海南雞飯,我諗好多人都鍾意食。而“栢檔”既海南雞,一直都口碑好!而且食物都係不加味精,所以懶煮飯,但又想食得健康,揀呢間唔錯!“栢檔”有好多分店,咁啱今日行開大本型,地鐵站附近就有間!呢間分店主要做外賣,無堂食座位,只有個細細既枱面位,有需要的話立食一下應該都得既。買返屋企外賣,整個2人套餐包無錯!2人餐有:2碗湯/飲品、半隻海南雞、另一個餸、小食、菜、飯, 仲有兩粒迷你雪米糍做甜品!🥣 皇牌靚湯係好足料既嘅南瓜粟米蘿蔔湯,冇落味精,但湯都煲得好濃好甜!加$10 可以轉做細肉骨茶🌟🌟🌟,原來個肉骨茶都幾好飲,胡椒味突出,飲落好暖笠笠!好足料,有幾件排骨,仲落咗好多藥材,黨參、杞子、淮山、龍眼肉等等,補身一流!入面仲有兩大舊豆卜,索滿曬個肉骨茶,超。好。味!飲完覺得自己嘅energy都多咗!推介!👍👍👍🐥 極品海南雞🌟🌟🌟“栢檔”海南雞用既係三黃雞(羽毛黃、腳黃、咀黃),雞皮鮮黃,賣相已經好得!整得又嫩滑!好食!隻雞仲要係無激素、無抗生素既,真係食得零舍安心又健康!跟左黑豉油、薑葱油、辣醬,個黑豉油好味!原來連個黑豉油都係秘制拎過獎!雞飯亦充滿油香😋👍👍👍🐷豬頸肉份量好多!2個人其實都食
海南雞飯,我諗好多人都鍾意食。
而“栢檔”既海南雞,一直都口碑好!
而且食物都係不加味精,
所以懶煮飯,但又想食得健康,
揀呢間唔錯!

“栢檔”有好多分店,
咁啱今日行開大本型,
地鐵站附近就有間!
呢間分店主要做外賣,無堂食座位,
只有個細細既枱面位,有需要的話立食一下應該都得既。

買返屋企外賣,整個2人套餐包無錯!

🥣 皇牌靚湯係好足料既嘅南瓜粟米蘿蔔湯,
冇落味精,但湯都煲得好濃好甜!

加$10 可以轉做細肉骨茶🌟🌟🌟,
原來個肉骨茶都幾好飲,
胡椒味突出,飲落好暖笠笠!
好足料,有幾件排骨,
仲落咗好多藥材,
黨參、杞子、淮山、龍眼肉等等,補身一流!
入面仲有兩大舊豆卜,
索滿曬個肉骨茶,超。好。味!
飲完覺得自己嘅energy都多咗!
推介!👍👍👍

🐥 極品海南雞🌟🌟🌟
“栢檔”海南雞用既係三黃雞(羽毛黃、腳黃、咀黃),
雞皮鮮黃,賣相已經好得!
整得又嫩滑!好食!
隻雞仲要係無激素、無抗生素既,
真係食得零舍安心又健康!
跟左黑豉油、薑葱油、辣醬,
個黑豉油好味!原來連個黑豉油都係秘制拎過獎!
雞飯亦充滿油香😋👍👍👍

🐷豬頸肉
份量好多!2個人其實都食唔晒。
軟稔入味!

🐤🐾香麻辣鳳爪
鳳爪去晒骨,好易食,正。

🍧 最後仲有兩粒唔同味嘅雪米糍,
一粒係抹茶紅豆、一粒係雲呢拿士多啤梨味。

呢度咁多野,又湯又四餸又飯又甜品
200蚊有找!
唔使自己洗切煮一餐,食物又無加味精,
慳水慳力,食得健康又好味!
2023-04-18 27 瀏覽
啱啱去咗栢檔食極品海南雞飯真係好好味😋二人套餐真係抵到冇得講飲品方面可以揀靚湯仲可以揀特飲🍵 啲極品海南雞真係好正 嫩滑多汁!🍗主菜可以揀滷水元蹄,豬頸肉或者香煎手剁魚香肉餅我揀咗豬頸肉 好香口!👍 仲有健康翠綠時菜同特色小食 好滿足🥦最後仲有迷你雪米糍 唔會太甜 啱啱好!🍡 飯方面可以揀雞油香飯或者絲苗白飯都好香口🍚總括嚟講,呢度嘅海南雞飯真係好好味,仲有其他嘅菜式都好正,真係好推介!😋@pakdonchickenrice#栢檔極品海南雞飯 #栢檔 #海南雞飯 #海南雞 #肉骨茶 #魚香肉餅
啱啱去咗栢檔食極品海南雞飯
真係好好味😋
二人套餐真係抵到冇得講
飲品方面可以揀靚湯仲可以揀特飲🍵
啲極品海南雞真係好正 嫩滑多汁!🍗

主菜可以揀滷水元蹄,豬頸肉或者香煎手剁魚香肉餅
我揀咗豬頸肉 好香口!👍

仲有健康翠綠時菜同特色小食 好滿足🥦

最後仲有迷你雪米糍
唔會太甜 啱啱好!🍡
飯方面可以揀雞油香飯或者絲苗白飯
都好香口🍚

@pakdonchickenrice

2023-04-18 18 瀏覽
呢日唔係好想煮飯, 所以去左屋企附近買外賣食~ 見到呢間栢檔海南雞好似唔錯, 一於買番屋企食 我地3個人食就叫左個2人餐再加多碟菜, 佢個2人餐都好豐富, $188 有半隻海南雞, 兩個湯,兩個白/油飯, 一個魚餅或元蹄或豬頸肉,一個小食, 一碟菜,同埋仲有兩粒燸米磁~ 都幾抵食! 佢既湯係南瓜湯,夠哂足料, D南瓜溶哂落D湯度! 飲落好夠味! 有一個送我地揀左要魚餅, 魚餅份量都有好多, 食落好似係落左咸魚, 勁香! 小食我地要左鳳爪, 鳳爪冇骨, 食落好惹味! 海南雞半隻都有成盒, 拆哂骨食勁方便, 加埋佢配既雞醬勁香!D醬撈埋油飯食真係一流!

2023-04-16 15 瀏覽
栢檔極品海南雞飯 📍油塘高超道38號大本型地下M08號舖呢排好想食海南雞~來左有多間分店栢檔極品海南雞飯~。海南雞 半隻$86份量好足~雞肉已經去骨~食落啖啖肉~肉質幼嫩~雞皮Q彈~完全唔會油膩配埋三色醬~甜豉油、薑蓉、泰式甜辣醬惹味非常♥️😋。肉骨茶配飯 $56 肉骨茶湯底濃香~配埋大量豆卜同炆到入味排骨撈飯一流😍😋。秘方滷燒豬頸肉配飯 $56 豬頸肉非常好味~滷水後再烘燒過非常香味又惹味整體來講~抵食高質又好味
栢檔極品海南雞飯
📍油塘高超道38號大本型地下M08號舖

呢排好想食海南雞~
來左有多間分店栢檔極品海南雞飯~

。海南雞 半隻$86

份量好足~雞肉已經去骨~
食落啖啖肉~肉質幼嫩~
雞皮Q彈~完全唔會油膩
配埋三色醬~甜豉油、薑蓉、泰式甜辣醬
惹味非常♥️😋

。肉骨茶配飯 $56
肉骨茶湯底濃香~
配埋大量豆卜同炆到入味排骨
撈飯一流😍😋

。秘方滷燒豬頸肉配飯 $56

豬頸肉非常好味~滷水後再烘燒過
非常香味又惹味

整體來講~抵食高質又好味
2023-04-15 21 瀏覽
經過油塘買外賣返屋企🥡 由落單到拎外賣,成個過程唔洗5分鐘😮 好符合香港人嘅生活節奏⚡️ 第一次買,當然要試招牌海南雞飯🐥 一人套餐($74)包皇牌無味精靚湯、雞油香飯、蠔油生菜🥬同迷你雪米糍,好豐富😍海南雞肉質嫩滑又啖啖肉,除咗雞翼外,其他都已起骨,配蔥油、酸辣醬及豉油,個人最鍾意酸辣醬,味道濃郁😋 油飯充滿雞油香味,唔會好油膩,食多幾啖都唔怕😌 配海南雞一流皇牌靚湯係🎃南瓜粟米紅蘿蔔湯,味道鮮甜,拍得住屋企嘅住家靚湯,飲完仲想飲多兩碗🤤非常出色👍🏽 蠔油生菜爽脆,都係家的味道🏠 甜品雪米糍係抹茶味,內有紅豆饀,好好味😋另外仲買咗🐷滷水元蹄($110/1隻;$65/半隻) 跟一杯醬汁,就咁食已經好夠味,加埋醬汁更滋味😋 肉質非常軟淋滑溜💕

滷水元蹄
2023-04-14
4 分鐘 (外賣自取)
滷水元蹄
2023-03-22 61 瀏覽
⭐️油塘海南雞飯🤩------------------------------💛極品栢檔海南雞飯-💵56海南雞非常入味🤩而且仲要係冇骨🙀真係食落啖啖肉🎉仲要好嫩滑😍仲要油飯真係好好食✨粒粒分明💥好值得試吓😋💛肉骨茶-💵45湯底好濃😚有小小藥材嘅味道🥰入面嘅肉仲要炆到好淋🤩細細力就咬得開😳幾有驚喜😬💛秘製滷燒豬頸肉飯-💵56用嚟送飯一流🤙🏻好香口⭐️食落熱辣辣🔥同埋有淡淡的滷水味😍幾特別🤤------------------------------🤤好味度:8.5/10🧚🏻回頭率:8.5/10栢檔極品海南雞飯 (油塘)🇭🇰油塘高超道38號大本型地下M08號舖#油塘 #油塘美食 #美食 #人氣美食 #情侶好去處 #香港 #美食 #香港美食 #吃貨 #油好去處 #食好西 #香港好去處 #香港美食指南 #hongkong #foodie #hkfoodie #hkig #hkfoodblogger
⭐️油塘海南雞飯🤩
💛極品栢檔海南雞飯-💵56

💛肉骨茶-💵45

💛秘製滷燒豬頸肉飯-💵56
🤤好味度:8.5/10
🧚🏻回頭率:8.5/10

栢檔極品海南雞飯 (油塘)
🇭🇰油塘高超道38號大本型地下M08號舖

屋企人想食海南雞飯,想喺油塘有一間外賣海南雞小店,份量多又便宜,放工一於去買!栢檔小店喺油塘地鐵站 大本營出口 一出直行5分鐘就見到,非常方便! 店子專門做外賣,佢有一人餐、兩人餐同單叫簡單咁叫咗個兩人餐~~店員好快手,好快已經整好皇牌冇味精靚湯呢個真係好好飲!眼見有些人特登入嚟就係買呢個湯🥣,南瓜粟米紅蘿蔔湯,D南瓜煲到溶哂,唔係水汪汪,好濃好好飲!小食要咗香麻辣鳳爪,辣辣地幾好食!翠綠時菜係西生菜,有益好吃~跟住就係主菜海南雞飯❤️米飯係雞油飯 ,非常之香!鮮嫩雞肉已經去哂骨,再配上特製的醬油、酸辣汁或者薑蓉~ 增添美味 🤭香煎手剁魚香肉餅肉餅好惹味,加咗鹹魚喺入面,增添口感,煎得好靚~非常之好送飯!最後有兩粒糯米糍,飯後一點甜,滿足嘅晚餐!

店子專門做外賣,佢有一人餐、兩人餐同單叫
簡單咁叫咗個兩人餐~~

店員好快手,好快已經整好

皇牌冇味精靚湯

小食要咗香麻辣鳳爪,辣辣地幾好食!
翠綠時菜係西生菜,有益好吃~

跟住就係主菜海南雞飯❤️
米飯係雞油飯 ,非常之香!

香煎手剁魚香肉餅

最後有兩粒糯米糍,飯後一點甜,滿足嘅晚餐!
2023-03-20 44 瀏覽
【栢檔極品海南雞飯】一直都係我地屋企既飯堂,有時候唔想煮飯就會去買外賣。今次就叫左海南鷄飯一人套餐、肉骨茶配飯同豬頸肉油飯。 海南鷄飯一人套餐:包括飲品/湯、主菜五選一、蔬菜/小菜/小食、迷你雪米糍、油飯/白飯。我就選擇左罐裝飲品、海南鷄配油飯、麻辣豬耳,海南鷄一如既往滑嫩、鷄味香濃。麻辣豬耳唔算好辣,但係分量算好多,好爽脆。 肉骨茶配飯:有分單肉骨茶同加飯,加飯當一人餐岩岩好。肉骨茶藥材超級多,湯底好鮮甜香濃。一字排骨燉到好軟霖,非常好食。 豬頸肉油飯:豬頸肉分量超級多,有唔會太鹹。搭配油飯都唔錯。不過略嫌豬頸肉油左少少。
外賣自取
2023-03-19 39 瀏覽
今日喺栢檔買左外賣返屋企食,食物質素同價錢令大家都覺得幾滿意!👏🏻👏🏻1.海南雞飯 $56雞肉嫩滑,唔會油膩,仲標榜無激素/抗生素!🫶🏻油飯幾香。🫶🏻2.肉骨茶配白飯 $56有4大舊肉骨!肉質易咬。肉骨茶足料多藥材,夠濃味!🫶🏻3.香煎手剁魚香肉餅飯 $56比一般既肉餅飯賣相靚!煎得好香,又帶魚香。4.皇牌無味精靚湯 $16好濃郁,有南瓜 粟米 紅蘿蔔 豬骨,好足料、清甜。將會encore😆😆

1.海南雞飯 $56
雞肉嫩滑,唔會油膩,仲標榜無激素/抗生素!🫶🏻
油飯幾香。🫶🏻

2.肉骨茶配白飯 $56
有4大舊肉骨!肉質易咬。
肉骨茶足料多藥材,夠濃味!🫶🏻

3.香煎手剁魚香肉餅飯 $56
比一般既肉餅飯賣相靚!
煎得好香,又帶魚香。

4.皇牌無味精靚湯 $16
好濃郁,有南瓜 粟米 紅蘿蔔 豬骨,好足料、清甜。

將會encore😆😆
2023-03-18
下午茶
2023-03-19 20 瀏覽
去油塘探完朋友經過大本型,見到栢檔極品海南雞飯新開咗間外賣店,之前係淘大食過唔錯,決定買外賣比屋企人試吓!睇餐牌二人套餐比較豐富抵食。海南雞半隻,海南雞已經去骨,啖啖肉非常嫩滑,配備兩款醬汁,有辣有唔辣,令雞肉味道提升!滷水元蹄吃起來沒有油膩感之餘,仍能保持著相當的彈性。一口咬下去,爽口彈牙的表皮過後,是滿口粘稠的膠原蛋白的口感,吃起來十分甘香。香麻辣鳳爪,口感脆嫩可口,香辣味道中帶麻香味。翠綠時菜,生菜新鮮爽脆。南瓜湯香甜,雞油香飯香口而不油,香味濃郁。還有兩迷你雪米糍做甜品。
睇餐牌二人套餐比較豐富抵食。

香麻辣鳳爪,口感脆嫩可口,香辣味道中帶麻香味。

翠綠時菜,生菜新鮮爽脆。

南瓜湯香甜,雞油香飯香口而不油,香味濃郁。
還有兩迷你雪米糍做甜品
外賣自取
2023-03-19 17 瀏覽
今日去朋友屋企開餐當然要禮貌上加餸見到商場有間無骨海南雞決定買一隻雞上朋友屋企然後又見到輕量香煎手剁魚香肉餅飯好吸引一於兩樣都買哂見到佢買任何野加8蚊就有個湯都好貪心叫埋先講海南雞,無骨而且好嫩滑而且雞味都幾濃架肉質亦不會散開附送三款醬汁,有甜辣醬,蔥油同甜豉油自己鐘意甜辣醬,越食越開胃另外個湯超足料,成個湯都橙色好明顯就係煲到個南瓜溶哂有啲似西式南瓜湯,好creamy呢間海南雞都幾多分店,經過可以斬下料
今日去朋友屋企開餐

當然要禮貌上加餸

見到商場有間無骨海南雞

決定買一隻雞上朋友屋企

然後又見到輕量香煎手剁魚香肉餅飯好吸引

一於兩樣都買哂

見到佢買任何野加8蚊就有個湯

都好貪心叫埋

先講海南雞,無骨而且好嫩滑

而且雞味都幾濃架

肉質亦不會散開

附送三款醬汁,有甜辣醬,蔥油同甜豉油

自己鐘意甜辣醬,越食越開胃

另外個湯超足料,成個湯都橙色

好明顯就係煲到個南瓜溶哂

有啲似西式南瓜湯,好creamy

呢間海南雞都幾多分店,經過可以斬下料
2023-03-15 18 瀏覽
這間栢檔極品海南雞飯店專做外賣🥡,價錢非常親民,又有二人餐選擇,不用煩惱要選擇什麼,決定買外賣回家慢慢吃🥢!-👯‍♀️二人套餐 - 💸$188 包括湯/飲品、極品海南雞(半隻)、一款主菜(滷水元蹄/豬頸肉/香煎手剁魚香肉餅)、時菜、小食、甜品(雪米糍)及飯,很豐富的組合🤩。🥣湯是南瓜粟米紅蘿蔔湯,南瓜蓉令湯的口感更creamy,順滑濃郁🎃!半隻極品海南雞份量十足,大大件雞肉非常嫩滑🐓,除了雞翼等部份,大部份都已去骨,啖啖肉😋,更可沾上醬油、酸辣汁或薑蓉同吃。而主菜我選擇了豬頸肉🐖,兩層滿滿的豬頸肉大件肥美,肉質也很軟嫩,味道不俗。時菜是蠔油生菜,小食則選擇了麻辣豬耳👂🏻。豬耳口感韌勁,微微辣味很好餸飯🍚。而甜品是兩粒雪米糍。
👯‍♀️二人套餐 - 💸$188

2023-03-14 11 瀏覽
今晚同爸爸買外賣食,叫咗個二人餐$188 (2個老火紅蘿蔔粟米湯,海南雞半隻,香煎魚香肉餅,小食:香麻辣鳳爪,雞油飯兩碗,雪米糍)極品海南雞雖然只得半隻,不過啖啖肉,雞肉好滑,舖頭放咗好多獎狀,質素有保證,沾上新加坡甜醬油、酸辣醬同埋姜蔥蓉,認真好味。香煎魚香肉餅賣相有d似燒豬頸肉,肉餅入面加入d鹹魚,入口好惹味,煎得又香又脆,幾惹味,味道有驚喜。香麻辣鳳爪已去骨,得番軟骨,麻辣比例啱啱好,d鳯爪食落唔會太硬,易入口,爽口,唔錯。皇牌冇味精靚湯D南瓜煲到溶哂入湯裏面,加埋蘿蔔同粟米,飲落覺得好清好甜,好易入口。唐生菜菜青綠爽口,份量都好多,仲開埋蠔油,食落都香d。雞油飯雖然明知雞油飯好肥,不過一開蓋,香噴噴既香味衝出嚟,減肥都要食哂佢。最後食埋甜品雪米糍,又飽又滿足。

極品海南雞

香煎魚香肉餅

香麻辣鳳爪

皇牌冇味精靚湯

唐生菜
菜青綠爽口,份量都好多,仲開埋蠔油,食落都香d。

雞油飯

最後食埋甜品雪米糍,又飽又滿足。

2023-03-13 10 瀏覽
位於油塘的海南雞外賣店,油塘這家的店舖細小,只做外賣。其他分店有堂食座位。餐廳供應星加坡海南雞飯、滷水元蹄飯及肉骨茶,另外還有套餐選擇,有湯、主菜、時菜及飯。一人套餐:皇牌無味精靚湯極品海南雞健康翠綠時菜雞油香飯主菜海南雞配雞油香飯,飯大大盒,油飯粒粒分明,帶油香。雞皮光鮮連著雞肉,肉質嫩滑。另外套餐還有湯及油菜。生菜份量蠻多的,健康的灼菜加蠔油。特色小食:香麻辣鳳爪醬汁麻麻辣辣的,醃得蠻入味。小食份量也有很多隻鳳爪。
位於油塘的海南雞外賣店,油塘這家的店舖細小,只做外賣。
一人套餐:
極品海南雞
健康翠綠時菜
雞油香飯

主菜海南雞配雞油香飯,飯大大盒,油飯粒粒分明,帶油香。
特色小食:香麻辣鳳爪

醬汁麻麻辣辣的,醃得蠻入味。小食份量也有很多隻鳳爪。
2023-03-11 23 瀏覽
係油塘MTR見到呢間海南雞小舖,佢整面牆都係攞左既獎,好犀利!見到佢有二人套餐 188HKD,價錢合理,有湯有送有小食,基本上全部野都可以試埋。極品海南雞🌟🌟🌟🌟🌟兩個人食有啲多添,份量非常足。每一舊雞都好滑嫩,配上自家製既蔥薑醬同辣椒醬,甚至有一種入口即話既feel,質素非常高,不愧為主打。香煎手剁魚香肉餅🌟🌟🌟🌟肉餅煎煎既表皮酥脆,咬落去食到魚蓉既鹹鮮味,好啱配白飯食。麻辣豬耳🌟🌟🌟🌟豬耳爽脆,涼浸浸,麻辣醬汁好香口,唔會話特別辣,特別油,好啱鍾意Bb辣既朋友。自家製無味精湯🌟🌟🌟🌟我地既餐湯係南瓜雜菜豬骨湯,入口有好重既南瓜香,口感整體偏綿密,雖然係豬骨湯底不過飲落去似西湯多啲。無酒精啤酒🌟🌟🌟🌟🌟套餐可以加配無酒精啤酒。雖然係第一次嘗試,但是一試即愛上,口感有啤酒既爽滑,但係無酒精味道,麥香好純正。新體驗!

極品海南雞🌟🌟🌟🌟🌟

香煎手剁魚香肉餅🌟🌟🌟🌟
肉餅煎煎既表皮酥脆,咬落去食到魚蓉既鹹鮮味,好啱配白飯食。

麻辣豬耳🌟🌟🌟🌟

自家製無味精湯🌟🌟🌟🌟