餐廳: 太興
資訊:

餐廳: 太興
資訊:

2023-12-20 151 瀏覽
家庭飯局最岩就係封太興聚餐,因為家人比較鐘意食小菜,所以近近地去呢到食,臨近冬至餐廳比較靜冇乜人唔駛等位就好快入座,二個人食嗌左二碟仔小菜就開餐😂就揀左北菇豆腐青衣魚腩煲、上湯杞子浸西洋菜!北菇豆腐青衣魚腩煲:$99份量一般,價錢中上,食物質素其實豆腐唔硬身,魚腩炸得鬆脆但係層皮炸得比較硬,味道一般,配個飯比較細碗,呢個價錢嚟講算係偏貴上湯杞子浸西洋菜:$56呢個菜反而有質素,湯比較清甜,配合西洋菜其實都幾好食,啱晒清淡嘅人

北菇豆腐青衣魚腩煲:$99
上湯杞子浸西洋菜:$56
北菇豆腐青衣魚腩煲
上湯杞子浸西洋菜
上湯杞子浸西洋菜
2023-10-13 172 瀏覽
今晚太興有七折優惠,排咗大半個鐘終於入到去。西蘭花炒青衣魚球無味,廚房係咪用曬啲鹽🥲魚肉尚算實淨,唔會一夾就散開,但全碟都無味,唯有拎啲豉油點。雙拼飯(叉燒+燒肉)估唔到七折的質素高過平日😂兩款都好靚,燒肉大大嚿又脆卜卜,叉燒又唔會乾瘦。呢間青衣分店啲叉燒好多時瘦到似柴,今日竟然不錯。金銀蛋肉鬆扒時蔬又係無味,不過呢碟無味就可以原諒,扒時蔬本身都係比較清淡。沙嗲肥牛粉絲煲同我想像中有啲出入,我以為係乾身的煲仔粉絲,但原來係濕的,整體還可以,但無乾的香口惹味。整體嚟講七折十分抵食🤣
今晚太興有七折優惠,排咗大半個鐘終於入到去。

西蘭花炒青衣魚球

雙拼飯(叉燒+燒肉)

金銀蛋肉鬆扒時蔬
又係無味,不過呢碟無味就可以原諒,扒時蔬本身都係比較清淡。

沙嗲肥牛粉絲煲

整體嚟講七折十分抵食🤣
2023-07-10 261 瀏覽
每次食太興早餐都會食到一肚氣🙄一直都覺得太興嘅冰鎮奶茶好甜,茶膽係唔錯嘅,但真係好甜! 所以每次都會叫職員轉加冰🧊,感覺會味道淡D,顯得無咁甜!而每一次職員都好晦氣話淨係得冰鎮,冇加冰。每一次我都會話唔會冇,係可以咁做。 跟手轉另一個職員就話可以😒青衣翠怡花園呢間嘅某職員就係咁晦氣😒😒😒
每次食太興早餐都會食到一肚氣🙄
一直都覺得太興嘅冰鎮奶茶好甜,茶膽係唔錯嘅,但真係好甜!
所以每次都會叫職員轉加冰🧊,感覺會味道淡D,顯得無咁甜!
而每一次職員都好晦氣話淨係得冰鎮,冇加冰。
每一次我都會話唔會冇,係可以咁做。
跟手轉另一個職員就話可以😒

青衣翠怡花園呢間嘅某職員就係咁晦氣😒😒😒
2023-05-03 216 瀏覽
早餐11:30截單,見還有10分鐘才到,裡面有幾張吉枱,以為可入座。女職員話未執枱,結果在外等了12分鐘,期間仍未有人執枱,只做外賣和收銀,難為食客在外乾等。入座職員話截載了早餐單,溝通後才比落單。誰知早餐到來,卻落錯單。今天職員態度很有問題,詢問少少嫌你煩,食物真的不錯,態度有待改善!

2023-03-21 234 瀏覽
公司午餐,難得今日沒有人排隊,四個人就坐左入去。餐牌都係一般港式茶餐廳的食物,不過價錢就普遍貴10蚊左右。尤其係個雙拼的燒味,71蚊,感覺有d貴。叫左個豬排雙蛋飯,算係良心價,63蚊包杯冰鎮咖啡。首先講下個豬排飯,塊豬排幾厚,有時大塊有時細塊,而今日的運氣似乎唔係咁好,有d細,不過食落無雪味,而且唔會好鞋,咬落仲有d肉汁,算係中上。而d飯唔會好軟,口感好好,仲帶有米香。其實佢係貴得有道理。至於杯冰鎮咖啡,雖然無得少甜,但真係好香,而且由於係冰鎮,唔會越飲越淡,唔錯唔錯。美中不足係無得少甜,有d追唔上香港人追求健康的步伐。
公司午餐,難得今日沒有人排隊,四個人就坐左入去。
叫左個豬排雙蛋飯,算係良心價,63蚊包杯冰鎮咖啡。

2022-01-01 815 瀏覽
12月31日下午3:30打算買燒腩仔,但是還沒有出爐,還以為沽清了,於是隔了一會再問師傅有沒有燒腩仔。師傅很好人,說請我等等。等了約1分鐘,師傅已經從廚房端出香噴噴的有燒腩仔出來,熱火芮火芮,斬下去是聽到霹靂啪立的脆皮聲,食物十分新鮮。於是除了買燒腩仔之外,再買了一斤叉燒的味道,很甜滑,美味多汁。服務員的態度十分好,令我能夠在節日當中買到新鮮的燒味,感到很開心。而且太興的出品十分出名,所以今日的經歷很開心,值得一讚!👍
2021-11-23 395 瀏覽
現在做特價,只要惠顧$150便可以半價食叉燒,太興燒味一向非常出名,我尤其是喜歡吃叉燒,現正特價當然要去吃一吃。再加上有免費金箔,當然要品嚐一下,但是其實金箔是沒有味道的,只不過是賣相高級一點吧。點了蝦仁炒蛋,蝦仁非常新鮮美味,而且非常大隻,配上炒蛋,簡單得來又好吃。配上海螺燉湯,材料非常足,兩個人喝都非常夠,海螺非常鮮味,健康之選。再點了鹹魚肉餅,鹹魚滲在肉餅中,帶出肉餅的味道,非常惹味,是我的最愛。
2021-03-12 701 瀏覽
超正,往往我們這個年齡層,其實都不太喜歡太興。但是,無論在星期六日的早上,定還是下午茶優惠時段,又或是特價外賣小菜的時段,都見到大排長龍。這次新年,家人又買了太興的盆菜。可能由於先前那一日,吃的盆菜相當之細小,吃到到喉唔到肺,因此這天對於這個盆菜有多少期望。不過,這個盆菜除了大大隻蝦、蠔豉,其他的配料都不算特別,例如是西蘭花、豬手、以及雞鴨之類。我覺得豬手都算不錯,大大件,而且份量甚多,豬皮又不覺得有毛,中間的膠原較多,不覺肥膩,肉以及膠質都相當多,吃得大快朵頤。不過以燒味店來說,它給這樣的雞鴨,就做壞了自己的名聲,不過也是無可厚非,因為雞鴨最靚的部份,當然留給現場食客單點叫燒味的食客吧。因此,我們的盆菜,可以見到那些雞,都是大家平時最不想見到的部份,例如雞胸,大大件雞胸,看見覺得又乾又鞋,一睇就知是餸頭餸尾,放在盆菜底下,又可沖撐場面。所以我一向都說,新年期間,其實叫盆菜,第一,只是因為想節省主人家的功夫;第二,新年期間即使有餸買,都會加價比較貴,即使盆菜不太便宜,都可能比起買餸自己烹調更加便宜。以太興盆菜這個質素,動輒都要幾百元,在平白無故的日子,應該很難會找到客人前來落單訂貨吧。

我覺得

因此,我們的
盆菜,可以見到那些雞,都是大家平時最不想見到的部份

外賣送餐
2020-11-04 773 瀏覽
有事原來有啲野唔到我地揀。岩岩番新工,同事相邀共進午餐 咁當然好啦!行到一半先同我講 不如食太興,當下晴天霹靂,你叫我情何以堪呢...算 一樣老實食評。叫野食果陣 揀左好耐 都好多選擇既。 但係問心真係唔太吸引。本身自己都鐘意食燒味 但係太興燒味實在太貴 5-60蚊起跳 貴起上黎去到80蚊 覺得太過份。所以最後揀左個唔會死錯人既咖喱牛腩飯。結論係普通囉 餸唔係特別多,咖喱唔係特別香。btw 叫左杯凍奶茶少甜,都係唔會有咩特別期望。 唔難食既 但係貴囉。唔使比錢老細請都可以既 但係自己比錢食就無乜興趣啦

2020-10-13 553 瀏覽
今日8號風球,屋企人去太興買咗半隻燒鵝。好似話有$30燒味優惠券,所以好多人排隊。太興燒鵝好耐之前係普通港式燒鵝,但一段時間之前轉咗做煙燻燒鵝,除咗喺餐廳外面行過都聞到一浸濃烈煙熏味之外,燒鵝肉亦都充滿煙味,令我懷疑會致癌,個人亦唔鍾意煙熏味,所以好耐冇食。今日呢隻燒鵝,明顯煙熏味輕咗好多,唔知係咪改良過。燒鵝食落去油脂濃厚,肉唔會乾爭爭,亦都唔鞋唔韌。鵝本身無乜味,點鵝汁後岩岩好。不過盒底浸住好多油,半隻燒鵝都咁多油,都真係幾唔健康。

2020-06-24 444 瀏覽
今晚屋企人唔想煮飯,決定去太興買小菜,依家特價40幾蚊就有交易,都幾多人等外賣,可能大家都懶煮飯又唔想出街食。但藍店真係唔係浪得虛名,魚香茄子一咬落去有條又粗又硬嘅骨,估計係鹹魚嘅骨,真係好危險,如果我食得唔夠小心,或者係小朋友食,好容易咬出一個大窿。涼瓜炒牛肉真係幾苦,苦得來又唔甘,麻麻哋。牛肉反而正常啲,唔會好重鬆肉粉。一間餐廳應該考慮下進食既人既安全,有條咁硬既粗骨羔對大人都好險,何況食既仲可能係老人同小孩。

2020-05-01 560 瀏覽
今天家人買了太興的叉燒和乳豬雙拼,雖然是外賣,但食物的不足卻不是因為外賣而造成的。乳豬的皮比較薄,雖然脆但口感不豐富。吃上去不會太肥膩,肉也不會太韌,味道比較淡,沒有其他燒味店的鹹,整體而言普通。叉燒有燶邊,但肥瘦不均,有些整舊都是脂肪,有些肉質太實,乾巴巴。而且調味汁亦不均勻,有些超級甜,有些味道比較淡。叉燒應該用肥瘦相間的肉來做,這種一些太肥一些太瘦的肉,明顯不及格。以一家以燒味作主打的餐廳來說,乳豬勉強可以,但叉燒令人失望。

2020-05-01
2019-08-04 995 瀏覽
太興平時好多人等位🤢今日見比較少人就去咗食下午茶等咗大概15分鐘就入到去入邊都幾大好多卡位👍🏻叫咗個西多士 ($32)另外叫咗個冰鎮奶茶 (+$3)價錢來講真係唔係好平但係就真係好好食冰鎮奶茶都好好飲☺️☺️忟米就一般般勝在足料 👍🏻👍🏻👍🏻
太興平時好多人等位🤢
今日見比較少人就去咗食下午茶
等咗大概15分鐘就入到去
入邊都幾大好多卡位👍🏻

叫咗個西多士 ($32)
另外叫咗個冰鎮奶茶 (+$3)
價錢來講真係唔係好平
但係就真係好好食
冰鎮奶茶都好好飲☺️☺️

忟米就一般般
勝在足料 👍🏻👍🏻👍🏻
2019-06-11 584 瀏覽
今日食太興外賣飯盒...中伏!傍晚六時許,正值大雨完,速去買盒义油雞飯,返到屋企就立即開餐。一開盒,見d油雞蓋過哂d义燒,便夾舊义燒黎食,點知一食入口,完全咬唔爛,6舊义燒,5舊食唔到,全都係肌同脂,離哂大譜!坑咗我$56。
今日食太興外賣飯盒...中伏!
2019-06-11
3 分鐘 (外賣自取)
我們雨天在外排隊,有人直入太興似自行搵位,這女侍應懶理,求其推這是搵人...但我只見這人兜了一圈,直情是搵位,後來見無位才死死氣出去排隊...這女侍應後來却推說不可阻這人入去云云,前言不對後語。仲同客人搏咀