2024-04-10 59 瀏覽
以前嚟過羅漢寺食齋菜,印象好好(評分是按舊印象)。今日行山想順路去食,點知發現兩邊閘都鎖咗。跟住指示牌個電話打去,先知而家要有12個人,先可以星期一至六訂坐食齋菜。😫😩無辦法只好錯過了。網上唔覺眼有人提過,所以提提大家。
今天心血來潮,想要吃得健康啲,就同幾位朋友嚟到一間寺廟食素啦。一入到飯堂,四圍掛住啲好有靈氣既繪畫同佛像,環境靜悠悠的,坐低來心情都平和咗。點了份寺廟招牌菜,先攞咗一啖啲冬菇生菜,個冬菇超級juicy,咬落去感覺好實在。再嚟個蓮藕炆腐竹,佢哋既味道搭配得宜,真係好入味,腐竹嗰種嫩滑啲齒頂。又試咗下甜麵豉茄子,呢個就真係出乎意料好食,啲茄子吸滿咗醬汁,幾滋味。點都唔少得試下佢哋家既春卷同腐皮卷。春卷外皮炸到金黃酥脆,入口即化,動手又快添!而腐皮卷呢,係我今日既驚喜啊,🤩😋裏面好豐富,食落去層次分明,越嚼越有味。最後仲有埋粥底白粥,啲精神食粮安慰咗我個肚,暖笠笠嘅感覺特別適合香港呢個潮濕嘅天氣。工作人員個個都超有禮貌,感覺到佢哋心裏頭嘅慈善同善良。食素咁一頓,身子輕飄飄,心靈都仿似淨化咗唔少。來到這裏,無論係尋找心靈上既寧靜定係想食得清淡啲,都絕對係個好選擇,下次有機會我仲會拉埋一班友仔一齊嚟既!🙏🌱

2020-03-09 4586 瀏覽
到這裏吃齋菜已不是第一次了,但羅漢寺的齋菜不像出外邊的齋菜那樣,有很多的款式可以選擇,但這裡的齋菜,但吃起來十分美味。這裏的腐竹白果粥是可以自己添加的。吃入去有龍龍的白果香味,還有一些陳皮的味道, 十分好吃。此外,腐皮卷也是不可少的,新鮮炸出來的腐皮卷外脆,裏面的料子也多,吃了令人回味。此外,這裏的齋菜沒有多餘的調味,吃起來清淡,令人有靜心的感覺。走時,買了一瓶豆漿,濃濃的豆香味,令人一看難忘。唯價錢已比以前高了。
2019-02-11 3927 瀏覽
今天在東涌行山,並在羅漢寺食齋,為之後登上寶蓮寺補充體力,作好準備。最好吃的是腐竹白果粥,香熱綿密,口味清新。素菜湯材料豐富,包括有合掌瓜、紅蘿蔔和花生,香甜健康。咕嚕肉是我的至愛,菠蘿並不是坊間常用的罐頭菠蘿,而是新鮮菠蘿,清甜多汁,配以酸味味的咕嚕齋,美味醒胃。炒茄子惹味香濃,吃不停口。冬菇炆生菜十分清甜可口,冬菇已經炆得很諗,一口尺寸,細細隻,容易入口。盤龍鱔非常有特色,是用紫菜和腐菜製作而成,是誠意之作。

盤龍鱔非常有特色,是用紫菜和腐菜製作而成,是誠意之作。
2019-02-10
  • 素菜湯、咕嚕肉、炒茄子
2019-02-08 2846 瀏覽
年初二東涌郊遊,打算清清腸胃所以選擇了素食,看見羅漢寺素食環境不錯就試一次光顧。$120 一位的確有點貴素湯,春卷,冬姑生菜,釀茄子,支竹蓮藕(勁少支竹)白飯/粥任添而且服務一般,人少要搭枱,不會再光顧。
$120 一位的確有點貴

而且服務一般,人少要搭枱,不會再光顧。
春卷
2016-08-09 5580 瀏覽
大約一年至年半前食齋收費HKD80,現在收HKD100,有四款齋菜:(1)春卷、腐皮又凍又唔脆。(2)菜心東菇,東菇好入味,但菜心又凍又黃,好像煮了很久。(3)翠肉瓜炒雜菜,都好似煮了很久。(4) 茄子,算是比較好味,即炒同夠入味。另叫豆漿,味道淡淡的,豆味不濃。年半前比現在好吃。本人只是對食物作出一點點的評價,對寺廟依然百份之專重。未去過寺廟的朋友,真的值得到此一遊。食齋就自已決定。

2016-08-06
2013-04-15 7415 瀏覽
東涌赤鱲角這兩個地方,除了出國、看外國歌星的演唱會、或是準備深入大嶼山遊玩作轉車地點之外,根本都不會在此地久留,機場一帶莫說莫言,東涌一帶,甚至是市中心區,都不是一個會令大家久留找食物之地。東涌雖然已成為了一個新市鎮,但由於位置偏遠,始終都是一個非常 isolated 的衛星城市。 是日,老朋友回流香港工作數月,其公司安排了在東涌住宿,那就順道來一個東涌一日遊,人一到齊,想地方食又想地方方便泊車,我想起了東涌的石門甲村。 從前,石門甲村這一個地方,真的是一個幾乎與世隔絕的地方,東涌一帶未發展時,要來這兒必定要由中環坐船至梅窩,再轉乘往東涌的巴士,好多人未到站已經嘔到成車成地都係,莫說是食,連玩都未必有心機。幸有機場的發展,把直通市區的道路伸延至東涌,雖然都是遠,但至少出入都方便了。更方便的,這石門甲村,剛好位於北大嶼山車輛禁區之前,不卻行山者,可駒車前來。 這一條小小的村子,沒什麼特別,不過村內隱藏著一個佛家靜修之地,而且亦是一個剃度人修行之地,羅漢寺。 小小的一座依山建築的寺院,同一眾修行勝地一樣是要步上一條漫長的樓梯才能顯示善信者的心。小小的羅漢寺就依

小小的一座依山建築的寺院,同一眾修行勝地一樣是要步上一條漫長的樓梯才能顯示善信者的心。小小的羅漢寺就依靠山腰的一塊奇石來建築,石頂就建了一個供善信瞻仰的平台,平台的後端就是寺的大雄寶殿。《奇門遁甲》。原來奇石之內,有一個清澈的水泉,名為羅漢泉,再往前一望,奇石之內還小小的石洞,名為羅漢洞,洞內供奉著十八尊羅漢,奇門遁甲,洞上是寺廟,洞內有羅漢,有少少像佛家高僧打座修練絕世武學之地。

回到奇石的中層,有一佔地甚大的五觀堂,是大殿外平台下的大型活動室。亦是此寺給前來參觀的善信品味精美齋菜的地方。

地方很大,絕對是一個可容納多人用餐的地方,如寺有任何較大型的活動,這地方的確是可以容納哂所有的信眾一起用餐。這兒沒有點餐牌,因為製作的只是當天最新鮮的食物。收費就按人頭去計,每人$80,先購票,後用餐,白飯、白粥任食。是日我們一行七人,六餸一湯,全由寺方安排。

品味過雲泉,品味過蓬瀛。寺院的白粥永遠是比一般的素食館或粥店做得出色。味道的出眾,全因為他們都把白果加了了白粥之中一起煲,白果的香味與粥非常之配合,而且粥米連粥水都是綿綿的,添多幾碗也覺得淡而有味。

清炒的齋菜,以菜為主。當中只有少許用麵粉加上菇製成的素雞肉,加了一點瓜,木耳等等,清新蔬味又帶少少咸味,淡淡的,入口沒有油,沒有葷味,非常清新。

清炒蓮藕片,加了少許荷蘭豆同甘荀絲,不計鑊氣好不好,總之吃得出藕片的爽甜,完全是一個爽口而甜美的一份齋菜。

冬菇扒生菜,這兒的蔬菜,雖不是完全的自家農場種植,但也顯現出一個十分新鮮的樣子。唐生菜,油亮而爽口,混合了冬菇的濃香汁,更加是惹味萬分。

醬爆茄子,可以說是此寺院食堂的鎮店之寶。吃得出濃香的醬味卻看不見醬,茄子的皮保持到鮮艷的紫色,但又煮到全熟全腍,沒有大爐的鑊氣是炒不出這樣的鮮色茄子的。濃香豉感的醬味非常之香濃,仿佛已完全地被茄子吸收,這茄子由內到外都充滿味道,被人評為鎮店之寶,一點也沒花假。

再有一些炸點,以腐皮製作的香炸素雞,脆口香口。香脆充滿豆味的外皮,內心包含了韌度十足而且豆香濃郁的軟內心,點喼汁,惹味,不點汁,香口,只是為何沒有甜酸汁相伴。

另一個可愛的炸點,就是每人都有一氣的長春卷,炸得香香的,也是點一點喼汁,香口惹味得非常。

很簡單的一個湯,很清的一個湯,而且是很紅的一個湯,是什麼湯,就是一用紅菜頭煮的清湯,帶點甜,帶點鹽味,令人感覺非常之健康。

食物豐富,環境優雅,簡單一餐齋菜,輕鬆寺院一天遊,天氣好的時候,由東涌市中心慢慢地行過來,會像行山一般。這小小的寺院,有美食,又有好環境,完全令人感受到佛家聖地的清幽。
  • 醬爆茄子
2013-03-16 3756 瀏覽
一行三人專程去羅漢寺食齋順便行山,四餸一湯,可能食左飯先飲湯,所以湯唔係咁夠熱,不過d湯味道都係一般啦,咖哩春卷內有薯仔幾特別而且仲係好食添,麵醬茄子入味正,腐竹眉豆粥夠熱而且仲好好食添,豆漿清香甜味適中,菜心爽口,但碟什菜就最差囉,每位80元就貴左d囉
一行三人專程去羅漢寺食齋順便行山,四餸一湯
,可能食左飯先飲湯,所以湯唔係咁夠熱
,不過d湯味道都係一般啦
,咖哩春卷內有薯仔幾特別而且仲係好食添
,麵醬茄子入味正
,腐竹眉豆粥夠熱而且仲好好食添
,豆漿清香甜味適中
,菜心爽口
,但碟什菜就最差囉
,每位80元就貴左d囉
2013-03-16
  • 春卷,腐竹眉豆粥,豆漿。
2012-01-31 2440 瀏覽
睇左食評後就上去試下. 我同朋友星期一上去, 原來平日冇book位(10人以上)係唔得的, 睇漏左呢度.... 好彩佢地話仲係新年期間所以比我地食. 真係好好彩呀. 果度環境好靜好舒服. 好清優的. 先買票再坐底食咁樣. 其實我平時都好少食齋, 之前試過係有好出色的, 但真係少之極少. 所以睇到呢度食評話好正所以去試下咋. 不過食完之後覺得係一般, 但可以一試, 因環境都好舒服
都唔算難搵
果度環境好靜好舒服. 好清優的. 先買票再坐底食咁樣.
熱豆漿$5/杯. 但....隻味似係有甜味既水....
清羅漢果湯, 冬菇生菜 都幾好味
素咖喱, 呢個送飯一流
我覺得似甜醬炒茄子多D, 不過味道係不錯
腐皮最好味, 春卷夠熱都唔錯
不過食完之後覺得係一般, 但可以一試, 因環境都好舒服
2012-01-30
清羅漢果湯, 冬菇生菜 都幾好味
素咖喱, 呢個送飯一流
我覺得似甜醬炒茄子多D, 不過味道係不錯
腐皮最好味, 春卷夠熱都唔錯
2011-10-29 1701 瀏覽
秋高氣爽,最適合到郊外逛逛。阿爸提議去羅漢寺,看過google,唔太遠,都唔錯。十一點多由太子出發,去到東涌,原來有free shuttle bus 去羅漢寺,好方便。去到羅漢寺,趁未係太多人,就食完先至行。$60/person,有4個餸,1個湯,白飯、素粥任裝。素湯先來,剛好一人一大碗,素得黎又夠濃,不過因為有羅漢果,所以甜甜地。麵醬茄子...超棒!真係絕對好食,同埋屋企好難煮得咁好食。茄子泡過油,所以特別香,個麵醬好香,又入味!用黎送飯真係一流,淨係呢碟都夠送一碗飯。蘿蔔什錦,有白蘿蔔、雲耳、脆玉瓜。清清地,都幾好食。生菜炆冬菇就好似新年屋企炆嗰d咁。冬菇好大隻,都入味。春卷 & 腐皮,春卷每人一條,腐皮每人2條。春卷唔夠喉,好味,裡面係d菜同蘿蔔絲,炸得好香脆。腐皮都香脆,不過就好油。白飯都好好食,飯粒分明,又係偏硬身嗰d,所以好好味。素粥就真係好齋,無味,不過就見到有少少菇粒同薑粒。
秋高氣爽,最適合到郊外逛逛。
阿爸提議去羅漢寺,看過google,唔太遠,都唔錯。
去到羅漢寺,趁未係太多人,就食完先至行。
$60/person,有4個餸,1個湯,白飯、素粥任裝。
素湯
麵醬茄子...超棒!

真係絕對好食,同埋屋企好難煮得咁好食。
茄子泡過油,所以特別香,個麵醬好香,又入味!
用黎送飯真係一流,淨係呢碟都夠送一碗飯。
麵醬茄子
蘿蔔什錦,有白蘿蔔、雲耳、脆玉瓜。
清清地,都幾好食。
蘿蔔什錦
生菜炆冬菇就好似新年屋企炆嗰d咁。
冬菇好大隻,都入味。
生菜炆冬菇
春卷 & 腐皮,春卷每人一條,腐皮每人2條。
春卷唔夠喉,好味,裡面係d菜同蘿蔔絲,炸得好香脆。
腐皮都香脆,不過就好油。
春卷 & 腐皮
白飯都好好食,飯粒分明,又係偏硬身嗰d,所以好好味。
素粥就真係好齋,無味,不過就見到有少少菇粒同薑粒。
素湯
麵醬茄子
蘿蔔什錦
生菜炆冬菇
春卷 & 腐皮
2011-01-17 717 瀏覽
週末跟網友行山,從東涌出發,經石門甲往昂平。帶隊的朋友很細心,安排在石門甲的羅漢寺吃午飯,實在是最佳的中途加油站。這裡的餐費是劃一每人 $60,根據人數安排餸菜。10人的宴席是7餸1湯,配以任意添吃的粥、飯、茶。足料的湯 - 甜很香的南乳,配合蓮藕,味道香濃。甜麵鼓煮茄瓜,友人說是 "鎮店之寶"。甜到漏的蘿白芋蓉卷冬菇生菜每人一條的春卷,如果大條一點就更加好。腐皮卷 - 稍微油膩。
週末跟網友行山,從東涌出發,經石門甲往昂平。

足料的湯 - 甜
很香的南乳,配合蓮藕,味道香濃。
甜麵鼓煮茄瓜,友人說是 "鎮店之寶"。
甜到漏的蘿白
芋蓉卷
冬菇生菜
每人一條的春卷,如果大條一點就更加好。
腐皮卷 - 稍微油膩。
2011-01-16
2010-07-18 665 瀏覽
本來計劃上大佛吃齋的,不過臨出發前,老友話不如去東涌羅漢寺試下.有新東西試我都沒所謂,想多兩想...更可慳50多元的車錢上昂平添(婆仔數) XD到達東涌站,最後有巴士不乘,我們決定直接行上羅漢寺!!(哇~)天時暑熱行無遮無掩的路真係不能說笑,行及十分鐘,已經熱到變條熱狗了.我們沿著34號往石門甲的巴士的路線行,由熱鬧的市中心到偏僻的村屋,到上山的分叉位,沒有得跟巴士線了,我們就停下來看看,望上山已經見到一座金黃色的寺院了,原來不是好遠呢~好易找到條小路上山,沿途全是草叢和草叢,途中有多昆蟲和蝴蝶飛來飛到,全都勁大隻!上山後,見到34號巴士總站的站牌,証明我們沒行錯路了.(YEAH)之後沿指示行多十分鐘,大大個羅漢寺牌扁就在眼前了.我計過了,總共行了45分鐘,咦~估不到又幾快趣喎.出了一身大汗,衫也濕了一半...入到寺,先行上齋堂,問問堂內的阿姐,知得先買票後等開飯,第一輪為11點鐘開始.付好錢後,就在寺內逛到開飯為止.(因我們到達時候只是十點=w="")寺內分開幾個部份,除齋堂,佛寺外,有個十八羅漢,觀音荷花池,禮品部等等,難得的是,寺內有足夠的洗手盤,而洗手間是相當整潔啊.我們周圍行

.我們周圍行周圍拍下照,全程清風送爽,人都開始涼起來.齋堂外設有半露天飯堂供大家閒坐,趁這時我去買支寺內自家制豆漿飲(忍不住~)不飲尤自可...飲後停不了!!
豆漿豆味香濃,質感順喉,清甜既解渴啊!和川龍的山水豆漿不相百仲!

終於等到11點,坐在門口旁邊唯一的二人細檯.阿姐拿碗筷過來,她見我拿個小杯子去斟水,還自動波拿水壺給我們,方便我們斟水用.
餸菜陸續上檯,第一味是腐皮炆折瓜雞批菇,除了折瓜炆得未夠淋身外,腐皮嫩滑,菇片爽口.第二味是花菇扒莧菜,花菇好厚,炆到軟淋入味,莧菜爽口無渣.第三味是炸物,有素春卷和腐皮鴨,春卷外表凹凹凸凸,不過好美味.材料是蘿蔔絲和菇絲,炸得金黃香脆,而素鴨是層層疊腐皮組成,香口之外,還帶點甜美
.不過兩者都非常油膩,少吃為妙呢^^".最後一味是麵豉炆茄子,麵豉汁本身咸了少少,不過夾在茄子上,味道則岩岩好.吃完我只有7成飽,唯有吃多兩碗白飯塞塞胃
....因為四款餸份量都不大,比起大佛,雲泉的素食,份量確實少了一半呢,但使費都是一樣,每人$60.

最後有個瓜和豆煲的湯,很清潤和香甜,好好飲,反而粥就非常難食,這裡是十殼粥,諗住健康野食多幾碗,但這個比粥水更水的'粥'
,我完全入不到口!!!

飯後阿姐送上三片柚子,柚子大小顏色不一,相信是...吃完後她還問我飲過豆漿未?我說飲過還讚好好味後,就叫我買多幾支了(哈哈).但我不想背住幾支豆漿下山呢.可惜可惜

此餐只覺得豆漿非常出色外,其他都一般般而已.相信再來機會不大了,始終同樣價錢的齋菜,香港還有很多地方可吃到呢.
先買票後食飯
腐皮炆折瓜
花菇扒莧菜
素春卷,腐皮鴨
麵豉炆茄子
素湯(可添加)
比粥水更水...
這餐最安慰就是找到它
佛堂正門
開放時間
水,粥,飯,茶.任食任飲
2010-05-24 414 瀏覽
真係忍唔住都要多寫一篇!雖然路程可用山長水遠黎形容,但每次都回味羅漢寺既齋菜。如果有機會可以比我到厨房偷下師就好喇!羅漢寺既齋菜唔算平宜,但勝在味道清淡得宜、少油、感覺好舒服既齋菜,愈食愈開胃!有些菜式例如炆茄子、羅漢齋唔會食到好濃烈既豆板醬或南乳等醬料既味道,但材料煮得入味,連汁都可以拌飯食,對我唔 "好" 飯既人黎講,都可多添一兩次飯。以人數計算收費,兩人餐餸菜如下: 生菜冬菇 羅漢齋 炆冬瓜 春卷 + 腐皮卷 湯:齋湯雖然無用肉黎煮,但仍然做到好清甜,飲落好舒服! 粥:呢個粥係呢處既招牌,而家好難要揾到呢種高質素。用紅米、白果、腐竹等煲成既老火粥,食落好香白果味,健康非常!每位:HK$60- 餸菜款式 (包括湯) 由寺廟決定,白飯、粥、開水、茶等任飲任食山水豆漿每支:HK$15-是日寺廟送予波蘿、茜米餅供在坐善信享用

以人數計算收費,兩人餐餸菜如下:

生菜冬菇

羅漢齋

炆冬瓜

春卷 + 腐皮卷

湯:齋湯雖然無用肉黎煮,但仍然做到好清甜,飲落好舒服!

山水豆漿每支:HK$15-

是日寺廟送予波蘿、茜米餅供在坐善信享用

生菜冬菇+羅漢齋+炆冬瓜+春卷腐皮+湯
豆漿 + 波蘿 + 茜米餅
老火健康粥
2010-05-23
$67.50 (午餐)
生菜冬菇+羅漢齋+炆冬瓜+春卷腐皮+湯
豆漿 + 波蘿 + 茜米餅
老火健康粥
2010-05-07 317 瀏覽
早前我們一家大小去東涌羅漢寺吃素,先乘地鐵到東涌, 然後乘巴士到石門甲, 步行十分鐘便到達羅漢寺, 不過這條巴士線的班次不太密, 最好預早看行車時間表, 否則像我們要等了大半小時才上車.齋菜收費每位六十元, 三人有四餸一湯, 白飯與粥則任吃, 水果是送的.沒有味精味, 食落很清新.豆漿15元一枝, 豆味香濃.南瓜雜豆湯很清甜, 味道不覺得寡, 比想像中好飲.孩子就最喜歡春卷, 香脆中又不會食到一口油.我就較喜歡炒雜菜, 當中的麵筋比坊間的更好食在寺內見到有很多位義工在幫忙, 有的做園藝, 有的在飯堂幫手, 年齡由小童至長者都有, 他們都很熱心. 當日下大雨, 我們在避雨時, 不時有不同人主動走來看我們要否幫助.
早前我們一家大小去東涌羅漢寺吃素,
沒有味精味, 食落很清新.
豆漿15元一枝, 豆味香濃.
南瓜雜豆湯很清甜, 味道不覺得寡, 比想像中好飲.
孩子就最喜歡春卷, 香脆中又不會食到一口油.
我就較喜歡炒雜菜, 當中的麵筋比坊間的更好食

2009-04-11 249 瀏覽
2009年3月22日有單程港鐵車票快到期, 搭去東涌行昂坪棧道去寶蓮寺, 再由寶蓮寺行去石門甲的羅漢寺食齋,由於早上八點出門只食個包做早餐,行到寶蓮寺已好肚餓,但好想試羅漢寺d齋,唯有忍忍忍忍........一條氣衝落山,去到已過了一點,即刻買票......兩位唔該....每位60元,有四個餸, 湯和白飯任食.是日四餸包括: 冬菇生菜 - 冬菇很厚身, 不是一般平價貨 蓮藕炆腐竹 - 很夠味, 腐竹入晒味 甜麵豉茄子 - 甜麵豉同茄子很配合 炸春卷和腐皮卷 - 春卷香脆, 但當日的腐皮卷多了d油白飯我食了四碗好有家庭feel,好味....工作人員雖然很忙碌但仍然有禮貌對客人,要加分.
2009年3月22日
有單程港鐵車票快到期,
搭去東涌行昂坪棧道去寶蓮寺,
再由寶蓮寺行去石門甲的羅漢寺食齋,
由於早上八點出門只食個包做早餐,
行到寶蓮寺已好肚餓,
但好想試羅漢寺d齋,
唯有忍忍忍忍........

一條氣衝落山,
去到已過了一點,
即刻買票......兩位唔該....
每位60元,
有四個餸, 湯和白飯任食.
是日四餸包括:
冬菇生菜 - 冬菇很厚身, 不是一般平價貨
蓮藕炆腐竹 - 很夠味, 腐竹入晒味
甜麵豉茄子 - 甜麵豉同茄子很配合
炸春卷和腐皮卷 - 春卷香脆, 但當日的腐皮卷多了d油
白飯我食了四碗

好有家庭feel,
好味....

工作人員雖然很忙碌
但仍然有禮貌對客人,
要加分.

要工作人員帶領入坐, 等待食物送來.
合掌瓜湯
蓮藕炆腐竹
炸春卷和腐皮卷
開飯啦......
2009-03-22
要工作人員帶領入坐, 等待食物送來.
合掌瓜湯
蓮藕炆腐竹
炸春卷和腐皮卷
開飯啦......
  • 甜麵豉茄子