滾得棧

Hot in A Pot
2024-04-21 365 瀏覽
在香港如果說得上有少少歷史的火鍋店,應該會數到這一間。滾得棧已經開業20週年,最近為了慶祝亦推出週年優惠活動。這間火鍋店除了在深井、天后有店外,還有我這天去的尖沙咀店。會營業到凌晨兩點半,能夠滿足夜生活的朋友,可以由晚餐吃到宵夜。而且惠顧這分店只要有8位或以上就可以升級獨立房間。另外滾得棧時不時會有新菜式,可以說是甚有創意。火焰雞煲 會加三種酒落去煮,45度的酒精在火焰下蒸發掉,剩下了酒香。一打開蓋便有香味撲鼻,還看到非常足料。不止有雞,還有蝦、豬膶等。雞肉很嫩滑,吃落會帶有一種甜味,原來是有加到蔗一起煮。吃完雞煲後就可以加蔗水來打邊爐囉。食材新鮮也是這間火鍋店的賣點之一,招牌的手切牛一定要試試。看到牛肉上均勻分布的雪花紋理,肉味濃得來很軟腍。或者想吃比較有嚼勁的牛這裡都有,或者不吃牛的話,黑豚也是不錯的選擇。還有這裡的丸類和餃子會是手打和自家製。梅菜餃的梅菜均勻分佈在肉餡中,鹹香味十足,可以說是皮薄餡靚。牛肉丸不止很彈牙,吃落會有油香,非常邪惡。也可以點爽口的竹笙和蔬菜籃。這裡亦有時令刺身,吃完之後更可以做成椒鹽魚骨。
在香港如果說得上有少少歷史的火鍋店,應該會數到這一間。
滾得棧已經開業20週年,最近為了慶祝亦推出週年優惠活動。
這間火鍋店除了在深井、天后有店外,還有我這天去的尖沙咀店。
而且惠顧這分店只要有8位或以上就可以升級獨立房間。

另外滾得棧時不時會有新菜式,可以說是甚有創意。
雞肉很嫩滑,吃落會帶有一種甜味,原來是有加到蔗一起煮。
吃完雞煲後就可以加蔗水來打邊爐囉。

食材新鮮也是這間火鍋店的賣點之一,招牌的手切牛一定要試試。
看到牛肉上均勻分布的雪花紋理,肉味濃得來很軟腍。

還有這裡的丸類和餃子會是手打和自家製。

這裡亦有時令刺身,吃完之後更可以做成椒鹽魚骨。
題外話/補充資料: 即日起至4月30日,只要提早1日係Whatsapp或致電訂座, 憑訂座碼「滾得棧生日快樂」,即可享全單9折, 4月生日的壽星們更可享全單88折優惠。 (尖沙咀店限定) 只要8位或以上就可自動升級到獨立房, 能由下午6點玩到凌晨1點,人多更有機會升級至VIP Party房。
2024-04-17
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 F̾l̾a̾v̾o̾u̾r̾f̾u̾l̾ ̾a̾n̾d̾ ̾B̾u̾b̾b̾l̾i̾n̾g̾ ̾H̾o̾t̾p̾o̾t̾ @ 🌟 滾得棧《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:蕃茄芫茜豆腐湯底 拼 潮州湯 HKD 129招牌手切牛頸脊 HKD 298西班牙黑豚肉 HKD 76自制四寶丸 HKD 108梅菜豬肉餃 HKD 79蝦膠釀油條 HKD 108三秒腐皮 HKD 46皇帝菜 HKD 48竹蔗水 HKD 72.👽 大媽成日幫襯佢嘅天后店,之前佢喺尖沙咀開咗呢間新分店,一直未有機會嚟,今次特登嚟試吓!晚上六點已經好旺場,好彩有訂位!.🥘 叫左「蕃茄芫茜豆腐湯底拼潮州湯」,其實係因為好八卦潮州湯係乜嘢哈哈!湯料好足,好多肉碎紫菜所以好鮮味,但又唔會死鹹。.🐂 主角之一係「招牌手切牛頸脊」,高質,份量足,厚薄適中,非常嫩滑新鮮!.🐖 朋友仔鍾意食豬豬,「西班牙黑豚肉 」大大片,大理石紋嘅油花均勻,同埋可以選擇半份,對於胃口細嘅朋友仔唔怕浪費。.🍢 呢度嘅「自製四寶丸」,一次過有齊牛丸、蝦丸、墨丸、鯪魚丸!超級彈牙,調味超正,好抵食呢!.🥟 平時唔係好鍾意叫水餃,因為好怕佢個皮會散。但係
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
皇帝菜 HKD 48
竹蔗水 HKD 72

蕃茄芫茜豆腐湯底 拼 潮州湯

自制四寶丸

🥟 平時唔係好鍾意叫水餃,因為好怕佢個皮會散。但係店員推介我哋可以試吓「梅菜豬肉餃」,果然冇失望,佢個皮厚薄軟硬均適中,同埋調味一流!

梅菜豬肉餃

🥠 鮮味嘅湯底最鍾意配一啲索湯嘅食物,叫左「蝦膠釀油條」同招牌「三秒腐皮」!大大嚿即刻炸起,好鬼邪惡,索曬啲湯好滿足!

蝦膠釀油條

🥬 打邊爐就例牌一定叫「皇帝菜」,一啲都唔老,幾新鮮,個湯底攞嚟烚菜好適合!

三秒腐皮

🍹 打邊爐習慣飲「竹蔗水」,而呢度呢款好大支!份量十足,同埋唔過甜,飲完好舒服又解膩。

竹蔗水

🌟 超鍾意呢間分店,位置好方便,唯一要記得嘅就係一定要訂位,絕對係打邊爐好選擇!

📍 尖沙咀棉登徑17-23號華楓大廈地下1A號舖及1樓
自制四寶丸
蝦膠釀油條
三秒腐皮
竹蔗水
凍冰冰最啱就係打邊爐,呢間有20年歷史嘅火鍋店最近開咗係尖沙咀,好近ᴋ11🤓 淨係湯底已經有成18款可以揀,配料亦都十分之多,如果午市去銅鑼灣分店仲可以飲啖茶食個包添🤪 呢間打邊爐接近坐無虛席真係有原因✨1️⃣ 湯底🥣湯底揀咗鴛鴦雙拼,勁多料滿滿都係精華🥰甘筍粟米湯清清哋,有雪耳、粟米、豬骨、紅蘿蔔🥕蕃茄芫荽豆腐湯就酸酸甜甜,有蕃茄、豆腐加埋靈魂伴侶芫荽🌿2️⃣ 麻辣鮮魚皮🐟先嗌咗個小食~~ 魚皮好爽口,分量都幾多下,加埋花生、蔥花同胡椒等等嘅配料,食落麻麻哋😚3️⃣ 招牌手切牛頸脊🐮極極極極極靚嘅牛頸脊😍 油花嘅紋理分佈好均勻,肉質好細嫩,唔洗加汁醬原汁原味都已經好好食🥰4️⃣ 南非鮑魚🇿🇦大大隻嘅南非鮑魚好吸睛🤩口感嫩滑彈牙,而且好厚肉又爽口😆 當晚基本上接近每枱客人都嗌😎5️⃣ 梅菜豬肉餃🥟餃子星人必點😍全部都係人手包出嚟,入面嘅餡好飽滿,食呢個就好似食緊梅菜扣肉咁,加埋出邊煙煙韌韌嘅餃子皮好過癮😋6️⃣ 自製四寶丸🥄呢四寶有鯪魚丸、墨丸、蝦丸同牛丸,粒粒丸都係自家製手打嫁,十分彈牙🫣 咁多隻丸入面我就最中意食蝦丸,因為真係原隻蝦仁係到嫁🍤7️⃣ 豆苗🥬綠油油嘅豆苗好新鮮清甜🤩 啲菜葉真係好軟好嫩,落水淥一

1️⃣ 湯底🥣
湯底揀咗鴛鴦雙拼,勁多料滿滿都係精華🥰
甘筍粟米湯底

甘筍粟米湯清清哋,有雪耳、粟米、豬骨、紅蘿蔔🥕
蕃茄芫荽豆腐湯底

蕃茄芫荽豆腐湯就酸酸甜甜,有蕃茄、豆腐加埋靈魂伴侶芫荽🌿

2️⃣ 麻辣鮮魚皮🐟

餃子星人必點😍

6️⃣ 自製四寶丸🥄

7️⃣ 豆苗🥬
豆苗

綠油油嘅豆苗好新鮮清甜🤩 啲菜葉真係好軟好嫩,落水淥一陣就要夾起~ 唔係老咗就唔好食了🥹

8️⃣ 三秒腐皮🥢
3秒腐皮

邪惡嘅野食👿 涮一涮就已經吸晒收成個湯底嘅精華🤤 如果想保持酥脆嘅口感真係要浸一浸就要起身,3秒就要夾起😆

9️⃣ 飲品🥤
竹蔗水

今次唔飲汽水轉飲烏龍茶同竹蔗水🫢 解一解打邊爐嘅油膩感✨ 一ᴊᴀʀ份量出奇地多實夠飲😛
甘筍粟米湯底
蕃茄芫荽豆腐湯底
麻辣鮮魚皮
豆苗
3秒腐皮
2023-12-10 1604 瀏覽
🇭🇰滾得棧·特濃花膠雞湯$358 l 活魚刺身$288近排天氣凍咗 又係時候打邊爐啦🥳呢一間嗰花膠雞湯湯底都唔錯 入邊都真係有啲幾厚身嘅花膠 個湯飲落都重膠質嘅🐤之後佢個活魚刺身都唔錯 口感幾好而且魚味幾出🐟·招牌手切牛頸脊$288 l 西班牙黑豚肉$138 l 自製四寶丸$88 l 梅菜豬肉餃$79配料方面佢個牛頸脊都唔錯 花紋幾靚🐮個黑豚肉就正正常常🐷之後佢啲四寶丸全部細細粒幾得意 我自己就覺得個墨丸最好食 蝦丸都唔錯🦑🦐之後佢個梅菜豬肉餃都幾得意 佢係真係有淡淡嘅梅菜味 幾特別🥟·炸蝦餅$108 l 生炒糯米飯$138之後個蝦餅我哋都幾鍾意 佢係真係好彈牙 而且炸到好香 點少少泰式辣醬幾好食🦐最後我哋仲食咗個生炒糯米飯 呢個我就略嫌佢調味淡咗少少🤣🤣·#rbyeat#rby港式#rby尖沙咀 #rby天后 #rby深井·📍尖沙咀棉登徑17-23號華楓大廈地下1A號舖及1樓📍天后電氣道80-86號成功樓地下C號舖連閣樓📍深井青山公路-深井段41-63號深井村84號地舖及1樓
🇭🇰滾得棧
炸蝦餅
生炒糯米飯
調味料
2024-05-07 31 瀏覽
為振興本地消費,今晚成班老友左揀右揀,上埋打邊爐關注組揾下香港有邊間打邊爐好食唔會中伏,見到滾得棧好多人推介,啲食物都幾是是正正,就決定會一會佢。滾得棧位處食肆林立既棉登徑,門面黑底紅色大字非常搶眼,上一層到餐廳大堂,座位唔算多但係枱與枱之間相當闊落,唔會好迫,而且通風幾好,食完應該唔會成身味。人齊開始點菜,火鍋湯底揀左特濃花膠雞湯,可以飲完雞湯先慢慢打邊爐,雞湯唔算好濃,飲落唔會好咸同渴,花膠質素不錯,仲有半隻雞食,絕對對得住個價位。打邊爐梗係唔少得食牛,先來一碟招牌手切牛頸脊,牛味十足,口感軟淋,份量都好足,七個人食都好夠。然後一碟爽脆金錢𦟌,食落去好有口感,越食越有牛味,同樣份量唔少。另外我哋仲點左韭菜餃,珊瑚蚌,三秒腐皮,炸魚皮,竹笙等等,個韭菜餃尤其出色,算得上皮簿餡靚,值得一試,每樣邊爐料都好有質素,滾得棧仲有好多海鮮,牛內臟可供選擇,不過朋友唔太好,所以無辦法一試,相信質素都應該唔錯。食飯當日係閒日,餐廳到8點幾都係得3成滿,真係感歎生意難做。最後一提係滾得棧店員相當有禮,服務周到,成餐飯都食得好舒服。

2024-05-02 5 瀏覽
必食火焰雞煲:這道火焰雞煲以其獨特的燜燒方式而聞名。它的口感非常嫩滑,肉質鮮美,入口即化。配上豐富的香料和調味料,每一口都充滿了獨特的香氣和風味。此外,火焰雞煲還具有酒香,讓人垂涎欲滴。手切牛頸脊:這道手切牛頸脊以其精湛的刀工和優質的牛肉而聞名。牛頸脊肉質鮮嫩,口感豐潤,肉汁十足。由於是手切,每一片肉都保持著適中的厚度,口感更加豐富。食神棒打牛丸:牛肉丸子口感鮮嫩有嚼勁,入口後散發出濃濃的牛肉香氣。配上香濃的醬料,每一口都帶來了豐富的味覺體驗。香口牛眼根:香口牛眼根,煮15分鐘以上,牛眼肉口感極為嫩滑,咀嚼時釋放出豐富的肉汁,每一口都帶來了濃郁的香氣和口感。活魚刺身:石鯛具有皮薄、 肉質鮮嫩、富含膠質的獨特口感,爽脆彈性。它的口感非常鮮嫩,入口即化,帶有海鮮的甜味和清新的香氣。由於是使用新鮮的活魚製作,保持了魚肉的鮮度和彈性,使得刺身更加美味。這道美食的特色在於魚肉的鮮嫩口感和海鮮的原汁原味,給人一種清新和舒爽的享受。麻辣鮮魚皮:麻辣鮮魚皮口感爽脆彈牙,帶有辣味和麻味的調味料,帶來了一種獨特的香辣麻。椒鹽豆腐:椒鹽豆腐口感鮮嫩滑軟,外層酥脆,內裡柔軟,微辣和鹹香的風味。

必食火焰雞煲

手切牛頸脊:

食神棒打牛丸:

香口牛眼根:

麻辣鮮魚皮:

椒鹽豆腐:
2024-05-02 10 瀏覽
滾得棧是一家以火鍋聞名的餐廳,新鮮的食材是他們的賣點之一,尤其是他們的招牌手切牛肉,絕對是一道必試的美食。牛肉的表面均勻分佈著雪花紋理,肉質鮮嫩多汁,入口即化。如果你喜歡有嚼勁的牛肉,這裡也有其他口感更為彈牙的選擇。另外,如果你不吃牛肉,黑豚肉也是一個不錯的選擇。除了牛肉,這裡的丸類和餃子都是手工製作的,非常地道。梅菜餃的梅菜均勻地分佈在肉餡中,散發出濃郁的鹹香味,皮薄餡美,絕對是一道推薦的美食。牛肉丸不僅彈牙,還有著濃郁的油香,非常美味。你也可以點一些爽口的竹筍和蔬菜籃來搭配火鍋。此外,滾得棧時不時會推出新菜式,充滿創意。其中一道特別推薦的菜式是火焰雞煲,他們會加入三種酒來煮,加上新鮮豬雜如豬肝,倒上45度的酒精,經火鍋加熱後蒸發掉,留下了濃郁的酒香味,一打開蓋子,就能聞到香氣四溢,而且看到飽滿的食材,不僅有雞肉,還有蝦、豬膶等多種食材,為這個雞煲帶出獨特的調味。雞肉非常嫩滑,入口帶有一絲甜味,原來是加入了蔗糖一起煮。吃完火焰雞煲後,你還可以加入蔗水來打邊爐,為整個用餐體驗增添一份特別的風味。如果你有8位或以上的朋友來到滾得棧尖沙咀棉登徑分店,餐廳會自動升級你們到獨立房,讓你們可以從

如果你有8位或以上的朋友來到滾得棧尖沙咀棉登徑分店,餐廳會自動升級你們到獨立房,讓你們可以從下午6點一直玩到凌晨1點。

總的來說,滾得棧是一家以新鮮食材和創意菜式為特色的火鍋餐廳,無論是品質還是服務,都值得一試。
2024-04-28 8 瀏覽
話時話平時行開尖沙咀都好少喺呢邊打邊爐咁啱有朋友約話去試吓滾得棧嘅港式打邊其實心裏面冇太大期望畢竟港島嗰邊有幾間港式打邊爐更加出色點知呢間啲嘢食OK喎首先肯定要點一盤牛頸脊一上嚟首先擺盤靚靚入口嫩滑有少少油花都算係上品另外墨魚滑油炸鬼真係好脆我好鍾意墨魚滑爽口彈牙夾埋油炸鬼再炸一次係會回頭嘅一味菜同樣炸魚皮就顯得普普通通另外佢哋啲手打丸都幾好食下又新鮮係高質嘢同埋佢哋舖頭都好多酒可以揀經理話驚品種太少鬥唔過樓下啲酒吧有啲搞笑聽到經理同隔籬枱話佢哋唔係新鮮嘢都唔用睇得出係有誠意嘅值得去試吓打邊爐飲下酒
話時話平時行開尖沙咀都好少喺呢邊打邊爐

聽到經理同隔籬枱話佢哋唔係新鮮嘢都唔用
睇得出係有誠意嘅
值得去試吓
打邊爐飲下酒

好朋友生酮飲食有一段時間了她推薦了我一家香港首個認證的生酮火锅餐廳🍲這家火鍋不僅是非常適合生酮飲食去吃店內也有很多選擇適合我們不生酮的人群跟朋友我們四個人吃點的全部都是店內必吃的!火锅湯底我們選了花胶鸡汤做汤底花胶鸡汤裡面不僅有大塊花膠還有椰肉加上新鮮嫩滑的雞肉,湯汁鮮甜美味,忍不住喝了倆碗,真的太绝了!一定要試試!火鍋當然要搭配海鮮🦞餐廳所有海鮮食材都非常新鲜😍超大只南非鲍鱼 同生猛活海虾桂花蚌 珊瑚蚌 花枝 口感新鲜又爽脆!對了,本來以為這間餐廳除了火鍋,對其他菜品不抱太大希望結果沒想到炸虾饼和炸鸡软骨竟然很好吃😋還有我最推薦招牌菜之一是手切牛颈脊上等的牛颈脊肉,超大一盤誠意滿滿!肉质鲜嫩😍还有梅菜猪肉饺 猪肉和梅菜混合而成,梅菜的酸甜味道与猪肉的鲜美相互融合 口感丰富滚得栈还以自制的四宝丸闻名四宝丸包含多种不同的材料,鲮鱼、鲜虾、墨鱼、牛肉等!吃火鍋當然要喝竹蔗水潤潤喉,清甜解渴,搭配火鍋簡直太爽了✌️
好朋友生酮飲食有一段時間了
她推薦了我一家香港首個認證的生酮火锅餐廳🍲
這家火鍋不僅是非常適合生酮飲食去吃
店內也有很多選擇適合我們不生酮的人群
跟朋友我們四個人吃
點的全部都是店內必吃的!

火锅湯底我們選了花胶鸡汤做汤底
花胶鸡汤裡面不僅有大塊花膠還有椰肉
加上新鮮嫩滑的雞肉,湯汁鮮甜美味,
忍不住喝了倆碗,真的太绝了!一定要試試!

火鍋當然要搭配海鮮🦞
餐廳所有海鮮食材都非常新鲜😍
超大只南非鲍鱼 同生猛活海虾
桂花蚌 珊瑚蚌 花枝 口感新鲜又爽脆!

對了,本來以為這間餐廳除了火鍋
對其他菜品不抱太大希望
結果沒想到炸虾饼和炸鸡软骨竟然很好吃😋

滚得栈还以自制的四宝丸闻名

四宝丸包含多种不同的材料,鲮鱼、鲜虾、墨鱼、牛肉等!

火鍋當然要喝竹蔗水潤潤喉,清甜解渴,搭配火鍋簡直太爽了✌️
  • 招牌手切牛頸脊
  • 竹蔗水
2024-04-25 5 瀏覽
滾得棧原來已經開業20週年,由油麻地認識到尖沙咀新鋪最近佢地為了慶祝亦推出週年優惠活動營業到凌晨兩點半,絕對能夠滿足夜生活的朋友而且惠顧尖沙咀分店,只要有8位或以上就可以升級獨立房間呢晚食左最新推出嘅火焰雞煲,店員話採用左三種不同的酒烹調,45度酒精在火焰下蒸發掉,餘下的材料只剩下濃濃嘅酒香味雞煲十分足料,有雞,有蝦、仲有豬潤、彩貝等個湯有酒味仲有蔗汁嘅甜味,食完仲會加上新鮮蔗汁做湯底 每次黎都會叫招牌的手切牛色澤紅潤,油脂均勻肉味濃得來很軟腍,必食!時令刺身,肉質Q彈鮮甜吃完之後更可以做成椒鹽魚骨另外仲叫左唔少火鍋料,食神棒打牛丸母梅菜豬肉餃,蝦丸,蔬菜籃等等餐廳食物素質相當不錯即日起至4月30日,只要提早一日係Whatsapp或致電訂座,憑訂座碼「滾得棧生日快樂」,即可享全單9折,4月生日壽星更可享全單88折優惠
滾得棧原來已經開業20週年,由油麻地認識到尖沙咀新鋪
最近佢地為了慶祝亦推出週年優惠活動

營業到凌晨兩點半,絕對能夠滿足夜生活的朋友
而且惠顧尖沙咀分店,只要有8位或以上就可以升級獨立房間

雞煲十分足料,有雞,有蝦、仲有豬潤、彩貝等
個湯有酒味仲有蔗汁嘅甜味,食完仲會加上新鮮蔗汁做湯底

每次黎都會叫招牌的手切牛
色澤紅潤,油脂均勻
肉味濃得來很軟腍,必食!

時令刺身,肉質Q彈鮮甜
吃完之後更可以做成椒鹽魚骨

另外仲叫左唔少火鍋料,食神棒打牛丸母
梅菜豬肉餃,蝦丸,蔬菜籃等等
餐廳食物素質相當不錯

• 招牌手切牛頸脊
  • 竹蔗水
2024-04-23 12 瀏覽
認識左滾得棧呢個品牌都好幾年,由油麻地個間鋪認識到尖沙咀新鋪,剛剛先知原來佢已經不經不覺成立20週年,尋晚食飯先知呢係呢個咁特別嘅日子有幾個優惠。即日起至4月30日,只要提早1日係Whatsapp或致電訂座,憑訂座碼「滾得棧生日快樂」,即可享全單9折,4月生日的壽星們更可享全單88折優惠,機會絕對難得,最正係有朋友咁啱四月生日,正好攞到優惠。尋晚食飯照食左佢最出名嘅手切牛,仲有新提出嘅火焰雞煲,入面好足料,有好多多蝦,豬膶同石貝,個湯有酒味仲有蔗汁嘅甜味,食之前又有點火儀式,有得睇有得食。仲有其他一路都咁出色嘅火鍋料如雲吞,梅菜豬肉餃,餐前小食,當然少不了時令嘅刺身,食完之後再整個椒鹽魚骨,更加係送酒嘅佳品,大家留港消費記得試下呢啲港式滋味。

2024-04-22 10 瀏覽
朋友上網見到《滾得棧》舉辦左成立20週年嘅活動,即日起至4月30日,只要提早1日係Whatsapp或致電訂座,可享折扣優惠,係時候同朋友仔慶祝一下。點了一些餐前小吃,炸豆腐,外脆內軟,正。先食活魚刺身,肉質嫰滑鮮甜,份量十足,食完刺身還可以魚頭重新烹調,煮成酥炸魚肉,入口有另一份滋味。火焰雞煲裡有大量豬膶、蝦、雞肉等菜式,裡面醬汁有超過40度酒精,所以之前有相機食先嘅點火儀式環節,待酒精揮發,配菜吸盡醬汁精華,味道更加香濃。吃火鍋少不了手切牛、牛丸、水餃、響鈴等食材,而佢地最出名就係手切牛和手打牛丸,手切牛味道濃,口感細嫰,牛丸爽彈多汁。

點了一些餐前小吃,炸豆腐,外脆內軟,正。

2024-04-16 14 瀏覽
港式火锅,少不得牛颈脊牛味好重,嫩而不靭入口有油花!正野!!!!(本地人识食推荐)已關注另外,墨鱼胶油条!好吃!好爱是有墨鱼打的鱼胶加上即炸的油炸鬼好好吃!还是香港人最爱的打边炉配搭,丸丸!他们家的大部份丸都是即打的虾丸、鲮鱼球、墨鱼丸都好推大家点个4拼就可以试到好多了~另外还有白鱔也很好吃,有点脆,又有油甘香,又不会有泥味平时我们麻辣锅爱吃的鴨血都有~(另外,我听到其他桌的说,这家的鸡肠都是新鲜的)
港式火锅,少不得牛颈脊
牛味好重,嫩而不靭入口有油花!
正野!!!!(本地人识食推荐)
已關注
另外,墨鱼胶油条!
好吃!
好爱
是有墨鱼打的鱼胶加上即炸的油炸鬼
好好吃!
还是香港人最爱的打边炉配搭,丸丸!
他们家的大部份丸都是即打的虾丸、鲮鱼球、墨鱼丸都好推
大家点个4拼就可以试到好多了~
另外还有白鱔也很好吃,有点脆,又有油甘香,又不会有泥味
平时我们麻辣锅爱吃的鴨血都有~
(另外,我听到其他桌的说,这家的鸡肠都是新鲜的)
感谢香港本地朋友带路的高质火锅!假期有来香港旅游真的建议来这里打卡! 🔹招牌原只花胶浓鸡汤底 下雨天正需要这样一锅热气腾腾滋补养生的花胶鸡汤啊!打边炉之前连喝三碗!!把我香迷糊了! 鸡汤鲜美,花胶厚实,口感Q弹爽滑!鸡肉也不一般哦!养生松茸八宝鸡鸡肉口感紧实,有嚼劲,皮爽肉滑,值得一试! 汤底里有鸡爪、猪骨、花胶,原只鸡、螺片真材实料,不含味精,喝完之后很久都不会口渴真的很地道!花胶鸡汤底是尖沙咀店限定一定要试下!🔹招牌手切牛颈脊真的好好吃!不愧是招牌!牛味浓,脂肪不算多但均匀分布轻轻烫10秒就可以吃新鲜牛比雪藏牛好吃太多了! 🔹鲜鲍鱼一上桌还在蠕动,真的是新鲜!个头算大,鲜美!! 🔹黄油鸡肠鸡肠真的好爽口,类似鹅肠的口感沾上豉油辣椒,大爱! 🔹蝦膠酿油条一口咬下去酥脆的油条夹着鲜美Q弹的虾滑巨巨巨好吃啊!!! 🔹象拔蚌丸和良神棒打牛丸全部都是自家手打口感比别家要弹牙好多好多,味道更鲜美~ 🔹韭菜饺饺子里面蕞爱吃韭菜饺了,真的很香!里面居然还有一整只大虾,真的好惊喜! 🔹皇帝菜打边炉我最爱的蔬菜一定是皇帝菜!! 🔹脆骨腩一上桌肉眼可见的新鲜!煮过之后很爽脆,肉质Q弹,真的就好这口! 🔹
感谢香港本地朋友带路的高质火锅!
假期有来香港旅游真的建议来这里打卡!

🔹招牌原只花胶浓鸡汤底

下雨天正需要这样一锅热气腾腾滋补养生的花胶鸡汤啊!
打边炉之前连喝三碗!!把我香迷糊了!

鸡汤鲜美,花胶厚实,口感Q弹爽滑!
鸡肉也不一般哦!养生松茸八宝鸡
鸡肉口感紧实,有嚼劲,皮爽肉滑,值得一试!

汤底里有鸡爪、猪骨、花胶,原只鸡、螺片
真材实料,不含味精,喝完之后很久都不会口渴
真的很地道!花胶鸡汤底是尖沙咀店限定
一定要试下!

🔹招牌手切牛颈脊
真的好好吃!不愧是招牌!
牛味浓,脂肪不算多但均匀分布
轻轻烫10秒就可以吃
新鲜牛比雪藏牛好吃太多了!

🔹鲜鲍鱼
一上桌还在蠕动,真的是新鲜!
个头算大,鲜美!!

🔹黄油鸡肠
鸡肠真的好爽口,类似鹅肠的口感
沾上豉油辣椒,大爱!

🔹蝦膠酿油条
一口咬下去酥脆的油条夹着鲜美Q弹的虾滑
巨巨巨好吃啊!!!

🔹象拔蚌丸和良神棒打牛丸
全部都是自家手打
口感比别家要弹牙好多好多,味道更鲜美~

🔹韭菜饺
饺子里面蕞爱吃韭菜饺了,真的很香!
里面居然还有一整只大虾,真的好惊喜!

🔹皇帝菜
打边炉我最爱的蔬菜一定是皇帝菜!!

🔹脆骨腩
一上桌肉眼可见的新鲜!煮过之后很爽脆,
肉质Q弹,真的就好这口!

🔹三秒腐皮
落汤3秒即可,腐皮吸满了花胶汤汁
入口爆汁又脆口,每次火锅必点~

🔹竹蔗水
打边炉绝配!清新下火又解腻~

📍 滾得棧
地址:尖沙咀棉登径17-23号华枫大厦地下1A号铺及1楼
(港铁尖沙咀/尖东站 N1 出口, 步行约2分钟)

2024-04-07 18 瀏覽
就算而家天氣熱左🥵,都冇阻我想去滾一滾😈,今次我去左呢間人氣火鍋店,已經有20年歷史❤️餐廳門口花牆🌸招牌很吸晴,內裹裝潢簡約舒適☺️,座位舒適闊落,空感間足夠,更加設有7️⃣間VIP房🥰,方便約埋一大班朋友黎滾‼️✨醬介 $18@1- 雙拼湯鍋🍲 $129我選擇了海底椰豬骨湯底🐷及番茄薯仔湯底🍅🥔,海底椰豬骨湯底呈奶白色,味道濃郁😝,散發出天然豬骨甘甜味🐷,湯料豐富,有鮮甜椰果肉🥥、紅蘿蔔🥕、爽脆雪耳及甘甜粟米🌽,顏色鮮艷番茄薯仔湯底❤️,加入大量新鮮番茄🍅及薯仔🥔,味道酸甜開胃,✨建議最後先食薯仔🥔,會變得軟燸入味🤩- 招牌手切牛頸脊🐮 $298新鮮牛頸脊色澤紅潤,油脂均勻😝,紋理細緻,厚薄適中,輕輕淥至牛肉轉色即可😍,肉質軟腍,牛味突出,口感柔軟有彈性😋,入口即化😛- 鮑魚仔☺️ $168大隻鮑魚,味道新鮮,質地厚肉爽口😏,口感嫩滑有嚼勁,推薦必叫‼️- 食神棒打牛丸🐮 $68牛丸細膩嫩滑,牛味濃郁😎,肉汁豐沛,彈牙有咬口,✨建議大家早啲叫定呢個牛丸,好快賣曬🙈- 半打蝦丸🦐 $54蝦丸爽口彈牙,充滿大量蝦肉👍🏻,口感豐富☺️- 梅菜豬肉餃🥟 $79平時坊間較少見梅菜豬肉餃🤣,餃子皮厚薄適中,梅菜

✨醬介 $18@1

- 雙拼湯鍋🍲 $129

- 招牌手切牛頸脊🐮 $298

- 鮑魚仔☺️ $168

- 食神棒打牛丸🐮 $68

- 半打蝦丸🦐 $54
蝦丸爽口彈牙,充滿大量蝦肉👍🏻,口感豐富☺️

- 梅菜豬肉餃🥟 $79
平時坊間較少見梅菜豬肉餃🤣,餃子皮厚薄適中,梅菜鹹香味足夠,豬肉🐷內餡細膩多汁,兩者餡料比例平均,調味不錯😎

- 豆苗🤩 $45
新鮮爽口,✨建議可以放到番茄湯底內,吸收酸甜湯底精華😗

- 椒鹽豆腐🤣 $68
炸豆腐外層麵衣輕薄,炸得酥脆可口☺️,豆腐質地軟綿嫩滑,豆味濃郁😍,加以椒鹽及炸蒜調味,很惹味😎

餐廳食物素質相當不錯😛,加上餐廳店員服務態度很好💯,不時主動幫我地加湯,收走不要的碗碟,下次想打邊爐的話,都想再黎呢間店舖滾一滾😎

📍 滾得棧 - 尖沙咀
尖沙咀棉登徑17-23號華楓大廈地下1A號舖及1樓