2017-01-11 1536 瀏覽
一向都非常喜歡開放式既食野環境,好似外國個啲露天咖啡甜品店禁,真係好正!今次呢間半開放式,雖然係元朗呢啲地方都無咩景可言架啦,不過呢度附近都係低密度既住宅,感覺都ok,算寧靜悠閒,唔會有太多匆忙既人行過!少位,不過禁岩一入去就有張台,keep住有人入,滿座!食物方面,個蘑菇湯,蘑菇味夠濃,岩哂蘑菇控!安格斯牛肉漢堡,件牛肉好嫩口,夠肉汁得黎唔會流到四圍係(個人好怕流哂出黎,好呢hea),呢個好似鎖住左啲肉汁禁,醬料都好夾,沙律菜新鮮!忌廉三文魚意粉~個汁有啲乾,無咩味,無特別,食到尾段個底啲意粉好似油浸禁,啲魚油沈哂底成口油,不過乾玫瑰花伴碟就靚靚有心思!同一個價錢,漢堡抵食好多,好食又有沙律同薯條,不過咩都試下麻,再去一定會揀哂漢堡!有加一服務費,不過連一向無要求既老公都話無服務,以為無加一!p.s. 黎緊搬鋪,要食既朋友注意啦!
少位,不過禁岩一入去就有張台,keep住有人入,滿座!
食物方面,
個蘑菇湯,蘑菇味夠濃,岩哂蘑菇控!
成口油,不過乾玫瑰花伴碟就靚靚有心思!

p.s. 黎緊搬鋪,要食既朋友注意啦!
2017-01-11
2016-12-09 1043 瀏覽
行完街經過見到呢間餐廳好抵食,所以就試下啦。雖然lunch同tea time 都係同一個menu , 但都有九個選擇,全部都只係$45咋!!😳有埋餐飲!(加一)我同朋友揀左lunch set既8同9,大家睇到個賣相 一d都吾頹,仲要幾好味!😋 沙律菜夠新鮮,薯蓉夠熱又有調味,德國腸juicy,炸魚就不過不失啦 。呢間餐廳既食物質素比想像中好,性價比相當高!!要推介比大家!😁
2016-07-12 1267 瀏覽
星期五晚同男友去元朗食飯,本想去隔離果兩間西餐廳,但因為要等位,又太肚餓,於是決定試新野!一入去就有得坐,間餐廳面積好細,只要兩張台有客人,其實一開始都幾驚係伏。。。餐廳環境比較暗,有點浪漫氣氛,適知情侶黎,可以靜靜談心~我其實係比個BURGER吸引入去既,於是就叫左個"招牌手打安格斯牛肉漢堡"同埋"巴馬火腿PIZZA",由於廚師即叫即整,都等左十五分鐘,但估唔到有意外驚喜!!伴碟既薯條都好香好脆,好有薯味,值得一試,大力推介!!!小本經營的餐廳真係好有心思,為左比客人嚐到最新鮮最香口的食物,都係即叫即整!!雖然呢間餐廳唔算出名,但係小店都有佢既特點,同埋好既服務態度,而且價錢唔貴,值得一去!

餐廳環境比較暗,有點浪漫氣氛,適知情侶黎,可以靜靜談心~

巴馬火腿PIZZA
招牌安格斯手打牛肉漢堡
伴碟既薯條都好香好脆,好有薯味,值得一試,大力推介!!!

2016-06-24
巴馬火腿PIZZA
招牌安格斯手打牛肉漢堡
  • 巴馬火腿PIZZA
  • 招牌手打安格斯牛肉漢堡
同朋友行行下見到間cafe裝修唔錯就亂入左, 有好有壞. 點左個野菌蟹肉忌廉汁長通粉, 汁份量剛剛好, 不多不少, 蟹肉份量都足夠, 蟹香菌都帶到出黎, 依幾日食左唔少紅肉黎, 所以食下蟹肉感覺係唔錯 朋友點左個招牌手打安格斯牛肉漢堡, 我都試左少少, 牛肉好香, 配合適當份量蔬菜, 係開胃ge! 仲有薯條做配菜, 真係幾好食, 見隔離枱小朋友都食得好滋味, 狂追擊薯條食物質素係唔錯, 但等候時間真係太耐, 所有食物等超過30分鐘, 近乎45分鐘, 漢堡包需時較久我是理解的, 但意粉有少少超出預算時間. 雖然係咁, 服務態度都不錯, 會同講番唔好意思, 久候左. 所以, 趕時間揾食野真係唔好諗依間喇, 我見其他枱都等得幾耐 有時間慢食者可以考慮

有時間慢食者可以考慮
2016-05-14
  • 招牌手打安格斯牛肉漢堡
2016-04-20 887 瀏覽
68蚊burger,性價比超高今次嗌左手打安格斯牛肉漢堡。一上枱,廚房好細心,知2個人食,佢切左一半上枱。個餡好香,食得出好香好真既牛肉味。 肉質無流失之餘,牛肉係好嫩。薯條就係原隻薯仔切條,食得出間舖好用心。
68蚊burger,性價比超高
今次嗌左手打安格斯牛肉漢堡。

薯條就係原隻薯仔切條,食得出間舖好用心。
2015-12-19 568 瀏覽
一個人想鋸扒,找到這家小店,服務感覺很家庭式,侍應親切但服務水準有待改善,要反覆提問和重覆講述三次要點的餐。磨菇湯很香,但不夠滑,不過仍然合格,如果做得更好就一級棒。蒜蓉多士熱熱的,很香脆,好吃。主菜客格斯肉眼(10安士)要了5成熟,肉香得很,完全冇失望,沙律配菜好好味,份量多,再加上意粉煙靱,吃清光完全無難度,非常滿足。$188可以吃到大大碟的安格斯肉眼跟沙律和意粉,簡直是超值啦。唯一要提的小這小店因為四邊打開通風,感覺和坐在室外差不多,冬天坐有點點冷,但我想如果太冷,應該可以要求店子把趟門拉上的吧。

磨菇湯,蒜蓉多士
磨菇湯
安格斯肉眼
薄荷朱古力
2015-12-19
安格斯肉眼
薄荷朱古力
2015-07-10 501 瀏覽
星期一到元朗搵食確實有點難度,因為多數餐廳都以星期一為休息日而不做生意.不過知道一間開業不太耐的小西餐廳在星期一都還有開,所以友人不多好肉食的友人都提議一試.難為她了,因為這店主打都是漢堡,她只可以在副選的意粉,PIZZA,ALL DAY BREAKFAST 之中選擇.我基本上沒有太偏食,所以點任何食品都可以,那我選了招牌手打安格斯漢堡,友人點了忌廉野菌板燒雞胸意粉晚餐都可以加$30轉套餐,包括餐湯及餐飲各一.不過餐湯就無得選擇了,只有一款磨菇湯.磨菇湯不是常見打到很幼滑的款式,這家的磨菇都打成粗粒,就外觀看到很多磨菇顆粒混入了香草碎.侍者送上之時菇氣四溢,像我鼻子不靈的傢伙都清楚聞到陣陣菇香.可是,喝下去就另當一回事了,一來可能太多顆粒,并不似一般喝湯的感覺.反而更像吃磨菇做的粥,而菇粒的質感又做不了像米煮溶了般,帶來綿密的感覺,水溜溜,淡淡的感覺很強烈.個人覺得調湯水的質感稠濃點會較好,不論味道及質感.先到的是友人點的意粉,我試了點.首先,粉還是煮得差點點,覺得師父想煮那種剛好的感覺,但是時間控制有點過早,偏向硬身.雜菌是比較細條的本菇,還好調味未有太搶去菇味.雞扒我試了一塊較為邊
雞扒我試了一塊較為邊沿的,我覺得煎得太乾,友人則說中間的煎得剛好之餘還夠泿潤.
不過大家都認同那股焦香十分惹味!為此雞扒畫龍點睛!但當友人吃下去的時候出現了一大問題.
就是那碟深中間都是油......我看得咋舌.....足足有大半個茶樓小碗的油份,星期日師傅的馬仔很不生性?
我點的招牌手打安格斯漢堡也到了,同一份附有少量沙律菜及無鹽的薯條.以小木板上枱的賣相不錯,
友人看著沙律菜中橙色的大塊,以為是水蜜桃,但甫一吃下頓覺驚喜,原來是南瓜來的!
很不錯呢,是焗得有點軟軟的南瓜,雖不是很甜但少有西餐廳小店會這樣制作.
炸薯條以少量味粉代替以鹽調味值得一讚,要吃那巨型的漢堡多少都會覺得帶點膩,
薯條可以減輕點味道更易吃.而且都炸得剛好吧,不會太硬,枱面的茄汁亦自已任加呢.
來到主打的漢堡,是用黑白芝麻包做包底的,經烤焗過後只可以用四個字形容:外脆內軟!
包芯鬆化吸汁效能不俗,從漢堡扒滲出的肉汁都一滴不漏吸盡,特別是最底層的,都已吸汁吸得半透明了.
中間生菜份量不少算是中規中矩,用上紫生菜,很是爽口.蕃茄及芝士簡簡單單薄切一片,
主角漢堡扒煎得較久,我想是為了配合麵包的外脆內軟的感覺吧,所以外層都較硬身的.
中間免治肉是比較熟的類型,但依然十分富肉汁!不但汁多,而且也頗有肉香!
有一點我個人則不太喜歡,就是這醬料只是熱狗醬,雖然也很配合,但覺得太搶味了.
最後來的是炸洋蔥圈,這個來得意外地細份,一眼看過去不足十圈,也不知夠不夠半個.
外層炸得脆偏向硬身,以定形的角度講這可以說是很成功地做到一個圈形,
味道方面,在洋蔥圈上有點點辣椒粉調味,內在的洋蔥都頗香的,不得不讚那個芝士汁,
我覺得用來伴薯條吃可都很可口!不太鹹,芝士味有點內歛,但正好顯出洋蔥及薯條本身的味道.
細滑濃稠的醬汁與炸物香脆成一大對比感覺良好!店方不妨考慮跟薯條也送一個芝士醬吧.

最後不得不提服務,點餐時侍者主動對比散叫及套餐的價錢,提議那一個價格較為相宜.
看到友人意粉碗中半碗油,我們都未及出聲已經主動送上小碗方便我們隔開油....
不過值得改進的地方,恐怕是要改善廚師手藝吧.雖然服務值得一讚,但還有更多可以改進的空間,
像是枱面任加的茄汁,我枱的那一支已經所餘無幾了,如果可以在客人就坐前先查看一下,
主動添加或替換那就盡善盡美了.
2015-06-29
2015-07-06 411 瀏覽
同朋友聚餐,朋友介紹了這間食burger的店,又不用排長龍故一試。磨菇湯: 口感好鞋,一d都唔滑,雖然磨菇味好重,但做得不夠好味道 (蒜蓉餐包倒是不錯,幾好味的)燒雞凱撒沙律: 燒雞要另加$20,不過覺得都值得。燒雞燒得唔錯而沙律整體味道好好,比較出色的一道頭盤。招牌菜burger: 老實說只值70分。薯條炸得不夠脆而且分量唔多。burger醬汁可以再多一dd。(題外話,原本想叫店家幫忙把burger cut成4份,但他們說只能cut一半。講真,加多一刀有幾難???)牛仔骨 肉質唔會太un太鞋,配上醬汁味道甜甜酸酸的很不錯。蕃茄三文魚意粉:份量比較少、三文魚亦只有2片、味道正常。整體不算一道很出色的菜式。
 (蒜蓉餐包倒是不錯,幾好味的
牛仔骨
 肉質唔會太un太鞋,配上醬汁味道甜甜酸酸的很不錯。
題外話/補充資料: 1) 店員不會主動奉上水,要客人開聲先有水及加水。 2) 樓面店員只有1個人,服務效率相對慢。
2015-07-05
2015-04-16 350 瀏覽
第二次光顧,餐牌似乎有收進,選擇也多了。 點了2號餐和7號餐。 餐湯南瓜湯,口感非常不滑,一粒粒的南瓜肉破壞了口感。 Cappuccino不知所謂的咖啡,奶泡薄得過份,啡味帶苦,層次單一。一飲就知道係全自動啡機出品。。。上次單左black coffee又走去加奶,我覺得一啲都唔尊重杯啡呀! 雞肉凱撒沙律雞肉做得不錯,沙律菜尚算新鮮,份量不大。芝士磨菇牛肉漢堡我無食所以不評價,但看起來不錯。
第二次光顧,餐牌似乎有收進,選擇也多了。

點了2號餐和7號餐。

餐湯
南瓜湯,口感非常不滑,
一粒粒的南瓜肉破壞了口感。

Cappuccino
不知所謂的咖啡,
奶泡薄得過份,
啡味帶苦,層次單一。
一飲就知道係全自動啡機出品。。。
上次單左black coffee又走去加奶,
我覺得一啲都唔尊重杯啡呀!

雞肉凱撒沙律
雞肉做得不錯,沙律菜尚算新鮮,份量不大。

芝士磨菇牛肉漢堡
我無食所以不評價,但看起來不錯。
2015-04-02
2015-03-28 703 瀏覽
南瓜湯用忌廉點綴 食到南瓜蓉 真材實料蒜蓉包好特別 送上時飄來陣陣蒜香牛油香 切成薄片 焗過之後展現岀彎曲誘人既線條 有啲似薯片😂😂 超級脆又香口脆炸美式香辣雞翼熱辣辣送上 唔係kfc厚炸皮 反而係小妹較討好既金黃色 皮邊有小小脆位 對小妹來說剛剛好 肉嫩肉汁多 辣味後來居上 澳洲和牛藍芝士醬漢堡blue cheese wagyu從橫切面睇佢真係好有內涵嫁 包身微微脆內軟熟 底面都有脆口芝麻 漢堡扒好厚好juicy 一啲都唔韌又冇根 芝士醬濃濃令成個burger一啲都唔dry 仲有蕃茄片同菜食落唔會膩 睇番相都好令人回味薯條炸得剛好唔熱氣 唔油膩兼好有薯味 m字頭果啲邊有得比 如果再灑啲鹽花更係錦上添花💞💞辣肉腸薄餅👅肉腸薄片唔係辣既源頭 反而係面頭既辣味粉 不太好辣既我挑剔地夾開左小小... 不過食落係幾刺激既👻👻👅中間芝士仲係半溶狀態 有别於一般雖可以牽絲但食落好似無味既香口膠 👾佢芝士味幾濃 綿綿又有啲奶味 既帶點鹹香 👻薄身餅底 批邊算脆likeeee爆BBQ醬燒豬肋骨👅至愛濃味BBQ醬塗滿喺肋骨上👅有兩份肋排 約有6,7個骨位 加埋份量都幾足嫁💪💪特别既係用木砧板上 又有幾片

南瓜湯

有兩份肋排 約有6,7個骨位 加埋份量都幾足嫁💪💪

BBQ醬燒豬肋骨

特别既係用木砧板上 又有幾片茄子翠玉瓜同薯條伴碟

蕃茄醬煙三文魚意粉

smoked salmon spaghetti with tomato sause
香草灑喺碟邊 芝士碎刨喺面 火箭菜伴碟 擺碟有心思 賣相攞爆分 叫人食指大動!! 幼身意粉 軟硬適中 可以掛到醬汁 蕃茄醬未算濃但勝在夠多 亦不時食到茄蓉 撈意粉足夠有餘 餵食貓緊係忍唔住要不埋淨低既汁黎食hehee

乳酪藍莓汁

餐飲轉左特飲乳酪藍莓汁😋
果汁係是日會定期轉嫁 酸酸地好開胃🙌🙌 佢仲特登將兩杯變做三杯俾我地開心shareee
set dinner $288×2
西餐廳係開放式廚房 幸好油煙味唔大 女侍應仲會同你搭訕 難得有質素既小店 價錢又合理 值得支持!!😆😆
2015-03-15
辣肉腸薄餅
BBQ醬燒豬肋骨
乳酪藍莓汁
2015-03-15 445 瀏覽
至鍾意食burger o既我...尋日行過見到新開...今日即刻去試!!!!星期日午市好多人!!! 間鋪唔大...等o左15分鐘先有檯...叫o左兩個Burger set...安格斯 ($68) 同蝦堡 ($78)...我地叫店員幫我切開一半方便share~ 等食物都唔算好耐...食物上檯真係熱辣辣~ 安格斯Burger都尚算juicy~ 唔韌~ 不過調味可以多返少少...同埋入面塊煙肉唔夠脆...不過兩塊包都好軟熟~ 整體都唔錯~ 蝦堡d蝦好彈牙~ 而且都算厚~ 配埋千島汁真係一流~ 薯條真係好脆同熱辣辣...不過可以落返多兩粒鹽...飲品方面...我點o左熱咖啡...好香好正~ 以呢個價錢...真係唔錯~ 好開心元朗有間burger house~遲o下會嚟試埋另外o個d款~
Burger
我地叫店員幫我切開一半方便share~
等食物都唔算好耐...食物上檯真係熱辣辣~
蝦堡d蝦好彈牙~ 而且都算厚~ 配埋千島汁真係一流~
薯條真係好脆同熱辣辣...不過可以落返多兩粒鹽...

飲品方面...我點o左熱咖啡...好香好正~
遲o下會嚟試埋另外o個d款~
2015-03-15
Burger
2015-01-15 532 瀏覽
早陣子相約舊同事共進午膳...才發現這間被玻璃包圍著的西式餐廳...雖然不遠處是一條溝渠...但其位處於寬闊的行人路當中...視野尚算廣闊...絕對是西方人的悠閒口味...餐廳應該是新開業不久...因為在人氣熱爆的<開飯>中...並沒有查詢結果...店內一眼掃清...簡單的木枱櫈整齊的排著...座位不過30...小角落廚房有著3位男廚師...1位女侍應在店內忙過不停...幾乎不為意有客人拉門進來...店員有著整齊的黑色制服...配上耀眼的紅色圍裙...還可見到圍裙上綉上生招牌<squirrel>字樣...餐牌只是幾塊過膠咭紙...剛好迎合西方人簡約樸實的文化...午市選擇並不多...只有set..以及潮興的all day breakfast...飲品選擇也不多...只是簡單的咖啡奶茶之類...朱古力相信是唂咕粉配少量錬奶而開的...附上一小包沙糖調味...個人口味比較喜歡濃朱多奶...檸茶是用另一種花紋的杯子...厚切檸檬有3塊...茶味一般...同事點選的意粉…碟子大大…主菜少少…還有那未經烹調的煙三文魚…縱使蕃茄汁是多麼出色…同事也大打折扣…只因同事胃口大…set已經不包餐湯麵包…
朱古力
檸檬茶
蕃茄汁煙三文魚螺絲粉
同事點選的意粉…碟子大大…主菜少少…還有那未經烹調的煙三文魚…縱使蕃茄汁是多麼出色…同事也大打折扣…只因同事胃口大…set已經不包餐湯麵包…加上吃不慣生冷食物…實在是錯誤的選擇…
雙重煙肉安格斯牛肉漢堡
反觀這個漢堡…簡直是天淵之別吧…一隻手掌還可勉強的緊緊捉實…相信男士也不能一口吃下去…正當我猶疑怎樣動手之際…女侍應已為我遞上刀义…對於優雅的女士來說…實在有必要解剖來吃吧…
由基層來看…包底>生菜>蕃茄汁>蕃茄>安格斯牛肉>煙肉>車打芝士>旦王醬>包面…
包面一般都比包底鬆軟…所以我率先吃下…依稀還感覺到那半燶的芝士碎依附在包面上…當然遠遠不及車打芝士來得更有口感…加上甜甜的旦王醬煎乾了的煙肉…一點也不覺得會造肥人…
至於主菜…安格斯牛肉變成了漢堡…總覺得有點浪費…牛肉雖有1cm的厚度…還不是要八,九成熟…雖然肉碎不韌…但或多或少總會失掉牛肉本身的味道吧…盡管如此…由蕃茄溶製成的蕃茄醬也是我熱愛之選…可惜份量不多…

用餐完畢…女侍應溫馨提示…凡惠顧加$10…可換取是日精選甜品<焦糖燉旦>一客…但鑑於時間的關係…唯有下次光臨…

2015-01-14