2020-10-16 647 瀏覽
隨意走到city super food court,見到呢間烏冬,諗起好似係openrice見過評價都唔錯,所以就去試下個日見到都幾多人食嫁~都見到keep住有人幫襯,廚房都keep住有煮野食叫左個肥牛烏冬,佢set有埋前菜、湯,都算齊全豐富佢烏冬個湯底就還好,係唔需要特登去飲晒烏冬就估唔到竟然好淋講真好耐冇食過淋烏冬,基本上用得急凍烏冬,煮出黎都唔會太淋呢間D烏冬咁淋,真係即刻有D失望肥牛就正常啦,唔係難食的蘿蔔幾甜,不過有D渣前菜同湯就還好總結,味道冇乜特別,身為主角既烏冬又唔係好食

叫左個肥牛烏冬,佢set有埋前菜、湯,都算齊全豐富

佢烏冬個湯底就還好,係唔需要特登去飲晒
烏冬就估唔到竟然好淋
講真好耐冇食過淋烏冬,基本上用得急凍烏冬,煮出黎都唔會太淋
呢間D烏冬咁淋,真係即刻有D失望
肥牛就正常啦,唔係難食的
蘿蔔幾甜,不過有D渣
前菜同湯就還好

總結,味道冇乜特別,身為主角既烏冬又唔係好食
2020-06-25
2019-12-29 1067 瀏覽
今天參觀消防局後與女兒到尖沙咀商場內的大食代內lunch。這裡雖然是foodcourt ,但環境闊落坐得舒服,而且有無敵維港海景!。大食代的食店多元化,有日式、韓式、港式及中式。女兒揀以烏冬作主打的【富久保】這主打手打烏冬,但不見到有師傅即席手打烏冬,反而有店員即做章魚燒。餐牌上約有十多款套餐供應,女兒想食凍烏冬……問下店員只要加$10可以轉凍烏冬,good!俾錢後攞單及電子呼叫器就可以坐底慢慢等……這個凍烏冬约份量多..……但是這個冷烏冬賣相平平無奇,用的器皿又不精緻。烏冬表面不屬於滑溜的類別而且麵條比較粗。入口質感不太煙韌又沒有滑溜口感。没有什麼驚喜……

俾錢後攞單及電子呼叫器就可以坐底慢慢等……

2019-12-27
2019-09-07 888 瀏覽
佢主打‘手打烏冬’,有師傅即場手打嘅,但我就只係幫襯佢買‘八爪魚球‘。唔好意思,成日叫錯佢做章魚小丸子。入面嘅餡幾足料,一定食到有八爪魚嘅,而且醬汁好味,唔會好鹹。不過,真係即買要即食,一等過十分鐘..‘林’哂就嘥...
不過,真係即買要即食,一等過十分鐘..‘林’哂就嘥...
2019-07-19 581 瀏覽
今日去尖沙咀買名貴包包俾女友,由於趕時間,所以隨意去附近的餐廳搵嘢食。剛巧見到呢間餐廳有我心愛既章魚燒,所以決定一試。滑蛋吉列豬扒飯:賣相一般,溫度唔夠熱,吉列豬扒唔脆,好明顯不是即叫即整,已經是最大的敗筆!章魚燒:份量少(三粒),餡料足料,不過個醬偏鹹。有個開放式廚房睇住師傅製作,新鮮滾熱辣。手打鳥冬:份量大,但食落無乜味,而且只得一片獅子狗,配料到喉唔到肺。其實都明白商場人流大,商店製造要快,質量自然下降。
剛巧見到呢間餐廳有我心愛既章魚燒,所以決定一試。

其實都明白商場人流大,商店製造要快,質量自然下降。
2019-07-17
2019-04-28 578 瀏覽
好耐冇去富久保食,之前我地一星期都會黎一黎食燒丸子,依家都真係好日都唔出尖沙咀行下!今日好想食烏冬,諗住行下海港城,就不如食佢,明明記得佢地烏冬係自家制!冇理由會差!睇左好耐,我點左個牛肉烏冬餐,有前菜同小丸子!唔錯!點知...個烏冬淋到完全冇咬口,牛肉好彩冇咩...個羅白只係羅白味...好似開水滾咁...小丸子都大不如前喇!好似食左 Pat 粉咁 😓 點解咁架...今次好失望呀!明明一間好地地既烏冬鋪...攪到咁!

2019-03-17
烏冬也是常吃的,但是,現場手打烏冬,還真是第一次見…鬼鬼說看起來不錯的樣子哦…我說,不吃!瘋了我,大把好吃的,我來吃個烏冬面!🙄🙄🙄正準備走,轉身之間,忽然看到好多好多好多章魚小丸子!!!日本回來之後,小丸子這癮怎麼也止不住啊…吃吧吃吧吃吧!!!烏冬面一小團,小丸子三顆,還有幾塊小蘿蔔~烏冬面還算勁道,口感挺好,味增湯不咋地,每人嚐一口,捨棄~小丸子外層吃起來很厚實,像吃麵團,不好吃,合吃一個,捨棄~最好吃的是蘿蔔塊兒,清甜無渣,這個吃完了🤣🤣🤣 整體三星。不能再多。建議不吃~
整體三星。不能再多。建議不吃~
2018-07-26 1144 瀏覽
呢日同友人相約係星期五收工happy Friday嘆下,不過友人收工太夜,十分之肚餓,係咁岩係尖沙咀海港城,周圍都貴價菜,行行下決定入city super cooked deli一戰。我地本身都熱愛日式料理,呢間舖有多樣化定食,有湯或冷烏冬、沾汁蕎麥麵、丼飯等等,任君選擇,定食仲包含小丸子、天婦羅同湯,實在係豐富。我叫左份沾汁蕎麥麵天婦羅定食,一拎上手簡直係喜出望外,份量十分之大,天婦羅亦啖啖肉,唔會係好多炸粉喧賓奪主,小丸子係好足料,實在係抵食滿足!

2018-06-10 829 瀏覽
有日去citysuper買嘢之後見餓就過 food court 食個 early dinner. 由於個人鐘意食烏冬,咁就 order 天婦羅冷烏冬+八爪魚丸,因為平日下午5點客人唔多,等10分鐘就可取餐. 烏冬煙韌好食, 天婦羅炸得啱啱好唔會太油, 八爪魚丸微暖,外脆裡面有少少八爪魚肉,好啱我胃口以 food court 野食嚟講, 價錢唔平,不過在 harbour city 食野, 我諗一半既錢都係交租的吧!?

海港城行街想食日本野又想食韓國野,有個地方可以滿足到你全部願望一citysuper food court! 每次去都坐到全場滿座,要等位先有得食。有齊中西日韓泰國野今次試係門口既富久保,比佢既open kitchen 有廚師即製烏冬吸引住。另一面睇到姐姐係到整章魚燒,流哂口水廚師即整手打烏冬食物有哂demo 可以睇到份量套餐非常抵食,多數抵會送3-4粒章魚丸最後選擇左B1 滑蛋吉列豬扒 拼烏冬定食 送多四粒章魚丸。姐姐見我地兩個人食,問加唔加$8轉大烏冬。 $8都幾抵,最後埋單$94。由於星期六,撞正1:30食飯時間全個場好full. 重點呢到係遊客集中地,等左十分鐘先搵到位。呢個food court 座位都多,仲有窗邊海景位,六七十蚊食個景都值回票價。清潔姐姐執枱速度都好快,相比銅鑼灣時代呢到衛生環境乾淨得多。比錢之後會有部機,拎得部機會響叫你非常方便。上枱賣相同啲demo一模一樣無呃你。烏冬湯頭偏甜,麵質都彈牙偏硬身,會食到麵粉味道。份量一般無加大應該三四啖食哂到豬扒飯,滑蛋事先加左甜豉油一齊煮 再加洋蔥送飯一流吉列豬扒厚度適中,不肥仲幾鬆軟最後到個章魚丸,有驚喜個人覺得章魚丸汁係

廚師即整手打烏冬

食物有哂demo 可以睇到份量

套餐非常抵食,多數抵會送3-4粒章魚丸

比錢之後會有部機,拎得部機會響叫你非常方便。
滑蛋吉列豬扒加大烏冬(4粒章魚丸套餐

上枱賣相同啲demo一模一樣無呃你。

烏冬

到豬扒飯,滑蛋事先加左甜豉油一齊煮 再加洋蔥送飯一流
吉列豬扒厚度適中,不肥仲幾鬆軟

最後到個章魚丸,有驚喜
個人覺得章魚丸汁係重點
呢到夠多汁。另外好多時候出面都係食粉漿,章魚細粒到食左都唔知。但呢到有兩粒咁多而且外表燒到脆脆

見好多人唔買定食都會買十粒章魚丸食,去貨非常快,姐姐都要密密燒

2018-03-03
  • 滑蛋豬扒飯
  • 章魚小丸子
2018-02-04 565 瀏覽
平日lunch time 多人到不得了超級難搵位 唔建議去不過今日小編心血來潮 好想食章魚小丸子無計 去碰碰運氣😂😂😂😂😂八粒 章魚小丸子 $40 無包飲品嘅Well 不過不失 熱辣辣嘅不過粉比較多 😔八爪魚🐙🐙每粒都有 不過好細粒😔
平日lunch time 多人到不得了

Well 不過不失 熱辣辣嘅
不過粉比較多 😔
八爪魚🐙🐙每粒都有 不過好細粒😔

2018-01-01 782 瀏覽
假日黎到尖沙咀,想食個下午茶都真係唔容易,一黎貴,二黎多人到不得了,無計可施底下唯有食food court啦。環境:話晒都只係food court,對環境都唔會有咩要求喇,但因為實在太多人,尤其d大陸人個個都拖喼,由搵位點餐以至食野都好迫好辛苦。同埋值得一提既係food court一邊有一排玻璃窗長期俾太陽晒住,加上多人,即係冬天都熱到邊食邊流汗。服務:其實眼見d姐姐已經好勤力執枱,無奈真係太多人食野,長期有枱未執。另外落單同收銀員態度好好,真係佩服。衛生:除左上面提到既長期有枱未執以外,其他衛生情況其實都可以接受既。味道:對food court既野食本身亦唔會抱太大期望,但叫左既餐都算不過不失。滑蛋雞肉飯幾足料,可惜飯太淋。烏冬唔彈牙唔好食。反而個小丸子唔錯,起碼真係食到八爪魚,唔會好似街邊食到個d得舊麵粉冇乜料既小丸子咁。抵食:86蚊一個set,咁既質素就唔會係抵食架喇,但係尖沙咀丫嘛,冇計啦。

2017-11-26 547 瀏覽
有少少餓就喺Cooked Deli食章魚燒. 但係…點解可以難食到咁?!淋到挾唔起嘅粉漿 + 一小粒章魚外係零配料!除非嗰幾粒葱花都當係菜……👎👎👎覺得我家樓下魚蛋檔嘅章魚燒好食太多了~~
覺得我家樓下魚蛋檔嘅章魚燒好食太多了~~
八抓魚球
2017-11-25
2017-10-19 328 瀏覽
如果怕海港城食野貴,黎foodcourt 就係一個好選擇今次試左呢間日本野食,全部飯同烏冬價錢都好親民,大約70蚊已經包主菜(飯/烏冬/拉麵)加配菜(麵豉湯/章魚燒/沙律)滑蛋牛肉飯+麵豉湯+章魚燒+汽水 $76滑蛋牛肉飯略嫌太多汁,碗底多汁到好似有湯咁,至於章魚燒粉漿較多。見佢預先放咗個章魚燒同麵豉湯出黎,但個飯好耐未出,結果食嘅時候湯同章魚燒都已經凍哂了。吉列豬排飯+麵豉湯 $78朋友食呢個飯稍貴,飯實在太乾,吉列豬排又好乾,食完要不停飲茶。雖然唔算好好味,但係海港城入面而且價錢又唔算貴,就飽肚黎講都算不錯了。
如果怕海港城食野貴,黎foodcourt 就係一個好選擇

滑蛋牛肉飯+麵豉湯+章魚燒+汽水 $76

吉列豬排飯+麵豉湯 $78

勢估唔到佢明明烏冬做主打居然咁難食以前明明見過有人晌度做手打烏冬應該已經成幻影了真係好多年都未食過咁難食既烏冬烏冬質地好淋, 係因為煮到淋但有浸好強烈既鹼水味, 而麵質因為浸過鹼水而變得怪怪地個湯又好死咸一味得個咸字明明日本咁多味精粉落都應該好簡單點解要整成咁? 我番屋企煮都一烏冬好味好多個滑蛋炸雞飯我未見過咁淋既飯佢唔係因為好多汁, 汁係有既但水更多! 真係超難食炸雞個粉漿厚不特止, 仲撈好多汁淋晒......個八爪魚丸見人即整仲好大粒章魚腳好似好開心咁點知佢又淋好多汁上水即刻淋鬼晒依餐糟蹋晒d食物個樣望落ok但食落就....嬲得滯咬2啖閃啦
勢估唔到佢明明烏冬做主打居然咁難食
以前明明見過有人晌度做手打烏冬
應該已經成幻影了
真係好多年都未食過咁難食既烏冬
烏冬質地好淋, 係因為煮到淋
但有浸好強烈既鹼水味, 而麵質因為浸過鹼水而變得怪怪地
個湯又好死咸
一味得個咸字
明明日本咁多味精粉落都應該好簡單
點解要整成咁?
我番屋企煮都一烏冬好味好多

個滑蛋炸雞
我未見過咁淋既飯
佢唔係因為好多汁, 汁係有既
但水更多! 真係超難食
炸雞個粉漿厚不特止, 仲撈好多汁
淋晒......

個八爪魚丸見人即整仲好大粒章魚腳
好似好開心咁
點知佢又淋好多汁上水
即刻淋鬼晒

依餐糟蹋晒d食物
個樣望落ok
但食落就....
嬲得滯咬2啖閃啦
2017-03-18 1860 瀏覽
是日晚上來到海港城Food Court! 雖然food court感覺上店鋪大同小異,但是海港城有的是這家別了多年的富久保。富久保至少在這裡來回營業七年了,主打是自家製的人新鮮手打烏冬--每天新鮮在櫥窗人手打製。除了自家烏冬外,似乎只有這裡有手打烏冬供應。不過,價錢比6年前提高了不少,偶爾一吃懷舊一下也吧。烏冬可單點,亦可跟套餐。部份套餐組合非常有趣,烏冬配飯--筆者自覺吃不完。所以,是日點了牛肉雜菜炒烏冬+八爪魚丸3粒)$66.5/Citysuper會員卡95折價。見八爪魚也是當場即製,所以決定一試。在付款處繳費後,便可在該處由收銀員附上電子叫碼器;食物預備好時震動提醒。大約10分鐘便有食物了!雖然這個Food Court人流較多,亦在富久保旁找到桌座,方便取餐。沒想到,牛肉烏冬份量挺多,肉和菜份量亦不少。而且,牛肉是帶油化的肥牛肉,入口甘香。蔬菜亦有甘筍、椰菜、青椒和牛蒡,配上木魚湯、醬油和糖炒製的烏冬,濃甜味美。美中不足是烏冬烚得過腍,再於湯汁煮製,所以有一點糊口。幸好,烏冬新鮮關係,牙齒亦感覺得到烏冬彈牙的感覺。推薦指數:4/5至於八爪魚丸亦非常味美,外層烤得乾身,內餡亦沒有過

牛肉雜菜炒烏冬
至於八爪魚丸亦非常味美,外層烤得乾身,內餡亦沒有過多粉漿!
八爪魚丸
雖然餡料上只吃到一粒八爪魚,但整體味道僅以喼汁和沙律醬提味,已感覺足夠,味道不下於香港其他的八爪魚店,值得一點啊!推薦指數:4/5
總括而言,富久保的質素還是保持得不錯,亦供應不少搭配款式,如天婦羅,吉列豬扒,適合不同口味的人士前來一試。
2017-03-17
牛肉雜菜炒烏冬