今日行山好熱,差唔多28度。我哋由水泉澳邨行上去蝌蚪坪,再去慈雲山。去到獅子亭嘅時候已經好累同埋冇唒水飲。好彩有恆益商店作為補給站。呢度有好多嘢食㗎:-包括豆腐花、菠蘿冰、魚蛋、燒賣、薑汁豆漿、仲有各款汽水。我之前食過佢嘅豆腐花,好滑㗎。不過今次行山過嚟,實在太熱啦!所以想飲番啲清熱解渴嘅嘢。買左紫貝天葵,$15。紫背天葵係中國嘅植物,係屬海棠。具消暑散熱、清心潤肺的功效。味微酸帶甘甜。而且夠凍。喺呢個咁炎熱嘅日子,真係救咗我哋一命。望住呢個靚景,好快就飲晒一支,成個人爽晒👍🏻
今日行山好熱,差唔多28度。
我哋由水泉澳邨行上去蝌蚪坪,再去慈雲山。
去到獅子亭嘅時候已經好累同埋冇唒水飲。
好彩有恆益商店作為補給站。

呢度有好多嘢食㗎:-
包括豆腐花、菠蘿冰、魚蛋、燒賣、薑汁豆漿、仲有各款汽水。
我之前食過佢嘅豆腐花,好滑㗎。
紫貝天葵

不過今次行山過嚟,實在太熱啦!所以想飲番啲清熱解渴嘅嘢。
買左紫貝天葵,$15。

味微酸帶甘甜。而且夠凍。
喺呢個咁炎熱嘅日子,真係救咗我哋一命。

望住呢個靚景,好快就飲晒一支,成個人爽晒👍🏻

外賣自取
紫貝天葵
2020-12-27 1031 瀏覽
終於和兒子行上獅子山,行到上去人好累,中途還要不斷避開車子,我好想找個地方歇一歇腳。上到山頂見到一間商店叫恒益商店,入門口要探測體溫,作普通裝樽裝的運動飲料,15元也不算太貴,商店門外及設有露天樹蔭下有幾張石凳和石椅子,方便客人享用,客人食完整個食物托,給回商店就行了沒有想過12月的豆腐花可以這麼高水準的。非常滑溜的豆腐花,不知道是否會用獅子山的山水去製造,我好後悔應該要食兩碗。黃糖和糖水是自己加的,黃糖也不會太過甜不錯。

沒有想過12月的豆腐花可以這麼高水準的。

黃糖和糖水是自己加的,黃糖也不會太過甜不錯。
2020-03-17 928 瀏覽
今日晏晝由水泉澳經衛奕信徑行到黃大仙/慈雲山一帶 因為天氣好好🌞 所以都流左好多汗水💦落山準備行落去市區既時候 見到恆益附近有幾多行山既人都食緊豆腐花所以我地都忍唔住入去睇下~~一聽到$13一碗個陣有少少猶豫 所以最後3個人淨係買左一碗凍豆腐花試~店內環境非常昏暗所以我地唧完姜汁落完黃糖 就坐左喺恆益對面既小亭食~~豆腐花唔算好滑 豆味都唔重 姜汁姜咪唔出 鍾意姜味要落多少少姜汁啊$13呢個價係唔太值不過喺山上食豆腐花同喺山下食 味道一定唔同☺️
今日晏晝由水泉澳經衛奕信徑行到黃大仙/慈雲山一帶
因為天氣好好🌞 所以都流左好多汗水💦
所以我地都忍唔住入去睇下~~

店內環境非常昏暗
所以我地唧完姜汁落完黃糖 就坐左喺恆益對面既小亭食~~
豆腐花唔算好滑 豆味都唔重
姜汁姜咪唔出 鍾意姜味要落多少少姜汁啊

$13呢個價係唔太值
不過喺山上食豆腐花同喺山下食 味道一定唔同☺️
2020-03-10
2017-04-16 1752 瀏覽
今日行到上去, 烏燈黑火, 人又冇, 燈又冇.  門口幾個人坐響度食百福豆腐花.  平時好鬼多人, 見得個阿伯坐門口點左支煙.  仲有幾箱杯面, 但平時排曬響度 d 自家制豆腐花就唔見影.  已經心知不妙.前面兩個師兄叫緊餐蛋面, 老細話冇.  原來比人投訴.  咖哩牛腩飯冇得食了...
2017-04-16
2016-08-16 1685 瀏覽
After a rewarding hike up to the top of Lion Rock, it was good to rest and recharge batteries at this restaurant with a great view, wonderful breeze, al fresco dining and even parking for cars and motorcycles.
2016-08-13
其他
Refrescos
  • Ice  cold  drinks
2015-12-14 1596 瀏覽
上獅子山 行麥里浩徑前係恆益填下肚山水豆腐花 香滑有豆香 味道唔錯 行山一定要食豆腐花 係情意結咖哩牛腩飯 只限星期日 足料 小辣 唔重椰奶味啖啖肉 幾好味星期六日例必座無虛席依家行山既人真係多到你唔信
上獅子山 行麥里浩徑前
星期六日例必座無虛席
依家行山既人
真係多到你唔信
2015-10-16 1156 瀏覽
秋高氣爽,最適合登山了! 雖然天氣不是太明朗,但沒有減卻我們親親大自然的心! 由於最近少做運動,故是次不敢向難度挑戰。簡簡單單的,挑一個難度一粒星好了! (慈雲山->沙田)一個好的早晨,從一個Good Morning 開始! 所以出發前,大家已先吃了一個豐盛的早餐,為我們的旅程作充分的準備! 但當我們開始後不久,便發現山邊一小店人頭湧湧,細看之下,原來大家正在吃豆腐花! 基於羊群心理,我們也因此坐下試一試!我們一行三人,點了兩個薑汁豆腐花及一個普通豆腐花,全部也是熱的!薑汁味道調配得很適中, 不會太嗆, 也不會太辣! 而重點主角-豆腐花,不得了! 豆味香濃,而且非常滑溜,有入口即溶的感覺!這麼好吃的豆花也只賣$10, 難怪店內座無虛席!對我來說, 豆腐花必須配黃糖。 我很喜歡黃糖那種甜得來帶點粗糙的感覺!此店很慷慨,桌上有一大樽, 可以無限添加! 有這個美味豆腐花作為早餐的終結,為整個行山旅程,增添了不少活力。
秋高氣爽,最適合登山了!
雖然天氣不是太明朗,但沒有減卻我們親親大自然的心!

薑汁味道調配得很適中, 不會太嗆, 也不會太辣!
這麼好吃的豆花也只賣$10, 難怪店內座無虛席!
此店很慷慨,桌上有一大樽, 可以無限添加!
2015-10-11
2015-10-03 764 瀏覽
國慶回歸, 我愛這個休息的假日, 但我沒有躺在床上做廢青, 反而去跑了個全馬素來愛跑衛奕信徑的我, 跑的歷程就不多說了, 反正這也不是一篇運動分享 反而越過東洋山後, 在衛徑4盡頭的獅子亭, 一向都是跑者的救命補給地花了近一小時的東洋山之旅, 在此時已經餓透, 立即點了一個餐蛋麵!!餐肉厚厚的, 外皮煎得脆脆, 真係沒懶掉半點功夫; 煎蛋仿做到流心, 浸入湯中吸收了出前一丁的精華, 使普通的餐蛋麵, 在累透的我面前就變成人間極品雖然貴貴的收我$25大元, 但我也是心甘情願

餐蛋麵

雖然貴貴的收我$25大元, 但我也是心甘情願
2015-10-01
$25 (早餐)
餐蛋麵
2015-08-19 342 瀏覽
早一天已決定好的山步行,幾乎因早上的大雨取消,中午吃過午飯後,見雨幾乎停下, 便找一條簡單一點的山路,來個快閃山步豆腐花行。從慈雲山出發,慢行的話大約半小時已見恆益商店,這裡在好天的日子非常熱鬧,今天卻只見一兩個途人和小狗,坐下來吃豆腐花的更只有我們,不過這也動搖不了我們吃豆腐花的雅興。不消一刻豆腐花已在眼前,豆腐花已加了糖水,入口夠凍但不夠滑,可能是今天人太少雪得太久的關係, 而口渴的我連吞帶倒的吃了半碗,才驚醒要加黃糖,不過其實也夠甜的,加了點糖便更快的吃到見底。吃過豆腐花坐了一會洗了面,人也開始精神起來,是時候往山下的目的地去了。
2015-04-09 279 瀏覽
行完山嚟到沙田坳山腳既恆益商店,係一間士多,出名既豆腐花有凍有熱。我叫左$10一碗既凍豆腐花。豆腐花凍凍地好啱行完山出完汗食,幾香豆味,食落好滑,有種入口即融既感覺。而每檯都有成罐糖提供,啱哂我呢啲中意落糖,食得甜既人。而燒賣$8就十粒,但食落去質感好粉,唔太好食。 另外,佢仲有賣冰菠蘿、魚蛋,不過就冇試到~
2015-01-21
2015-02-07 379 瀏覽
今日同朋友去了行獅子山順路去吃豆腐花,近期行山熱真係多左好多人行山,順路睇下可唔可以捕獲野生發哥,店內幾乎坐無虛設,每人都一定叫腕豆腐花一嘆,識食一定食豆腐花山水豆腐花 - 起咁凍既天氣食番腕熱既豆腐花,食落好滑加少少借糖味道好正一腕剛剛好,加上風景好心情好食咩都覺得特別好食埋單$10蚊雞仲想點?
今日同朋友去了行獅子山順路去吃豆腐花
,近期行山熱真係多左好多人行山,順路睇下可唔可以捕獲野

生發哥
山水豆腐花 - 起咁凍既天氣食番腕熱既豆腐花
,食落好滑加少少借糖味道好正
一腕剛剛好,加上風

景好心情好食咩都覺得特別好食
埋單$10蚊雞仲想點?

2015-02-07
2013-02-02 346 瀏覽
今天頂無聊, 一人飛車上慈雲山, 真係”山”呀, 由此可行至馬安山, 但我只為了吃魚蛋.咖哩魚蛋, 一碗十粒, 今天不是假期, 無人, 全店只有我一個, 老闆立即翻熱給我. 來多一杯熱朱古力, 凍凍的天氣, 絕佳的選擇. 魚蛋顏色賣相雖十分咖哩, 但咖哩味道不重, 咸味反多, 可稱為”咸蛋”吧, 朱古力, 梗係開粉啦, 唔係…你想點啫!?幸得貓兒狗狗相伴, 夠娛樂性!
幸得貓兒狗狗相伴, 夠娛樂性!
2013-01-29
$20 (早餐)
2012-10-29 254 瀏覽
是日的節目是麥五, 獅子亭是必經之路, 這裡實在是相當熱鬧的地方, 尤其是行山旺季, 總成為遊人大休的好地方, 我們也在這家士多吃碗豆腐花才繼續前路. 這裡環境一般, 相比之下, 自然更加喜歡麥二那邊的士多.豆腐花 $10: 5分, $10一碗, 計及這裡的地段, 也是合理的, 其實再貴一點, 相信也會是不愁客源. 要了碗凍的, 雪得實在相當凍, 不過就不夠滑, 質感是幾粗糙, 更加沒有甚麼豆香. 吃吃下更有點奇怪的味道, 是酸味嗎? 大家又得不出一致的結論.當然, 行到身水身汗, 這裡實在是一流的補給站.
當然, 行到身水身汗, 這裡實在是一流的補給站.
2012-08-24 225 瀏覽
近期新相識一班志同道合大家相約出來講傾下計交換心得.多得佢地帶我, 我先知道香港有咁多地方風景靚路經此地, 發起人就帶我地一班人來此店食豆腐花.真係唔係有人帶路都唔識來.天氣炎熱來一碗凍豆花真係已經透心涼.夠凍加上豆花夠滑帶輕微薑汁味道, 如果薑味更重就更好味.另外此店仲有菠蘿冰買下次都要試下.
近期新相識一班志同道合

大家相約出來講傾下計交換心得.

多得佢地帶我, 我先知道香港有咁多地方風景靚

路經此地, 發起人就帶我地一班人來此店食豆腐花.

真係唔係有人帶路都唔識來.

天氣炎熱來一碗凍豆花真係已經透心涼.

夠凍加上豆花夠滑帶輕微薑汁味道, 如果薑味更重就更好味.

另外此店仲有菠蘿冰買下次都要試下.
2012-08-18
2012-02-12 223 瀏覽
一月尾嘅星期天,遠足日 ( 由慈雲山經麥徑去望夫石半day遊),途經呢間小士多買野飲。店主誠意推介呢支紫背天葵茶,話清熱解毒喎 ~其實開頭都諗下買唔買,因為顏色好紫色、名都未聽過、唔知用咩整、古古怪怪的!但經友人說說是行山良品、味不錯,好就買支線黎試下先。紫背天葵色味似利賓納又似山渣水、甜甜酸酸,好清不太甜,冰凍真的解渴,感覺比開水還好呢 回家翻查網業得知紫背天葵性寒、有清熱、解毒、消腫、散結、利尿等功用 嘩!好利害,估不到$5、$6蚊左右的一支茶有咁强勁的效用呢 今次遠足估不到會知多一樣知識呀 ^ ^
恆益商店
店主誠意推介呢支紫背天葵茶,話清熱解毒喎 ~
紫背天葵

嘩!好利害,估不到$5、$6蚊左右的一支茶有咁强勁的效用呢