2012-09-25 920 瀏覽
此店剛搬至結志街。舊店的出品一向很好,於是來新店一試是否仍舊有水準。見有舊店未見過的大椰撻(以前只有很細粒的椰撻仔),於是買一個作為飯後甜品。椰撻 ($3.5):體積比一般店的椰撻略細。外層烘得漂亮。餅皮夠鬆脆,不油膩。椰絲餡不太甜,但椰香味不足,比起出色的餅皮,餡料較為失色。師傅剛巧出店面,看見我買椰撻,說「呀,面頭欠了粒車厘子,今日送唔切貨來,聽日應該會有」,真的很風趣。希望小店在新地址,繼續有好的出品。

2012-09-24
外賣自取
$3.5 (其他)
2012-09-17 215 瀏覽
見有新甜品,於是買來一試。杞子桂花椰汁糕 ($7):面層的杞子桂花糕佔三份一,下層的椰汁糕佔三份二。桂花層晶瑩通透,有清香桂花味,杞子略嫌少了一點。椰汁糕層有香甜椰汁味但不會太濃太膩,不錯。整體味道不錯,不過若桂花層多一點會更好。店鋪將搬遷,於九月重開,希望在新地方繼續有好質素的出品。
見有新甜品,於是買來一試。

店鋪將搬遷,於九月重開,希望在新地方繼續有好質素的出品。
2012-08-08
$7 (其他)
2012-06-18 430 瀏覽
已經幫襯左富山麵包幾年,每次嚟都係食特濃朱古力蛋糕($8),再"偷運"去上環嘅Cafe飲Espresso,係我心目中最佳嘅咖啡伴侶. 今日行過心思思又想食,點知賣哂朱古力蛋糕,唯有要左件第二至愛--甘筍提子蛋糕,味道唔太甜,食到有甘筍粒同提子乾,$8嘅價錢以中環嚟講係超值! 我最鍾意食夠濃,少少濕,有重量而夠質感嘅蛋糕,太鬆軟嘅唔係我杯茶. 我重有一個秘密就係專挑蛋糕嘅頭尾,不單止切得大舊,而且更有咬口富山出名嘅重有芒果糯米糍,如果長洲允升值9/10分($8個實在太貴!),佢地都應該值7/10分~

甘筍提子蛋糕
2012-06-17
甘筍提子蛋糕
  • 特濃朱古力蛋糕
2012-04-06 66 瀏覽
很久沒光顧這店。見有新出品,於是買了一個試試。紫薯布甸 ($8):粉紫色,有兩層,面層較滑,下層較「溶」,兩種不同的口感,很特別也很不錯。「薯味」不算十分濃,但甜而不膩。這個新出品甜品有驚喜,希望日後會見到更多好味的新出品。
很久沒光顧這店。見有新出品,於是買了一個試試。

這個新出品甜品有驚喜,希望日後會見到更多好味的新出品。
2012-03-22
$8 (其他)
2012-04-01 247 瀏覽
對於兔兔子來說, 中環一個麵包平均是7-8元一個, 哪管麵包店是以連鎖店的暴利形式經營. 要吃麵包就要付7元但是, 在openrice的搜尋下, 兔兔子發現了富山!!在富山, 麵包先生平均都是5元一個!!兔兔子不是只求抵食不求美味的人. 若是富山麵包粗製濫造的話, 兔兔子一定不會再吃.但是, 這裡的麵包, 真的不差.重要的是, 從富山的麵包, 我吃出了師傅對製麵包的一份愛.

但是, 在openrice的搜尋下, 兔兔子發現了富山!!

在富山, 麵包先生平均都是5元一個!!

但是, 這裡的麵包, 真的不差.

重要的是, 從富山的麵包, 我吃出了師傅對製麵包的一份愛.
天然的南瓜味, 脆脆的芝士
栗子蛋糕. 表面的糖粉有點多.
2012-03-28
天然的南瓜味, 脆脆的芝士
2011-11-24 181 瀏覽
謝謝家姐放工後去呢間鋪頭買左4粒咁好味的糯米糍俾我食呀,真係好難得中環果頭有d咁平又好味的包點賣呀! 紅豆 及芒果味 糯米糍各2個-- $10/4個個糯米皮真係好QQ, 椰絲也是相當入味~食到滿口也即椰絲呢~好鮮味呀~整體又唔會太甜,正呀~芒果那一款的餡料果然有鮮芒果粒呢,太棒了吧?!
謝謝家姐放工後去呢間鋪頭買左4粒咁好味的糯米糍俾我食呀,
麵包袋
麵包店的英文名叫cafe...@v@
真係好難得中環果頭有d咁平又好味的包點賣呀!

紅豆 及芒果味 糯米糍各2個-- $10/4個
左: 2粒紅豆味 右:2粒芒果味
芒果味的芒果粒鮮甜呢~
芒果那一款的餡料果然有鮮芒果粒呢,太棒了吧?!
2 分鐘 (外賣自取)
麵包袋
麵包店的英文名叫cafe...@v@
左: 2粒紅豆味 右:2粒芒果味
芒果味的芒果粒鮮甜呢~
  • 芒果味糯米糍
2011-08-14 21 瀏覽
今天突然想吃甜點,於是特意來此店看看有沒有新出品。果然有新出品「黑芝麻竹炭凍餅」,於是買了一件作為下午茶。黑芝麻竹炭凍餅($5.5):雖說是凍餅,其實是瑞士卷蛋糕。面層灑了一層薄薄的糖霜,賣相漂亮。蛋糕鬆軟,而且东香濃的黑芝麻味。卷著的忌廉不太多,所以不會太膩,而且帶有黑芝麻味,一向不喜歡吃忌廉的我也覺得很好味。大大件凍餅才$5.5,抵吃。期待再有好味的新出品呢!

大大件凍餅才$5.5,抵吃。期待再有好味的新出品呢!
2011-08-03
1 分鐘 (外賣自取)
$5.5 (下午茶)
  • 黑芝麻竹炭凍餅
2011-05-27 167 瀏覽
早前,我搵<富山美食>時,無意中見到<富山咖啡麵包>。 於是上 Openrice 睇吓大家嘅食評,發現麵包抵食又特別!呢度位於一座舊樓地下,斜對面係 Butterfly Apartment 。難得中環買到平價麵包:$ 9 / 2 個 多穀合桃包 ( 原價 $5 )主要有合桃碎,好似有小麥,其他穀物就唔多覺;咸包一個,算健康!芝士南瓜包 ( 原價 $5 )包面有些芝士及好幾粒南瓜籽,配合新鮮南瓜打成南瓜蓉,味道清甜;感覺清新! 包質鬆軟!以呢個價錢嚟講,份量算 OK!芝麻糯米糍 $3椰絲、黑芝麻 & 黑芝麻蓉,大大個!好正呀! 我見到新鮮出爐先買咋! 糯米糍好軟熟!皮薄餡夠多! 唔係太甜!另外,放工買咗個:栗子包 $5包面有粒栗子作辨認,還灑上糖粉;一咬開,包質鬆軟!栗子蓉唔算多,只佔三份之一。
早前,我搵<富山美食>時,無意中見到<富山咖啡麵包>。

<富山咖啡麵包> 位於一座舊樓地下
難得中環買到平價麵包:$ 9 / 2 個
<富山咖啡麵包>
多穀合桃包 ( 原價 $5 )
多穀合桃包
芝士南瓜包 ( 原價 $5 )
包質鬆軟!
以呢個價錢嚟講,份量算 OK!
芝士南瓜包
配合清甜南瓜蓉,感覺清新!
芝麻糯米糍 $3
椰絲、黑芝麻 & 黑芝麻蓉,大大個!好正呀!
我見到新鮮出爐先買咋!
糯米糍好軟熟!皮薄餡夠多!
唔係太甜!
芝麻糯米糍
糯米糍好軟熟!皮薄餡夠多!唔係太甜!
另外,放工買咗個:栗子包 $5
栗子包
2011-05-16
外賣自取
$12 (早餐)
<富山咖啡麵包>
芝士南瓜包
多穀合桃包
芝麻糯米糍
配合清甜南瓜蓉,感覺清新!
糯米糍好軟熟!皮薄餡夠多!唔係太甜!
<富山咖啡麵包> 位於一座舊樓地下
栗子包
2011-05-13 24 瀏覽
之前聽講喱間店既麵包都唔錯,好奇去睇下,原來都幾多人幫襯呀~!buy左d撻,細細件果d,佢d撻好多都係$3.5一件,$10有3件~!藍莓撻~!buy既時候得返最後一件,即諗有係太好食多人buy,不過食落又覺得唔係特別好食,個面層好多蓋莓+醬都幾正,不過個吉士(淡到差點分唔出係味吉士)and比較淡味呀~!朱古力芝士撻,~!喱個比較吸引呀,本身都係想試喱個既,食落似軟芝士蛋糕既,少少既朱古力味,芝士都幾濃幾好味,加上又唔太甜,唔錯呀~!聽講泡芙幾好味下次要試下~!

聽講泡芙幾好味下次要試下~!
外賣自取
$10 (其他)
2011-04-07 21 瀏覽
同事極力推介話此店嘅芒果糯米糍又平又好食,平就真係好平呀,十蚊四粒,不過味道就唔係太好食.糯米外皮唔煙韌,口感又腍又粉,餡料芒果份量少,而且太酸,整體味道唔太好,就算再平都冇用.個人建議,許留山嘅芒果糯米糍好過此店好多,正所謂一分錢一分貨,有時就算貴少少都係值嘅.
2011-03-06
$2.5
2011-04-03 19 瀏覽
坦白講, 這小店的出品沒特別突出, 但試過他的拿破崙, 西米布丁, 紅莓包, 黑糖香蕉蛋糕, 朱古力鬆餅, 綠豆包... ... 都算唔錯~ (我是包痴, 少到中環, 經過覺得吸引的可一次買好多~~)最緊要是此店令人感覺有heart ... ... 個人認為, "造食物者", 技術稍遜沒關係, 但有心有創意好重要, 我愛試新款新口味, 在這裡, 你會找到一點點跟周圍無數面包店的"不一樣'~
坦白講, 這小店的出品沒特別突出,
(我是包痴, 少到中環, 經過覺得吸引的可一次買好多~~)

2011-04-03 19 瀏覽
每次在蓮香飲完茶後都會經過富山麵包.有天心血來潮,買了些看來不錯的puff和蛋白椰絲餅來試試.也便宜,一貫街坊餅店的價位.puff小小的,裡面有忌廉;但咬下去時發覺,puff身已漏了氣,不鬆脆,還有朕油'yik'味.忌廉是普通的whipping cream,味道和puff身不夾.簡單來說,這個puff,很難吃.相比之下蛋白椰絲餅就比較好,餅身是偏乾的,帶少許椰絲的質感;也不會太甜,一口一個,幾過癮的.不會再上當去買puff.

不會再上當去買puff.
2011-03-15 9 瀏覽
下午茶,本來想去Canteen買下午茶,排緊隊的時候竟然給人打尖了,又不想同人嘈,算了。不巧的是前面那人竟然拖了10分鐘也未買到(外國人).又沒有第二個收銀員出嚟.越等越不爽,不買了.轉到樓梯上的小店買一件餅算了.$5一件鬆餅不算貴,但也不算特別平,畢竟他的SIZE比Pacific Coffee的迷你很多.不用怎樣排隊,而且新出爐不算.要了朱古力鬆餅.兩至三種朱古力的層次,雖然不是高 級或追求香滑的朱古力,但的確是有不錯的朱古力味道.要彈也許是衛生不太好,很多麵包都是沒有遮掩的就放在一旁.不過偶然一件餅作充飢是好的選擇

越等越不爽,不買了.轉到樓梯上的小店買一件餅算了.

不用怎樣排隊,而且新出爐不算.

要彈也許是衛生不太好,很多麵包都是沒有遮掩的就放在一旁.

不過偶然一件餅作充飢是好的選擇
2011-03-15
2010-09-19 17 瀏覽
因沒胃口,故買麵包作為午餐。見有未試過的出品,於是買了三件東西作為這兩天的午餐。蘋果玉桂包($5/1個, $9/2個):新出品。早上買,放到中午,仍然聞到很香濃的玉桂味。蘋果餡混了少許提子干,口感很豐富,甜度剛剛好。高纖竹炭包($5/1個, $9/2個):這款包很久沒吃了,今天又再吃。因為不知竹炭應該是什麼味道,所以不知道這麵包有沒有竹炭味。 不過,它是幾乎沒油份的,十分健康。紫米紅豆鬆餅($5):試過其他口味的鬆餅,這款是第一次試。紫米和紅豆的份量不多,反而有很多黑色點點的東西,樣子應該是瞿粟籽。可能不是出爐,放涼了,所以不太香,而且質地變實了,口感像蛋糕多於鬆餅。幸好甜度適中,不太膩。花費$14,已足夠兩天的午餐了。

不過,它是幾乎沒油份的,十分健康。

花費$14,已足夠兩天的午餐了。

高纖竹炭包
蘋果玉桂包
紫米紅豆鬆餅
2010-09-07
高纖竹炭包
蘋果玉桂包
  • 蘋果玉桂包,高纖竹炭包
2010-08-11 16 瀏覽
經過此店,想買點東西作為下午茶。蛋白拿破侖($5):酥皮不夠脆,有點淋,但好在不油膩。蛋白蛋糕層不會太甜,夾著一些合桃粒,口感不錯。整體味道不算特別,但用保鮮紙獨立包著,十分衛生。
經過此店,想買點東西作為下午茶。

整體味道不算特別,但用保鮮紙獨立包著,十分衛生。
蛋白拿破侖
2010-08-02