2024-03-27 84 瀏覽
夜晚九點行過見到忽然好想食格仔餅就買黎食,見到張紙寫住,製作需時,即叫即整,我仲好開心,點知等左一陣,出到黎個餅係室溫,根本整定放係到,咁點解要扮哂野要人等一陣先俾人。雞蛋仔我就見到即整,如果得雞蛋仔係即整就講清楚嘛,下次都唔會再買。

2023-12-30 359 瀏覽
呢間媽咪雞蛋仔我一般都係去銅鑼灣嗰間食,今次去到尖沙咀有啲肚餓,所以又黎幫襯下,今次叫咗伯爵茶朱古力雞蛋仔試試,整體來講不過不失,雞蛋仔保持水準,質地夠脆香同有蛋味,唯一係伯爵茶味道唔夠濃郁,所以呢方面有啲失色,下次我可能都係會食返原味雞蛋仔,好似Steven Jobs咁講,less is more!

外賣自取
係網絡介紹知道薄荷朱古力味係期間限定不特止,仲要唔係間間有,尖沙咀碼頭個間一定有,所以去影聖誕燈飾之前,就先去買個食下。去到睇menu見期間限定係紫薯同埋,心唸都鍾意食呀,咁就叫個期間限定,跟住我男人話,問下先啦,又話想食又話限定...跟住問老細係咪有,再同老細講想轉,好在老細好好人,即刻問整左末,幫我轉左薄荷朱古力雞蛋仔啦!見個色已經好對版,一食落口係有薄荷味,不過可以再重手少少,但個朱古力好濃,配埋都已經無話可說了,45蚊,加埋個維港境,值了。因為期間限定,仲要無任何宣傳,大家去到一定要問呀,唔好蝕

薄荷朱古力雞蛋仔

因為期間限定,仲要無任何宣傳,大家去到一定要問呀,唔好蝕

薄荷朱古力雞蛋仔
2023-11-17 292 瀏覽
超火的妈咪鸡蛋吃上了!黄金鸡蛋仔说是叫啥子黄金哈,但其实就是中间夹的咸蛋黄馅儿,🧀吃起来是鸡蛋的香包裹着浓郁的咸蛋黄的咸鲜,十足的奶香在圆润的酥皮的炸裂中越嚼越香🍼📍都是现作的,所以要稍微等一会儿,差不多十几分钟咯
超火的妈咪鸡蛋吃上了!
📍都是现作的,所以要稍微等一会儿,差不多十几分钟咯
2023-09-23 449 瀏覽
最近食過兩底雞蛋仔,其中一底係媽咪雞蛋仔的抹茶味道。由落單到製成不用5分鐘便完成,相信是沒有用吹風機將雞蛋仔降溫?所以不用等多久便可以取熱騰騰的雞蛋仔了。即時食是很好味道和外皮是乾脆的,但食到沒有一半的時候,其餘的就已變得很腍。另外,不是每粒雞蛋仔都充滿餡料。在有比較下,另一間在澳門的雞蛋仔鋪真的好味好多!最後想講下個包裝,包裝袋是有隆隆的,大概是給熱騰騰的雞蛋仔疏氣散熱吧,外表是頗好看的,但功能上,作用不太大且不大環保,因為它用上了硬咭紙,跟一般鋪頭用的紙袋不同,相信成本也因此增加。
最近食過兩底雞蛋仔,其中一底係媽咪雞蛋仔的抹茶味道。
抹茶雞蛋仔
2023-09-23
5 分鐘 (外賣自取)
2023-09-11 267 瀏覽
很久沒有吃過,但光顧這店是第一次今日星期一,原來加檸檬茶$13!!可惜來之前買了茶飲哈哈。不知平日呢買了原味格仔餅,等了6-7分鐘,出貨即刻開口吃了一口,非常軟脆好吃用了花生醬和(有芝麻)芝麻醬,吃久了非常配合好吃,不同以前吃牛油花生醬不油膩,口感好好
很久沒有吃過,但光顧這店是第一次
就是偶爾會突然想吃😋雞蛋仔 呵呵🤭剛好回去的路上又有「媽咪雞蛋仔」媽咪朱古力🍫 $27媽咪雞蛋仔 還是一樣的脆~~ 外邊脆到像薄片一般而雞蛋仔 每顆也是外脆 內軟中又帶彈性這份朱古力🍫使用的麵糊和原味一樣 只是中間部分多加了朱古力🍫粒粒呵呵🤭我都挑了只間多朱古力的吃(畢竟旁邊少點朱古力🍫粒粒 就沒那麼濃郁嘛~~哈哈 下次要試試「伯爵茶朱古力」或「咖啡朱古力🍫」才行味道層次 可能會更豐富 亦會更濃厚
媽咪朱古力
媽咪朱古力🍫 $27

媽咪雞蛋仔 還是一樣的脆~~ 外邊脆到像薄片一般
而雞蛋仔 每顆也是外脆 內軟中又帶彈性
呵呵🤭我都挑了只間多朱古力的吃
(畢竟旁邊少點朱古力🍫粒粒 就沒那麼濃郁嘛~~

哈哈 下次要試試「伯爵茶朱古力」或「咖啡朱古力🍫」才行
味道層次 可能會更豐富 亦會更濃厚
2023-08-23
$13.5
媽咪朱古力
2023-05-26 540 瀏覽
香港街頭美食點少得雞蛋仔同格仔餅🧇行行下街肚仔餓 就會食佢醫下肚呢間媽咪雞蛋仔 款式種類多有原味 抹茶 咖啡 伯爵茶等…仲有甜有鹹既款式梗有一款口味啱你食🤭原味雞蛋仔 $20即叫即做 大約等10-15mins拎上手就聞到好香既雞蛋味 新鮮熱辣 外脆內軟中間唔似出面咁空心 好軟糯 好有口感💛原味格仔餅 🧇 $23格仔餅夾上花生醬 煉奶 牛油 砂糖唔會太甜 格仔餅煙煙韌韌而且仲好厚 食一份足夠令人飽肚😆媽咪雞蛋仔 @mammypancake.hk 📍尖沙咀科學館道14號地舖#媽咪雞蛋仔 #雞蛋仔 #格仔餅 #街頭小食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #相機食先 #hkig #tsimshatsui #foodblog #hkfoodie #foodie #foodieblogger #foodiehk #hongkongfood #hkfood #foodstagram #hkblogger #blogger #foodstagram

香港街頭美食點少得雞蛋仔同格仔餅🧇

📍尖沙咀科學館道14號地舖

原味雞蛋仔  $20
  • 原味雞蛋仔 $20
2023-05-08 311 瀏覽
今日晚上係尖沙咀上堂中間放break好肚餓 又好凍想搵個地方買啲野食就經過媽咪雞蛋仔叫左個我最愛既粒粒朱古力加一杯熱既抺茶牛乳第一次飲佢的熱飲又幾唔錯(可能我太凍)雞蛋仔依然好脆好好味新包裝成個手袋咁又唔會搞到佢林幾好💯拎左番去上堂邊上堂邊食👍🏻
今日晚上係尖沙咀上堂

拎左番去上堂
邊上堂邊食👍🏻
加飲品減$4
2023-05-08
15 分鐘 (外賣自取)
$49 (宵夜)
加飲品減$4
2023-05-05 213 瀏覽
每次去開尖東食嘢一定會喺呢度買雞蛋仔結尾之前試過佢啲茶味,今次食呢個法式檸檬芝士,$41咁巴閉就睇吓咩料😂雖然買之前、買之後、食完之後都依然覺得$41一個雞蛋仔好癲,但無可否認佢真係幾好食🤣 檸檬味超級突出,芝士味唔算泰龍,但係質地口感食得出有少少芝士軟糯感覺,加上雞蛋仔本身麵粉漿都腍腍地(當然外面係脆),成個配搭口感上同味道上都好好點餐時叫雞蛋仔,店員有問要唔要套餐加配嘢飲,我睇真啲只係原價減$4 ,又唔算好吸引,就冇叫🤣
每次去開尖東食嘢一定會喺呢度買雞蛋仔結尾

外賣自取
香港小食之一🤤由細到大 👧🏽 都覺得格仔餅好食啲因為比雞蛋仔 成份一樣但多醬料 好似更抵😂🧇 伯爵茶金沙醬格仔餅 $𝟦𝟣即叫即整 新鮮滚熱辣外脆內軟 仲有香淡既伯爵茶味內裡由香濃朱古力榛子醬 仲有果仁甜度適中 唔會太膩❤️𝖳𝖺𝗌𝗍𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖲𝖾𝗋𝗏𝗂𝖼𝖾 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
香港小食之一🤤

𝖣𝖾𝖼𝗈𝗋 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖧𝗒𝗀𝗂𝖾𝗇 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡
𝖢 / 𝖯 ♥︎♥︎♥︎♥︎♡

2023-03-03 257 瀏覽
👧🏻唔洗戴口罩🫡掃街食野都特別爽🤤😏-食左好耐都無食既媽咪雞蛋仔🤩發現宜家個包裝原來咁方便 好似拎住個手袋仔 一路行一食 好爽🤭🍴媽咪朱古力雞蛋仔 $27係甜味雞蛋仔No.1😏好多人叫 等既時間都有少少耐 但可接受😆 雞蛋仔外層好酥脆 每一粒都有半融既朱古力🍫 但個人覺得蛋味唔算好濃 可能因為比朱古力味搶走左🧐但整體都好味👍🏻見到宜家仲有得加雪糕🍦下次有機會再試吓😍😍📍媽咪雞蛋仔 @尖沙咀科學館道14號地鋪
👧🏻唔洗戴口罩🫡掃街食野都特別爽🤤😏

🍴媽咪朱古力雞蛋仔 $27

見到宜家仲有得加雪糕🍦下次有機會再試吓😍😍
📍媽咪雞蛋仔 @尖沙咀科學館道14號地鋪
2023-02-16 177 瀏覽
去開尖沙咀一定會走去這間,賣傳統特色小食雞蛋仔檔幫襯一下,雞蛋仔味道依舊好吃,雞蛋仔都是用料十足,不會有空氣感, 大大件的,也很飽肚。今次我點了朱古力味,等了大概十分鐘就可以拿取了。店舖外面等候期間,已經聞到熱辣辣整緊嘅雞蛋仔香味,店員有耐性地把雞蛋仔每面都番好,完成後,也會用風扇,吹乾表面,達致脆面效果,這個 雞蛋仔真的是外脆內軟,朱古力的味好香又好濃郁,也不會很甜,味道真係剛剛好呀。我在這等候期間,原來有好多遊客都去幫襯。
去開尖沙咀一定會走去這間,賣傳統特色小食雞蛋仔檔幫襯一下

,也不會很甜,味道真係剛剛好呀。

我在這等候期間,原來有好多遊客都去幫襯。

媽咪雞蛋仔| 可能係最好味概雞蛋仔 | 濠愛美食呢間雞蛋仔同格仔餅都係即叫即整,外脆內軟,口味十分多,就係雞蛋仔都有20幾種我就叫左個伯爵茶朱古力雞蛋仔 ,等得有小小耐 等左15分鐘到~伯爵茶朱古力雞蛋仔$31個包裝真係我食過最靚概包裝,成份禮物錦包出黎,小朋友見到一定好開心,份雞蛋仔整齊到有D唔真實,除左邊位之外十分工整, 外面個層脆卜卜,內面個層朱古力味都夠,好有層次感,整體黎講質量高,價錢小貴,缺點等得耐同出面即買即走比你要係出面等10幾分鐘媽咪雞蛋仔地址 :尖沙咀科學館道14號地舖營業時間:星期一至日12:00 - 21:00
媽咪雞蛋仔| 可能係最好味概雞蛋仔 | 濠愛美食

伯爵茶朱古力雞蛋仔$31

伯爵茶朱古力雞蛋仔

份雞蛋仔整齊到有D唔真實,除左邊位之外十分工整,

價錢小貴,缺點等得耐同出面即買即走比你要係出面等10幾分鐘

媽咪雞蛋仔
地址 :尖沙咀科學館道14號地舖
營業時間:星期一至日12:00 - 21:00
2023-01-11
伯爵茶朱古力雞蛋仔
媽咪雞蛋仔真係第一次食佢嘅格仔餅,難得見到係金莎醬,就試一試!🍴 抹茶金莎醬格仔餅 $39 (7.5/10)格仔餅即叫即整,外脆內軟,入面係有少少濕潤,抹茶味唔算好出,可能金莎醬太過濃郁🤣入面係金莎朱古力榛子醬同意大利榛子粒,真係好香濃嘅朱古力榛子味,仲要有啲果仁,真係同金莎個味道有九成似!鍾意食金莎嘅人,真係會好鍾意!係好食嘅,不過個人覺得太膩!推薦指數: 7.5/10如果想食金莎格仔餅可以試原味,因為個醬汁實在太濃郁啦,食其他口味嘅格仔餅係試唔出!個人都係鍾意食佢哋嘅雞蛋仔多啲!

🍴 抹茶金莎醬格仔餅 $39 (7.5/10)

推薦指數: 7.5/10