2023-07-04 199 瀏覽
位於中環Soho區的[好易食 Holy Eats]門口望入去是一間非常型格的酒吧,有室內外坐位,餐廳加入玩味十足的紋身牆、霓虹燈和淦鴉等元素,形成獨特風格,菜式多用上亞洲或本地食材再配合西式煮法,就如fusion菜一樣,當然這裏也是飲酒傾偈嘅好地方👍🏻👍🏻🥦▪️CAULIFLOWER LEMON YOGHURT, CUMIN, POMEGRANATE烤過的小椰菜花配上檸檬乳酪、小茴香和石榴造成的醬汁,酸酸甜甜,沾上清新嘅椰菜花,好開胃既一道前菜🐟▪️HAMACHI CEVICHE COCONUT MILK, LIME JUICE, CORIANDER, CUCUMBER, RED ONION, JALAPENOS, ROASTED PEANUTS酸橘汁醃鰤魚,鰤魚即是油甘魚配合椰奶、酸橙汁、芫荽、黃瓜、紅洋蔥、墨西哥胡椒、烤花生造成一個魚生沙律,口感滿滿,鰤魚嘅鮮味非常突出🍝▪️MIXED SEAFOOD LINGUINI SHALLOTS, WHITE WINE, PARMESAN雜錦海鮮扁麵,材料有鮮蝦,帶子、青口用上白走去煮就能帶出海鮮味,配合煮得軟硬剛好的扁麵,爽口又彈牙,再加帕

🥦▪️CAULIFLOWER

🐟▪️HAMACHI CEVICHE

🍝▪️MIXED SEAFOOD LINGUINI
雜錦海鮮扁麵,材料有鮮蝦,帶子、青口用上白走去煮就能帶出海鮮味,配合煮得軟硬剛好的扁麵,爽口又彈牙,再加帕爾馬芝士,更加美味

🍗▪️H.F.C - HOLY FRIED CHICKEN
自製香料炸雞帶點墨西哥風味的胡椒香辣,外香脆肉質Juicy ,啖啖肉,配合青瓜乳酪好清新可中和炸雞的油膩感,川式香辣味道帶點甜辣,沾上炸雞更加惹味

🍸▪️DRINKS
唔知道飲乜嘢最好叫老闆為你介紹和調劑,好有神秘感,我哋嘅兩杯飲品都非常適合女士,不是太重酒味,帶果香的酸甜,好容易入口

• MIXED SEAFOOD LINGUINI
  • HOLY FRIED CHICKEN
2023-07-01 13 瀏覽
今日朋友生日特登同佢中環行街食飯,朋友話好耐都冇去過蘇豪區,一於過去飲杯嘢想食飯。Holy Eats 餐廳酒吧,餐廳裝修得好有格調,柔和嘅燈光加上音樂,喺度食嘢感覺真係好舒適。caesar salad凱撒沙律 ,沙律菜非常新鮮,上面鋪滿芝士,沙律菜味道鮮甜,芝士有少少鹹香,味道層次清新豐富。Beef Taco two pcs 一個好特別嘅墨西哥餡餅,上面鋪滿香料牛肉,下面嘅餅底焗到啱啱好,食落口好酥脆,入口牛肉味好香濃加上香料味好突出,味道非常有層次,加少少青檸汁落去令到牛肉味更加突出。Fried Chicken 雞件分量好多,雞皮炸到金黃色,食落口雞肉仲係好嫩滑好juicy,加上蔥花芝麻 ,令到炸雞嘅味道更加有層次,加上餐廳嘅醬汁真係好好食。Mush Croquettess炸磨菇餅,外面炸到好酥脆,面層加咗少少芝士粉,食落口味道層次好豐富,入面嘅蘑菇容一粒粒好有口感,外酥內嫩,香口惹味。pan fried Salmon香煎三文魚,賣相好吸引,三文魚分量好多,火喉控制得啱啱好,三文魚肉嫩滑,魚肉味香濃,脂肪分佈均勻魚香味更突出,加少少醬汁令到味道更有層次。
caesar salad
Beef Taco two pcs
Fried Chicken
Mush Croquettess
pan fried Salmon
⭐️Beef tacos $98調味好特別,用咗西班牙蕃茄醬同阿根廷青醬!⭐️Holy Fried chickens $158呢個應該係餐廳招牌菜,雞肉外層酥酥脆脆,入面依然juicy!⭐️Aglio olid $108睇落雖然好簡單,蒜蓉辣椒番茜嘅香氣可以中和頭先小食嘅濃味。⭐️ Pan fried salmon $188好鍾意佢嘅荷蘭醬同埋剪得香脆嘅薯仔⭐️Honeysuckle natural fruit seltzers $68原來呢間酒吧有自己釀酒,仲整成罐裝飲品,既特別又有心思,主要係水果味道,用啲入口酒精濃度又唔高,適合放工過嚟輕鬆一下。

⭐️Beef tacos $98
調味好特別,用咗西班牙蕃茄醬同阿根廷青醬!

⭐️Holy Fried chickens $158

⭐️Aglio olid $108
睇落雖然好簡單,蒜蓉辣椒番茜嘅香氣可以中和頭先小食嘅濃味。

⭐️ Pan fried salmon $188
好鍾意佢嘅荷蘭醬同埋剪得香脆嘅薯仔

2023-06-17 22 瀏覽
主打fusion 菜嘅holy eats 位於中環伊利近街soho 區,由中環街市行上幾條長電梯好快就到。餐廳環境非常有特色,牆上掛咗好多唔同嘅紋身圖案,好有型!Cauliflower $88椰菜炒得好好,調味方面用孜然,十分惹味,特別嘅係配埋乳酪,成個口感食落再香滑啲。再加埋小小石榴肉嘅香甜,令到層次更豐富。Beef taco $98Taco Tuesday!!!!! 有個好味嘅墨西哥夾餅真係令人十分滿足,裡面十分之多牛肉嘅分量,份量十足。味道方面西班牙文蕃茄醬同chimichurri 醬嘅配搭好夾,加小小洋蔥!Tom yum mussels $198藍青口肉每隻都夠哂鮮味,但今次唔係普通嘅白酒牛油味,係配搭好惹味嘅冬陰功湯底!層次更加豐富,小小辣味更加帶得出青口嘅海鮮味。Aglio olio peperoncio $108簡單嘅蒜油意粉,用嘅蒜油十分之香蒜頭味,蒜頭嘅味道炸得無火,只有蒜頭嘅甜味,意粉亦得係好出色嘅Al dente。Sai do si $88甜味叫左個呢間嘢嘅推薦,港式西多士嘅做法,但當配唔係咁簡單,配上香濃嘅花生醬之餘,帶小小焦糖嘅甜味同埋橙皮嘅香。Mocktai

Cauliflower $88

Beef taco $98

Tom yum mussels $198

Aglio olio peperoncio $108

Sai do si $88

Mocktail $176
叫多兩杯好靚嘅無酒精雞尾酒作結。完美嘅一餐!
2023-06-16 11 瀏覽
今日去中環食特色西餐,餐廳叫做好易食,位於中環蘇豪區,氣氛相當好。-Caesar salad凱撒沙律有羅馬生菜、脆麵包粒、巴馬臣芝士同靈魂凱撒沙律醬,羅馬生菜非常新鮮,爽脆鮮甜,配上凱撒沙律醬,好開胃。-Holy Fried Chicken炸雞炸得非常出色,外脆內嫩,雞肉夠嫩滑,同時充滿肉汁,加上自家醬汁,大大增加層次味道。-Seafood linguine 海鮮解凍得恰到好處,回復海鮮應有海鮮味,大蝦夠彈牙,青口保持獨有鮮味,意粉煮得剛剛好,al dente,充分吸收海鮮的精華。-Hamachi ceviche源自秘魯的菜肴,材料有油甘魚,檸檬汁,香草,洋蔥。油甘魚刺身肉質鮮嫩,味道清甜。Ceviche味道非常清爽,檸檬汁為其帶來了鮮明的風味,而洋蔥則為其增添了一份甜味和脆爽口感。-Sai-do-si非常有特色的西多士,配上濃厚的花生醬,西多士炸得夠香口,一小口,作為甜品結尾合適合適。-評分 : 7/10
Caesar salad
Holy Fried Chicken
Seafood linguine
Hamachi ceviche
Sai-do-si
評分 : 7/10
2023-06-14 20 瀏覽
CAULIFLOWER $88 🤍4/5本身唔係特別鐘意椰菜花,但係配埋乳酪汁少少酸又幾開胃,仲有好多細細粒嘅番石榴,好少見會加入碟餸,甜甜地意外地夾。SPRING ROLLS $98 🤍4/5咬落超多涵,多過平時係酒樓食嗰啲好多,有齊豆腐蘑菇椰菜紅蘿蔔,配埋嗰少少辣嘅醬,有中西合璧嘅feel~SEAFOOD LINGUINI $168 🤍4.5/5嗰面超邪惡滿滿芝士粉!🧀食落又唔會太heavy嘅感覺,嗰意粉汁唔會好重味,保留番原本嘅蝦鮮味!LAMB AND PORK KOTFA $178 🤍3.5/5如果鐘意食羊嘅會幾欣賞,好重羊味🐑有啲似ikea嘅肉丸,不過係加咗羊肉version~SAI-DO-SI $88 🤍3.5/5嗰名超得意,第一次見到西多士直譯嗰名!啱啱炸起熱辣辣,上面仲有糖漿花生醬杏仁片正!HOLY WATER $108 APEROL SPRITZ $50 兩杯cocktail都唔錯,鐘意重少少酒味會推介 aperol spritz,想fresh啲冇咁甜就試 holy water
CAULIFLOWER $88 🤍4/5

Seafood Linguini
Sai-Do-Si

Lamb & Pork Kofta
2023-06-14 10 瀏覽
最近係蘇豪Elgin Street到試左2間幾唔錯既餐廳,其中一間就係Holy Eats。本身係俾佢個Monday 2-4-1 munchie吸引左入去既。只要每人各嗌1款小食,就可以享用mains買一送一。加上佢個感覺又幾chill咁,所以要試下。當日7點去到餐廳,原來呢到每日4-8pm係Holyhour,啲野飲都係$50-$60。於是嗌左2杯好refreshing既野飲,夏天飲真係幾爽。✨Aperol Spritz $60✨Honeysuckle Natural Fruit Seltzer – Gin Citrus $50呢到啲小食好吸引!雖然得2條友,都忍唔住嗌左3款。✨H.F.C – Holy Fried Chicken $158house marinade sauce, yoghurt cucumber, Si Chuan sauce,炸雞都唔錯,熱辣辣、皮脆肉嫩,個醬係四川辣醬配蛋黃醬,食落微微辣😋✨Prawn Tacos(2pcs) $98Sambal, guacamole, onions叁巴醬係娘惹菜成日都用到既醬,估唔到墨西哥tacos配呢個醬都咁夾!叁巴醬本身都有蝦

於是嗌左2杯好refreshing既野飲,夏天飲真係幾爽。
✨Aperol Spritz $60

呢到啲小食好吸引!雖然得2條友,都忍唔住嗌左3款。

✨Prawn Tacos(2pcs) $98
Sambal, guacamole, onions
叁巴醬本身都有蝦膏,配蝦tacos就岩曬啦,又香又惹味👍🏻

✨Mushrooms Croquettes $88
black garlic, parmesan
成個可樂餅食落好creamy,最底個black garlic sauce超好味!唔知點形容,凈係勁想拎起隻碟lam曬啲醬佢🤤

✨Ox Tongue Macaroni $128
bell peppers, tomato, parmesan
牛舌煮到好腍,通粉帶少少煙韌。我朋友話係充滿回憶好homemade既味道!

✨Steamed Gyoza $118
pork, spicy vinegar, kimchi
其實食完個通粉已經幾飽下,但因為mains有買一送一,所以我地揀左個餃子。
有成6大隻蒸豬肉餃子,餃子皮厚薄適中,個汁酸酸辣辣。

✨French Toast $88
peanut butter, orange marmalade, whipped salted caramel
甜品就係另一個胃黎既😂呢個西多士同平時食開既唔同,圓碌碌好似個餅咁。
真係好似佢menu所寫咁係must try!
好鍾意佢加左個柑橘醬,甜得黎又帶啲甘苦,完全中和曬個花生醬既味道,一啲都唔覺得油膩!
2023-06-13 8 瀏覽
坐落蘇豪區,霓虹燈嘅招牌同門口chill chat嘅客人令餐廳感覺好chill🤙🏻另外室內裝修好型格,非常有格調,配上chill bar vibe嘅音樂,應該吸引唔少中環放工嘅人🤪👀同埋老闆都好chill!✨Tom Yum Mussels $198非常驚豔嘅fusion菜,冬蔭功有椰味但唔會太重,另外相對泰式冬陰功冇咁辣,味道完美滲入青口,亦唔會完全遮蓋青口嘅鮮味🥹👍🏻冬陰功底配烤得香脆嘅包💯💯💯真係好好食🍽絕對挑戰大家試吓呢個特色菜❤️✨Aglio Olio Peperoncino $108個人覺得海鮮同埋小食太出色🤣🤪主食相對下係陪襯,扁意粉好有嚼勁,蒜味香濃🫦橄欖油味較重,略帶微辣🍝✨Mush Croquettes $88炸蘑菇表面有芝士,伴黑蒜汁,值得一提嘅話發酵咗嘅蒜頭可以增強免疫力🤪整體好creamy,菇粒好有鮮味❤️外皮唔會有一層厚厚嘅粉,好香脆💯✨Fried Chicken $158炸雞好酥脆,外脆內嫩滑,細細舊送酒一流👍🏻💯另外伴菜方面有青瓜沙律🥗爽脆嘅口感既解膩又開胃🫦✨Sai-Do-Si $88甜品方面👀比港式西多士少油,面頭有脆片增加口感,加上淡淡焦糖香💯另外內餡花

Tom Yum Mussels $198

Aglio Olio Peperoncino $108

Mush Croquettes $88

Fried Chicken $158

Sai-Do-Si $88
甜品方面👀比港式西多士少油,面頭有脆片增加口感,加上淡淡焦糖香💯另外內餡花生醬味道濃郁之餘唔會太膩,配上解膩嘅橙香💯一絕👍🏻

Honeysuckle $68
Yuzu x Gin 罐裝cocktail,Gin味道較重得嚟好易入口,柚香好加分👍🏻好refreshing🍹會形容為我想買返屋企放雪櫃飲嘅飲品🍹

Caprioska $118
本身唔太好Vodka 做base嘅cocktail,但因為有菠蘿汁同青檸汁加乘,感覺係好適合夏天飲嘅refreshing drink,就不加一試😬Vodka味重,但菠蘿汁中和左濃烈嘅酒精,兩者好夾,令飲品好易入口🍹有驚喜🤙🏻

🍽整體食物質素好高!環境好舒適,唔會有侷促嘅感覺,絕對會encore同朋友嚟chill chat歎翻杯cocktail 😋🍸
2023-06-11 5 瀏覽
今晚同朋友去SOHO CHILL 下, 環境有特色之餘, 播住勁歌, 特別正A SPRING ROLLS 有脆皮和軟餡的口感,豆腐、捲心菜、混合蘑菇、胡蘿蔔和味噌等,搭配了辣椒蛋黃醬,可以為食物帶來一種微辣和酸甜的口感。PRAWN TACO, 由蝦、鱷梨醬、洋蔥等原料組成,蝦肉鮮嫩多汁,鱷梨醬帶有一定的奶油質感和香氣,搭配上洋蔥和辣椒醬,可以為整道菜帶來一種鮮辣口感。CAULIFLOWER - $88: 這道菜通常由椰菜花、檸檬酸奶、孜然和石榴等原料組成,椰菜花經過烤製後,外表酥脆內部柔軟,搭配上檸檬酸奶和孜然調味,可以為整道菜帶來一種清新、酸甜、微辣的口感。OX TONGUE MACARONI - 牛舌肉、彩椒、番茄和帕爾瑪乾酪,牛舌肉肉質柔嫩,彩椒和番茄則為整道菜帶來了一種酸甜的味道,帕爾瑪乾酪則為菜品增添了一份濃厚的奶香味道。HALF ROASTED CHICKEN -五香粉和薑蔥, 雞肉烤製後呈現出金黃色的外表和嫩滑多汁的內部,五香粉和薑蔥為整道菜帶來了一種濃郁的香氣和味道,搭配上炒蘑菇,可以為菜品增添一份清爽的口感。

2023-06-08 231 瀏覽
朋友推介中環有間酒吧扒房很特色,去了中環蘇豪伊利近街23號地舖,港鐵中環站D2出口,步行9至10分。室內很有特色,牆上掛滿紋身圖畫、塗鴉和霓虹燈,是間很有年青感的餐廳,室內環境不大,座位對著酒吧,與朋友傾談的好地方菜譜很簡單,但配搭很講究和精緻,服務員禮貌推介店內招牌菜和酒類飲品。Cauliflower $88鮮甜椰菜花混入檸檬乳酪和新鮮石榴粒汁醬,夾雜著脆口的果仁片,味道覺得新奇又特別。Aglio Olio Peperoncino $108麵條浸入豐富香濃的芝士汁醬,麵條柔韌剛好,調味適中,美味又彈牙。Beef taco two pcs $98兩塊薄餅片上鋪滿淋滑牛肉粒、雜菜絲和薄荷葉絲,配上香料汁醬和青檸,美味又清新。Fried chicken $158雞件炸至酥脆,皮脆肉嫩,肉質軟滑多汁,配上秘製醬汁,香口又惹味。Lamb and Pork Kofta $178這款菜餚極富中東味道,將羊肉碎和豬肉碎混雜打成肉丸,香濃肉質爽口彈牙又多汁,配上青瓜乳酪醬,好味至極。Sprite$38 and Coke$38經酒保調配過的汽水,真是好飲些,為這餐畫上完美句號。
港鐵中環站D2出口,步行9至10分。

Cauliflower $88
Aglio Olio Peperoncino $108
Beef taco two pcs $98
Fried chicken $158
Lamb and Pork Kofta $178
Sprite$38 and Coke$38
經酒保調配過的汽水,真是好飲些,為這餐畫上完美句號。
2023-06-07
  • Cauliflower
  • Beef taco two pcs
  • Aglio Olio Peperoncino
  • Fried chicken
  • Lamb and Pork Kofta
2023-06-07 147 瀏覽
墨西哥菜真係除左TACO同BURRITO 都未試過其他菜式今日試下呢間港式 x 墨西哥風既FUSION 餐廳Hamachi Ceviche Ceviche 即係檸汁醃海鮮, 靠青檸或檸檬汁強烈酸度「醃熟」魚肉油甘魚用左椰奶、青檸汁、香菜、黃瓜、紅洋蔥、墨西哥辣椒、烤花生等醃左之後鮮味無被蓋住反而更加突出有D似泰式口味酸酸辣辣, 好開胃!!Beef Taco點都要叫番個經典菜taco既醬底Sofrito用左一種由香料或蔬菜拌炒而成既口味再有少少chimichurri 阿根廷青醬點綴為牛肉添加少許清新同剌激Mixed Seafood Linguini穩陣派叫番個意粉一定夠飽嘛!雖然海鮮Linguini都好難會唔好食但呢到除左好食之餘仲feel到佢既誠意意粉既底汁用左Shallots, white wine, parmesanparmesan 就咁肉眼睇好似唔係好誇張成碟白雪雪, 但食落口每啖都有芝士香氣海鮮有帶子, 蝦同青口, 當中既青口仲要係用新鮮既!!然後就係港式點心春卷餡料係一般既捲心菜, 混合蘑菇, 胡蘿蔔, 但炸得金黃香脆配埋辣椒蒜泥蛋黃醬, 比起平時沾醋食又唔同左風味甜品係餐廳
墨西哥菜真係除左TACO同BURRITO 都未試過其他菜式
今日試下呢間港式 x 墨西哥風既FUSION 餐廳

鮮味無被蓋住反而更加突出
有D似泰式口味酸酸辣辣, 好開胃!!

Beef Taco
點都要叫番個經典菜taco既
醬底Sofrito用左一種由香料或蔬菜拌炒而成既口味
再有少少chimichurri 阿根廷青醬點綴
為牛肉添加少許清新同剌激

Mixed Seafood Linguini
穩陣派叫番個意粉一定夠飽嘛!
海鮮有帶子, 蝦同青口, 當中既青口仲要係用新鮮既!!

然後就係港式點心春卷
餡料係一般既捲心菜, 混合蘑菇, 胡蘿蔔, 但炸得金黃香脆
配埋辣椒蒜泥蛋黃醬, 比起平時沾醋食又唔同左風味

甜品係餐廳既must try 特式西多士
同坊間既唔同, 花生醬唔係麵包裡面而係最外面
夾心既係橘子果醬, 似食緊西多又唔係西多咁
不過無需要俾西多士呢3個字局限住, 佢就係一道好食既甜品!!
花生醬同鹽味焦糖配合得好好, 甜而不漏
非常欣賞呢到既廚師同老闆
CHILL番杯之餘仲可以有咁高質既野食, 而且仲要唔OVER PRICE
餐廳仲有自家出既罐裝COCKTAIL

睇番酒精濃度都有4.8%但好易入口, 同呢到既美食一樣咁驚喜咁出色
2023-06-02
2023-06-06 15 瀏覽
最近放工跟同事去了她推介位於蘇豪區的Holy Eat。店舖氣氛相當好,帶點悠閒又玩味的氛圍。**Prawn Taco (2PCS) ($98)Taco皮柔韌堅挺,而且有陣陣烤焦香,裡面鮮嫩爽口的蝦肉配搭醇厚的參巴醬及牛油果醬,再擠點青檸汁,非常開胃,必點之選!**Hamachi Ceviche ($198) 油甘魚肉經過檸檬汁醃漬後,口感變得更加鮮美。再加入椰奶、芫荽、洋葱、烤花生等配料增添了風味,十分開胃。**Mushrooms Croquettes ($88)磨菇可樂餅外層炸至金黃酥脆,一切開滿滿蘑菇蓉口感鬆軟,搭配濃郁的黑蒜醬以及巴馬臣芝士,非常可口。**Mixed Seafood Linguini ($168)青口十分飽滿,不會乾爭爭,蝦和帶子都很新鮮,偏意粉充分吸收了白酒及巴馬臣芝士醬汁的精華。**Yakult Martini ($118)這杯cocktail味道獨特,將益力多與Martini兩者組合在一起,甜而不膩,令人耳目一新。**Aperol Spritz ($60)清新爽口的氣泡口感,帶點微甜的味道,酒味不會太濃,適合炎炎夏品嚐。**French Toast ($88

Prawn Taco
**Prawn Taco (2PCS) ($98)

Hamachi Ceviche
**Hamachi Ceviche ($198)

Mushrooms Croquettes
**Mushrooms Croquettes ($88)

Mixed Seafood Linguini

**Yakult Martini ($118)

**Aperol Spritz ($60)

French Toast
**French Toast ($88)
法式多士口感鬆軟,花生醬和橙子果醬的搭配恰到好處,甜而不膩,而最特別的是加入了微咸的海鹽焦糖,讓整體味道變得更加豐富。

整體餐廳氣氛很好,員工友善親和,食物質素高,價錢合理,一定會再光顧!
2023-06-05
Prawn Taco
Mushrooms Croquettes
French Toast
今天相約了在中環區工作的朋友聚舊, 佢帶我去左間好chill嘅地方食晚餐, 既有酒吧feel又有美食, 值得推介比大家試吓罐裝飲品, 味道極像西柚味的jolly shandy, 特別適合女孩子另外一杯由bartender特製的, 主要用了青檸作主軸的酒精飲品, 味道帶點酸甜味, 極易入口Prawn taco (2 pcs) $98蝦肉夠爽夠彈牙, 上面淋上了略帶酸味的汁醬, 用薄餅皮捲起來食非常醒胃, 是一道不錯的頭盤Mushrooms Croquettes $98可樂餅炸得夠金黃, 上面散了芝士粉, 薯蓉內包裹著滿滿的雜菌粒, 外皮炸得酥脆, 內餡的菇菇仍保持濕潤口感, 食落香滑唔會乾身, 用嚟送酒都好夾Ox Tongue Macaroni $128和牛牛舌通粉, 上枱就已經好吸引, 面頭舖了一層芝士粉, 牛舌煮得夠淋滑而且好入味, 有入口即溶的感覺, 實在令這個平凡的通粉生息不少French toast $88最後再點了一份甜品作結, 小小的pancake內餡搽上了橙味果醬, 上面再淋上厚厚的一層花生粒花生醬, 不但口感豐富, 入口唔會死甜, 重點是中間夾心的橙醬, 帶出一份清新的
既有酒吧feel又有美食, 值得推介比大家試吓

Prawn taco (2 pcs) $98

Mushrooms Croquettes $98

用嚟送酒都好夾

Ox Tongue Macaroni $128

French toast $88

最後再點了一份甜品作結, 小小的pancake內餡搽上了橙味果醬, 上面再淋上厚厚的一層花生粒花生醬, 不但口感豐富, 入口唔會死甜, 重點是中間夾心的橙醬, 帶出一份清新的感覺, 是整個甜品的靈魂
2023-06-03 17 瀏覽
星期五晚嘅蘇豪區✨人頭湧湧,個個都拎住隻酒杯好high好開心咁🤗我都想放鬆一下,叫咗啲嘢食嘢飲🤗🐣H.F.C - HOLY FRIED CHICKEN - 158HOUSE MARINADE SAUCE, YOGHURT CUCUMBER, SICHUAN SAUCE呢個炸雞🐓有豐富嘅醃料,小辣,舊舊都好夠味道,肉質好鬆軟,好有肉汁!再配合側邊嘅乳酪青瓜、四川辣醬,成件事都好好😃🧀MAC DADDY N' CHEESE - 98TRIPLE CHEESE SAUCE, BREAD CRUMBS呢個差唔多每台都有叫,每一啖通心粉都有豐富嘅芝士,上面仲有少少脆脆地嘅麵包粒,好正啊😝SATAN FRIES - 98 CAJUN, GARLIC AIOLI🍟呢個薯條,超入味,每一條都有調味料,有香草蒜蓉味;用咗一個紙質嘅容器載着,份量都好大。第一次食到咁好味嘅薯條😎嗌完啲小食,就叫咗一個主菜🥩👅OX TONGUE MACARONI - 128
BELL PEPPERS, TOMATO, PARMESAN呢個配搭好特別,食牛舌通心粉,每食一啖都有好多芝士粉,同埋蕃茄嘅味道,平時唔鍾意食通心粉嘅,
我都想放鬆一下,叫咗啲嘢食嘢飲🤗

再配合側邊嘅乳酪青瓜、四川辣醬,成件事都好好😃

🧀MAC DADDY N' CHEESE - 98

嗌完啲小食,就叫咗一個主菜

🥩👅OX TONGUE MACARONI - 128

呢個配搭好特別,食牛舌通心粉,每食一啖都有好多芝士粉,同埋蕃茄嘅味道,平時唔鍾意食通心粉嘅,都覺得呢個口感好特別,值得一試

最後叫咗侍應推介嘅甜品🍞
FRENCH TOAST - 88
PEANUT BUTTER, ORANGE MARMALADE, WHIPPED SALTED CARAMEL

呢個西多士中間夾住咗自家製嘅香橙醬料,而出邊呢就有🍰焦糖醬、花生醬,好豐富嘅味道,仲有啲花生碎粒喺多士上,食完好飽

一路食薯條,就叫咗兩杯嘢飲 -
🍹BETWEEN THE SHEETS - 128
RUM & COGNAC, LIKE BATMAN & ROBIN
- A SUPER WELL MIXED DRINK TO SAVE YOUR NIGHT

呢杯好正,好有感覺,好清新😗

🍹NUTTY BOY - 98
YOU GOT A SWEET TOOTH? THEN YOU GOTTA HAVE ME - BAILEYS & CREAM ALWAYS WINS

呢杯嘢有大量嘅cream,我仲專登問有冇飲管,點知佢話唔可以用飲管,要整到個嘴污糟晒先有風味🤣 呢度啲侍應真係好熱好搞笑呀🤪

Baileys 就永遠都咁好飲㗎喇😌
#中環美食 #hkfood #hkfoodblogger
2023-06-01 20 瀏覽
中環SOHO好嘢食嘅選擇真係好多,今次就嚟到呢一間個名好特別,裝修都好有風格嘅餐廳HOLY EAT😻 我總共叫左五碟,食到飽一飽:⭐️H.FC-HOLY FRIED CHICKEN呢一個炸雞炸得非常之好,醃製嘅味道好濃郁,口感非常之香,再加上佢嘅配醬令到成個味道好出色!⭐️A CAULIFLOWER西蘭花食得多,但呢種食法都係第一次食。佢嘅味道好特別,我唔係好識形容,有少少孜然味又有啲莓,總之未到食落去好豐富,好有層次!⭐️SPRING ROLLS呢個春卷都係好有驚喜,佢個配料有一啲洋蔥啊菇啊仲有豆腐等等~所以個口感配菜都好豐富,而且春卷嘅質感都非常之好⭐️OX TONGUE MACARON呢個通心粉嘅份量好多,加咗一啲牛舌次切一塊塊咁落去炒。食落去好香,喺上面仲加咗啲芝士,非常之開胃嘅配搭!⭐️PAN FRIED SALMON三文魚一食落去就知道係好新鮮,口感好彈牙。而且佢仲有一啲蔬菜作為配菜,特別鍾意食佢嘅炸薯仔,炸得好鬆軟好味。而且三文魚嘅調味更加係畫龍點睛。最尾仲叫咗兩杯酒小卓一下,呢度環境都幾好舒服,而且食物配搭有驚喜,不妨大家可以來試一試🤩

我總共叫左五碟,食到飽一飽:

⭐️H.FC-HOLY FRIED CHICKEN

⭐️A CAULIFLOWER