好行到邊食到邊~旺角~泉章居-一行五人的家庭聚餐,便在米芝蓮推介的傳統客家菜酒家內進行。-HK$508四人套餐半隻霸皇🐔-我們一家人喜歡吃葱,這𥚃的霸皇🐔可以滿足我們。雞肉不乾,連🐔胸肉也嫩滑;-菠蘿咕嚕肉每塊肉幾大塊,粉漿不太厚,可以食到啖啖肉🤤不過味道不夠酸;-油浸筍殼魚不是許多酒家有此道菜。所以許多客人也點油浸筍殼魚。此菜一定油夠熱才可以做出外酥脆,肉質嬌滑的感覺。😋😋-梅菜蒸魭魚(上庒)甜梅菜來蒸減少鹹味感,魚豉油連甜梅菜撈飯食,真是可以食多幾碗白飯-是日例湯不過不失🙂-每年365天人也多,所以店員要求食客人齊方可入座。檯与檯之間也貼心留有空間足夠給食客互動。-🍽泉章居📮旺角奶路臣街33號依利大廈二樓及地下E號鋪-
好行到邊食到邊~旺角~泉章居
一行五人的家庭聚餐,便在米芝蓮推介的傳統客家菜酒家內進行。
HK$508四人套餐
霸皇雞

菠蘿咕嚕肉
每塊肉幾大塊,粉漿不太厚,可以食到啖啖肉🤤不過味道不夠酸;
菠蘿咕嚕肉

油浸筍殼魚
油浸唇殼魚

梅菜蒸魭魚(上庒)
甜梅菜來蒸減少鹹味感,魚豉油連甜梅菜撈飯食,真是可以食多幾碗白飯[笑哭]
梅菜蒸魭魚

霸皇雞
油浸唇殼魚
梅菜蒸魭魚
  • 霸王雞
用快靚正3個字黎形容泉章居食店係最適合不過,今晚到旺角分店,整體感覺良好,無論由等位,點菜,進食,結帳,都係一氣呵成,宜且食物質素,賣相及味道很好😋,非常滿意,價錢合理,一試再試。
  • 霸王雞
2018-09-26 2032 瀏覽
昨晚一家人食完晚飯,上菜速度非常快,可惜食物唔夠熱, 感覺已經一早整定,味道一般 ,價錢比較貴, 鹽焗雞半隻 ,炸豬大腸,骨髓炆三鮮,梅菜扣肉, 魚香茄子煲, 埋單 790蚊
2018-09-25
2018-08-02 2853 瀏覽
太耐無去呢間食飯, 好掛住佢嘅鹽焗鷄!今次一家四口黎到同佢重聚!新鮮鹽焗雞半隻此味餸好食之處就是醃得非常入味而不過鹹,而味是深入骨肉...且保留肉汁。 就算不要蘸沙薑汁, 已經好味!且隻雞又夠滑, 有鮮雞味道。而且好大份呀。(爸爸指定叫的)梅菜扣肉這客家菜,真的不肥不吃!落枱時已經聞到那帶著五花腩的肉香.吃一口奇妙地感覺到肉沒有想象中的肥膩!只有那股滑溜醇香,肥而不膩感。肥肉吸盡鮮美濃稠的醬汁!用來拌白飯,可食上幾碗炸大腸賣相不佳,但炸得不油不膩,外皮炸到脆卜卜,裏面也沒有令人討厭的超肥膏沒有異味,好食!另外叫咗碟菜,味道還可以!D服務員個個都好好跟家人吃了一餐簡單而滿足的便飯!好開心 !有機會再來過!
太耐無去呢間食飯, 好掛住佢嘅鹽焗鷄!
今次一家四口黎到同佢重聚!
新鮮鹽焗雞半隻此味餸好食之處

就是醃得非常入味而不過鹹,而味是深入骨肉...
且保留肉汁。
就算不要蘸沙薑汁, 已經好味!
且隻雞又夠滑, 有鮮雞味道。而且好大份呀。
(爸爸指定叫的)梅菜扣肉這客家菜,真的不肥不吃!

落枱時已經聞到那帶著五花腩的肉香.
吃一口奇妙地感覺到肉沒有想象中的肥膩!
只有那股滑溜醇香,肥而不膩感。
肥肉吸盡鮮美濃稠的醬汁!
用來拌白飯,可食上幾碗
炸大腸賣相不佳,但炸得不油不膩,
外皮炸到脆卜卜,
裏面也沒有令人討厭的超肥膏沒有異味,好食!
另外叫咗碟菜,味道還可以!

D服務員個個都好好
跟家人吃了一餐簡單而滿足的便飯!
好開心 !
有機會再來過!
2018-07-16 2466 瀏覽
泉章居我真係由中學食到大,以前學校係港島區所以通常會去幫趁銅鑼灣店。最近同事們竟然提議去旺角泉章居食散水飯,我即時諗起兩個原因,一係個同事年紀有返咁上下,要懷舊;二就係貪佢平靚正😁🤭。嚟得呢度,有兩樣野係必點嘅,就係鹽焗雞同梅菜扣肉梅菜扣肉依然好味,淨係啲汁同梅菜已經可以送兩碗白飯😋,鹽焗雞雖然冇乜雞味,但話哂都集體回憶,點都要食架啦。再嚟就係邪惡嘅炸大腸同炸魷魚鬚,加埋爆炒牛丸,正呀!呢兩道菜真係一定要點,用嚟配啤酒🍺🍻一流!話明食散水飯又點可以失禮呢,點知蝦碌高興下先!再加個豆腐就同青菜(青菜唔記得入鏡)最後嚟個鬆糕做甜品,真係好懷舊,好有回憶喎!

嚟得呢度,有兩樣野係必點嘅,就係鹽焗雞同梅菜扣肉

話明食散水飯又點可以失禮呢,點知蝦碌高興下先!

再加個豆腐就同青菜(青菜唔記得入鏡)

最後嚟個鬆糕做甜品,真係好懷舊,好有回憶喎!

• 梅菜扣肉
  • 脆皮炸大腸
2018-06-25 1924 瀏覽
泉章居的晚市給我的感覺有點像元朗的大榮華。感覺上味道比大榮華好。四人點了四個菜的套餐。蒸鱔頗肥美,唔腥。糟汁炒魷,酸酸甜甜很有特色。霸王雞就一般水準。苦瓜炒牛肉,苦瓜唔會好苦,牛肉比較重味,但配合苦瓜。服務還可以,不會主動加茶,但叫待應還會樂意幫忙。上菜很快。雖然要求1.5小時內結帳,但我們坐了約2小時亦沒有意見。
泉章居的晚市給我的感覺有點像元朗的大榮華。
感覺上味道比大榮華好。
四人點了四個菜的套餐。
蒸鱔頗肥美,唔腥。
糟汁炒魷,酸酸甜甜很有特色。
霸王雞就一般水準。
苦瓜炒牛肉,苦瓜唔會好苦,牛肉比較重味,但配合苦瓜。

霸王雞、苦瓜炒牛肉、糟汁炒鮮魷、蒸鱔
2018-06-15
霸王雞、苦瓜炒牛肉、糟汁炒鮮魷、蒸鱔
  • 豉汁蒸大鱔
  • 糟汁炒魷
泉章居一向都係老字號,食物有保證,所以父親節晚飯就揀左泉章居。因為就大家方便,就黎左旺角分店。點知未開飯已經唔開胃!一坐底,我就負責洗下d 杯碗同筷子,真係唔洗都唔知咁差!!!一枱10個位,起碼有5隻碗係粘住d食物,真係好嘔心。我明白出街食飯都唔好預左好乾淨,但基本嘅衛生都應該要有,旺角泉章居嘅清潔程度真係好差,好令人失望食物方面都還可以 (當然先唔好諗佢廚具嘅衛生情況,因為比人見到嘅地方都咁污漕,廚房入面都唔可以期望係清潔衛生),還好我們都未有腸胃不適霸王雞都好食總結黎講,如果想食泉章居,可以諗下去第二間分店,清潔情況比較好。

食物方面都還可以

霸王雞都好食

2018-06-10
2018-06-07 1657 瀏覽
今晚下大雨,涼冰冰。。最好食熱野,夠鑊氣的餸頓時諗起"泉章居"原本朗豪坊搵食,都立即轉場,冒雨行去黑布街附近。晚上7點幾,加上落雨,自然少人等位。等左10分鐘有位,樓上雅座原來,樓上都坐滿不少客。由以前$248(2人餐)食到現在$328🙈🙈但都係抵食,因為份量夠,2-3人吃實飽飽落樓。例湯:合掌瓜煲豬排套餐可選:鹽焗雞 / 霸王雞 或 海上鮮識食,當然選食雞啦⋯⋯霸王雞超過30款小菜中,任選兩款——-椒鹽豬扒滑蛋蝦仁加埋白飯、加一茶芥,$400 有找。仲有雞可以打包註:服務員態度有禮貌,經常酙水,換骨碟,不會見到當見唔到(睇你唔到呀⋯⋯)
今晚下大雨,涼冰冰。。最好食熱野,夠鑊氣的餸
頓時諗起"泉章居"
原本朗豪坊搵食,都立即轉場,冒雨行去黑布街附近。

原來,樓上都坐滿不少客。

由以前$248(2人餐)食到現在$328🙈🙈
但都係抵食,因為份量夠,2-3人吃實飽飽落樓。

例湯:合掌瓜煲豬排

套餐可選:鹽焗雞 / 霸王雞 或 海上鮮

識食,當然選食雞啦⋯⋯

超過30款小菜中,任選兩款——-

椒鹽豬扒

滑蛋蝦仁

加埋白飯、加一茶芥,$400 有找。
仲有雞可以打包

註:服務員態度

2018-05-31 1100 瀏覽
今天有位好同事生日,有人提出話去泉章居(旺角)慶祝,叫左個4人餐加個脆皮炸豆腐,諗住食住先再慢慢叫餸,套餐野食一早到哂,食落已經覺得一般,不過大家心諗慶祝先係主要,野食其次,但係最慶就係個豆腐,20分鐘提左一次未到,再隔15分鐘追多次未到,再等多10分鐘黎到係一碟“暖嘅”炸豆腐,大佬收緊$98一碟,等左45分鐘,叫部長埋黎反映叫佢試下,佢即時用手攞黎食話都熱嘅,我地講話追左2次,共等左45分鐘,黎到係一碟暖豆腐,旺角街邊求其食舊炸豆腐都熱辣辣啦,品質完全5得,服務更加係零,個部長一句唔好意思都無,只係試左後話呢碟唔收啦就即刻行左去,如果大家唔介意貴夾唔好食仲服務差,就去試下啦,可能我地係個別事件
2018-05-31
2018-05-17 1095 瀏覽
母親節前一天,周圍都是等位食晚飯,行經泉張居,心裏想到實要等位。但,好出奇地不用等位當時大約八點幾左右咋。坐下第一時間就睇有咩想食,實在太多太多想吃的餸,最終選了二人套餐,有三個餸。首先是套餐包了例湯,飲落都可以再來是霸王雞,雞肉幾好味,尢其係薑蔥送飯最好味還有,蟹肉西蘭花,不過西蘭花有啲中間係黑黑地色最後是三鮮炒骨髓,呢嗰餸菜就比較淡味得來有點怪怪味道⋯
當時大約八點幾左右咋。

首先是套餐包了例湯,飲落都可以

再來是霸王雞,雞肉幾好味,尢其係薑蔥送飯
最好味

還有,蟹肉西蘭花,不過西蘭花有啲中間係黑黑地色

最後是三鮮炒骨髓,呢嗰餸菜就比較淡味得來有點怪怪味道⋯
2018-05-12
2018-03-24 1328 瀏覽
men 's menuSalty sweet Vegetables and half fat porkfamous Hak Ka salt water brewed chicken A 4 dishes plus 1 hot soup For 4 people 506$deep fried fresh milk 🍼 Hot and delicious 28$Beer 🍻 vegetables and seafood pot Green vegetables just good I mean not over boiled
2018-03-24
  • 鹽焗雞
  • 梅菜扣肉
  • 豉汁蒸大鱔
  • 例湯
  • 海鮮雜菜煲
2018-03-22 1750 瀏覽
媽咪個朋友係香港人, 細细個全家移民左去美國, 每幾年會番香港玩一次, 每次番嚟都嚷著要食荔茸香酥鴨, 話美國食吾到喎!!前陣子佢又嚟左香港, 呀爸好有心咁上網睇下邊到有這個餸菜食, 原來香港都很少地方有得食, 可能做嘅工夫太多, 無乜食店會整!!終於上天不負有心人, 呀爸睇到旺角嘅泉章居有香酥鴨食, 即刻帶我媽咪個朋友同我哋去懷念一番!!我哋叫左半隻荔茸香酥鴨, 嚟到見到賣相巳經好吾錯, 一啖食落口, 芋泥多到漏出來, 鴨件就细細件, 芋泥就大大舊, 表皮炸得好香脆可口, 但我食左一件巳經覺得好漏!! 跟住叫左蟹肉扒豆苗, 嘩, 成碟舖滿蟹肉, 豆苗好青甜美味!!其他餸菜陸續上枱, 粉絲中蝦煲, 粉絲煮得太淋, 吾好食, 中蝦尚算新鮮!!霸王雞好多葱舖係面, 好惹味, 雞肉仲好嫩滑添!!芝士石斑塊有好多汁, 魚塊全部大大舊, 夠晒飽肚!!
2018-03-01 1630 瀏覽
泉章居感覺上都是客家菜𤔡主,以前在旺角及銅鑼灣店都有食晚飯,味道覺得不错。以前食都是和先生2人去食,甚少一個人中午去食。今日因公事,来到旺角,刚好位置比較近泉章居。中午食飯時間,人都比較多,揾位都不易。肉絲炒麵$49。有一個辣酱,是我最喜爱的酱汁之一。面上有肉𢇁及韭黃玻璃芡汁。肉絲比較軟淋。配上带點爽口的韭黄,好夹。下層是主角炒麵,听落以為麵是與肉絲及韭黃一斉炒的,其實不然,是與肉絲及韭黃分開炒的。麵還带脆。與肉絲及韭黃再點上辣醬。味道不错。但我還是喜歡淋一點的麵。。下次會選擇另一主角。

以前食都是和先生2人去食,甚少一個人中午去食。
今日因公事,来到旺角,刚好位置比較近泉章居。
中午食飯時間,人都比較多,揾位都不易。

肉絲炒麵$49。有一個辣酱,是我最喜爱的酱汁之一

。下次會選擇另一主角。

2018-02-11 1559 瀏覽
「泉章居」對於我呢個無乜住家飯食嘅人帶來”家的感覺”,喺香港,叫餸食飯嘅地方有好多,不過呢度係如果叫套餐,夏天會有冬瓜盅,冬天會有老火湯或者𡙡嘅選擇,餐後仲會奉送糖水(一般係陳皮紅豆沙)。就算唔似喺屋企食飯,都似細細個,落屋企樓下嗰d舊式酒樓食飯一樣,可能我係鍾意嗰種”舊”嘅感覺!♥️喺呢度,個個小菜都好味又有水準,而講到我最鍾意嘅一味係 - 炸鮮奶 - 其實依家冇乜地方有得食嫁啦,而呢度一定係即叫即製,上到枱一定係熱辣辣,雖然佢係甜食(不過我個人無需分鹹甜先後,好味先吃😋)而炸鮮奶一定係熱辣辣,中間開個”loan”,加d砂糖入去(個人建議食法),這吃法,超~好味道喔!👍🏽

• 炸鮮奶
2018-02-08 1641 瀏覽
長居日本的朋友回港放個寒假,所以我們選了香港地道酒樓。這裡訂座只能訂19:00或20:00,沒有19:30的選項。當日早上十一點店員還打電話double confirm booking,睡眼惺忪的我接電話時有驚訝到😂😂店員安排坐中央位置,我們嫌迫想調旁邊位置,他們都爽快答應。其中一位朋友遲1小時。但等到20:30大家都肚子餓了,決定食住等。但店員叫我們再三考慮,因為他們說自己上菜快,而且是冬天,他們怕我們的朋友來到食已經涼。他們很好心😳,但我們都說沒所謂,太餓不理佢了😈果然如他們所說,不消十分鐘,梅菜扣肉就上了。這個比我想像中沒有咁油膩。容易入口。不過件數少,大家都切一半分兩份食。本來大家對炒飯沒期望,純粹叫來配餸。來到的時候賣相都是平平無奇,但原來超好食。我由細到大最愛食豉油配熟油拌飯,佢就是有這種美味!豈止是我,我的朋友都不斷添飯。豆苗都不油,都清甜。但蟹肉就算啦😂咁稀,我沒什麼期待有什麼。豆卜中規中矩,沒特別。條菜心幾甜,意外地更受歡迎。我真係超愛他們的煲湯雞腳!!又淋、又沒煮爛、又入味。究竟是點樣煮到的!他們的招牌雞固然很好食。雞皮有鹽香,肉又嫩滑。所以我們8人都好滿意。基本上

店員安排坐中央位置,我們嫌迫想調旁邊位置,他們都爽快答應。

果然如他們所說,不消十分鐘,梅菜扣肉就上了。

豆卜中規中矩,沒特別。條菜心幾甜,意外地更受歡迎。

基本上佢地樣樣食物都有水準(我最喜歡個飯)。店員經驗老到又幾友善。如果再有人多的聚會去茶樓,我應該會考慮選這間。