2010-07-12 21 瀏覽
放工黎哩間麵包鋪買d 甜品返屋企食.想食芒果糯米滋, 買左4個, $10.另外之前同事話哩度既蛋球好食, 見佢$5定$6 3個細蛋球, 一試無妨.芒果糯米滋層皮好煙韌, 但就比較厚, 入面d 芒果咸相對就較少. 始終都係長洲o個隻岩我d. 加上唔太鍾意糯米滋面有椰絲.但在冇選擇之下, 我下次都會再買.蛋球果然冇介紹錯. 溫度有d 似係雪凍過, 但都冇減蛋球既美味.做得唔錯, 依然外脆內軟. 入面打得鬆, 軟綿綿. 但食落就比較油同入面好似多左點水份.總括黎講覺得唔錯. 即使唔係perfect, 平平地食下都唔錯.
放工黎哩間麵包鋪買d 甜品返屋企食.
想食芒果糯米滋, 買左4個, $10.

但在冇選擇之下, 我下次都會再買.

2010-06-18
外賣自取
$15 (其他)
  • 糯米滋
  • 蛋球
2010-07-05 6 瀏覽
想買點東西作為下午茶,經過這店,買了一個芝士木槺布甸。芝士木槺布甸($6.5):忌廉層太焾,沒有芝士味;餅碎層很薄,不夠口感和香味。可能自己喜歡吃少許硬身的木槺布甸,所以這款軟身的,就覺得整體來說只是一般。此店的甜點類,試過許多款,覺得始終是糯米糍最好吃,其他出品(尤其是新出品)只是一般而已。
想買點東西作為下午茶,經過這店,買了一個芝士木槺布甸。

木槺布甸 (已吃兩啖)
木槺布甸 (側面)
木槺布甸 (已吃了一半)
2010-06-18
外賣自取
$6.5 (下午茶)
2010-05-25 9 瀏覽
午飯吃得不飽,又想吃些甜點。想起很久沒光顧這店,於是中午來看看它有沒有新出品。看見有一大盆焗西米布甸,$5.5一個,買了一個來吃。面層比較乾和太焦,也不夠熱。西米很多,但蛋香味不足,可幸是甜度剛剛好。這款「新出品」只是一般,希望下次會有其他較好的新出品吧。

這款「新出品」只是一般,希望下次會有其他較好的新出品吧。
焗西米布甸 - 面層太焦和太乾
焗西米布甸 - 內裡有很多西米
2010-05-10
$5.5 (其他)
2010-03-31 13 瀏覽
前年响中環番工, 幾乎日日幫襯... 不過, 食嚟食去都係果幾款.. 今日去見工, 經過又去買嚟食.. 但係, 我至愛0既"不溶芝士飽" 賣晒, 失望..>.<咁樣, 我就買咗芒果糯米糍, 竹炭蛋糕, 同埋都甩球... 樣樣都好味.. 尤其是都甩球, 外表不吸引, 但係內裏, 竟然有點juicy.. so good..
今日去見工, 經過又去買嚟食..
但係, 我至愛0既"不溶芝士飽" 賣晒, 失望..>.<
2010-02-21 16 瀏覽
哩日到附近一間餅店買左個菠蘿包做早餐, 只係$3, 一試無妨晨早流流, 麵包都並非新鮮出爐. 拿上手還是凍了.咬下卻非常鬆軟, 好軟綿綿, 咬完個包會彈返起身上面層皮都好脆, 只係比較甜一點.菠蘿包應該係咁就對了.
晨早流流, 麵包都並非新鮮出爐. 拿上手還是凍了.
咬下卻非常鬆軟, 好軟綿綿, 咬完個包會彈返起身

上面層皮都好脆, 只係比較甜一點.

菠蘿包應該係咁就對了.
2010-01-21
$3 (早餐)
2010-01-24 5 瀏覽
十二月上旬‧晴又晨早要跑,當然買一堆麵包做早餐,路過此地,就因利乘便的幫襯。白汁雞皇包、菠蘿包、甜餐包的買了一大堆,在結賬時,看到這個有趣的竹炭蛋糕,又要了一件。吃起來跟普通的黃色蛋糕沒有什麼分別,甜甜的,也鬆軟。如果閉上眼吃,不會估到是吃竹炭蛋糕。蛋糕是寫明「高纖健康」,吃著這個味道,有點懷疑其真確度~好吃的東西,那會很健康?四元一件,不貴,可以一試。
十二月上旬‧晴

四元一件,不貴,可以一試。
顏色特別,味道是正常的
$4 (早餐)
  • 竹炭蛋糕
2009-10-28 5 瀏覽
近日公司般到中上環,因為早晨 要飲噃杯有質素既咖啡,朋友於是介紹了一間富山麵包店給我.這裡設計有些法國feel,全店很潔淨,沒有一般bakery的牛油麵粉味, 用來夾麵包用的夾和托盤,沒丁點兒的黏手和油膩感, OL 們一定好feel. 全日有師傅穿著白色制服, 在間隔玻璃餅房內精製麵包,質素有保證又新鮮.日間,間中會有出爐炸麵圈,奶油鬆餅,泡芺等小點供應,允滿驚喜! 即使早,午同晚上,你do可以買到不同的產品. 不可不題的,早晨更有特別優惠,每惠顧4元麵包,可加 6元買即磨香濃咖啡一杯,認真超值!
2009-10-28
$10 (早餐)
  • 即磨香濃咖啡
  • 精製麵包
2009-08-15 6 瀏覽
因富山麵包很近公司,差不多每日必到買早餐,所以幫襯咗好來&每款也差不多試過,由無咁出名到e家,我覺得他們是差咗很多,雖然價錢沒有大褔加價,他們以前的合桃五穀包很有咬感,現在巳不同,可能他們亦知水準下降,現在買滿$20,有一個蛋tart送,幫襯只因這價錢在連鎖店麵包舖買不到
2009-08-13
$5 (早餐)
生日
  • Chocolate Muffle
2009-08-15 7 瀏覽
22/7/09(三)今次試了朱古力芝士餅,忌廉泡芙和吉士泡芙。三種之中朱古力芝士餅最好吃。芒果糯米糍即場吃更好,若回家雪過後就會失色,出爐酥皮蛋撻也是超值。
22/7/09(三)

芒果糯米糍
朱古力芝士餅較好吃
出爐酥皮蛋撻
2009-07-11 6 瀏覽
經過這兒 見到一間靜中帶旺的麵包店便入去睇下有咩引人之處入面買的是林林總總的健康麵包分別有加上麥/竹炭/合桃等等的食材而每種麵包也很便宜 個裝麵包絕大部份是5元或以下大麵包也只是8,9元 3個7吋麥熱狗包亦只是10元除麵包之外 還有多種西餅和蛋糕值得一題的是 這兒的酥皮蛋撻只是2.5元 抵到爛最後我揀左之前不少食家推薦的芝士木槺布甸$6.5(係尾二的那個 我後面的太太立即買了最後的那個)她們用的是cream cheese 正常來說 cheese的味道一定會較淡但我卻完全食不到芝士味 兩層的木槺十分薄 只係輕輕蓋過布甸的表面布甸的質感與平時食的不同 可能是加了cream cheese吧不夠滑且比較結實 這兒的包確實很便宜 看似很健康 再者也切合我的口味下次有機會實買來試下
經過這兒 見到一間靜中帶旺的麵包店

大麵包也只是8,9元 3個7吋麥熱狗包亦只是10元
除麵包之外 還有多種西餅和蛋糕
值得一題的是 這兒的酥皮蛋撻只是2.5元 抵到爛

最後我揀左之前不少食家推薦的芝士木槺布甸$6.5
(係尾二的那個 我後面的太太立即買了最後的那個)
但我卻完全食不到芝士味
兩層的木槺十分薄 只係輕輕蓋過布甸的表面
不夠滑且比較結實

這兒的包確實很便宜 看似很健康 再者也切合我的口味
下次有機會實買來試下
2009-07-10
$6.5
試新野. 唔再食健康包喇.買左個腿蛋包$4外貌唔錯. 麵包食落好軟熟. 唔會好重陣牛油味.片蛋係煎的. 所以唔會好似之前食個間加x大咁「麵粉蛋」所以我幾滿意. 火腿係淺紅色. 比較冇咁咸. 曾經食過一些係偏紅色. 係好咸今次係第二個女人收錢. 服務態度麻麻. 入完袋就隨手擲個麵包落櫃面.差些真係跌左落地. 反而個女仔比較好.所以今次服務分有所調整!
試新野. 唔再食健康包喇.

買左個腿蛋包$4
外貌唔錯. 麵包食落好軟熟. 唔會好重陣牛油味.
片蛋係煎的. 所以唔會好似之前食個間加x大咁「麵粉蛋」
所以我幾滿意.

差些真係跌左落地. 反而個女仔比較好.
所以今次服務分有所調整!
$4 (早餐)
腿蛋包
因為佢比出面一般的麥包唔同點. 所以一放學就會黎買包食. - 無花果杏仁麥包 $5 佢面頭有好多塊燕麥片. 入面唔算多無花果. 只係得好少好少. 所以唔覺有無花果味. 入面都冇杏仁. 只係有提子. 我懷疑佢可能改錯左名 味道普通左點. 但仍算一個健康麵包.- 多穀合桃麵包 $5 深啡色的一個包. 食落去有好多開心果仁粒. 但冇咩合桃. 但佢幾煙靭. 同埋佢唔會空心 推介!
因為佢比出面一般的麥包唔同點. 所以一放學就會黎買包食.

- 無花果杏仁麥包 $5
所以唔覺有無花果味. 入面都冇杏仁. 只係有提子.
我懷疑佢可能改錯左名

味道普通左點. 但仍算一個健康麵包.

- 多穀合桃麵包 $5
深啡色的一個包. 食落去有好多開心果仁粒. 但冇咩合桃.
但佢幾煙靭. 同埋佢唔會空心
推介!
多穀合桃麵包
試過幾次健康包. 佢又唔會空心.所以今次又再試下其他. 今次買左個紅莓合桃麥包 $5紅莓有幾粒. 酸酸地啦. 冇乜合桃.但可以見到包入面係有粒粒麥囉.幾健康. 唔錯. 面且係實心.
試過幾次健康包. 佢又唔會空心.
所以今次又再試下其他. 今次買左個紅莓合桃麥包 $5

紅莓有幾粒. 酸酸地啦. 冇乜合桃.
但可以見到包入面係有粒粒麥囉.
幾健康. 唔錯. 面且係實心.
2009-05-31 8 瀏覽
見佢D muffin咁靚, 就買兩個試下玉桂蘋果味 $4杏仁味 $4平就平啦...不過味道就麻麻啦外表谷得好靚, 蘋果味面頭灑上榶霜, 杏仁味就灑滿杏仁size唔算細, 4蚊真係好抵冇口感, 入口即散, 重要粉到散!!好核突!!顏色較黃, 應該落左好多蛋乳粉咬幾咬就變晒粉漿估唔到咁難食囉!!只有外表卻沒有內在是不能的
見佢D muffin咁靚, 就買兩個試下
玉桂蘋果味 $4
杏仁味 $4
平就平啦...不過味道就麻麻啦

外表谷得好靚, 蘋果味面頭灑上榶霜, 杏仁味就灑滿杏仁
size唔算細, 4蚊真係好抵
冇口感, 入口即散, 重要粉到散!!好核突!!

顏色較黃, 應該落左好多蛋乳粉
咬幾咬就變晒粉漿

估唔到咁難食囉!!

只有外表卻沒有內在是不能的
2009-05-30
2009-05-18 10 瀏覽
分別係度買左兩次麵包.本身想試下蛋白蛋糕. 但次次都食飽左. 所以變左買麵包. - 高纖竹炭麵包 $5出面煙靭. 入面幾鬆軟. 但包入面唔實心. 有點失望. 味道似普通咸麵包咁. 冇咩特別.但都可以試下既.- 多穀合桃麵包 $5呢個有驚喜. 個包係啡色.入面唔只有合桃. 仲有果仁. 果仁份量都唔算少. 今次包入面實心好多. 好好味. 少少咸味. 感覺好健康!推介
分別係度買左兩次麵包.
本身想試下蛋白蛋糕. 但次次都食飽左. 所以變左買麵包.

- 高纖竹炭麵包 $5
出面煙靭. 入面幾鬆軟.

但包入面唔實心. 有點失望.

味道似普通咸麵包咁. 冇咩特別.
但都可以試下既.

- 多穀合桃麵包 $5
呢個有驚喜. 個包係啡色.
入面唔只有合桃. 仲有果仁. 果仁份量都唔算少.