2019-06-02 581 瀏覽
晚上11pm入坐,其中一個係叫生煎包。味道非常不錯,但第一啖係暖偏凍,一d都唔熱,皮偏乾。同職員講,佢話冇理由唔熱,就算了。其他菜,如上海炒年糕,燒鵝小籠包都係熱,反而招牌菜不熱亦沒員工處理,有點失望
2019-06-02
$100 (宵夜)
2019-06-01 472 瀏覽
🥟小籠包生煎包有驚喜名人開嘅店 好壞參半 今次就講吓呢間睇吓食唔食得過?🥟灌湯小籠包$34皮夠薄 夠多湯汁夠熱 合格🈴肉餡正常味道 成件事係食得過🥟上海生煎包$32生煎包就真係必食❤️個包嘅皮唔會太厚 個底煎得好夠脆一咬落去係爆汁 超多汁超熱噴到我塊面😂之後都唔敢一野咬爆佢😂🍗川麻雞中翼菜飯$40雞中翼個味有啲似譚仔個土匪雞翼都係有陣香料味 但食落唔辣 菜飯就真係麻麻地 無味的平時食菜飯點都會有啲咸味🧂菜飯就唔推薦了🥟炸雲呑$30/6pc皮厚 就算炸完夠脆 都無薄皮咁鬆化味道一般無咩特別 整體很普通-另外唔知點解旺角呢間店燈光極度昏暗 日光日白食上海野咁暗嘅環境除咗生煎包同小籠包 其他都一般口痕想食生煎包都唔錯
🥟小籠包生煎包有驚喜
名人開嘅店 好壞參半
今次就講吓呢間睇吓食唔食得過?

🥟灌湯小籠包$34

口痕想食生煎包都唔錯
2019-05-18
  • 生煎包
  • 小籠包
之前lunch都有食過呢間生煎包,而家轉左新舖,今日就去試下。見到有「新豬肉」菜式,咁就叫左個四季豆新豬肉碎飯,小食就揀左芥末柚子粉皮。粉皮黎到,柚子醬汁中帶有芥末味,食落甜中有芥末嘅刺激,但整體黎講就好寡,都係麻醬嘅雞絲粉皮好味d😅。個飯黎到,係一碟肉碎四季豆,加一碗飯。碟肉碎四季豆超鹹,又多油,真係帶唔出「新豬肉」嘅健康特色😑仲要呢個午餐價錢72蚊,比生煎包仲要貴!我同事叫左個肉碎茄子又係好多油😰。黎上海生煎包,我下次都係食返生煎包同排骨菜飯算喇😓
黎上海生煎包,我下次都係食返生煎包同排骨菜飯算喇😓
2019-05-09
2019-04-24 277 瀏覽
><晏晝個餐食唔飽 等人又未夠鐘搵d嘢食醫下肚生煎包(外賣價$28/4)堂食貴幾蚊 咁其實企喺門口食都無傷大雅啱啱整起 勁熱出哂煙咬咗一小啖 想啜湯汁 但又唔係好飲到肉餡比較少 空心地方好多而包底就好脆好硬身 整體食完都覺油膩香港連鎖嚟講 祥興記嘅生煎包更勝一籌朋友有講過話上海個小楊生煎世界級 仲平靚正><><><><><><><><><><><><><正宗上海生煎皇 King if Sheng Jian旺角豉油街72號地下
晏晝個餐食唔飽 等人又未夠鐘
搵d嘢食醫下肚
生煎包(外賣價$28/4)
堂食貴幾蚊 咁其實企喺門口食都無傷大雅

正宗上海生煎皇 King if Sheng Jian
旺角豉油街72號地下
外賣自取
下午茶
收工會合了 仔仔和太太後 ,係旺角食了勁多野…但!!個肚仲未夠飽於是便四處亂行,睇下有咩好野食。便經過多老店,店外內都全是人。又見到佢門外掛住幅小籠包相勁吸引。便入去叫外賣。可惜無現貨……要等30mins..由於不想一家大細呆等,便問有冇其他食品。店員們勁有禮推介……生煎飽!剛出爐!!!我便叫了8隻外賣。飽內有湯汁,剛好一口一隻。好熱!以下為我和太太各人食後感太太:好好味!好多湯汁!!正!我 :有湯汁但好咸好油,飽身好乾,飽底無煎後香脆的感覺。 係 飽肚。2人加埋……只可比55分。
於是便四處亂行,睇下有咩好野食。

店員們勁有禮推介……生煎飽!剛出爐!!!
我便叫了8隻外賣。

飽內有湯汁,剛好一口一隻。好熱!

以下為我和太太各人食後感

太太:好好味!好多湯汁!!正!

2人加埋……只可比55分。
2019-04-23 162 瀏覽
前幾日放學午餐時間,我同朋友仔就係旺角附近度搵嘢食,見到呢間餐廳貼晒海報咁,好似好出名,啲報道亦都聲稱佢哋嘅生煎包好好味,講到好多名人都嚟幫襯咁,我哋就決定入去試一試啦,點知佢仲晒伏,唔會再有下一次幫襯既機會☹️☹️其實生煎包都唔算話難食嘅,只係其實佢都唔係新鮮煎出黎,因為我哋落左單之後唔夠5秒就已經有得食啦但呢個炸排骨菜飯真係仲晒伏,排骨超油之餘根本唔係用炸嘅方式黎做,食落係似油浸咁嘅排骨,個菜飯真係令我哋完全O晒嘴,係用白飯來做之餘,啲飯仲要好硬,啲菜感覺上都係用頭頭尾尾,放落去撈成一碗飯,完全冇食上海野既感覺☹️☹️☹️

2019-04-22 112 瀏覽
心血來潮想食上海野👯‍♀️👯‍♀️見到旺角呢間價錢ok 又有小籠包生煎包黎到差不多兩點...過左食飯時間唔洗等位✌🏻兩個人叫左4樣野~~第一個-生煎包超好食,皮好薄,底好脆..而且內面有湯的!讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻第二道-小籠包依舊同生煎包一樣好食😋😋好食過好多連鎖店呀👏🏻👏🏻👏🏻第三個-擔擔麵呢個有少少失望係因為花生醬味不重~睇下大家喜好吧最後是上海排骨麵👀👀上菜時見到佢唔係酥炸有點surprise, 食落好夠味👍🏻個人覺得比起酥炸更好~又無咁熱氣又好味😄😄😋😋
心血來潮想食上海野👯‍♀️👯‍♀️
見到旺角呢間價錢ok 又有小籠包生煎包
黎到差不多兩點...過左食飯時間唔洗等位✌🏻

兩個人叫左4樣野~~
第一個-生煎包

第二道-小籠包
依舊同生煎包一樣好食😋😋好食過好多連鎖店呀👏🏻👏🏻👏🏻

第三個-擔擔麵
呢個有少少失望係因為花生醬味不重~
睇下大家喜好吧

最後是上海排骨麵
2019-04-20 77 瀏覽
雲吞皮好厚,炸豬扒係煎豬扒,重點不是鹹的是甜的,更重點似微波焗爐叮完凍咗嘅叉燒。硬度乾度十足,咬咗足足兩分鐘完全吞不下去。同經理理論後佢話上海菜係甜的. O哂嘴。 唔知係唔係轉咗老細之前嚟過都唔係咁. 跌咗幾廿蚊食塊膠唔緊要食到一肚氣心情非常差。 平時食到好嘅差嘅都好少出post但係今次真係忍唔住。 其他生煎包一般,凍豆漿似番一杯凍豆漿, 最後環境嗰個燈光係令到人哋食得好唔舒服 係好陰沉個人好似好攰, 唔明老細點解用呢一種燈做餐廳, 喺旺角地鋪有啲咁嘅珍品真係此生難忘, 咁嘅態度以後真係唔會再嚟幫襯呀, 麻煩曬
2019-04-20
2019-04-17 80 瀏覽
太餓了,冇食lunch,Tea time有少少時間就係旺角買上海生煎皇ge外賣。兩個人叫左個lunch set同另外買左碗酸辣湯。佢其實有Tea set,但唔多岩食。。我係負責個酸辣湯!😂 都幾大碗,加上佢好足料,飲完都真係飽左。。 味道都唔差,酸辣得黎唔會好嗆喉。。唔覺唔覺好快飲晒成碗。最好味係豬扒菜飯! 豬扒唔會好Dry,又整到好入味,甜甜地,好想一直keep住大啖咬! 都幾送到飯!至於小食川味無骨鳳爪,味道普通,但份量好多! 只係加17蚊,食極都仲有ge感覺!😂總括:30幾蚊lunch set好抵食! 味道整體黎講幾好味!

2019-04-04
2019-04-04 85 瀏覽
今日經過見到呢間食上海野嘅餐廳 因為平時好少食到上海菜食所以今日就入嚟試吓 叫咗個生煎包 個山煎包個餡都幾多 份量係足夠嘅包皮嘅底部都煎得幾好唔會話煎到黑晒😂 整體來講都唔錯價錢合理
2019-03-26 89 瀏覽
今日朋友話去食明星餐館,話係食小籠包好出名嘅。去到餐廳,舖頭有啲狹窄,完全係隱世小店feel,於是我抱住期望入去食。佢係用剔剔紙俾你自己剔,見到啲價錢都係三十蚊左右,感覺唔貴,就叫返幾味咁啦。當然小籠包是必須點的,話晒人地招牌,一試便知龍與鳳啦。個皮又唔會好厚,但又唔係真係好薄好驚喜。佢個湯汁比較清,唔會好似有啲小籠包咁甜到好唔自然。呢個價錢算係抵食。生煎包係我朋友今次嚟嘅目的,因為我好怕油,所以冇試,但睇朋友食佢一咬就爆汁,好利害咁😂雖然賣相唔吸引,但佢話幾好食。嗌左個九菜水餃,普普通通,冇九菜味都有豬肉嘅鮮甜味,冇話特別好食或唔好食,可以填下肚咁。海折青瓜,海折淡如水,冇味。因為個汁都好淡,所以青瓜都係青瓜味,冇汁可言。肴肉幾好食,味道岩岩好,唔會太咸,呢個唔錯。川麻雞翼,我又係忘記左影相,所以其實佢係一碟四隻。佢個樣似土匪雞翼,但係味道都係偏淡,小小小小小丁咁點嘅麻,唔辣,都係冇乜特別。兩個人食,呢個價錢中規中矩啦,因為佢碟碟都細細碟,份量唔多。只要唔係餓左兩餐先去食都ok嘅。

當然小籠包是必須點的,話晒人地招牌,一試便知龍與鳳啦。

肴肉幾好食,味道岩岩好,唔會太咸,呢個唔錯。

2019-03-25
2019-03-23 74 瀏覽
原本是衝著生煎包入去食,因為香港生煎包一般真係一個包,但好想食上海嗰啲薄皮多汁嘅生煎包,所以入左去食。入去叫左普通鮮肉生煎包同擔擔麵。生煎包雖然望落差唔多,但人地啲皮係好薄似小籠皮,呢隻係似水餃皮,所以對我嚟講個皮稍為厚左啲。鋪頭細細,不過我去嘅時候人唔多,所以感覺唔到太迫。

鋪頭細細,不過我去嘅時候人唔多,所以感覺唔到太迫。
2019-03-17 84 瀏覽
環境: 污糟,狹窄,燈光昏暗,整間舖油煙味食物: 芝士小籠包。可取的,係夠熱。作為生煎王,豬肉理應做得好,但可惜,沒甚可取。雞絲粉皮。竟然係用日式胡蔴沙律醬,而非中式蔴醬。整碟都酸到好似變壞咗咁。糖醋排骨菜飯。一兜水,得個酸字。肉排鞋到暈。菜飯,無菜,無香味。回鍋肉粗炒。有鑊氣,可惜,回鍋肉同椰菜都未煮夠,就上碟,差。酸辣湯: 唉,無乜要求。整體,嘥quota. 無咩事唔好去。要食生煎包,祥興好食百倍。老細Oscar賺夠,就唔理水準。強烈建議唔。好。嘥。錢。幫。襯。
環境: 污糟,狹窄,燈光昏暗,整間舖油煙味
酸辣湯: 唉,無乜要求。
2019-02-22 154 瀏覽
之前已經嚟過呢間正宗上海生煎皇食過幾次,剛巧夜晚要去麥花臣睇音樂會,所以再次嚟到搵位快食個晚餐醫下肚。旺角呢間分店位置好窄,就算行人通道都只可以容納一個身位,每次嚟到食的確有少少難行😅🔹 芝士鮮肉小籠包(四件) $38小籠包熱辣辣,雖然皮唔算好薄,但餡都夠juicy,而且啖啖芝士,對於芝士控嚟講不錯!🔹 蟹粉小籠包(兩件) $38蟹粉味唔算好重,但同樣地都係好香好多汁。🔹 上海厚切炸排骨菜飯 $45相反個人覺得菜飯有點失色,菜飯偏硬,食到硬飯粒。排骨略嫌硬同韌,都係鍾意食小籠包多啲🙈📍正宗上海生煎皇旺角豉油街72號地下..環境分數:4/10食物分數:7/10Encore分數:7/10

🔹 芝士鮮肉小籠包(四件) $38

🔹 蟹粉小籠包(兩件) $38

蟹粉味唔算好重,但同樣地都係好香好多汁。

🔹 上海厚切炸排骨菜飯 $45

📍正宗上海生煎皇
旺角豉油街72號地下

環境分數:4/10
食物分數:7/10
Encore分數:7/10
2019-02-19 127 瀏覽
食咗個厚切排骨菜飯。塊豬扒嘅口感還可以,但係冇咩味,得個咸字,合埋眼唔知食緊咩,已經係係成個餐最好味嗰部份。個菜飯啲菜好少,個飯又油,有啲飯粒又硬又乾好難食。個餐可點小菜,叫咗涼拌青瓜。青瓜算係多水,不過我明明唔係叫麻辣青瓜,唔知點解個青瓜係有麻辣個種麻痹感。好唔鍾意呢種麻,如果餐牌寫明係麻辣,一定唔會叫。個餐送豆漿,就是普通豆漿一杯,無特別好或者唔好。環境感覺好唔乾淨,又黑忟忟,又焗,街外啲廢氣吹晒入舖。唔會再返嚟。
食咗個厚切排骨菜飯。
個餐可點小菜,叫咗涼拌青瓜。
個餐送豆漿,就是普通豆漿一杯,無特別好或者唔好。
2019-02-19