2016-08-17 2365 瀏覽
omakase是絕對的用心之作,謝謝chef特意將魚生切開一半,可以讓我同一時間品嚐生吃和炙燒的口味!燒過的魚生那魚油更令人回味。一坐下來當然點了我最喜愛的梅酒,接下來便開始了前菜,然後廚師便為我們製作今晚的豐富日式料理。特別一提的是那蝦是新鮮得會動的,實在是太新鮮了吧!推介一試
2016-08-17
薑味雪糕
2016-06-30 2049 瀏覽
The quality of food does not reflect the high prices it charges. The decor the restaurant is good but the environment outside is not inviting being on a street full of garages. The quality of food was ok, however only some of the food reflect the price tag.Out of the 6 items I ordered 2 were out of stock (the waitress only told me it was out of stock 10mins after ordering, so i guess their communication is not up to high price standards. Also I overheard the waitress said that there were many mo

Out of the 6 items I ordered 2 were out of stock (the waitress only told me it was out of stock 10mins after ordering, so i guess their communication is not up to high price standards. Also I overheard the waitress said that there were many more food items unavailable).
I ordered a piece of fatty tuna priced at ard $100 per piece. I could not believe the chef took it out from a freezer and defrosted the tuna in front of my eyes. Furthermore when it was served to me it was still slightly frozen. Also from my own experience, the quality of the piece of "fatty" tuna does not warrant its price tag. the fried fish bone was good and the salmon sushi was ok.

In summary, it is too expensive for what it serves.
2016-06-02 3362 瀏覽
這家店開了一年半,我這個荃灣人還是第一次來試,真過份!這家店是偏了一點,而樓上大廈正在維修,不熟這裡真的是會錯過了它的存在。店內裝潢簡潔清新,地方不大但不像外邊如尖沙咀的日木料理店子小得人貼人的感覺,這間店很舒適,夠寬落。在門口看餐牌時,侍應推介刺身套餐。其實我比較喜歡壽司,不過一場黎到都想試左最出名既野食先。我們二人便點了露之森套餐。先來六款刺身,分別有碟魚,真鯛,深海池魚,目仁奈,吞拿魚和北海道海膽。全新刺身都非常新鮮,鮮甜。沒加檸檬汁也覺新鮮。吃完刺身已經很滿足,再來三客壽司,實在是大滿足。三文魚子丼份量大,魚子鮮甜有咬口。蜆清湯無比鮮甜,蜆肉肥美且很新鮮。天婦羅北較一般,本身也不太喜歡吃炸物。但仍可以一試。結尾以雪糕和生果作結,太完滿。跟師傅聊了一會,很欣賞店主對食物品質的要求。這個地點是很吃虧,但店主沒有調底質素減價去吸客。反而堅持食物質素來留住懂得欣賞的客人。這就是香港精神吧!極力推薦這間餐廳,我也會繼續支持的。
這家店開了一年半,我這個荃灣人還是第一次來試,真過份!
我們二人便點了露之森套餐。
野菜沙律
壽司,三文魚子丼
蜆清湯無比鮮甜,蜆肉肥美且很新鮮。
蜆清湯
天婦羅北較一般,本身也不太喜歡吃炸物。但仍可以一試。
天婦羅秋葵和小洋蔥
天婦羅
結尾以雪糕和生果作結,太完滿。
袖子雪糕
飯後果
極力推薦這間餐廳,我也會繼續支持的。

2016-06-01
野菜沙律
壽司,三文魚子丼
蜆清湯
天婦羅秋葵和小洋蔥
袖子雪糕
2016-04-04 3366 瀏覽
初次認識《料理処:森》是被其性價比高的招牌 <衘前晚膳> 所吸引,晚市吃足8道菜有齊前菜、漬物、刺身、壽司、揚物、煮物、飯類及果物,只花$280。賣相擺盤絕不敷衍,是間位於荃灣暗黑車房街中閃亮的日式料理店。事隔一年,桃花依舊,<衘前晚膳> 卻不翼而飛!現在晚市若要坐到板前進餐,設有最低消費$500位。難得相約同是魚生愛好者的日控朋友聚餐,當晚爽快地答應一同前往,初次首嚐餐廳的廚師發辦Omakase。在港吃Omakase一般動輒都要過千元,這裏卻低至$500,另有$600、$700、$800及$1,000四種選擇。蔡瀾先生說過,「日本東西一分錢一分貨,要就不吃,吃的話,吃貴的。」$800跟$1000的Omakase 毫無疑問最吸引我倆,由於新鮮活龍蝦不是我杯茶,當晚最終選了$800的廚師發辦。Omakase 的食物內容因應時令決定,嚐味更分先後次序,由淡至濃,絕對是壽司師傅的精心安排,沒有不坐到板前吃的道理。未吃前菜,餐廳仿效法國菜,為我們奉上餐前小食,這道日式amuse bouche味道雖無甚特別,但足已過過口癮。前菜 <豆腐沙律> 貼上
初次認識《料理処:森》是被其性價比高的招牌 <衘前晚膳> 所吸引,晚市吃足8道菜有齊前菜、漬物、刺身壽司、揚物、煮物、飯類及果物,只花$280。賣相擺盤絕不敷衍,是間位於荃灣暗黑車房街中閃亮的日式料理店。
前菜 <豆腐沙律> 貼上金箔登場,平凡中帶點不平凡。沙律清新爽口,加上脆條,口感豐富。
刺身 <魚太> 即是石班魚,每片晶瑩透光,師傅雖然年紀輕輕,但刀法可見一斑。魚身淡薄無味,帶些韌度,配上微酸的醬汁,作位首輪上場刺身不錯。
<真鯛> 鯛魚魚身不算甘香,魚皮被認為最美味的部位,友人喜歡咀嚼這些帶硬度的魚皮,凹凸不平的魚皮卻令我有些雞皮疙瘩。
<北寄貝> 已經第二次吃活北寄貝,爽甜帶海水鮮味,沒有失望。
<深海池魚> 魚肉爽囗,細心慢嚼後,魚味慢慢滲出,可惜帶筋。
<牡丹蝦> 肉厚鮮甜,口感黏滑。
<黑睦>
<中拖羅> 沒有大拖羅的入口即化,魚脂魚香僅合乎期望。
<炸蝦頭> 師傅因應我們的要求把牡丹蝦頭給脆炸了,蝦膏變得更香囗美味。
<蜆湯> 蜆肉夠大隻,但湯頭過咸,失敗之作。
<松葉蟹腳> 蟹腳花紋優美,肉質綿密,帶有絲絲的蟹鮮味。
<目仁奈> 從九州來的魚,魚味較重。
<日本北海道海膽> 橘色的色澤已相當吸引,可惜甜度欠缺,沒有令我瞬間感動。
<左口> 經過師傅噴槍炙燒,魚肉油脂和蔥香油香在口腔裡蔓延,教人口水直流。
吃完鮮味十足的魚生刺身,輪到香脆可口的天婦羅時間。師傅根據本人的喜好要求,做出一碟炸喜知次,其餘的還有炸蕃薯、炸海鰻跟炸大蔥。
吃過一次仰貴的夢幻之魚喜知次後,一直眷戀其滑溜濃郁的魚脂魚肉,可惜體形細小的喜知次味道淡薄,用粉漿脆炸過後,肉質扎實,跟一般炸魚分別不大。炸海鰻帶魚腥更覺失望,其他的不過不失。

縱使肚子已經撐不下,也不能錯過來自日本的果物,當晚吃的梨跟火龍果清甜得很。
最後的蕃薯雪糕真材實料,淡淡的蕃薯味雪糕,混入粉甜的日本蕃薯粒,真想再續一球。
每件魚生吃的都是時價,影響著整頓廚師發辦的性價比。難怪新聞也報導過,台灣有人到不熟悉的壽司店,收費遠超想像,投訴感覺被人任魚宰割。租金上漲確實對不少老店、小店構成壓力,有時將貨就價也是無可奈何,雖然性價比高的衘前晚膳已被淘汰,至少還吃到大眾化價錢的廚師發辦,算是荃灣區內有素質的日式料理店。

2016-03-12
1K
2016-02-10 2345 瀏覽
荃灣車房壽司在區內都算出名,是區內少有提供高級 Omakase 的壽司店。今天 PJ 專誠來拜訪吃個 lunch,試過有水準,便打算再來吃 "森" 的 Omakase。Lunch menu 選擇多,阿P點了Grill Seared Sashimi over Rice ($138) 而我就要了 Deluxe Sushi Platter ($198 / 12 Variaties of sushi),試一試師傅的功架及這裡的食材是否用心。基本上 Restaurant Mori 的午餐定價由$78-$198元不等,價錢絕對不貴,但又未致於平宜。午市的魚生質素是可以的,但壽司及米飯的水準尚有很大的進步空間。阿P的 "Grill Seared Sashimi over Rice" 一上桌已看得我摸不着頭腦,那說好的 "Grill" 往那裡跑了?問了 Sushi Bar 的師傅,他們異口同聲地說此井飯一直都不會 Grill 的....謎底終於揭曉....原來 menu 上的英文是錯誤的,very misleading 啊!刺身也沒問題,阿P照吃可也...這魚生飯賣相對板,但那飯碗的體積比中環那些高級
北海魚生井
刺身也沒問題,阿P照吃可也...這魚生飯賣相對板,但那飯碗的體積比中環那些高級日本餐廳還要細,整體份量偏小。
北海魚生井
前菜是醋醃青瓜,味道爽脆開胃,OK喎...
對於會做Omakase及會席料埋的餐廳來說,這蒸蛋實在做得太求奇了一點,鮮味欠奉,內裡的雞件又乾又鞋口,吃不出是用心之作。
配角未見起色,希望主角交到戲啦...先吃海膽,味道偏甘苦,甜度偏輕,每瓣海膽都好細片,只勝在新鮮。
北海魚生井
三文魚籽味道醃得太甜,完全蓋過了本身魚油鮮味。
北海魚生井
好彩 "帶子刺身"及"三文魚刺身"都厚肉肥美,為此飯保住了3粒星星的打分。
北海魚生井
輪到我的12款壽司併盤,原來是可自選口味的。
我選了海膽、三文魚籽、帶子、吞拿魚、燒三文魚、燒吞拿魚、錭魚、北寄貝、玻璃蝦、蟹棒、石八爪、魷魚。
12件精選壽司
壽司 size 適中,用料方面,單用雙眼去看也能感受到魚生片不夠油潤,但以平均價$20元一件來說,算做交到貨。
下圖是味道較佳的6款壽司
12件精選壽司
以下6款都不太出色,尤其是那蟹棒及石八爪。
12件精選壽司
海膽軍轞壽司份量十足,和剛才阿P的魚生飯一樣,味道偏苦。
三文魚籽軍轞壽司也是味道太甜。
火炙吞拿魚壽司魚脂十足,以Tuna來說,OK。
火炙三文魚壽司比吞拿魚鮮甜,魚油更多,算是最好吃的一件。
吞拿魚壽司所揀選的部位算靚,不會太乾,這件亦可以。
帶子壽司也肥美鮮甜。
錭魚壽司味道好淡而且魚身濕度不夠。
玻璃蝦壽司味道亦淡,蝦身欠彈性。
北寄貝也太硬了吧,亦欠彈性。
魷魚壽司偏鹹,鮮味欠奉。
Menu 上的蟹棒原來是蟹柳...早知就不點了...蟹柳收哂水,明顯放久了...壽司飯也極鬆散,這件真的不及格,只達爭鮮水準。
石八爪壽司也太乾了吧!乾到那八爪魚與壽司飯是黏不住的....
對不起,Lunch 的水準實在太普通,沒有讓我想回來吃 Omakase 的衝動。
2016-02-07
2016-01-01 1810 瀏覽
角切海鮮井定食Assorted Diced Sashimi Over Rice $88傳說中荃灣既 隱世日本餐廳 今日一試果然名不虛傳~😝😝 角切聽落好❓❓,其實就係切到粒粒海鮮定食,有 八爪魚 三文魚 櫻花蝦 鮮帶子 魚子 全部都好新鮮😆,最驚喜係魚子,真係好 鮮甜 😍😍😍 第一次食到咬落香甜而無任何海鮮腥味既魚子,估唔到荃灣都有咁高質素既日本料理👍👍😝 wasabi 都好正,應該係用真既山葵磨成,食來嗆鼻得來好香,少少一舊已經足夠啦😁😁 定食仲有蒸蛋 沙律 味噌湯 同前菜 但份量真係偏小,👩女仔可能剛好,但👨男仔應該唔多夠飽因為我太鐘意魚子,下次再來可能會食番三文魚親子井 ps呢度有d菜式名幾特別,例如精製天重😸,其實就係天婦羅定食lunch set 免加一,上面2個定食都係$88hk foodie: hunger.food (ig )
角切海鮮井定食

傳說中荃灣既 隱世日本餐廳
今日一試果然名不虛傳~😝😝

全部都好新鮮😆,最驚喜係魚子,真係好 鮮甜 😍😍😍

定食仲有蒸蛋 沙律 味噌湯 同前菜
但份量真係偏小,👩女仔可能剛好,但👨男仔應該唔多夠飽

因為我太鐘意魚子,下次再來可能會食番三文魚親子井

lunch set 免加一,上面2個定食都係$88

hk foodie: hunger.food (ig )
  • 刺身
2015-11-29 2167 瀏覽
靜靜的車房街裏隱藏著環境舒適的-"料理処:森"。男友在附近工作,無意經過發現了這間與旁邊車房格格不入的日本餐廳。今天他帶我來一試午餐。評語:環境和食物賣相一流,但味道一般。
2015-11-27
2015-11-16 1823 瀏覽
一個又買唔到樓,又唔肯睇少場戲同去少次日本既廢青,下個月又去多次日本自由行,出發前,約埋朋友仔一齊商討一下行程,特登搵返間日本菜,襯返個theme! 餐廳喺享和街,離地鐵站較遠,其實係喺荃灣廣場、荃灣大會堂果邊。餐廳一帶係一堆舊樓、車房、寵物店,最近開左一d cafe 同靚靚甜品舖...格局是否似曾相識?bingo! 假以時日,或者會變成大坑!餐廳細細,只有10個座位圍住料理桌,可以睇到魚生處理(包括煎皮拆骨!)、製作壽司等過程。一坐底,店員就送上開胃小食同熱茶,餐具富日本簡樸美,開胃小食係一小塊漬魚同一d漬青瓜,唔會太酸同咸,好食。店員喺我同朋友打完招呼後,為我地送上餐牌同介紹是日精選,由於大家放工都攰,唔想諗,所以叫左set dinner (2人份量).漬物盛牛蒡係最快KO晒,因為好似好健康ma~ 青瓜有d太酸,黃蘿蔔無試(本身唔鐘意食),橙橙紅紅果粒唔知係乜,薯片味,我個fd食曬~前菜清煮小芋肉圓 野菜梅果醬沙律賣相極吸引,味道亦然!小芋肉圓其實味道沒有太大驚喜,就是as expected 的味道,沒期望亦沒失望。野菜梅果醬沙律則極好食!當中有菇、蕃薯和南瓜,全部切成差不多形狀大

漬物盛

清煮小芋肉圓 野菜梅果醬沙律
賣相極吸引,味道亦然!
野菜梅果醬沙律則極好食!當中有菇、蕃薯和南瓜,全部切成差不多形狀大小,應該是先炒(係ar~ 呢個沙律係熱ga !) ,再掛上梅果醬,酸酸甜甜,味道極佳!推薦!

月見之刺身壽司盛 - 刺身
刺身新鮮肥美,厚切口感很好!

月見之刺身壽司盛 - 壽司
沒有想到跟餐壽司居然有5件(每人),雖然飯量比一般少,但壽司師傅可是在你面前即做,保證新鮮!
至於味道,刺身新鮮美味,但飯醋的份量稍多,酸味過重。

清口小食 林檎紅酒漬
蘋果爽甜,有點點紅酒香但沒有一點酒精味,正!

椎茸燒賣
因為燒賣同鴨都想試,所以店員幫我地安排每樣一人份。
燒賣很濃菇香,中間是彈牙蝦肉,很鮮味。

柚子味噌焗鴨肉
熱辣辣,份量也多。味道香香甜甜,唔"漏",亦無鴨"蘇"味,很好吃!

天婦蘿蝦餅飯
唔油,新鮮熱辣,香脆可口,天婦蘿汁拌飯好正,不過已經太飽,食唔曬d飯做大唗鬼。

旬之蔬果
正常。

總結: 用心小店,一定要支持!
2015-09-25 2365 瀏覽
今次應該係第五次幫襯,每逢有朋友入荃灣約我食飯,都會首選呢間,而且指定坐樓下壽司枱位,貪佢樓底高有落地玻璃,陽光曬入嚟真係好舒服。另一特點佢位於車房街之中,望出玻璃門外前景有餐廳種的花草,後景有隻車房狗輕輕的走過,畫面實為有趣。之前做緊化療唔食得魚生住,餓咗好耐,難得Dolce Vita的俊男主持尊登入荃灣約我食lunch, 當然要食得Dolce啲啦。 今次試火炙魚生Don午市定食($98), 定食包前菜、沙律、蒸蛋同麵豉湯。坐壽司枱一邊欣賞師傅用火槍輕炙新鮮厚切的魚生,一邊呼吸着那淡淡的焦香味,令人食欲大增。火炙魚生飯有三件厚切Toro, 兩件三文魚,火炙程度剛剛好,厚切處理令食客可同時生熟兩種口感。另外我推介嘅仲有切角魚生飯定食($79),材料非常豐富。另外lunch不設加一,平靚正,工作中recharge一流

火炙魚生飯午市定食

另外我推介嘅仲有切角魚生飯定食($79),材料非常豐富。

另外lunch不設加一,平靚正,工作中recharge一流
2015-09-24
火炙魚生飯午市定食
  • 切角魚生飯
2015-09-02 2277 瀏覽
之前有朋友介紹話呢間新派日本菜啲刺身同天婦羅好出色,今晚終於有機會試一試豪食一番。裝修果然有氣派,好高樓底仲有啲好有格調嘅吊燈。經朋友幫手訂位,可以坐到魚生Bar枱,感覺好正。坐低左之後侍應就俾左個Menu我睇,之前朋友講過可以講低Budget叫師父幫手點菜,我就梗係老實不客氣話要刺身壽司同天婦羅,預算700左右啦,之前朋友話呢個價食到好多好野!先黎漬物同沙律,酸酸甜甜好開胃魚生師父就準備左一個刺身碟放左係我個位前面開始上刺身可以近距離睇住師父為自己切魚生,仲可以問佢野添,真係第一次刺身係一件一件咁上,食晒師父先會再切俾我。刺身:金線鯛,平鯛,油真鯛,笛吹,北海道甜蝦,慈魚,老翁,Toro壽司:赤背壽司,燒左口魚壽司,北海道鹽水海膽壽司,燒和牛壽司刺身壽司上完,侍應就送上雪芭同天婦羅醬料,有海鹽同柚子鹽天婦羅都係一件一件上。蝦天婦羅,有埋蝦腳卜卜脆好得意,仲有燒海鰻(穴子)天婦羅同姬小鯛天婦羅食到呢味已經開始飽,好在師父話夠的話可以叫停最後點都要試埋朋友推介嘅炸蝦餅飯有生果或雪榚做甜品朋友無講錯,呢道食野同出面有啲唔同,食物出色之餘仲感受到師父好有Heart,好有水準,一定要再黎。
漬物
先黎漬物同沙律,酸酸甜甜好開胃
魚生師父就準備左一個刺身碟放左係我個位前面

開始上刺身
可以近距離睇住師父為自己切魚生,仲可以問佢野添,真係第一次
刺身係一件一件咁上,食晒師父先會再切俾我。
壽司
刺身壽司上完,侍應就送上雪芭同天婦羅醬料,有海鹽同柚子鹽
天婦羅
天婦羅都係一件一件上。

食到呢味已經開始飽,好在師父話夠的話可以叫停
炸蝦餅傻
最後點都要試埋朋友推介嘅炸蝦餅飯
生果
有生果或雪榚做甜品

題外話/補充資料: 料理長會親自為客人奉上熱辣辣炸起嘅天婦羅,好有心!
2015-09-01
漬物
壽司
生果
  • 蝦天婦羅
  • 姬小鯛天婦羅
  • 炸蝦餅飯
2015-05-24 3370 瀏覽
今日嚟到隱身於車房街嘅壽司店,係荃灣區食少有可以坐吧枱嘅壽司店。坐吧枱可以欣賞師博整壽司嘅過程,係等待美食時最好嘅享受。午市套餐不用加一,$100-200。待應招呼很好,有為客人介紹餐牌,加茶都頗密。火炙魚生丼性價比高。所有套餐包沙律、前菜、麵鼓湯、蒸蛋。麵鼓湯味道不會太鹹。蒸蛋較為失望,可能加得太多水,蒸蛋太稀,食落好水質無蛋味。火炙魚生師博整個時好好睇,大大嘅火焰慢慢將魚生外皮燒熟,逼出魚肉嘅脂肪,令魚生更惹味。有三款魚生,每款有兩件厚切。當中以赤身最美味。師博控制火喉剛剛好,外皮薄薄一層被燒香,内裏肉質仍保留到刺身嘅嫩滑口感。不過有點瑕疵,刺身有根,不能一口咬開肉。有點意外係壽司飯做得不錯,飯嘅軟硬度同醋嘅份量都恰到好處。天扶羅刺身定食就有點失色。看過報導知道師博整天婦羅手藝不錯。天婦羅不錯,可惜没有趁熱食,錯過了好時機。刺身只有幾件,質素麻麻。可選壽司飯、烏冬或喬麥麵,選了喬麥麵,無特别。見有客人叫天婦羅壽司定食同魚生丼好似更吸引,也許是選擇錯誤吧!
火炙魚生丼$98
火炙魚生丼$98
天扶羅刺身定食$108
2015-04-21 3582 瀏覽
今晚為慶祝結婚紀念日同老公搵新野試,睇到openrice食評好好,於是就訂左呢間日本料理店,一入去環境乾淨舒服,侍應幫我地安排左坐bar枱,喺壽師師傅推介下叫左一支威士忌既梅酒,飲落比一般梅酒甜但味道好清新。之後師傅就以每人$600刺身壽司既預算安排不同口味刺身壽司,由淡到濃,沿途會問意見同介紹不同刺身名稱口感,一邊細味每種味道,一邊欣賞師傅優雅既刀功及手藝。再額外叫左2款魚天婦羅同疏菜天婦羅,最後以一碗硯湯結束左美味既一餐。呢間日本料理店服務有一流水準,不時主動加茶加酒清理,非常舒服。
硯湯
燒香魚
2015-04-21
紀念日
2015-04-10 3278 瀏覽
居住荃灣已久,沒想過在車房臨立的享和街中會隱藏了一間日本料理店。最驚喜的是它主打的是精品日本料理,那是荃灣區一直欠奉的。猜不到第一次決心寫食評,就是它所引發的。數次經過這間店都是在晚飯後,所以一直都想找機會試試,今天跟太太都想食日本菜,想起這間店,沒預訂就去了。我們大約7點半到達,店面地方不大,看似經理的店員將唯一剩下的兩個坐位給予了我們。坐下後經理就已經很熱心的給予推介,餐牌上的都是平常的刺身壽司選擇,套餐不多,最吸引眼球的卻是店內黑板上的新到刺身魚種。除了見過的魴鮄,鱸魚,吞拿魚腩,深海池魚,海膽等等,也看到了未知的石池,黑睦,姬鯛,石恆,甚至一種叫'愛女'的魚類。好奇的我倆立刻就想試了。經理對店內出名的食品推介一番之後,年輕的師傅就站在面前詢問我們的飲食喜好忌諱,味道濃淡,刺身壽司還是熟食的比例,還有我們的預想的金額。這完全就是Omakase的做法,想不到在荃灣也有這種店。沒有想過的我們不知如何是好,經理有說過平常客人都會預大約每人$500左右,不過因為什麼都想試,所以就告訴師傅沒有預算,雖然有點害怕變超貴但都想看看師傅會怎樣做。一開始經理已送給我們一些枝豆和前菜,接著師傅開始在

猜不到第一次決心寫食評,就是它所引發的。

一開始經理已送給我們一些枝豆和前菜,接著師傅開始在我們面前準備刺身,由淡到濃,師傅說著就放第一件刺身我們面前的碟上。

刺身上碟的順序是:
愛女—石池—魴鮄—鱸魚—姬鯛—活北寄貝—石恆—黑睦—北海道牡丹蝦—深海池魚&吞拿魚腩

刺身後師傅說做幾件壽司做結尾,就順序做了:
左口魚壽司—北海道海膽壽司—三文魚子壽司—燒鵝肝壽司

最後還有個大貝蜆麵豉湯,水果及雪糕。

刺身真的很鮮很美味,特別喜歡師傅用淡到濃的次序,完全感受到每種魚類的味道及分別。最深印象的是黑睦,因為師傅還特地將魚皮輕輕燒一下,令味道更有層次感。太太特別喜歡活北寄貝,它那種獨特的鮮甜真的難以言語形容,一試難忘。

壽司的話,最驚喜的是左口魚,雖然平常都食過,但這個感覺有點不一樣,也不知怎形容.......大家還是試一試吧。唯一覺得不太重要的是鵝肝,可能因為本身我倆並不太喜好,也預想不到會有這個。雖然是在最後一個上,但還是有點膩。

一直以為在服待我們的師傅是總廚,離開時卻發現原來他只是副總廚,負責天婦羅的師傅才是餐廳的總廚。下次一定要試它出名的天婦羅~~

總結的話,很難得在荃灣能找到這類日本餐廳,能帶給客人一種貼心的日本式料理,實在值得推介。

完。
  • 北海道牡丹蝦
  • 左口魚壽司
  • 大貝蜆麵豉湯
2015-03-25 3014 瀏覽
當晚一班朋友飯聚,到了其中一位朋友介紹的這家日本料理。入門口感覺非常特別,一排生Bar枱,環境裝修好有氣派。但因為朋友訂左VIP房,今次無緣坐樓下魚生bar枱。VIP房喺餐廳樓上,可以坐8-10人左右,有張長木枱幾特別。大家坐低之後就開始飲酒,而點菜方面都唔使憂心,朋友同料理長講"有咩好野就出啦",我都係第一次唔使諗食咩好。前菜,侍應小姐教由淡到濃咁食過去刺身好新鮮,仲有喜之次添,唔係咁易食到。小食南瓜Pizza,呢個應該係Fusion Dish黎,好好味!北海道海膽,正!正!正!魚天婦羅朋友極力推介,粉好簿,呢位師父天婦羅有一手。墨魚天婦羅南瓜蕃薯天婦羅海鹽同柚子鹽,柚子鹽好好味飲飽食醉
前菜
前菜,侍應小姐教由淡到濃咁食過去
刺身
刺身好新鮮,仲有喜之次添,唔係咁易食到。
小食南瓜Pizza
北海道海膽
北海道海膽,正!正!正!
蝦天婦羅
朋友極力推介,粉好簿,呢位師父天婦羅有一手。
海鹽同柚子鹽
海鹽同柚子鹽,柚子鹽好好味
飲飽食醉
題外話/補充資料: 朋友真係好介紹,環境服務食物都好出,色兩三個可以坐魚生bar,一班人可以坐房,門口可以泊車。不過料理長話最好預早訂位,因為都幾Full下。
2015-03-23
小食南瓜Pizza
蝦天婦羅
海鹽同柚子鹽
  • 天婦羅,刺身
2015-03-20 2454 瀏覽
朋友請食BIRTHDAY 飯, 因見食評唔錯, 高高興興BOOK 左此是晚去到. 因樓下無位,就安排上2樓第一感覺是嘈....最近梯樓位有一張檯 (是其中師傅的親友吧) 說話很大聲加上樓底較矮, 回音勁大第二 , 一直有一些飛飛圍我們的檯第三, 落單亂, 沒有給我們落齊ORDER , 一味只叫我地ORDER 套餐 , 我們叫了卻漏了散叫東西第四 , 食物沒有由淡到濃上檯, 見食評讚跟足傳統, 但我感覺同去左普通連所店一樣食完炸物,再上飯....最後先上刺身.... 食物方面 , 選擇唔選特別多, 酒款卻不少, 喜歡飲酒朋友可以一試以下是SET 及上的次序前食:沒有特別幾好食 , JUICY , 但凍左就麻麻 右邊是甜蕃薯漬物 : 沒有特別出名炸蝦餅飯 : 幾好食, 蝦彈牙, 但太多醬...連我這個無汁/醬不歡的人都嫌多因此較鹹刺身+壽司: 刺身麻麻,壽司只屬一般一位價位 : $280以下是散叫, 我們都覺較出式炸舞茸?($28@)/蕃薯 : 前者本身味淡, 後者甜美海膽一板($110) : 我食唔出有咩味...感覺似食JELLY , 但的確無「腥」味有點失望...或者我不懂食吧壽司 :
是晚去到. 因樓下無位,就安排上2樓

加上樓底較矮, 回音勁大

第二 , 一直有一些飛飛圍我們的檯

食完炸物,再上飯....最後先上刺身....

以下是SET 及上的次序
SET
前食:沒有特別
SET
幾好食 , JUICY , 但凍左就麻麻 右邊是甜蕃薯
漬物 : 沒有特別
因此較鹹
刺身+壽司刺身麻麻,壽司只屬一般

一位價位 : $280

以下是散叫, 我們都覺較出式
炸舞茸?($28@)/蕃薯 : 前者本身味淡, 後者甜美
有點失望...或者我不懂食吧
壽司 :吞拿魚腩軍艦好味$28@ , 帆立貝 ($48@) 夠厚無雪味 , 好食
金龍卷 ($45@) : 即吞拿魚朒加TOPPING係WASABI , 好食, 但同食吞拿魚腩軍艦感覺一樣

共7百多元, 抵唔抵食見人見智
環境服務加食物質數
本人就覺貴了
題外話/補充資料: 雖然WAITRESS 有同我地SAY SORRY , 但明顯TRAINING 唔足, 有幾個問佢是什麼東西 (因MENU 上無圖) , 解釋唔到, 因此我地叫了差不多吞拿魚腩 , 及太亂了食物上檯次序....我是失望因睇了食評才來, 沒有想像驚喜
2015-03-18