___________🏖餐廳簡介🏖___________超級傳統的舊式士多,位於大浪灣沙灘附近,本地客人跟外國客人數量不相伯仲,除食物飲品外,棠記士多還有售賣游泳及沙灘產品,方便到附近沙灘玩樂的朋友仔😊- _____________🍽食物🍽_____________🥥椰青 $35推介指數 ■■■■□超級清甜多汁,椰青肉滑溜溜的,是炎日下最好的選擇,價錢亦不算貴,所以受到不少客人的喜愛❤。-🍋檸檬利賓立(凍) $ 28推介指數 ■■■□□很久沒有喝利賓立了,是兒時的味道!比例剛剛好🍇並無太過份甜,但略嫌不是太夠凍,待冰溶化後,味道又變得淡味了。- _________🌶辣椒紙總結📝__________整體:🌶🌶🌶環境:🌶🌶🌶🌶員工:🌶🌶🌶食物:🌶🌶🌶🌶(滿分為五隻🌶) - 在炎炎夏日下,有個冰冰凍凍的椰青實在是人生一大樂事,價錢亦算合理。除了消暑飲品,餐廳還有不同的粉麵/小食,大人小孩都能照顧到。👍🏻👍🏻-______________________________ 📍 棠記士多石澳大浪灣-______________________________ #椰青 #爆檸 #利賓立 #消暑聖品
___________🏖餐廳簡介🏖___________

整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
📍 棠記士多
石澳大浪灣

#椰青 #爆檸 #利賓立 #消暑聖品 #盛夏 #夏日熱辣辣 #大浪灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-05-20
椰青
椰青+凍檸檬利賓立
2023-04-21 193 瀏覽
成日行小西灣至大浪灣,之後肚餓嘅話都會嚟呢度食嘅,又或者掛住呢度嘅西多士都會行呢條短山路。西多士好重蛋味,切開裏面都好「蛋」,軟綿綿,唔係度度都食到,當然要加晒成嚿牛油啦。雖然好邪惡,但呢個真係要試!泰式炒粉絲:如果你鍾意食芹菜,呢個就啱你,味道係特別嘅,不過我唔係特別鍾意食芹菜,所以覺得一般。另外,肉係雞肉。菠蘿炒飯:炒飯都算乾身,香口嘅,不過感覺上比以前細碟咗,同埋少咗啲材料。好彩平日佢都開!唔使驚冇西多食

西多士

泰式炒粉絲

菠蘿炒飯

好彩平日佢都開!唔使驚冇西多食
西多士
菠蘿炒飯
2022-10-28 352 瀏覽
放假之日常,朝早安排完小朋友返學🎒後,與另一個小朋友🐶行山⛰️。由柴灣行去大浪灣,然後食個早餐。落嚟大浪灣不外乎喺可樂士多或者棠記士多食。今次係棠記,閒日的關係只有我一枱客。老闆娘好招呼,閒話家常。叫了一個叉燒蛋面,Diet coke, 食物正正常常。價錢$56偏貴。補充完體力又上山,兜個圈行返小西灣。

2022-10-27
$56 (早餐)
2022-06-26 340 瀏覽
It was nice to have refreshments after a morning of hiking. The location of the shop is also near the beach. You should pass by when you go to Big Wave Bay. They also offer different rental needs. I love the young coconut and club sandwich! Nothing fancy just yummy!
2022-05-06
our order
young coconut
club sandwich
2021-02-19 878 瀏覽
行完龍脊,落山搵野食醫肚,入左第一眼見到嘅棠記,多客就諗住冇死。入到黎,行完山例牌叫西多紅豆冰,補番失去左嘅卡路里。誰不知西多無花生醬,入面是蛋漿,可能有人好鐘意,但我真係唔得,花生醬先係靈魂黎架嘛;紅豆冰太淡,水太多掛,總之奶味已經唔重,啲紅豆同甜味消失左咁。太surprise,早知出番筲箕灣先食。男朋友好醒,食味道不變嘅餐蛋麵檸檬茶,安全。廁所乾淨又有露台位,不過唔是望海。服務唔差,都好有禮貌而且好helpful,見你裝裝下都會問你係咪搵廁所。各方面都好,就係西多紅豆冰唔啱我。咁就多謝101$
2021-02-19
2021-02-01 585 瀏覽
疫情期間無得去旅行,想放鬆下就多咗去行山。今次行咗一條容易的大浪灣路線,揀大浪灣做終點其中一個原因係呢度有好幾間士多的野都幾好食。今日呢間仲有椰青飲,勁青甜!嗌多個泰式菠蘿炒飯,我當自己去咗泰國旅行架啦。估唔倒海灘傍的士多可以炒倒咁高質素的炒飯,仲勁足料!好夠鑊氣!星州炒米都唔錯。不過食食下覺得星州炒米同菠蘿炒飯有d似味道。我們問了職員有咩推介,他强烈推介西多士,所以我們就嗌咗個試下。西多士勁香蛋味,有別於傳統香口的西多士,呢個西多士竟然口感好滑!但我又覺得幾好食!好難形容,值得一試。
2020-07-10 532 瀏覽
一早 P牌的我開車入大浪灣食早餐,第一次去棠記吃東西。開揚,坐得舒服,又清涼。簡單點了一份油多,凍檸茶走甜,茶底不錯,油多夠料!稱心一餐!坐在這樣的環境,視覺味覺都享受?
2020-03-08 614 瀏覽
大浪灣行得多,次次都係行完出返東大街食,今次試下留喺大浪灣食。呢度次次都幾多日所以入左黎喇。菠蘿炒飯:好足料(菠蘿太多😅),夠鑊氣,有少少辣幾惹味,比想像中好好多喎。50蚊抵啦。星州炒米(少辣):多材料,$50估唔到都有兩隻蝦。但以椰菜代芽菜好「港式」🤣。可能我叫左少辣,冇一般星州米咁濃,但都OK嘅。椰青:青甜解渴,正常。$32堂食環境都幾乾淨,唔駛搭檯,上菜幾快。仲有我見到廚房跌晒啲類似紅腸嘅食材落地佢地即deu 👍🏼(雖然係正常,但唔係必然的)。滿足,下次行完大浪灣又黎,唔駛出筲箕灣先食。

椰青:青甜解渴,正常。$32

滿足,下次行完大浪灣又黎,唔駛出筲箕灣先食。
菠蘿炒飯  +  椰青
星州米
2020-03-07
菠蘿炒飯  +  椰青
星州米
  • 菠蘿炒飯
行完山肚餓,就入咗第一間士多餐廳以為會好貴,點知都係50蚊一個炒飯,分分鐘仲平過出面食主打泰式野,最好食係泰式菠蘿炒飯,性價比極高食咗好多野,仲有冬陰功湯勁好味,勁正宗我地都懷疑個廚係泰國人,薯條係連皮粗薯條,最鍾意食呢隻值得推介
行完山肚餓,就入咗第一間士多餐廳
以為會好貴,點知都係50蚊一個炒飯,分分鐘仲平過出面食
主打泰式野,最好食係泰式菠蘿炒飯,性價比極高
食咗好多野,仲有冬陰功湯勁好味,勁正宗
我地都懷疑個廚係泰國人,薯條係連皮粗薯條,最鍾意食呢隻

值得推介
手工啤
手工啤
2019-08-15 344 瀏覽
今日天氣好好,所以同男朋友去左行山,由小西灣開始行去大浪灣。行到中途已經覺得好肚餓,不過都堅持行到去大浪灣~到左之後第一件事梗係食左嘢先玩la所以去到即刻睇下有咩好嘢食先~然後去到棠記士多門口~有個姨姨已經問我地肚唔肚餓~口唔口渴~椰青好好飲~見佢講到咁吸引~就入左去食lu 我地叫左個炸魚薯條加個椰青哇!個椰青真係好好飲~好清甜好解渴~即刻涼晒~再食個炸魚薯條~d薯條好大條好脆卜卜~炸魚又好正唔油一試難忘~下次再行又食過
一試難忘~下次再行又食過
2018-01-18 1006 瀏覽
行完龍脊去到大浪灣,呢度有幾間士多,我哋揀咗呢間坐低休息下,士多鐵皮頂,大圓枱膠櫈,好平實,地方唔迫,已經有好多滑浪客同叫行山客,店內有埋滑浪板同泳衣賣,餐牌食物選擇多,大部分簡單小食,我哋只係叫飲品清心涼粉冰($25)高身透明膠杯,涼粉粒幾多,彈牙滑溜,椰汁唔算濃,比較淡,又唔夠甜(無叫少甜)ok朋友飲:椰青($30)忌廉汽水($8)店員姨姨有笑容,不過罐汽水就被忘記了!要追先攞來!悠悠閒閒休息時間

餐牌食物選擇多,大部分簡單小食,我哋只係叫飲品

朋友飲:

椰青($30)

忌廉汽水($8)

店員姨姨有笑容,不過罐汽水就被忘記了!要追先攞來!

悠悠閒閒休息時間
2018-01-17
2017-11-05 659 瀏覽
秋風起又係行山嘅好時候,今日行龍脊,由土地灣出發,大浪灣完結。到咗大浪灣,就見到棠記已經有好多行完山,準備醫肚嘅行山人士。可能太忙人手不足,食完嘅枱面都未有人清理。坐低望咗陣menu,職完清潔完枱面,我哋就決定食個下午茶餐!餐蛋麵,男朋友話味道都OK薯條雞翼,薯條剛剛炸起好香好脆好味,雞翼夠惹味涼粉紅豆冰,無乜紅豆冰味,有點失望總結嚟講,都算抵食,行完山攰攰地都係一個醫肚好去處。埋單$85蚊,都算幾抵!

餐蛋麵,男朋友話味道都OK

薯條雞翼,薯條剛剛炸起好香好脆好味,雞翼夠惹味

涼粉紅豆冰,無乜紅豆冰味,有點失望

2017-11-05
2016-12-22 1173 瀏覽
過去的星期六和朋友行龍脊,終點回到石澳,見到棠記有露天茶座,很開心入去食個Tea!一行六人叫了2個Pizza 和小食併盤地方企理,戶外空氣通爽,陽光下吃得很舒服!Pizza 是crisp thin type 很普通,可能是超市貨用焗爐翻熱!那個鮮茄水牛芝士,餐廳應該後加切片番茄的,可算有心做!泰式小食併盤也很普通,份量不多。最后見到隔離抬的西多和炸薯條好像幾靚仔,果然全日最好的二個dish ,西多士用全蛋浸方飽再煎炸如有咖咉或花生醬更好!薯條粗幼適中,兩者都好香口!飲品- 紅豆冰一般,奶多豆少!奶茶涼粉幾好!服務很好,很貼心,不過我地試的pizza和小食併盤就沒有驚喜囉!

一行六人叫了2個Pizza 和小食併盤
地方企理,戶外空氣通爽,陽光下吃得很舒服!

那個鮮茄水牛芝士,餐廳應該後加切片番茄的,可算有心做!
泰式小食併盤也很普通,份量不多。
飲品- 紅豆冰一般,奶多豆少!奶茶涼粉幾好!

2016-12-17
2016-12-18 647 瀏覽
是日行龍脊,終點到大浪灣,立即就看見棠記的天台用餐位置。我們選了泰式炒芥蘭、金邊粉、串燒、椰青。芥蘭略鹹但口感很好,金邊粉也夠味,只是沒有放青檸。串燒很好吃,但鷄肉有點乾,可能烤太耐了。整體係吃得很飽很滿足。
2016-12-17
2016-04-27 1322 瀏覽
昨天放假,天氣也不錯,男朋友帶我到大浪灣吃個中式brunch 😂「你一定要食餐蛋出前一丁!」期待已久的一丁終於出現,係好食0既。有無人好似我一樣,定時定候就要搵個一丁0黎食下,就好似好多人鍾意食譚仔一樣,一段時間沒有食就會好掛住呢?心癮啊!再0黎 肉丁墨演一丁那,有比較就出事啦! 肉丁同一丁這個組合,總是沒有那麼適合,無論是味道還是賣相。肉丁的味道太強烈,搶了一丁的湯底味。 一丁的soulmate 還是餐蛋呢!不過肉丁大大粒,好有咬口啊!🙈🙈熱辣辣的天氣,當然要order兩杯凍飲啦!椰汁紅豆冰,凍咖啡咖啡有點似鴛鴦椰汁紅豆冰之前飲的紅豆冰都很甜,每飲一啖都似在飲糖漿。這裡的紅豆冰甜度剛剛好,入口有濃濃的椰香,大大粒紅豆,找回兒時的感覺啊⋯⋯吃飽飽到沙灘逛逛,好像在拍廣告喔這是小妹第一次寫食評,希望大家喜歡

「你一定要食餐蛋出前一丁!」
期待已久的一丁終於出現,係好食0既。

再0黎 肉丁墨演一丁

熱辣辣的天氣,當然要order兩杯凍飲啦!
椰汁紅豆冰,凍咖啡
咖啡

有點似鴛鴦

椰汁紅豆冰

吃飽飽到沙灘逛逛,好像在拍廣告喔
這是小妹第一次寫食評,希望大家喜歡

2016-04-26
$60 (早餐)