見到樓下間水蟹粥長期爆滿,好想試下~終於前幾日落雨無咩人,就有機會一試😆佢最出名就係個水蟹粥,一定叫返碗試啦😛之後仲有雞湯米都出名,再叫多隻燒乳鴿😍同魚湯👍一上菜,嘩,樣樣都勁足料大大碗,夠曬四個人分,水蟹粥果然名不虛傳,超香蟹味,粥入口即化😋😋雞湯米超滾,不過有啲油,但都好新鮮好惹味👍燒乳鴿更加不得了,脆皮嫩肉,食完再encore多兩隻😆魚湯足料到😋鮮味十足,仲好多渣💕💕有機會一定再食多次!
有機會一定再食多次!
燒乳鴿
水蟹粥
魚湯
燒乳鴿
水蟹粥
魚湯
2019-05-05 263 瀏覽
2018 年食過兩次 都覺得好食 主要食佢個水蟹粥套餐琴日四人行食第三次 餐牌改咗 食物水準欠佳琴日叫咗水蟹粥(加大) 乳鴿二至三人餐套餐加價 份量細咗一倍加大水蟹粥 有兩隻蟹嘅料 多肉嘅 但個粥底唔夠水 味精落多咗。乳鴿皮 keep住脆 一人也可完成一隻乳鴿 四人食必定要另加多隻先夠食個餐包埋豉油炒麵 份量比上次細一倍 問下侍應有冇甜醬 係冇嘅另外點咗個乾炒牛河 碟餸賣相欠色水 唔夠鍋氣食落去 啲牛被梳打粉醃到冇味 河粉只有味精嘅味道失望😔下次不會再光顧。。
2018 年食過兩次 都覺得好食 主要食佢個水蟹粥套餐
琴日四人行食第三次 餐牌改咗 食物水準欠佳
琴日叫咗水蟹粥(加大) 乳鴿二至三人餐
套餐加價 份量細咗一倍
另外點咗個乾炒牛河 碟餸賣相欠色水 唔夠鍋氣

食落去 啲牛被梳打粉醃到冇味 河粉只有味精嘅味道

失望😔
下次不會再光顧。。
2019-05-04
2019-04-25 309 瀏覽
是日晚餐,又黎幫襯魚頭湯!6點半去到,唔洗等,有位坐!川芎白芷魚頭湯: 必叫!飲落有酒味,好重藥材味,初時會飲唔慣,但越飲越想飲,會上癮🤣!飲完會大爆汗,成個人有番元氣咁!乳鴿: 炸得啱好,肉質新鮮唔鞋,但過鹹!薑蔥蟹:今次d蟹夠肥,幾多肉,薑蔥蒜都多,夠味!蠔仔肉碎粥:蠔仔好多,食到最尾見碗底都仲有好多蠔!調味啱好,唔會過鹹,份量十足,一大兜,幾個人share, 啱好!總括黎講,澳門街唔會令人失望!嘢食質素一如往常!
是日晚餐,又黎幫襯魚頭湯!6點半去到,唔洗等,有位坐!

乳鴿: 炸得啱好,肉質新鮮唔鞋,但過鹹!

薑蔥蟹:今次d蟹夠肥,幾多肉,薑蔥蒜都多,夠味!

總括黎講,澳門街唔會令人失望!嘢食質素一如往常!

2019-04-21
2019-04-21 237 瀏覽
小弟今次帶大家嚟到元朗雞地嘅澳門街... 水蟹粥雞湯米試下佢哋出名嘅,蟹, 湯, 乳鴿... 其實就咁經過呢間嘢唔算大間, 雖然有兩個舖位, 但係每個舖位各只大約放到五張枱, 室外亦會擺幾張枱, 店舖唔介意寵物佔用室外嘅枱. 至於食物方便今次就點了紅燒乳鴿呢隻乳鴿應該係油炸, 但係覺得十分香口, 好juicy, 食完一隻會想叫多隻食另一個好味嘅食品就係薑蔥炒蟹, 佢哋搵個係通常都係肉蟹, 師傅先走一走油, 令蟹殼脆脆地, 再用薑蔥炒, 好嘢味至於呢個澳門醉雞湯, 酒味重, 配料有紅棗雲耳芫茜薑蔥... 出面好少飲到

2019-04-04 268 瀏覽
此店出名雞湯米,還有幾款藥膳湯,仲有各種小炒。晚飯時間來到已有不少食客,剛好仲有一張卡位,唔駛等,即刻有位👏🏻👏🏻食店裝潢像茶餐廳格局,沒什麼特別。叫咗一個孖寶餐:一個粥加一個湯🥣,兩個人都夠食,加一份米線,埋單$138🐔雞湯🥣材料有雞件、冬瓜、破邊紅棗、木耳、杞子及羗絲,酒香撲鼻,飲落有酒味好鮮甜,紅棗破了邊但仍然好大粒及甜,雞湯不肥膩,雞件有咬口好滑,不知是否用上新鮮🐔呢😉。若單點只要$49就有,加$5 可配飯/米線/米粉/河粉🦀蟹粥一碗有一隻粥,全部破開小份,粥底軟綿,食到蟹肉原有嘅鮮味。有機會再來試其它藥膳湯😛

🦀蟹粥
一碗有一隻粥,全部破開小份,粥底軟綿,食到蟹肉原有嘅鮮味。

有機會再來試其它藥膳湯😛
2019-04-03