2020-01-01 24 瀏覽
試過幾間分店,尖東呢間媽咪雞蛋仔係最好味。每次去買雞蛋仔,佢永遠都可以保持水準!雞蛋仔好脆。今次叫咗紫薯番薯雞蛋仔裏面嘅餡唔會好濕。紫薯味足又唔好甜。好好味!另外叫咗杯凍港式奶茶。奶茶味道同太興奶茶好似。好飲!!
試過幾間分店,尖東呢間媽咪雞蛋仔係最好味。
每次去買雞蛋仔,佢永遠都可以保持水準!
雞蛋仔好脆。
今次叫咗紫薯番薯雞蛋仔
裏面嘅餡唔會好濕。紫薯味足又唔好甜。
好好味!
紫薯番薯雞蛋仔

另外叫咗杯凍港式奶茶。奶茶味道同太興奶茶好似。好飲!!
凍港式奶茶
外賣自取
紫薯番薯雞蛋仔
凍港式奶茶
Hong Kong Local Snack💛💛💛🐥💫..雞蛋仔🐥 係香港傳統既小食,除左原味 而家真係多左好多款口味。平日好少食,但這家媽咪雞蛋仔✨實在太火了,呢日經過尖東街頭 凍凍地想食點小食 又咁岩見到佢,貴為米芝蓮之選 當然要食佢啦👻。llSalted Yolk Egg Puff一款皇牌口味👑,咸香味既雞蛋仔。近年火熱既蛋黃哥🐥,香港傳統地道小食 都唔少得呢,一甜一咸 倍感滋味。llAvocado Chocolate Egg Puff冬日限定口味,super food牛油果🥑 加上朱古力🍫,誰會不喜歡呢❓又健康又滋味,冬日特別甜入心。llSweet Potato Latte期間限定 Limited Time Offer另一款冬日特飲,紫薯牛乳💜 吃出紫薯粒粒,真材實料,熱飲係冬天更暖入心。llUji Matcha Latte with Beancurd Jelly宇治抺茶🍃 濃濃綠茶牛乳香,加上豆花不甜 卻能增加杯中口感,呢種配搭又不錯喔。..經過行過 咪錯過喔😋 雞蛋仔。。要吃一個喔👻..
Hong Kong Local Snack💛💛💛🐥💫

l[香甜紫薯牛乳 $32]l
Sweet Potato Latte
期間限定 Limited Time Offer

l[宇治抺茶牛乳豆花 $28]l
經過行過 咪錯過喔😋 雞蛋仔。。要吃一個喔👻
店鋪:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)地址:尖沙咀科學館道14號地舖尖東噴水池旁邊嘅科學館道有間媽咪雞蛋仔,媽咪雞蛋仔連續4️⃣年拎左米芝連香港街頭小食推介,時不時都會去買野食過下口癮😋,依家秋冬季節仲有新出期間限定口味嘅雞蛋仔同飲品🍂,緊係要試下啦牛油果朱古力雞蛋仔 $35估唔到雞蛋仔都可以有牛油果係入面🥑,牛油果香加上朱古力味mix and match成為秋冬季節嘅限定口味😍,雞蛋仔依然香脆,餡心牛油果醬顯得無咁乾,幾特別伯爵茶朱古力雞蛋仔 $30採用左英國皇室御用嘅Twinings伯爵茶🇬🇧,加上我最鍾意嘅朱古力,高貴得黎又有少少似朱古力奶茶嘅感覺🥰,唔錯唔錯仲叫左杯宇治抹茶牛乳豆花($30)同凍鮮榨檸檬水($18),依家買雞蛋仔或者格仔餅連飲品仲可以減$4,下次再試埋其他期間限定嘅新口味先
店鋪:媽咪雞蛋仔 (尖沙咀)
地址:尖沙咀科學館道14號地舖

牛油果朱古力雞蛋仔 $35

伯爵茶朱古力雞蛋仔 $30

2019-12-25
8 分鐘 (外賣自取)
2019-12-16 21 瀏覽
平時食開原味,點知今日好奇想試伯爵茶味,點知一食,成晚等天光。茶味濃到食落去係澀的,本身都有甜味,但甜味不足蓋左個澀味,茶係好香,但唔敢再試😑 乖乖地食番原來算了。

2019-12-13 8 瀏覽
轉工作後第一次吃雞蛋仔呢現在的雞蛋仔真的跟傳統的很不同多了很多很多口味還有加冰淇淋的而且價錢相對也差好多至於是否物有所值就真的是看人的了在下個人認為很值這些是手工食物而且這家都是即點即做的所以大家也要預約十五分鐘左右作為等待在下今天買了紫薯蕃薯光是看名字都已經很吸引再看看照片滿滿都是餡然後再看到是冬季限定的回歸品心旭旭 口水流外面好脆裡面卻是軟軟的是很好水準的手勢和製作吃前還怕是整個乾乾的薯味很香還品嘗得到的粒粒薯肉這圖片都的不只是參考說到這裡肚子又餓好吃的東西果然一個就是不夠😆
轉工作後第一次吃雞蛋仔呢

說到這裡肚子又餓
好吃的東西果然一個就是不夠😆
2019-12-12
2019-12-10 20 瀏覽
話說今日係其他平台見到有優惠,所以買左優惠卷黎用。公司附近就有一間分店,lunch即管去換左黎食去到之後店員唔係好搞得掂點樣用張優惠卷,相信係因為新野既關係,未收到清晰既指示啦!不過店員已經馬上幫我地wtsapp問負責人應該點解決,而且就算未scan到都幫我地整住雞蛋仔先,等後面啲人可以繼續落到單,唔會卡哂係到。我覺得店員既處理方法好好,雖然係等耐左,但係佢好盡力幫我地解決問題,態度令人好滿意。今次揀左好普通既粒粒朱古力雞蛋仔。首先佢真係做到外脆內軟,而且朱古力都落左唔少,粒粒都食到朱古力,同埋食落唔會係好甜個啲朱古力。絕對係令人滿足,飽足既街頭小食。

• 粒粒朱古力雞蛋仔
2019-11-13 21 瀏覽
內心最近很不安,心情不太好,無乜心機約人食晏⋯Lunch time決定簡簡單單食下雞蛋仔都係叫我最愛的粒粒朱古力雞蛋仔,今日特別想食多一些甜,好讓自己加快開心番尐⋯⋯⋯我今日決定加雪糕,仲要係打孖嚟粒粒朱古力雞蛋仔加朱古力雪糕兩球$45一底雞蛋仔再加兩球雪糕,淨係望都好治癒加配一杯飲品的話飲品減4蚊。一杯凍鮮榨檸檬水原價$18,依家變$14雞蛋仔外脆內線軟,有暖暖軟心的朱古力夾在其中,每一口配埋朱古力雪糕,一凍一暖很享呢仲幫朋友買咗底原味格仔餅,眼見好厚身餡料滿滿,朋友很滿意呢謝謝店員友善又親切的服務
內心最近很不安,心情不太好,無乜心機約人食晏⋯

Lunch time決定簡簡單單食下雞蛋仔

粒粒朱古力雞蛋仔加朱古力雪糕兩球$45

一底雞蛋仔再加兩球雪糕,淨係望都好治癒

粒粒朱古力雞蛋仔+朱古力雪糕

仲幫朋友買咗底原味格仔餅,眼見好厚身餡料滿滿,朋友很滿意呢

謝謝店員友善又親切的服務

2019-11-12
粒粒朱古力雞蛋仔+朱古力雪糕
香港懷舊小食雞蛋仔.有超多唔同嘅變化...除左原味...甜既有香蕉朱古力, 咖啡, 宇治抹茶咸既有芝麻, 紫菜, 芝士, 肉鬆勁多選擇...叫咗個芝士雞蛋仔...有勁香濃芝士味...雞蛋仔啱啱拎出嚟係外脆內軟...一粒粒既波波內面有淡淡芝士味...而側邊邊邊薄薄地的位就變左勁好味芝士脆脆!!!食麵包一直都鍾意食多左出黎d芝士邊!!!好正仲想試格仔餅 不過無胃了 唯有下次再食整得都算快等左十分鐘唔使就有了收銀姐姐都好nice
香港懷舊小食雞蛋仔.
有超多唔同嘅變化...
除左原味...
甜既有香蕉朱古力, 咖啡, 宇治抹茶
咸既有芝麻, 紫菜, 芝士, 肉鬆
勁多選擇...

叫咗個芝士雞蛋仔...
有勁香濃芝士味...
雞蛋仔啱啱拎出嚟係外脆內軟...
一粒粒既波波內面有淡淡芝士味...
而側邊邊邊薄薄地的位就變左勁好味芝士脆脆!!!

食麵包一直都鍾意食多左出黎d芝士邊!!!
好正

仲想試格仔餅 不過無胃了 唯有下次再食

整得都算快
等左十分鐘唔使就有了
收銀姐姐都好nice
2019-10-28 22 瀏覽
今日下午係尖沙咀去完講座經過媽咪雞蛋仔口痕痕就排隊買啦😆本身想點紫薯番薯雞蛋仔,好可惜賣晒😭 之後我竟然揀咗馬介休雞蛋仔,另外點左一個朱古力香蕉雞蛋仔。值得一讚係兩款雞蛋仔都新鮮製造皮脆內軟!大大粒之餘餡料滿滿的,非常有口感! 唔知有無改良到,好似俾我之前食嘅更好味~馬介休雞蛋仔~屬於鹹食雞蛋仔,每粒都有淡淡的鹹香味,唔鍾意食甜嘅朋友可以試吓朱古力香蕉雞蛋仔配搭超棒!每粒雞蛋仔都食到朱古力同香蕉🍌喜歡朱古力嘅朋友可以一試!荔枝梳打 + 檸檬柑橘梳打🍊
今日下午係尖沙咀去完講座經過媽咪雞蛋仔口痕痕就排隊買啦😆
本身想點紫薯番薯雞蛋仔,好可惜賣晒😭
之後我竟然揀咗馬介休雞蛋仔,另外點左一個朱古力香蕉雞蛋仔。
唔知有無改良到,好似俾我之前食嘅更好味~

馬介休雞蛋仔~

荔枝梳打 + 檸檬柑橘梳打🍊
2019-10-28
香港獨有的街頭小食有好多,市面上亦都有唔少同類型食店,能夠突圍而出真係一啲都唔簡單~呢間媽咪雞蛋仔係香港都好多間分店,證明深受香港人歡迎,當然我都唔例外~早前經過聞到香就忍唔住同老公一人一底加食飲品,超級飽肚!佢哋主力都係賣各式口味雞蛋仔,口味都幾創新,宜家佢哋仲提供埋各款特飯,套餐咁買仲化算!原味雞蛋仔 HK$20雞蛋仔我地都比較喜歡原味,買左之後等五分鐘左右就有,即叫即製,保證新鮮熱辣,雞蛋仔外脆內軟,用料十足,蛋香味十足!粒粒朱古力雞蛋仔 HK$25因為我本人比較喜歡食朱古力,於是就選擇左呢個口味,其實同原味無咩大分別,在製作時加入不少朱古力🍫粒~同樣外脆內軟,入面有不少朱古力粒,朱古力味不會搶走蛋味,隻味又幾Balance幾夾!不錯! 蜜桃🍑梳打 HK$23蜜桃🍑梳打 個蜜桃🍑味唔會太假太甜,梳打氣十足,幾解渴!宇治抹茶牛乳豆花 HK$30老公點呢杯宇治抹茶牛乳豆花好有驚喜,本身無太大期望,但飲落好濃郁嘅抹茶🍵奶味,好香滑~而底下加入啖啖豆花,帶點甜味,同無太多甜味的抹茶奶好夾,齒頰留香!個有好多特別口味,行過會再encore 呀!

早前經過聞到香就忍唔住同老公一人一底加食飲品,超級飽肚!

原味雞蛋仔 HK$20

粒粒朱古力雞蛋仔 HK$25

蜜桃🍑梳打 HK$23

蜜桃🍑梳打 個蜜桃🍑味唔會太假太甜,梳打氣十足,幾解渴!

宇治抹茶牛乳豆花 HK$30

個有好多特別口味,行過會再encore 呀!
2019-10-19
5 分鐘 (外賣自取)
$50 (宵夜)
2019-09-27 44 瀏覽
估唔到雞蛋仔我都會讚不絕口!我地叫原味,個皮非常之脆而內裡唔係乾㗎!內裡係軟林林㗎!之後我地又叫左杯鮮檸檬沙冰,呢杯冰簡直係人間極品,啲水係沙狀,而唔係咬到細小冰塊果種,我太愛了!

2019-09-09 41 瀏覽
雞蛋仔係香港歷史悠久嘅懷舊小食,陪伴每個香港人長大,係口痕痕嘅時候食番底雞蛋仔,係不二之選☺️我平時食開嘅都係傳統雞蛋仔,直至有一日朋友買左呢間雞蛋仔拎黎俾我食,我先發覺原來入面加入唔同材料都十分好食,簡直係百搭😂落完單由於係即叫叫整,等大約十分鐘~.✨肉鬆白芝麻雞蛋仔 $29呢款係屬於安全口味,芝麻同肉鬆呢個組合應該擺去邊都唔會輸😂😂由於係即整拎上手熱到出煙,冬天食會好暖心🤩每粒雞蛋仔入面都有適量嘅芝麻同肉鬆,芝麻好香,加上肉鬆係鹹鹹地,將雞蛋仔帶到另一個層次,而且入面係有口感,唔係得個殼,蛋香味亦適中,外層有少少脆~不愧係入咗米芝蓮😋😋唯一缺點係價錢唔算平~但都無損我之後會試更多款口味!

落完單由於係即叫叫整,等大約十分鐘~
✨肉鬆白芝麻雞蛋仔 $29
2019-09-09 21 瀏覽
肉鬆白芝麻雞蛋仔🥚經常從不同人的口中聽到要一試媽咪雞蛋仔,之前亦買過原味雞蛋仔,一吃的確没令我失望,除了繼承傳統雞蛋仔的那份外脆內軟、淡淡蛋香,她們的雞蛋仔內層更增添一份綿密口感。今次再遇一於再試其他口味。• 外層仍然保持外脆內軟,肉鬆為內層添加了口感;• 除了蛋香外,還有肉鬆獨有的味道,配合白芝麻的香味,三者份量的比例配合得恰到好處,互相影響;整體來說是個不錯的小吃,可以過下口癮,值得推薦予旅客,更值得期待她們其他創意口味!
肉鬆白芝麻雞蛋仔🥚

• 外層仍然保持外脆內軟,肉鬆為內層添加了口感;

外賣自取
2019-08-25 35 瀏覽
今日同朋友在尖東逛逛行街,朋友遠遠見到媽咪雞蛋仔。 佢即時行去説很好吃的,叫我一定要買來試試。 我們選擇了芝麻肉鬆雞蛋仔,付錢後他說要等分鐘才可以。 在等製作期間見到也有看到人購買,而且很多人也是買過的回頭客。 佢哋是即叫即烘,見到落饀料時也夠真材實料,放了很多肉鬆及芝麻在裏面,烘好提取時感覺雞蛋仔也很完整,搣出時薄邊位都是香脆,中間沒有空位。 雖然沒有了雞蛋仔中間那種軟質感,但真材實料也有令人食得好有滿足感。

2019-08-23 21 瀏覽
坊間賣雞蛋仔的食店好多,有如天河繁星朋友帶我來試呢間米芝蓮雞蛋仔。。。來親都要等的試過幾次,分叮食過原粒朱古力雞蛋仔﹑雙皇芝士雞蛋仔﹑原味雞蛋仔和綠茶紅豆雞蛋仔但我最愛的係原粒朱古力雞蛋仔,完成品還有粒粒朱古力在,有濃郁的朱古力味不像其他的朱古力味雞蛋仔只是在粉漿溝了朱古力粉而雙重芝士雞蛋仔則較油,食半底已覺得好飽,如多人share會比較好店還有售金沙醬格仔餅,但要平日先有,下次再去會試下睇下有咩特別
坊間賣雞蛋仔的食店好多,有如天河繁星

朋友帶我來試呢間米芝蓮雞蛋仔。。。來親都要等的

不像其他的朱古力味雞蛋仔只是在粉漿溝了朱古力粉

• 粒粒朱古力雞蛋仔