關了一道門 開了一扇窗, 細心觀察,耐心等待,做最好的自己,總會有機會來到的時候~這是最陣子的小感受~ 大病初癒,想要吃得輕怡健康一點,早前已得團團圓T介紹 銅鑼灣的大自然素食很值得吃吃,最近剛好便來了~近幾年說起素食,有別於以前會有誤解會覺得太清淡、吃不飽,現在倒是已經越來越被接受了~法式牛油果多士稍嫌分量是很慷慨有點略大,如果是走蒜蓉包的那分量路線,該會很快便清碟吧!芫荽麻香黃金溏心皮蛋這道皮蛋,是有點走川菜的風格,略有味蕾上的刺激,中間是軟心的,讚! 原盅竹笙素翅燉椰皇秋冬的話,喝一個滋補的燉湯也養顏,是滿有椰香的。 瑤柱金菇扒西蘭花簡單的一道蔬菜,成品倒是一點也不馬虎,瑤柱量也足。 意式肉醬意粉每逢在素食店吃到這類本該有肉的主食就覺得很奇妙,做得不錯,就是向來喜歡麵條硬一點的我,如果它是走這個路線的便好了。腰果露作結的甜品是全晚最精彩的時刻,腰果露向來是我很喜歡的甜品,可惜大多甜品店供應的是合桃露,大自然素食的腰果露有驚喜,熱度足之餘甜度剛好,下次簡直想要為它直接再來一次~ 開心的還當了一個晚上的小保母,陪妹妹畫畫,妹妹確是很可愛呢~ 席間大家還提到關於婚姻的,關於家庭的,關於

法式牛油果多士

芫荽麻香黃金溏心皮蛋

原盅竹笙素翅燉椰皇
秋冬的話,喝一個滋補的燉湯也養顏,是滿有椰香的。

瑤柱金菇扒西蘭花
簡單的一道蔬菜,成品倒是一點也不馬虎,瑤柱量也足。

意式肉醬意粉

腰果露

開心的還當了一個晚上的小保母,陪妹妹畫畫,妹妹確是很可愛呢~ 席間大家還提到關於婚姻的,關於家庭的,關於小孩的,好像又有了多一點點的思考和想法。

大自然素食
網址: https://s.openrice.com/QrbS0irS000
地址: 銅鑼灣軒尼詩道502號黃金廣場8樓
電話: 28081386
2019-01-14 669 瀏覽
上次幫襯過尖沙咀分店,今次兩個人去希慎行街就試吓銅鑼灣店。銅鑼灣冇尖沙咀咁方便,要等𨋢上去,人流比尖沙咀多,要等位。今次試其他菜,叫左「生煎迷你叉燒包」、「意大利肉醬焗意粉」同「腰果露」。先來一碗例湯濕濕口,冇諗過唔落肉嘅湯都可以咁好飲,我地差唔多飲哂成盅 生煎迷你叉燒包同上海餐廳嘅生煎包口感一樣,素叉燒色香味都似,美中不足係偏甜,如果鹹啲就更似真叉燒包。平均唔使8蚊一件,抵食焗肉醬意粉無論口感同賣相都好吸引,唔講以為食緊真肉醬,濃香番茄芝士味,會再食

2019-01-12
  • 生煎迷你叉燒包
  • 意大利肉醬焗意粉
2018-11-15 1229 瀏覽
Sogo 的 Thankful Week 又來到了!經過了數小時的shopping, 已感覺到疲累了。我和妹妹便到了Sogo 對面的大自然素食亨受午餐。因為已是一時許,所以我們只等了一會兒便能入坐了。下午的set lunch 選擇也頗多,有煲仔飯、麵、粉和手卷等等,價錢也很便宜!我們二人最終選了乾炒牛河和鼓汁涼瓜班腩炒麵。食物不用多久已送到了。我們發現這裹的素乾炒牛河比較素色,應該是少了平日用的老抽,味道也比較淡,但幸好這河粉有好多菜如西芹、椰菜、芽菜、紅蘿蔔絲和素牛肉,吃起來口感和層次感都不俗。相反地,豉汁涼瓜班腩炒麵就比較濃味些!外觀上素班腩幾可以假亂真,而豉汁涼瓜亦甘香惹味。這裏的午餐是配有例湯的,素湯裡有紅腰豆,眉豆和玉米🌽等,美味可口。這裡的環境較為嘈吵,可能是樓底比較低的原故,但用了折扣卡後二人午餐只需一佰元左右,絕對物有所值,對於愛好素食的客人來說,更是值得一再光顧的好選擇。
這裏的午餐是配有例湯的,素湯裡有紅腰豆,眉豆和玉米🌽等,
美味可口。
2018-11-14
2018-11-03 833 瀏覽
約咗幾個好耐無見嘅朋友食飯,其中有人食素,所以大夥就決定喺呢間素食店見面。餐廳都幾大同光猛,因為呢日到得比較早,所以無咩食客。餐牌厚厚一本,圖文並茂,都幾清晰。原盅竹笙素翅燉椰皇 - 原個椰皇入面加有素肉、黨蔘、准山及杞子等,帶有黨蔘及椰皇嘅鮮甜味,感覺滋潤,十分好飲!推介!剁椒肉碎蒸棉花茄子 - 軟棉嘅茄子上面加有素肉碎、三色椒、冬菇、芹菜等,茄子本身無咩味,但上面嘅剁椒肉碎就辣辣地好惹味,加埋一齊好好食。士多啤梨骨 - 即士多啤梨汁煮猴頭菇,猴頭菇爽口彈牙,士多啤梨汁酸酸地,開胃好食。薑蓉炒翡翠苗 - 大大份,翡翠苗好爽口,有加入薑蓉僻走翡翠苗嘅草青味,炒得好食。泰式紅咖喱雜菜配酥餅 - 材料都幾豐富,配有8件酥餅。不過我兩位朋友試咗之後都覺得又唔咸又無咖喱味,所以有要求侍應送入廚房加返D味入去。再煮之後就比較好,有食到咖喱嘅香味。酥餅就好酥脆,用嚟夾咖喱食都唔錯。整體而言,都係一間味道唔錯嘅素食店。

餐廳都幾大同光猛,因為呢日到得比較早,所以無咩食客。

餐牌厚厚一本,圖文並茂,都幾清晰。

整體而言,都係一間味道唔錯嘅素食店。
2018-10-21 741 瀏覽
銅鑼灣呢一間嘅食物味道 ok 但多位侍應嘅服務態度好差同惡劣!包括黑面、寸咀、喺食客附近大聲講説話、拉櫈同收搭餐具發出噪音同趕客走!跟本唔可以正常同朋友傾偈⋯我唔會再去咯⋯🙄
2018-10-20
$190 (宵夜)
2018-10-19 655 瀏覽
呢間分店食過好多次 都係因為覺得佢抵食同味道都不錯 必點田園pizza 黑椒金錢扒 沙律菜也很新鮮 但員工嘅服務真係好需要改善 態度10分差劣 冇服務冇禮貌 有點不想再光顧👎🏻
2018-10-09 666 瀏覽
Within a span of two weeks, I visited Gaia Veggie Shop at their Causeway Bay location.The first visit was the child and I, as we wandered and debated whether to go for the dragon fire dance for the Mid Autumn festival that Monday, after school or not.After much ado, we didn't end up going for the festival that night because the hubster was to get delayed at work. So, K and I went ahead with our dinner here.We ordered two rice rolls and were more than satiated. The child loves his fruits, mangoes

We ordered two rice rolls and were more than satiated. The child loves his fruits, mangoes, more so. And he was hungry. So it didn't take much to have him eat his dinner.

Ever since then, he's been wanting to eat mango sushi. We went to Veg 6 one time in between these two visits, but they were out of mangoes, so we ended up here again.

The child got his mango sushi roll again and we tried other things. Fried, spiced eggplant is my go-to at these Chinese places. I believe they flash-fry it and that preserves that colour of the eggplant. And it's so tender and succulent! They had chunks of soy protein and some coloured bell peppers.

As good the eggplant dish was, the steamed rice with mock beef and preserved vegetables was the stark contrast. It looked so dangerous (for the lack of a better word), that had it not been an all vegetarian restaurant, I wouldn't have dared put it in my mouth. Those protein chunks tasted as bad as they looked. So that dish was just played with and left alone!

More photos and details on the blog - thevegetarianvoyager
2018-08-01 1604 瀏覽
因為屋企人鍾意食齋,我都食過香港唔少出名嘅素食店,之前都有幫襯過尖沙咀果間大自然素食,感覺唔差,所以今次試銅鑼灣呢間。餐牌同之前嘅都好相似,今次叫左1個2人套餐,價值hkd248, 食物都尚算豐富,2個女仔食唔曬要打包。木瓜雜菜沙律雖然食唔出木瓜,但生菜同各款水果(草莓、藍莓、柚子)嘅配搭唔錯,好清新。沙律醬稍嫌厚重。燒汁野菜牛柳粒呢道菜冇咩特別,牛柳粒應該係豆干,不過三色椒同紅蘿蔔都幾入味。日式鰻魚炒飯炒飯有D乾,饅魚都算似,唔係好食得出用咩材料,整個飯用料十足。三色刺身及軟殼蟹卷食到一半先醒起未影相所以三色少左一色(鮑片刺身)。三款刺身好爽口,味道差別唔大,但都幾鮮甜。軟殼蟹卷有沙律醬淋面,入面有香脆嘅炸物,整體味道不俗最后埋單連茶位合共303(兩位),唔算太貴但亦唔算好抵食,勝在唔使等位即刻有得食。

燒汁野菜牛柳粒

食到一半先醒起未影相

2018-07-31
三色刺身&牛油果軟殼蟹卷
2018-07-19 1256 瀏覽
大自然下午三點至五點半價這個很吸引人,剛好朋友說下午想吃清淡點就過來了,pizza直到3:40沒來就跟職員說取消,因為都吃完了,可以買單了,職員說正在焗需要時間,兩個字就好,如果過十分鐘沒好可以取消,完了還說如果那麼著急走就不要點要焗的菜呀!其實我聽來氣了,來了那麼多次都沒試過pizza要焗那麼久,但是朋友在算了,於是答應等一等,到3:55分催問時說還沒好,我說那取消吧,可以買單走了,就在這時拿出來了,吃了一口發現餅底沒熟,嚴重欺騙,阿姊態度又不好!惡劣!
吃了一口發現餅底沒熟,嚴重欺騙,阿姊態度又不好!惡劣!
2018-07-19
2018-05-09 1804 瀏覽
昨晚和朋友又去一趟, 我們 order 左一個松子魚, 但不是我們想像的味道, 但都還可以.跟住又order 左一個焗多士仲可以 keep 到以前的味道.還 order 左一個什菇煲, 都算好味.但銅鑼灣果間分店環境太嘈雜, 好似一舨街市, 同朋友庭座著對面要好大聲講野.
還 order 左一個什菇煲, 都算好味.
2018-05-08
  • 焗多士
2018-04-09 2128 瀏覽
砂鍋菜膽雲吞翅ortion較大,兩個人食可裝起八小碗,每粒雲吞好似一個碗仔咁大隻,脹卜卜、肥嘟嘟,咬落去就好多菜,有些素肉,非常清, 好明顯有菜嘅甜味😋 另外,翅量好足夠,湯底亦都好甜,仲好香冬菇味!九製陳皮骨:咬落爽口, 陳皮骨上面鋪了酸梅粉,錦上添花好香口、好醒胃。好值得食!Menu上其實好豐富,分類很多,有豬、牛、雞肉;有日式壽司;有炒粉麵飯, 包羅萬有,感覺新鮮!下次一定要叫夠一圍朋友黎食哂所有素菜。
砂鍋菜膽雲吞翅:
Portion較大,兩個人食可裝起八小碗,每粒雲吞好似一個碗仔咁大隻,脹卜卜、肥嘟嘟,咬落去就好多菜,有些素肉,非常清, 好明顯有菜嘅甜味😋 另外,翅量好足夠,湯底亦都好甜,仲好香冬菇味!

九製陳皮骨:
咬落爽口, 陳皮骨上面鋪了酸梅粉,錦上添花
好香口、好醒胃。好值得食!

2017-11-18 4163 瀏覽
香港人多外出應酬晚飯, 經常肉多菜少, 偶然食素菜也是一個好選擇。 如果厭一般齋菜館太乏味, 不防一試這間素食館喇! 款式多,口味層出不窮。它不像傳統菜單, 菜單內看到豬﹑牛﹑雞﹑海鮮類, 噢! 放心放心, 其實全是素食啦! 最適合我這喜愛雜食類, 就連菜單字面上滿足也是好的。當小菜端出時也嚇倒呢! 不僅外表像一般有肉菜, 就醬料也跟上酒家的像。 這裡很多常客, 如何要試吓, 記得預訂枱啊! 太多試途老馬了。 如果你白撞, 就要等很久才有枱啦! 除咗一般酒家菜外, 還有, 意大利薄餅﹑日本魚生﹑壽司, 全是素的。有時晚餐後,菜館免費送糖水,一般糖水, 是免費的, 所以不要要求過高。

欖菜乾炒四季豆

胡椒鹽菜大芥菜雲吞湯

生日
欖菜乾炒四季豆
胡椒鹽菜大芥菜雲吞湯
因為有老同學在美國回來,所以就相約幾個同學一聚......原本有9個人,決定好食齋後,最後得4人出席,我本身吾抗拒食齋,橫掂我未試過大自然素食,有人提議就來試下吧!通常我有時間都會上去OPENRICE看看D食評,不論食評是真是假,這間的評價好壞參半,有人話服務態度吾得,今早打去改人數時,聽電話的人果然態度有點冷淡。我7時到達,選了冇咁大冷氣嘅座位,啲服務員都ok吖!洗完杯杯碗碗後佢地陸續便到,餐牌裡有好多款新派素食選擇,最後我哋選了:胡椒酸菜大芥菜雲吞煲、薑蒜炒翡翠苗、燒汁蘆筍牛柳卷及潮式苦瓜烙。啲餸上得好快,第一味是牛柳卷,味道都幾好,有食緊肉的感覺,之後炒菜苗,又係我favor,好食,再來苦瓜烙,這個我覺得很好食,熱熱的,有蛋香味,送飯好食……最後雲吞煲,有胡椒辣味,不過啲菜吾夠腍,雲吞皮厚咗少少,但整體係ok嘅!服務又冇想像中咁差!日後可以有多一間素食選擇了,雖然價錢不算很平,但可以接受的。

點菜紙
2017-08-28
薑蓉炒翡翠苗
潮式苦瓜烙
2017-08-17 2968 瀏覽
昨晚去同事的Farewell宴,因為他愛吃素食,一行十二人去了公司附近的大自然素食。本以為是清心寡"肉"的一餐,誰知一點也不DRY,小菜似大牌檔,很有鑊氣!原隻鮮菠蘿咕嚕肉賣相一流,咕嚕肉假可亂真,但其實是菇芋頭魚好好味! 芋泥鬆軟瑤柱金菇炆伊麵夠鑊氣!秘製客家盬焗雞上菜時包到實好有神秘感,拆開後賣相還可以吧,其實是豆乾,算是今餐比較清淡的一道菜泰式南乳燒骨加了南乳的菜都很惹味香口!燒骨其實是菇,炸得香脆不油膩,正!秘製沙拉骨這類炸物大概離不開菇,我比較愛南乳骨芝士海鮮焗飯原來芝士也是素食?我這個芝士控表示十分滿意竹笙紅燒豆腐鍋, 餃子避風塘脆茄子炸物都做得很出色! Juicy又香脆! 加州卷賣相很不錯呢! 豉油王雜菌炒米粉普通炒米但做得好食三絲炒上海年糕上湯浸菜苗真的是最似素菜的一個菜了!很滿足又抵食的一餐

原隻鮮菠蘿咕嚕肉
賣相一流,咕嚕肉假可亂真,但其實是菇

芋頭魚
好好味! 芋泥鬆軟

瑤柱金菇炆伊麵
夠鑊氣!

秘製客家盬焗雞

泰式南乳燒骨

秘製沙拉骨
這類炸物大概離不開菇,我比較愛南乳骨

芝士海鮮焗飯
原來芝士也是素食?我這個芝士控表示十分滿意

竹笙紅燒豆腐鍋, 餃子

避風塘脆茄子
炸物都做得很出色! Juicy又香脆!

加州卷
賣相很不錯呢!

豉油王雜菌炒米粉
普通炒米但做得好食

三絲炒上海年糕

上湯浸菜苗
真的是最似素菜的一個菜了!

很滿足又抵食的一餐
2017-08-16
2017-08-13 2170 瀏覽
8月4日星期五,我和兩位朋友於銅鑼灣大自然素食晚餐,7點鐘去到都即刻有位,仲俾咗張六人枱我哋,三個人當然坐得好闊落,第一時間當然叫咗嘢食先,點知等咗好耐都無嘢食,後來才知道職員忘記了落單,唯有再睇多次餐牌,重新落單。等餸到嘅期間,有位職員清潔完隔離張枱後,當鋪枱布時,竟然完全無理會到其他食客,好大力地將枱布打開,即時將枱布嘅上嘅毛粒,飛到我哋成張枱都係塵,唉,連茶杯嘅水,都唔飲得。建議換哂啲唔甩毛嘅枱布。當晚我哋叫咗三個餸及一客八件嘅加州卷,講真食物水準還可以,不過加州卷就一般,仲有蘆筍素菜湯餃,餃子實在太大隻啦,皮又比較厚,浸住係湯度,當要食嘅時候啲皮就唔係個個鍾意食啦,如果包細隻啲,口感一定會更加好。最後值得一讚嘅就係走之前,每位客人都有綠豆糖水一碗,唔會太甜,味道唔錯!總括:銅鑼灣咁多食肆,短時間都唔會再約朋友到這間大自然素食,因為兩位朋友都不太滿意佢哋嘅服務態度。

2017-08-04