2019-02-20 358 瀏覽
年初三約埋一大班朋友去食飯,呢碟蒸頭腩肉質鮮嫩,而且一啲都唔腥,平時唔多鐘意食魚都覺得好食👍🏻呢碟蒜蓉粉絲蒸扇貝勁足料,竟然有埋金菇,金菇同粉絲索曬蒜蓉味同扇貝嘅鮮味,而且粒粒扇貝都大大粒,我比98分!魚香茄子煲雖然煮得唔係好淋,不過味道搭救,叫嚟送飯一流!呢碟沙拉豬扒酸酸甜甜夠晒開胃,而且冇骨,大人小朋友都一樣啱食,重點係豬扒好淋,而且入晒味,正!呢味係鋪頭推介嘅天下第一雞,同平時食嗰啲雞唔同嘅係呢隻juicy好多,肉質都好嫩。 BB鴨,皮脆肉嫩,唯一可以挑剔嘅就係瘦咗少少不過反而佢最聞名嘅招牌豉油撈飯竟然比以前差咗,以前嘅豉油撈飯豉油味係明顯有煮過,食落勁香豉油味加軟綿綿熱辣辣嘅白飯就算冇餸都覺得好好食,不過而家嘅豉油撈飯嘅豉油就好鹹,就算撈勻左食到底都鹹到食唔落。價錢$30一碗就覺得貴左少少。
年初三約埋一大班朋友去食飯,
魚香茄子煲雖然煮得唔係好淋,不過味道搭救,叫嚟送飯一流!

BB鴨,皮脆肉嫩,唯一可以挑剔嘅就係瘦咗少少

2019-02-07
團年飯
  • 豉油撈飯
  • 沙拉豬扒
  • 蒜蓉粉絲蒸扇貝
2019-02-10 330 瀏覽
朋友約左昵區晚飯,話呢間小菜吳錯,甘又去試下,都坐滿曬人,幾犀利。————————————————————-@燒腩仔——呢個好掂,肉嫰皮脆,塊皮脆到咬落口卜卜聲👍————————————————————-@天下第一🐔——-味道其實係用沙薑味做出來,味道做得吳錯,🐔都夠滑,呢個名真係吸引到人食😂————————————————————-@容記第一咀——好大粒既墨魚咀,(SO)炸成脆卜卜,味道都吳錯,而家好小地方食到甘大粒既墨魚咀👍————————————————————@魚香🍆茄子煲———呢個差D,食吳到有咸🐟香味,茄子🍆味道過咸,但不是咸🐟味的咸,落味重手左咸😨————————————————————-@小炒王———昵個都係麻麻,韮菜無問題,🦐乾,土尤,炒得太乾過硬🙄🙄————————————————————-@蒜茸開邊蒸🦐———味道ok,但🦐有D無問題,有D就梅左不夠新鮮😫😫————————————————————食物整體上都👌服務都幾好😊
————————————————————-
@燒腩仔——呢個好掂,肉嫰皮脆,塊皮脆到咬落口卜卜聲👍
————————————————————
————————————————————
食物整體上都👌
服務都幾好😊
天下第一雞
2019-02-08 196 瀏覽
年初二周圍揾可以食團年飯嘅小菜,好多中菜都好重視新年都無開,難得揾到一間係深水埗仲會開嘅小菜!係大排檔個種,啲海鮮唔貴,但我地兩個人就無叫海鮮。叫左三個餸,一個例湯!叫左個豆鼓靈魚油墨菜,都唔算油,okay wor,又大碟!因為通常豆鼓靈魚都偏油,特別係大排檔。本身都想叫乳鴿,好似幾抵,$48一隻!但最尾叫左個好似okay嘅椒鹽珍干,但黎到又一般...呢個比較油,同埋佢炸得唔夠脆同炸得唔夠耐,麻麻地...個湯都okay,中意蓮藕!
個湯都okay,中意蓮藕!
2018-12-09 569 瀏覽
深水埗福華街嘅街坊小店, 晚飯小菜都幾出名㗎, 不過未有機會試。 今次趁機會過嚟食個午飯, 試試啲手勢係咪真係咁得先。呢度環境算寬闊, 但都仲算坐得舒服。係一般少菜飯店嘅格局, 唔會話好高級。有親切感, 有人情味, 照顧周到, 有傾有講。一坐低, 一人一碗例湯, 真材實料, 煲咗好多個鐘頭, 完全冇味精, 夠火喉。<豉椒排骨河> 夠分量, 夠鑊氣, 排骨鮮味, 河粉嫩滑。大師傅手勢: 個芡汁煮得厚薄適中, 調味亦啱啱好。<牛肉炒麵> 個份量大到差啲食唔曬, 十分之抵食。當中嗰個白菜嘅份量, 差唔多等於炒一個例牌咁多。牛肉鮮美, 炒麵炸得脆樂樂。芡汁都係唔使講 - 好掂!<凍檸茶> 及 <熱奶茶> 水準不遜色於茶餐廳, 好味。

例湯

牛肉炒麵

<凍檸茶> 及 <熱奶茶> 水準不遜色於茶餐廳, 好味。
凍檸檬茶

熱奶茶

2018-12-08
例湯
牛肉炒麵
凍檸檬茶
熱奶茶
2018-11-22 470 瀏覽
蒜蓉粉絲蒸聖子:聖子好大隻,我覺得蒸到過左龍,好un,蒜蓉粉絲味道ok既乳鴨:28蚊呢個價錢嚟講叫合格羊腩煲:羊夠蘇,味都濃,可惜用羅白代替左馬蹄,感覺有d失色燒肉例牌:皮脆肉肥,肥膏多過肉,食兩三件就好滯了
蒜蓉粉絲蒸聖子:
聖子好大隻,我覺得蒸到過左龍,好un,蒜蓉粉絲味道ok既

乳鴨:28蚊呢個價錢嚟講叫合格

羊腩煲:羊夠蘇,味都濃,可惜用羅白代替左馬蹄,感覺有d失色

燒肉例牌:皮脆肉肥,肥膏多過肉,食兩三件就好滯了

2018-10-30 1888 瀏覽
有次本來計劃想吃甜湯米綫,但是後來加插了另一位友人,因此就一起到小菜館找找看。看見中央飯店重開,但是內進,感覺好像江湖的酒家,因此結果又離開了。後來又想起,《新容記》的小菜好像是近年在深水埗吃過最為美味的,於是便前來了新容記。看似門口有不少客人在等位,但是查詢之下就獲得安排入座,確是小確幸。上次吃過之後,就有兩個菜式深刻烙印在腦海,其中一個是燒腩,另一個就是天下第一嘴。原來燒腩分開例牌和更大😯的,但例牌的份量也不少,如果酒樓平日的份量叫做一條,他這裏的例牌就有三條,而且每一件都比酒樓午市點心的還要大。不知怎的,燒肉下面的肉,好像縱橫交錯,最瘦的部份,也非常之軟林鬆化,很容易可以拆開,中間有夾雜着肥膏,起初夠熱的時候,混和肥膏與瘦肉一起吃,相當可口,放涼了,吃肥膏就當然會有些少膩口。還有面頭那脆卜卜的豬皮,不是普通的脆,而是又厚又有焦香的脆豬皮,再加埋下面幾層肉,簡直相當可口。天下第一嘴,沒有上次來吃那麼薄皮,而且,不知為何,這兒的第一嘴,總是炸得比較暗淡,不像另外一間《容記小菜王》那般,新鮮炸完出來還保持金黃的顏色🤔,這兒的就比較暗淡。但是溫度還是夠熱,而且內裏的墨魚咀夠大顆,咬下去相

看見

上次吃過之後,就有兩個菜式深刻烙印在腦海,其中一個是
燒腩,另一個就是天下第一嘴。

原來
,而且每一件都比酒樓午市點心的還要大。

不知怎的,
燒肉下面的肉,好像縱橫交錯,最瘦的部份,也非常之軟林鬆化
,放涼了,吃肥膏就當然會有些少膩口。

還有面頭那脆卜卜的豬皮

,咬下去相當之有嚼勁。

吾等本來點了
蒜蓉蒸勝瓜,但是在老闆不停推祟之下,就改為
啫啫炒芥蘭,他說因為蒜蓉蒸勝瓜比較清淡,就只是蒸出來的味道。

啫啫煮通菜就會比較有鑊氣,以鍋仔拿來,鑊氣比較強勁,但是份量不太多,肉粒以及蝦米反而比較多

另外還有一點就是
蒜蓉蒸開邊蝦,其實是在老闆極力推薦之下,才勉為其難的順應其意思的菜式。

由於我們向來在土瓜灣的《九記》,已經經常吃到這個菜式,那兒處理登峰造極,好像不太需要在這兒又吃。這兒的
蝦不太大,蒜又偏熟不算香極
,本身亦都有幾個其他心儀的菜式,但為免將老闆的意思一一推掉,只好叫了一碟

這個故事的教訓大家,除非你有很多人來,就可以順應店員或者老闆的意思,點一碟兩碟他推薦的菜式;如果顧客都不算太多人,只是兩三個人的話,最好都是跟隨自己的意願落單吧,才不會後悔🤔。

結果,這次吃了四碟小菜,幾罐可樂,都要每人超過$150的小費消費,如果以這些小菜店來說,的確四至六人會比較好,可以多試幾樣菜色,攤分起來也比較划算。

老世服務態度一流,平易近人,客人感覺舒服開心,點菜時推薦多種菜色,菜色種類多,推薦生炒骨同啫啫雞煲,啫啫雞煲雞肉夠入味,雞肉夠滑,菜色夠地道,要再嚟多次去試埋嗰燒腩仔!
  • 啫啫雞煲
2018-10-23 499 瀏覽
素聞新容記的燒肉十分出色,故特意前來用膳,餐廳地方大又乾淨企理,叫了幾道菜式:燒肉、燒汁牛仔粒、西蘭花帶子、粟米斑塊、椒鹽九肚魚、蠔餅燒肉外脆內軟又入口即溶,其他菜式份量大、味道十足又有鑊氣。十分值得推薦!
素聞新容記的燒肉十分出色,
故特意前來用膳,
餐廳地方大又乾淨企理,
叫了幾道菜式:
燒肉、燒汁牛仔粒、西蘭花帶子、粟米斑塊、椒鹽九肚魚、蠔餅
燒肉外脆內軟又入口即溶,其他菜式份量大、味道十足又有鑊氣。
十分值得推薦!
  • 燒肉
2018-10-23 358 瀏覽
今次係第二次嚟新容記食飯,食物質素好好,蠔餅整得好好食,椒鹽白飯魚都好正,特別係燒肉外脆內軟。老闆都好好人,見我哋係學生俾咗折扣我哋同埋有俾介紹我哋!下次一定會再嚟!!!
2018-09-13 674 瀏覽
約左幾個舊同事去食飯,佢地話哩間小菜好出名,我自己未曾聽過,點左墨魚咀,咬落去幾有口幾香口,馳名燒腩仔,同事話哩個必食,又真係好脆,怕肥但都忍唔住口,仲有叫碟通菜。
2018-09-08 541 瀏覽
七點左右黎到,安排左二人檯都幾好,食小菜都有細檯仔地方唔大,成間鋪差唔多座滿人了,不過環境一D都唔嘈喎叫左椒鹽鮮魷 $98 , 炸粉好薄鮮魷唔Un的,幾好食!不過佢又無落炸蒜同辣椒甘,唔惹味的同埋個汁比得勁少豆豉鯪魚炒油麥菜$68 ,都算幾多,不過唔算炒得好有鑊氣招牌沙拉豬扒 $88 ,好淋好可惜唔係將D豬扒撈均晒沙律醬的我就覺得好一般另外叫左兩個白飯同兩罐汽水埋單好似 $ 324左右。另外員工都幾好人同有禮貌見我座緊圓凳,過黎話轉張有椅背的比我
七點左右黎到,安排左二人檯
都幾好,食小菜都有細檯仔

地方唔大,成間鋪差唔多座滿人了,
不過環境一D都唔嘈喎

叫左椒鹽鮮魷 $98 , 炸粉好薄
鮮魷唔Un的,幾好食!不過佢又無落炸蒜同辣椒甘,唔惹味的
同埋個汁比得勁少
豆豉鯪魚炒油麥菜$68 ,都算幾多,不過唔算炒得好有鑊氣

招牌沙拉豬扒 $88 ,好淋
好可惜唔係將D豬扒撈均晒沙律醬的
我就覺得好一般
另外叫左兩個白飯
同兩罐汽水

埋單好似 $ 324左右。
另外員工都幾好人同有禮貌

見我座緊圓凳,過黎話轉張有椅背的比我

2018-08-22 611 瀏覽
容記係深水埗都算出名,雖然早幾年好似話轉左手,但依然人流不減!今次同朋友小聚都過左黎食飯,等左半個鐘左右終於有得入,大熱天時都咁多人冒汗排隊,可見口碑不錯!嘟嘟雞必點! 呢度既嘟嘟雞煲會放豬潤,豬潤厚薄適中唔會太老之餘仲入哂味,除左豬潤本身甜美,仲有雞汁味,超正!雞方面今次全部雞翼位黎,算唔上啖啖肉,但都有肉食,雞整得幾滑幾甜魚香茄子配飯一流,但略兼佢味道唔夠濃,我比較鐘意咸d重口味d,咁先好送飯!!椒鹽鮮魷,我對魷魚一般般,食落幾香幾彈牙既,少少魷魚味,重口味既我覺得有點淡口菜餔煎蛋,夠大份,食落夠香口,但菜餔有點太大粒。同埋煎得唔夠燶,我食開鍾意燶d脆d呢個因為菜餔多,所以較咸,岩我!!比魚香茄子更好送飯椒絲腐乳炒通菜,呢碟真係獲氣十足!!!!!唔需要特別,普普通通炒出黎已經好好味! 獲氣勁,夠哂香口,加上少少腐乳,味道更香!!
嘟嘟雞必點! 呢度既嘟嘟雞煲會放豬潤,豬潤厚薄適中
唔會太老之餘仲入哂味,除左豬潤本身甜美,仲有雞汁味,超正!

呢個因為菜餔多,所以較咸,岩我!!比魚香茄子更好送飯
椒絲腐乳炒通菜,呢碟真係獲氣十足!!!!!
  • 嘟嘟雞煲
  • 椒絲腐乳炒通菜
2018-07-25 778 瀏覽
今日去咗間新容記既飯店食飯女朋友話呢間幾好味喎佢話想食呢間所以今晚就揀咗呢間黎啦好近地鐵站既位置都幾方便既我地叫咗個陳醋骨個陳醋骨酸酸甜甜咁味道OK既同埋都幾大舊下啖啖肉之後有個秘製可樂餓甜甜地咁冇乜特別既同埋浸得比較耐咁肉質有啲鞋口感唔係幾好叫咗碟花甲味道可以都算幾鮮所以呢碟餸都幾搶手最快比我地食晒先腐乳通菜我覺得唔好食啲菜又梅咁又有冇乜味燒腩仔最好味呢個脆脆地既皮得幾好味但好肥不過間嘢環境比較差同埋都比較污糟下
今日去咗間新容記既飯店食飯女朋友話呢間幾好味喎

不過間嘢環境比較差
同埋都比較污糟下
2018-07-13
2018-04-21 1069 瀏覽
去開深水埗,老婆想食炒餸飯,石硤尾街×菜王,要等位,所以決定去新容記小菜王。唔駛等,搭枱。無所謂。叫咗個小炒王,同涼瓜炆倉魚。先嚟小炒王,即係蝦干,豬油渣炒韭菜花。一個字咸。蝦干同豬油渣炸到過晒火,乾過薯片,完全唔似食蝦干,加D類似XO醬炒到韭菜花濕立立。唔好食。第二碟涼瓜炆倉魚,不過不失,涼瓜好味,因為新鮮切落去煮,倉魚炸過,加返個豆豉獻汁。不過都係偏鹹。這家小菜,真心的送啤酒就啱,食飯就免了。小炒王68涼瓜炆魚128白飯10最有趣的是要加一
這家小菜,真心的送啤酒就啱,食飯就免了。
小炒王68
涼瓜炆魚128
白飯10
最有趣的是要加一
2018-03-08 898 瀏覽
新年過後與 buddy 兄弟們相約飯聚,來之前已經在網上查好必食項目先來一個 "容記第一咀" 炸墨魚咀;跟住再來 "可樂鵝" 真的好味,但有一點靱因為本人愛吃冧,但肉味甜甜地跟著就來陳醋骨和鹹魚肉餅煎也不錯的呢!最後是啫啫芥蘭同豉油撈飯。值得一提豉油撈飯出色

先來一個 "容記第一咀" 炸墨魚咀
;
跟住再來 "可樂鵝"
真的好味,
但有一點靱因為本人愛吃冧,但肉味甜甜地
跟著就來陳醋骨和鹹魚肉餅煎也不錯的呢!
最後是啫啫芥蘭同豉油撈飯。值得一提豉油撈飯出色

燒朒仔
鹹魚肉煎餅