就算上左年紀,都可以唔認老,一樣照蒲,就算係上海菜都可以大玩新派菜式,呢間經典上海菜餐館「浦東蒲西」保留傳統文化之餘,將有舊有味道演釋得更多元化,呢d就係創新既好處。👇🏻📌人 氣 推 介 -▪️ 招 牌 小 籠 包 - $68/4隻▫️ 第一個必食呢個「招牌小籠包」,一籠四隻即叫即蒸,一上枱已經知每隻都充滿湯汁,入口口感非常飽滿,而外層略帶濕潤感,厚薄適中,輕輕係頂位咬開,裡面肉汁瞬間爆發,相當juicy。▪️ 嫩 雞 煨 麵 - $68▫️ 第二道必食就係「嫩雞煨麵」,就咁睇賣相呈奶白色湯底,麵條軟滑略有咬口,就算飲多左D湯都唔覺得口渴,係純純正正鮮雞湯香味,而雞肉亦夠嫩滑,性價比高。▪️ 薑 粒 蛋 白 菜 炒 飯 - $168▫️ 另外嗌左個「薑粒蛋白菜炒飯」同朋友一齊share,蛋白份量十足,食落口感滑溜,炒飯炒到相當乾身,粒粒分明,每一啖飯都極具鑊氣,加上飯身夾雜住d薑粒、菜粒,份外惹味。▪️ 雙 蔥 爆 牛 肉 - $148▫️ 最後一道「雙蔥爆牛肉」亦有驚喜,牛肉份量絕對唔姑寒,食落相當入味,口感嫩滑完全唔韌,而京蔥爆得夠哂香口,送飯一流。
就算上左年紀,都可以唔認老,一樣照蒲,就算係上海菜

都可以大玩新派菜式,呢間經典上海菜餐館「浦東蒲西

保留傳統文化之餘,將有舊有味道演釋得更多元化,

呢d就係創新既好處。👇🏻

📌人 氣 推 介 -
▪️ 招 牌 小 籠 包 - $68/4隻
招牌小籠包

▫️ 第一個必食呢個「招牌小籠包」,一籠四隻即叫即蒸,
一上枱已經知每隻都充滿湯汁,入口口感非常飽滿,
招牌小籠包

而外層略帶濕潤感,厚薄適中,輕輕係頂位咬開,
裡面肉汁瞬間爆發,相當juicy。

▪️ 嫩 雞 煨 麵 - $68
嫩雞煨麵

▫️ 第二道必食就係「嫩雞煨麵」,就咁睇賣相呈奶白色湯底,
麵條軟滑略有咬口,就算飲多左D湯都唔覺得口渴,
係純純正正鮮雞湯香味,而雞肉亦夠嫩滑,性價比高。

▪️ 薑 粒 蛋 白 菜 炒 飯 - $168
薑粒蛋白菜炒飯

▫️ 另外嗌左個「薑粒蛋白菜炒飯」同朋友一齊share,
蛋白份量十足,食落口感滑溜,炒飯炒到相當乾身,
薑粒蛋白菜炒飯

粒粒分明,每一啖飯都極具鑊氣,加上飯身夾雜住d薑粒菜粒,份外惹味。

▪️ 雙 蔥 爆 牛 肉 - $148
雙蔥爆牛肉

▫️ 最後一道「雙蔥爆牛肉」亦有驚喜,牛肉份量絕對唔姑寒,

2024-02-19
2024-02-11 620 瀏覽
👌🏻又到左周末同朋友出外覓食既時間,今次同朋友試既係上海菜,係銅鑼灣食完行街就岩哂啦~🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)午市點左個 2 人餐,有齊冷盤(2份)、熱湯、小菜(2份)同菜飯,比起單點實惠得多~👅 小籠包 ( + $48 )加左 $ 48 點左一籠 4 件既小籠包,認真好食,皮薄而肉餡飽滿,一咬就爆汁 💦 薑絲醋汁將小籠包襯托得更甜美 💕 值得一試 👍🏻👍🏻👅 蟹肉薺菜豆腐湯清淡既豆腐湯,加胡椒更香口,不過不太食得出蟹肉,有啲可惜 🥹👅 雞絲粉皮難得一見以花生醬作伴醬既雞絲粉皮,味道惹味突出,口感爽滑 😜👅 洞庭小蓮藕超開胃既冷盤,爽脆可口,酸中帶辣,個人相當喜歡,但同行友人就覺得較辣,未必個個都受到個種辣味 🤔👅 賽螃蟹清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻👅 酸菜炒牛肉有鑊氣既熱炒 ☄️ 爆香辣椒後加入酸菜及牛肉片炒成,酸辣俱全,滋味十足,送飯尤佳 🍚▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️◾️▫️浦東蒲西 (銅鑼灣)📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓💸 $500 / 2人 連加一、茶芥
👌🏻

🧚🏻‍♀️ 午市自選套餐 ( $368 / 2人)

👅 小籠包 ( + $48 )

👅 蟹肉薺菜豆腐湯

👅 雞絲粉皮

👅 洞庭小蓮藕

👅 賽螃蟹
清淡微甜既小菜,以蛋白炒勻蝦仁、青豆、碎菇,口感滑溜 👍🏻

👅 酸菜炒牛肉

浦東蒲西 (銅鑼灣)
📍銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
💸 $500 / 2人 連加一、茶芥

上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的滬川中菜廳午飯,一試難忘。這次和MM爸撐枱腳吃晚餐讓他品嚐老上海味道💖。🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸《有舊有新·東西口味》《有老有嫰·聚首一堂》《有東有西·五湖四海》《浦東浦西·川滬口味》🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸打開餐牌看到以上幾句,相信這幾句話總括了這家中菜廳的特色和老闆的期望😀。✅韭黃炒鳝糊 $228 - 我們喜歡吃傳統上海菜韭黃炒鳝糊,所以特地點了這道菜式。鮮嫩的鳝魚與香氣四溢的韭菜非常搭配,鱔魚量多且肉質鮮嫩,口感豐富,值得一試。✅蔥油開洋拌麵 $73 🍜 - 拌麵份量多,陽春麵彈牙爽口,蔥油加醬油香氣四溢,令人吃不停口。✅麻醬雲吞(6粒) $52🥟 - 麻醬雞絲粉皮和紅酒抄手吃得多,但麻醬拌雲吞比較少有。原來味道也不錯。✅招牌小籠包(4隻) $68 - 小籠包皮薄餡靚,充滿肉汁,豬肉肥瘦適中,味道一流✅壽桃(每個) $18 - 以紅豆蓉做的壽桃🍑 壽桃的外皮柔軟有彈性,而且不黏手。紅豆蓉細膩滑潤,甜度適中,為我們的晚餐寫上完美的句號。浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務
上個月和一班朋友去了銅鑼灣新開幕的

🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸
《有舊有新·東西口味》
《有老有嫰·聚首一堂》
《有東有西·五湖四海》
《浦東浦西·川滬口味》
🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸🔸

浦東蒲西把傳統上海菜「濃油赤醬」的味道👅演繹得淋漓盡致。食物質素保持一貫高水準,MM 爸也讚口不絕😁。而且服務質素也比蕉媽上次來有提升。服務員態度好,經常臉帶笑容,也勤力幫忙加水。這些細節令整個餐飲體驗更好。

浦東蒲西 (銅鑼灣)
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓
⛅️ 週末的午後暖陽下,來到新開的高級滬菜殿堂,享受一場悠閒的下午茶時光。🪟我們一邊享受悠揚老上海背景的音樂聲,一邊品嘗美食,暫時忘卻塵囂~ 🪞餐廳裝修風格簡約典雅,以淡雅的藍色調和深棕色木質傢俱為主,像是置身於六、七十年代上海著名飯店一樣~餐廳環境優美雅緻,菜單選擇豐富,每一道菜式的質素非常有驚喜!📍#dia_銅鑼灣✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ • 糖醋金薯咕嚕肉賣相呈金黃色,色澤誘人,配上香脆的烤番薯,醬汁帶甜中帶酸,餘味悠長~🍠🥕🧡🥰 第一道上菜的是一籠四隻的小籠包,每一隻都包得非常飽滿,賣相精緻,中間夾著湯汁鮮美的肉餡,每一口都想再吃一口!🥟之後再來了兩盅海參酸辣湯,海參鮮嫩帶鹹,酸辣味上湧,每口都讓人回味無窮。🥣醉豬手的花雕酒味香濃,令人垂涎三尺。🧊🍖杭州醬鴨鴨肉質嫰滑厚實,滲入鴨肉的醬汁更顯豐富滋味。🦆酸菜炒牛肉的牛肉份量充足,酸菜的鮮味和泡椒的辣味非常突出,縈繞著味蕾,時不時讓人回味!🫑🌶️🥓🤩 配上湯頭鮮美的雞煨麵,吃起來暖胃又舒服🍜🫶🏻😍茗茶的選擇很多,有龍井、壽眉、鐵觀音、祁門紅茶、普洱、香片等,各具特色。我們點了幾壺泡好的茶,茶香清新帶回甘,讓人不由自

✦ ⋆ • ☁️☾ ⋆ • ⋆ ✦ • ⋆ ☁️ •

醉豬手的花雕酒味香濃,令人垂涎三尺。🧊🍖
杭州醬鴨鴨肉質嫰滑厚實,滲入鴨肉的醬汁更顯豐富滋味。🦆

茗茶的選擇很多,有龍井、壽眉、鐵觀音、祁門紅茶、普洱、香片等,各具特色。我們點了幾壺泡好的茶,茶香清新帶回甘,讓人不由自主地感到一些惬意!🍵🫧🤍🍽️

𓆇

喜歡這家餐廳記得bookmark喔~🔖

≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※≡※

浦東蒲西
銅鑼灣開平道1號Cubus 5樓

2023-12-09 949 瀏覽
最近去咗銅鑼灣Cubus新開嘅川滬菜館「浦東蒲西」 ,餐廳裝修古典高雅,環境寬敞舒適,背景播放住老上海背景音樂,令人恍如置身六七十年代的老上海飯店! 午市套餐非常抵食,二人餐$368,四人餐$688,開幕期間仲做緊優惠!冷盤選擇好多,試咗呢幾款都唔錯:杭州醬鴨蒜拍黃瓜雞絲粉皮金蘭拌茄子湯可以揀蟹肉薺菜豆腐湯或者海參酸辣湯!揀咗蟹肉薺菜豆腐湯,比較清淡健康!豆腐嫩滑富豆味,湯頭鮮甜!小菜都有12款選擇之多,二人餐可以揀兩款,四人餐就可以揀三款,一次過可以試到多啲菜式!糖醋金薯咕嚕肉金薯炸得外脆內香甜,咕嚕肉薄脆,肉質彈牙!整體酸甜有致!麻婆豆腐豆腐好香豆味,麻麻辣辣,調味恰到好處,同樣送飯一流!賽螃蟹呢度嘅賽螃蟹水準唔錯,蛋白嫩滑,口感細緻。最後可以揀菜飯或者雞煨麵,難得有得選擇雞煨麵,當然要試下!雞湯底濃郁,麵條滑溜,吸收雞湯嘅精華後,味道鮮甜。

冷盤選擇好多,試咗呢幾款都唔錯:
杭州醬鴨
蒜拍黃瓜
雞絲粉皮
金蘭拌茄子

糖醋金薯咕嚕肉

金薯炸得外脆內香甜,咕嚕肉薄脆,肉質彈牙!整體酸甜有致!

麻婆豆腐
豆腐好香豆味,麻麻辣辣,調味恰到好處,同樣送飯一流!

賽螃蟹
呢度嘅賽螃蟹水準唔錯,蛋白嫩滑,口感細緻。

銅鑼灣隱世好食上海中菜館😱呢間菜館喺Cubus大廈 環境都幾大結合中西式裝潢設計 又坐得好舒服😌Menu厚厚一本 勁多選擇 仲有埋時令推介💕服務都非常唔錯👍🏻而且上菜速度都好快✨茶芥(每位) $40糖醋醃蘿蔔+海苔花生(每碟) $40蘿蔔非常爽脆 酸酸甜甜好適合夏天食 仲要好開胃‼️鹹香海苔均勻遍佈於鬆化花生上粒粒花生大粒飽滿 口感香脆👍🏻💕賽磅蟹🥚 $148擺盤賣相精美 感覺矜貴以炒蛋白模仿蟹肉質感✨清淡口味反而更加反映食材鮮味口感嫩滑嘅蛋白 營養豐富 老少咸宜加埋黑醋 用來送飯真係好好味🥰🥰回鍋肉🐷 $128回鍋肉好夠大碟 賣相色澤紅亮肉半肥半瘦 所以食落更有口感😋配菜清爽中帶點微辣 仲要嗦曬啲醬汁👍🏻鹹中帶甜 香濃又惹味 送飯一流‼️蔥油開洋拌麵🍜 $73可能因為係蔥油拌嘅關係色澤比較油潤 個麵底都幾滑好掛汁蝦乾同蔥都炒過下 味道突出夠鮮香👌🏻招牌小籠包(4隻) $68正宗上海味道 一上枱見到每一隻都好飽滿喺個邊位咬個小口 啲肉汁爆曬出嚟😱粒粒飽滿味美 餡肉大大粒又滑 食嘅時候加埋陳醋 味道濃而不膩💓生煎鍋貼(4隻)🥟 $68皮少少厚有嚼勁 隻隻都飽滿厚實熱辣辣超好食 同樣肉汁滿滿咬
銅鑼灣隱世好食上海中菜館😱

同時又煎到個底焦香甘脆😋😋

豆沙鍋餅🫔 $78
外皮香酥內裡柔軟 色澤金黃‼️
豆沙蓉佈餡軟滑之餘做到甜而不膩
每次食上海野都必點 大人小朋友都鍾意😋銅鑼灣隱世好食上海中菜館😱
呢間菜館喺Cubus大廈 環境都幾大
結合中西式裝潢設計 又坐得好舒服😌
Menu厚厚一本 勁多選擇 仲有埋時令推介💕
服務都非常唔錯👍🏻而且上菜速度都好快✨
2024-05-10
  • 賽螃蟹
  • 小籠包
3天前 0 瀏覽
有時候同屋企長輩食飯都希望同佢哋坐得舒服,所以首選餐廳🍴最好係裝修靚環境大😆 前幾日去咗間餐廳就啱晒喇😍lunch set 性價比幾高368兩個人 (未計茶芥前菜)包咗兩碗湯 🍲 、兩個冷盤、兩個小菜、菜飯或者雞煨麵。數吓數吓都已經有六樣嘢食,仲可以用$48加個小籠包😆 湯品蟹肉齊菜豆腐湯超足料嘅一碗湯,個人覺得幾好飲,每一啖都咬到蟹肉同豆腐🥰 如果想飲辣嘅仲可以揀海參酸辣湯☺️冷盤其實有幾個冷盤都想試,最後揀咗雞絲粉皮同埋醉豬手。雞絲粉皮份量幾多,一啲都唔似前菜😂 麻醬味好香好濃😍 醉豬手亦都好香酒味,份量慷慨小菜糖醋金薯咕嚕肉砂鍋獅子頭強烈推薦呢個咕嚕肉😍 好少見到咕嚕肉會有薯仔🥔 健康又增加飽腹感☺️ 咕嚕肉外皮脆,一啖咬落軟腍好好食🤤 完全停唔到😍 獅子頭砂鍋上保持熱度鮮味,採用咗半肥瘦豬肉搓成10倍IKEA肉丸嘅大細😋 最正係肉丸入面冇其他餡料,咁就可以細味品嚐瘦肉嘅鮮味😚 裏面仲有啲娃娃菜🥬 獅子頭嘅紅燒汁食得出落咗八角😍 令到佢更加香雞煨麵份量足夠兩個人分享☺️ 裡面有啲雞絲同埋菜碎小籠包四隻皮薄餡靚留意番茶芥同埋泡菜係每位$20,如果唔要泡菜可以叫店員收走

包咗兩碗湯 🍲 、兩個冷盤、兩個小菜、菜飯或者雞煨麵。
數吓數吓都已經有六樣嘢食,仲可以用$48加個小籠包😆

份量足夠兩個人分享☺️ 裡面有啲雞絲同埋菜碎

小籠包
四隻皮薄餡靚

留意番茶芥同埋泡菜係每位$20,如果唔要泡菜可以叫店員收走

位於銅鑼灣嘅❣︎蒲東蒲西❣︎係一間上海餐廳,由老雪園原班人馬主理,呢到裝修高貴優雅帶點懷舊特色,重播放住上海音樂,喺到用膳猶如置身六七十年代嘅上海飯店🙂‍↔️同朋友order左個午市自選套餐兩位用$368。❣︎海參酸辣湯❣︎湯2選1味道酸辣鮮香,材料豐富,加埋海參做配搭,口感更豐富,香辣醒胃。❣︎醉豬手❣︎冷盤自選2款豬手Q彈爽身,肉質軟腍😋花鵰酒香撲鼻,味道醇厚,超好食👍🏻❣︎雞絲粉皮❣︎ 冷盤自選2款煙煙韌韌嘅粉皮拌以雞絲,青瓜同胡麻醬,開胃消暑。❣︎雙蔥爆羊肉❣︎小菜自選2款上枱時已聞到好香嘅羊肉味🤤羊肉鮮嫩唔膻,好夠鑊氣。❣︎糖醋金薯咕嚕肉❣︎ 小菜自選2款酸酸甜甜😋咕嚕肉炸得脆口,啖啖肉,配料有埋菠蘿,薯仔同紅椒好開胃👍🏻❣︎菜飯❣︎大大碗嘅菜飯,呢餐夠晒飽肚。

❣︎海參酸辣湯❣︎湯2選1

❣︎醉豬手❣︎冷盤自選2款
豬手Q彈爽身,肉質軟腍😋花鵰酒香撲鼻,味道醇厚,超好食👍🏻

❣︎雞絲粉皮❣︎ 冷盤自選2款
煙煙韌韌嘅粉皮拌以雞絲,青瓜同胡麻醬,開胃消暑。

❣︎雙蔥爆羊肉❣︎小菜自選2款
上枱時已聞到好香嘅羊肉味🤤羊肉鮮嫩唔膻,好夠鑊氣。

❣︎糖醋金薯咕嚕肉❣︎ 小菜自選2款

❣︎菜飯❣︎
大大碗嘅菜飯,呢餐夠晒飽肚。

2024-05-13
6天前 0 瀏覽
媽媽話想再去多次蒲東蒲西,午餐就由我來訂座,二人吃午餐set性價比最高,先點兩款小菜:🥢雞絲粉皮:滑嫩的粉皮條伴隨著鮮嫩多汁的雞絲,再加上勁多麻醬,香味四溢,滋味鮮美。🍴醉豬手:酒味清甜再加上豬上够淋浸淫酒味蟹肉菜豆腐湯:湯底鮮濃,豆腐滑嫩,蟹肉的鮮甜再選兩個主食:🥄糖醋金薯咕嚕肉:外皮金黃酥脆,肉質酥嫩多汁,糖醋醬汁的甜酸口感完美平衡,加上配金薯,感覺特別🍽蔥爆羊肉:獲氣十足,加上蔥爆帶出羊肉的羶味🍜雞煨麵:麵條細緻有彈性,配上口感鮮嫩的雞肉,湯汁濃郁

🍴醉豬手:酒味清甜再加上豬上够淋浸淫酒味

蟹肉菜豆腐湯:湯底鮮濃,豆腐滑嫩,蟹肉的鮮甜

再選兩個主食:

🍽蔥爆羊肉:獲氣十足,加上蔥爆帶出羊肉的羶味

🍜雞煨麵:麵條細緻有彈性,配上口感鮮嫩的雞肉,湯汁濃郁
2024-05-13 0 瀏覽
好耐冇食小籠包啦!呢昌坐得舒服好岩同屋企人黎食,咕嚕肉係全晚最出色,一定要食呀!😚🐥 雞絲粉皮 $88麻醬勁香,粉皮好滑份量多,雞絲唔多但唔乾,愈食愈開胃好正呀🐷黑醋金薯咕嚕肉 $188全晚最好味呀!咕嚕肉超好食,用左黑醋味道再濃郁,咕嚕肉炸皮薄但超脆,淋左醬汁食到最尾都係脆卜卜,入面肉質好juicy!必食🥚賽螃蟹 $148蛋好滑,但其他更加出色,可試其他!🥟招牌小籠包 $68超多汁,肉質唔會死實實,好味,皮唔係薄但都好味🥟經典上海生煎 $72麵包底煎得好香脆!肉質用小籠包一樣好味,不過入面就冇咩汁

🐥 雞絲粉皮 $88
麻醬勁香,粉皮好滑份量多,雞絲唔多但唔乾,愈食愈開胃好正呀

🐷黑醋金薯咕嚕肉 $188

🥚賽螃蟹 $148
蛋好滑,但其他更加出色,可試其他!

🥟招牌小籠包 $68
超多汁,肉質唔會死實實,好味,皮唔係薄但都好味

🥟經典上海生煎 $72
麵包底煎得好香脆!肉質用小籠包一樣好味,不過入面就冇咩汁
基於屋企人比較鍾意食中菜,所以都會經常尋覓唔同嘅粵菜或者上海菜,呢間餐廳都算新新地,朋友介紹黎試吓。1. 茶香熏蛋:蛋黃口感滑嫩,並帶有淡淡的茶香,非常開胃。👍🏼👍🏼👍🏼2. 無錫脆鱔:江蘇省無錫市的一道傳統名菜。鱔魚脆嫩可口,外皮炸得酥脆,搭配特製的醬料,口感豐富。3. 炸子雞:外皮炸得金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。👍🏼👍🏼👍🏼4. 四寶片皮雞:以嫩雞肉配以米通和醬料,再加上炸蟹柳、炸冬菇、紫菜墨魚滑卷,好食加打卡一流。👍🏼👍🏼👍🏼5. 紅燒大元蹄:豬蹄肉經過紅燒的過程,肉質軟嫩骨膠原極為豐富,,配以獨特的紅燒汁,必點x100!🌟🌟🌟🌟🌟 (份量真係好大,都係食淨一半大包走)6. 招牌火瞳雞燉翅:好足料好好味,但要人多一齊分享,同埋提前預訂。👍🏼👍🏼👍🏼7. 酸辣湯:味道酸辣開胃。8. 鵝油炒豆苗:鵝油賦予豆苗鮮美的油香味道,豆苗本身綠葉嫩嫩,口感爽脆,色香味俱佳。9. 經典上海生煎包:外皮酥脆,內裡有豐富的肉汁,必點🌟🌟🌟🌟🌟服務都好好,大部份菜式份量都大份,所以建議多啲人嚟食可以order多啲嘢。位於銅鑼灣呢個位置,感覺相對高級,入到去餐廳環境都好舒適,人多仲可以包廂,最大放兩圍,仲有

茶香熏蛋/無錫脆鱔

無錫脆鱔

3. 炸子雞:外皮炸得金黃酥脆,內裡鮮嫩多汁。👍🏼👍🏼👍🏼
炸子雞

四寶片皮雞

招牌火瞳雞燉翅

7. 酸辣湯:味道酸辣開胃。
酸辣湯

鵝油炒豆苗

經典上海生煎包

位於銅鑼灣呢個位置,感覺相對高級,入到去餐廳環境都好舒適,人多仲可以包廂,最大放兩圍,仲有ktv器材~下次都想同公司同事嚟試吓

紅燒大元蹄
經典上海生煎包
紅燒大元蹄
  • 招牌生煎包
2024-05-09 0 瀏覽
位於銅鑼灣Cubus 有一間新開嘅上海菜館-浦東蒲西由老雪園原班人馬主理,還原六十年代老上海菜式口味於是就帶媽媽去預祝mother’s day餐廳裝潢優雅,帶點老上海風格座位寬敞坐得好舒服當日試咗佢地既午市自選套餐 性價比非常高由冷盤 湯 小菜 菜飯 每一道都好精緻 食物質素高— 冷盤醉豬手 花雕酒味十分香濃 豬手入味洞庭小蓮藕酸酸辣辣 好開胃— 湯海參酸辣湯酸辣湯辣味適中 足料惹味— 小菜酸菜炒牛肉酸菜的鮮味配搭牛肉一齊食 整體味道非常岀色賽螃蟹蛋白非常嫩滑 用嚟送飯一流— 菜飯—追加招牌小籠包小籠包皮薄多汁 咬落去熱辣辣嘅湯汁流哂出嚟餐廳更設有vip房間喜歡熱鬧共聚或清靜用餐也可以☺️📍浦東浦西銅鑼灣開平道1號 Cubus 5樓
位於銅鑼灣Cubus 有一間新開嘅上海菜館-
浦東蒲西
由老雪園原班人馬主理,還原六十年代老上海菜式口味
於是就帶媽媽去預祝mother’s day

餐廳裝潢優雅,帶點老上海風格
座位寬敞坐得好舒服

餐廳更設有vip房間
喜歡熱鬧共聚或清靜用餐也可以☺️

📍浦東浦西
銅鑼灣開平道1號 Cubus 5樓
試試上海菜 比較重口味的 2人餐嚟講分量非常多 我諗3-4人食都綽綽有餘😗餐廳好清靜 環境舒適 適合一家大小用餐 人均$200 計埋茶錢同泡菜錢都幾貴呢 午市自選套餐 $368+茶位每位$20 +泡菜每碟$20 / 湯 /✿ 蟹肉齋菜豆腐湯 / 冷盤 /✿ 雞絲粉皮✿ 金蘭拌茄子 / 小菜 /✿ 砂鍋獅子頭✿ 酸菜炒牛肉 / 附送 /✿ 雞煨麵
2024-03-16
蟹肉齋菜豆腐湯
酸菜炒牛肉
2024-05-07 0 瀏覽
近呢幾個月係銅鑼灣開平道開咗一間新餐廳,一聽個餐廳名就知道係食上海菜!環境都幾舒服!員工服務殷勤有禮!非常適合家庭或者朋友聚餐!🥟經典上海生煎包 $72呢款係傳統生煎包,肉汁夠晒多!🥟招牌小籠包 $68每次食上海菜一定要嗌小籠包!個皮唔算薄亦唔算太厚,一定要襯熱食!🍍糖醋金薯咕嚕肉 $168啖啖肉嘅咕嚕肉真係好正!酸酸甜甜好開胃!豬肉亦都夠晒爽口🥚賽螃蟹 $148呢一碟餸用嚟送飯係一流!老少皆宜的一道餸菜!🍲靈魂豬油炒飯 $128豬油炒飯聽落去真係好邪惡!但係又幾惹味☺️炒飯粒粒分明夠鑊氣!茶芥每位$20人大咗越來越鍾意食中菜😆其中上海菜就係我嘅最愛😋如果你都鍾意食上海菜館,不妨試吓呢一間上海菜館😘
環境都幾舒服!員工服務殷勤有禮!
非常適合家庭或者朋友聚餐!

🥟經典上海生煎包 $72
呢款係傳統生煎包,肉汁夠晒多!

🥟招牌小籠包 $68

🍍糖醋金薯咕嚕肉 $168
啖啖肉嘅咕嚕肉真係好正!酸酸甜甜好開胃!豬肉亦都夠晒爽口

🥚賽螃蟹 $148
呢一碟餸用嚟送飯係一流!老少皆宜的一道餸菜!

🍲靈魂豬油炒飯 $128

茶芥每位$20

人大咗越來越鍾意食中菜😆其中上海菜就係我嘅最愛😋
如果你都鍾意食上海菜館,不妨試吓呢一間上海菜館😘
2024-05-04 20 瀏覽
由老雪園原班人馬主理,還原六十年代老上海菜式口味。餐廳座位舒適,設有卡位~朋友係品茶達人,所以開茶時升級加$28轉咗雪菊,氣味幽香,回甘醇厚,上等紅茶的味道。松子桂魚濃稠的糖醋醬汁味道酸甜醒胃,色澤鮮艷。魚身鎅花後經油炸後會出現像松鼠毛髮蓬松的樣子,盡見師傅刀功了得。魚頭微昂,魚尾上翹擺盤造型好看又有氣勢。魚肉飽滿鮮嫩,少刺多肉。還有松子仁、椒、洋蔥作點綴,色香味俱全。小籠包我最鍾意嘅小食之一。新鮮熱辣。外皮好夠薄,內裏充滿肉汁。
由老雪園原班人馬主理,還原六十年代老上海菜式口味。

餐廳座位舒適,設有卡位~

松子桂魚

小籠包
我最鍾意嘅小食之一。新鮮熱辣。外皮好夠薄,內裏充滿肉汁。