又係LUBUDS旗下餐廳,餐廳環境好靚💛 呢間主打食川菜。由於我哋午市去食 就主要食點心🫶🏻 餐廳嘅菜式好特別,好多新式既點心融入川菜,例如麻辣小籠包,麻辣蒸鳳爪,剁椒牛柏葉等等🤭不過同行友人唔太食得辣🌶️我哋都無叫太多辣嘅點心~我地order左 瑤柱海王灌湯餃🥟;金蝦瑤柱臘味蒸蘿蔔糕🥕;雪山黑毛豬焗餐包🏔️;芙蓉海鮮蜂巢芋角🍯;鮮蘆筍蝦餃王🦐;麻辣川川小籠包🐷;香辣迷你潮州粉果🌶️;香辣古井鵝肉脆炸包🦆。😋個人認為比較好食既係灌湯餃同埋非常足料嘅蘿蔔糕🫶🏻🫶🏻 其他蒸點心上枱時候size比想像中細件,性價比較低🫣最後甜點叫左蓮蓉西米焦糖焗布甸(好食!推薦!)🍮 同生磨蛋白杏仁茶。🤰🏻🤰🏻食到咁樣先捨得埋單走人🤰🏻🤰🏻

不過同行友人唔太食得辣🌶️我哋都無叫太多辣嘅點心~

🤰🏻🤰🏻食到咁樣先捨得埋單走人🤰🏻🤰🏻
2022-07-06
  • 金蝦瑤柱臘味蒸蘿蔔糕
叫咗三個菜,蒜泥白肉、酸菜桂花魚同埋清炒萵荀絲。蒜泥白肉同清炒萵荀絲都好好食。蒜泥白肉好香,醬汁配得好好。清炒萵荀絲好甜好爽口。至於酸菜桂花魚,上菜嗰陣望到已經覺得伏,望落同平時酸菜魚嘅顏色完全唔一樣,係奶黃色嘅。同埋額外加嘅薯粉顏色都好奇怪,唔係透明而係黑色。一食個魚片,極度老,仲要有少少腥。個湯一開始聞落有啲似魚湯,還可以,但放咗十幾分鐘之後就剩返胡椒味同鹹味。薯粉就還好,但唔似薯粉,比較似蒟蒻粉。最尾真係難食到食唔晒個魚,剩返半盤左右(平時一年都唔知有無一次食唔晒啲嘢)。應該係人生中最難食嘅酸菜魚。
叫咗三個菜,蒜泥白肉、酸菜桂花魚同埋清炒萵荀絲。

)。應該係人生中最難食嘅酸菜魚。
題外話/補充資料: 另外,其中一個應該係部長嘅女人態度非常差(其他部長同侍應態度都好好),問佢酸菜桂花魚有無骨,佢望住我幾秒之後,先好惡咁話無(但最尾條魚超多骨)。寫咗菜單之後,酸菜桂花魚菜單上寫只係得細SIZE,佢問我要大定細,我答佢菜單上寫係得細,所以我唔知有大,佢就勁大聲咁話:即係要細啦! 好彩今次用時代COUPON食,weekend lunch每人接近300落樓,如果以嗰位部長嘅態度同酸菜魚難食程度,應該會覺得好唔抵:P
現金券
  • 蒜泥白肉,清炒萵荀絲
2022-10-17 2638 瀏覽
差不多成年冇食過川菜,辣癮一直蠢蠢欲動🌶以生日月作藉口,讓自己好好放肆一下( ,,ÒωÓ,, )!! /資料搜集下篩選了好幾間川菜,看到這間位於時代廣場的川川,師傅曾於於三希樓及駿景軒等著名川菜館服務多年,加上早前血併時代獲得大量coupon,便與好友們一同試試看♡⸝⸝/🌟水煮(大)桂花魚 $558經侍應介紹下,小份和大份是8両和12両魚肉之分,對於啃過兩次骨攪到入院照胃鏡都無懼食魚既我,梗係唔洗諗要大份啦🤭上枱後,水煮魚充滿花椒、八角和辣椒香!桂花魚片入口不算很辣,是鹹味重一點,辣勁隨之後上🔥魚肉嫩滑,真的一條細骨都沒有ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧ 而且非常大片又厚肉,份量十足,略嫌胡椒粉的調味稍為蓋過魚的鮮味,但整體也不錯👍🏻配菜方面有寬薯粉、花生芽、蓮藕片、豬紅和青瓜,薯粉彈牙吸湯,可惜量較少../🌟魚湯青菜缽 $148我們都以為這是上湯浸時蔬的朋友,怎料原來是切成碎粒的菜心和魚湯🫣作為一個魚湯都幾鮮甜,凍左都唔怕腥,幾好飲的!只是和想像有落差lol/⭐️樟茶鴨(半隻) $338經煙燻後的樟茶鴨鹹鹹香香的,可惜是鴨的皮與脂肪較多,肉的部位較少,而且稍乾🥹不過加了糖粒後甜甜的又幾好食,沙沙的顆
🌟水煮(大)桂花魚 $558
🌟魚湯青菜缽 $148
⭐️樟茶鴨(半隻) $338
經煙燻後的樟茶鴨鹹鹹香香的,可惜是鴨的皮與脂肪較多,肉的部位較少,而且稍乾🥹不過加了糖粒後甜甜的又幾好食,沙沙的顆粒感份外香口,配幾個軟熟的小饅頭👌🏻
⭐️酸辣麵 $68
酸辣麵同樣也和我們想像中有出入,味道普通,不是很需要碳水填飽肚子的話,可以試試其他菜式( ー̀ ー́)⁾⁾
🌟蛋白杏仁茶 $68
順滑的杏仁茶散發陣陣杏仁獨有的香氣,蛋白的質感也剛剛好,滑溜軟綿,好味道!不過,兩位唔喜歡食杏仁茶既朋友就灑手又擰頭,咁我就唔客氣喇ꉂ(˃▿˂๑)
🌟懷舊黑糖糕 $48
喺我歎緊杏仁茶既時候,朋友仔就試左黑糖糕,佢地話好唔錯,所以我都試左一舊🥰黑糖糕口感微煙韌,有點像吃軟糯的芋圓,淡淡的黑糖香,唔怕甜又真係幾好食喎!
三人消費連茗茶和前菜,加一後$1454,可以用上5張$100 coupon,節省不少(✌︎˙˘˙✌︎) 個人認為有優惠劵下都可以一試❣️餐廳環境非常寬敞,枱與枱之間的距離成尺遠,而且無限時任坐,好讓我們都可以輕輕鬆鬆傾下計;另外,照顧我們的男待應,服務細心、親切殷勤,令整個用餐體驗也加分不少🫶🏻
  • 水煮魚
  • 蛋白杏仁茶
2022-10-09 875 瀏覽
朋友介紹呢個地方d點心,專登嚟試吓。雖然係食川菜,但係有好多款點心選擇,我們點了以下八款:- 煙燻三色素鵝- 灌湯餃- 蜂巢芋角- 黑毛豬焗餐包- 胭脂蘆筍帶子粿- 小籠包- 叉燒腸粉- 黃金小米糕重點介紹吓 - 芋角鬆脆,外皮好味,餡料就有d空洞,如果多芋蓉會較好。胭脂蘆筍帶子粿,紅色外皮其實係紅菜頭,呢個好味,紅菜頭粒好爽,一啖咬落去好有層次感😋煙燻三色素鵝味道比較清淡,可作為每款點心之間清清味蕾作用。黃金小米糕有驚喜,驟眼望上去冇乜特別,但食落有啲煙韌口感,甜度適中,好味。灌湯餃嘅湯清甜,但餃子就細小一點。其他點心都不過不失。真心,我覺得有點貴,因為份量比較細,當然朋友食得開心,佢都係鍾意精緻點心,影吓相,佢開心最緊要😃
- 煙燻三色素鵝
- 小籠包
- 叉燒腸粉
- 黃金小米糕

2022-10-08 615 瀏覽
有coupon所以嚟食川川,無睇價錢咁想食乜就叫乜,但無乜特別一個點心令我留下深刻印象🥲 富上蘋果叉燒酥 $68 - 入面唔夠juicy,無乜特別芙蓉海鮮蜂巢芋角 $58 - 傳統酒樓,會更好食雪山黑毛豬焗餐包 $58 - 好熱,似新鮮出爐嘅口感,呢嗰加分💗鮮肉濃湯小籠包 $58 - 好普通🥹明爐又燒腸粉 $78 & 春風得意脆米腸粉 $78 - 兩嗰腸粉皮都做得好,但係無乜特別🥲 我上次喺其他地方嗌外賣拎到返屋企都好食過呢嗰春風得意腸椒鹽九肚魚 $118 - 未夠火喉,無乜味😅煙燻三色素鵝 $108 - 見到Openrice咁多人推介,諗住必叫,但無乜味🥹正宗四川擔擔麵 $68 - 偏辣,無乜花生味🥜,但係比想像中大碗鮮蝦腐皮卷 $58 - 正常發揮茗茶/熱水 $22/位4個人埋單扣咗4張coupon,$522 (原價$922),如果用原價計就真係好貴😂

富上蘋果叉燒酥 $68 - 入面唔夠juicy,無乜特別

芙蓉海鮮蜂巢芋角 $58 - 傳統酒樓,會更好食

雪山黑毛豬焗餐包 $58 - 好熱,似新鮮
出爐嘅口感,呢嗰加分💗

鮮肉濃湯小籠包 $58 - 好普通🥹

椒鹽九肚魚 $118 - 未夠火喉,無乜味😅

鮮蝦腐皮卷 $58 - 正常發揮

茗茶/熱水 $22/位

2022-09-27 589 瀏覽
這幾天的時代廣場一到中午就人頭湧湧, 因為美食券要到期了, 我和同事也湊這個熱鬧, 大吃一頓. 想吃的餐廳都排大長龍,只有這家沒人排。。好像不是什麼好事😅但反正兩人都吃辣, 也就試新餐廳吧~ ⚜️四川毛血旺🌶️ $288辣到燙咀的豬紅, 滑滑的, 咬開是淡淡的上湯味道, 沒有豬氈味挺好的, 但一點都不辣然後是跟手掌一樣大的牛舌🐮!很軟咬下去有肉汁,厚切雖好,但有點太不方便吃了😅還有粗得像粗麵的豆芽,配料的質數其實都不錯, 但毛血旺的湯底太淡也不辣不夠香。。❤️麻辣川川小籠包 $58小心翼翼把小籠包放上湯匙🥄,從底咬穿一點💦,把熱湯吸出,濃湯是豐富的肉汁和隱約的麻辣!推薦,好吃! ⚜️肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68一口下去,爽口的馬蹄很突出,然後是傳統的牛肉腸粉,沾上麻辣醬還是不錯的。 ❤️菠菜田園野菌餃 $68菠菜,蘿蔔🥕,木耳等,一絲絲清楚又不同的口感!是挺爽口的餃子。 ❤️富士蘋果叉燒酥 $68鬆化的酥皮,層次很分明,看得到的滿滿的蘋果粒🍎,要邊吸💦著果汁邊吃!但事後有點奇怪,說好的叉燒在哪兒 😂 ❤️生磨日本芝麻卷 $58煙韌有點粗糙感的芝麻卷,非常討喜。跟本就像固態的芝麻糊,味道十足!不要小看上面
這幾天的時代廣場一到中午就人頭湧湧,
因為美食券要到期了,
我和同事也湊這個熱鬧, 大吃一頓.
想吃的餐廳都排大長龍,
只有這家沒人排。。好像不是什麼好事😅
但反正兩人都吃辣, 也就試新餐廳吧~

⚜️四川毛血旺🌶️ $288
辣到燙咀的豬紅, 滑滑的,
咬開是淡淡的上湯味道,
沒有豬氈味挺好的, 但一點都不辣
然後是跟手掌一樣大的牛舌🐮!
很軟咬下去有肉汁,厚切雖好,
但有點太不方便吃了😅
還有粗得像粗麵的豆芽,
配料的質數其實都不錯,
但毛血旺的湯底太淡也不辣不夠香。。

❤️麻辣川川小籠包 $58
小心翼翼把小籠包放上湯匙🥄,
從底咬穿一點💦,把熱湯吸出,
濃湯是豐富的肉汁和隱約的麻辣!
推薦,好吃!

⚜️肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68
一口下去,爽口的馬蹄很突出,
然後是傳統的牛肉腸粉,
沾上麻辣醬還是不錯的。

❤️菠菜田園野菌餃 $68
菠菜,蘿蔔🥕,木耳等,
一絲絲清楚又不同的口感!
是挺爽口的餃子。

❤️富士蘋果叉燒酥 $68
鬆化的酥皮,層次很分明,
看得到的滿滿的蘋果粒🍎,
要邊吸💦著果汁邊吃!
但事後有點奇怪,
說好的叉燒在哪兒 😂

❤️生磨日本芝麻卷 $58
煙韌有點粗糙感的芝麻卷,非常討喜。
跟本就像固態的芝麻糊,味道十足!
不要小看上面的芝麻,
不僅提升口感還加強芝麻香!

總結,點心超出色,主吃卻是差天共地!
還有如果不是有coupon, 這裡的性價比有點低喔。
2022-09-27
2022-09-14 821 瀏覽
▫️用埋今次,終於可以用晒times square既coupon喇yeah🥳 中秋佳節同呀爸呀媽嘆返個靚茶先🫖▫️呢間四川中菜店中午可以飲茶🥧 試左幾款特別啲,出面比較少見既點心✨🌶 麻辣川川小籠包 $58▫️黎到四川店,就梗係要試返個川川小籠包先啦😼 原本一籠3隻,可以同店員講加多隻,咁4個人飲茶就唔洗打交啦🤭▫️皮好薄,外面睇都望到小籠包入面啲汁👀 小心啲夾唔好整穿個皮呀!入口熱辣辣,少少麻辣味幾香,不過老人家話都係鐘意傳統既小籠包多啲👨🏻👩🏻🦆 煙薰三色素鵝 $108▫️賣相幾靚,不過食唔出素鵝味🤣 以為係腐皮包菜🤪🧇 焦糖黃金小米糕 $48▫️附上蜜糖🍯 點埋一齊食似食緊pancake早餐😆 岩晒啦反正我第一餐就係飲呢餐茶🤭🍬 話梅淮山 $88▫️呢碟好有驚喜🤩 話梅汁酸酸甜甜,非常開胃😋 淮山整得好爽口,咬落有啲似食緊蘋果🍎 🐗 魚香茄子黑毛豬腸粉 $78▫️入面應該得黑毛豬碎😂 因為食落以為淨係腸粉包茄子🍆🤣 但腸粉係幾滑既😛🐷 明爐燒腩仔 $188▫️上碟摸到隻碟係熱既🔥 燒腩仔半肥瘦,外皮燒得唔夠脆🫢 味道就普通啦🤪🧆 XO醬瑤柱臘味蘿蔔糕 $68/雪山黑毛豬焗餐包 $58/鮮蘆筍蝦餃皇

🌶 麻辣川川小籠包 $58

🦆 煙薰三色素鵝 $108
▫️賣相幾靚,不過食唔出素鵝味🤣 以為係腐皮包菜🤪

🧇 焦糖黃金小米糕 $48

鮮蘆筍蝦餃皇 $78/
翡翠菜苗帶子餃 $78/
鮮肉濃湯小籠包 $58/

鮑汁雞腳 $118

▫️一張單可以最多扣5張$100 dining coupon🖐🏻
▫️環境好靚,坐得都幾舒服😌 點心種類幾特別,平時啲茶飲到悶悶地都值得一試🤭
無辣不歡嘅我見到宜家開左咁多川菜館真係開心😛 早排咁啱喺Times Square行完街之後酸菜魚癮起,就試吓樓上間川川😚🌃 環境 (4/5)餐廳面積好大,有唔同嘅位置可以比人打邊爐/ 點小菜,而且通風唔錯~ 如果淨係食小菜嘅人都唔洗擔心燃到成身邊爐味😆 雖然餐廳無景觀,但檯與檯之間都有適當距離,唔會覺得好逼☺️😋 食物 (3.5/5)🐡 柚子醋海蜇頭 $138🐟 酸菜魚(小)桂花魚 $458🍡 薑茶天府花生湯丸 $68柚子醋海蜇頭酸酸地好開胃,海蜇頭比起海蜇絲更加爽口,配埋青瓜係一個唔錯嘅starter😚 酸菜魚用左桂花魚嘅魚肉,肉質嫩滑無骨🤩 酸菜魚夠酸,不過可惜味道有少少單薄,稍為欠缺層次😶 裏面仲有好多菇做配菜,美中不足係無寬粉,有少少失望🥺 甜品反而超有驚喜💕 花生湯丸勁大粒,超爆餡🤩 薑茶及都夠味,飲完暖笠笠,係咁perfect ending😚💰 價錢 (3.5/5)酸菜魚嘅魚肉用左桂花魚,所以都明白佢比一般餐廳貴~ 如果個湯味道有層次d就更好🥹 其他嘅菜式收費合理,係正常Time Square餐廳價,有機會會想試吓打邊爐😛

🌃 環境 (4/5)

😋 食物 (3.5/5)
🐡 柚子醋海蜇頭 $138
🐟 酸菜魚(小)桂花魚 $458
🍡 薑茶天府花生湯丸 $68

💰 價錢 (3.5/5)
迴文,亦稱回文、回環,是指正讀反讀都能讀通的句子。而今次的標題「植係處處,川川有素」,從正讀或反讀,意思都挺相近的。正(反)讀的意思是這樣的:植系肉在很多地方都可找到(提供素食選擇的有川川這店),川川這店有素食提供(現今很多地方都是有植系肉可選擇)。而這間川川,就是一間位於銅鑼灣時代廣場的葷素店。前陣子買電腦💻,獲得了一些時代廣場的現金券💰,在指定餐店用膳,可以每200元便用憑券減免100元。時代廣場食店的價錢都是較貴的嘛🙈,難得有現金券,便在商場內尋覓一番,結果就發現了餐單上寫着「植物肉系列」的 川川 CHUAN 😍 。看着這5款植物肉菜式,就決定來品嚐一下了。1️⃣素漁香茄子&素乾煸四季豆兩款小菜上的植物肉碎都十分足夠,去皮的茄子口感綿軟,四季豆香而爽口。2️⃣咕嚕素肉小菜來到時,版主還在想「植物肉呢?」🤔(按:可能有些聰明的朋友會估到係邊,想來都是版主有些蠢鈍喔)。吃下去的時候,才發現原來植物肉是藏在以油炸鬼扮的的咕嚕肉內🤣,令到除了脆卜卜外,又再增加了另一種不同的口感。3️⃣素香辣生菜包初吃時,會先感受到生菜🥬的清新,餡料的辣味不算突出,多吃數啖後,才會慢慢地感受到辣味。不過,其實都只是微

迴文,亦稱回文、回環,是指正讀反讀都能讀通的句子。

正(反)讀的意思是這樣的:

1️⃣素漁香茄子&素乾煸四季豆

2️⃣咕嚕素肉

3️⃣素香辣生菜包

初吃時,會先感受到生菜🥬的清新,餡料的辣味不算突出,多吃數啖後,才會慢慢地感受到辣味。不過,其實都只是微辣,不算是「重火力」的。

4️⃣素擔擔麵

這款食物是後來追加的,亦是令到版主對這餐晚飯評價「升呢」↗️的食物。

吃過首4款食物後,從性價比來說,版主會覺得整體來說味道中規中矩,但價錢較貴,再次光顧的意欲不大。但吃過素擔擔麵🍜後,版主不禁說了一句:「如果剛巧自己一個在時代廣場,也可能會為了這碗麵而再次光顧。」

侍應捧着麵過來時,看見湯底顏色,便感覺到這碗麵「有料到」🤤。果不其然,擔擔麵的辣味是眾多食物中最突出的,讓版主感受到了辣味🌶在口腔內徘徊的美妙感覺。從味道和價錢來說,這碗擔擔麵的確是值得推介的。

除了上述的「植物肉系列」外,食店也有其他素食選擇,例如在「植物肉系列」餐單的同一頁中,也有窩筍絲、蘿蔔絲、紅燒竹笙豆腐等。素友在這店內絕對不愁沒有選擇的。

#眾裏尋素千百道 #veggieEverywhere #veggie #gogreen #銅鑼灣素食 #葷店有素 #港島素食 #植物肉 #川川 #時代廣場
2022-07-30 1025 瀏覽
中午1點9的午餐,,環境光亮整潔,2人也給到大枱,座位間距夠寬敞。點心燒賣、炸兩、麻辣小籠湯包、鳳爪等味道都好,特別推薦擔擔麵、京湯千絲茭白和杏仁茶,還有幾道菜想吃但兩人胃納有限,下週要再來試不同的餐點。試應招呼周到,應該是很有經驗的餐廳經理,指導同事或親自處理,從點餐、出餐、沖茶、上菜、買單等,每一項服務都十分有效率及禮貌,週五算是煩忙時間,如此出色的服務在時代廣場餐廳裡面是比較少見的,有餐卷折抵更是抵食,整體用餐令人十分滿意,一定要給讚!

2022-07-28
  • 京湯千絲茭白
  • 擔擔麵
2022-07-11 1100 瀏覽
因為仲有時代廣場的飲食優惠券,所以試吓呢間川菜。其實他的位置就是以前三希樓的位置,所以我們對間隔非常熟悉,但裝修比以前雅致,座位亦非常之舒服,枱同枱之間有足夠距離,疫情之下也可以安心進食。食物方面,因為人唔多,只可以試三個餸。第一個係水煮桂花魚,夠辣,夠香,很美味。第二個係干鍋田雞,田雞算大隻,有肉,但嫣然粉比較重,不是我杯茶。另外叫一個清炒萵筍.絲,叫佢少油,真係好清淡,好味!有辣有唔辣,適合一家大細再來!

有辣有唔辣,適合一家大細再來!
水煮魚
干鍋田雞
水煮魚
2022-06-22 1025 瀏覽
補寫食評用餐日期:2022年1月18日 星期二2021年第4季度,LUBUDS Group在銅鑼灣Times Square開了2間中菜,1月6日和好友林小姐試了13樓“悅”,今次我們試試11樓“川川”。本來想吃麻辣火鍋,但COVID--19第5波爆發,晚市禁堂食,唯有吃午餐。點了以下的:#香片:林小姐點的茶,比普洱茶清淡,也解油膩,不錯。#鮮蝦蟹肉香蒜長春卷:甘香鬆脆,啖啖都是蝦肉,好好味!#翡翠菜苗帶子餃:多菜少肉,比較清淡。#金沙糯米卷:傳統糯米卷變奏版,味道一般。#四川擔擔麵:辣,邊吃邊冒汗,爽!#黃金小米糕:微甜,好味又有益腸胃。#生磨日本芝麻卷:芝麻味濃郁,好味!比較2次用餐體驗,“悦”更勝一籌。
補寫食評
用餐日期:2022年1月18日 星期二

點了以下的:
#香片:林小姐點的茶,比普洱茶清淡,也解油膩,不錯。
#鮮蝦蟹肉香蒜長春卷:甘香鬆脆,啖啖都是蝦肉,好好味!
#翡翠菜苗帶子餃:多菜少肉,比較清淡。
#金沙糯米卷:傳統糯米卷變奏版,味道一般。
#四川擔擔麵:辣,邊吃邊冒汗,爽!
#黃金小米糕:微甜,好味又有益腸胃。
#生磨日本芝麻卷:芝麻味濃郁,好味!

比較2次用餐體驗,“悦”更勝一籌。
2022-01-18
2022-05-30 1150 瀏覽
啱哂嗜辣同怕辣嘅人一齊食飯辣嘅菜式佢唔係做得好辣,但好食,粤菜部份亦都好出色。前菜揀左蒜泥白肉,味道同擺盤都同已結業嘅〈川粵時光〉相似,帶甜嘅汁,配磨到幼滑嘅蒜蓉,個人非常鍾意。佢地嘅水煮類款式好多,有較少見嘅粉腸+豬大腸,當日點左水煮雜錦(牛肉,牛脷,鴨血,豬大腸)驚喜地仲有幾舊金錢肚,賣相靚仔,D D 辣,最好食係牛脷,厚切得黎又淋又入味!另外點左唔辣嘅蔬菜類,京湯千絲茭白,非常驚豔! 茭白好少地方有得食,切成一絲絲再卷到龍鬚糖咁樣,索哂果個濃郁嘅雲腿雞湯味湯汁,咸香鮮味又有口感,寫食評嘅呢刻已經好掛住想去再食呢道菜 😋甜品食左花生湯丸同蛋白杏仁茶一碗湯丸如果個薑湯唔夠薑,粒湯丸曉飛都冇用,呢個薑湯冇令人失望! 湯丸皮煙韌,花生餡有粗粒花生碎 👍🏻蛋白杏仁茶好有屋企整嘅味道,冇濃烈嘅精油味,又多蛋白 👍🏻
啱哂嗜辣同怕辣嘅人一齊食飯
辣嘅菜式佢唔係做得好辣,但好食,粤菜部份亦都好出色。

甜品食左花生湯丸同蛋白杏仁茶
蛋白杏仁茶好有屋企整嘅味道,冇濃烈嘅精油味,又多蛋白 👍🏻

水煮雜錦

水煮雜錦(牛脷)

京湯千絲茭白

水煮雜錦
水煮雜錦(牛脷)
京湯千絲茭白
  • 蒜泥白肉
2022-04-02 1246 瀏覽
曾經到訪川川吃晚飯,試一試馳名的水煮桂花魚!魚片滑溜、麻辣味道適中,很好吃。但最好吃的竟是粵菜的椒鹽九肚魚。今次為了九肚魚再來,以及試吓點心~~餐廳裝潢亮麗,服務貼心,枱與枱之間距離充足,放心與好友𣈱談吃喝~首先需要讚一下,杯茶甘飴順滑,在麻辣的味蕾上滲出陣陣清新。餐牌上有不少川粵fusion點心,例如川椒斑肉韮菜水晶果、肉鬆麻辣牛肉腸粉等,喜歡探險創新味道的值得一試。椒鹽九肚魚:還是很好吃,皮脆肉滑!必點!燒椒醬皮蛋:皮蛋晶瑩剔透、軟滑流心,川椒醬麻香少辣,惹味非常。鮑汁雞腳:鮑汁濃滑有膠質,雞腳應是新鮮雞腳,肉質帶黃有口感。香辣古井䳘肉脆炸包:有驚喜,係⋯個包好好味,香酥脆甜!餡料有䳘肉、磨菇等,比較辣,但味道不錯。鮮蘆筍蝦餃皇:蝦肉爽滑彈牙,配上蘆筍,鮮味更出。整體用餐感覺不錯,是暢談、見客、打卡都適合的餐廳。

今次為了九肚魚再來,以及試吓點心~~

首先需要讚一下,杯茶甘飴順滑,在麻辣的味蕾上滲出陣陣清新。

椒鹽九肚魚:還是很好吃,皮脆肉滑!必點!

鮮蘆筍蝦餃皇:蝦肉爽滑彈牙,配上蘆筍,鮮味更出。

整體用餐感覺不錯,是暢談、見客、打卡都適合的餐廳。

椒鹽九肚魚
鮑汁雞腳
香辣古井䳘肉脆炸包
鮮蘆筍蝦餃皇
2022-03-29 4220 瀏覽
繼續尋覓八折下午茶,上星期「悅」之後,今日到訪 「川川」,因為隸屬同一集團,所以優惠相同,預先買了 LUBUDS 現金券,可以折上折。粵川混合的點心紙上,很快找到特色項目。香辣古井鵝肉脆炸包  $68最喜出望外的一道,古井燒鵝乃新會名菜,川化變奏原來是酥炸,一客三個大包炸至金黃酥脆但完全不沾油,入口鬆化。頂部預先切開,打開蓋子香辣味湧出,鵝肉混合了洋蔥、菇粒、川椒、泡椒、麻醬及辣油等,炒至非常香惹,味道豐富。麻辣川川小籠包 $58紅色的包身,見到已經想像到麻辣,恰到好處,湯汁豐富,如果與「紅棉」的沸騰小籠包相比,這裏的比較有勁度,「紅棉」的温柔,各有所好,我兩款皆鍾意。肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68麻辣味適中,吃到餡料是芫荽、陳皮、馬蹄、辣椒醬及牛肉的混合,特色是帶有甜味的肉鬆,正好中和辣度,值得一試。焦糖黃金小米糕 $48做得好,煎得更好,軟而有彈力,簡簡單單,卻是水準之上。煙燻三色素鵝 $88視覺享受多於味道,因為三色拼令賣相漂亮,確有輕輕的煙燻香,爽口味清,是一道稱職的前菜,可惜疑似有少少燒燶咗的甘味。正宗四川擔擔麵 $68麵質柔而有力,湯汁正常,味道沒有出錯,不過不失。字畫掛在牆上,

粵川混合的點心紙上,很快找到特色項目。

香辣古井鵝肉脆炸包  $68

麻辣川川小籠包 $58

肉鬆麻辣牛肉腸粉 $68

焦糖黃金小米糕 $48

焦糖黃金小米糕

做得好,煎得更好,軟而有彈力,簡簡單單,卻是水準之上。

煙燻三色素鵝 $88

煙燻三色素鵝

煙燻三色素鵝

正宗四川擔擔麵 $68

正宗四川擔擔麵

麵質柔而有力,湯汁正常,味道沒有出錯,不過不失。

正宗四川擔擔麵

字畫掛在牆上,營造古色古香之風格,桌與桌之間以木屏風分隔添私隱,正好配合疫情,空間充足,服務有禮,滿意的下午茶。