2019-03-21 838 瀏覽
成班師兄弟妹參加完活動之後就玩即興, 成班人衝上去呢間喺雞煲界又隱蔽又出名嘅寶寶雞煲。好彩嗰日唔係太多人仲有位畀到我哋,就真係要 thank 嗰度職員啲安排,佢哋服務好好。打邊爐同埋食雞煲最重要就係一大班人嚟食,就係咁樣先至夠氣氛夠開心,嗰晚我哋叫咗好多嘢食,牛肉、丸類、蔬菜、羊肉、豬肉、豬腰、豬潤,總之大路嘅嘢我哋都叫咗嚟食, 但係呢啲都係唔係我想講或者介紹嘅嘢。我重點要講嘅就係呢度嘅招牌雞煲,呢度個鷄煲對味道好特別,唔係特別麻辣嗰一種四川嘢成都嗰啲咁嘅味道, 相反呢度啲雞煲辣得你係甜甜地咁樣,覺得就係好似就連細路哥都可以食得到,老人家食咗都唔會覺得燥熱,好特別嘅一個雞煲,雞肉又入味又夠滑,味道又甜又辣又鹹,真係食極都唔夠。有時轉下新口味都唔錯,唔係一定下下都麻辣要標曬汗先過癮嘅。

有時轉下新口味都唔錯,唔係一定下下都麻辣要標曬汗先過癮嘅。

2019-02-28 440 瀏覽
一班朋友出去食飯最好就係食雞煲,旺角當然係首選啦,方便到咁多位大大呀嘛,係open rice 見到依間一於去試下啦。樓上鋪係有啲難搵,但大家食完都讚不絕口,值得行條樓梯上去,仲可以係open rice 訂位,非常方便。服務態度方面,真係一流,無切餅費,仲幫我地執好張枱先拎個蛋糕俾我地。食物方面,我地叫左招牌咳咳雞煲,係乾煲,好好味,每舊雞都炒到好乾身,非常惹味,仲有因為係乾,加湯打邊爐時亦唔想辣,啱唒有啲人食辣有啲人又唔食得辣,但鍾意食雞汁打邊爐既就要擇另一款雞煲。極推魚皮同響鈴,即叫即整,就咁食都已經好香脆可口。椒鹽粟米,我就覺得嫲嫲冇乜特別脆鯇唔錯野飲大大杯,抵飲

極推魚皮同響鈴,即叫即整,就咁食都已經好香脆可口。
椒鹽粟米,我就覺得嫲嫲冇乜特別
脆鯇唔錯
野飲大大杯,抵飲
2019-02-26
2018-11-07 650 瀏覽
已經好耐無食過雞煲啦~今次就約左幾個朋友一齊黎食~我地7點鐘到黎到 唔洗等位嗌左個醉雞湯底 ~ 個陣味好正呀! 真係超過推介同埋依個最特別既一定係佢啤酒杯裝既凍檸荼雖然都要四十幾 但真係好大杯 為番條數就差唔多啦~
已經好耐無食過雞煲啦~
今次就約左幾個朋友一齊黎食~
我地7點鐘到黎到 唔洗等位
嗌左個醉雞湯底 ~ 個陣味好正呀! 真係超過推介
同埋依個最特別既一定係佢啤酒杯裝既凍檸荼
雖然都要四十幾 但真係好大杯 為番條數就差唔多啦~
2018-11-05
2018-06-20 1284 瀏覽
今天我地幾條某利齊齊找野食,由於我地食左成個星期既辣野,今天吾想再食辣,加上有個貪靚鬼怕出暗瘡介食辣,所以叫左個微辣既雞煲食左先,一路等果D遲到既大爺。先來個響鈴及炸魚皮(都脆口既),喜歡當小食食又得,喜歡十下十下又得;跟住上雲吞及午餐肉(無論以前或現在我都不喜歡,不知為何現在變左人地必食之選,當然我係吾會阻止他們吃的);由於我地今日食微辣,加上加過一次滾水,已經同吾辣無分別,之後有個姐姐經過,見到無乜湯,直接拿壺野加落去,問都無問直接加,仲要係加滿甘濟,當我們見到係辣湯已經太遲🙄佢見到我地"啊"一聲,都呆左一下,跟著講"D湯都吾係好辣既"😑都加左羅咪唯有繼續食,你話吾辣?你話姐,其實都幾辣嫁,因為我地食竹笙同灼菜,吸晒D辣汁,比起平時我地係ok既,但今天我地有個貪靚者,之後我們 "畢"起啲湯,叫另外個樓面加水,個姐姐聽到(雖然佢有承認佢加錯湯,亦有叫個樓面拿起我們個煲去倒左D湯,再換過,但D語氣同D西口组既面孔,就算里一刻,佢做到幾完美都好,都令到 人地吾舒服)🙄當然無換到湯,但貪靚大爺無 再食過野都好既,佢食少D,我地又可以夾少D money:不過就算個姐姐幾西口都好,都要讚一讚間
都好既,佢食少D,我地又可以夾少D money:

不過就算個姐姐幾西口都好,都要讚一讚間舖個冰鎮秋葵,顏色好靚,望落去好新鮮,冰得嚟又爽口;牛肉都吾差
2018-06-08
2018-05-17 797 瀏覽
幾好坐又靜,成班gathering唔錯。有人介紹醉雞煲,可惜唔夠酒味,早知食雞煲算!叫左個醉雞肝,呢個就正,好入味又爽口,必食!呢到好多特別部份食,我就唔係太頂得順,但係我有個朋友乜都試,可能因為咁令我反胃。Anyways, 醉雞肝勁正!
幾好坐又靜,成班gathering唔錯。

有人介紹醉雞煲,可惜唔夠酒味,早知食雞煲算!

叫左個醉雞肝,呢個就正,好入味又爽口,必食!

Anyways, 醉雞肝勁正!
醉雞湯底
豬腦
醉雞肝
醉雞肝
2018-04-18 636 瀏覽
呢間雞煲係朋友推薦嘅,話會開到凌晨兩點,消夜來講都算係一個唔錯嘅選擇!今次試咗醉雞雞煲,開頭食嘅時候紹興酒咪有啲濃,但一路食因為有紅棗嘅關係,湯底慢慢開始變甜,好正特別推介自家製嘅特別推介自家製嘅炸魚皮同埋響鈴,好新鮮好脆!同埋可以嗌大大杯凍檸茶,冇試過打邊爐杯嘢飲可以由頭飲到落尾!同埋平日嘅夜晚人少少,不失為一個聚會嘅好地方!最衰今次幾個女仔黎唔係食得好多野,下次一定會帶一大班人黎,再嗌多啲嘢食黎試!!
同埋平日嘅夜晚人少少,不失為一個聚會嘅好地方!
$250 (宵夜)
  • 炸魚皮
  • 響鈴
2018-03-12 644 瀏覽
由大陸返嚟冇耐 就急住要食雞煲 朋友介紹話呢間寶寶雞煲好食 於是我哋就嚟食聽人哋講話呢間寶寶雞煲曾經紅極一時 晚晚大排長龍 嗰日去到唔見有大排長龍但係都好旺我就讀得書少 文筆唔好 但係又唔知係咪有一班文采好好嘅bloggers 佢哋文筆好好 寫啲食評講到呢間雞煲掂啲嘢食啲味道 好到上天咁堅我今次就食過呢個雞煲 覺得雖然係香口 但係味道仲係唔係好夠 我經常返大陸 下下都食火鍋食雞煲 知道雞煲係乜嘢味道呢間啲雞煲雖然入味 但係係帶甜嘅 真係唔夠大陸上面嗰啲味到勁食雞煲最重要嘅味道 就係夠麻!夠辣!夠搶喉!嗱、我冇話唔好食 只係呢度個雞煲仔比較啱小朋友食!

我就讀得書少 文筆唔好
寫啲食評講到呢間雞煲掂啲嘢食啲味道 好到上天咁堅

我今次就食過呢個雞煲 覺得雖然係香口 但係味道仲係唔係好夠
我經常返大陸 下下都食火鍋雞煲 知道雞煲係乜嘢味道

雞煲最重要嘅味道 就係夠麻!夠辣!夠搶喉!
嗱、我冇話唔好食 只係呢度個雞煲仔比較啱小朋友食!

材料正,新鮮唯一唔好就係佢比客人係食肆裡面食煙, 呢樣就唔應該, 雖然你有熟客, 但控煙辦條例例明: 係唔比任何人係食肆內抽煙🈲🚬, 係違法架👮🏻‍♀️,佢比人係正門口樓梯抽煙已經不對, 重要比客人係食肆內抽煙就更加唔岩啦你有冇想過其他客人既感受呢,一路食雞煲, 一路要食你地既2手🚬, 你地要明白, 食煙既人, 只會一枝食完又一枝, 係唔會停咁樣食野, 都會影響其他客人食野既心情啦,當晚食野真係好影響心情, 不斷有人係度食煙,食物有幾好,都想快快食完走人,😫😩😤希望你地會改善🈲🚬食物係好好味, 所以先再返來食, 蟹好多膏, 蝦又好新鮮, 牛肉真係好有牛味, 改善環境後會再來食
材料正,新鮮

希望你地會改善🈲🚬

2017-10-28
生日
  • 手切鮮牛肉
2017-10-07 311 瀏覽
假期叫了Po Po鸡煲餐厅的新鲜走地鸡鸡煲晚餐外卖。用外卖App送餐还挺快的,大概30分钟就送到了。可是外卖送到打开一看挺失望的,两个外卖盒,其中一盒全是汤,另外一盒半盒汤半盒鸡块。 鸡煲里面很多汤,油也比较大。洋葱比较生,感觉直接放进汤里就送出来了,没入味。鸡肉本身没有什么味道,也没尝出走地鸡的新鲜味道,只能靠酱油调味,整体觉得一般般。不建议点外卖的形式点这家餐,因为没有主食和其他配菜吃起来不方便。

2017-10-02
外賣送餐
2017-09-28 336 瀏覽
幾個星期前曾上過去,以為寶寶餐廳同寶寶雞煲是兩間店,原來晚間是做雞煲,日間才是做餐廳的,之前曾幫趁過一次其太子分店的雞煲。而寶寶餐廳註明酒店名廚,今日就要試下其午餐啦。樓上店都是比較靜,午飯時段都容易有位,我點的墨魚滑釀雞翼烏冬,都是即叫即製需時,起骨釀製要手工,又墨魚滑新鮮,炸到雞翼都脆口美味,,值得一讚。焗豬扒都同樣出色。值得再幫趁
。焗豬扒都同樣出色。值得再幫趁
墨魚滑釀雞翼烏冬
焗豬扒飯,蘿白牛腩飯
2017-09-28
墨魚滑釀雞翼烏冬
焗豬扒飯,蘿白牛腩飯
凌晨1點同老公想揾地方打邊爐,於是喺旺角行行下見到呢間寶寶雞煲,入到去問原來收三四點,好啦.. 一於坐低試下😎 一入去揀左個湯底先... 鴛鴦湯底,即係清湯加沙嗲湯清湯真係清左啲,於是就叫左半隻醉雞倒落清湯度,個湯底即刻好味曬😋我地兩個比較大食同為食,所以成日食飯都會叫好多野,最窩心就係呢間寶寶雞煲大部份嘅餸都可以order半碟,啱曬人少少又想叫多啲款嘅人😬雞子比平時出面嘅細粒好多,不過我就係好怕食大粒嗰啲,呢間就啱曬我😆桂花蚌一直都係我打邊爐必叫之選❤️桶蠔係以隻計,平日食嘅桶蠔都係好肥美好大隻,呢個有啲失望,又細隻,煮完又縮,真係叫普通啲蠔好過😤手切雪花肥牛都不過不失,厚度都ok,幾正😍最後,值得一讚嘅係服務態度,我地較完冷氣又叫佢地電視轉台,員工都好殷勤咁幫我地👍🏼

一入去揀左個湯底先... 鴛鴦湯底,即係清湯加沙嗲湯

桂花蚌一直都係我打邊爐必叫之選❤️

手切雪花肥牛都不過不失,厚度都ok,幾正😍

2017-08-10
$360 (宵夜)
2017-07-20 220 瀏覽
一個朋友話唔錯, 其他食評又講到幾得所以去咗搵寶寶打邊爐通常都叫平湯底$48本以為好平, 粟米蘿蔔,上枱堅得4,5舊粟米及4,5片白蘿蔔, 3,4修芹菜算吧~~~ 湯底不需太濃, 食物新鮮才重要響鈴 堅新鮮又熱又脆, 不過卷得不夠厚, 口感不足, 手切牛都算新鮮好有牛肉味還有牛峰,魚卜,吊片, 白鱔,水餃, 豬天梯, 粉絲,牛心頂, 全部雪到無味及太薄無質感兩個人$4xx只是百幾二百蚊的任食質素..........
一個朋友話唔錯, 其他食評又講到幾得
所以去咗搵寶寶
打邊爐通常都叫平湯底
算吧~~~ 湯底不需太濃, 食物新鮮才重要

兩個人$4xx

只是百幾二百蚊的任食質素..........
本地手切牛
題外話/補充資料: 男女共用厠, 如果男人"進行中"女的入左去, 堅尷尬.....好臭的厠所
2017-07-19
本地手切牛
今日睇雜誌見到前無線電視記者「方健儀」介紹寶寶雞煲, 就上open rice 度睇下食評先, 見評語話唔錯, 咁就用open rice book 咗枱, 見裡面有優惠卷,係買$70當$100用,咁就買咗一張, 但去到問張優惠卷點用,佢地就好似唔係好識用😰, 我估open rice 應該要同商戶溝通下😇, 教下商戶點用會好d講完呢樣, 就講正題啦, 等寶寶員工佢地硏究緊張優惠卷期間, 我地就點咗3樣餐前小食, 雞腳, 好入味😋,皮蛋姜真係超正, d姜唔辣😋超爽👍🏻👍🏻👍🏻魚角又好彈牙👍🏻跟住我地就叫咗雞煲, 寶寶店介紹我地食蟶子,真係好好味😋👍🏻👍🏻👍🏻蟶子我地即時再encore , 因為好好味,再叫咗手切牛肉👍🏻👍🏻👍🏻牛展,魚,菜, 蟹,蝦😍👍🏻👍🏻👍🏻牛腳筋👍🏻, 美味既一餐, 埋單大約$1300,4個人食, 價錢當然比唔起自家食咁抵, 但勝在夠新鮮, 又唔使自己做 😂會再來,今次會用埋上次買咗個$70優惠卷來食,因為上次未用,但下次來食就會等到9:00,因為優惠卷係9:00先開始用得呀🤣😂😄值得一提係員工態度超好⭐️⭐️⭐️

值得一提係員工態度超好⭐️⭐️⭐️

2017-07-08
  • 手切鮮牛肉
2017-07-09 166 瀏覽
午餐同同事去食 雖然有其他午餐set但一去到就被煎蛋雞脾飯吸引左仲要係旺角黎講$39 真係好抵所以就決定要好好放肆一日等候約15分鐘,大大的雞脾出現眼前,脆脆的外皮,入面肉質嫩滑,正!
午餐同同事去食 雖然有其他午餐set
但一去到就被煎蛋雞脾飯吸引左
仲要係旺角黎講$39 真係好抵
所以就決定要好好放肆一日

2017-07-08 131 瀏覽
Really bad attitude when i asked about the 25% off discount coupon. We were seated just 3 mins before 9pm, which was from when the coupon could be used. No room to negotiate at all. We could have waited outside for a few mins and had the discount. Apparently we wouldnt think they would refuse. Thats why we just got in and sat down and ordered. I am really disappointed. Do not know how to run a business at all.