最近覺得一個禮拜去到一半就要去差差電🪫 前排揀咗一間喺Soho區嘅Fusion酒吧餐廳𝙷𝚘𝚕𝚢 𝙴𝚊𝚝,難得鐵飯腳話good pick🌟 就介紹下啦!➿ 𝑪𝒂𝒖𝒍𝒊𝒇𝒍𝒐𝒘𝒆𝒓 ($98)呢碟椰菜花菜式好啱做前菜呢🤤 檸檬乳酪嘅酸甜,加上紅寶石籽咬開嘅天然酸味,好開胃啊!鍾意佢加咗幾多杏仁片,豐富咗整體口感😋➿ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒄𝒐 ($98)咬落去就係充滿細細嘅牛肉粒,肉味濃郁,加上都幾多紫洋蔥粒🧅 同埋香菜,再擠少少青檸汁,酸辣香味都有齊!➿ 𝑯𝒐𝒍𝒚 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 ($158)雞件大大嚿,啖啖肉,富肉汁😋 賣點係四川風味🌶️ 所以未蘸醬汁都已經帶辣味!鍾意係半碟嘅青瓜乳酪花🥒 解膩解辣一流😆➿ 𝑴𝒊𝒙𝒆𝒅 𝑺𝒆𝒂𝒇𝒐𝒐𝒅 𝑳𝒊𝒏𝒈𝒖𝒊𝒏𝒊 ($198)長通粉都做得唔錯呢,幾重嘅蒜香🧄 又掛汁~ 海鮮嘅質素Ok,份量都多,有帶子、大蝦、藍青口⋯⋯➿ 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒚𝒔𝒖𝒄𝒌𝒍𝒆 𝑵𝒂𝒕𝒖𝒓𝒂𝒍 𝑭𝒓𝒖𝒊𝒕 𝑺𝒆𝒍𝒕𝒛𝒆𝒓𝒔 ($68)係店員介紹嘅飲品,兩款都酒精含量低,唔怕飲醉佢聽日返唔到工~ 兩款都好容易入口,我就鍾意紫色個罐Tropical Vodka Crush 多啲,果

➿ 𝑪𝒂𝒖𝒍𝒊𝒇𝒍𝒐𝒘𝒆𝒓 ($98)

➿ 𝑩𝒆𝒆𝒇 𝑻𝒂𝒄𝒐 ($98)

➿ 𝑯𝒐𝒍𝒚 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒅 𝑪𝒉𝒊𝒄𝒌𝒆𝒏 ($158)

係店員介紹嘅飲品,兩款都酒精含量低,唔怕飲醉佢聽日返唔到工~ 兩款都好容易入口,我就鍾意紫色個罐Tropical Vodka Crush 多啲,果香味出啲同埋有微微嘅甜味,應該係來自椰子味🥥
而考慮健康嘅話,可以考慮銀色嗰罐Dalston's Hard Seltzer,因為係低卡路里同埋無添加糖㗎, 想吸收酒精都可以冇咁大罪惡感😆😛

😛香港蘇豪區擁有眾多酒吧和餐廳,而這次我找到了一家位於伊利近街的特色酒吧餐廳。一眼望去,招牌上巨大的霓虹燈照亮著店名,感覺真的像去了外國😛🧡餐廳充滿了濃厚的藝術氛圍,徬彿置身於夢幻的異國風情之中。許多外國朋友在這裡一邊品味手中的美酒,一邊與朋友共度快樂時光。每個角落都是拍照的絕佳場所!📸美食方面以酒吧小食為主,酒種品種超多,非常適合喜歡喝酒的寶寶們✨【是日點餐】🐮Beef Taco/這個牛肉塔可真是太太太好吃了,肉質嫩滑多汁,搭配著香辣的調味料和脆脆的玉米餅殼🌮🧀Mac Daddy n Cheese/超級濃郁的起司通心粉真是無法抗拒!每一口都充滿了奶香和起司的香氣,簡直就是美食中的經典組合!🧀🍗Fried Chicken/外酥內嫩的炸雞🥰每一口都帶著脆脆的外層和多汁的雞肉🔥🥗Caesar Salad/凱撒沙拉真是清爽又美味!新鮮的生菜搭配著酥脆的麵包塊、濃郁的凱撒醬汁和香氣四溢的帕馬森起司,超級清爽!🍞▪️ Holy Eats 好易食📍中環蘇豪伊利近街23號地舖#香港美食 #餐廳推薦 #餐廳打卡 #香港探店 #香港旅遊 #香港攻略 #香港手信

【是日點餐】
🐮Beef Taco

🧀Mac Daddy n Cheese

🍗Fried Chicken
/外酥內嫩的炸雞🥰每一口都帶著脆脆的外層和多汁的雞肉🔥

🥗Caesar Salad

▪️ Holy Eats 好易食
📍中環蘇豪伊利近街23號地舖

蘇豪區不嬲超多酒吧餐廳,中環收工想chill下飲返杯呢度就最好不過啦!又有嘢食又有酒飲🫶🏻🌟Mac Daddy and Cheese $98Mac N Cheese 係一道經典美式料理,選用多重濃郁芝士配上軟硬適中嘅通粉,每一啖通粉都比芝士包住🧀️店員仲好細心咁提供Tabasco比我哋,微酸辣可中和濃郁芝士味,食到最尾都無咁漏~🌟H.F.C - Holy Fried Chicken $158炸雞上枱真係好大份~餐廳選用無骨雞件,透過南乳作醃料,鹹香惹味,包你喺出邊食唔到!仲有特製酸辣醬汁及自家醃製酸青瓜🥒🌟Caesar Salad $88新鮮羅馬生菜遇上蒜蓉、Pamasen芝士及特製沙律醬,芝士嘅鹹香為成個沙律提供豐富口感,加上酸酸甜甜嘅醬汁,每一啖都係Fresh嘅享受🍃🌟Crab Cake $128大推大推!超級足料嘅一個蟹肉餅~入邊絲絲鮮甜蟹肉,配上番茄、洋蔥、他他醬,炸得好香口卻絲毫唔油膩,絕對必叫!🍹Holy Water $108係Gin做底,再加西瓜汁調成嘅一杯Cocktail,飲落fresh易入口,酒味唔重~

🌟Mac Daddy and Cheese $98

Crab  cake
Crab  Cake
Holy  Water
2023-08-29 14 瀏覽
🥢 Cauliflower $98 🆗 🥦The cauliflower florets were perfectly cooked, retaining a delightful crunch while soaking up the zesty flavors of lemon yogurt. The burst of sweetness from the pomegranate added a refreshing contrast, creating a satisfying balance of flavors for those seeking a lighter yet satisfying option.🥢 Ox Tongue Macaroni $138 🆙The tender ox tongue, combined with al dente macaroni, creates a harmonious marriage of textures. The bell peppers and tomatoes add a vibrant burst of freshnes
🥢 Cauliflower $98 🆗 🥦

🥢 Ox Tongue Macaroni $138 🆙

The tender ox tongue, combined with al dente macaroni, creates a harmonious marriage of textures. The bell peppers and tomatoes add a vibrant burst of freshness, while the Parmesan cheese provides a rich and savory depth.

🥢 Pan-Fried Salmon $188 🆗

The salmon fillet is pan-fried to achieve a crispy skin with a moist and flaky interior. Accompanied by butter-roasted potatoes, broccolini, and a velvety hollandaise sauce, the dish imparts a delightful richness to the ensemble.

🥢 Beef Meatballs $178 🆗

The beef meatballs offer a fiery kick to excite the taste buds. The meatballs themselves were tender and well-seasoned, with a satisfying juiciness. The spicy notes added a tantalizing heat that elevated the dish while allowing the other flavors to shine through.

2023-08-27 15 瀏覽
係中環區返工之後,成日係到搵唔同嘅餐廳食飯,今晚就係蘇豪區到搵到依間叫好易食(Holy Eats)嘅餐廳,餐廳以酒巴扒房為主,滿佈香港紋身鋪嘅風格,霓虹燈、塗鴉同紋身圖樣相當吸睛👀Mushroom Croquettes🍄用蘑菇碎加上黑蒜整成一團,再拎去炸,外脆內軟濕潤,加上醬汁同帕馬森芝士令味道多一種層次Prawn Taco 2pcs🦐每件都有兩飯蝦,蝦肉爽口彈牙,味道香濃而不膩,加少少青檸汁口感更清爽Ox Tongue Macaroni🐮👅🍅將牛舌切粒粒,加上蕃茄碎同帕馬森芝士碎🧀️配上通粉,口感非常豐富Roasted Chicken🔥🍗表面睇落有啲乾,但係食落都有唔少肉汁,肉質嫩滑,而底下仲有爽口蘑菇碎增添濕潤口感Honeysuckle-Tropical Vodka Crush😻 芒果🥭同椰子🥥配Vodka,酒味唔重,而味道較甜又夠氣,較適合唔多飲酒嘅朋友Yakult Martini琴酒味較重,飲落口先有益力多嘅甜味,然後酒味慢慢滲出嚟,味道比較強

Mushroom Croquettes🍄

Prawn Taco 2pcs🦐

Ox Tongue Macaroni🐮👅🍅

Roasted Chicken🔥🍗

Yakult Martini
今日收工去左中環覓食☺️又想飲下野chill下 ~ 就去左SOHO區既 HOLY EATS💕 超吸晴既門面🩵 入面既裝修都唔簡單🥰 餐廳入面燈光偏暗 係同朋友摸下杯底既好地方😋Bar table 夠哂有feel 餐廳牆身全部都係唔同tattoo既畫 😝 我見有標價錢 for sale 😍😍 Caesar salad ~ 超重cheese 沙律菜sharp sharp聲 新鮮爽口👍🏻 做有garlic bread crumbs 😋😋份量仲好多🤭Prawn taco 好refreshing 既一道頭盤🥰 有青檸汁同牛油果醬 蕃茄mix = 酸酸地幾開胃仲有原隻蝦 ! 無雪藏味+ 爽口👍🏻Fried Chicken 無骨ga !!!!😍 炸到新鮮熱辣上台 超爽! 個醬係好濃郁既BBQ味 ~ 旁邊仲有青瓜mix salad 怕你食到漏😘 唔係普通salad dressing 黎~ 有小小中東既調味☺️真係炸到皮薄肉滑 好酥脆☺️ 啖啖肉! 送酒一流!OX TONGUE MACARONI 小妹第一次食😂😂 估唔到牛俐做saucing 咁濃郁 Macaroni 彈牙有口感 唔會dry ! 每啖都食到TO
今日收工去左中環覓食☺️又想飲下野chill下 ~
就去左SOHO區既 HOLY EATS💕

有青檸汁同牛油果醬 蕃茄mix = 酸酸地幾開胃
仲有原隻蝦 ! 無雪藏味+ 爽口👍🏻

Fried Chicken
無骨ga !!!!😍
炸到新鮮熱辣上台 超爽!
個醬係好濃郁既BBQ味 ~
旁邊仲有青瓜mix salad 怕你食到漏😘

真係炸到皮薄肉滑 好酥脆☺️ 啖啖肉!
送酒一流!

小妹第一次食😂😂
估唔到牛俐做saucing 咁濃郁
Macaroni 彈牙有口感 唔會dry !
每啖都食到TONGUE 💕💕師傅好慷慨🥰

2個人食呢到岩岩好😍😍😍
仲配埋酒!

右邊係
青檸味既汽水酒 ✨
岩哂女士 唔會太濃酒精 青檸= refreshing 🧡
左邊 係蘋果flavor 既 rum
Rum味都幾重 所以岩男士多啲😂😂😂😂

成間餐廳氣氛好好~ 岩哂同朋友一齊聚一聚!
野食都唔錯 因為fusion關係 每樣放落口都好特別 好多唔種配料or sauce mix and match 🫶🏻
推介👍🏻👍🏻👍🏻

2023-08-22
2023-08-21 14 瀏覽
中環做嘢,順便同朋友約食飯,近排晚市好靜,8點幾行過好多餐廳入面都冇乜人,經過見搶眼嘅霓虹燈,又見餐廳入邊唔少人,就揀咗呢度試一試靚仔侍應哥哥同我哋介紹餐廳自家出品Cocktail,兩款都係citrus味重,左邊青檸味好清新,右邊冇咁甜,有少少花味,兩款都幾好飲,未食嘢已經飲咗一半Beef taco($98)牛肉味好濃,薄餅好香,加埋青檸汁,成個味覺好平衡👍Hamachi Ceviche($198)呢個好特別,青檸汁醃過嘅魚肉刺身,家加埋青瓜,洋蔥,nuts等等配料,作為前菜。味覺上好清新開胃👍Mac Daddy n’ Cheese($98)一睇以為係上邊嘅芝士通粉,但食落發現用咗好香嘅羊奶芝士,加埋面頭脆脆嘅麵包碎,無論味道同口感都非常好Holy Fried Chicken($158)呢個炸雞一定要嗌,熱辣辣食雞肉鮮嫩多汁,外層鬆脆,加埋個四川醬汁,出奇地夾,我哋旁邊啲青瓜都清哂😂總括嚟講,食物有質素,氣氛好chill推薦

Beef taco($98)
牛肉味好濃,薄餅好香,加埋青檸汁,成個味覺好平衡👍

Hamachi Ceviche($198)

Mac Daddy n’ Cheese($98)

Holy Fried Chicken($158)

總括嚟講,食物有質素,氣氛好chill
推薦

2023-08-20 8 瀏覽
呢間西餐都幾特別,好多菜我都未食個。前菜係椰菜花加紅石榴加YOGURT,好特別,健康又開胃。小食係炸雞,炸法同平時食開既有D唔同,仲有特別既醬。仲有MAC AND CHEESE,芝士份量好多,通心粉都係D芝士,熱騰騰超好味。主食係GARLIC意粉,GARLIC味重,令人食完一啖仲想再食。因為唔太飲酒,只叫左杯SPRITE,但個杯好靚。呢間野都幾有中國特式,碗碟好香港FEEL,店裡又有好多畫。特別!
2023-08-15
平日好少機會走到中環這麼上的位置~還要是晚上🌃呢 不過還好其實搭手扶梯滿快的啦我們六個人 各自看了一遍又上網路看了一下下便各選一份 三個前菜 三個主菜 (有點小期待😚(畢竟他們環境 又CHILL 明明是走一個外國風 但歌卻是廣東歌?!?(如此買徹 他們的FUNSION STYLE 是可以的嗎🤣MUSHROOMS CROQUETTES $88喔、喔、喔 這個也太好吃😋了吧一開始聽朋友說 這份是一個菇菇炸球來的時候 又跟想像的不太一樣 可是吃進去好快樂 炸皮薄到不行 裡面包滿滿的菇超級香濃 而且juicy 再搭上芝士絲三重口感 及濃厚味蕾感受 滿足~MAC DADDY N' CHEESE $98這是一直夢麻以求的芝士通心粉 小小顆的通心粉佈滿滿的芝士 有 CREAMY 的、拉絲的、粉狀的HUHU~終於吃到了 還要焗烤過後再上桌 熱呼呼上面又帶一層焦焦的 微脆又柔軟 加上多重芝士鹹香的層次是芝士愛好者的天堂耶~(這盤秒速被掃光 咔咔咔有不點的理由嗎😆?H.F.C - HOLY FRIED CHICKEN $158最喜歡這份炸雞🍗的醬料 為了這炸雞🍗提升了分數呢他這外皮沒到 「sha、sha、
平日好少機會走到中環這麼上的位置~
還要是晚上🌃呢 不過還好其實搭手扶梯滿快的啦

我們六個人 各自看了一遍又上網路看了一下下
便各選一份 三個前菜 三個主菜 (有點小期待😚
(如此買徹 他們的FUNSION STYLE 是可以的嗎🤣
MUSHROOMS CROQUETTES
MUSHROOMS CROQUETTES $88
喔、喔、喔 這個也太好吃😋了吧
一開始聽朋友說 這份是一個菇菇炸球
來的時候 又跟想像的不太一樣 可是吃進去
好快樂 炸皮薄到不行 裡面包滿滿的菇
超級香濃 而且juicy 再搭上芝士絲
三重口感 及濃厚味蕾感受 滿足~
MAC DADDY N’ CHEESE
MAC DADDY N' CHEESE $98
這是一直夢麻以求的芝士通心粉 小小顆的通心粉
終於吃到了 還要焗烤過後再上桌 熱呼呼
上面又帶一層焦焦的 微脆又柔軟 加上多重芝士鹹香的層次
是芝士愛好者的天堂耶~(這盤秒速被掃光 咔咔咔
有不點的理由嗎😆?
H.F.C - HOLY FRIED CHICKEN
最喜歡這份炸雞🍗的醬料 為了這炸雞🍗提升了分數呢
他這外皮沒到 「sha、sha、sha」聲 而是微脆微脆、易咬的雞肉
OX TONGUE MACARONI $138
是他們的通心粉都做得特別好嗎 (?)
大量牛舌切到小顆顆(和通心大小差不多
他們的醬汁好香濃又不失牛牛🐮香氣
牛舌軟軟 通心粉微Q加上tabasco 更加野味
CRAB CAKE
CRAB CAKE $128
原來一份是一個圓圓 還想會是幾個小圓
像日本🇯🇵料理的那種 雖然大家各一份
不大不小 外脆內微軟 上面的蕃茄粉、洋蔥🧅等
更添微酸味 好讓多沾底部的部也不膩

這家氣氛真的很贊 微昏暗的環境
還加上獨特室內設計 有意無意的牆壁破洞
再掛滿滿刺青的圖畫 和朋友邊聊天邊欣賞周遭
拍拍照📷一點都不無聊 而且吃的都不錯👍

這星期的FRIDAY NIGHT 就約朋朋們來這試試看吧~
2023-08-12
生日
MUSHROOMS CROQUETTES
MAC DADDY N’ CHEESE
CRAB CAKE
CAULIFLOWER
2023-08-15 6 瀏覽
行過蘇豪區,見到呢間餐廳個名咁得意,決定去試吓!呢度係食新派西餐,成個感覺都幾Chill。我哋先叫咗兩杯Mocktails($176)呢款Mocktail係用青檸配薄荷葉,十分清新易入口,啱曬依家咁熱嘅天氣!前菜我哋叫咗一客「Cauliflower」($98),個人超鍾意呢個菜式,椰菜花煎得好香口,配埋底下嘅檸檬乳酪,酸酸甜甜咁,令人食唔停口,再加埋面頭鋪咗好多嘅番石榴籽同杏仁,成個感覺就更Fresh!真係無諗過呢幾種食材擺埋一齊係會咁夾,而且份量都好多!小食方面,我哋就叫咗「Spring Rolls」($98),都好好奇呢間鋪頭會點處理一道咁傳統嘅菜式,嚟到真係有驚喜,春卷係極大條同厚身,入面係包住豆乾、菇類,又有蘿蔔等,食落有果腹感,但又唔覺Heavy,而春卷皮係炸得好脆,點埋有少少辣味嘅蛋黃醬,真係超滋味!主食我哋先叫咗一客「Aglio Olio Peperoncino」($118),係蒜蓉辣椒意粉,呢碟菜睇落普通,但要處理得好一啲都唔容易,我鍾意餐廳係用比較有咬勁嘅意粉去煮,食落口感更佳,而蒜蓉同辣椒唔會落得太多,足夠調味,個底係大量嘅橄欖油,香得嚟又健康,成個配搭唔會太濃味,
行過蘇豪區,見到呢間餐廳個名咁得意,決定去試吓!

呢度係食新派西餐,成個感覺都幾Chill。

我哋先叫咗兩杯Mocktails($176)

呢款Mocktail係用青檸配薄荷葉,十分清新易入口,
啱曬依家咁熱嘅天氣!

前菜我哋叫咗一客「Cauliflower」($98),

個人超鍾意呢個菜式,椰菜花煎得好香口,
配埋底下嘅檸檬乳酪,酸酸甜甜咁,令人食唔停口,
真係無諗過呢幾種食材擺埋一齊係會咁夾,而且份量都好多!

都好好奇呢間鋪頭會點處理一道咁傳統嘅菜式,

食落有果腹感,但又唔覺Heavy,
而春卷皮係炸得好脆,點埋有少少辣味嘅蛋黃醬,真係超滋味!

係蒜蓉辣椒意粉,呢碟菜睇落普通,但要處理得好一啲都唔容易,
我鍾意餐廳係用比較有咬勁嘅意粉去煮,食落口感更佳,

而蒜蓉同辣椒唔會落得太多,足夠調味,
個底係大量嘅橄欖油,香得嚟又健康,
成個配搭唔會太濃味,但又覺得好香好好食。

最後,我哋叫咗一碟「Pan Fried Salmon」($188),

又係唔複雜嘅食材,但煮得好好食!
三文魚煎得香透,恰到好處,而調味唔重手,可以吊到魚嘅鮮味出嚟。

醬汁係荷蘭醬,比起其他種類嘅沙律醬,佢濃稠得嚟唔會搶味,
成個感覺係好Balance嘅!
配菜有薯仔同炒西蘭花,食完更加飽肚。

餐廳仲有好多好頂癮嘅掛飾,可以慢慢睇!
2023-08-14
2023-08-12 4 瀏覽
最近上網見到蘇豪區多咗好多餐廳都好似好有特色!所以今晚特登就揀咗間試吓!可能我哋嘅時候,時間尚早,我以為冇咩人食,有啲驚驚地!點知我哋坐低一陣,餐廳就坐滿哂人.我地叫左OX tongue Macaroni 有牛脷,番茄同芝士加通粉,好少食牛脷肉係甘樣煮法。牛脷肉好香好淋,加埋帕爾瑪乾酪令到本身無味既通粉吸哂肉汁,感覺好豐富!Cauliflower 檸檬味同加埋石榴粒既椰菜花,呢個煮法真係好特別!本身都以為會好奇怪,點知好fresh,酸酸甜甜都幾開胃!Crab cake 蟹餅外皮炸得脆卜卜,蟹肉既份量都好多多!非常出色😋Hamachi Ceviche 經過檸檬汁醃漬既油甘魚,配埋青瓜食,非常開胃。呢間fusion 餐廳,真係令我大開眼界
最近上網見到蘇豪區多咗好多餐廳都好似好有特色!
所以今晚特登就揀咗間試吓!
可能我哋嘅時候,時間尚早,我以為冇咩人食,有啲驚驚地!
點知我哋坐低一陣,餐廳就坐滿哂人.

我地叫左OX tongue Macaroni
有牛脷,番茄同芝士加通粉,

Cauliflower

Crab cake
蟹餅外皮炸得脆卜卜,蟹肉既份量都好多多!非常出色😋

Hamachi Ceviche
經過檸檬汁醃漬既油甘魚,配埋青瓜食,非常開胃。
呢間fusion 餐廳,真係令我大開眼界

2023-08-10 9 瀏覽
好易食(中環)- 開胃美食的天堂位於中環蘇豪伊利近街23號地舖的好易食是一家令人驚喜的餐廳。他們提供了一系列美味的fusion菜式,其中包括了一些獨特的創意美食。我在這裡度過了一個令人愉快的晚餐,以下是我對一些菜式的評價。一到埗先叫兩杯酒,輕鬆吓:Apple Spritz雞尾酒 及 青檸味汽酒。烤過小椰菜花:底層有檸檬乳酪,加上小茴香和石榴醬汁,是一道清新的前菜。口感酸酸甜甜,椰菜花的清新味道與檸檬乳酪的濃郁口感完美融合。如果你喜歡辣味,他們的自製香料炸雞絕對不容錯過。這款炸雞帶有墨西哥風味的胡椒香辣,外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁。配上清新的青瓜乳酪,能中和炸雞的油膩感,讓整道菜更加平衡。如果你喜歡簡單而美味的義大利菜,他們的Aglio Olio是一個不錯的選擇。這道意大利面使用芫荽和蒜片調味,散發出豐富的香味,比傳統的意粉更加惹味。最後,他們的春卷是一道經過提升的港式美食。春卷內餡包括蘑菇和豆腐等配料,口感豐富。搭配辣椒蒜醬,辣度剛剛好,為這道菜增添了一些刺激的風味。
好易食(中環)- 開胃美食的天堂

2023-08-07 10 瀏覽
soho 差不多近PMQ有間酒吧,happy hour有draft beer, bubble wine and cocktail, 亦有佐酒小食。酒吧唔算大,有幾張木枱木凳,原來 small bites 都有10款選擇,包括 beef taco,cauliflower。taco 係辣辣哋,有洋蔥同綠色醬汁混合起來,幾refreshing。cauliflower 有lemon yoghurt 幾濕口,最快食晒。cocktail caprioska 酸酸地有好青檸,飲完開胃繼續食pasta。意粉係蒜蓉香蔥炒,質地非常煙韌,加上pan fried salmon 好滿足。
2023-08-05 9 瀏覽
今晚去中環蘇豪區行街,見到這間酒吧幾有特色,便決定入去吃晚餐。見到個環境真係好特別,每一處都是打卡位。cauliflower ($98):有椰菜花,孜然,石榴和乳酪,我也是第一次吃這個配搭,非常新鮮和有特色。少少酸酸地幾開胃,椰菜花煮得夠淋唔會生,不錯。Prawn 🍤 Taco 2pcs($98): Taco皮幾軟熟,又香口,蝦肉爽口彈牙,配埋參巴醬和牛油果🥑醬,又真係幾特別,再和上青檸汁,更加清新。OX tongue Macaroni ($138):牛脷,番茄和帕爾瑪乾酪通粉,牛脷肉好香好淋,又夠滑,一點都不韌,然後番茄🍅本身就同牛脷就好夾,帕爾瑪乾酪亦好香的奶味又幾正。Roasted chicken ($188): 個雞燒得非常香脆!很好吃,雞肉嫩口,不會韌,加埋檸檬汁又幾香。餐飲選了杯Mocktails: 西瓜味,幾特別,淡淡的香味,不錯。

見到個環境真係好特別,每一處都是打卡位。

cauliflower ($98):

OX tongue Macaroni ($138):

今晚係港島區想搵下好西食,黎到呢間位於蘇豪區伊利近街既Fusion餐廳。因為有半山扶手電梯連接,其實唔會太遠,中環街市上去都係大約五分鐘。餐廳好創新,主要食墨西哥菜,同時mix and match港式 x 墨西哥風,無論環境同菜色都幾有特色同玩味。 HFC Holy Fried Chicken 🍗 呢碟炸雞超正👍🏻👍🏻炸雞脆卜卜,切開超多肉汁。自家制既四川辣醬唔係好辣,反而令雞件更出味。整體非常香口脆可口。 伴碟嘅Yogurt青瓜又令成件事清爽啲,好好味Beef Taco $98 牛肉taco有好多牛肉粒!牛肉粒都幾大粒,咬落好有彈性。香料味好出而又唔會over😀sambal同墨西哥牛油果醬,再加洋蔥香菜增加香味同口味,唔錯Cauliflower $88 由檸檬乳酪醬同孜然粉做醬汁的椰菜花。呢個fusion菜好有feel, 再有杏仁片同石榴粒增加口感,酸酸甜甜的,幾開胃Seafood Linguini $168有驚喜喎🤤!係好新鮮的帶子,青口新鮮到滑入喉嚨,蝦都好大隻爽口。扁意粉唔會太淋身Keep到口感,本身的蒜同洋蔥碎令意粉更香味,加埋芝士絲簡直一流👍🏻好得Apple Spritz

HFC Holy Fried Chicken 🍗

Beef Taco $98

Cauliflower $88

Seafood Linguini $168

Apple Spritz 🧃

嗌左2個酒精飲品, 一個係氣泡水帶加蘋果味。蘋果味唔係好出,淡淡的酒味似飲汽水。

另一罐的cocktail係芒果加椰子味Vodka. 都係芒果味唔太出,反而椰子味幾出,甜甜的又夠氣,Cheers~🍸🍹

2023-08-01