2024-01-09 689 瀏覽
We came to Tai Koo Shing for lunch during Christmas break! We got a table at 12pm on for 5ppl, the restaurant soon became full! The sets didn’t look very attractive to us so we ordered A La Carte! We ordered beef udon, the broth was descent, but not very flavourful! The handmade udon was cook nicely, with chewy texture! The ginger pork on rice was the best dish of all, the pork was nicely seasoned! The food was simple and decent. The service was ok too! It was a decent lunch but nothing spectacu

The food was simple and decent. The service was ok too! It was a decent lunch but nothing spectacular!
位於太古城廣場內的市川日本料理,係一個讓我在繁忙的工作日中找到滿足的地方。這次午餐我點了他們的招牌菜「雜錦海鮮」—以新鮮的虎蝦、帶子和比目魚配上即叫即用鐵板燒的烹煮手法,每一口都充滿了海鮮的鮮甜味道。無飯不歡如我,呢度絕對啱晒你!每款鐵板餐都配了一碗香噴噴的炒飯,米粒鬆軟且散發著誘人的香氣,讓人食指大動。此外,還有一份清新的沙律,蔬菜新鮮爽脆,為這道豐盛的餐點增添了一抹清涼的口感。🍚🥗最後,強烈推薦一下這裡的超香濃咖啡。這杯咖啡濃郁香醇,一口下去,帶來了一陣陣的咖啡香氣,讓我在下午工作前重新差足電!☕️💪如果你喺太古附近,不妨來這裡品嚐一下,相信你也會愛上這裡的美食!🍽️❤️

雜錦海鮮
題外話/補充資料: 除了美味的食物和飲品,市川日本料理的服務也非常出色。服務員們友善且細心,確保我的用餐體驗無懈可擊。整個用餐過程都讓我感到舒適和放鬆,真的是一個理想的午餐場所。
2023-08-01
雜錦海鮮
到左太古搵食系列星期五都想搵間好食既餐廳 獎勵過去一星期的努力 今次去試呢間日本野 望落好似好ok因為價錢牌都唔算好平 $158-238 中午餐嚟講都算係偏貴叫左個$158汁燒安格斯薄眼,當滿心期待嘅時候, 果然係希望越大失望越大!牛肉份量,少得可憐!個味精湯ok 一般操作!個飯OK,叫做一碗正常日本米!個沙律同埋啲肉撈埋一齊,首先擺盤是不吸引!味道不知所謂, 連鎖日本牛肉飯餐廳比佢更出色,牛肉得個三幾塊 2-3口食完 女士食完都唔夠飽 , 唔夠送飯!完全不值得這個價錢!加左$38有個 一口三文魚扒用極差既三文魚乾爭爭,好彩有個汁先叫做好啲完全係不知所謂!一啖食晒 完全談不上性價比!
到左太古搵食系列

星期五都想搵間好食既餐廳 獎勵過去一星期的努力

今次去試呢間日本野 望落好似好ok

牛肉份量,少得可憐!

個味精湯ok 一般操作!

個飯OK,叫做一碗正常日本米!

完全係不知所謂!一啖食晒 完全談不上性價比!

2023-05-08 1682 瀏覽
過去太古城, 本來想同"大人"一齊吃個午飯, 但"大人"話唔想食, 咁唯有做狐獨精啦!! 去咗太古城中心2樓, 看到ICHIKAWA唔洗等, 咁就是它吧!可能是平日,而且係午市前,11點半, 所以客人不多, 環境安静. 看到有午市套餐供應, 咁就平平地揀咗滑蛋雞柳煮. 個餐好快就來, 亦好簡單, 1個小前菜, 滑蛋雞柳同味噌湯, 1 碗白飯. 個餐既味道尚可, 個蛋是滑嘅 , 雞柳唔鞋, 個湯正正常常, 但以外觀來說, 個餐欠色彩, 唔多吸引, 我估如果下次再來, 都係揀啲有色彩嘅,以增加食慾.
, 咁唯有做狐獨精啦
!!

2023-05-08
第一次吃,新鮮,也👌, 完🤭🤭🤭點了兩個套餐,再散點一⭐銀鱈魚拼安格斯肉眼(薄)💲238安格斯肉眼,入口即溶肥瘦適中銀鱈魚👌 ⭐龍蝦,鵝肝及帶子💲348龍蝦爽口彈牙,帶子鮮甜,鵝肝也 juicy👆兩個鐵板燒定食,包(沙律,煙肉炒飯,味噌湯)煙肉炒飯👍👍👍另包3選一(柚子茶/咖啡或甜品)⭐散點:有機海鹽燒油甘魚💲165Dry 了點服務態度好,但上餐流程有點劣🙈食到一半才上味噌湯如果咁既價格,這店不太合格味道也👌 ,但太多缺點。
第一次吃,新鮮,也👌, 完🤭🤭🤭

點了兩個套餐,再散點一

⭐銀鱈魚拼安格斯肉眼(薄)
💲238
安格斯肉眼,入口即溶
肥瘦適中

銀鱈魚👌

⭐龍蝦,鵝肝及帶子💲348

龍蝦爽口彈牙,帶子鮮甜,鵝肝也 juicy

👆兩個鐵板燒定食,包(沙律,煙肉炒飯,味噌湯)
煙肉炒飯👍👍👍

另包3選一
(柚子茶/咖啡或甜品

⭐散點:有機海鹽燒油甘魚💲165

Dry 了點

服務態度好,但上餐流程有點劣🙈食到一半才上味噌湯

如果咁既價格,這店不太合格
味道也👌 ,但太多缺點。

今日我同朋友嚟食lunch,book左12:30,因為知道呢間日式餐廳不嬲都好full,所以都早一日book定位🤭今日12點多個時入去見到店內客人仲未算好full,但係差唔多1點就全full啦,好彩一早book定位😄雖然店內坐滿客人,場內都full晒,但店內的服務態度都十分有水準👍👍👍👍👍而lunch set價錢都十分合理🥰🥰🥰🥰🥰最後我和朋友同樣都叫左一個lunch set(西京燒銀鱈魚定食),真係好好味✅朋友都讚不絕口👍👍👍👍👍我同朋友今日都食得十分開心好滿足🥳🥰🥰🥰🥰🥰
西京燒銀鱈魚定食
2022-07-13
西京燒銀鱈魚定食
  • 刺身定食
2022-05-07 2022 瀏覽
好耐之前幫襯過... 印象中價錢偏貴... 但食物質素尚算唔錯! 不過今次再幫襯... 感覺上有d失望! 😐😐😐我地order咗Set Lunch👇汁燒安格斯薄肉眼 $158黑豚肉生薑燒 $158(以上包前菜、飯、味噌湯)呢2個set嘅主菜份量偏少... 味道僅屬普通而已... 唔多值呢個價錢囉!🙄🙄🙄另外... 一向食開嘅日本米都好好食... 但今次我地都覺得難食... 太濕太腍喇!🙊🙊🙊Overall... 完全唔似去咗高級少少嘅日式餐廳!

不過今次再幫襯... 感覺上有d失望! 😐😐😐

我地order咗Set Lunch👇
汁燒安格斯薄肉眼 $158
黑豚肉生薑燒 $158
(以上包前菜、飯、味噌湯)

Overall... 完全唔似去咗高級少少嘅日式餐廳!

2022-04-08 2028 瀏覽
📍#市川日本料理 人均消費: HKD240之前好多次係太古城想食市川都食唔到,因為真係次次都要等好耐!愈食唔到,個心就愈想食!🥴 今次竟然因為限聚令,終於俾我食到個午市!午市餐牌選擇唔算太多,只有定食無散叫,價格中等🆗特上魚生丼🍱$218魚生丼有6款魚生,無吞拿魚蓉換咗蟹肉,都可以接受 😌 不過魚生我覺得普通,唔係話好新鮮好正果種!跟餐有個豬骨湯烏冬,與其就豬骨,似出前一丁多啲!其實個丼好細,食埋個烏冬都唔係好飽🆗火炙鵝肝拼什錦壽司 🍣 $218壽司啲魚生靚過魚生丼少少,但都唔算係好好味!油甘同赤身都可以,但海膽苦苦地!唯一出色係個鵝肝,燒得好香,食落又唔膩!價錢中等,但食物質素就俾我想像中有段距離,雖然唔貴,但同等價錢可以食到更好質素,性價比較低

📍#市川日本料理

火炙鵝肝拼什錦壽司

豬骨湯烏冬

2022-03-27
2022-03-27 2737 瀏覽
這家日本餐廳我之前就光顧了好幾次,食物高質,環境也是寬敞舒適的❈午巿套餐❈(鐵板燒定食包括了主食、沙律/沙拉、煙肉炒飯、味噌湯還有特定飲品/甜品){前菜}☞ 沙律/沙拉🥗醬汁包含了蒜和沙拉油,除了沙拉菜,還有有些切半的小蕃茄和粟米粒,味道中規中矩 {湯水}☞ 味噌湯🥣正常味道,中規中矩,裡面有些紫菜、小豆腐磚塊(滑的)和少許蔥花{主菜}☞ (鐵板燒定食) 虎蝦拼安格斯肉眼(薄) HK$208 | 評分:8.5/10原來就是包著蔥花的牛肉卷,牛肉肉質很嫩滑,也入味,因為有蔥的香氣,所以吃起來也較為清新而不油膩虎蝦滿好看,肉質彈牙,而且不粗糙,有蝦味,燒得不錯 ☞ (鐵板燒定食) 銀鱈魚拼金菇安格斯牛肉卷 HK$215 | 評分:8.5/10本身牛肉卷有醬汁提供,有點微甜的和風味,但我覺得其實牛肉卷本身也已經很juicy夠味了,所以沾不沾醬汁隨個人喜好~銀鱈魚燒得外皮金黃帶點微焦,但還能保持魚肉的嫩滑多汁不乾澀,鹹度也恰到好處,滿好吃的 ☞ 煙肉炒飯🍚炒飯粒粒分明不黏糊,蔥花和煙肉的香氣也滿突出,鹹度剛好,很快就吃完整碗🍚

❈午巿套餐❈

{前菜}
☞ 沙律/沙拉🥗

{湯水}
☞ 味噌湯🥣

{主菜}

(鐵板燒定食) 虎蝦拼安格斯肉眼(薄)

虎蝦滿好看,肉質彈牙,而且不粗糙,有蝦味,燒得不錯

☞ 煙肉炒飯🍚

{甜品}
☞ 芋頭雪米滋

上碟的時候還沒解冰🥶,建議過一會再享用~

本身有綠茶提供🍵,而這套餐裡有包飲料(柚子茶/咖啡)/甜品,我們二人都選了甜品 (因為侍應說柚子茶/咖啡只有熱的)

(P.S. 以前吃過它們店的刺身也很鮮甜

❈總括❈
環境寬敞舒適
食物賣相和味道都出眾
]
煙肉炒飯
  • (鐵板燒定食)虎蝦拼安格斯肉眼(薄)
  • (鐵板燒定食)銀鱈魚拼金菇安格斯牛肉卷
太古城中心入邊,呢間係經常爆滿, book唔到位,需要去門口等位嘅日本料理,當日因為只係一個人6:10去到,都已經九成坐滿,係我之後就已經係坐壽司吧枱,7pm離開已經好多人喺門口等緊位,佢有dinner set, 唔係平,不過佢勝在食物保持到水準,不過唔知係咪人手唔夠,每張枱都係周圍搵侍應落單或者問嘢😂侍應之間又會好大聲咁樣對話😂都幾搞鬼安格斯肉眼壽喜燒 $188 - 唔會有大驚喜,但確實保持食物水準,新鮮好味

安格斯肉眼壽喜燒 $188
- 唔會有大驚喜,但確實保持食物水準,新鮮好味
2021-10-19 1558 瀏覽
🇭🇰平時少出沒太古random走入呢間日本餐廳座位歸一 以卡位為主 食完都唔錯😜🌟特選魚生丼 當晚食個舊海膽(仲好記得)有啲腥🥺其他刺身就新鮮足料嘅🌟廣島蠔山葵燒爆汁💦嘅燒蠔 以山葵作點綴 將鮮味帶出
🇭🇰
其他刺身就新鮮足料嘅
🌟廣島蠔山葵燒
爆汁💦嘅燒蠔 以山葵作點綴 將鮮味帶出
2021-08-19 2010 瀏覽
朋友仔早一星期已經打電話過嚟訂座,星期一都要一點先有位,點知黎到居然話無紀錄🧐🤨後來經理都息事寧人幫我哋安排座位,係一個四人既半卡位,都坐得好舒服既,餐廳座位都闊落,唔會焗促,感覺都休閑既我叫左個$198刺身拼盤餐,有餐湯,沙律同飯,再加餐飲刺身款式唔算多,仲有我平時唔會食既三文魚,最愛既帶子同甜蝦都鮮甜既,其他刺身就不過不失朋友仔因為唔想食生野就叫左個$198鐵板海鮮餐,配個炒飯同餐飲,睇落都正既,但應該唔係好夠飽😂餐飲叫左熱咖啡,出奇地好飲☺️👍🏻👍🏻兩個人食左四百三十幾

我叫左個$198刺身拼盤餐,有餐湯,沙律同飯,再加餐飲

餐飲叫左熱咖啡,出奇地好飲☺️👍🏻👍🏻

兩個人食左四百三十幾
太古城食日本嘢,除左北海丼,另一間就想起市川!但兩間都一樣難book食lunch,機緣巧合下,假日經過有得試下!餐廳都坐得舒服,以sofa位為主,都適合家庭客。Lunch Menu都有唔少選擇,個別set會配湯或沙律,而每set都有一杯飲品或甜品跟!🌟火炙吞拿魚腩拼雜錦壽司(10件)plus紫菜湯烏冬($180)壽司分別有,火炙吞拿魚腩、海膽、油甘魚、甜蝦、帶子、三文魚、鯖魚、鰻魚及加州卷2件都幾豐富!魚生都新鮮,總體來說不過不失🌟鐵板燒定食:宮崎香蒜雞拼三文魚($150)除左壽司及丼,仲有鐵板燒選擇!雞肉好入味,但個人覺得有d鹹;相對三文魚會好d定食仲配炒飯,炒得乾身粒粒分明!好味🌟甜品係每人一粒雪糕糯米糍💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡正常普通的街坊日本餐廳,論特別就冇咩,如果想食刺身飯,我認為海街丼及北海丼會較為滿足到🏮 市川日本料理 (太古)地址:太古太古城道18號太古城中心2樓262號舖

太古城食日本嘢,
除左北海丼,另一間就想起市川!
但兩間都一樣難book食lunch,
機緣巧合下,
假日經過有得試下!

餐廳都坐得舒服,
以sofa位為主,都適合家庭客。

Lunch Menu都有唔少選擇,
個別set會配湯或沙律,
而每set都有一杯飲品或甜品跟!

壽司分別有,
都幾豐富!
魚生都新鮮,
總體來說不過不失

🌟鐵板燒定食:宮崎香蒜雞拼三文魚($150)
除左壽司及丼,
仲有鐵板燒選擇!
雞肉好入味,但個人覺得有d鹹;
相對三文魚會好d
定食仲配炒飯,炒得乾身
粒粒分明!好味

🌟甜品係每人一粒雪糕糯米糍

💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡💡
正常普通的街坊日本餐廳,
論特別就冇咩,
如果想食刺身飯,
我認為海街丼及北海丼會較為滿足到

🏮 市川日本料理 (太古)
地址:太古太古城道18號太古城中心2樓262號舖
2021-05-09 3220 瀏覽
去到太古城,上網見好多人都介紹呢間餐廳。一坐低睇完餐牌之後,就叫左佢個set首先第一道菜係三點刺身,包括赤身,油甘魚同埋甜蝦。味道都算新鮮,屬於正常發揮之後就到吉列珍珠蠔兩隻。外表香脆,不過我覺得個麵包糠有輕微厚身,要視乎係咪好鍾意食吉列炸物既口味。而蠔本身熟既程度恰到好處,所以都值得大家一試再嚟就係鵝肝鐵板燒同埋美國安格斯肉眼鐵板燒一齊上 煎香嘅鵝肝散發住鵝油既香味,而且佢將鵝肝放咗落多士上面,利用多士吸收多餘嘅油份,唔會有肥膩嘅感覺 而肉眼鐵板燒,我選擇七成熟,牛肉肉質幼嫩,不過份量有啲少........🤔之後就到煙肉炒飯。感覺上同平時嘅我哋食開嘅炒飯分別唔大,所以呢個我係有少少失望🤔不過個麵豉湯同埋日本芝麻雪糕,味道濃郁,比到我一種清新既感覺,所以都值得一食除此之外,我仲叫咗個天婦羅定食。每件天婦羅🍤都乾脆可口,材料都算新鮮,所以性價比反而更高

三點刺身  (赤身,油甘魚,甜蝦)

吉列珍珠蠔兩隻

吉列珍珠蠔兩隻
鵝肝鐵板燒 ,美國安格斯肉眼鐵板燒
味增湯
日本芝麻雪糕
其實。。我真係未寫過食評,。我唔寫食評係因爲食--實在係太個人既意見,唔太需要公開分享,我鍾意唔等於你都會鍾意...但係有關其他表現就一定會講, 所以今次真係忍唔住獻我既第一次寫評語。今日星期三,個場5成滿吧,不過d staff既態度可以話係由頭差到落尾,真係無一個標準。。。I am Sorry.一帶位,坐底之後無人比茶。。。跟住揾到人加茶。。然後佢就同我地講:依家人手短缺,睇唔到咁多,你順便叫埋野啊! WHAT?好,即刻睇menu叫埋。。。 佢d態度唔太友善我以爲係呢個staff d態度特別唔同。。。結果鐵板定食來到,我地係share既,問經理可以比兩個碗嗎? 佢覆兩隻碟係咪?我話碗,佢覆:一隻碗?我話兩隻。。。WHAT? 態度真心聽得出唔友善之後烏冬來埋,我問可以要一隻羹嗎? 個staff 指住,呢度咪有lor。。。WHAT? 我話要多隻。。。態度係貫徹始終咁西。到最後, 明明隔離兩位客人都係真日本人,但係你不斷用中文機械式問個餐跟咖啡柚子茶同雪米糍,要咩。 仲要嫌人地無反應不斷每次提高8度再重覆。。。 最尾我幫手問,問左要咩又不了了知。。。
依家人手短缺,睇唔到咁多,你順便叫埋野啊!
WHAT?好,即刻睇menu叫埋。。。 佢d態度唔太友善
我以爲係呢個staff d態度特別唔同。。。結果
鐵板定食來到,我地係share既,問經理可以比兩個碗嗎?
佢覆兩隻碟係咪?
我話碗,佢覆:一隻碗?我話兩隻。。。
WHAT? 態度真心聽得出唔友善
WHAT? 我話要多隻。。。態度係貫徹始終咁西。
鐵板定食 (雞加三文魚)
題外話/補充資料: 其實,我都係從事餐飲業,大家應該互相幫助,所以我係希望你可以調整一下條team既服務態度,留住d客人。如果唔係d野食幾好都好,service差d人都係唔會返來。加油。
2021-01-13
鐵板定食 (雞加三文魚)