餐廳: 有機元素
資訊:

2023-04-07 1837 瀏覽
這家店是朋友推薦的在中環上班真的很愛 平價又美味午市套餐和下午茶套餐都很划算堂食或外賣都有 外賣自取有折扣午市時間人會比較多 要多等一下套餐包括一份主菜,一碗飯以及飲品麻辣水煮魚味道很不錯,夠辣夠味上面一層是魚塊,紅油湯底,上面撒上辣椒和蔥花,香味撲鼻。內容物也很豐富,魚塊下面有芽菜,青瓜,竹筍,鴨血,寬粉,全部都超級入味,麻辣鮮香。個人最愛竹筍和寬粉,一口咬下去超級香,超有滿足感。米飯偏硬,剛好能夠解辣。奶茶很甜。
這家店是朋友推薦的
在中環上班真的很愛 平價又美味
午市套餐和下午茶套餐都很划算
堂食或外賣都有 外賣自取有折扣
午市時間人會比較多 要多等一下
套餐包括一份主菜,一碗飯以及飲品
麻辣水煮魚味道很不錯,夠辣夠味
麻辣魚
上面一層是魚塊,紅油湯底,上面撒上辣椒和蔥花,香味撲鼻。
米飯偏硬,剛好能夠解辣。奶茶很甜。
麻辣魚
中环上环打工人最爱餐厅❗️-川菜系,爱吃辣的宝宝们赶紧冲🐛📌酸辣鸡杂饭💰53我没想到我还能吃到如此便宜实惠又好吃的饭,比一般餐厅一百多一份的都强👍🏻👍🏻酸酸辣辣贼下饭可堂食可外卖
酸辣鸡杂
中环上环打工人最爱餐厅❗️
川菜系,爱吃辣的宝宝们赶紧冲🐛
📌酸辣鸡杂饭💰53
可堂食可外卖
红烧魔芋走地鸡饭

酸辣鸡杂
红烧魔芋走地鸡饭
2022-06-24 1439 瀏覽
週五和同事叫了這家外賣 530PM之前外賣軟件上有午飯套餐很抵 喜歡它家的老火湯很足料蔬菜 蔬菜 價錢附近一個不好吃的茶餐廳還平 我們兩人叫了薯仔牛腩套餐 酸菜魚套餐和嗆炒萵筍 加錢有老火湯和油麥菜清炒每個菜都很好吃 萵筍香味很足 特別下飯 牛腩悶的鬆軟入味 感覺食材比十二味要更好 不是醃製很久的那種不新鮮肉不太鹹,酸菜魚性價比很好,還有辣椒涼菜簡直可以食不停口 希望生意興隆!

希望生意興隆!
2022-05-17 1036 瀏覽
以前常去深圳食川菜湘菜。疫情下已兩年冇機會。好彩有這間平易近人的川湘菜小館。每次來到中上環附近都會光顧。每次必點熗炒萵筍,酸辣土豆絲。后者用上湖南獨有的經醃制的白辣椒。香港極少見。味道立即提升。辣椒炸得適當,正宗的熗炒。重慶小面更是極少見的好味道。👍
  • 熗炒萵筍,酸辣土豆絲
  • 重慶小面
2021-10-21 1882 瀏覽
點了香辣牛肉鍋,外賣等了很久,結果返office發現牛變魚⋯⋯打電話對方,只係想要一個合理的解釋真誠的道歉。但對方堅持要以魚換牛才可以,但大佬,中午得一個鐘食飯,回來已經只有十五分鐘食飯。我都講佐好多次無時間唔方便。同埋甘堅持收返魚係為佐乜嘢⋯結果都係食佐個包就算。壞佐一日心情。係香港地,好多時候你無做錯嘢反而要就返做錯嘢嘅人,同埋要串過佢先可以保障返自己。尼家老實話食物質素唔錯,但服務業很重要的一個東西,沒有。實在失望。最後要求對方下次賠償給我,終於很不情願的點頭,留了姓名和電話,但不會再去這家了。三星是食物質素+所有問題的平均得分,僅供參考。很多餐廳都有過類似經驗,通常會很真誠的道歉以及以客人角度去想如何補償,實際上我最終都是就算了,也是側面提醒店家要注意這個問題。之前還有一家餐廳,因為美食平台外送員問題,都不關店家事情,但是店主很熱情的幫忙親自送過來了⋯⋯東西好吃是餐廳的基本要求,但是希望更能反省下其他客戶問題。
2021-05-18 1935 瀏覽
之前是這間店舖的長期食客,  酸菜魚非常好食, 酸辣咪道好正,  但個幾月 買了幾次, 味道大不原前, 可以說是原全唔同,  沒有應有的酸辣味, 像滾水加點點酸整出來一樣同事亦有同感可惜, 這麼高水準的味道一去不復返.真希望食番以前這間酸菜魚的咪道!
同事亦有同感
可惜, 這麼高水準的味道一去不復返.

真希望食番以前這間酸菜魚的咪道!
2021-05-07
2021-04-14 1692 瀏覽
中環愈開愈多酸菜魚餐廳,今次係中環中心附近經過嗰條巷仔,都好多餐廳,呢間叫有機元素嘅餐廳特別多人喺門口,本身睇佢鋪名以為係食素或者食沙律多,原來都係食一啲中菜川菜。平均60幾蚊至70幾蚊一個午餐,款式有13款,如果外賣自取有八五折,我見大部份人都係外賣自取,因為店舖座位非常少。酸菜魚份量都算好多,魚片都有十幾片,食落幾新鮮,另外有菇,有木耳,有芽菜,仲有少量薯粉,配料相當多。但係偏辣,裡面紅色同青色辣椒都吾少。個飯似用內地米,口感麻麻地。但以$64價錢食到咁大份酸菜魚,性價比好高。

2021-02-09 1516 瀏覽
唔知係唔係疫情下換了廚師,以前的牛腩飯好好味,不是太辣。今次叫的牛腩飯午餐,超多辣椒,辣到飛起,牛腩都好soft. 唯一失色就是辣到跳舞,食唔到。如果下次少啲辣椒就好了,
2020-09-18 1726 瀏覽
平時食飯見到好多人排隊 今日又想食辣野就試試去 本身滿心歡喜 點知後悔到極我地叫左3個餐 奇香雞飯 香辣牛肉鍋同酸辣牛肉鍋食飯時間等左大半個鐘外賣 職員態度又差 好混亂 如果真係想試建議11點落去買定 12點就有得食首先 奇香雞飯 d雞勁少 冇味 又多骨 根本冇肉食 同事五分鐘就食完...牛肉鍋 牛肉都幾足 酸辣鍋入面有埋芽菜同菇 香辣鍋有鴨血 但鍾意食辣既人應該滿足唔到 因為一陣辣油 但一d都唔夠辣 應該係煮唔夠時間 油同材料既味都係分開 一d都滿足唔到我想食辣既慾望

我地叫左3個餐 奇香雞飯 香辣牛肉鍋同酸辣牛肉鍋
酸辣牛肉鍋
2020-08-22 1100 瀏覽
午餐時間四圍搵食,經過有機元素,記得同事經常幫襯,佢哋鐘意食酸菜魚 或者 麻辣魚,原價$68 配飯,送例湯,對於午餐嚟講,算幾貴。😅趁現在疫情關係,外賣自取有8折,就豪豪哋試一次 😋平平無奇的外賣,回到公司一打開,首先覺得賣相唔錯,有層次,一層層配料舖得好整齊 😍 實而不華,貨真價實,魚片數量比想像中多,有十幾片,下層係芽菜,青瓜,最底層係粗塊薯粉。食完真係飽足成日,辣度對我嚟講剛剛好,唔會過辣,我本身ok 食得辣,不過對麻辣真係一般,呢份麻辣度少少,唔會太麻感覺 👍終於明白,點解每日午市都咁多顧客圍住間店,期待下次試酸菜魚再分享🤗

趁現在疫情關係,外賣自取有8折,就豪豪哋試一次 😋

2020-08-19
20 分鐘 (外賣自取)
2020-07-22 966 瀏覽
口水雞是首選,不喜辣的可以叫鹽水雞,酸菜魚好好味,正!幾乎每星期都要來外賣一次,中環這個藏在小巷中的美食實在難得,夏天都會外賣為主,有機蔬菜食材新鮮,值得去試下
2020-07-22
  • 口水雞,酸菜魚
2017-09-30 8029 瀏覽
中午每日要諗食咩真係又苦惱機利文街果到成條巷都好多餐廳 多數諗唔到食咩就係行尼呢行拎靈感 今日有朋友介紹食四川野,尼到先知係有機食物 即刻決定入去食Lunch set大部分都有辣🌶$45-58都有 如果外賣自取可以再有9折佢夠膽叫自己有機元素,係因為佢地自家農場耕種飼養,冇農藥冇激素口水雞飯$58係香港唔容易食到真係有雞味既雞,呢個口水雞d辣非常非常香口,辣得尼又唔會蓋過雞味(d辣椒辣油好食到用尼送飯🌶🍚)川味薯仔牛腩飯$58呢個都有辣,不過冇口水雞果個咁辣,d餸同個汁都好啱伴飯酸菜炆全豬飯$58呢個有豬腳、豬耳、酸菜 好多餸一兜特別要推介個老火湯,雖然跟餐要加錢,但係好足料冇味精,好高質👍🏻

今日有朋友介紹食四川野,尼到先知係有機食物 即刻決定入去食

口水雞飯$58

川味薯仔牛腩飯$58
呢個都有辣,不過冇口水雞果個咁辣,d餸同個汁都好啱伴飯

酸菜炆全豬飯$58
呢個有豬腳、豬耳、酸菜 好多餸一兜

2017-09-29
2017-08-08 3922 瀏覽
Great Sichuan food, perfect for quick take-away. Typically eat the 口水雞飯 or the 水煮魚飯. One of the few places in area you can get actually spicy food for take-away.Only problem is they consistently mess up orders (wrong item, forget to pack part of the order), so do always check.

2017-07-10 2811 瀏覽
因為近office, 所以,常常幫襯!為慳$,下午茶時段才來!最欣賞樓上雅座,有蛇竇的格局!又夠隱蔽!食品: 下午茶套餐,包括:生煎包,外皮柔軟,底酥脆,包皮薄,餡料多,菜比例多,肉少,恰到好處!正!擔擔麵,一大碗,麵弾牙,湯夠濃,夠辣,夠勁度,不嗆喉!好正呀!隨餐凍飲,不另加收費,洛神花茶,夠凍,夠味!$34,中上環區,抵食!
食品: 下午茶套餐,包括:
隨餐凍飲,不另加收費,洛神花茶,夠凍,夠味!
$34,中上環區,抵食!
2017-05-10 2642 瀏覽
OT到深夜,隨機見到街頭兩間餐廳有開, 因為第一間太多人了, 所以入依間.order 左條魚試 (其實有二人餐, 但兩條仔order二人餐好似.....)魚算新鮮, 味道坦白講係得 lol老老實實,環境和味道完全唔成正比 ! =_=皮好脆, 湯係濃要飯, 配菜入味 !我未試過這種魚鍋,但味道確實不錯 !環境/服務........ emmm........ well...不提也罷 ...
魚算新鮮, 味道坦白講係得 lol
老老實實,環境和味道完全唔成正比 ! =_=
皮好脆, 湯係濃要飯, 配菜入味 !

我未試過這種魚鍋,但味道確實不錯 !
烤魚
2017-05-08
$100 (宵夜)
烤魚
  • 烤鱼