2024-05-06 17 瀏覽
好少見到香港有得食麻辣乾鍋。通常大陸先有得食。呢度嘅麻辣乾鍋好大份,然之後可以揀辣到亦都可以揀唔同嘅配料。我最鍾意係揀雞軟骨,萵筍,午餐肉同埋八爪魚。 佢嘅味道係辣得來之餘好香,唔係淨係死辣味。個乾鍋炒得好香,入邊有好多乾辣椒同埋好多花椒。 次次嚟食都要食兩碗白飯同埋加幾支啤酒。 呢度嘅水煮牛肉都好好食。入邊嘅辣椒都係炒得好香,唔會好似出邊咁樣辣到流晒鼻水。 牛肉好軟好嫩,同埋會吸入咗水煮牛肉嘅嗰個湯底。
好少見到香港有得食麻辣乾鍋。通常大陸先有得食。

• 水煮魚
2024-05-02 19 瀏覽
從來未吃過咁新鮮嘅豬大腸,入面仲有店員話畀我知嘅黑色嘅膏,咁大個人聞所未聞豬大腸有黑色嘅膏,如果想吃新鮮豬大腸就要來哩到了 直接從市場到餐台,絕對包保原汁原味,真係冇得彈
豬大腸
2024-05-01
2024-03-28 97 瀏覽
主打四川菜,以乾鍋作主打🥘干鍋以辣椒、花椒、乾椒、桂皮、八角、丁香等,多達12種材料炮製🔥另外亦有60多款配菜選擇,非常足料😋餐廳更提供多元化惹味川菜🌶️務求帶出麻、辣、鮮、香四種風味😃金湯魚份量十足,足夠4人分享🤩魚片肉質緊實,沒有腥味🐟而且大大片無骨🦴底層更有不少煙韌寬粉,索汁入味😋蒜香骨鑊氣十足,豬肉肥瘦適中🐷放入適量的孜然粉、辣椒粉🧂大火炒香,焦黄香酥,送飯一流🍚口水雞甜中帶辣🍗辣中帶香,香中帶麻,雞皮保持Q彈😙雞肉入口細嫩幼滑,惹味十足。小黃瓜用涼拌的方式🧊可以保留豐富的維生素C,還加上大蒜片、花椒粒、紅辣椒及醬油💦清凉口感,多汁爽麻,夠晒開胃😁
主打四川菜,以乾鍋作主打🥘
干鍋以辣椒、花椒、乾椒、桂皮、
八角、丁香等,多達12種材料炮製🔥
另外亦有60多款配菜選擇,非常足料😋

餐廳更提供多元化惹味川菜🌶️
務求帶出麻、辣、鮮、香四種風味😃

金湯魚份量十足,足夠4人分享🤩
魚片肉質緊實,沒有腥味🐟
而且大大片無骨🦴
底層更有不少煙韌寬粉,索汁入味😋

蒜香骨鑊氣十足,豬肉肥瘦適中🐷
放入適量的孜然粉、辣椒粉🧂
大火炒香,焦黄香酥,送飯一流🍚

口水雞甜中帶辣🍗
辣中帶香,香中帶麻,
雞皮保持Q彈😙
雞肉入口細嫩幼滑,惹味十足。

小黃瓜用涼拌的方式🧊
可以保留豐富的維生素C,
還加上大蒜片、花椒粒、紅辣椒及醬油💦
清凉口感,多汁爽麻,夠晒開胃😁
  • 特色香辣乾鍋
  • 金湯海鱸魚
  • 蒜香孜然排骨
  • 麻辣口水雞
  • 麻辣小黃瓜
店名/Shop Name:嫲嫲辣辣(尖沙咀厚福街)地址/ Adresss: 尖沙咀厚福街9號地下J1號舖種類/Type:川菜(四川)/中菜館推介/Recommend:酸菜魚,京蔥羊肉,乾鍋人均價錢:$150店舖環境:中式簡約裝修風格交通:港鐵尖沙咀/尖東站B2出口,步行約4分鐘上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️自選干鍋(大蝦,雞件,萵筍,菜花)孜然微辣口味干鍋份量十足,賣相吸引,滿滿的紅辣椒,但吃起來微辣之中,辣得好過癮,都好新鮮,雞件非常惹味酸菜魚或水煮魚魚片非常嫩滑,份量充足,有很多不同的胖菜豆芽酸菜粉條雲耳,酸辣爽脆香於一鍋京蔥爆炒羊肉京蔥與羊肉炒得剛剛好,羊肉吸收了京蔥的香味,滿口幸福的感覺涼菜麻辣皮蛋配涼瓜清爽與甘香嘅配搭口水雞香香辣辣非常惹味
店名/Shop Name:嫲嫲辣辣(尖沙咀厚福街)
地址/ Adresss: 尖沙咀厚福街9號地下J1號舖
種類/Type:川菜(四川)/中菜館
推介/Recommend:酸菜魚,京蔥羊肉,乾鍋
人均價錢:$150
店舖環境:中式簡約裝修風格
交通:港鐵尖沙咀/尖東站B2出口,步行約4分鐘
上菜速度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務態度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食物口味:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

自選干鍋(大蝦,雞件,萵筍,菜花)孜然微辣口味
酸菜魚或水煮魚
魚片非常嫩滑,份量充足,
有很多不同的胖菜豆芽酸菜粉條雲耳,酸辣爽脆香於一鍋

京蔥爆炒羊肉
京蔥與羊肉炒得剛剛好,羊肉吸收了京蔥的香味,滿口幸福的感覺

涼菜
麻辣皮蛋配涼瓜
清爽與甘香嘅配搭

香香辣辣非常惹味
2024-03-21
  • 酸菜魚
2024-03-12 78 瀏覽
其特點是將各種食材在乾燒的鑊中煮熟,再配上辣椒、花椒等調料,口味麻辣鮮香。特別是鮮辣香氣四溢,口感麻辣鮮香,非常適合喜歡辣味的人食用。有好多菜魚乾鍋、牛肉乾鍋、羊肉乾鍋等。無論是冬天暖身、夏天刺激味蕾,可以混合一齊食、好好味😋
2024-01-25 144 瀏覽
店名: 嫲嫲辣辣 地址: 尖沙咀厚福街9號地下J1號舖環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5嚟到尖沙咀厚福街,同朋友想食辣嘢,就去咗呢一間,款式多之外價錢又平😬😍孜然小辣/魷魚鬚/豬頸肉/炸蓮藕片/篙筍❤️❤️❤️❤️❤️$29/$39/$41/$32/$31叫咗個四餸自選乾鍋,豬頸肉肉味龍豆魷魚鬚蛋,蓮藕片同萵筍爽脆辣味粥夫妻肺片❤️❤️❤️❤️$60份量超多,所有配料食落口感夠爽脆又夠麻辣😗招牌酸菜魚❤️❤️❤️❤️❤️$218酸菜魚係必食之選,魚片香滑,冇腥味,酸菜同其他配料份量亦都好多,送飯一流🥰蒜蓉炒西蘭花❤️❤️❤️❤️❤️$60西蘭花新鮮,冇苦澀味,加上蒜蓉炒夠晒鑊氣😋竹蔗茅根/銀菊露❤️❤️❤️❤️$17食辣嘢清熱解毒之選
店名: 嫲嫲辣辣

地址: 尖沙咀厚福街9號地下J1號舖

環境: 4/5
價錢: 4.5/5
味道: 4.5/5

$29/$39/$41/$32/$31

夫妻肺片❤️❤️❤️❤️
份量超多,所有配料食落口感夠爽脆又夠麻辣😗

招牌酸菜魚❤️❤️❤️❤️❤️

蒜蓉炒西蘭花❤️❤️❤️❤️❤️
西蘭花新鮮,冇苦澀味,加上蒜蓉炒夠晒鑊氣😋

竹蔗茅根/銀菊露❤️❤️❤️❤️
食辣嘢清熱解毒之選
話說,幾年前我是唔食辣的,我唔食辣嘅程度係熱浪食唔到幾塊、麥當勞巴辣雞翼食到三隻已經盡。我係工作關係,成日食一間好好食嘅酸菜魚啟發返嚟😂 早排喺第二間試咗個微辣乾鍋,覺得幾好食,雖然都係覺得偏辣,但一直對乾鍋呢樣嘢念念不忘。今日喺尖沙咀用外賣App叫外賣,見到呢間有乾鍋,啲相好似好吸引,仲有得揀微辣喎!十五十六試唔試好🙈要知道食辣嘅人,好多時唔辣=微辣,微辣=中辣,專賣辣嘅餐廳一樣🙂 最後糾結咗一陣,決定挑戰!!叫咗個 #午市乾鍋客飯套餐可以自選3款配菜+飲品濃味人揀咗孜然(微辣)😋😋餸揀咗牛肉片、午餐肉、篙筍我驚死,仲加咗$6要支烏龍茶😂外賣到一打開,俾啲辣椒震懾咗🙉個外賣兜勁大兜,半兜都係辣椒🙉一打開嚇一嚇😂😂好彩食落真係微辣,我食到!而且孜然味好香~ 好惹味👍 同埋都好多餸,好多花生,滿足👍
話說,幾年前我是唔食辣的,

午市乾鍋客飯套餐(牛肉片、午餐肉、篙筍)

叫咗個 #午市乾鍋客飯套餐
可以自選3款配菜+飲品
濃味人揀咗孜然(微辣)😋😋
餸揀咗牛肉片、午餐肉、篙筍
我驚死,仲加咗$6要支烏龍茶😂

外賣到一打開,俾啲辣椒震懾咗🙉
個外賣兜勁大兜,半兜都係辣椒🙉

2024-01-10
外賣送餐
午市乾鍋客飯套餐(牛肉片、午餐肉、篙筍)
2024-01-12 119 瀏覽
1️⃣麻辣干鍋(自選四款)牛肉片|金錢肚|炸蓮藕片|雲南花菜一到食一到炒,愈炒愈辣🥵但一食就停唔到口😛每樣食材都炒到有好香的麻辣味👍🏻2️⃣招牌酸菜魚湯底好濃郁、酸辣味十足好惹味,所以次次我都中意撈飯食😋加上有芽菜、黑木耳同萵筍,好下飯🤩而我最中意係寬粉,好彈牙又索湯汁,好好味呀🤤3️⃣涼拌黑木耳作為冷盤,酸mei mei又幾開胃~都係中意木耳爽口😆4️⃣清炒萵筍絲叫左兩款重口味,所以叫碟清炒菜中和下同埋要解辣,我自己就中意萵筍爽口的感覺。
1️⃣麻辣干鍋(自選四款)
牛肉片|金錢肚|炸蓮藕片|雲南花菜

2️⃣招牌酸菜魚

3️⃣涼拌黑木耳
作為冷盤,酸mei mei又幾開胃~都係中意木耳爽口😆

4️⃣清炒萵筍絲
来香港很久了,每次去吃饭都怕吃不饱,因为好多家的菜量说实话都不是很大,今天去尖沙咀见朋友,随手拐到了这家店,第一次刷新了我对香港餐厅的认识! 首先,必须说他们家的麻辣香锅了,和之前吃的完全不一样,特别大,是直接上了一个锅而且底下有加热的炉子,一直都是热的,量有多少呢,这么说,我们点了4菜香锅,要了肥牛、肥羊、五花肉和排骨,一锅肉啊啊啊!太划算了,而且味道好好吃!建议和我一样不太能吃辣的uu可以试一下蘑菇味,很棒! 他们家的鱼绝对是一绝,因为怕太辣,所以点了酸菜鱼,特别鲜,微甜,不是很腻,配菜非常丰富,有粉条有酸菜还有豆芽,粉条很好吃,因为汤汁全部入味了! 本来以为他们家的凉菜会很小,点了常吃的口水鸡和夫妻肺片,结果量也特别足!感动的哭了,两个人没吃到300,量又大,又好吃!强烈安利!对了,理工的同学如果有时间一定要来打卡,离你们学校步行就十多分钟!(实名羡慕!)
2023-12-21 66 瀏覽
話說有好多年前開始食嫲嫲辣辣開頭都覺得好好食跟住就開始食咗lunch三餸或者四餸香鍋然後之前喺首都食係非常之好食係厚福街嗰度狀況比較唔穩定近呢幾次簡直慘不忍睹午餐肉個皮淋嘅 但係炸既墨魚丸,上次食有雪藏味 今次叻咗直頭冇晒味之前第一次食炸芋頭好好食之後嘅兩三次,叫完就好難食 直頭係生嘅個心鴨血 係可以做到都係無味嘅叻叻我諗唯一最好食嘅嘢應該係d花生....可唔可以還返首都嗰間比我..................
話說有好多年前開始食嫲嫲辣辣
開頭都覺得好好食
跟住就開始食咗lunch三餸或者四餸香鍋
然後之前喺首都食係非常之好食
係厚福街嗰度狀況比較唔穩定
近呢幾次簡直慘不忍睹
午餐肉個皮淋嘅 但係炸既
墨魚丸,上次食有雪藏味 今次叻咗
直頭冇晒味
之前第一次食炸芋頭好好食
之後嘅兩三次,叫完就好難食 直頭係生嘅個心
鴨血 係可以做到都係無味嘅叻叻
我諗唯一最好食嘅嘢應該係d花生....

2023-11-21 636 瀏覽
今晚和鐘意食辣嘅朋友仔食飯,佢推介呢間「嫲嫲辣辣」,一於試下😁涼拌系列口水雞 | $68我至愛,還加了辣,骨頭不多不碎,雞肉大件,一定要點騰椒汁撈鯛魚片 | $68店員推介,一塊塊鯛魚肉片,啖啖都係肉,魚皮彈牙,朋友讚不絶口👍自選干鍋 | $136最少點4個葷菜,再選擇辣度,有5個Level!!!首先選擇孜然味,再選擇小辣($29);我們點了牛肉片、四季豆、蜆和蓮藕仔;上枱份量嚇了一跳,大大碗。我最欣賞係蓮藕仔,起初以為係蔥,味道帶酸甜,食落爽口,聽店員講這個從國內直運送,外面好少有得買。第一次食干鍋,見到成碗都係紅色辣椒,真係好吸引👍蟠龍古燒茄子 | $88炸超酥嘅茄子,份量超大,很多肉末和調味,酸酸甜甜停不了,送飯一流👍水煮魚 | $218雖然睇落紅噹噹,食落無想像中咁辣,魚肉片嫩滑,無咩骨,份量多,辣椒湯裡面仲有雲耳、芽菜和紅薯粉,吸收唒魚嘅鮮味;我好鐘意食紅薯粉,好厚,好煙韌👍
涼拌系列
口水雞 | $68
我至愛,還加了辣,骨頭不多不碎,雞肉大件,一定要點
騰椒汁撈鯛魚片
騰椒汁撈鯛魚片 | $68
自選干鍋(4個葷菜)
自選干鍋 | $136
蟠龍古燒茄子
蟠龍古燒茄子 | $88
水煮魚 | $218
2023-11-20
騰椒汁撈鯛魚片
自選干鍋(4個葷菜)
蟠龍古燒茄子
2023-11-11 108 瀏覽
呢間分店整個經驗讓我非常失望!首先,他們的服務態度簡直糟糕透頂。服務員態度冷淡,面無表情,對顧客毫不關心。我們詢問菜單上的問題時,得到的回答毫不耐煩,完全缺乏專業知識。他們甚至沒有提供任何建議或推薦菜品,這讓我感到非常被忽視。更糟糕的是,餐廳內存在嚴重的衛生問題,尤其是蟑螂問題。我們在用餐期間注意到牆角和地板附近有蟑螂的出沒,甚至有一隻從鄰桌上爬過來。這種情況明顯顯示出餐廳衛生環境的嚴重問題,但是服務人員和管理層卻對此置之不理,沒有采取任何措施解決。這種不負責任的態度讓我感到極度失望。總結來說,呢間分店讓我印象極差。糟糕的服務態度和餐廳內存在的衛生問題,特別是蟑螂問題,完全破壞了食欲,作為消費者,我們期望在餐廳中獲得良好的服務和乾淨的環境,但呢間未能達到這些基本要求。我強烈建議餐廳管理層嚴肅對待這些問題,改善服務態度。

2023-10-31 109 瀏覽
同我朋友做完嘢響尖沙咀度搵嘢食,時間夜咗少少已經發覺少咗好多食肆開門,搵吓搵吓結果突然間朋友話去返厚福街搵嘢食,跟住就入咗嚟呢間嫲嫲辣辣。其中一個好處起碼係佢冇咁早閂門,又有位坐,不過一路坐都見到不斷有人嚟食嘢,已經好過以前要排長龍。今次大家都肚餓,所以嗌咗一個干鍋底之後,都加咗幾多嘢落去。味道係孜然,跟住分別叫咗羊肉片、蜆、中蝦、雞翼尖、青瓜、田雞、紅薯粉、雲南花菜、篙筍、同埋秋葵。味道無變一樣咁好食,不過唔知係咪轉左個喎用咗個煤氣爐底,一路用細火熱住佢,變咗個鍋底油多咗,同埋啲熱力唔夠,要不斷響度攪勻佢先至熱返啲。呢部份有啲失望,但係其他整體都好好。

2023-10-24
2023-10-23 73 瀏覽
嫲嫲辣辣的東西在下最喜歡所以這種中式 川菜的餐廳也是在下的首選之一在未吃素前..現在就比較困難了選來選去 每道菜式都會加有肉碎直到今天看到這炒飯的圖片似乎沒有肉的讓在下心感喜悅不過保險起見還是問一問果然還是加有肉碎的肉的香味也是川菜的精髓之一吧而貼心的黑衫小姐說可以走肉碎還細心地問我蛋和五辛是否能進食好溫暖呢把飯點好後加上一碟木耳這在下大概就大滿足了食物對愛辣的在下而言就是沒什麼味啊難怪朋友都說在下是地獄瘋狂辣椒仔沒錯 本專就已是條辣椒又怎會覺得其他的辣如果可以再加辣就好了..也只好跟自己說沒那麼辣 健康點別讓胃和菊花受罪炒飯同樣有點偏淡值得讚揚的是師傅的廚藝一粒一粒的炒得入味均勻另外見這裡的外賣還滿受歡迎的不斷的外賣包在私車手送走或許下次在下也可考慮點這裡的外賣吧
嫲嫲辣辣的東西在下最喜歡

就是沒什麼味啊
難怪朋友都說在下是地獄瘋狂辣椒仔
沒錯 本專就已是條辣椒
又怎會覺得其他的辣
如果可以再加辣就好了..
也只好跟自己說

一粒一粒的炒得入味均勻

另外見這裡的外賣還滿受歡迎的
不斷的外賣包在私車手送走
或許下次在下也可考慮點這裡的外賣吧
呢間川菜餐廳響香港有分店,懷舊嘅中國風🇨🇳裝修,配上正宗嘅川菜口味🌶️,等你唔使過關都可以食到好食川菜😋🌶️酸辣溫室小蓮藕🌶️小蓮藕響香港好少響岀邊食得到,小蓮藕口感爽脆,涼伴汁有用泡椒去調味,泡椒除咗辣之外,仲有佢獨特嘅酸味,令個汁酸酸辣辣,好開胃😋😋🐮麻辣金錢肚🐮麻辣汁🌶️食得岀有先拎去爆香再放金錢肚上,將麻辣汁🌶️同埋金錢肚攪拌好之後,金錢肚配上香脆花生🥜,令人愈嚼愈香辣,愈食愈過癮。🥦乾煸雲南花菜🥦獨特既乾煸技巧,加上爽脆鮮嫩既花菜同埋預先爆香過既肉碎🐷,令人回味無窮。🐟招牌酸菜魚🐟一上菜,梗係試吓佢個湯先啦,湯底濃郁酸辣適中,我飲左兩碗都唔口渴,魚片🐟嫩滑冇骨,個底仲加左闊薯粉,吸晒啲湯汁煙煙韌韌好正,取名為招牌酸菜魚,果然冇錯👍🏻🥘香辣乾鍋🥘乾鍋佢有好多配菜選擇,我就揀咗田雞、木耳、蓮藕、魷魚鬚🦑,田雞有預先醃製再炸先落乾鍋炒,絕對有誠意,蓮藕同埋木耳上依附左少少乾鍋既汁同香料,好惹味。如果要去食嘅朋友,建議早啲去,今晚8:00都未夠,就已經爆曬場,可想而知有幾受歡迎。🥰🥰

• 酸菜魚