【⭐️ 灣仔·辣得過癮川菜館🐷 ⭐️】餐廳位於灣仔地鐵站B2出口附近📍有日喺唔知食咩既情況周圍行下,就被佢紅卜卜既門面吸引左🤣🤣🤣餐廳唔大,屬於小店形式💓 但坐得都算舒服~見到都有好多唔同既川菜選擇,仲有烤魚同雞煲😍今次我地試左鴛鴦雞煲,另外加左三樣配料🤓•麻辣鴛鴦雞煲 (田雞+雞🐔,小辣) ✅ 夠香夠辣好惹味🥰 雞件同田雞都好滑,仲有豆卜,份量兩個人食係好足夠,但係田雞切得太細粒好難先搵到佢😂 另外佢小辣都算幾辣,如果有唔食得辣既朋友又想有少少辣,可能問下佢有冇BB辣😂😂 •牛小排🥩 ✅ 冇乜特別,雞煲已經好夠飽,下次唔使嗌😂
•粉條 •萵筍 ✅ 粉條撈埋麻辣雞煲湯底一流,又夠煙靭💓✴️ 整體感覺好好🥰 另外要提一提,雖然佢係小店咁既規模,但係佢有加一服務費的🤓🤓 不過職員服務態度都好好👍🏻 值得去😈 有機會下次我會再幫襯試下其他野🤤🤤🤤
【⭐️ 灣仔·辣得過癮川菜館🐷 ⭐️】

餐廳位於灣仔地鐵站B2出口附近📍
有日喺唔知食咩既情況周圍行下,
就被佢紅卜卜既門面吸引左🤣🤣🤣

餐廳唔大,屬於小店形式💓 但坐得都算舒服~
見到都有好多唔同既川菜選擇,仲有烤魚同雞煲😍
今次我地試左鴛鴦雞煲,另外加左三樣配料🤓

•麻辣鴛鴦雞煲 (田雞+雞🐔,小辣)

•牛小排🥩

✅ 冇乜特別,雞煲已經好夠飽,下次唔使嗌😂

•粉條 •萵筍

✅ 粉條撈埋麻辣雞煲湯底一流,又夠煙靭💓

2024-02-29 258 瀏覽
之前lunch食過午市套餐,一試難忘,於是約埋幫friends來食晚餐📍水煮龍蝦🦞之前水煮魚食的多,沒想到還有水煮龍蝦,當然要試試,果然都讚不絕口,肉質鮮嫩又入味,最後全部食光光📍辣子軟殼蟹🦀️這款軟殼蟹太適合我們本身喜歡食螃蟹但又不想撥殼的人,可以直接一口一个螃蟹肉可太幸福啦,得到大家一致好评📍干煸肥肠🐷肥腸脆辣椒香,真係又辣又过瘾,連平時不怎麼食肥腸的朋友都忍不住試食話贊📍麻婆豆腐之前lunch食過,今次特意點了給朋友試下,超級下飯,朋友都話冇的輸,仲話之後每次來都會叫,哈哈📍麻辣烤魚🐟老闆話係清江魚,都幾入味,魚都好好食,最重要的是食完魚仲可以煮碗老闆親手做的手工刀削麵,吸了湯汁的麵筋道又有嚼頭,可真是太好吃了😋我們忍不住煮了三碗,沒來得及拍照就已經食落肚📍家常茄子🍆大碗花菜🥦黑松露蝦球🦐因為還有小朋友,就點了幾個不辣的菜,沒踩雷,連平時不愛吃蔬菜的都對大碗花菜豎起大拇指👍脆香可口,大小朋友都爭住食📍手工水餃🥟還在農曆新年期間,正好看到有手工水餃就叫來應應景,這餐食的好滿足聽說年後剛剛轉咗新餐單,選擇還挺多,下次要試試金湯安格斯牛小排和麻辣香鍋😘

📍水煮龍蝦🦞

黑松露蝦球
手工水餃
  • 大腕菜花
2024-02-20 182 瀏覽
💙 川館📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖------------------------------1️⃣ 麻辣雞煲配白飯 $128推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻雞煲份量十足 很喜歡💕雞肉入味嫩滑 味道香辣惹味 辣度適中 但香味十足☺️配料洋蔥 青椒都非常好食😋蒜頭特別好食 煮得很淰2️⃣ 藕帶炒嫩肉配白飯 $96推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻第一次食藕帶 口感特別 味道酸酸的 口感爽脆 惟有渣 要咀嚼得很耐😂牛肉一般 3️⃣ 酸梅湯(跟餐)推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻味道不錯 酸酸的 十分解辣😆味道自然 不是用粉開水的味道😂4️⃣ 紅糖糍粑(6件) $48推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻讚🤩外脆內軟 炸得剛剛好 視覺效果佳 每一條都是金黃色的 內裏軟熟 有口感🥰惟黃豆粉略多 欣賞紅糖自己蘸 可隨個人喜好加入------------------------------餐廳環境平常 像一般茶餐廳 侍應服務亦是正常😂沒什麼特別 食物水平中上 適合一般家庭不煮飯時光顧 是好食的家常菜總評味道:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
💙 川館
📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖
1️⃣ 麻辣雞煲配白飯 $128
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

2️⃣ 藕帶炒嫩肉配白飯 $96
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻

3️⃣ 酸梅湯(跟餐)
推薦指數:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️
2024-01-19 321 瀏覽
Happy Friday買外賣🥡,灣仔全部都係人,想食瓊媽媽👩🏻但等既人塞死咗成條行人路。轉地方去咗川館買外賣🥡,食川菜,揀咗水煮牛肉少辣加凍啡,叫咗多甜阿姐冇理我😥等咗10分鐘先有外賣🥡,送埋酸蘿蔔,但我唔食酸嘢,打開咗水煮牛,全部係辣油,夾咗件牛食送飯,辣到傻咗,食多幾啖飯,睇Netflix解辣,下面⬇️仲有芽菜、萵苣🥬同蒟蒻面,食到出哂汗、清咗杯凍啡,就繼續返工做嘢
2024-01-19
10 分鐘 (外賣自取)
2023-09-26 469 瀏覽
服务 食物 水准之低级晚餐6点多去到,就2台客人,心中预感就开始不好,果不其然。所有菜品,連快餐店都不如!雞煲會問你,要火的還是不要,一看就是做好放在哪裡,加熱出來的。酸菜魚,不酸 ,用的脆鯇魚,魚肉硬,沒爽滑感,和門口貼的海報,完全不符,色澤 擺盤,用材。幾個菜,就花菜🥦,相對可以入口,如果10分满分,給打1分。入了大坑。這菜應該改名字,川菜快餐店,對不起,川菜大名。這麼貴還好意思收,服務費。真应该去四川,好好学习下川菜。
服务 食物 水准之低级
2023-09-26
2023-09-08 284 瀏覽
酸辣雲耳,口感清爽,雲耳脆嫩,酸梅、陳醋醬汁,好入味,清爽開胃大腕菜花,香辣爽脆,菜花味道濃郁;加上腩肉,整道菜更香!老壇酸菜魚,魚肉係脆肉鯇,較為彈牙,酸菜清爽,辣椒微辣。底下仲有甜爽的芽菜。每次食川菜都愛既紅糖糍粑,份量很多。外層酥脆,口感Q彈,搭配香甜既紅糖醬汁。

大腕菜花,香辣爽脆,菜花味道濃郁;
加上腩肉,整道菜更香!

2023-09-07 210 瀏覽
上班既日子真係枯燥無味,所以午餐一定要醒一醒,叫唔醒個腦,都可以叫醒味蕾。川館午市有餐,同飯腳兩個人叫兩個餸share 食,午市套餐有前菜+白飯/ 涼面+飲品。我試過配涼面,不過熱辣辣小炒都係配白飯夾D。 當日點左酸菜肥牛($89) 同埋麻辣雞煲($96),最鐘意酸菜肥牛夠酸,又有香料味道,麻麻辣辣,仲有寬粉係底,所以都係食唔曬白飯,下次要少飯,唔好浪費。 至於麻辣雞煲個汁醬好濃稠,風味十足,不過雞肉就真係煮得有D過火, 比較乾。前菜會不時更新,我果日係麻辣花生同豌豆。整體唔錯,食到一個滿足既午餐,下午繼續做社蓄
整體唔錯,食到一個滿足既午餐,下午繼續做社蓄
2023-08-30 161 瀏覽
見呢條街好多間餐廳都試過 唯獨是呢間未 咪黎試下囉 不過試完一次就真係唔會再幫襯😵lunch time 多人咁我地就坐左樓上 🙈 但係就好似冇開冷氣咁 極熱🥵🥵 未食野已經出汗 熱到都唔想食✨醉雞配飯+ 凍檸茶 $79個醉雞調味勁怪 勁甜 好似落左糖水咁😵😵😵 唔好食 ✨酸菜魚配飯 + 凍檸水 $89本身叫左涼麵但係冇晒 就話比個飯我地 但比左十世都未比😑😑😑 啲魚又鞋又冇味 🤮 湯底都夠酸辣嘅總括黎講啲野又唔好食 服務又差 環境又差😑😑 真係唔會再返黎幫襯味道❤️❤️抵食❤️❤️服務❤️❤️環境❤️💔💰午餐人均~$84(唔收+1)

✨醉雞配飯+ 凍檸茶 $79
個醉雞調味勁怪 勁甜 好似落左糖水咁😵😵😵 唔好食

✨酸菜魚配飯 + 凍檸水 $89

味道❤️❤️
抵食❤️❤️
服務❤️❤️
環境❤️💔

💰午餐人均~$84(唔收+1)

2023-08-25 95 瀏覽
今日朋友帶我食呢間灣仔嘅川菜館,位置算幾方便,地鐵站b出口一出過馬路就到。一入到嚟見到已經差唔多滿座,超有人氣,好在都唔洗等好耐。餐廳行中國風,天花掛滿大紅福字燈籠,非常奪目,環境乾淨整潔。✨✨餐牌上有好多種類可以揀,包括水煮魚、酸菜魚、雞煲、小炒等任君選擇,客人可以掃QR code自己落單,又可以揀辣度同埋麻度,仲有得揀唔辣。🙈🙈我地點咗老壇酸菜魚,味道同平時食嘅普通酸菜魚好唔同,魚肉比較爽口,非常之彈牙,食得出係好新鮮。另外,我哋都點咗茶樹菇爆炒豬頸肉,茶樹菇好養生,營養價值好高,豬頸肉好彈牙,醬汁非常美味。🐟🐟此外,我哋仲叫咗螞蟻上樹,原來即係肉碎炒粉絲,當中加入咗好多調味料同配菜,令到佢望落去五顏六色,相當吸引,而且辣辣地,好開胃。🐜🌲
2023-08-13 75 瀏覽
灣仔呢條街多數都係食泰國嘢,唔知幾時開左間川館,雖然唔係好食得辣,但見到入面唔少人,都想試下。新開裝修同地面都幾乾淨,不過坐低冷氣有d凍。睇完個menu, 揀左幾個唔太辣的,落單時店員都奇怪,來川館唔食辣?!哈哈。不過都有點少辣的。醬香雞煲:雞肉有提前處理醃好,食落好香又夠入味,嫩滑嫩滑的,有d豆瓣醬的感覺。炸豆腐大塊,吸曬d汁,單食有d鹹,份量大概係半隻雞,肉多。螞蟻上樹:粉就食得多,但螞蟻上樹第一次食。我理解的川菜中螞蟻上樹應該是肉末炒粉絲,粉絲味道不錯,但肉末可以加多些少會更開心。涼拌土豆絲:土豆絲看上去清清淡淡的,但是吃下去鹹味,醋味,還有麻辣味,各種味道都很調和適中。吃到碗底湯汁稍微有些鹹。豆漿:豆漿真係十分之推薦,真係好耐冇食過咁原汁原味冇勾水冇勾糖漿的豆漿。因為我自己煮過,知道原味的豆漿係咩口感!
2023-08-09 68 瀏覽
比大陸餐館有過之而無不及的香港酸菜魚!Okay, 我承認我唔算食過好多好多餐館的酸菜魚,但真係好食的我一定食得出,今次同朋友喺灣仔附近行完街,大家都好想食酸菜魚,就搵左呢間食評唔錯的酸菜魚餐館,一坐低就畀佢set餐具吸引,灰色漸變白色再變粉紅色的餐具,一睇就知老闆應該係有taste的人~講番正題,餐牌得一款酸菜魚,叫“老壇酸菜魚”,分“例”同“大”兩種size,因為我地都有叫其他野食,所以叫左個例牌size,店員一放低個大碗,嚇親,咁大兜都叫例牌?!魚片的份量至少比一般餐館的例牌多三分一,講完份量,味道當然先係最緊要,我早一個月先喺深圳食左間出名酸菜魚,而呢間酸菜魚真係拍得住大陸的,甚至有過之而無不及,魚片滑,多肉,花椒味夠香,竟然仲有粗薯粉喺底,同枱朋友個個都食到lum lum脷,讚不絕口,真係無乜幾可喺香港食到同級的酸菜魚!我地仲叫左“茶樹菇爆炒豬頸肉”,我以為一般茶樹菇淨係會用來煲湯,點知原來用來炒餸都咁好味,佢比一般菇有更濃的菇味,口感亦都好扎實有咬口,配合帶點油香的豬頸肉,如果唔係本身叫左個炒飯,淨係呢碟餸都夠送兩碗白飯~我地就係叫左呢個“川館炒飯“,其實佢好簡單,但簡單得來
比大陸餐館有過之而無不及的香港酸菜魚!

我地就係叫左呢個“川館炒飯“,其實佢好簡單,但簡單得來夠清淡,配合同枱比較重口味的酸菜魚同豬頸肉,佢的清淡更顯重要,你當然可以簡單叫碗白飯,但如果你唔想淨係食白飯咁寡,呢個炒飯就啱晒,幾粒青葱花,午餐肉,炒到粒粒分明而不油膩,其實好唔簡單。
2023-08-08 68 瀏覽
平時都會返下內地食酸菜魚、烤魚等等,一直覺得內地餐廳嘅味道比較好,但今日居然係灣仔食到一間好出色嘅餐廳餐廳仲有一個好抵食嘅烤魚套餐,三百幾蚊已經有烤魚、蔬菜拼盤同埋六隻生蠔,我哋揀咗麻香青花椒烤魚,香噴噴熱辣辣青花椒味好濃厚,真材實料,而且麻辣嘅味道遍佈味蕾,好惹味,魚嘅肉質鮮嫩,配上其他材料如豆卜、芽菜,蓮藕都好鮮味蔬菜拼盤有鮮甜嘅萵筍、金菇同菜,吸收晒所有嘅湯汁,尤其是萵筍的甜度特別吸引套餐仲包咗六隻生蠔,全部都大大隻好新鮮,配上中式嘅食法,別有一番風味我哋仲加咗$68有一碟肥牛,賣相好新鮮,鮮紅色嘅牛肉質鮮嫩,幾抵食最後叫咗個桂花冰粉做甜品,大熱天時食就一流,淡淡的桂花味,配上糖水同提子乾,能夠解一解今日嘅麻辣餐廳仲有好多其他川菜小炒,相信都一定有質素保證,下次可以再嚟試吓

2023-08-07
2023-08-03 93 瀏覽
今晚突然好想食辣,上OpenRice 搜尋一下,與風先生決定到訪公司附近的「川館」。🔸「川館」位於大王東街,大紅門面,好搶眼,餐廳內天花掛滿福字紅燈籠,光猛整潔,裝飾充滿中國風,餐桌間有適當距離,空調充足;🔸餐廳使用手機下單,每款菜均可自選辣度;老壇酸菜魚(小辣) $238-點了小辣,但食落比預期中辣🌶️,(平時食開譚仔二小辣-敗陣),初段已經把辣椒全撈起,魚湯很好喝,少酸且辣得好過癮。窩中除了有魚片酸菜,還配上金菇、寬薯粉與芽菜,非常豐富麻婆豆腐(小辣)$78-一試愛上,豆腐豆味濃,口感超滑,配上微酸辣肉碎,送飯一流涼拌土豆絲(走辣)$58-土豆絲粗幼切得剛好,爽口微酸,平衡了酸菜魚的辣,夏天必點涼菜🍹芒果沙冰 $45-推薦大家一試,好好飲,濃厚的水仙芒果帶清甜,沙冰超滑,有驚喜🍹薄荷青檸酸梳打乳 $42-風先生覺得酸乳不錯,很清新,但我杯芒果沙冰更吸引🔸鄰桌點了烤魚套餐,我見到覺得好吸引下回再試總結:餐廳整體食品質素高,而且份量足,大滿足地離去,大家可以一試。

🔸餐廳使用手機下單,每款菜均可自選辣度;

老壇酸菜魚(小辣) $238

麻婆豆腐(小辣)$78
-一試愛上
,豆腐豆味濃,口感超滑,配上微酸辣肉碎,送飯一流

涼拌土豆絲(走辣)$58

🍹芒果沙冰 $45

🍹薄荷青檸酸梳打乳 $42
-風先生覺得酸乳不錯,很清新,但我杯芒果沙冰更吸引

🔸鄰桌點了烤魚套餐,我見到覺得好吸引
下回再試

涼拌土豆絲
芒果沙冰
涼拌土豆絲
芒果沙冰
2023-08-02 47 瀏覽
行入去就聞到誘人嘅四川香味,再加上好多人食住烤魚,實在令人咁心癢癢。當然,我唔想只食烤魚咁悶,所以通常都唔會叫,但幸好見到有烤魚套餐,又抵食又實惠。我即刻叫咗個烤魚套餐,再追加手切肥牛,一共都只係四百蚊,物超所值!🔥🥩上菜時,烤魚擺喺一個燒爐度,份量十足,整條原隻嘅魚,真係吸引!我哋選咗蒜香味,啖啖蒜味滿足味蕾。😋🌶️烤魚首先煎過,表皮煎得香脆,而魚肉質地爽滑,特別之處在於味道更加濃郁,完全不同於一般魚類。套餐包含六隻廣島蠔,每隻份量十足,啖啖海鮮令人飽足滿足。🦪🦪🦪除咗烤魚同蠔,我哋仲點咗蔬菜拼盤同手切肥牛。蔬菜新鮮靚色,種類豐富,豐富嘅菜真係減低罪惡感,覺得好健康。而手切肥牛則係燒熟後用淨低湯底淥,令牛肉吸收咗烤魚同蠔嘅鮮味,真係好好食!🥬🥩🍲總括而言,呢間食店嘅烤魚套餐真係抵食得黎,每款食物都有獨特之處,真係回味無窮。下次我一定會再嚟食!🔥👍

今日黎左灣仔一間食川菜價錢又好實惠既餐廳 , 每道菜既辣度都係自己選擇,我地都食到辣🌶️🌶️餸菜揀中辣或大辣。茶樹菇炒豬頸肉 $118 🌶️🌶️中辣茶樹菇炒豬頸肉味道香辣可口,豬頸肉肉質鮮嫩,茶樹菇亦十分鮮甜。川鄉回鍋肉 $88 🌶️🌶️中辣一道非常正宗既川菜,辣味適中,回鍋肉口感酥脆啲肉唔會太肥,非常好食。乾煸四季豆 $78 🌶️🌶️🌶️大辣四季豆真係好夠味,豆角煮得剛好,脆嫩爽口,加大辣既辣椒,味道非常惹味,我地都食到大辣,好正。螞蟻上樹$78 🌶️🌶️中辣味道清新,有肉碎炒有肉香味,粉絲夠彈牙,粉絲好吸味,我地唔敢揀甘辣😆紅糖糍粑$48紅糖糍粑甜味十足,糍粑外脆內軟,呢個係常食飯後甜品。特飲 - 仲夏夜之夢$42-味道爽口清甜,香檸檬味仲飲到有雪碧味,係一個消暑既飲品。川館~係一間好正既川菜餐廳,價錢又吸引,每道菜都即叫即整,炒野火喉足夠,餸菜入味、川味重,菜式好味,價錢又實惠,鐘意食辣既話係唔錯既選擇!惹味川菜 🌶️川館 (灣仔) 📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖

川館

螞蟻上樹$78 🌶️🌶️中辣
螞蟻上樹$78 -

紅糖糍粑$48
紅糖糍粑$48-

紅糖糍粑甜味十足,糍粑外脆內軟,呢個係常食飯後甜品

特飲 - 仲夏夜之夢$42-

味道爽口清甜,香檸檬味仲飲到有雪碧味,係一個消暑既飲品。

惹味川菜 🌶️川館 (灣仔)
📍灣仔大王東街3號大旺樓地下B號舖

川館