2021-03-01 244 瀏覽
“黑糖芋圓仙草凍”($38)“椰汁湯丸”($22)有返晚市堂食終於可以食完晚飯直落食糖水😆嚟咗呢間喺黃大仙嘅甜品小店甜品種類選擇都好多☺心太軟,窩夫,拿破崙,芋圓,千層蛋糕,中式甜品都有最後揀咗網上都幾多人推介嘅黑糖芋圓仙草凍☺男朋友就叫咗碗椰汁湯丸仙草凍配料都幾多!有3色芋圓,小丸子,紅豆,椰果,雲尼拿雪糕🍦最特別嘅係3色芋圓除咗常見嘅紫薯同芋頭圓仲有一隻係玫瑰花味🌹食落散出淡淡嘅花香幾特別🥰仙草都十分之嫩滑😋另外個椰汁湯丸就比較普通椰汁有啲太稀稍為淡咗啲湯丸係芝麻湯丸,好在食落芝麻都算香☺
“黑糖芋圓仙草凍”($38)
“椰汁湯丸”($22)

有返晚市堂食終於可以食完晚飯直落食糖水😆
嚟咗呢間喺黃大仙嘅甜品小店
甜品種類選擇都好多☺
心太軟,窩夫,拿破崙,芋圓,千層蛋糕,中式甜品都有
最後揀咗網上都幾多人推介嘅黑糖芋圓仙草凍☺
男朋友就叫咗碗椰汁湯丸
仙草凍配料都幾多!
有3色芋圓,小丸子,紅豆,椰果,雲尼拿雪糕🍦
最特別嘅係3色芋圓除咗常見嘅紫薯同芋頭圓
仲有一隻係玫瑰花味🌹
食落散出淡淡嘅花香幾特別🥰
仙草都十分之嫩滑😋
另外個椰汁湯丸就比較普通
椰汁有啲太稀稍為淡咗啲
湯丸係芝麻湯丸,好在食落芝麻都算香☺
2021-02-24 181 瀏覽
甜品控注意📣!心目中最愛嘅糖水店一定有大街小館,難得提早放工可以堂食,即刻拉埋媽咪食糖水先🧑🏻。最怕外賣份量會縮水?之前外賣兩碗都超大碗,細食啲三四個人share都ok👌🏻!仙友周不時都做屋苑糖水團,睇下佢地幾多外賣單就知啦!個人推薦椰皇同芒果系列🥭!————————————————👅 黑糖芋圓仙草凍 ($38)👍🏻水嫩仙草咕溜一下就滑入口,配料超豐盛,除左有紅豆、小丸子、芋圓、地瓜圓,仲有椰青水啫喱同獨有嘅玫瑰花圓🌹,再加一球雲呢拿雪糕點綴,一碗滿足你八個願望!👅 芋頭小丸子紫米露 ($28)👍🏻一碗滿滿嘅紫米露,用營養嘅紫米熬煮而成,裝滿粉糯芋頭粒同軟綿小丸子,最後點少得加濃郁嘅椰漿呀😝!天氣凍凍地,嚟一碗温熱糖水做下午茶都幾好~————————————————🚩總結:每碗份量都超足料,要準備好你嘅大胃王嘅靈魂!————————————————🌟注意:依家做緊外賣自取買五送一,詳情請向餐廳查詢
————————————————
👅 黑糖芋圓仙草凍 ($38)

👅 芋頭小丸子紫米露 ($28)

————————————————
🚩總結:每碗份量都超足料,要準備好你嘅大胃王嘅靈魂!
————————————————
🌟注意:依家做緊外賣自取買五送一,詳情請向餐廳查詢
下午茶
  • 黑糖芋圓仙草凍
2021-02-13 510 瀏覽
節日共聚!晚上同家人做節食飯之後,朋友們大家一齊約出嚟食甜品,當然要去返間黃甜品店啦!呢間甜品店好出名,所以晚上九點幾十點都要大排長龍,食到好味甜品要等都係值得嘅!椰皇蛋白燉桃膠(熱)$52- 好足料嘅椰皇甜品!蛋白熱辣辣,好滑。桃膠足份量,最後我食晒啲椰子肉,好飽!推介!榴槤至尊(配榴槤雪糕)$50- 朋友話榴槤味濃同香,中意食榴槤嘅朋友可以試下,見到店內擺放唔少榴槤,應該幾新鮮!芋頭小丸子紫米露(熱)$28- 飽肚之選!好中意椰汁,每啖有好有咬口嘅紫米,煲到好綿嘅芋頭粒,仲有煙韌嘅小丸子,唔會太甜,正!黑糖芋圓仙草凍$38- 呢個仙草凍好大碗,性價比極高,仿彿去左台灣夜市食甜品咁。芋圓口感煙韌,仙草凍爽滑,整體口感非常豐富。
椰皇蛋白燉桃膠(熱)$52

榴槤至尊(配榴槤雪糕)$50
芋頭小丸子紫米露(熱)$28

黑糖芋圓仙草凍$38
榴連至尊
芋頭小丸子紫米露
2020-10-01
$52 (宵夜)
榴連至尊
芋頭小丸子紫米露
2021-02-03 176 瀏覽
大街小館 童年回憶💛/Ordered:芒果腸粉($30)/大街小館係我中學回憶記得以前放學成班人一定會食埋先返屋企❤️除咗係筆者既童年回憶之外 仲要係一間良心糖水店 黃大仙區僅有既糖水店 真係唔多大街小館 真係必揀的😀今次食既係芒果腸粉有芒果 有腸粉 有cream 有芒果冰不過可以走cream 就好啦 真係少肥🥲食完好有罪惡感 仲要爆晒出嚟 (如圖)唔知要做幾多運動先補得返🥲🥲🥲~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~大街小館 (黃大仙)黃大仙銀鳳街16號地舖大街小館 (佐敦)佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖大街小巷美食館 (西環)西環安寧里1-15號地下C-E號舖
大街小館 童年回憶💛
Ordered:芒果腸粉($30)
大街小館係我中學回憶
大街小館 真係必揀的😀
今次食既係芒果腸粉
有芒果 有腸粉 有cream 有芒果冰
不過可以走cream 就好啦 真係少肥🥲
食完好有罪惡感 仲要爆晒出嚟 (如圖)
唔知要做幾多運動先補得返🥲🥲🥲
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

大街小館 (黃大仙)
黃大仙銀鳳街16號地舖

大街小館 (佐敦)
佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖

大街小巷美食館 (西環)
西環安寧里1-15號地下C-E號舖
2021-01-28
2021-01-11 210 瀏覽
呢幾日天氣寒冷,撞啱屋苑做糖水團送上門,即刻order個熱嘅椰皇桃膠燉蛋白、薑汁蕃薯糖水、芒果布甸同一支新鮮椰皇水。因為外賣關係,店主pack得好安全,每個都獨立再包保鮮紙石確保唔會漏。椰皇桃膠燉蛋白勁多桃膠,蛋白仲好滑,入面仲有小丸子同西米,椰汁都就黎滿瀉,食完成個人都覺得好滋潤,薑汁蕃薯糖水好多舊蕃薯,個薑汁味好出,好辣口,食完暖笠笠!至於芒果布甸又係好正,除左布甸內有芒果粒外,仲放左勁多大大粒芒果肉喺外面,椰皇水就唔駛講,清甜👍🏻

2021-01-09
外賣送餐
2021-01-01 183 瀏覽
難得喺黃大仙搵到竹園呢一個舊區嘅小小小區啦。呢度有好多小店嘅,包括呢間米豬蓮嘅甜品舖啦。呢間小舖呢,叫做大街小館。有好多唔同嘅甜品賣,唔同季節,春夏秋冬,各式各樣嘅特色都有。咁而家係米豬連嘅舖頭呢,我哋要試黑糖芋圓呀。一個台灣風味,睇下佢同台灣嘅有冇分別。食落去都係真係好濃沃嘅,又多材料,最好食係黑糖。見到廚師係真心真心炮製嘅。同朋友食嘅時候呢都好relax啊。咁我哋係下晝去呀,人都唔係好多,見到老闆都好畀心機去準備辦事呀,接外賣ar。得閒可以多啲嚟呀。

2020-11-20 332 瀏覽
📍大街小館 (黃大仙)𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹: 💛焦糖燉蛋 ($33) 👍❤️焦糖燉蛋好好食☺️☺️面層焦糖好香脆 下面既燉蛋蛋香味好濃 💯💛朱古力綿綿冰 ($42) 另加一款配料 (+$6)配料揀左Oreo, 小丸子同埋棉花糖 🥰綿綿冰質感好綿密 朱古力味好足 不過就好似甜左少少𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:📍黃大仙銀鳳街16號地舖G/F, 16 Ngan Fung Street, Wong Tai Sin
📍大街小館 (黃大仙)

𝐼𝓉𝑒𝓂𝓈 𝑜𝓇𝒹𝑒𝓇𝑒𝒹:
💛焦糖燉蛋 ($33) 👍❤️

💛朱古力綿綿冰 ($42) 另加一款配料 (+$6)
配料揀左Oreo, 小丸子同埋棉花糖 🥰
綿綿冰質感好綿密 朱古力味好足 不過就好似甜左少少

𝒜𝒹𝒹𝓇𝑒𝓈𝓈:
📍黃大仙銀鳳街16號地舖
2020-11-14 192 瀏覽
哩間既芋圓大大粒 又夠煙韌 算係幾好味 而天使麵創意十足 本身仲以為真係麵 但其實食上去似係黑糖味既蒟蒻 唔單止有特色 同埋都幾得意架 成碗糖水加埋椰汁同水果 整個組合好新鮮 感覺涼快消暑 簡直係perfect啊

2020-11-08 191 瀏覽
望落好似分量多,但其實食落吾算多!因為佢個芒果汁底吾夠,所以用匙羹舀一舀就已經見到個底!佢餐牌寫話有黑珍珠同小丸子,但個芒果汁底入面只有蘭香子。吾知蘭香子佢地係叫做黑珍珠定小丸子,但總之呢份甜品一定係少左一樣配料先!價錢有少貴,食佢地其他甜品可能仲抵D!原本想比差評,但係佢地個雜果食落都吾差,而且雪糕都幾好味!首先個雜果一定吾係罐頭水果,因為佢個水果咬落多汁,有水果既香甜味而吾係葡萄糖味!兩球雪糕我分別揀左雲呢拿及曲奇!個雲呢拿雪糕食落似維記個雲呢拿雪米糍入面個雪糕!撈埋芒果汁食一流,兩隻味都食到!個曲奇雪糕望落偏淡啡色,食落有淡淡曲奇味,而且個雪糕入面既曲奇碎吾會癡牙!可能個雪糕係佢地自家製都未定,不過我吾肯定!🧐另外,有幾點想提一提!首先,個餐牌其實有D溶溶爛爛,都吾知攞吾攞起手好!lol其次,一D食物原料會成盤放左響顧客枱面,建議放番廚房,或者用保鮮紙包番好會衞生D!下次可能會試下佢地個芒果腸粉!
佢餐牌寫話有黑珍珠同小丸子,但個芒果汁底入面只有蘭香子。
價錢有少貴,食佢地其他甜品可能仲抵D!

原本想比差評,但係佢地個雜果食落都吾差,而且雪糕都幾好味!

兩球雪糕我分別揀左雲呢拿及曲奇!
可能個雪糕係佢地自家製都未定,不過我吾肯定!🧐

另外,有幾點想提一提!
首先,個餐牌其實有D溶溶爛爛,都吾知攞吾攞起手好!lol

下次可能會試下佢地個芒果腸粉!
雜果雪糕珍珠樂園
2020-11-08
雜果雪糕珍珠樂園
2020-11-04 219 瀏覽
大街小館 (黃大仙)地址:黃大仙銀鳳街16號地舖黑糖芋圓仙草凍 $39一聽個名就知係勁嘢😆精明的我果然冇點錯,外賣返到屋企,一打開盒由心底俾左個讚店家。真係超級大份👍👍佢地既黑糖芋圓仙草凍 系招牌。第一次食黑糖芋圓,味道幾特別,唔會太甜,芋圓煙韌有咬口,仙草嫩滑,椰奶香濃,配料豐富。食過翻尋味😋😋😋
大街小館 (黃大仙)
地址:黃大仙銀鳳街16號地舖

黑糖芋圓仙草凍 $39
外賣自取
2020-11-02 434 瀏覽
疫情期間習慣了買外賣,今天吃完晚飯也要外賣糖水椰皇也可以外賣,店員會每一份糖水都用保鮮紙包好,份外細心椰皇蛋白燉桃膠 - 有小丸子,桃膠,啫喱和燉蛋白,燉蛋白是軟滑,再加上煙韌的小丸子,和養顏桃膠,是女生至愛黑糖芋圓仙草凍 - 超足料的,芋圓有超過十粒,芋圓的味道有桂花,地瓜和紫薯。桂花芋圓是第一次食到,微微的桂花味道份外清新黑糖麻薯波波 - 黑糖糯米配有花生醬餡,十分好味芒果糯米糍 - 糯米糍有一隻手掌那麼大,芒果也是滿滿的,十分香甜椰皇水 - 是必點的!是無添加的椰皇水,十分解渴這間店的糖水抵食又大份,絕對會再來
疫情期間習慣了買外賣,今天吃完晚飯也要外賣糖水

椰皇也可以外賣,店員會每一份糖水都用保鮮紙包好,份外細心

黑糖麻薯波波

黑糖麻薯波波 - 黑糖糯米配有花生醬餡,十分好味
芒果糯米糍

椰皇水

椰皇水 - 是必點的!是無添加的椰皇水,十分解渴

這間店的糖水抵食又大份,絕對會再來

外賣自取
黑糖麻薯波波
芒果糯米糍
椰皇水
行完山落返黃大仙搵野食,天氣太熱想食落凍野,就去左大街小館,個到出名食芋圓、椰皇蛋白燉桃膠、雪耳桃膠燉木瓜等等,有中式或西式甜品,價錢唔貴,份量又多👍🏻------1. 黑糖芋圓仙草凍 $38芋圓粒粒自家製,有好特別既玫瑰口味,份量有好多,非常煙韌🤤食落仲有陣陣幽香,仙草清脆爽口,唔會好甜,除左芋圓同仙草之外,仲有雲尼拿雪糕、紅豆、小丸子、蒟蒻,非常抵食,如果再凍一點會更好🙈2. 芒果綿綿冰 $43可以揀兩款配料,我揀左朱古力碎碎同oreo,非常冰凍,唔會好快融哂

------
1. 黑糖芋圓仙草凍 $38

2. 芒果綿綿冰 $43
2020-11-01
2020-10-25 109 瀏覽
依間甜品店係竹園,距離地鐵站有一段距離,但都冇阻我去食依間,店員都幾親切友善。香蕉船從外觀黎講,就已經好靚,最特別係香蕉上面有層焦糖,食落去好正,仲可以配三球雪糕。作為新一代,好少會食糖不甩,所以叫左黎試下,佢同湯圓差唔多,係表面多左花生碎同芝麻粒。食落去幾彈牙,幾好食。
2020-10-17 103 瀏覽
生活太苦,甜品太甜。呢個係雜果水晶芋圓黑糖天使麵,入面有雜果、水晶、芋圓同埋黑糖天使麵。裏面嘅雜果都幾新鮮🙈。除咗普通嘅芋圓地瓜圓同小丸子,我鍾意佢一個茶味🍵嘅圓,另外個天使麵都好有特色!雖然呢間野比較遠,但係大家去開黃大仙不妨試下!
生活太苦,甜品太甜。
2020-10-15 101 瀏覽
.大件夾抵食嘅甜芒果拿破崙💛「大街小館」呢間甜品舖真係超級抵食,質素仲要唔錯!今次👦🏻👧🏻小編就試咗三款多人推介嘅甜品.✨ 芒果拿破崙 配雪糕平時喺出面食拿破崙呢種甜品都唔平,起碼都要50幾蚊有3件大大塊嘅酥皮,面頭鋪滿鮮忌廉同埋芒果🥭芒果都幾甜,仲要冇好假嘅糖水味酥皮整得超級鬆軟,仲配一球雪糕,真係抵食之選~.✨ 芒果班戟班戟皮煎得幾薄 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)切開見到芒果大大嚿,再配埋比例啱啱好嘅鮮忌廉一啖食落去真係好滿足🥰.✨ 朱古力心太軟 伴雪糕心太軟最緊要就係切開睇吓有冇流心~睇相都見到啲朱古力醬真係湧晒出嚟咁!不過,個蛋糕嘅口感有少少奇怪,食落有啲煙韌 ?_?.「大街小館」嘅黃大仙分店係間街坊小店環境方面就比較簡陋不過最緊要都係野食高質抵食啊!💛.芒果拿破崙 配雪糕 $48芒果班戟 $30朱古力心太軟 伴雪糕 $45———不專業評分💯食物指數 🍴: 💛💛💛💛🤍環境指數 ⛱: 💛💛💛🤍🤍抵食指數 🤑: 💛💛💛💛💛推薦指數 👾: 💛💛💛💛🤍———📍大街小館黃大仙銀鳳街16號地舖佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖———👉🏼 #ewhk黃大仙 #ewhk佐敦 #ewhk甜品 #ewhk黃
大件夾抵食嘅甜芒果拿破崙💛
「大街小館」呢間甜品舖真係超級抵食,質素仲要唔錯!
今次👦🏻👧🏻小編就試咗三款多人推介嘅甜品
✨ 芒果拿破崙 配雪糕
平時喺出面食拿破崙呢種甜品都唔平,起碼都要50幾蚊
有3件大大塊嘅酥皮,面頭鋪滿鮮忌廉同埋芒果🥭
芒果都幾甜,仲要冇好假嘅糖水
酥皮整得超級鬆軟,仲配一球雪糕,真係抵食之選~

✨ 芒果班戟
班戟皮煎得幾薄 (⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
切開見到芒果大大嚿,再配埋比例啱啱好嘅鮮忌廉
一啖食落去真係好滿足🥰

✨ 朱古力心太軟 伴雪糕
心太軟最緊要就係切開睇吓有冇流心~
睇相都見到啲朱古力醬真係湧晒出嚟咁!
不過,個蛋糕嘅口感有少少奇怪,食落有啲煙韌 ?_?

「大街小館」嘅黃大仙分店係間街坊小店
📍大街小館
黃大仙銀鳳街16號地舖
佐敦吳松街93-103號德利樓地下C舖
———
👉🏼 #ewhk黃大仙 #ewhk佐敦 #ewhk甜品 #ewhk黃店

#黃大仙美食 #黃大仙黃店 #佐敦美食 #佐敦黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram