2020-06-27 1278 瀏覽
今日同班friend 去咗水佬榮打邊爐,當然叫了他的例牌航空母艦海鮮鍋,上枱依然十分震撼。整台都是滿滿的海鮮鍋,裏面很足料,份量大,海鮮有扇貝,鮑魚,花蟹,八爪魚,大蜆,青口及花竹蝦,配料每一樣都很新鮮。托底的蔬菜很多,有粟米蕃茄及其他青菜。辣汁湯底清甜美味,與海鮮非常配合,加上海鮮是越熬越出味的湯,值得一讚。此店份量十足,再點了一碟牛已經夠食。平均消費約$400,都彼算合理。唯一挑剔是整盤上菜,海鮮生熟比較難控制,有些海鮮會越煮越老。
2020-05-15
2020-03-24 1058 瀏覽
這盤航母海鮮盛宴,未食已經嘩嘩聲了,逐位朋友影相留念都影了10分鐘,賣相確實掂呀!盤夠大海鮮夠多😋 內有鮑魚、帶子、桂花螃、海蝦、青口及蟹等等,新鮮美味,吃完海鮮可再加火鍋配料繼續打邊爐,湯底凝聚了海鮮的精華變得加配鮮甜,絕對停不了口。海鮮餐價錢大約每位$270再加一,當晚再點了少許火鍋料及飲品,埋單也差不多$350一位,是非常ok的價錢。店務員也很街坊式,與客人溝通也比較地道,坐位也算舒服,人數夠多會安排獨立房間,有電視提供,朋友聚餐一流之選👍🏻
2020-03-24
2020-01-30 525 瀏覽
幾年前食過。辣汁雜菌花甲蟹鍋或龍蝦鍋都好正!成個鍋既味道好清甜。肉丸好有口感,仲有香噴噴嘅黄金蝦,好大一隻。加湯可以選擇原味湯,最適合d有要求嘅人。適合慶祝生日同埋大時大節開餐
  • 辣汁什菌花甲蟹鍋
2019-12-23 555 瀏覽

There are a lot of restaurants in Jordan, especially hot pot. We tried this special hotpot today and left with satisfaction! We ordered this giant seafood hotpot plate to start with. We in total are 7 people, but we were pretty full already after all the seafood. The oyster is fatty and fresh. The scallop is amazing with lots of meat. The most amazing one is the shrimps and prawns. (We all agreed that they are the best among all seafood.) They were so fresh and taste really salty, looks like they just get them right from the sea and put them on the plate. The broth was so tasty and delicious. The spicy didn't cover the seafood. It had a really good balance of saltness and spiciness. It really was amazing!
2019-10-29 1530 瀏覽
一班同事想和我慶祝生日。但又想搞些新意。經常放題和酒店自助餐其實都幾悶。所以今次想試吓這間海鮮軍艦鍋。本來想試銅鑼灣間分店。但打極都唔通。最後打去佐敦問個究竟。發覺原來佐敦間分店已經結業。那就過海試一次。其實現在已經唔需要早很多就訂位成功。訂位時間和人數都隨時可以變動。都唔需要比訂金。講返當日經歷:其實未齊人都可以入座。佢哋會送上調味料比大家自己調配合適的醬。我們今次七人到來。份量是七人份量。擺盤非常靚。但原來餐廳係唔包飲品。茶水都唔包。要飲茶就要比茶錢。還要一比就要比一圍。我們最後決定叫飲品更抵。側面都很用心思。大家都很開心。最後齊人後佢哋會落湯。以前放低這個大蓋。變成一個大軍艦。大家就齊齊等食啦。當日其實用星期五的角度來看。就唔算多人。難怪銅鑼灣都做唔住。最後還有我地一早點好的五款配料。這些配料擺盤都好有心思。難怪當日成為人龍店之一。最後送上的係餐廳附送的生日優惠。這個刺身可以補充返沒有魚的不足。都令大家覺得更開心。我們還額外加了一些配料⋯例如:響玲,這個湯底唔加響玲真係勁浪費。根本可以當湯飲。一個大大杯海鮮湯。最後人均消費$370、都算合理。餐廳還送上優惠卷。希望客人可以有下次的
講返當日經歷:

海鮮軍艦

側面都很用心思。大家都很開心。

最後送上的係餐廳附送的生日優惠。
這個刺身可以補充返沒有魚的不足。都令大家覺得更開心。
最後人均消費$370、都算合理。
餐廳還送上優惠卷。希望客人可以有下次的光臨。這次用餐經驗愉快。
2019-10-25
生日
海鮮軍艦
  • 航母海鮮盛宴
2019-09-17 655 瀏覽
終於試到紅極一時的水佬榮航空母艦🛳震撼得要用兩個電磁爐才能hold住航母🤭湯底混入海鮮同煮 所有鮮甜味都出來了❤️🦐🦑航母海鮮盛宴🦀🛳8款時令海鮮:花蟹、鮑魚、貴妃蚌、蜆、海蝦、青口、墨魚仔、扇貝4款蔬菜:蕃茄、西芹、粟米、津白5款配料:安格斯特級肥牛、牛丸、包心芝士丸、黑豚肉、廣東雲吞(店員力推)包烏冬/出前一丁(按人頭計算)提供九宮格醬料🍲海底椰魚湯底貝殼類海鮮沒有沙、吸收了所有海鮮的甜味🐮安格斯特級肥牛色澤鮮豔、油脂分布平均、牛味濃🥠廣東雲吞大大的 用料很足 內有大蝦📌四人以上才可入座📌別以為份量少而會不夠飽 吃到最後捧著肚子回家
終於試到紅極一時的水佬榮航空母艦🛳
震撼得要用兩個電磁爐才能hold住航母🤭
湯底混入海鮮同煮 所有鮮甜味都出來了❤️

🦐🦑航母海鮮盛宴🦀🛳

4款蔬菜:蕃茄、西芹、粟米、津白

包烏冬/出前一丁(按人頭計算)

提供九宮格醬料

🍲海底椰魚湯底

貝殼類海鮮沒有沙、吸收了所有海鮮的甜味

🐮安格斯特級肥牛
安格斯特級肥牛

色澤鮮豔、油脂分布平均、牛味濃

🥠廣東雲吞
大大的 用料很足 內有大蝦

📌四人以上才可入座
📌別以為份量少而會不夠飽 吃到最後捧著肚子回家
安格斯特級肥牛
  • 航母海鮮盛宴
2019-08-20 399 瀏覽
我哋一行五人去左佐敦食航母海鮮火鍋!佢個航母海鮮上枱時真係好震撼,成個盤有張枱咁大,入面好多不同種類海鮮,有蝦、蟹、扇貝、大蜆、鮑魚、青口、八爪魚仔,底下仲有好多蔬果!我哋就叫咗小辣,食呢啲一定要有少少辣先好食!我覺得佢嘅海鮮都好新鮮,啲蟹又有膏,其他海鮮食落都係彈牙另外,我哋揀咗牛肉、安格斯牛仔粒、蜂巢豆腐同埋響鈴做打邊爐配料!d牛肉好高質,蜂巢豆腐就索晒啲辣汁,好好味!食呢間嘅航母海鮮一定要叫多啲人嚟食先食得到!

食呢間嘅航母海鮮一定要叫多啲人嚟食先食得到!

雖是大熱天,但自小已全年不論任何天氣也吃火煱,所以火煱局還是不能停,今晚便跟著食友,來試試過江龍的澳門台山水佬榮火煱專家。今晚來是為了航母海鮮盛宴,未到前心想航母是什麼意思?  醬料正正常常不過不失,九款都是大路選擇。 來到一刻就知原來是真的有航母在恭候。 當打開航母的甲板,下面就是海鮮盛宴在眼前了。 看過海鮮盛宴的真身,再蓋上甲板等一會艦橋頂突然開始冒煙,原來艦橋不只是裝飾而是有其他作用。 冒煙後等一會就就可以開動了,航母海鮮盛宴已包水佬榮辣汁湯底,另包括海鮮如鮑魚、青口、花蟹、大蜆、貴妃蚌、扇貝、墨魚仔及大蝦。 煮好的鮑魚口感新鮮,入口不會太硬太實,墨魚仔味道淡一點,不過吸收湯汁後也吃得過。 最吸引的是花蟹每隻都肉質鮮甜,雖要自己拆肉,但美食當前大家也不介意落手落腳拆蟹。 另大蝦入口肉質爽彈,貴妃蚌及扇貝入口無沙,經過辣汁湯底的洗禮後,它們的鮮味更突出。 除了海鮮之外,盛宴另包可從四十多款食品中再選五款食材,友人選了安格斯特級肥牛、新鮮牛仔粒、一口梅菜豬肉丸、手打蟲草花雞肉丸及炸響鈴卷。 安格斯特級肥牛的油花紋理對板,吃著牛味也夠濃,不一
今晚來是為了航母海鮮盛宴,未到前心想航母是什麼意思?
醬料正正常常不過不失,九款都是大路選擇。
來到一刻就知原來是真的有航母在恭候。
當打開航母的甲板,下面就是海鮮盛宴在眼前了。
安格斯特級肥牛的油花紋理對板,吃著牛味也夠濃,不一會也給好牛的食友清了碟。
響鈴卷是普通一點不過已變成火煱必點的東西,新鮮牛仔粒雖要煮多一點時間,但煮好的牛仔粒除了肉香還吸收了惹味湯汁。
手打蟲草花雞肉丸入口果然彈牙,不過自己更喜歡梅菜豬肉丸中的梅菜香味。
吃罷海鮮跟配料還有吸收了所有食材精華的湯汁,大家除了不斷喝湯,也要了吸湯能手的即食麵來個完美結局。
2019-06-17
2019-07-13 629 瀏覽
鐘意食海鮮嘅可以考慮下呢間火鍋,因為個海鮮鍋真心唔錯佢叫航母海鮮盛宴,叫得航母,除咗因為隻鍋好鬼大隻之外,仲係因為隻鍋真係成隻海軍母艦嘅設計好得意好搞笑個鍋好大隻,好多新鮮海鮮,所以都要多啲耐性同時間去等佢滾起先可以分批去食啲海鮮例如墨魚仔、蝦呢啲可以先食,但鮑魚就要等到最後先食好彩啲職員雖然係忙,但行出行入經過都會提醒你邊啲食得啦邊啲要等多陣食味方面,海鮮都尚算新鮮,加埋個湯底係小辣,所以啲海鮮煮熟時都有索到陣小小辣嘅湯味。食完啲海鮮就可以加啲自選配料,首推肥牛見到啲肥牛嘅紋路都估到唔會太差海鮮湯底再淥肥牛,非常好味最後打完再飲返啖湯,正
鐘意食海鮮嘅可以考慮下呢間火鍋,因為個海鮮鍋真心唔錯
好得意好搞笑
航母海鮮盛宴

例如墨魚仔、蝦呢啲可以先食,但鮑魚就要等到最後先食

見到啲肥牛嘅紋路都估到唔會太差
海鮮湯底再淥肥牛,非常好味
最後打完再飲返啖湯,正
2019-07-10 235 瀏覽
一不離二,二不離三,占苗又去打邊爐了。今次來到家人們喜愛的水佬榮,全為了那個經濟抵吃的航母海鮮鍋,每人只需不用三百元已有很多海鮮可吃。與其說是火鍋,不如直接說成是海鮮鍋更適合,皆因餐廳主打海鮮。 航母海鮮鍋即叫即做,每個鍋內必有8款新鮮海鮮及4款蔬菜,是餐廳因應貨源而定,不能選擇,客人可選擇的部份只有湯底及5款自選配料。由於全枱人都是食肉獸,所以都主要選擇了肉類及肉丸。 餐廳會將自選配料盛載在一個雙層架上,甚為精緻,配料分別是安格斯特級肥牛、新鮮牛仔粒、一口梅菜豬肉丸、手打蟲草花雞肉丸及響鈴卷五款,份量也不少。點菜後十多分鐘後,航母鍋登場,是何其的壯觀震撼,店員隨後將早前選定的水佬榮辣汁湯底(小辣)注入鍋內,再蓋上航母甲板模樣的蓋子,終於變身成一架航空母艦了,霸氣十足。約十多分鐘後,蓋子上的煙囪冒出了白煙來,航母的感覺更形神似。店員打開蓋子,香氣四溢,引得大家差點兒連口水也流下來了。 驟眼所見,海鮮有扇貝、大蝦、鮑魚、墨魚仔、貴妃蚌、花蟹、青口及沙白蜆等8款海鮮,當中的扇貝、大蝦及貴妃蚌不易久灼,拿來先吃,鮮甜無比,點點的辣令味道提升了。餘下的海鮮也相當新鮮不錯,最尾才吃那隻
餘下的海鮮也相當新鮮不錯,最尾才吃那隻紅花蟹,同樣鮮甜無比。不過,海鮮雖美,但也敵不過墊底的蔬菜,盡吸鮮甜精華,令人難捨其美味,停不了手。
中途其實有將自選配料放進鍋裡,其中的肥牛及牛仔粒質素不俗,肥美嫩滑。然而,兩款自家製的肉丸的吸引力比起牛肉更為強勁,雞肉丸爽口彈牙,豬肉丸濃香惹味,令人愛不釋手。
起初,曾懷疑份量不足夠,可是大家還未到最精彩的公仔麵時刻已感到飽肚,但又不能錯過這時刻,皆因公仔麵餅泡在湯汁中,每一條麵條都索滿了精華所在,確實滋味無窮,令人難以忘懷。
小弟其實時不時也會到此小聚,覺得每人三百元左右已可吃到如此多的海鮮,實在物有所值。
  • 航母海鮮鍋
2019-07-05 176 瀏覽
係open rice 見到呢間火鍋出名食個海鮮鍋,所以成班朋友約埋一齊去品嚐一坐底見有呢個海鮮航母盛宴餐單,又眼見枱枱都一大個鐵鍋,於是就即刻點返盤 !每枱仲可以點5個配料,所以我地都點咗肥牛、牛仔粒、蝴蝶腩、凍豆腐同響鈴。等咗都超過半個鐘個鍋先黎到。一上菜就見個航母鍋超長超大隻,足足要用兩個電池爐先托到。個鍋一早已放晒所有海鮮同時又上埋啲配料一黎到加埋湯就蓋上個鍋等佢滾。滾好後職員都好好咁提醒我地要食邊啲先,邊啲海鮮要等耐啲。啲海鮮好豐富好多,蟹、鮑魚個啲就係人頭計。隻蟹係原隻蟹咁上,啲貝殻類嘅海洋都好新鮮。至於配料中嘅肥肉質素都好好,食完晒之後都已經好夠飽。基本上有齊海鮮、肉同菜,仲送埋麵添!已經可以飽飽咁食完一餐,好正!

個鍋一早已放晒所有海鮮

同時又上埋啲配料

最近跟吃火鍋還真的劃下了不解之緣,兩星期吃了3次火鍋— Canton pot、深圳海底撈和這次的澳門台山水佬榮火鍋專家,每次吃也覺得很滿足,特別這次吃的還是航母海鮮盛宴,所用的鍋就像是一隻航母—可選款時令海鮮湯底、5款自選配料、8款時令海鮮和4款蔬菜,很豐富~湯底也有好幾款選擇的,而之前有吃過的友人皆大推這款水佬榮辣汁湯底(小辣),不會太辣而有一分吃得很爽的辣勁,光喝湯已令人著迷,真的是好吃得會吃上癮的。 在開始煮前海鮮已整齊排列在那航母鍋中,確是很有氣勢呢!蓋上蓋子後便成了真正的航空母艦呢,還會噴煙呢~ 海鮮類有鮑魚、青口、花蟹、蜆、貴妃蚌、扇貝、墨魚仔和蝦~都是毫不欺場的。 印象最深刻的該是差不到最後才吃到的海鮮— 花蟹,作為一個慣性懶惰剝蟹殼的人,也覺得剝這隻蟹很值得,雪白的蟹肉,肉質爽甜,滿足~ 鮑魚的話就是要動用到筷子將鮑魚離殻,要略為用點力的,鮑魚是爽口彈牙的呢~5款自選配料是以下的~ 安格斯特級肥牛、新鮮牛仔粒、 一口梅菜豬肉丸、 手打蟲草花雞肉丸 和炸響鈴卷,最讚的是安格斯特級肥牛,油脂分佈平均,既有油香也有肉香;新鮮牛仔粒的油脂含量就是略為霸道了一點~兩款丸類

5款自選配料是以下的~
和炸響鈴卷,最讚的是安格斯特級肥牛,油脂分佈平均,既有油香也有肉香;新鮮牛仔粒的油脂含量就是略為霸道了一點~兩款丸類也做得不錯。

特別一提的是那湯底真的很讚,用來煮菜、煮麵和烏冬也很讚,辣辣的~

價錢方面也不過是$238/位 (星期日至四),$268/位(星期五、六、公眾假期和前夕),用餐時間是2小時30分鐘。

澳門台山水佬榮火鍋專家
網上訂座享特別優惠兼賺里數
網址: https://s.openrice.com/QrbS0hi8100~uGE4CAA
地址: 佐敦佐敦道37C-37D號佐敦中心3-4樓
電話: 23278282
2019-06-29 153 瀏覽
朋友話正,成班約唔齊腳都要食。個航母海鮮盛除海鮮外,還有4款配菜、可選5個配料及麵食。醬料款到算齊,特別係鍾意黃色的醃泡椒,夠香辣。提提~始終泡椒係咸嘅,建議唔好落豉油。點了個豉油皇尖椒,非常香口。嘩……加埋個蓋,堅係航母四款蔬菜是已放在航母內,而五款配料選了:【安格斯特級肥牛】牛香味濃,油脂分佈均勻【黑豚肉】肉滑膏香,油而不膩【新鮮蝴蝶腩(豬類) 】陣陣五香味,燜得棉軟彈口【新鮮滑牛】肉質鬆化柔滑【北京水餃】一般肉類餡料,外皮煙韌薄滑另加了鮮鵝腸、脆鯇魚片及煎尖椒,鵝腸的肥美油香,犯規也要吃多點海鮮夠新鮮,店員亦多次提醒先食貝類,因免得貝類肉質變韌。烏冬包裝開得太狠烏冬也𠝹斷了雖然主打是食航母海鮮,但鵝腸實在令我念念不忘
朋友話正,成班約唔齊腳都要食。

個航母海鮮盛除海鮮外,還有4款配菜、可選5個配料及麵食。

醬料款到算齊,特別係鍾意黃色的醃泡椒,夠香辣。
提提~始終泡椒係咸嘅,建議唔好落豉油。

點了個豉油皇尖椒,非常香口。

嘩……

加埋個蓋,堅係航母

四款蔬菜是已放在航母內,而五款配料選了:
【安格斯特級肥牛】牛香味濃,油脂分佈均勻
【黑豚肉】肉滑膏香,油而不膩
【新鮮蝴蝶腩(豬類) 】陣陣五香味,燜得棉軟彈口
【新鮮滑牛】肉質鬆化柔滑
【北京水餃】一般肉類餡料,外皮煙韌薄滑

海鮮夠新鮮,店員亦多次提醒先食貝類,因免得貝類肉質變韌。

烏冬包裝開得太狠
烏冬也𠝹斷了

雖然主打是食航母海鮮,但鵝腸實在令我念念不忘
2019-06-18
2019-06-26 119 瀏覽
想試水佬榮好耐,總覺得要大班朋友一齊去試會開心好多,因為人多就可以食多d,今日終於有機會!價錢方面,以海鮮計一d都唔貴!星期日至四就$238一位,就算星期五,六,日都只係$269一位!出曬名既航母海鮮盛由8款是日海鮮,5款自選配料同6選1既湯底而成!我地今日既海鮮有,花蟹,鮑魚,海蝦,帶子,青口,八爪魚,白蜆同貴妃蚌!份量果然令人嘩一聲!放滿海鮮既大盤一上台,所有海鮮控都即刻流曬口水!海鮮新鮮,全部都鮮甜,因為有部分朋友唔食辣,我地點左蕃茄湯底!同海鮮又幾夾!又有賣相好靚既肥牛同各款火鍋配料!呢個價錢的確抵食!

2019-06-26 217 瀏覽
很久之前已經試過去水佬榮,試過一大班人吃火鍋,料又靚,價錢尚算正常,而且地點方便,絕對係一個不錯的朋友聚會最佳選擇。當然大家都知道香港實在太多打邊爐的地方,而且很多地方也非常高質。要吸引到我來幾次當然其質素有返咁上下,不過我覺得重要唔剩止係嘢食好食,仲好有趣。航母海鮮盛宴, 一年多前已食過一次,那次印象也非常深刻,咁啱吃壽司時C先生問我有冇興趣來這裡吃個晚飯,當然答應,特別係一年四季也是打邊爐的時節,無需要考慮。今次最正係安排左五樓一個私人房間,空間感更多更舒適,六個人食飯,又有得睇電視,最啱一班朋友或者一家人來吃。我們五個人吃這個航母海鮮盛宴,湯底選了經典的水佬榮辣汁湯底,由於今晚有女士不好辣,因此就選了小辣就算。先來一杯檸檬薏米,下火同去濕,打邊邊最好。 混醬當然少不了。另外可以在呢個餐裡面選不同的打邊爐材料,我們都是嘴刁的人,當然要些少見同靚的材料,安格斯特級肥牛,新鮮牛仔粒,一口梅菜豬肉丸,手打蟲草花雞肉丸和相對普通但人見人愛的炸響鈴卷。講番個航母海鮮盛宴, 相比起上次,今次外型更加揼本,完全係一隻航空母艦咁嘅造型,非常有趣。有一大批海鮮係呢一個航空母艦上邊,鋪滿大半張枱,非常

先來一杯檸檬薏米,下火同去濕,打邊邊最好。

混醬當然少不了。

有一大批海鮮係呢一個航空母艦上邊,鋪滿大半張枱,非常壯觀。

加上湯之後,蓋上那個頂,裡面的食物熟了的時候那煙通便會出煙。

非常好玩,啱晒一班朋友玩下食下又一晚。

海鮮有多種,鮑魚,青口,花蟹,大蜆,貴妃蚌,扇貝,墨魚仔和蝦,每樣的海鮮都非常新鮮,我個人特別鍾意鮑魚,大得來不會過韌,貴妃蚌和扇貝的鮮甜也令人印象深刻。

牛肉也好靚,丸類也很特別,梅菜豬肉丸非常出眾,牛仔粒肉味也夠。

不過要數最吸引人的應該是煲裏面的蔬菜,無論冬菇,生菜和西芹,都像吸血鬼,吸收了水佬榮湯底的日月精華,我全晚不停吃,最正係多到食極唔完咁。

尾聲來個烏冬和出前一丁,各有愛好者,不過今晚我較鍾意公仔麵,和那微辣湯底完全match哂。

食咗一晚,價錢也只是二百多,和外面靚少少料嘅邊爐質素有得fight,但價錢相對值租又咁有趣,你又怎能不試坐這航母呢。

澳門台山水佬榮火鍋專家
佐敦佐敦道37C-37D號佐敦中心3-4樓