2011-09-17 11 瀏覽
同朋友黎杏花樓hea 下傾下計5個人叫左碟檸汁雞翼, 炸雞翼, 蘿白糕, xo醬炒腸粉, 湯圓, 西米布甸檸汁雞翼, 炸雞翼, $2x 蚊3隻, 隻隻都脹卜卜, 好好肉, 炸得好味!蘿白糕, 2塊勁厚切, 又多料, 好味。xo 醬炒腸粉, 味道ok, 但過油湯圓. 有6粒, 係西米皮, 雖然好特別, 但都係傳統皮好食, 入面係ma 容料, 我至愛西米布甸, 入面係芋容, 好味, 唔太甜, gd!每人唔係食左好多野, 都要40蚊個人, 都幾貴!
同朋友黎杏花樓hea 下傾下計
蘿白糕, 2塊勁厚切, 又多料, 好味。
xo 醬炒腸粉, 味道ok, 但過油
西米布甸, 入面係芋容, 好味, 唔太甜, gd!
每人唔係食左好多野, 都要40蚊個人, 都幾貴!
2011-09-08
2011-07-31 11 瀏覽
繼續不停練歌的日子, 是日就在這裡匆匆的吃過快的午餐, 才回去練歌. 原來這裡是沒有午餐, 全天的價位是一樣, 相對來講, 中午來吃, 就比較貴.鮮茄肥牛米線 $43: 6分, 份量不少, 湯底幾鮮甜, 飲多兩啖也無問題. 番茄下得不少, 幾鮮, 不會太酸. 肥牛的質素就相當相當差, 肉質實實, 也不太有肥的部份. 米線還幾好.香滑芝麻糊 $12: 6分, 加$12就能夠叫甜品, 揀了凍芝麻糊, 天時熱吃冷的甜品, 當然投心涼, 但這個芝麻糊實在幾甜, 也不夠芝麻香.鎮江排骨菜飯 $42: 文迪要的就是鎮江排骨, 試了一小口, 相當酸, 不過就幾合文迪的口味.埋單要$97, 以午餐來講, 不便宜, 其實來吃晚餐會比較合適點.

2011-07-08 1 瀏覽
每週兩口子的晚餐會一半在家自己做飯一半出外是晚剛好不想煮,去了這陣子少去的新世紀廣場逛逛晚餐到了杏花樓~ 那裡的職員雖不是提供什麼 "貼心" 的服務,但大致上仍是很有禮貌那幾個阿姐見慣見熟 - 至少做了1年以上 (有時他們會記得我們)食物也維持水準,太太如常蘿蔔糕 & XO醬腸粉 (有時會吃炸豆腐)而我ORDER 了牛腩飯 (有時會叫排骨菜飯,或者海鮮焗飯)今次仲食埋個甜品 - 西米皮湯圓 (芝麻)薑水暖暖的,少少甜很美味,6粒湯圓與太太平分每人3粒 (下次都係一人一碗 )
每週兩口子的晚餐會一半在家自己做飯一半出外
是晚剛好不想煮,去了這陣子少去的新世紀廣場逛逛

腸粉好正!蘿蔔糕好足料
味道不錯~
今次仲食埋個甜品 - 西米皮湯圓 (芝麻)
2011-06-23
  • 排骨菜飯
  • 海鮮焗飯
  • 西米皮湯圓
2011-07-01 8 瀏覽
we ordered black sesame glutinous ball in ginger soup and a taro mash egg pudding,black sesame glutinous ball in ginger soupskin thin enough and didn't break,but too full for us to finish,and the sesame was not nice smell at all,only sweet and sweet and sweet.both not hot enough,and the taste was too sweet.the free water was warm which surprised me,very heart warming.taro mash egg puddingalso too sweet,but this was even worse that the color was so artificial,and the top was not baked enough.but
both not hot enough,
and the taste was too sweet.
very heart warming.
taro mash egg pudding
also too sweet,
but what they were selling was dessert,
so i thought that their desserts must have a certain quality,
which i thought that they were absolutely not up to standard.
2011-07-01
下午茶
紀念日
  • warm water
2011-01-26 1 瀏覽
在附近吃過晚飯,意猶未盡,往新世紀廣場逛了一會,便到來吃飯後甜品。我們兩人分別叫了一個「凍腐竹意仁糖水」和「凍湘蓮杏仁露」。老婆仔的「凍腐竹意仁糖水」和我的「凍湘蓮杏仁露」雖不算得是什麼超級美味的甜品,不過兩款甜品甜絲絲的味道仍帶來甜蜜蜜的感覺。因為這間杏花樓在這寒冷的天氣下沒開什麼空調,店內熱烘烘的,在這當兒把雪凍了的甜品吃進肚裡,那涼快的感覺,也甚是不俗呢!原來「腐竹意仁糖水」和「薄荷杏仁露」是這店中兩款特別推介的甜品,從店子牆上張貼的宣傳海報中可見到有關這兩款甜品材料的食療功效的介紹,老婆仔這次已試了其中一款----「腐竹意仁糖水」,其實我自己都甚為喜愛薄荷那種與別不同的清涼、清新的味道和感覺,只不過因為覺得薄荷與杏仁露好像有點格格不入才改要了「凍湘蓮杏仁露」,以甘甜鬆化的蓮子代替薄荷而已。假如早知「薄荷杏仁露」是這店特別推介的甜品之一,可真會試試是否好味呢!要是下次再幫襯「杏花樓」吃甜品,一定要試試。
店舖外觀
凍腐竹意仁糖水
凍湘蓮杏仁露

要是下次再幫襯「杏花樓」吃甜品,一定要試試

$29.5 (其他)
店舖外觀
2011-01-07 2 瀏覽
好耐都冇去杏花樓食嘢,見一個人唔知去邊度食好就諗起佢啲午市套餐。印象中唔算貴而味道也過得去,不過今次之後我相信會是最後一次...一入去唔多人,我一個人都可以坐晒成張卡位。俾個餐牌客親,香茅豬扒飯加糖水要$52,等於我平時食的兩個外賣餐啦!原來因為成本上漲,剛剛在聖誕前加了價,我真係唔好彩喇!雖然貴咗,幸好食品質素還可以keep住,個豬扒飯都好多扒,而啲扒都幾淋。菜飯亦不少,個香茅汁都幾香。最後個芝麻糊就明顯好細碗,放了一陣仲一舊舊咁,一睇就知有粉溝,唔得囉!市道艱難,生意難做,通脹加價實在在所難免。但係要留住顧客個心啲嘢要好食先可以生意興隆嘛...
芝麻糊
香茅豬扒飯

原來因為成本上漲,剛剛在聖誕前加了價,我真係唔好彩喇!

2011-01-28
香茅豬扒飯
2010-11-22 1 瀏覽
上星期4, 同朋友仔係GV旺角睇完戲, 就去左2樓既杏花樓甜品食D野.我中意食依到既XO醬炒腸粉, 佢落左好多芝麻同XO醬去炒, 炒得好香好食, 上面仲加埋蔥花添.另外我同朋友仔就叫左雪糕芝麻冰同埋雪糕蓮子冰.我杯雪糕芝麻冰, 就係凍冰冰既芝麻糊, 不過係用杯黎食, 上面仲有個大大雪糕球, 芝麻糊好滑, 又唔會好甜, 正~!試左啖雪糕蓮子冰都唔錯, 連子好大粒同多~, 不過就覺得雪糕芝麻冰正D~原來唔只甜品架, 原來仲有小菜, 真係估佢唔到.下次要試下佢D菜飯小菜, 見到隔離台既幾靚同好食咁.

另外我同朋友仔就叫左雪糕芝麻冰同埋雪糕蓮子冰.

原來唔只甜品架, 原來仲有小菜, 真係估佢唔到.
下次要試下佢D菜飯小菜, 見到隔離台既幾靚同好食咁.
2010-11-18
2010-10-22 3 瀏覽
今晚去開新世紀見杏花樓冇乜人, 結果入左去食飯, 叫左個白菌汁焗海鮮炒飯, 葡汁咖喱雞炒飯白菌汁焗海鮮炒飯 - 賣相OK, 味道一般, 轉左炒飯底唔另加錢, 原來炒飯就蛋炒飯黎, 海鮮料有2隻青口, 2粒細帶子, 幾片魚, 2條魷魚鬚葡汁咖喱雞炒飯 - 賣相OK, 咖喱味唔重凍檸茶 - 凍飲要加$6 , 但原來凍檸茶係要加$9, 真係唔知佢地點分, 但杯野都幾好食既, 夠凍埋單$113

葡汁咖喱雞炒飯 - 賣相OK, 咖喱味唔重
埋單$113
2010-10-21
2010-09-24 1 瀏覽
之前係荃灣食過,覺得都幾好味,又可以一次過食埋甜品,所以今次咁啱係附近就走去食。鋪位比較細,但唔洗等位。叫咗個焗芝士雞肉意粉、排骨菜飯及雙皮奶,味道普通,唔可以話好好味,而且份量比較少,我諗男士應該唔夠飽。服務方面一般,因為咁啱見到有服務生清理的時候打翻了碗碟,仲要彈到我,仲一句對唔住都冇,只顧清理,所以下次都未必會再去。

2010-09-23
2010-07-04 1 瀏覽
逛完商場,找個地方休息一下,由於假期很多人,難得這裡有位子,就這間啦其實這裡除了糖水、甜品外,提供其他食物的種類也不少,但剛吃過了午餐不太久,就選了西米皮湯丸和芒果凉粉。西米皮湯丸:西米做外皮,和平時的湯丸皮不同,各有各的好吃,反而餡內的蔴蓉和芋蓉有驚喜,蔴蓉很香濃、而芋蓉夠香滑、而羗水好夠羗味,覺得好正芒果涼粉:一般穩陣甜品,最主要芒果不酸已達到基本要求。另:一碗湯丸有六粒既,吃了才記起拍照

其實這裡除了糖水甜品外,提供其他食物的種類也不少,但剛吃過了午餐不太久,就選了西米皮湯丸和芒果凉粉。

芒果涼粉:一般穩陣甜品,最主要芒果不酸已達到基本要求。

另:一碗湯丸有六粒既,吃了才記起拍照

西米皮湯丸 麻蓉/芋蓉
芒果涼粉
2010-07-01
西米皮湯丸 麻蓉/芋蓉
芒果涼粉
  • 西米皮湯丸 蔴蓉/芋蓉
呢晚同男友黎宵夜,,,呢間野主要係食糖水掛~不過好夜都仲有SET DINNER牌, 都有唔少人仲幫襯食飯,我地已經食左DINNER, 只係諗住食個飯後甜品,但我覺得LEE度既食物質數唔值個價~~偏貴~糖水又唔係大碗,都廿幾蚊~老公好擦得, 叫左個糖水套餐之類(~$40)有檸汁雞翼米線(佢食)同熱黑芝麻糊(SHARE食)佢覺的個檸汁雞翼ok ge,,d汁酸酸甜甜,好惹味~但d米線ge湯超清~食落冇咩味道!!個芝麻糊就唔夠滑~如果只係1食佢, 比成廿蚊就唔值~另外,D野黎之前我地要水, 叫佢唔好比熱水(大熱天嘛),之後有WAITER攞左兩杯黎, 好熱...問佢可唔可以轉一杯,佢竟然話無...得熱水ONLY....
呢晚同男友黎宵夜,,,

呢間野主要係食糖水掛~

我地已經食左DINNER, 只係諗住食個飯後甜品,
但我覺得LEE度既食物質數唔值個價~~偏貴~

糖水又唔係大碗,都廿幾蚊~
老公好擦得,
叫左個糖水套餐之類(~$40)
有檸汁雞翼米線(佢食)同熱黑芝麻糊(SHARE食)
佢覺的個檸汁雞翼ok ge,,d汁酸酸甜甜,好惹味~
但d米線ge湯超清~食落冇咩味道!!
個芝麻糊就唔夠滑~如果只係1食佢, 比成廿蚊就唔值~

另外,D野黎之前我地要水, 叫佢唔好比熱水(大熱天嘛),
佢竟然話無...得熱水ONLY....

2010-06-03
2010-05-24 5 瀏覽
上回說到帶住嬲爆爆的心情離開美食廣場後,繼續在商場內四處找食.走到先施附近,見到這裡有一間杏花樓,於是就行去睇下.店外放了下午餐的餐牌, 價錢不算平,款式並未有大興趣,但以這個下午茶後,晚餐前的時分,難得店內不太多人,加上有些都是單拖吃飯,所以我也加入埋一份~拿拿臨點了個厚多士茶餐,可選免治雞/花生醬.我不想吃太多肉,所以選了後者.餐飲除了有熱茶啡,豆漿,還有健康飲品.問問落單阿姐即是什麼?阿姐說以當天款式來定.我聽到今天是雪梨茶,當然OK啦.因為我鐘意飲架.阿姐還問我要熱還是凍,我點熱.估不到阿姐話”好在飲熱咋,因為呢個飲凍既都要收3蚊架.呵呵”.好得意的阿姐.雪梨茶好快就來.並不是太大杯,少少暖.味道清清甜甜,而雪梨的香味真是好出.相信沒有額外加糖份吧,因為甜度來得好自然的.還加入了南仁北杏,雪耳,杯底的雪梨蓉就足以証明是真材實料的了.飲完喉嚨好舒服.而厚多士都等左陣,多士上的花生醬多到好似不用錢買.我見到有少少花奶在面,所以連同大部份花生醬一併刮走.阿姐見狀就走過來驚訝地說”下,乜你唔食架,你下次落單出聲嘛?”,我答”我唔食同唔知道會有花奶,同埋太多花生醬”.攪到我很不好意思…厚

而厚多士都等左陣,多士上的花生醬多到好似不用錢買

厚多士有一吋闊,烘得四邊卜卜脆,裡面麵包又軟熟,加埋薄薄的花生醬,帶出少少甜味,簡單但好味的小食.

原來這裡不用收加一,以商場店來說算是難得.而且這裡有免費水飲,不得為一個小休好地方.
真材實料
簡單但味美~
2010-05-22
真材實料
簡單但味美~
  • 雪梨茶
2010-02-17 7 瀏覽
已經多次光顧杏花樓,一向喜愛它的甜品,後來它加了小菜後,就較少光顧.今天因想吃Pretzel 的關係,沒有叫甜品,只叫了香茅豬扒十穀飯及牛腩十穀飯(不記得全名).一向知道它們的份量很少,所以叫足兩份.香茅豬扒十穀飯  十穀飯很軟熟,份量真的很少,豬扒上枱前已經切開.從未見過香茅豬扒是濕的,記得數年前吃過也是乾身的,而且很好味,今次的不但濕而且沒有香茅味,真是每況愈下.牛腩十殼飯  十穀飯同樣份量真的很少,牛腩韌得齒掉牙,牛根也不軟滑,明顯未夠火候.兩份餸份量也不少,可是味道真的很差.飯友埋怨為何不單叫甜品,唉!是我堅持只吃正餐,所以捱駡算了.此餐廳在門外已標示不收加一及茶錢.很奇怪的,未落單前,女侍應很快速的放下一個寫著不收加一之牌子,然後怱怱收回,其實那牌不是正面向我的,我只是看了一兩個字.她如此突然的舉動,令鄰枱食客也向我們望來.

2010-02-12
2009-10-22
呢日行到新世紀,就同同學黎呢度食甜品。雖然係禮拜六,不過時間可能尚早,就唔算太多人既雙皮奶今次係食凍既,好滑同好creamy。個甜品又夠奶味,我最鍾意係連皮食既。感覺好得意架。呢度食甜品都唔錯既,價錢唔算太貴,食得過。
尚早,就唔算太多人既

雙皮奶
今次係食凍既,好滑同好creamy。個甜品又夠奶味,我最鍾
意係連皮食既。感覺好得意架。

呢度食甜品都唔錯既,價錢唔算太貴,食得過。
2009-10-17
2009-08-26 7 瀏覽
今晚同黃兔去旺角嘉禾睇戲,所以唸住隨隨便便去一間餐廳食野, 就揀咗杏花樓!地方不大,但有六人卡位,沒有四人卡位! 可能今日係星期二,所以不算太多人!我們點了: 芒果雞絲炒飯 – 芒果幾甜,但分量太少,雞絲無味,炒飯幾香但太油!香草焗芝士雞肉飯 – 聽個名OK,但換來一個失望, 首先賣相已經唔吸引,再者係香草撈雞蓉,係雞蓉不是雞肉,比個名呃咗! 個炒飯底無味,一定要撈汁!雪糕涼粉冰 - 跟餐加十二蚊,但原價要二十三蚊,好似幾貴! 雪糕用上朱古力味,還帶些朱古力碎,涼粉都OK,分量也很多! 不太甜!但總括來說,對食物味道不太滿意! 下次只好幫襯甜品算了

我們點了:
不太甜!

但總括來說,對食物味道不太滿意! 下次只好幫襯甜品算了

芒果雞絲炒飯
香草焗芝士雞肉飯