2023-12-24 1904 瀏覽
上星期放工夜咗,打算公司附近吃個麵就回家,樂道上有一家泰式船麵很不錯,就跟同事一起去,餐廳雖然小小的一間,但布置很有泰國風味,而且價錢合理,平時午餐時段是排隊店!跟同事一人點了一個麵,外加一個拼盤😋這裏的麵餐可以先點自己想吃的料,然後再點湯底及麵,遊樣比較flexible,很不錯👍🏻 🌟頂級美國肥牛船湯金邊粉推介這個,必吃!美國肥牛嫩滑,份量頗多,而船湯湯底濃郁,配牛肉很配,金邊粉滑,吸收咗湯汁一起吃很美味😋🌟黑豚肉冬陰功湯麵如果不吃牛的點這個也不錯,黑豚肉都嫩滑,豬肉味濃,而冬陰公湯內裏已經有蝦、蜆等配料,也很不錯,惹味但不會太辣。🌟泰式小食拼盤點了一個泰式拼盤同同事share,拼盤包括炸蝦餅、炸雞翼及炸芝士雲吞。上枱時都是熱辣辣的,正!炸蝦餅彈牙,雞翼炸得香脆入味,而芝士雲吞也脆卜卜😋 ,每款有2件,2人share 剛剛好👍🏻🌟飲品:香茅斑斕梳打/龍眼冰香茅斑斕有香茅香味,不會太甜,很適合我。而朋友點的龍眼冰很真才實料,很多龍眼肉,清甜潤喉👍🏻

跟同事一人點了一個麵,外加一個拼盤😋

🌟頂級美國肥牛船湯金邊粉
推介這個,必吃!

🌟黑豚肉冬陰功湯麵

🌟泰式小食拼盤

🌟飲品:香茅斑斕梳打/龍眼冰
  • 泰式小食拼盤
  • 頂級美國肥牛船麵
📍 泰濃麵📍 尖沙咀 𝗧𝘀𝗶𝗺 𝗦𝗵𝗮 𝗧𝘀𝘂𝗶 • 樂道7號嘉樂大廈地下A號舖-第一次吃《泰濃麵》是在他們銅鑼灣的店最近想再訪,卻發現已經結業了🙈幸好尖沙咀的總店還在!-《泰濃麵》的招牌是泰式船麵,配方由老闆精心調配,務求讓食客吃到正宗的泰式風味🇹🇭除了地道泰式船麵,冬蔭功湯麵、海南雞飯、不同的泰式小吃也是他們的主打!-吃麵的話,下單方法很簡單(,但也可能因有太多配搭而會選擇困難😂)選主食:如雞髀肉、牛肉、廣島蠔、卜卜蜆等選湯底:船湯/冬蔭公湯/清湯選麵底:河粉/金邊粉/薯粉/黃麵/湯飯-雞髀肉船湯金邊粉 ($72)船湯看著就知道十分濃郁!湯底用超過20種材料熬製八小時,豬骨加上香料如南薑、香茅、青檸、花椒、八角、班蘭葉等等等等,過程不加味精,每一口都是真材實料的濃郁味道,既濃不鹹🥰配料有炸豬皮、彈牙魚蛋、秋葵,還有吸湯、軟身、沒渣的白蘿蔔主食選了雞髀肉,份量好多!•卜卜蜆冬蔭公湯薯粉 ($92)在泰式餐廳比較少見薯粉,這次要配酸酸辣辣的湯底,好像也蠻搭薯粉滑溜,但偏幼,不算非常彈牙,也不掛湯~🙈想要掛湯效果的話,建議可以選配其他麵底不過冬蔭公湯酸辣味道足夠,好開胃辣勁十足,配上一杯
📍 泰濃麵

第一次吃《泰濃麵》是在他們銅鑼灣的店
最近想再訪,卻發現已經結業了🙈
幸好尖沙咀的總店還在!
除了地道泰式船麵,冬蔭功湯麵海南雞飯、不同的泰式小吃也是他們的主打!

主食:如雞髀肉、牛肉、廣島蠔、卜卜蜆等
湯底:船湯/冬蔭公湯/清湯
麵底:河粉/金邊粉/薯粉/黃麵/湯飯
雞髀肉船湯金邊粉 ($72)
船湯看著就知道十分濃郁!
配料有炸豬皮、彈牙魚蛋、秋葵,還有吸湯、軟身、沒渣的白蘿蔔
主食選了雞髀肉,份量好多!
雞髀肉船湯金邊粉

卜卜蜆冬蔭公湯薯粉 ($92)
在泰式餐廳比較少見薯粉,這次要配酸酸辣辣的湯底,好像也蠻搭
不過冬蔭公湯酸辣味道足夠,好開胃
辣勁十足,配上一杯青檸梳打就一流~
卜卜蜆厚肉、新鮮、沒沙;另外還有青口、大蝦等海鮮,蠻豐富!
卜卜蜆冬蔭公湯薯粉

泰式小食拼盤 ($78)
小食拼盤有泰式炸蝦餅、炸雞翼、炸芝士雲吞
裡面最喜歡外脆內爽彈的泰式炸蝦餅🥰;芝士雲吞則比較少見,吃上去油膩感蠻重🙈
泰式小食拼盤

青檸梳打 ($28)
杯內先加入青檸、糖漿,讓食客自己加入梳打水~
青檸梳打
青檸梳打
4天前 0 瀏覽
尖沙咀iSquare對面條街有一間專食泰國麵食嘅「泰濃麵」,裝修都好有泰國感覺。湯底可以揀清湯、船麵同冬陰公,麵食就有河粉、金邊粉、黃麵等選擇。卜卜蜆冬陰公黃麵冬陰公湯底好惹味,配埋黃麵好掛湯!餸就揀左卜卜蜆,一碗有六隻,每隻都好大粒好鮮甜!牛肉船麵船麵湯底好香濃,牛肉分量亦都相當多,配河粉食好正!炸蝦餅一碟有三件,炸到冬甩型,肉質好彈牙,充滿蝦味,真材實料!隨餅仲送幾塊蝦片,脆卜卜幾好食。飲品有唔同種類嘅泰式飲品,熱飲都有得揀柚子蜜同薑蜜,暖入心~

卜卜蜆冬陰公黃麵

牛肉船麵
船麵湯底好香濃,牛肉分量亦都相當多,配河粉食好正!

炸蝦餅

6天前 0 瀏覽
泰濃麵位於尖沙咀旅遊區的樂道,已經開業好幾年,筆者間唔中都去食船麵,價錢中規中矩,人均$120-$150左右,服務很好有禮貌。由以前只有雞髀肉或美國肥牛的船麵,慢慢變得愈來愈多款式,有日本廣島蠔有安格斯牛肉,今次我揀卜卜蜆。卜卜蜆船湯金邊粉正宗泰國🇹🇭船麵好細碗,要食幾碗先夠。但泰濃麵船麵份量改良為香港人版本,正常食量嘅人都夠食,湯底好濃郁,有藥材肉骨茶味道,筆者好鐘意。卜卜蜆好大隻,冇沙有肉,炸豬皮必食!又脆又香!配料有大大舊甜白蘿蔔、彈牙魚旦、大大支秋葵,成杯麵好豐富,夠曬飽肚又好食🤤。香茅斑蘭梳打開左支泰國土產singha牌梳打,自己倒入已調味好的香茅斑蘭杯入面,味道唔會太甜,又有香茅同斑蘭味,消暑解渴。黎到尖沙咀旅遊,不妨到訪小店試試泰式船麵吧!你一定會喜歡的!

2024-05-18 73 瀏覽
@siam.noodles specializes in authentic Thai boat noodles 🛶 rich and flavourful soup base options include boat, tom yum, and clear broth 🍜 boat soup simmered with over 20 spices and 30 pounds of pork bones for 8 hours 🍖 pair it with various meat, seafood, and noodle options 🥢 also offers variety Thai specialty snacks and drinks 💫泰濃麵 @siam.noodles 主打泰國正宗船麵 🛶 湯底有船湯、冬陰功同清湯 🍜 香濃船湯 經過超過20種材料同30斤豬骨熬製8小時 🍖 船麵有多種肉類和海鮮選擇 搭配不同粉麵 🥢 仲可以加配泰式小食同特飲 💫🐄 頂級美國肥牛 + 船湯 + 金邊粉 HKD$72us sliced beef + boat soup + pad t

🐄 頂級美國肥牛 + 船湯 + 金邊粉 HKD$72
us sliced beef + boat soup + pad thai
肥牛 香嫩爽滑 🥩 金邊粉 幼滑掛湯 🥢
船湯 醇厚濃郁 🤎 配料仲有魚蛋 蘿蔔 炸豬皮 同 秋葵

🦆 煙鴨胸 + 冬陰功湯 + 河粉 HKD$72
smoked duck breast + tom yum soup + flat rice noodle
煙鴨胸 鹹香柔軟 🍖 河粉 軟滑吸湯 🥢
冬陰功湯 酸辣開胃 🌶️ 仲有大蝦、青口同蟹柳 🦐

🍤 泰式炸蝦餅 HKD$49
deep fried shrimp cake in thai style
即叫即炸 💫 金黃香脆 厚實彈牙
仲有三大塊蝦片 脆口惹味

🧊 泰式龍眼冰特飲 加配 +HKD$18 (原價 HKD$28)
homemade thai special drink - iced longan
整杯滿滿龍眼🍒 清甜解渴

🍋 泰式青檸梳打特飲 加配 +HKD$18 (原價 HKD$28)
homemade thai special drink - lime soda
泰國樽裝梳打 🫧 配青檸汁同糖漿 酸甜清爽

📍尖沙咀樂道7號嘉樂大廈地下A號舖 🇭🇰
  • 泰式龍眼冰特飲
  • 青檸梳打
  • 炸蝦餅
2024-05-17 0 瀏覽
身處尖沙咀,心血來潮想食船麵,於是決定去這間食,這間之前也食過午餐,午飯時間都幾多人下,晚飯時間也有不少人,不過好彩剛好有人食完走,立即有位,仲要係卡位,可以放下嘢坐得舒服啲. 主食方面配搭有好多種,可以選牛肉、豬肉、海鮮、雞肉、鴨肉等配料,再選湯底有船湯、冬陰功湯或清湯,仲可以選飯、河粉、金邊粉、黃麵或薯粉,最後我叫咗黑豚肉船湯底金邊粉、泰式海南雞飯、泰式小食拼盤、烚唐生菜配秘製腐乳醬,仲叫咗杯香茅斑蘭梳打嚟降下溫. 先上船麵,湯底色澤好濃郁,但唔會過鹹,食完唔覺口亁,麵同配料份量也好足. 海南雞飯,雞入味,點埋個醬食仲提升咗個味,油飯香而不油膩,泰式小食拼盤有三款小食,蝦餅、炸芝士雲吞及雞翼,蝦餅外脆內彈牙,炸芝士雲吞第一次食,幾好味,芝士煙煙韌韌,食完唔會膩,雞翼保留到肉汁,唔會炸到好乾好硬. 秘製腐乳醬恰生菜,生菜爽口,同這個秘製腐乳醬幾夾. 香茅斑蘭梳打係俾支泰國樽裝梳打水你再另外俾個裝住香茅斑蘭嘅杯你,自己製作的,本身叫時怕味道會唔會怪,但見餐牌有推薦就試吓,味道原來係幾清新,飲完感覺爽快,幾適合夏天飲. 服務同價錢方面也正常,整體來講不錯.
2024-05-07 41 瀏覽
早排做嘢經過泰濃麵,發現入面經常滿座,今晚終於有時間嚟試下。餐牌以泰式粉麵及泰式小食為主,粉麵類有三款自選湯底,分別有傳統泰式船麵、冬陰公湯底同清湯湯底。主食有各款雞、牛、海鮮類,麵底有河粉、金邊粉、黃麵等等等,全部都可以自選配搭☺️第一款就揀咗冬陰公湯底配卜卜蜆,麵底揀咗黃麵。先飲咗啖湯底,好足料,辣度十足,味道酸酸辣辣👍🏻海鮮有鮮甜大蜆,仲有彈牙海蝦,黃麵口感煙韌,整個湯麵不錯第二款就揀咗傳統船麵湯底配頂級美國肥牛,麵底揀咗金邊粉。湯底極濃郁,配搭多種香料熬製而成,選用泰國正宗金邊粉,質地順滑特別掛湯!肥牛牛香味濃🐮第三樣就揀咗一款泰式小食,就係泰式炸蝦餅,配搭幾塊炸蝦片😍蝦餅炸得好香脆,爽口彈牙最後就係叫咗杯泰式青檸特飲,真係好解渴,飲完成個人爽曬!

最後就係叫咗杯泰式青檸特飲,真係好解渴,飲完成個人爽曬!
  • 泰式炸蝦餅
泰式船麵一向在泰式美食中佔有一個重要位置,今日和老公經過尖沙咀便見到一間主打泰式船麵的餐廳~“’泰濃麵‘’🇨🇷。🇺🇸🐮頂級安格斯牛金邊粉~安格斯牛肉半生熟啱啱好,油脂分佈均勻,肉質軟滑香甜,傳統船湯濃郁,香甜而不俗,令安格斯牛肉昇華至另一層次。🥣卜卜蜆冬蔭功湯薯粉~大大隻的蜆肥美飽滿,鮮味十足,薯粉吸收了冬蔭功湯底的酸辣,完美配搭。🥬腐乳西生菜~西生菜爽脆清甜,配上腐乳吃便更滋味了。
🥬腐乳西生菜~西生菜爽脆清甜,配上腐乳吃便更滋味了。

2024-05-03 18 瀏覽
好似車仔麵有得自選湯底粉麵自己中意食咩揀咩。今次晚上時間去,排左15分鐘左右都入到去餐廳環境不會好壓迫!卜卜蜆船湯金邊粉湯底好濃,重色,食曬啲麵仲可以飲埋碗湯隻隻蜆都好大隻,無沙!仲加埋泰式麵一定要有的炸豬皮👍份量好足。肥牛冬陰功湯金邊粉冬陰功湯底用海鮮煲,上枱見到湯底有數隻蝦👍對我來就是微辣,好豐富。覺得除咗叫肥牛之外,仲賺咗個湯底!小食拼盤每樣2件(雞翼,芝士雲吞,炸蝦餅),而且是即叫即炸,好脆口。
好似車仔麵有得自選湯底粉麵
自己中意食咩揀咩。今次晚上時間去,排左15分鐘左右都入到去
餐廳環境不會好壓迫!
卜卜蜆船湯金邊粉
湯底好濃,重色,食曬啲麵仲可以飲埋碗湯
肥牛冬陰功湯金邊粉
小食拼盤
2024-05-02 16 瀏覽
依間泰國菜餐廳好受歡迎!長期都好多人食,連內地人都排住隊等,今次嚟尖沙咀一於試吓🤩頂級安格斯牛肉船湯黃麵 $92以高品質的安格斯牛肉為主角,肉質鮮嫩多汁,口感一流。黃麵煮得恰到好處,適中彈性和口感。湯底濃郁醇厚,充滿牛肉的香氣~配有豐富配料,有魚蛋、芽菜、香蔥等等黑豚肉船湯河粉 $72黑豚肉口感鮮嫩多汁,好有咬口。河粉煮得剛好,有彈性而不會太軟。船湯湯底入口鹹香,十分濃郁惹味,配有豐富配料,有魚蛋、芽菜、香蔥等等炸芝士雲吞 $42雲吞外層炸得金黃酥脆,咬下非常香脆可口😍 內裡的芝士餡料濃郁奶香,每一口咬下去,都能感受到芝士的溢出和口感的豐富熱柚子蜜 $18

頂級安格斯牛肉船湯黃麵 $92

黑豚肉船湯河粉 $72

炸芝士雲吞 $42

熱柚子蜜 $18
2024-04-27 15 瀏覽
首先,我要講返頂級美國肥牛冬陰功湯麵。佢嘅湯底香濃,有一種特別嘅辣味同酸味,令人回味無窮。肥牛片鮮嫩多汁,每一口都能夠感受到牛肉嘅鮮味。湯麵嘅薯粉更加增添咗口感,令湯麵更加豐富。而雞脾肉冬陰功湯麵就係另一個選擇。雞脾肉嫩滑,同時都有微微嘅辣味同酸味。配金邊粉嘅湯麵更加彈牙。除咗湯麵,呢間餐廳仲有泰國樽裝梳打水,真係一個好清涼嘅飲品。梳打水入口帶有好多嘅氣泡,令人舒爽。另外,我推介你試下佢哋嘅龍眼冰。龍眼肉鮮甜多汁,而且係用椰子水配搭,好好飲。最後,我要提一提佢哋嘅烚唐生菜配秘制腐乳醬。生菜新鮮脆口,加上特製嘅腐乳醬,味道更加豐富。

2024-04-25 19 瀏覽
成日以為尖沙咀餐廳好貴,今次搵到間好貼地嘅泰式餐廳。地點係isquare隔離,好方便,主打食泰式湯麵同小食。🍽️ 頂級美國肥牛船湯金邊粉 $72船湯味道濃郁,帶辛辣,仲有必食嘅炸豬皮,好正宗!麵底份量十足,又夠掛湯。🍽️ 黑豚肉冬陰功湯黄麵 $72冬陰功味道偏辣微酸,會配埋鮮蝦、菇菌嘅配料,黃麵就係平時食開嘅油麵🍽️炸雞翼 $39雞翼大大隻,即叫即炸熱辣辣,但就唔係平時沾炸漿個款,而係生炸!🍽️泰式炸蝦餅 $49蝦餅彈牙!配埋甜辣醬好惹味!🍽️香茅斑蘭梳打 $28🍽️青檸梳打 $28

🍽️ 頂級美國肥牛船湯金邊粉 $72

🍽️ 黑豚肉冬陰功湯黄麵 $72

🍽️炸雞翼 $39

🍽️泰式炸蝦餅 $49
蝦餅彈牙!配埋甜辣醬好惹味!

🍽️香茅斑蘭梳打 $28
🍽️青檸梳打 $28

2024-04-22 24 瀏覽
早排有次經過樂道,留意到呢間麵店門口好多人。今日咁啱去尖沙咀做完野唔知食乜好,又唔算好餓想食下麵,就諗到不如去試下。同老公一人order左一個麵:🍜頂級美國肥牛 冬蔭功湯 黃麵:冬蔭功湯底辣度啱啱好,好開胃!🍜頂級安格斯牛肉 船湯 金邊粉:大推安格斯牛肉!每片切得薄薄,口感好鮮嫩!船湯湯底勁濃同重料,好驚喜❤️ 配金邊粉真係好啱,可以索哂d湯汁!我地仲order左炸雞翼,上檯熱辣辣,真係即叫即整。兩個人order左兩個麵,一個小食,兩杯野飲,都係二百幾蚊,幾抵食👍🏻

同老公一人order左一個麵:

我地仲order左炸雞翼,上檯熱辣辣,真係即叫即整。

2024-04-22
  • 頂級安格斯牛肉船麵
2024-04-20 28 瀏覽
個日收工買咗飛睇舞台劇,睇之前梗係要食個快飯醫飽個肚先啦😜朋友就提議食呢間泰國麵店🍜雞髀肉船河 $72雞肉係選用雞脾肉🍗所以特別嫩滑,而且成碗都係,食極都仲有肉🤣除咗有雞脾肉,仲有3 粒魚蛋,魚蛋好彈牙,正!船麵湯底好香濃,忍唔住要大大啖麵加大大啖湯咁食,加埋上面嘅炸豬皮,好香口😝.好開心可以係香港食到泰國嘅味道,不過價錢比泰國食就貴幾倍,唔太抵食💸🥲同埋大家留意過咗夜晚6:00後嚟堂食,就要收取加一服務費啦🧏🏻‍♀️
雞髀肉船河

雞髀肉船河 $72
2024-04-12
雞髀肉船河
2024-04-18 21 瀏覽
近排天氣熱熱濕濕每到晚餐時分就會好想食泰式湯麵,今日喺尖沙咀行緊街,經過見到呢間好似都幾吸引,就入咗去,呢度人流都算好多,不停有客排隊入嚟食,又有本地人,又有遊客,雖然做到冇停過,但係服務員全部都好有禮貌。雖然話想食湯麵,但係食泰國嘢點少得炸嘅小食?今日我地要左個泰式炸蝦餅同炸魚餅,兩個都炸得好酥脆,好好食。至於麵食,我地就要左一份美國肥牛冬蔭功黃麵同一份安格斯肥牛船粉。個冬陰功湯底勁好食,超濃,肥牛份量都唔少。至於個安格斯肥牛,根本就係入口即溶。船粉湯底亦都好好味。