2022-06-19 197 瀏覽
今次去咗黃大仙嘅大街小館嗰度食甜品芒果撈河配芒果雪糕:無諗到依家甜品已經出現咗甜品版嘅河粉😂😂食落又幾好味喎小丸子亦都好有咬口,芒果亦都足料,雪糕都OK🥰🥰主要嘅缺點就係佢喺慈雲山由地鐵站過去非常之遠
今次去咗黃大仙嘅大街小館嗰度食甜品
食落又幾好味喎
小丸子亦都好有咬口,芒果亦都足料,雪糕都OK🥰🥰
主要嘅缺點就係佢喺慈雲山
由地鐵站過去非常之遠
2022-06-06 231 瀏覽
深夜時分梗係食甜品嘅時間啦,個friend話有間甜品舖啲窩夫🧇好食,今次就要咗個芒果窩夫配冰凍嘅曲奇雪糕,食嗰陣時候仲可以琳啲芒果汁上去😋,真係好好食。🥰

2022-02-09 429 瀏覽
喺朋友屋企食完晚飯想食糖水,嗌咗附近嘅糖水舖外賣,舖頭細細但睇menu都花多眼亂,由傳統中式糖水,到新式糖水都有,揀都有排揀!最後嗌咗熱嘅椰皇湯圓燉蛋白,想講真係好足料!!!一個椰皇裡面足足有4粒湯圓、一堆小丸子、西米同蛋白,食到勁飽勁滿足。個椰皇仲好嫩,可以輕鬆刮埋啲椰子肉出嚟食😋不過佢哋嚟緊全店裝修,要兩個月後先有得再食lu! 呀...... 不過佢哋喺佐敦都有分店,想食又唔介意遠少少,都可以搭車出去食👍🏻
2022-02-04 270 瀏覽
年初四晚,開開心心想食糖水。無堂食,唔緊要,外賣囉。食開既無開,見呢間有咁多like,就試下啦。好鍾意食芋圓,買左碗“蕃薯芋圓 ”,拎返屋企先知出事一碗4件蕃薯,全部爛既,一件好既都無,重要專登切到大大件。爛蕃薯都賣俾人,分明諗住而家無堂食,個個拎返屋企先知出事。4件咁大既爛蕃薯,已經佔左大半碗,其餘既,浸住響d爛蕃薯裡面,我都唔敢食。食到一肚氣年初四都要俾人鬧呢間店,黑到無得再黑

年初四晚,開開心心想食糖水。無堂食,唔緊要,外賣囉。
食到一肚氣
年初四都要俾人鬧
呢間店,黑到無得再黑

2022-02-04
2022-01-19 273 瀏覽
唔好以為平一定唔好食,貴一定好好食😗小仙子又帶左小🐷去求證🤣食飽飽dinner,緊係去食甜品😜可能仲早,唔使等位就入得👏🏻一睇餐牌,真係好抵食😦即管試試個質素好唔好,叫左:香蕉窩夫配朱古力雪糕($4x): 份量都幾多,窩夫焗得好脆,仲好有heart香蕉面都有層焦糖 😛熱椰皇湯圓燉蛋白 ($5x): 好足料,椰香味好濃,湯圓皮夠薄,入面係芝麻餡架CP值極高😎都唔使$100,咁嘅價錢有咁嘅質素😚讚👍🏻

CP值極高😎都唔使$100,咁嘅價錢有咁嘅質素😚讚👍🏻
$45 (宵夜)
  • 椰皇湯圓燉蛋白
2022-01-10 212 瀏覽
平靓正的街坊甜品店,量很大。推薦須各款雪糕,奶味不重,但是有水果的清香。芒之戀滿滿的芒果味,喜歡。香蕉船熱量爆錶,但是食落去太爽,香蕉的軟糯搭配雪糕的冰涼,剛剛好。
2021-12-02
$40 (宵夜)
2022-01-04 161 瀏覽
💨天氣又再轉冷,晚上最適合再吃甜品暖暖胃。👯‍♀️👯‍♀️黃大仙的大街小館過了十點仍有人龍排隊,人氣超強!🥥🍑椰皇蛋白和桃膠樣樣都滋補,落料毫不吝嗇,吃到最後,椰肉很容易刮下來,是吃椰類甜品的小確幸,像抽到了好籤一樣。🥭芒果雪糕是芒果至尊的亮點,沒有很人工很雪的那種怪味,混合仙草和奇亞籽,不算太甜,感覺比較健康。由於配料很多,每匙都可以舀出不同配搭,十分豐盛。👑店內牆上寫有暢銷龍虎榜,下次光顧可以參考參考,我點的椰皇蛋白燉桃膠暫列榜首!▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍大街小館黃大仙銀鳳街16號地舖🥰椰皇桃膠滋補🤗芒果至尊配料多@big_sweet_house椰皇蛋白燉桃膠:💲5️⃣2️⃣芒果至尊(配芒果雪糕):💲4️⃣5️⃣
💨天氣又再轉冷,晚上最適合再吃甜品暖暖胃。

📍大街小館

黃大仙銀鳳街16號地舖

🥰椰皇桃膠滋補

🤗芒果至尊配料多

@big_sweet_house

椰皇蛋白燉桃膠:💲5️⃣2️⃣

芒果至尊(配芒果雪糕):💲4️⃣5️⃣

2021-12-06 259 瀏覽
食完晚餐,當然就係食甜品啦。一家三口,各有口味不同,我就最喜歡食芒果腸粉,阿仔就食糖不甩,我老公就食楊枝金露。如果吾係剛食完晚飯,我一定叫綠茶心太軟,佢個心太軟真係好好食,再加上香濃既綠茶味,諗起都想食。三個甜品夾埋都只係 $90,係咪好抵先芒果腸粉楊枝金露糖不甩
食完晚餐,當然就係食甜品啦。

三個甜品夾埋都只係 $90,係咪好抵先

楊枝金露
糖不甩

2021-10-27 326 瀏覽
夏日熱辣辣🍦🍉🥵 返工返學又好辛苦去叫返碗芒果綿綿冰🥭🍧🍨真心係好食味道:重果味,唔係假糖;爆珠:益力多味配料:可揀兩樣整體:8/10一齊支持香港人開嘅小店!🤤🤤🤤🤤🤤
夏日熱辣辣🍦🍉🥵
返工返學又好辛苦
去叫返碗
芒果綿綿冰🥭🍧🍨
真心係好食

味道:重果味,唔係假糖;爆珠:益力多味
配料:可揀兩樣

整體:8/10

一齊支持香港人開嘅小店!🤤🤤🤤🤤🤤
2021-10-27 254 瀏覽
【#肥波甜品系列】🎈肥成知道我唔食得燕窩,佢就自己上網search有咩滋補嘅糖水可以岩我食😆 上一兩個星期我地食完晚飯想去大街小館 @big_sweet_house 買椰皇蛋白燉桃膠,但當晚超多人(因為岩岩 @foodki.may 介紹完呀😂),桃膠9:00pm未夠就賣哂喇🥲結果我地就求其買左另一間嘅鮮奶蛋白燉桃膠(唔開名喇,附近唔多甜品店)喂‼️豆腐花黎嘅😂😂😂🎈終於,早幾日肥成放工經過大街小館就再去買桃膠🥣Yeah!今次買到了💛椰皇裡面有好多西米、小丸子、蛋白同桃膠。桃膠嘅份量好多,每一啖都食到有桃膠係裡面,正正子👍🏻而燉蛋白好滑,配埋我好鍾意嘅西米同小丸子,正到痺呀💛肥成呢⋯佢最後刮哂啲椰皇肉自己食,佢話啲椰皇肉先係精粹😂哈哈~📍大街小館(黃大仙)📍黃大仙銀鳳街16號地舖#黃店 #甜品黃店 #黃店系列 #黃店推介 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店 #金大仙必食推介 #金大仙黃店 #肥波誠實豆沙包系列 #肥波掃黃行動 #大街小館 #椰皇蛋白燉桃膠 #hkig #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfoodblogger #hkigfo
【#肥波甜品系列】

📍大街小館(黃大仙)
📍黃大仙銀鳳街16號地舖

#黃店 #甜品黃店 #黃店系列 #黃店推介 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店 #金大仙必食推介 #金大仙黃店 #肥波誠實豆沙包系列 #肥波掃黃行動 #大街小館 #椰皇蛋白燉桃膠 #hkig #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfoodblogger #hkigfoodie #hkigfoodblogger #hkdesert #hkdessershop #wongtaisin #dessert #chinesedessert
2021-10-20 312 瀏覽
💛🍻 啤酒🐷食評 🍖💛💁🏻‍♀️|大街小館(黃大仙區)|💁🏻‍♂️困左係香港咁耐,拍拖既節目唔係食飯,就係行街,講真都有少少悶🤭行到咁上下攰,就應該要搵間糖水鋪坐低抖抖先😋呢幾日勁多人出街,周圍都坐爆曬🤷🏻‍♀️最後揀左呢間偏遠啲既💛糖水舖。·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🍨雜果雪糕珍珠樂園|$45豬生揀左呢個珍珠樂園配朱古力同曲奇味雪糕😅不過唔知點解黎左朱古力+唔知咩味既雪糕,但出奇地豬生幾中意個不知名雪糕,反而麻麻地朱古力。另外仲有啲雜果,珍珠同爆珠,食呢碗糖水好似尋寶咁,透明方形個粒食落有陣椰青水味,幾清甜😌不過呢個價錢少貴✨評分:3.5 / 5 分🍨椰皇蛋白燉桃膠(熱)|$52小編好中意呢個椰皇燉桃膠🤤👍🏻一黎到成個熱辣辣幾有椰香味,呢排天氣涼涼地食就岩曬,材料除左有桃膠補下啲骨膠原,蛋白都幾香滑,仲有啲小丸子幾有咬口,食到尾仲可以用匙羹挖啲椰皇肉黎食😋淨係食呢款糖水都飽曬,抵食過珍珠樂園個款🙊✨評分:4.5 / 5 分·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🐷整體評分:✨總分: 3.63 / 5 分✨推薦? #😋幾好食喎·—·—·—·—·—·—·—·—·—
💛🍻 啤酒🐷食評 🍖💛

雜果雪糕珍珠樂園
2021-10-16
宵夜
2021-10-15 202 瀏覽
今次係我第二次黎到呢間甜品鋪食甜品喇~ 呢度甜品選擇好多元化,而且價錢都幾平~冰鎮椰皇盅配椰皇水🥥夏天食呢個甜品好消暑!椰皇殼裏放滿了色彩繽紛嘅生果🍈 🍉,西瓜、蜜瓜同哈密瓜全部都好新鮮、味道清甜爽口~😋下面係椰汁加上好多嘅配料,有白玉丸子、椰果、西米同蛋白,用料十足!最後仲可以食埋入面嘅椰子肉添~ 另外仲附上一小杯清甜嘅凍椰青水🥥☺️

冰鎮椰皇盅配椰皇水🥥

另外仲附上一小杯清甜嘅凍椰青水🥥☺️
2021-10-15 136 瀏覽
食過佐敦分店留下良好印象,人在附近就嚟總店試下。由黃大仙中心行過去大約十分鐘,唔算遠但天氣熱都足以令人大汗疊細汗。星期六七點幾一個堂食客都無,環境比較雜亂擠逼,相比下佐敦店光猛整齊一啲。椰皇燉蛋白湯圓 $52面頭椰奶帶椰青水清香,燉蛋白震騰騰,滑溜之餘奶味濃郁,除芝麻湯圓外仲加入咗我最鍾意嘅小丸子,食完一個超飽超滿足。同行好友叫咗個「天使麵」,質素同樣不錯,不過地點唔就腳,下次想再食都係會去返佐敦。
椰皇燉蛋白湯圓 $52
$50 (宵夜)
2021-10-14 176 瀏覽
🍨大街小館🍦今次養生港女都係Encore左(*´꒳`*)熱-椰王蛋白燉桃膠 $55好足料 好香椰汁味入面仲有芋圓 白玉小丸子 西米露 桃膠朋友:芋圓食得出真係自家製(我諗我下次都係食返呢個)芒果腸粉 $30老實講應該係第一次食呢款甜品因為呢啲腸粉類都唔會係我叫甜品嘅首選不過食落又幾好食個「腸粉」係椰汁味 好滑好香包住個芒果肉又係完整一大舊咬落去啖啖肉冰鎮椰皇盅配椰皇水 $50呢個有上次令我驚艷既係果個椰果啫喱仲好有好生果係入面成個都好「椰」正呀雜果鳳梨綿花冰呢一個相比之下就比較失色因為個人喜好都係鍾意食養生野(´Д` )不過樣樣甜品都好Colourful圍完爐同食完啲靚靚甜品又好似真係心情舒暢啲下次會再黎食
🍨大街小館🍦

今次養生港女都係Encore左(*´꒳`*)
熱-椰王蛋白燉桃膠 $55
好足料 好香椰汁味
入面仲有芋圓 白玉小丸子 西米露 桃膠
朋友:芋圓食得出真係自家製
(我諗我下次都係食返呢個)

芒果腸粉 $30

仲好有好生果係入面
成個都好「椰」正呀

雜果鳳梨綿花冰
呢一個相比之下就比較失色
因為個人喜好都係鍾意食養生野(´Д` )
不過樣樣甜品都好Colourful
圍完爐同食完啲靚靚甜品
又好似真係心情舒暢啲
下次會再黎食
2021-10-07 118 瀏覽
【#肥波飲野系列】🎈中秋夜同屋企人食完好味泰國野之後,我地兩個就拎住燈籠🏮落街行一陣,散下步消化下😆 🎈散完步出左一身汗已經十一點幾,無理由食宵夜咁過分嘅(雖然想咁做,但中秋呢幾日食得太多野喇😂)所以我就買左杯芒果奶解解渴,肥成就買左3枝椰青水(3枝抵啲嘛‼️)。芒果奶唔算好甜,奶味同芒果味平均,無話有一種味特別突出💛椰青水清甜,解渴消暑😆⭐️呢度啲拿破崙好好食架!大家黎到一定要試⭐️📍大街小館📍黃大仙銀鳳街16號地舖
【#肥波飲野系列】

⭐️呢度啲拿破崙好好食架!大家黎到一定要試⭐️