2019-03-21 1734 瀏覽
又到週末,小的於下午到中環找老伴。天時署熱,猛烈的太陽昂然照耀,即使是從地鐵站沿途走到ZARA時裝店,這段短短的路程便足以教小的熱氣上湧,汗流陜背。小的本身屬火系熱底子,兼之大手術過後體質再受耗損,變成了虛火上昇、氣魄不足,流汗與氣喘之情況愈趨嚴重,常常弄得小的既狼狽又尷尬。 這次來到中環也不例外,幸好見的只為老伴,頭臉冒著斗大的汗珠也不打緊,唯獨是個人覺得辛苦罷了!下午茶時段,老伴廝廝然地從空調猛開的冷氣房內走出來,與外間的熱浪彷如隔世,當然不會覺得火燙。到中環吃甚麼?這遍經濟金融中心存在著許多的隱世美食,知悉小的喜歡品嚐地道小店,又愛試新,老伴遂提意到他們老中環的「蛇竇」去。甚麼是「蛇竇」?小的聽中環上班的朋友說的多了,卻是恨不惜荊。然而根據小的所知,「蛇竇」屬大排檔式之餐廳,在這樣的高溫與猛照下,到沒有空調的大排檔會否是自作自受?小的憂心地問:「蛇竇」有冷氣的嗎?天氣太熱了,在這樣的情況下於室外吃熱食,自問端的受不了。誰不知老伴安然地表示「蛇竇」當然有冷氣,而且這還屬他的同事之至愛推介,必須要帶小的嚐一嚐。結果咱倆走到一條巷子,原來「蛇竇」為一家舊式的茶餐廳。 然而,「

然而,「蛇竇」不叫「蛇竇」,卻為「樂香園咖啡室」,小的抱著懷疑的心態跟隨老伴投入之,在膠布的幕簾內,那端是一家非常地道簡陋的茶餐廳。室內因應位置擺放著圓桌與方桌,一式的圓型接櫈,絕對是地盡其利。姐姐們豪爽卻有禮地為咱們安排入座,小的便對著那張卡紙餐牌躊躇。餐牌之食物選擇不算太多,卻見抬頭寫著「樂香園咖啡室」兼加一括號標示「蛇竇」。為甚麼這家茶餐廳會有個這樣的外號?難道這是許多年前舊式警察們「蛇王」之勝地?還是連中環一帶上班的朋友也都喜歡到此一「蛇」?小的無從稽巧,還是專注美食。

向識途老馬問一問這兒有甚麼出名,老伴提意叫雞扒撈麵。可是餐牌沒有的呵!毋須餐廳,只管叫便成。老伴豪邁地點菜,卻給姐姐一句回來:「沒有雞扒撈。」尷尬之情溢於言表。不過沒有撈麵,卻有出前一丁麵,姐姐之反應端的快,應變神速,迅即解決問題。老伴則叫了他至愛的餐肉腸仔飯。

餐肉腸仔飯配的為豉油汁,非常男人的浪漫。小的心想,老伴那麼地喜愛預製的垃圾食材,小的要煮其實多麼地方便容易,卻是為了健康不常烹煮,結果那簡單的菜式竟成為了老伴的舒緩美食。

雖然餐肉與腸仔也是超市易買的食材,不過茶餐廳之油煱始終夠猛,食物於大鑊下炸炒,味道是家常便飯所不能達至的。小的嚐了半塊餐肉與半條腸仔,萬年油真的特別滋味,愈墮落愈快樂!

至於小的之雞扒直是滋味無窮,老伴的誠意推介果然不假。雞扒與丁麵為分開另上,比手掌還大的一塊雞扒煎得鑊氣十足,鹹鹹地非常惹味。雞皮的稍稍燋燶令食物入口更覺香脆,而且份量亦是出乎意料地多,不似連鎖快餐店那些粗製濫造的劣品,吃著都覺在虐侍脾胃。

別以為是地痞店,「蛇竇」也有厠紙供應。在欠缺冷氣下,正好讓小的長抺汗。

身為中環嘅上班一族 一定食過蛇竇(樂香園)嘅叉燒炒蛋飯🥚雞派同埋蛋撻😋.仲記得岩岩出黎做野嗰陣 公司就喺佢附近 所以成日去食晏 「叉燒蛋走青加色」係我嘅最愛💙💙.老板落order把聲依然言猶在耳 估唔到下星一就結業 希望會再次重開啦🙏🏻

2019-03-18 485 瀏覽
「蛇竇。樂香園咖啡室」裝潢普通不過嘅餐廳通常都有驚喜好偶爾嘅機會入嚟試一試望到隔離食滑蛋叉燒飯我就試一下😝先發現到呢間舖頭咁抵食、咁好食性價比超高!$42就可以食到個飽飯中環邊到搵~唔好睇少佢一個簡單碟頭飯叉燒份量多、滑蛋炒到好嫩、蔥花香、味道剛剛好!唔洗加鼓油都得食得好飽。唔怪得客似雪來!!雖然佢有兩層Lunchtime嚟都要排長龍啦坐得比較逼。今日一別唔知幾時再會希望以後有機會再可以品嚐到~~~
「蛇竇。樂香園咖啡室」

裝潢普通不過嘅餐廳
通常都有驚喜

好偶爾嘅機會入嚟試一試
望到隔離食滑蛋叉燒飯
我就試一下😝

先發現到呢間舖頭咁抵食、咁好食
性價比超高!

$42就可以食到個飽飯
中環邊到搵~
唔好睇少佢一個簡單碟頭飯
叉燒份量多、滑蛋炒到好嫩、蔥花香、味道剛剛好!
唔洗加鼓油都得
食得好飽。
唔怪得客似雪來!!
雖然佢有兩層
Lunchtime嚟都要排長龍啦
坐得比較逼。

今日一別
唔知幾時再會
希望以後有機會再可以品嚐到~~~

#蛇竇 , #樂香園 。相信在中環工作的,應該沒有人沒去過吧!我也數不出蛇竇伴了我多少寒暑,由搬舖重開,到現在正式結業,實在百般滋味在心頭。得知將要關門🔚,大批媒體宣傳下,午餐要去吃「滑蛋叉燒飯」都預估要大排長龍!不過,這無阻我跟蛇竇說再見的決心!💪🏻嘿嘿嘿!排隊不到一小時,終於進餐廳了,這次安排在閣樓!真的超級多人,長期門外有過百人排隊🙈,證明大家都超喜歡蛇竇,明明知道要花超長時間來排隊,但大家都不介意,只想趕在結束前再來一回口腹之慾!我跟同學們安坐後,馬上下單,「#滑蛋叉燒飯🥚🐖🍚」+「凍奶茶🥛☕️」,沒有麻煩店員太多customized要求,雖然很想多蔥,不過看到他們忙到不可開交就打消這念頭。滑蛋叉燒飯,水準保持!好滑的雞蛋🥚,不過油有點多,依舊香口,要好好記著這一口感動!😋😋😋而凍奶茶就有點淡,估計是流量太大,所以為了供應,就只好多奶少茶🤦🏻‍♀️!但也理解,因為外面有超過一百人排隊,人潮完全沒退減!很多人都來跟蛇竇say goodbye!希望,後會有期!
#蛇竇 , #樂香園 。

早兩日蛇竇要結業嘅消息流出,小編就知道係時候要去試吓bookmark咗好耐嘅滑蛋叉燒飯啦😞因為再唔試就真係可能永遠都冇機會試😩不過可惜小編去到嗰日一早已經賣晒,可能真係有緣無份啦🥺但好彩是日最後一盤菠蘿包都俾小編試到,都算冇咁遺憾😉樂香園係1950年代開業,聽聞因為當初環境隱蔽,吸引左中環嘅打工一族去蛇王,所以又有蛇竇嘅稱號😚店舖有兩大名物必試,分別係滑蛋叉燒飯同雞批🤫-🍴粟米肉粒飯雖然小編今次食唔到佢哋個滑蛋叉燒飯,不過粟米肉粒飯亦有驚喜。金黃色嘅粟米肉粒茨汁🌽鋪滿晒成個飯面🍚,非常吸引。味道方面,茨汁入口有好重香甜嘅粟米味😋而且目測粟米份量都算幾多,絕對係真材實料🤗另外,粟米肉粒嘅質感亦偏向比較杰身,撈飯一流😚雖然啲肉粒入口嘅質感就比較嚡口,不過入口仍然可以食得出有肉香味😝整體來講粟米肉粒飯真係非常好食,話佢係小編生平食過最好味嘅粟米肉粒飯一啲都唔誇張😎所以如果大家都同小編一樣同滑蛋叉燒飯緣慳一面,都可以考慮吓試吓呢個吖😁-🍴菠蘿包菠蘿包🍍新鮮熱辣辣啱啱出爐,所以攞上手嘅時候仲係暖暖地架,嗅落亦都帶有少少菠蘿嘅香味😯菠蘿包入口估唔到真係食到有菠蘿嘅香味,而且麵包亦都比較大個😳食起嚟

粟米肉粒飯

🍴粟米肉粒飯
菠蘿包

🍴菠蘿包
菠蘿包🍍新鮮熱辣辣啱啱出爐,所以攞上手嘅時候仲係暖暖地架,嗅落亦都帶有少少菠蘿嘅香味😯菠蘿包入口估唔到真係食到有菠蘿嘅香味,而且麵包亦都比較大個😳食起嚟口感暨鬆軟又厚實,唔係空氣包,所以絕對抵食☺️另外,菠蘿包表面嗰層菠蘿皮會做得比較厚身,所以入口亦相對會比較脆😉整體來講菠蘿包絕對抵食,而且食到有菠蘿味亦都係驚喜位😚
熱奶茶

🍴熱奶茶
熱奶茶☕️入口非常香滑,帶有濃濃嘅茶香味但又唔澀🥰香濃嘅茶葉味又會夾雜着有少少淡奶嘅味道,即使唔額外加糖都唔會覺得好難入口😙而且飲每一啖奶茶口腔都會留有茶葉嘅香味喺度徘徊,真係好好飲😌只可惜小編發現得實在太遲啦🤧
粟米肉粒飯
熱奶茶
2019-03-16 94 瀏覽
可能你記不起樂香園的名字,但蛇竇這老名字你必定知道哪裡。一代傳一代,蛇竇傳到第三代終於宣佈光榮結業。街知巷聞的叉燒滑蛋飯,濃滑奶茶,香酥波蘿包也要跟大家道別。記得有一次點了叉燒滑蛋飯,大意的我發覺又忘了帶現金,向老闆娘申請到外提款時,老闆娘堅持要我先趁熱吃,吃完再提款也沒關係。食物不但新鮮美味,還增添了濃情味,一切成為我的美好回憶。後會有期,休息一下就好了,大家會想念屬於我們的蛇竇!你永遠是全港最好吃的叉燒滑蛋飯
可能你記不起樂香園的名字,但蛇竇這老名字你必定知道哪裡。

• 菠蘿包
Sad news to know that this Snake Den is about to close down. Had to line up for nearly an hour on a weekday at 2pm just to get a lunch box here, but they delivered the usual high quality meal which to me was worth it.Can't say much about this except I'm sad to see it go since there aren't many places with scrambled eggs done so perfectly in Hong Kong, and with a price tag of only HKD$42. Hopefully they will be able to re-open nearby if they can grab a slot that is good for business and with rela

Hopefully they will be able to re-open nearby if they can grab a slot that is good for business and with relatively cheaper read.

-Foodfillingthoughts
2019-03-15
滑蛋叉燒飯
#樂香園咖啡室 (中環)中環機利文新街8-12號地下-----話說今日下晝先食完..返屋企就見到報道:以賣雞批、菠蘿油、奶茶馳名逾半世紀的中環「蛇竇」樂香園咖啡室,將營業至本月18日租約期滿結業......😭😭😭簡直想喊出黎💔💔💔我最愛ge叉燒蛋飯😭超級滑 超級有鑊氣ge半熟炒蛋 半肥半瘦 肉質嫩滑ge誘人叉燒 再加上連唔中意食蔥ge我 都覺得好香好好食ge完美蔥花😭咁神級ge叉燒炒蛋飯..佢結業之後 真係唔知去邊度先食得番 就算有好好味ge叉燒同炒蛋 佢個鑊氣都唔係想學就學到 明明就係叉燒同蛋 好簡單ge材料 可以做到咁唔平凡 令人難忘ge味道 同行想抄都抄唔到 呢點真係只有蛇竇先做到 仲有幾日 大家想食好快d去......💔😭-----👶🏻B仔整體評價:9.5/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:3.5/10個👍🏻(老店~殘舊係正常ge😂)👶🏻B仔味道評分:9.5/個👍🏻(米🍚用得再靚d就完美啦)👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻(只怕以後無機會😭)-----
#樂香園咖啡室 (中環)
中環機利文新街8-12號地下
👶🏻B仔整體評價:9.5/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:9.5/個👍🏻(米🍚用得再靚d就完美啦)
👶🏻B仔回頭機會:10/10個👍🏻(只怕以後無機會😭)
2019-03-11 2249 瀏覽
去到上環 點都要食返啲舊式老字號既餐廳 呢間被稱為「蛇竇」巷仔既舊式咖啡室 充滿風味滑蛋叉燒飯佢上菜好有速度 即叫即煮熱騰騰 🍳招牌滑蛋好有色澤 份量足以蓋過成個飯 充滿蛋汁 好滑嫩 如果蛋味濃郁啲就正啦 🐷叉燒薄薄一片夠鬆軟 帶點入口即融既肚膏 配上好香既蔥花同甜豉油 簡單得黎好滋味雞批🥧批皮香脆富牛油香 🐣餡料豐富 但係雞批上枱時係室温 感覺上比較失色奶茶香滑 濃茶味 又唔會好澀去個時咁岩冇菠蘿包 下次要再去 試下佢有菠蘿味嘅菠蘿包

雞批

雞批
奶茶
奶茶
香滑 濃茶味 又唔會好澀

去個時咁岩冇菠蘿包 下次要再去 試下佢有菠蘿味嘅菠蘿包
  • 奶茶
2019-01-23 2023 瀏覽
本來以前位於中環中心地段,以為會就此失之交臂,想不到原來於上環重生,菠蘿包很香甜,真的有菠蘿的味道,包身較硬,但都不掩其美味,奶茶茶味香濃,略嫌現時店面比以前小很多,也位於小巷內不容易搵到
2019-01-22
2019-01-19 1631 瀏覽
經過喺中環鬧市有著60年歷史以「蛇竇」見稱既咖啡室,忍唔住要蛇王一下,咖啡室充滿懷舊既味道,黎蛇竇好多都係熟客仔,坐低自動波就叫姐姐落單,餐牌主要分三類食物,午市特價飯、三文治包類同一般茶餐廳麵食,數哩度既招牌菜就梗系非滑蛋飯莫屬,有蝦仁、叉燒同牛肉三樣餸揀,今次就嗌左滑蛋叉燒飯(多蔥),淨系睇相都唔難睇得到滑蛋既光澤,加上薄薄既叉燒片同蔥花既香氣,簡單既三種材料配上粒粒分明既飯粒,$40系中環有咁既分量同質素真係太抵喇👍🏻👍🏻
2019-01-13 1607 瀏覽
滑蛋叉燒飯炒蛋嫩滑、味道濃郁, 配上鬆軟的叉燒及甜豉油, 簡單而有內涵。碟頭飯選擇不多, 但貴精不貴多。簡單、基本的食材反而能夠反映廚師在煮食方面的紮實根底。菠蘿包有菠蘿味,味道清新, 打破大家對波蘿包的刻板印象,令人有耳目一新之感。而雞批內餡很多, 每口都能吃到雞肉和火腿粒, 亦值得推介。唯一需要改善之處, 是麪包的保温。由於入冬天氣漸涼, 麪包又處於室温, 口感及吸引度因而受到影響, 建議提供加熱服務, 保持麵包質素。總括而言, 餐廳價錢實惠, 係中上環打工—族月尾的恩物

滑蛋叉燒飯

而雞批內餡很多, 每口都能吃到雞肉和火腿粒, 亦值得推介。

總括而言, 餐廳價錢實惠, 係中上環打工—族月尾的恩物
2019-01-05
滑蛋叉燒飯
筆者介紹:人稱「肥佬B」,自2009年加入openrice,一直以openrice用作bookmark餐廳用途。踏入三十之年,心廣體胖嘅我quota遞減,故每逢可以出街食飯定必事前做足功課,以免浪費quota,希望透過寫食評同大家分享飲食心得和介紹我嘅口袋餐廳。作為新界仔嘅我,更與女友相約「每月港島一餐」,有興趣就即刻follow我啦!同友人去開中環整西裝,事前一齊食個lunch,佢提議樂香園嘅滑蛋叉燒飯,就即管去朝聖下。位置中環同上環中間,都幾唔就腳,由中環站行左十分鐘先去到。坐低望下餐牌,lunch $42 ok啦,睇真d原來唔包野飲!老牌餐廳但係餐牌中英對照,明顯有好多遊客慕名而來,而我最怕呢類店鋪...不過坐低左就算!滑蛋叉燒飯我諗都唔諗就叫滑蛋叉燒飯,上菜好快,蛋的確係幾滑,無他嘅因為都真係好生下,至於叉燒又瘦又薄,我就覺得麻麻地,但係蔥同甜豉油救番個飯,整體我俾3粒半星香草雞扒飯同行友人嘅香草雞扒飯就真係一眼睇哂,無乜好發表可能你會話"呢度中環食野係貴架啦",OK我接受,但係質素都可以好番少少呀嘛?俾我感覺係有d似似做到出名就唔憂做個隻。我要性價比可以行上d去四季,要好味嘅

香草雞扒飯
同行友人嘅香草雞扒飯就真係一眼睇哂,無乜好發表
香草雞扒飯

可能你會話"呢度中環食野係貴架啦",OK我接受,但係質素都可以好番少少呀嘛?俾我感覺係有d似似做到出名就唔憂做個隻。我要性價比可以行上d去四季,要好味嘅蛋叉飯又可以去旺記,所以應該無下次。
如果你喜歡我的食評,請按推薦給予小弟少少鼓勵,謝謝!
2018-12-14
中環既小巷真係埋藏住唔少既歷史老店要數我最喜歡既Top 3🤭☺️一定有呢間老字號滑蛋飯中環人都叫佢做「蛇竇」聽講以前係好多警察聚腳食飯既地方 通常黎親都大排長龍建議你12:15 就好黎到啦..😂如果唔係就明天請早蛇竇有賣自制既舊式飽點、椰達、雞批等不過最最最最出名既都係佢既滑蛋飯🍳✅滑蛋飯火喉十足如果你坐一樓 就會聽到廚房d 火「馮馮」聲滑蛋煮到5成熟 見到蛋汁慢慢流落黎青蔥被滾油輕輕澆過 香氣十足我就鐘意唔加豉油 食個鮮味重口味既都可以試下佢地既自制甜豉油飯熱騰騰 煮到粒粒分明 少硬 大愛💕✅ 蝦仁大大粒 蝦腸都清理乾淨 一碟都成7-8 粒架....足料無欺場✅自家叉燒微甜 好厚肉 比較肥 咬落去豬油香爆發(肥妹🐷)用餐環境就比較擠迫 有時坐到埋去都未收碟...不過lunchtime都體諒店家好忙所以完全無問題,自己的檯自己抹!蛇竇係一間好樸實既老店之前中環都開左有一間出名食滑蛋飯既又話d蛋邊度邊度黎 d叉燒又點點點但係食過 比較過,都係蛇竇既滑蛋飯最得我心技巧+心思,好普通既食材都能制作成美食👍🏻——————————食物質素:8/10環境衛生:6/10舒適度:6/10服務:6/10
中環既小巷真係埋藏住唔少既歷史老店
要數我最喜歡既Top 3🤭☺️
一定有呢間老字號滑蛋飯
中環人都叫佢做「蛇竇」
聽講以前係好多警察聚腳食飯既地方

通常黎親都大排長龍
建議你12:15 就好黎到啦..😂
如果唔係就明天請早

蛇竇有賣自制既舊式飽點、椰達、雞批等
不過最最最最出名既都係佢既滑蛋飯🍳
飯熱騰騰 煮到粒粒分明 少硬 大愛💕

✅ 蝦仁大大粒 蝦腸都清理乾淨
一碟都成7-8 粒架....足料無欺場

✅自家叉燒微甜 好厚肉
比較肥 咬落去豬油香爆發(肥妹🐷)

用餐環境就比較擠迫
有時坐到埋去都未收碟...
不過lunchtime都體諒店家好忙
所以完全無問題,自己的檯自己抹!

蛇竇係一間好樸實既老店
之前中環都開左有一間出名食滑蛋飯既
又話d蛋邊度邊度黎 d叉燒又點點點
但係食過 比較過,都係蛇竇既滑蛋飯最得我心
技巧+心思,好普通既食材都能制作成美食👍🏻

——————————
性價比:8/10

總評分:7/10
  • 滑蛋蝦仁飯
2018-12-27 522 瀏覽
Lunchtime時間同同事出去食飯,同事推介左樂香園,又名蛇竇,聽講好多打工仔會落黎蛇王。公司行過去大約要10分鐘,行到過去已經好多人等緊,同事話好快排到,所以就排左隊。等左10-15分鐘左右,就入得去。坐底就要即刻叫,如果唔係就會耐左。我叫左滑蛋蝦仁飯,因為同事話蝦仁通常好快賣哂,所以我見仲有就即刻叫左。樂香園出名既其實仲有滑蛋叉燒飯,而我見到大部份人都係叫叉燒。等左一陣,我個飯好快就到左。由於我唔食蔥既關係,所以我碟飯係走左蔥的。眼見個蛋真係好滑,淋上豉油後就可以食。果然係名不虛傳,食落都係好滑好好味,蛋滑蝦又滑,配埋豉油真係好好味😋下次再去,要試埋滑蛋叉燒飯!