2024-05-26 0 瀏覽
星期六過嚟呢度呢間壽司店,三個人嚟叫咗三個餐,都包咗前菜,沙律,麵豉湯同埋甜品。🌟壽喜燒牛肉鍋 ($79)上面鋪上一隻生蛋,入面有娃娃菜,菇,芝士獅子狗,幾片牛肉,下低仲有比較幼身嘅烏冬,係煮好成煲拎上嚟俾你嘅,所以可以節省慢慢煮嘅時間。味道幾好唔會好鹹,但係烏冬要快啲食如果唔係就會過冧,呢個味道同埋整體都唔錯!🌟幸鮨炙燒盛 ($138)呢個壽司盛,好多件都會入口即溶,充滿油脂感😙滿足感好高!🌟三文魚親子丼 ($76)呢度嘅三文魚有5塊咁多!😮每一件都係厚切同有魚味的!呢度嘅三文魚子係比較偏甜,撈飯認真唔錯,賣相都好美觀👍🏻總括嚟講呢間壽司店嘅性價比幾高同埋味道都唔錯!𝓜𝓮𝓷𝓾*不是試食活動

🌟壽喜燒牛肉鍋 ($79)

🌟幸鮨炙燒盛 ($138)
呢個壽司盛,好多件都會入口即溶,充滿油脂感😙滿足感好高!

🌟三文魚親子丼 ($76)

總括嚟講呢間壽司店嘅性價比幾高同埋味道都唔錯!

𝓜𝓮𝓷𝓾

*不是試食活動

2024-05-21 17 瀏覽
$89 一個牛肉烏冬,蔬菜得:3條菜仔,一片紅蘿蔔,一舊菇,兩片薄菇。俾多少少蔬菜好似會蝕咁。以前尼到熟食係好ok 的,今次黎覺得無乜心機做。石燒牛扒又唔係石燒 😂想點呀。以前黎係食鯖魚 / 牛肉飯/ 豬肉飯,覺得無問題的。今次碟野黎到覺得完全兩回事,雖然餐牌相片係用黎參考啫,都俾d 專業黎睇下好嗎。樓面得一個人好似好忙又無咩精神咁,咁樣落去留唔住d 街坊,黎多一次就覺得下次唔洗再黎了。我以前黎係會覺得 簡單一餐食飽滿足就算,今次真係唔得。
2024-05-21
2024-04-25 67 瀏覽
🧡照燒雞排丼定食 $73午餐時段黎到唔係好多人😙唔洗等位就入得😗上菜時間都好快 唔洗10分鐘前菜有沙拉同麵豉湯🥗照燒雞排份量好多 應該有300g(蛋白質get!雞皮煎得好香脆😻肉質鮮美多汁白飯好多 用左珍珠米 軟硬適中👍🏻女仔食曬一個都真係幾飽🤰🏼澱粉有啲多🫠最後都唔係好食得曬啲飯環境 🍃🍃🍃🍃🍃 食物🍡🍡🍡🍡性價比💰💰💰💰推薦🌈🌈🌈🌈🌈回頭🙋🏽‍♀️
🧡照燒雞排丼定食 $73
午餐時段黎到唔係好多人😙
唔洗等位就入得😗
上菜時間都好快 唔洗10分鐘
前菜有沙拉同麵豉湯🥗
照燒雞排份量好多 應該有300g(蛋白質get!
雞皮煎得好香脆😻

回頭🙋🏽‍♀️

2024-04-25
  • 照燒雞扒定食
2023-09-20 782 瀏覽
中環食飯人多又貴,於是Lunch Time我坐地鐵走左去香港大學站,睇吓有啲咩野好食嘅餐館。沿住皇后大道中行,見到呢間幸鮨屋,個餐牌都好吸引,選擇多又經濟,於是就入左去試吓。午市套餐確實有好多選擇,我今日嘅餐單有:牛肉鍋烏冬定食 $89吉列廣島蠔 $20沙律,麵豉湯都普普通通,但係炸廣島蠔真係好juicy. 最驚喜係牛肉喜壽燒烏冬鍋,牛肉好嫩滑,完全唔肥,好啱我。湯底好清甜,烏冬又彈牙,我真係要俾100分。

午市套餐確實有好多選擇,我今日嘅餐單有:
牛肉鍋烏冬定食 $89
吉列廣島蠔 $20

2023-09-18
2023-09-14 525 瀏覽
自從日本排污水後,很多日本餐廳生意都受到影響。但我就覺得人生苦短,既然喜歡食魚生海鮮都不需要太介懷。今日同幾位同事到這間日本餐廳食lunch,雖然他們店內樓面人手不算太多只有1-2名;但佢哋服務態度真係非常好。中午時段時常都全店滿座,但仍然能夠提供優質嘅服務實在難得。我哋隨行五人分別點了不同自選壽司拼盤,每份餐分別有三款食物可以選擇。除此之外,餐亦包括沙律、餐湯及甜品糯米糍雪糕。魚生味道鮮甜,而熟食亦製作得宜。雖然份量份不是太多,但對女士來說十分滿足。整體來說,服務及環境都很好,無論係食中午或晚飯都可以講得上是不錯的選擇。

海鮮茶碗蒸
炸雞、吉列炸蠔
A1  壽司set
壽喜燒牛肉烏冬
2023-08-05 475 瀏覽
見 <活一鮮> 排哂隊 就黎試下 點知就買難受,店員態度惡劣,唔休無生意做咁款 語氣為不耐煩 ,燒刺身丼飯油到死 不如直接叫豬油撈飯 ,衛生亦有需要改善,我係完全唔敢放自己野上枱面
 ,燒刺身丼飯油到死 不如直接叫豬油撈飯
,衛生亦有需要改善,我係完全唔敢放自己野上枱面
  • 豬油撈飯
2023-06-24 566 瀏覽
響起咕嚕的訊號,經過一間簡單裝修日式食店。鯖魚飯,是我最常叫這不加思想既午餐。最容易做的,把鯖魚煎得香煎得好,吃時,灑上檸汁,就令你清掉一碗白飯。十分滿足。今次,煎魚也煎得好香。看餐牌,有超抵既套餐。可惜,今次,怱怱來,怱怱走。服務和衛生方面,都不错。下次來,試試那超抵套餐。

今次,煎魚也煎得好香。

看餐牌,有超抵既套餐。可惜,今次,怱怱來,怱怱走。

服務和衛生方面,都不错。

下次來,試試那超抵套餐。
2023-05-30
2023-05-10 626 瀏覽
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/今次想同大家介紹嘅基本上係阿肥🦁阿瘦🐰嘅飯堂🤩,平時喺附近諗唔到食咩就食呢間,平日午飯時間都算易揾位,午市定食好高質🤤!每份午市定食送沙律🥗、麵豉湯🥣同雪糕糯米糍,食完感覺係好完滿嘅一餐😙。🍣幸鮨刺身冷麵定食 $109雖然只係午市定食,但係佢嘅擺盤超有心思🤩!有埋假花🌸裝飾、冰塊🧊鋪底,好有氣勢!而且刺身質素都好好,全部都好新鮮😋,當日嘅三文魚同埋帶子就最好食,好鮮甜🤤,只係略嫌油甘魚切得唔係好靚。另外可以揀配冷烏冬或者蕎麥麵,份量對阿瘦🐰黎講啱啱好。🍱魚子雜錦魚生丼 $98有五款魚生,款式大致上同刺身定食差唔多,整體亦都好新鮮👌🏻。三文魚子嘅調味係比較甜,阿肥🦁話如果再比多啲就好啦🙈!💸人均消費:$100📍幸鮨屋 西環西營盤皇后大道西509號地舖#fatthin_西環#foodie #food #香港美食 #taiwan #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #日本菜 #香港好去處 #西環好去處 #西環美食 #香港大學站美食 #香港大學站 #西營盤美食 #拉麵 #壽司 #午餐推
/阿肥🦁阿瘦🐰推介/

🍣幸鮨刺身冷麵定食 $109

🍱魚子雜錦魚生丼 $98

💸人均消費:$100

📍幸鮨屋
西環西營盤皇后大道西509號地舖

#fatthin_西環

#foodie #food #香港美食 #taiwan #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblog #hkig #hkigfood #吃貨 #日本菜 #香港好去處 #西環好去處 #西環美食 #香港大學站美食 #香港大學站 #西營盤美食 #拉麵 #壽司 #午餐推介 #晚餐推介 #平民美食 #平價美食 #性價比高 #美食推薦 #日式餐廳
2023-05-09
《 🍣 幸鮨屋📍》—————————————————💦抵食日本野Lunch Set💫環境都好有日系風情—————————————————🌈 雙色三文魚丼🌈 角切魚生丼---✨ 附送麵豉湯、沙律、小食🍡 送雪米糍甜品—————————————————成份午市定食都幾豐富抵食😛魚生好新鮮份量好足料👍🏻👍🏻---環境都坐得舒服,唔太多人👻—————————————————♐️ 餐廳地點:———————#幸鮨屋 #西環 #西環美食 ~~~
《 🍣 幸鮨屋📍》
💦抵食日本野Lunch Set
💫環境都好有日系風情
🌈 雙色三文魚丼
🌈 角切魚生丼
---
✨ 附送麵豉湯、沙律、小食
🍡 送雪米糍甜品
成份午市定食都幾豐富抵食😛
魚生好新鮮份量好足料👍🏻👍🏻
---
環境都坐得舒服,唔太多人👻
♐️ 餐廳地點:
———————
#幸鮨屋
#西環 #西環美食
~~~
2023-03-31
2023-04-01 371 瀏覽
呢日嚟到西環幸鮨屋,街坊小店價錢親民,而且選擇超多,仲有得自選套餐配搭同埋自選海鮮丼,簡直花多眼亂!我最後揀咗個餐牌寫住推介嘅極上海膽魚子丼,另加茶碗蒸,海膽比得幾慷慨,刺身ok,但飯比較硬,其他冇乜記憶點。一試無妨。同行友人叫自選套餐,有大頭甜蝦加三文魚刺身,火炙壽司拼盤,同埋一碗香蔥呑拿魚丼,真係抵食夾大件!

2023-03-20 308 瀏覽
係一個百無聊賴嘅星期六下午,本身訓醒想食個下午茶但係發覺周圍嗰啲日式店舖好多都處於一個休店既時段,漫不經心咁係西環渡步嗰陣發現呢間從來都冇入過去,但其實已經存在咗好耐嘅舖頭,幸鮨屋。由於腸內空虛所以抱着一試無妨嘅態度入去,但竟然俾我發現到原來美食一直都係身邊只係自己冇發現。店面比較狹窄,除咗個廚師煮嘢食嘅吧枱以外其實店內可以坐嘅位置唔多,檯與檯之間嘅距離都幾近、但牆身既日本武士幅畫同妖怪女鬼姬既塗鴉都吸引住我既目光,神奇地消除左侷促嘅感覺。一坐低未叫嘢食之前已經主動奉上一碗麵豉湯同埋一碗沙律菜,用手機落完單後都有啲嘢食下,一邊食一邊等,個沙律非常唔錯但麵豉湯就相對比較淡,不過飲到最後個底都冇好似嗰啲即沖湯包一樣嘅顆粒,相信係廚師自己煲嘅,十分讚賞(如果麵豉味濃啲就真係絕)一上枱先明白平時食嗰啲乜鬼嘢雜錦海鮮烏冬完全係垃圾,呢啲先叫做海。鮮。烏。冬。一上檯時熱辣辣,喺鼻腔中一瞬間有一丁點兒嘅腥味,本身我都驚驚地,直至第一啖食落去啲蜆度完完全全唔腥反而有新鮮嘅甜味,啲帆立貝都清理得好乾淨冇嗰啲黑色嘅腸衣,帶殼青口軟硬度恰到好處同啲蜆一樣都好甜,仲有啲蝦勁彈牙勁爽相信絕對係新鮮貨仲要咁大隻。

雜錦海鮮烏冬
一上檯時熱辣辣,喺鼻腔中一瞬間有一丁點兒嘅腥味,本身我都驚驚地,直至第一啖食落去啲蜆度完完全全唔腥反而有新鮮嘅甜味,啲帆立貝都清理得好乾淨冇嗰啲黑色嘅腸衣,帶殼青口軟硬度恰到好處同啲蜆一樣都好甜,仲有啲蝦勁彈牙勁爽相信絕對係新鮮貨仲要咁大隻。個湯底先得人驚,啲海鮮嘅甜味完全落晒落個湯度所以啲烏冬就咁食都好正,仲有幾塊甜紹菜喺旁邊做陪襯,加添一種清爽嘅口感。唯一嘅缺點就係個湯底太少因為咁正嘅湯底成煲嚟我都可以飲晒佢

結論係,好鬼正,冇得頂。同韓綜d主持一樣只係識講好正丫咁,因為真係好食,將來應該會黎將張menu由頭食到尾。
2023-03-12
雜錦海鮮烏冬
  • 雜錦海鮮湯烏冬
2023-03-17 208 瀏覽
DINNER TIME🍱•自選壽司拼盤可以自由配搭3款我揀壽司系列- 黑松露三文魚 黑松露油甘魚 黑松露赤蝦 玉子 芝士蟹籽 芥辣八爪魚 -各切魚生丼-再配三文魚刺身 帶子刺身 甜蝦整體上刺身都夠新鮮 又可以自由揀一SET滿足哂想食刺身同壽司既慾望♥️
DINNER TIME🍱

整體上刺身都夠新鮮 又可以自由揀
一SET滿足哂想食刺身壽司既慾望♥️

1K
2023-01-08 619 瀏覽
自選壽司拼盤 $128前菜 + 麵豉湯 + 壽司 + 刺身丼 + 小食好豐盛 而且份量都幾多壽司, 刺身丼, 小食 都有幾款可以揀除咗壽司 仲有丼飯 同其他熱食揀好就用QR code落單前菜同湯都正路啦 無乜特別壽司 (黑松露三文魚、鹽燒三文魚腩、沙律醬燒三文魚芝士燒三文魚、辣味三文魚、三文魚籽) +$10基本上都中上質素 鹽燒三文魚腩幾有驚喜角切魚生丼魚生主要都係三文魚 都幾足料 仲多過啲飯小食:南蠻炸雞串、吉列廣島蠔 x 2依個最surprised無諗過有咁多😂炸雞同蠔都大大件 仲要新鮮炸起 夠熱夠脆咁豐盛都只係$128 仲要唔使加一 好扺食
自選壽司拼盤 $128
前菜 + 麵豉湯 + 壽司 + 刺身丼 + 小食
好豐盛 而且份量都幾多
壽司, 刺身丼, 小食 都有幾款可以揀
除咗壽司 仲有丼飯 同其他熱食
揀好就用QR code落單

前菜同湯都正路啦 無乜特別

壽司
(黑松露三文魚、鹽燒三文魚腩、沙律醬燒三文魚
芝士燒三文魚、辣味三文魚、三文魚籽) +$10

依個最surprised
無諗過有咁多😂炸雞同蠔都大大件 仲要新鮮炸起 夠熱夠脆

咁豐盛都只係$128 仲要唔使加一 好扺食
2023-01-05
有港大的朋友跟我推荐港大附近的这家日料店一绝,我还不信赶紧去探探🤨没想到真的很棒!好吃还实惠,性价比极高🥰全程🈚️踩雷!并且生意极好,基本上都是港大的学生,周围全是讲普通话的🤣🤣-📌自选寿司拼盘💰118就这一份套餐包含6款寿司,一份丼饭,刺身(或天妇罗或烤串)还送沙律🥗(配上胡麻酱好吃)小食(味付螺肉)和麵豉汤,最后还会有甜品糯米糍,好划算‼️并且品质都很好味道也很棒📌盐烧牛舌💰48(2串)我一定会为了牛舌再去一次!🤩🤩厚切牛舌口感十分爽脆,内里又很嫩滑弹牙📌天妇罗车海老💰58(4支)这个价格真的好亲民🥹刚刚出锅特别的酥脆!咬开还在冒热气!里面的虾肉特别的软嫩多汁,师傅火候掌握得恰到好处👍🏻📌牛肉锅乌冬💰79这个就是寿喜烧,甜甜的酱油汤底不喜欢甜的不要点!我还蛮喜欢的,半生的肥牛拌上生鸡蛋好嫩滑,乌冬煮的很入味,底下还有金针菇娃娃菜等配菜🥰📌刺身盛盒(二人)💰298比我吃过888的品质还要好!非常的新鲜,是肉眼可以看出来的新鲜🤤三文鱼肥嫩鲜美、甜虾软糯鲜甜、厚切八爪鱼爽脆可口、尤其是海胆绝了,甜到我心里了!
📌自选寿司拼盘💰118

📌盐烧牛舌💰48(2串)

📌天妇罗车海老💰58(4支)

📌牛肉锅乌冬💰79

📌刺身盛盒(二人)💰298
$138五道菜式💛親民日本菜💯高質小店😍😍一定encore #sdm西環 #sdm西營盤 #sdm香港大學 #sdm日本菜 #sdm小店💛#和你食啲咩 💎 自選晚市套餐 $138 每個餐都包咗:沙律🥗麵豉湯🍲六件壽司🍣一個迷你魚生丼飯🍚一份小食🍤🥟我哋叫咗兩個餐!💎壽司🍣Set A2必食💯💯 (😋:8.5/10)👍🏻:黑松露三文魚,黑松露油甘魚,黑松露赤蝦,玉子,芝士蟹子,芥辣八爪魚🐙我覺得全部都幾好食😍😍雖然黑松露味唔算太出,可能因為份量太少?🤣但係壽司都大件,有厚度嘅😚👎🏿:冇。💎壽司🍣Set A3正正常常✅ (😋:6.8/10)👍🏻:蒲燒鰻魚🥳好好食 好大塊!玉子壽司🍳甜甜的玉子燒🫶🏻 牛油果沙律🥗正正常常的牛油果味🥑😂😂👎🏿:油甘魚,真鯛,兩件都冇乜味🤔另一件海膽魷魚🦑?完全唔知食緊咩🥴💎角切魚生丼飯🐟 🍚B1值得一試✅ (😋:7.5/10)👍🏻:雖然係迷你丼飯,但係魚生方面好足料❤️‍🔥勁多三文魚同帶子,好鮮甜嘅🤤🤤正!👎🏿:冇。💎蔥拖羅蓉丼飯🐟 🍚B2值得一試✅ (😋:7.8/10)👍🏻:拖羅蓉係一定冇死嘅combo😂我去到邊都覺得係平得嚟又好食嘅選擇🥳 今次呢個都係!而家份
$138五道菜式💛親民日本菜💯高質小店😍😍一定encore
💛#和你食啲咩

💎 自選晚市套餐 $138
我哋叫咗兩個餐!

💎壽司🍣Set A2
必食💯💯 (😋:8.5/10)

💎壽司🍣Set A3
正正常常✅ (😋:6.8/10)

💎角切魚生丼飯🐟 🍚B1
值得一試✅ (😋:7.5/10)

💎蔥拖羅蓉丼飯🐟 🍚B2
值得一試✅ (😋:7.8/10)
👍🏻:拖羅蓉係一定冇死嘅combo😂我去到邊都覺得係平得嚟又好食嘅選擇🥳 今次呢個都係!而家份量都唔少😍足夠撈全碗飯㗎

💎小食:刺身🐟 C1
必食💯💯 (😋:8.5/10)
👍🏻:三文魚刺身,帶子刺身,甜蝦刺身,每款各兩件❤️‍🔥 仲要!款款都好厚切,好高質😍😍😍 真係塊塊都有兩隻木筷子🥢咁厚(圖5有實證)一定要食‼️

💎小食:炸物🍤C3
可以一試✅(😋:7.5/10)
👍🏻:係一條南蠻炸雞串🍗加兩隻吉列廣島蠔🦪,味道唔錯🥳炸粉都唔算特別多,好食嘅🤤同埋算係全晚唯一熱食🤣要有!
👎🏿:冇 。

環境:7.2/10
服務:7.8/10 (有加一服務費)
價錢:人均約$150
性價比:8.5/10
‼️值得encore‼️支持小店💛️

📍 幸鮨屋 (西環)
西環西營盤皇后大道西509號地舖

可以 follow ig @sikdmeh_foodie 支持下我哋😙 每星期都會更新唔同餐廳🍽📍帶大家喺香港周圍食💛
#香港美食 #香港 #香港小店 #西環 #西環美食 #西環外賣 #香港大學美食 #外賣自取 #外賣 #美食 #港大飯堂 #西營盤美食 #西營盤 #西營盤外賣 #西營盤小店 #hkcafe #hkburger #西營盤漢堡 #西環小店 #幸鮨屋
角切魚生丼飯🐟 🍚B1
小食:刺身🐟 C1