1K
2023-07-31 10 瀏覽
蘇豪區一帶眾所週知有吾少酒吧、西餐廳林立,一間叫Holy Eats嘅西餐廳吸引人注意,個名又玩味,中文名叫好易食又幾盞鬼😂環境充滿藝術氣息🎨識欣賞嘅客人更可以購買戈度嘅畫像。第一道菜系PRAWN TACO,有sambal、guacamole、洋蔥🧅Sambal系印度或南亞地區煮食方法之一,由各種蔬菜、水果製成。Guacamole就由牛油果🥑洋蔥🧅蕃茄🍅紅椒🌶️製成,各種材料混合酸味非常強烈,混合蝦肉同taco一齊食頗有異國風味。炸雞都要成百幾蚊?一定有佢原因🐔原來系由餐廳自己製成嘅醬汁,由食油、醋、香草等材料製成,有啲似食pasta戈啲蕃茄海鮮意粉嘅汁,酸味明顯但冇上一款菜式咁勁,有少少辣。相信冇乜餐廳會有呢道菜,但又幾啱香港人口味,系炸肉餅裡面有好多粒小磨菇🍄外皮脆炸得十分香口,小磨菇系濃濃野菌香氣。海鮮扁意粉都好有驚喜!有青口、蝦肉🦐帶子,幾樣都好新鮮,之前喺某啲西餐廳食到質素吾好嘅青口,喺呢度重拾到對食青口嘅勇氣😂帶子細細粒又冇腥味。
環境充滿藝術氣息🎨識欣賞嘅客人更可以購買戈度嘅畫像。
PRAWN TACO

HOLY FRIED CHICKEN
MUSHROOMS CROQUETTES
MIXED SEAFOOD LINGUINI
2023-07-30 10 瀏覽
⭐Holy eats(中環)⭐位於中環soho 區Peels street 上層既holy eats,係一間新開食fusion 菜既酒吧餐廳。 之前去過吱吱朕( 係同一個老闆開既分店) , 果到既串燒同雞尾酒yuzu sprites 都好唔錯, 分店應該都唔差得去邊。呢到既裝修好特別, 有對街既座位, 充滿藝術氣息既塗鴉,尤其係個廁所一定要參觀下。餐牌今日叫咗雞尾酒Yakult Martini, 講真有少少失望,感覺好似飲咁益力多咁,冇咩酒味, 亦冇咩特別。反而食物方面有啲驚喜。⭐ Cauliflower ⭐首先講下最鍾意嘅菜式Cauliflower, 加咗酸乳酪,紅石榴粒,杏仁片,孜然,充滿地中海特色,顏色豐富。加上廚師大火炒過, 超有鍋氣,酸酸甜甜味道既椰菜花十分特別。⭐Prawns Taco⭐蝦沙律墨西哥夾餅亦係我另一最愛, 色彩繽紛嘅夾餅,裏面有健康嘅配料,蝦肉好多,仲有牛油果,parsley 等等既配料, 夾餅皮脆香烤味道濃郁, 加上青檸汁,畀人清新感覺。⭐aglio olio⭐稍嫌少少油膩, 畢竟係用蒜蓉橄欖油整,辣椒辣度啱啱好。⭐ Half roasted chicke
⭐Holy eats(中環)⭐

餐牌

反而食物方面有啲驚喜。

⭐ Cauliflower ⭐

⭐Prawns Taco⭐

⭐aglio olio⭐

稍嫌少少油膩, 畢竟係用蒜蓉橄欖油整,辣椒辣度啱啱好。

⭐ Half roasted chicken⭐

磨菇又香又爽口。 雞塊稍有點燒焦,所以有啲苦澀。

個裝潢真係別具特色

2023-07-29 12 瀏覽
呢間餐廳位於soho區 見到門口都已經覺得係非常之有特色😍😍餐廳裝修都好得意好獨特 牆上面掛咗好多唔同風格嘅畫 I like it~🥰🥰Beef taco 我最鍾意食呢個 個汁好濃好特別 薄餅煎得啱啱好 配埋唔同香料一齊食👍🏽👍🏽呢個必叫😋😋😋Holy fried chicken有少少辣 外邊好脆 亦都有好多汁👍🏽👍🏽👍🏽Caesar salad上邊鋪滿晒芝士碎 好開胃 唔經唔覺就食晒成盤🥰🥰🥰Mussels每隻青口都好大粒 好鮮 湯底好惹味 另外車後數量都幾多食極都仲有咁👍🏽酒精飲品係果汁味 好易入口 唔係好飲酒都OK👍🏽西瓜味嘅Cocktail 幾特別😍呢度係一個好適合同朋友嚟傾偈飲酒嘅地方👍🏽👍🏽👍🏽

Beef taco

酒精飲品
係果汁味 好易入口 唔係好飲酒都OK👍🏽

西瓜味嘅Cocktail 幾特別😍

呢度係一個好適合同朋友嚟傾偈飲酒嘅地方👍🏽👍🏽👍🏽
SoHo區有唔少特色嘅酒吧❤️咁啱呢間嘅門口就好吸引好有性格🎨 氣氛帶點藝術風有點墨西哥神秘的感覺🇲🇽 食物整體比較惹味配上酒感覺一流🍺 氣氛就輕鬆放工嚟飲吓嘢唔錯🌤️⭐️ HFC Holy Fried Chicken 🍗 而家制既醃醬帶點椒鹽味🌶️配上四川辣醬整體感覺好香口🏮 伴碟嘅青瓜絲增強了清爽感🥒⭐️ Aglio Olio 🍝簡單用咗芫荽同蒜片調味🧄已經有豐富嘅香味🩷比起傳統嘅意粉多咗一份鑊氣同埋惹味🔥⭐️ Mushroom Croquettes 🧆香濃嘅蘑菇味入口非常Creamy 🍄仲加咗好多Parmesan Cheese碎非常鹹香🧀️⭐️ Spring Rolls 🫔喺港式嘅春卷上面更加Elevate的程度👍🏻 蘑菇豆腐等有爆餡嘅效果😋 配上Chili Aioli既辣度剛剛好⭐️ Splendid Agave Paloma Spritz 🧃清爽嘅氣泡水帶上酸甜嘅柚子味🍊 剛好中和了炸物嘅油膩感🤣⭐️ Yakult Martini 🍼以經典嘅益力多口味為基本🩷 甜度高容易入口好岩呢間店玩味嘅Vibe👶🏻
HFC Holy Fried Chicken
Spring Rolls
Splendid Agave Paloma Spritz
Yakult Martini
2023-07-27 7 瀏覽
之前經過嗰時見餐廳裝修幾得意,一直都好想試吓~ 今晚趁男友早收工唔太攰,就捉咗佢去飲兩杯因為我哋係閑日大約7pm到,以酒吧黎講時間尚早所以唔算太多人~ 首先我哋叫咗兩杯嘢飲,不過因為花多眼亂唔知叫咩,我哋就叫Bartender隨心調兩杯酒俾我哋,估唔到都幾啱我哋口味,我嗰杯係citrus味酸酸甜甜幾開胃,另一杯男友話都係清新嘅果味飲落唔錯,為呢個晚餐開咗個靚頭餐廳主打都係fusion菜,我哋叫咗牛肉taco, 炸蟹餅,餃子,蒜油意粉,仲有店員推介嘅乳酪汁點椰菜花,我哋都係第一次試,估唔到味道幾夾幾特別另外我哋都好鍾意個炸蟹餅同西多士,勁多蟹肉爆出嚟好滿足,西多士味道好特別,係焦糖味,唔係平時食開嘅糖漿,估唔到好好味超夾總括嚟講餐廳暗暗地氣氛幾好,食物特別得來都幾好食,幾適合情侶約會
2023-06-15
位於SOGO區比較靠近上環的餐廳,從門口望入去有別於西餐的高級菜,感覺比較輕鬆自在,店內裝修係一啲紋身圖紙,聽店員講話老闆係紋身師傅,難怪店入面都係好有特色既擺設同裝飾,無論牆身、枱櫈同環境同幾岩打咭,除左食物,呢度仲有酒飲,我去既時候比較早本來冇乜人,後尾慢慢愈黎愈多外國人黎飲野, 成個氣氛又另一番風味!Cauliflower $88 睇餐牌表示係由檸檬乳酪、孜然同石榴組成,上枱初時仲諗住孜然溝石榴有啲怪,點知入口就發現自己錯了,以開胃前菜黎計呢個係出色以上,平時既孜然粉實係加落炸野辣野到,呢次撈落石榴同梛菜花到成件事好特別好開胃,黎到必食飲品- 檸檬汁及Honeysuckle Natural Fruit Seltzers由於我唔好酒精,就叫左個檸檬汁,入口清爽,酸度適中,唔錯;而女友既少量酒精飲品佢都覺得易入口,當小品而嚐幾好Beef Taco$98Taco係墨西哥既食品,呢個一口牛肉Taco Feel到佢用心還原風味既精粹,肉汁鮮甜配上洋葱同上網查過叫阿根廷青草醬既汁,主菜之前又係一道推介菜Pan Fried Salmon$188簡單一舊三文魚配合西蘭花以及獨特既醬汁,熱辣辣咁入

Cauliflower $88

Beef Taco$98
Pan Fried Salmon$188
簡單一舊三文魚配合西蘭花以及獨特既醬汁,熱辣辣咁入口已經吸引,咬落去三文魚煎得外面脆脆,冇破壞到入面既厚實,成份三文魚慢慢食明明唔大份但都開始飽飽地

Crab Cake$128
蟹餅本身唔係話非常特別,原來係要配合他他醬同梨醬,兩個一齊入口既時候先係完美既組合,食得出廚師有慢慢落足心機烹調,每一啖蟹餅都要撈埋個醬一齊食先會將開心昇華

French Toast$88
法蘭西多士茶餐廳就食得多,呢間舖頭將一件西多玩味到變左包底之餘,再夾左橙肉粒粒係入面,配合花生醬汁上枱,嘩!!好好味呀!!!!
2023-07-20
2023-07-21 18 瀏覽
餐廳在中環蘇豪區,沿住半山扶手電梯上,很方便,環境氣氛唔錯,不停播住音樂,令人感覺輕鬆。餐牌全部都係墨西哥特色菜:Cauliflower椰菜花加左瓜子仁、石榴籽、檸檬汁一齊煮,配搭新穎,好特別。Mushrooms Croquettes薯餅煎到金黃色,外層酥脆,每一口都食到軟綿綿既蘑菇碎,頂部仲鋪滿芝士碎,非常惹味。Beef Taco (2pcs)墨西哥牛肉塔可餅,餡料好多,有切碎既洋蔥、香菜、番茄、檸檬汁調味,帶來清新既口感,適合作為開胃既前菜。Holy Fried Chicken炸雞好厚身,咬落去滿足到啖啖肉既口感,而且嫩滑juicy,加埋墨西哥菜不可少既辣醬,更加好食。Mixed Seafood Linguini什錦海鮮意粉有帶子、大蝦、青口,意粉煮得軟硬適中,吸收哂蒜蓉汁好香,同時又食到海鮮鮮味。French Toast花生醬淋滿在法式多士上面,非常可口。總結,餐廳食物即叫即整,我哋品嚐左一頓精采既墨西哥美食。

餐牌全部都係墨西哥特色菜:

Cauliflower
椰菜花加左瓜子仁、石榴籽、檸檬汁一齊煮,配搭新穎,好特別。

Mushrooms Croquettes

Beef Taco (2pcs)

Holy Fried Chicken

Mixed Seafood Linguini

French Toast
花生醬淋滿在法式多士上面,非常可口。

總結,餐廳食物即叫即整,我哋品嚐左一頓精采既墨西哥美食。

• MushroomsCroquettes
  • BeefTaco
  • HolyFriedChicken
  • MixedSeafoodLinguini
  • FrenchToast
  • CAULIFLOWER
2023-07-20 10 瀏覽
一見到好似酒吧咁嘅外表,環境有啲昏暗,牆上都掛咗好多唔同特色嘅中式畫。同埋有一個小酒吧枱,方便客人傾偈。播住輕快嘅西式音樂,感覺輕鬆。Mush Croquetts ($88)炸蘑菇餡餅,食落分量大,有啲飽肚。味道偏濃嘅蘑菇碎。外表唔算特別脆,不過味到容易入口。係開胃嘅小食。Mac Daddy & Cheese ($98)芝士通心粉,上邊有烤過脆脆嘅芝士粒,食落去唔會太膩,而且份量唔算大,兩個女仔都食得晒。Roasted Chicken ($188)份量頗多,有大大嘅雞腿肉,外皮煎得香脆,而且肉質鮮嫩。配上新鮮嘅檸檬汁,適合健身人士食用。Crab Cake ($128)係最鍾意嘅一度餸,一食落口有口感豐富,嘅蟹肉,而且外表香脆,同埋酸甜嘅沙律醬,博博好好食,打卡一流。HoneysuckleCaprioska兩款都係開胃同埋有點酸甜嘅酒精飲品,配上龍尾嘅煮食,特別開胃。入夜之後,音樂聲會越來越大,更加有酒吧嘅氛圍。適合一大班朋友來。

Mush Croquetts ($88)

Mac Daddy & Cheese ($98)

Roasted Chicken ($188)

Crab Cake ($128)

Honeysuckle
Caprioska

2023-07-20 9 瀏覽
中環墨西哥菜餐廳,有室內及室外坐位,環境佈置好有蘇豪區色彩。Mushrooms Croquettes:用料超足,每一啖都可以食到芝士同蘑菇既結合,香口得嚟又唔肥膩。Prawn Taco 2pcs:小小既青檸擠出新鮮既青檸汁,灑在入口前既蝦仁塔克餅上,充滿墨西哥風味。Fried Chicken:炸到外皮酥脆,內裡雞肉嫩滑,啖啖肉無骨,點埋墨西哥辣醬,好食到唔停得口。Lamb and Pork Kofta:肉丸係由羊肉和豬肉混合而成,比例剛好,有少許羊既羶味,濃濃既豬肉香味又唔會被蓋過,而且非常多肉汁質又有咬口,配埋切左絲既洋蔥、番茄、沙律醬調味,非常惹味。French Toast:法式土司甜品,蛋味濃郁,煎至金黃色,表面加左花生醬,為這餐飯劃上完美句號。Mocktails:自家製墨西哥無酒精既雞尾酒,混合青瓜糖漿、西柚、梳打水、薄荷葉、鮮榨青檸汁調製而成,好chill。總結,餐廳環境舒服,食物配搭特別,最啱三五知己嚟Happy Hour。

Mushrooms Croquettes:

• French Toast
  • Mushrooms Croquettes
  • Fried Chicken
  • PRAWN TACO
  • Lamb & Pork Kofta
Happy Friday 同朋友去咗中環嘅伊利近街soho區,試咗一間主打墨西哥fusion菜嘅餐廳:holy eats 💗餐廳環境好有特色,牆上掛咗好多唔同風格嘅畫,仲有標價添~感覺似一個地下藝術館😻先試咗椰菜花,味道非常香,再配上乳酪同小小石榴肉,好有新意😍🧡加上用孜然炒,層次好豐富😋另外試咗Aglio olio peperoncio,一味好classic 嘅蒜油意粉,但係蒜油好香,意粉亦煮得好好,夠彈牙係朋友成餐最鍾意既一味❤️仲叫咗佢哋嘅炸雞,炸得好出色,外脆內嫩,加上墨西哥風味的胡椒香辣味,更加層次豐富😋配合青瓜乳酪好清新🧡另外試咗佢哋嘅Crab Cake,好足料,配洋蔥同紅椒,口感豐富🥰最後叫左兩款酒分別係芒果同柚子味,但味道唔會太甜,幾易入口🥳成晚食飯既氣氛好好,適合鍾意熱鬧嘅朋友😝

係朋友成餐最鍾意既一味❤️

配合青瓜乳酪好清新🧡

另外試咗佢哋嘅Crab Cake,好足料,
配洋蔥同紅椒,口感豐富🥰

最後叫左兩款酒
分別係芒果同柚子味,
但味道唔會太甜,幾易入口🥳

成晚食飯既氣氛好好,適合鍾意熱鬧嘅朋友😝
2023-07-18 12 瀏覽
八號風球後的首日上班日,來到了中環soho 區的酒吧,很多外國人過來飲酒談天chill。餐廳播着音樂,燈色偏暗,牆上貼了好多西式壁畫、䨘紅燈、塗鴉,完全置身於另一個地方,氣氛一流!這裏優勝在於,酒吧有不少主食選擇,而非單純送酒的小食。餐廳亦非常貼心照顧客人因飲酒後的口味,食物會調鹹一點,魚蝦海鮮都除骨除皮,方便進食~ 🌸Cauliflower這道烤花椰菜搭配檸檬乳酪和石榴籽,酸甜清爽,十分開胃。🌸 Aglio Olio Peperoncino 麵條浸入豐富香濃的芝士粉,橄欖油連少少辣,麵條柔韌剛好,調味適中,美味又彈牙。🌸 Pan Fried Salmon三文魚外酥里嫩、鮮香無比、低脂高蛋白,旁邊還有香烤薯仔,惹味!🌸 Garlic & Butter Prawns新鮮的蝦搭配橄欖油再撒上白酒 可以搭配烤香的面包沾點這個吃起來沒有油膩膩的感覺,反而多了蒜香味,蝦還帶有嚼勁酒精飲品:呢罐是柚子味的tequila,混入了 soda water,很岩搭配食物一齊飲

🌸Cauliflower
這道烤花椰菜搭配檸檬乳酪和石榴籽,酸甜清爽,十分開胃。

🌸 Aglio Olio Peperoncino

🌸 Pan Fried Salmon

🌸 Garlic & Butter Prawns
新鮮的蝦搭配橄欖油再撒上白酒 可以搭配烤香的面包沾點
這個吃起來沒有油膩膩的感覺,反而多了蒜香味,蝦還帶有嚼勁

酒精飲品:

2023-07-17 13 瀏覽
Soho區嘅fusion小餐館難得嚟中環搵食今次試吓呢間富有墨西哥菜風味的特式小菜一坐低叫左兩杯飲品一罐係帶有酒精濃度嘅honey suckle 係有gin嘅soda 酸甜易入口另一杯係特別調製嘅無酒精mocktail清新有檸檬清香的首先上菜嘅係Beef tacoSOFRITO, CHIMICHURRI, ONIONS醬汁香辣,再擠上青檸汁,入口刺激又有酸爽感CauliflowerLEMON YOGHORT, CUMIN, POMEGRANATE第一次食到咁特別嘅椰菜花,香烤嘅椰菜花配上酸甜嘅醬汁口感十分特別Mixed Seafood LinguiniSHALLOTS, WHITE WINE, PARMESAN呢個麵十分推介味道香濃入口,有好濃香嘅蒜味,然後都食到後勁嘅酒香海鮮有青口帶子同蝦份量都好多Fried chicken 個醬汁好香燶,咬開表層後雞肉好嫩滑,肉汁有鎖死係入面甜品French Toast Sai-Do-Si同一般西多士唔同,內餡用上果醬,外面就淋上肉桂花生醬同杏仁,口感軟熟
Soho區嘅fusion小餐館

係有gin嘅soda 酸甜易入口
另一杯係特別調製嘅無酒精mocktail
清新有檸檬清香的

首先上菜嘅係Beef taco
SOFRITO, CHIMICHURRI, ONIONS
醬汁香辣,再擠上青檸汁,入口刺激又有酸爽感

Mixed Seafood Linguini
呢個麵十分推介
味道香濃入口,有好濃香嘅蒜味,然後都食到後勁嘅酒香
海鮮有青口帶子同蝦份量都好多

Fried chicken
個醬汁好香燶,咬開表層後雞肉好嫩滑,肉汁有鎖死係入面

甜品
French Toast Sai-Do-Si

餐廳位於蘇豪區伊利近街,由於有半山扶手電梯連接,唔會覺得太遠,中環街市過去都係大概五分鐘,還可接受。餐廳以藝術作為主題,牆壁掛滿不同畫作,不懂藝術嘅我純粹覺得幾靚幾有特色,打下卡都真心唔錯。餐廳售多國菜,幾有Fusion感覺,而蘇豪區嘅餐廳售酒及Cocktail也是必須的,Happy Hour都幾Chill......Yakult Martini ($118): 即使Base係Martini,但由於加左乳酸飲品,呢款Cocktail口味偏甜,就好似加左酒味嘅益力多,酒精味道唔會太重,唔會有Martini果種Dry或澀味。Beef Taco ($98/2 pcs): 墨西哥香辣牛肉餅,除左香辣牛肉,仲有紅洋蔥及香菜,再加多少少青檸汁,口味酸甜帶辣,肉碎味濃,非常惹味。Hamachi Ceviche ($198): 青檸汁醃油甘魚,係一款傳統嘅墨西哥菜,微酸帶甜嘅青檸汁拌油甘魚、青瓜,以及紅洋蔥等等,口味清新Refreshing,係一款唔錯嘅特色開胃菜。Mac Daddy and Cheese ($98): 令人又愛又恨,既邪惡(高熱量),但又極為美味嘅選擇,表面有一層金黃酥脆嘅芝士,再加

Mac Daddy and Cheese ($98): 令人又愛又恨,既邪惡(高熱量),但又極為美味嘅選擇,表面有一層金黃酥脆嘅芝士,再加上香濃芝士醬汁,每一口通心粉都充滿芝香,十分奶滑美味。

Fried Chicken ($158): 雞件無骨,酥香可口,肉汁澎湃,咬落去爆曬汁,醬汁惹味,口味微辣。
2023-07-12
Holy Eat 是一家有特色的餐廳,位於中環的一條小巷裡。在這裡,我品嚐到了多道美味的菜肴和飲品。首先,Prawn Taco 是這裡的招牌菜之一。這道菜以鮮蝦為主角,搭配著墨西哥式的脆皮玉米餅,口感十分豐富。鮮蝦肉質鮮美,搭配著酸甜的番茄醬汁和微辣的墨西哥醬,非常開胃。接著,Seafood Linguini 是一道相當出色的義大利麵菜式。麵條煮得恰到好處,搭配著豐富的海鮮,包括鮮蝦、帶子及青口,讓人一口接一口。讓人垂涎欲滴。Lamb & Pork Kofta 則是一道中東風味的肉類菜式。羊肉和豬肉的結合非常美妙,口感豐富,加上特製的香料醬汁,更是讓人回味無窮。再來,Caesar Salad 是一道非常清爽的沙拉菜式,搭配著起司碎,讓人一口接一口。除了美食之外,這裡的飲品也是非常值得一試的。Yakult Martini 是一道創意十足的調酒,以日本益力多為基底,加上優質的伏特加和新鮮的檸檬汁,口感清新,非常適合作為開胃酒。而 Honeysuckle 則是一樽罐裝的cocktail 。總而言之,Holy Eat 是一家非常值得一試的餐廳,菜色豐富多樣,口感精緻。如果您喜歡創意菜式和精緻飲

總而言之,Holy Eat 是一家非常值得一試的餐廳,菜色豐富多樣,口感精緻。如果您喜歡創意菜式和精緻飲品,這裡絕對是您的最佳選擇。
今日同朋友去咗中環happy hour,飲完酒之後就決定咗去SOHO入邊睇吓有啲咩好食,見到呢一間酒吧入邊都有好多人,同埋見到佢本身都有唔同嘅嘢食可以選擇!我同朋友就決定入去下場繼續!我哋叫咗幾款唔同嘅小食,其中比較推介嘅有佢嘅Beef Taco! 呢個傳統墨西哥嘅小食,估唔到呢一間酒吧都做得幾好食,佢用咗牛肉碎同埋唔同嘅墨西哥醬汁同埋材料,送酒perfect! 佢嘅墨西哥薄餅,極度非常好食,成個配搭都唔錯!佢嘅炸雞亦都非常好食,佢嘅炸雞係冇骨嘅,點埋佢本身酸酸地嘅醬汁,令人非常開胃,而且一份炸雞有七件,份量嘅比例相對出邊都比較多,所以都可以話係非常抵食,炸雞即叫即做,咬落去仲有熱辣辣嘅感覺,而且唔會炸得太乾,識落口嘅時候都仲有Juicy嘅口感!另外我哋叫咗一個steamed gyoza, 餐廳用佢嘅特別嘅醬汁再加埋餃子,食起嚟都非常開胃,有柚子嘅香味,正!我哋就叫咗一個vodka base既cocktail, 飲落去有啲芒果同埋椰子味嘅組合,味道都非常特別,而且酒精嘅含量唔係太高,唔使驚飲醉!有機會再返嚟試吓餐廳其他嘅食物同埋飲品,店員亦都非常有禮貌,very good!!