餐廳: 家傳滬曉
資訊:

2024-04-16 0 瀏覽
平時食開呢間嘢都係嗌外賣多,今日見兩老得閒,約咗佢哋去店入邊食嘢三個人叫咗八樣野 好癲🤣8:30入去都唔係太多人,地方闊落,可以坐得舒舒服服食返餐晚飯·麻辣鳳尾魚 $88我覺得一個係幾開胃嘅前菜,甜甜地辣辣地同埋脆卜卜~.上海小籠包 $70小籠包係必要一籠有五件,我食咗兩粒都唔小心夾爆咗流晒啲汁🤣.杞子腐竹娃娃菜 $108係我哋屋企每一次都叫嘅,因為佢啲杞子腐竹加埋滿滿嘅奶油,真係超好味,我成日都覺得可以另外嗌多個腐竹再加落去.雪菜毛豆百頁 $108第一次試呢一道菜 味道唔會太鹹,我鍾意佢夠健康清清地 .半隻砂鍋雲吞雞 $195湯同埋雞會分開上,不過當時我哋已經超級飽,所以淨係食晒啲雲吞,嗰半隻雞拎咗返屋企食.乾燒蝦球 $180係Daddy最鍾意食嘅一道菜.蟹粉豆腐 $228用嚟撈飯一流.雜果糖醋桂花魚半條 $198甜甜酸酸,同埋桂花魚都好趣,係一個好開胃嘅餸菜一出去食飯就會叫好多嘢食,因為每一樣嘢都想試,所以最後食唔晒,拎咗勁多嘢食返屋企🤣👍🏻

三個人叫咗八樣野 好癲🤣
8:30入去都唔係太多人,
地方闊落,可以坐得舒舒服服食返餐晚飯

·麻辣鳳尾魚 $88
我覺得一個係幾開胃嘅前菜,甜甜地辣辣地同埋脆卜卜~

.上海小籠包 $70
小籠包係必要一籠有五件,我食咗兩粒都唔小心夾爆咗流晒啲汁🤣

.杞子腐竹娃娃菜 $108

.雪菜毛豆百頁 $108
第一次試呢一道菜 味道唔會太鹹,我鍾意佢夠健康清清地

.半隻砂鍋雲吞雞 $195

.乾燒蝦球 $180
係Daddy最鍾意食嘅一道菜

.蟹粉豆腐 $228
用嚟撈飯一流

.雜果糖醋桂花魚半條 $198
甜甜酸酸,同埋桂花魚都好趣,係一個好開胃嘅餸菜

2024-03-18 167 瀏覽
於2024年3月18日晚餐。男朋友爸媽回來了,所以在附近吃個晚餐聚會。丫姨叫嚷着肚餓,一口氣叫了7大碟餸。等了大概10分鐘,一碟又一碟菜相繼被端出來了。雞絲粉皮🐓冷盤來說,份量都叫大。粉皮QQ彈彈,每條粉皮都掛上麻醬,麻醬香濃,口感很好。蒜泥白肉🐷譚仔最出色的小食,就是蒜泥白肉,自從很喜歡拿他來做標準。蒜泥白肉下面都有粉皮墊底,很吸汁,覺得香蒜味比較少。小籠包🐷有5顆,喜歡的又可以添一顆。皮厚度適中,不厚不薄,湯汁鮮濃。炒四季乾扁豆🫛做法有點不像傳統,加了更多辣椒,配着肉碎,十分之惹味,拌飯應該一流。京蔥炒牛肉配薄餅🐄以鐵板上菜,聽着沙沙的聲音。肉的份量不來,吃到最後,眾人撐着肚皮,肉還是有剩的。廚師用了筍、冬菇、京蔥等炒,香氣四溢。另一種食法是,放上簿餅,像片皮鴨般包着吃,解去肉的膩。雲吞雞(半隻)🐤喜歡喝啖湯水的人,不要錯過。一窩湯足夠4個人,每人添兩碗。湯中的雞脾肉嫩滑,雲吞可口,淡淡的金華火腿鹹香,湯中還有娃娃菜可吃。結帳才不用1千元,絕對是一個化算又高質的一餐。
於2024年3月18日晚餐。

等了大概10分鐘,一碟又一碟菜相繼被端出來了。

雞絲粉皮🐓

蒜泥白肉🐷

小籠包🐷

炒四季乾扁豆🫛

京蔥炒牛肉配薄餅🐄

雲吞雞(半隻)🐤

結帳才不用1千元,絕對是一個化算又高質的一餐。

2023-02-10 3015 瀏覽
去過好多次,因為係屋企附近,餐廳佈置唔錯,座位闊落,服務好,上菜速度超級快🫶🏻椒鹽小黃魚 (2條) $98廚師推薦‼️魚皮十分脆,椒鹽好惹味 🐟 魚肉好細滑,加上檸檬汁超級好食💯不過要小心有好多細骨🫣上海炒年糕 $78年糕炒得好煙靭,好中意,加上蠔油和豉油等調味適中,值得一試🤭饅頭宮保雞丁 $98整個會有微辣嘅口感,唔食得辣嘅朋友可以走辣🤭外圍饅頭脆卜卜,配埋入邊嘅雞粒、花生等,絕配😍家傳滬曉 📍荔枝角寶輪街1號曼坊地下G06-07號舖

椒鹽小黃魚 (2條) $98

上海炒年糕 $78

饅頭宮保雞丁 $98

家傳滬曉
📍荔枝角寶輪街1號曼坊地下G06-07號舖
大閘蟹季節去到中段,啲蟹越黎越大隻,越黎越多膏,點可以比佢停🔥🔥之前就同屋企人去咗上海菜名店「家傳滬曉」食佢地嘅蟹粉二人餐,除咗大閘蟹仲有好多蟹粉菜色,將蟹嘅鮮甜演繹得淋漓盡致🤤◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*蟹粉2人餐 HKD880⭐️頭盤 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿𝘀⭐️▫️鎮江餚肉拼葱油海蜇皮 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖳𝖾𝗋𝗋𝗂𝗇𝖾 𝗌𝖾𝗋𝗏𝖾𝖽 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖹𝗁𝖾𝗇𝗃𝗂𝖺𝗇𝗀 𝖵𝗂𝗇𝖺𝗂𝗀𝗋𝖾𝗍𝗍𝖾 𝖠𝗇𝖽 𝖩𝖾𝗅𝗅𝗒 𝖥𝗂𝗌𝗁 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖦𝗋𝖾𝖾𝗇 𝖮𝗇𝗂𝗈𝗇 𝖮𝗂𝗅⭐️湯 𝗦𝗼𝘂𝗽⭐️▫️蟹粉豆腐羹 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝖺𝗇𝖽 𝖡𝖾𝖺𝗇 𝖢𝗎𝗋𝖽 𝖳𝗁𝗂𝖼𝗄 𝖲𝗈𝗎𝗉⭐️主菜 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲⭐️▫️清蒸大閘蟹(2隻)𝖲𝗍𝖾𝖺𝗆𝖾𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 (2 𝗉𝖼𝗌)▫️京式明蝦球 𝖶𝗈𝗄 𝖥𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖯𝗋𝖺𝗐𝗇𝗌 𝖨𝗇 𝖡𝖾𝗂𝗃𝗂𝗇𝗀 𝖲𝗍𝗒𝗅𝖾▫️淮揚乾絲 𝖲𝗂𝗆𝗆𝖾𝗋𝖾𝖽 𝖲𝗁𝗋𝖾𝖽𝖽𝖾𝖽 𝖣𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖡𝖾𝖺𝗇 𝖼𝗎𝗋𝖽▫️蟹粉豆苗 𝖡𝗋𝖺𝗂𝗌𝖾𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖡𝖺𝖻𝗒 𝖲𝗉𝗈𝗎𝗋𝗍▫️蟹粉小籠包 𝖲𝗍𝖾𝖺𝗆𝖾𝖽 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖺𝗇𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

蟹粉2人餐 HKD880

⭐️頭盤 𝗔𝗽𝗽𝗲𝘁𝗶𝘇𝗲𝗿𝘀⭐️

⭐️湯 𝗦𝗼𝘂𝗽⭐️

⭐️主菜 𝗠𝗮𝗶𝗻 𝗖𝗼𝘂𝗿𝘀𝗲⭐️
▫️蟹粉小籠包 𝖲𝗍𝖾𝖺𝗆𝖾𝖽 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖺𝗇𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝖣𝗎𝗆𝗉𝗅𝗂𝗇𝗀𝗌 (2 𝗉𝖼𝗌)
▫️薑茶湯丸 𝖲𝖾𝗌𝖺𝗆𝖾 𝖯𝖺𝗌𝗍𝖾 𝖣𝗎𝗆𝗉𝗅𝗂𝗇𝗀 𝖨𝗇 𝖦𝗂𝗇𝗀𝖾𝗋 𝖲𝗐𝖾𝖾𝗍 𝖲𝗈𝗎𝗉

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 清蒸大閘蟹𝖲𝗍𝖾𝖺𝗆𝖾𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻
首先要講嘅一定係主角大閘蟹🦀 呢個季節大閘蟹當造,雖然餐廳話五兩,但我就覺得超大隻😳揭開蟹蓋除咗見到金黃色嘅蟹膏之外,仲有好多我最多軟膏。肉質鮮甜,套餐本身跟兩隻大閘蟹,我哋都忍唔住再叫多兩隻食😋

👍 蟹粉豆苗 𝖡𝗋𝖺𝗂𝗌𝖾𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝗐𝗂𝗍𝗁 𝖡𝖺𝖻𝗒 𝖲𝗉𝗈𝗎𝗋𝗍
非一般嘅豆苗🥰 用上翡翠苗,煮得啱啱好,爽口又有菜味。表面舖上加入大量蟹粉煮成嘅芡汁,完全融入翡翠苗之中,為本來清淡嘅翡翠苗添上鮮味。

👍 蟹粉小籠包 𝖲𝗍𝖾𝖺𝗆𝖾𝖽 𝖯𝗈𝗋𝗄 𝖺𝗇𝖽 𝖧𝖺𝗂𝗋𝗒 𝖢𝗋𝖺𝖻 𝖬𝖾𝖺𝗍 𝖣𝗎𝗆𝗉𝗅𝗂𝗇𝗀𝗌
蟹粉小籠包熱辣辣上枱,每隻都漲卜卜😳 作為上海菜館,小籠包質素有一定保證,皮薄餡多不在話下🤩 每粒都嫩滑又爆汁,肉味上加上蟹粉,另成個小籠包嘅鮮甜味昇華🆙 套餐兩隻小籠包,我地另外加咗兩隻🔥🔥

📍家傳滬曉
荔枝角寶輪街1號曼坊地下G06-07號舖
2022-10-13 2275 瀏覽
朋友生日,去左美孚食上海菜,餐廳裝潢古色古香,很有格調,座位舒適。我們點了5款食物,看得出大廚用心炮製,每款都好高水準。酒糟豬手:爽口有酒味上海小籠包:必食爆汁野山蒜南蝦:蝦新鮮炒雞崧子仁跟叉子燒餅:雞有點咸高力香蕉豆沙:鬆軟好味
我們點了5款食物,看得出大廚用心炮製,每款都好高水準。

酒糟豬手:爽口有酒味

上海小籠包:必食爆汁

野山蒜南蝦:蝦新鮮

炒雞崧子仁跟叉子燒餅:雞有點咸

高力香蕉豆沙:鬆軟好味

2022-10-12
今次到美孚試試片皮鴨堂食,之前是外賣自取拿回家,有八折,今次專程堂食試一試質素如何~我們點了套餐,片皮鴨加一個酸溜魚,另外再點了一個蒜蓉炒小棠菜,兩人已經非常飽肚😎片皮鴨的鴨肉份量足料,連鴨髀也會切埋,他們的鴨皮連埋鴨肉,堂食黎講鴨皮香脆,包鴨皮的皮也不厚,醬汁咸度也適中,他們附上的青瓜和大蔥份量也很足夠,也會隨碟附上山楂條,用作解膩之用👍🏻酸溜魚則不過不失,魚肉用上急凍的龍脷柳,調味來講略帶酸味,但略嫌不太惹味和鑊氣。蒜蓉炒小棠菜很夠蒜香和鑊氣,不錯~整體皮片鴨質素高,但其他小菜味道要視乎菜式而定。

片皮鴨片

片皮鴨配料

酸溜魚

蒜蓉炒小棠菜很夠蒜香和鑊氣,不錯~

整體皮片鴨質素高,但其他小菜味道要視乎菜式而定。
2022-09-11 1469 瀏覽
今日5人都想食上海菜 見6個人又可以坐得舒舒服服所以就去咗家傳滬曉我地叫咗幾個餸 京蔥爆羊肉佢吵得又唔錯喎 羊肉味道不錯會有好多京蔥 只係羊肉份量好小蝦仁炒蛋個炒蛋好大碟 蝦肉份量中等但其實係好夠食如果一個lunch蝦肉食落彈牙爽滑 唔會好霉口雞蛋都炒得好滑 同埋食落去唔算太油豆角炒肉碎呢個食落去好野味加埋啲辣椒辣辣地 送飯係一流肉碎好入味 豆角都好香口送飯真係好正 食咗一碗飯
今日5人都想食上海菜 見6個人又可以坐得舒舒服服

加埋啲辣椒辣辣地 送飯係一流
肉碎好入味 豆角都好香口
送飯真係好正 食咗一碗飯
2022-08-30 927 瀏覽
今晚同屋企人,一行8人諗住去食北京填鴨,之前食過呢間都幾唔錯,立刻打電話訂位,原來依加訂位只有7點半前或者7點半後兩個時段。去到都幾多人,人一齊立即叫野食先嚟3個冷盤酒糟豬手 涼拌海蜇 油炆荀,豬手同荀都可接受,不過海蜇就好有問題,唔知點解好多沙🤔跟住就係重點項目~~~北京填鴨,呢個真係唔錯,非常得,唔食呢個一定係損失!再嚟係小點,小籠包同蔥油餅,小籠包一般,唔算難食,十分普通,蔥油餅就麻麻地啦,提意唔洗食。酸辣湯有驚喜,最怕食到勁酸或者勁辣,呢個酸辣湯味道剛好,一定要叫。酸菜魚,呢個就係全晚難食既冠軍!!d魚肉又腥又有泥味,食到想嘔🤮毛豆百葉同鐵板牛肉,普普通通,性價比好低。最後到甜品,酒釀丸子,好食,唔太甜,啱啱好。都有叫高力豆沙,不過無影相,又唔夠香又唔軟熟,完全唔得!總括嚟講淨係得北京填鴨同酸辣湯係比較值得欣賞,感覺上冇再嚟食的需要。
去到都幾多人,人一齊立即叫野食

毛豆百葉同鐵板牛肉,普普通通,性價比好低。

• 酸辣湯
  • 北京填鴨
2022-08-21 774 瀏覽
今次嚟到美孚嘅家傳滬曉 餐廳好有格調 地方幾大 有飲茶用嘅圓枱同埋卡位 坐得幾舒服-🥬上海小棠菜炒三菇 $98調味唔會過鹹 鍾意食菇類嘅應該要嗌呢個餸😍 -🥓上海回鍋肉 $118啲豬肉唔會太肥 亦都唔會太瘦/ 乾👍🏽 有少少辣味 令到成個餸更加有層次 幾惹味👌🏻-🐟椒鹽小黃魚 (2條) $98 極推薦!!! 魚皮夠脆 但啲魚肉依然好滑😌 椒鹽味剛剛好!! 不過要小心有細骨😥 -🍞招牌生煎包 (4件) $70 個包底煎得好脆 而個包本身都幾軟熟👍🏽👍🏽 不過入面就冇乜肉汁 可能俾個包索晒😩 包入面嘅豬肉亦都可以有更多調味🥺-🐠韭黃銀芽鱔糊 $178 佢有得揀韭黃銀芽或者清炒鱔糊 由於鱔本身好淋 個人推薦韭黃銀芽 可以多啲口感😂 調味好似乾炒牛河咁 可能有啲人會覺得太鹹🥴 而且鱔食落同普通魚冇咩分別 可以唔使嗌呢個😂-總括嚟講 呢間餐廳嘅食物質素不錯 當然上海菜來講有更好嘅選擇
上海小棠菜炒三菇

🐠韭黃銀芽鱔糊 $178
上海回鍋肉
椒鹽小黃魚
2022-03-14 1464 瀏覽
疫情底下真係唔敢出街食飯 所以唯有介紹吓屋企附近嘅餐廳外賣比大家🥡呢間中菜館之前都post過兩次😚午市套餐全部外賣自取八折 真係抵到爛🤩.📌魚香茄子 $60 -> $52跟餐有前菜, 自家老火湯 前菜係榨菜 個湯係冬瓜薏米排骨湯 唔算油幾清幾好飲喎😎個人超鍾意食茄子 見到menu有一定唔會錯過🍆之前食過呢到嘅茄子四季豆 啲茄子超少 所以今次淨嗌茄子 份量十足🥳茄子切成粗條 好厚肉 應該走過油 所以食落好香口👍🏻但就比較重油膩感😟原本expect魚香茄子係大排檔嗰啲 鹹香味 但可能呢到主打滬菜🤔變左糖醋茄子🤣個汁係糖醋排骨醬 酸酸甜甜 係幾開胃 仲加左啲薑蒜炒 夠晒惹味 不過同茄子唔太夾🙈我估佢係另外煮完再撈汁 所以茄子冇索到汁 都好啲🤓除左茄子 仲有啲荀絲, 冬菇同肉絲 配料就同個汁夾喇 撈飯食一流😈佢個餸都幾大兜 真心食餸都夠飽‼️最滿意係佢個菜飯🍚啲米好爽口 小棠菜唔會煮到好熟好黃 飯有菜香之外 仲有啲油香味 +$5都絕對抵💕

📌魚香茄子 $60 -> $52

自家老火湯
前菜
上海菜飯
2022-02-10 905 瀏覽
家傳滬曉 (荔枝角)之前試過佢嘅外賣覺得唔錯,今次就堂食再試真啲🤪侍應服務態度唔錯,有位男侍應見到我攞住個午市menu就主動換咗個下午茶menu我,好貼心🥰😋會為咗個南京牛肉闊麵再嚟🐮🔺有加一服務費,茶錢 $6/ 每位🔺Total: $62湯底好濃厚嘅肉味,帶點甜,飲完唔會口乾🤩闊麵唔算好闊,滑得嚟幾彈牙,嚼嚼下會慢慢滲啲甜味出嚟🤤🤤🤤牛肉有筋嘅部份好食😋,無筋嘅部份就好乾好柴😐冇搽油喺底,加上兩個小籠包黐埋一齊👎🏻輕輕一夾即破,係兩粒小籠包同時穿🙄🙄🙄皮厚,內餡正常~
家傳滬曉 (荔枝角)
之前試過佢嘅外賣覺得唔錯,今次就堂食再試真啲🤪

😋會為咗個南京牛肉闊麵再嚟🐮

🔺有加一服務費,茶錢 $6/ 每位
🔺Total: $62

湯底好濃厚嘅肉味,帶點甜,飲完唔會口乾🤩
闊麵唔算好闊,滑得嚟幾彈牙,嚼嚼下會慢慢滲啲甜味出嚟🤤🤤🤤
牛肉有筋嘅部份好食😋,無筋嘅部份就好乾好柴😐
南京牛肉闊麵

冇搽油喺底,加上兩個小籠包黐埋一齊👎🏻
輕輕一夾即破,係兩粒小籠包同時穿🙄🙄🙄
皮厚,內餡正常~
高湯小籠包

2022-02-05
南京牛肉闊麵
高湯小籠包
2022-01-06 694 瀏覽
間中都有堂食或外賣,最近疫情升溫,都決定外賣安全啲,點知就遇到佢地收銀員工Rainbow 不禮貌對待。排隊到我落單時,Rainbow 極唔耐煩呼喝「等陣啦」,然後又大聲叫我收番埋個menu。叫個外賣幾分鐘時間,無辜受到咁既待遇實在好令人憤怒。希望老闆正視員工Rainbow 既態度問題,會唔會平時工作上遇到不公平待遇,繼而遷怒於顧客? 又或者,需要重新考慮呢位 Rainbow 係咪適合客戶服務呢個崗位?

15 分鐘 (外賣自取)
2021-12-03 767 瀏覽
冬季二人餐個頭盤 肴肉+ 海蜇 係好食嘅, 不過細細份,無影相 個韭黃魚蓉豆腐羹 都ok 嘅, 都係無影相 但去到以下嘅菜式 真係有啲O 嘴 即刻想寫食評 😓😬得兩件蝦,仲要加個九唔搭八薯條,請問聯繫係邊度?  呢個菜式簡直令我地O  晒嘴。  其他嘢都算正正常常,雖然個蝦球係算好食,但我唔理解呢個係咩concept  😂😓 點解配薯條? 薯條仲要唔係脆京蔥羊肉ok 的 四寶茶係我每一次泥嘅期待, 真係好鍾意薑茶湯丸 薑汁好辣 二人餐唔夠喉,加左炸銀絲卷,好食
冬季二人餐
個頭盤 肴肉+ 海蜇 係好食嘅, 不過細細份,無影相
個韭黃魚蓉豆腐羹 都ok 嘅, 都係無影相

但去到以下嘅菜式 真係有啲O 嘴
即刻想寫食評 😓😬

二人餐(京式蝦球+ 京蔥羊肉)

京蔥羊肉ok 的

四寶茶

四寶茶係我每一次泥嘅期待, 真係好鍾意

薑茶湯丸

薑茶湯丸 薑汁好辣

炸銀絲卷

二人餐唔夠喉,加左炸銀絲卷,好食

上湯菜苗
2021-12-03
四寶茶
薑茶湯丸
炸銀絲卷
上湯菜苗
2021-10-20 873 瀏覽
是日下午茶🥰南京牛肉闊麵🐂🥩🍜配 小籠包🐲🍞😎牛肉淋滑但依然有咬口👍而且配有入口即溶既牛筋😋😋湯底非常濃郁😋小籠包就不過不失👍正常水準個人評價: 總結 4/5星
是日下午茶🥰

小籠包就不過不失👍正常水準

個人評價: 總結 4/5星
2021-10-20
2021-08-25 1027 瀏覽
呢一間新派上海店坐得舒服味道唔差價錢合理值得推介。一行四人都點了Set Lunch,酸辣湯麵、回鍋肉、宮保雞丁同埋排骨湯麵四個。酸辣湯麵︰酸味同辣味都好平均,唔會偏埋一邊。回鍋肉︰D豬肉份量似乎少咗少少,而且肥肉又多咗D,好彩又係太過油,而且個汁都好味,所以質素只熟一般。宮保雞丁︰略嫌辣度唔係好夠,所以食落去同想像嘅有一D落差。排骨湯麵︰屬於中規中矩,個麵夠彃牙,D排骨又唔會有雪味,OK啦。
酸辣湯麵︰酸味同辣味都好平均,唔會偏埋一邊。
宮保雞丁︰略嫌辣度唔係好夠,所以食落去同想像嘅有一D落差。
2021-08-23