2022-01-14 29 瀏覽
太耐冇去日本旅行🧳啦,唯有得閒去食下日本料理當自己去咗😞入到元朗當然要試埋日本麵界始祖之一《大勝軒丸一》,今次要試試佢哋最出名嘅沾麵🍜而家佢哋仲做緊一個期間限定優惠套餐$108,包左一碗特製沾麵,三隻餃子🥟一杯烏龍茶。🌟特製沾麵最具人氣嘅特製沾麵,湯底由日本工場熬製直接運送去香港,面嘅溫度可以揀暖或者微冷,因為天氣凍嘅關係我揀咗暖。面嘅份量亦都可以俾你揀普通或者增量,增量係免費㗎👍特製沾麵配料好豐富,有三大塊叉燒,紫菜,一隻溏心蛋。叉燒厚身得黎帶點油脂甘香,溏心蛋做得好出色,麵條粗身彈牙,湯底濃郁得來又唔會太咸。🌟餃子餃子皮薄,豬肉餡,如果煎得香口啲會比較好😆🌟炸雞骨腸另外加咗雞骨腸,雞骨腸炸到熱辣辣,皮薄炸到脆卜卜,豬肉餡有肉汁,超級好味😋🌟 烏龍茶飲完杯烏龍茶,可以解晒頭先所有嘅油膩感😌
太耐冇去日本旅行🧳啦,唯有得閒去食下日本料理當自己去咗😞

🌟特製沾麵
面嘅份量亦都可以俾你揀普通或者增量,增量係免費㗎👍

🌟餃子
餃子皮薄,豬肉餡,如果煎得香口啲會比較好😆

🌟炸雞骨腸

🌟 烏龍茶
飲完杯烏龍茶,可以解晒頭先所有嘅油膩感😌
2022-01-11 24 瀏覽
2021年9月18號今日約左朋友去元朗試啡,再順道食久違既拉麵😆😆我地大約晚上7點左右去食,因為係晚市所以叫左既單都等得比較耐,雖然店內枱同櫈都係木材冇軟墊,但整體店內乾淨,音樂既音量同冷氣適中,坐係店內好舒適😎😎😎🍜🍜🍜我叫左個魚介豚骨拉麵,麵係用中太方形麵,麵身軟硬適中而且彈牙,冇乜鹼水味,夠小麥味,麵身唔會煮到爛,非常有咬口。🥣🥣🥣麵湯有啲結身濃稠, 有濃厚既鰹魚魚粉既味道,唔會太鹹而且回勁帶鮮甜。🍥🍥🍥麵既配菜有京蔥粒、叉燒、竹筍、嗚門卷、紫菜叉燒係圈形,大約0.2厘米厚,肥瘦比例大約係8:2,比較瘦既。食起黎唔會太油膩而且唔會太乾,叉燒既醬油味適中。竹筍既量比較多,味道偏甜,有少少鹹香。🥘🥘🥘之後再叫左份醬油炒飯,用既炒飯料係叉燒粒、蔥粒、同埋雞蛋。炒飯既份量唔多,啱啱一碗飯(約200克左右)炒飯有鑊氣,醬油既鹹香味帶住口罩都聞到,炒出黎粒粒分明,而且油量適中唔會成只碟都油淋淋。而味道方面,我自己就覺得鹹左少少,叉燒同蔥既香味比醬油蓋過左,而且我食既哩碟飯有少少生米,有啲失望😔😔價錢方面$88至$120左右,個炒飯$38,我叫的麵$88,而且有加一收費,對我黎講中等價錢啦,拉
2021年9月18號

今日約左朋友去元朗試啡,
再順道食久違既拉麵😆😆

🍜🍜🍜我叫左個魚介豚骨拉麵,
麵係用中太方形麵,麵身軟硬適中而且彈牙,
冇乜鹼水味,夠小麥味,麵身唔會煮到爛,
非常有咬口。

🍥🍥🍥麵既配菜有京蔥粒、叉燒、竹筍、嗚門卷、紫菜
食起黎唔會太油膩而且唔會太乾,叉燒既醬油味適中。
竹筍既量比較多,味道偏甜,有少少鹹香。

炒飯既份量唔多,啱啱一碗飯(約200克左右)
炒飯有鑊氣,醬油既鹹香味帶住口罩都聞到,
炒出黎粒粒分明,而且油量適中唔會成只碟都油淋淋。

價錢方面$88至$120左右,個炒飯$38,我叫的麵$88,而且有加一收費,對我黎講中等價錢啦,拉麵少左半只蛋好似差啲野,而且京蔥切方粒,蔥既辣味比較強,未必每個人都鐘意🤔🤔🤔
整體算係不錯啦。

醬油炒飯
醬油炒飯
魚介豚骨拉麵
早前食過太古城有間沾麵店,質素跟日本旅行時大勝軒丸一本店相近,一直令人難忘。 今次經過元朗郊遊時,朋友介紹這間人氣沾麵很受歡迎,經常大排長龍,然後上網一查,才知道是同一間店的新分店,因此心郁郁就入去食,平日的下午時間,幸好有位。 按資料,拉麵店在日本曾得獎,而且由沾麵元祖山岸一雄入室弟子創立,為貫徹日本原始風味,香港的2間分店由湯底、麵至食材,都來自日本工場直送香港!難怪麵底和湯底令人感到特別正宗。 今次來到元朗店,我點了1份沾麵,然後2份小食跟朋友share,埋單除開大約150蚊,以拉麵店屬中等水平,而味道方面,果然沒有失望,麵身和湯味都夠滿足,比起市面上的大型連鎖拉麵店,水準更優勝,彷彿去了日本一會兒! =魚介沾麵 $75 +味蛋 $12=魚介湯底濃郁,魚味重,不會過鹹或油膩,另有幾件豚肉片和筍,溫度剛好,而麵底可選冷或暖,我選了暖的麵身,然後放到湯入面,麵身依然煙韌和彈牙!加了味蛋,輕微的流心口感,加到湯底一起食,增添豐富感。 =日式炸雞 $38=炸得金黃色的雞件,咬落肥厚而肉嫩,雞件肥瘦剛好,炸皮夠脆而炸粉唔厚,可點沙律醬一起食,令人滿意的小食之一。 =煎餃子(3隻) $20=

=魚介沾麵 $75 +味蛋 $12=

=日式炸雞 $38=

=煎餃子(3隻) $20=
即叫即煎的餃子,皮夠薄,餡料有豬肉和野菜,煎得香口,不會太油膩,另外可配醋汁,水準平均。
~期間限定優惠套餐($108)🎉呢個好似係三點至六點先有🤔,另外仲有一個優惠係單點拉麵第二碗有半價🤑。原先見張紙冇寫到呢個套餐以為要另外叫😅,點知原來都係剔返套餐有嘅嘢會自動減返個優惠價錢😙。>特製沾麵🍜套餐包左最豐富嘅一碗麵😎,除咗有叉燒片同糖心蛋之外🥚,湯底嗰度仲有啲一嚿嚿嘅叉燒喺度夠晒豐富🍖。湯底濃郁加埋偏粗身嘅拉麵🍝,食落去無論口感定係味道都好滿足😚。食完之後個湯底仲可以叫店員加啲木魚湯飲埋佢😜,飲落去充滿肉味嘅湯底加返少少木魚嘅香味反而冇咁滯口😝。>煎餃子🥟煎餃子外皮煎到微脆😌,唔會煎到成個硬晒仲可以保留到入面嘅肉汁😙。>烏龍茶🥤~大勝軒沾麵($68)🍜我就叫咗另外一個人氣之選🧑‍🍳,食完兩個個人來講我比較鍾意呢個🤭。個湯濃郁得黎冇上一個咁油膩🤥,食落去比較清新啲冇咁滯口😗。不過比起上一個就會少咗啲配菜咁😮‍💨,但其實如果兩個人嚟食都可以互相share😏。或者如果真係唔夠食可以自己再另外加配菜🥚。另外餐廳好貼心令大家可以根據自己嘅口味揀返面量同溫度添🌡。
~期間限定優惠套餐($108)🎉

>特製沾麵🍜

>煎餃子🥟

>烏龍茶🥤

~大勝軒沾麵($68)🍜
2021-11-22 63 瀏覽
好耐無來元朗搵食,見到我最愛嘅拉麵,一於試一試。湯底濃厚,略咸麵條有彈性可惜我個碗無糖心蛋叉燒真係一般般,好嚡,可能我無乜牙力,好似唔係好咬到。下次會揀星期一至星期五平日黎,3:00-7:00第二碗半價
好耐無來元朗搵食,見到我最愛嘅拉麵,一於試一試。
湯底濃厚,略咸
麵條有彈性
可惜我個碗無糖心蛋
叉燒真係一般般,好嚡,可能我無乜牙力,好似唔係好咬到。
下次會揀星期一至星期五平日黎,3:00-7:00第二碗半價
2021-11-13
喺大西北行完山,梗係要食返餐好架啦!咁先稱得上係完滿嘅一日嘛!我同朋友都不約而同想食拉麵,喺Openrice一輪搜索之後,俾我地搵到呢間大勝軒丸一日式拉麵店,由於到達嘅時間尚早,所以店內未見有好多食客,我地就揀左一張四人枱,好耐都未試過兩個人獨佔四人枱嘅感覺啦,坐得好舒服!餐廳推介沾麵,不過我本人鍾情於湯麵多啲,所以最後都點選左招牌之一嘅大勝軒拉麵($70)(留意,大勝軒拉麵係無溏心蛋嘅)~呢間拉麵店比較特別之處係佢麵嘅份量可以隨客人喜好而選擇,如果你當日特別肚餓,就可以揀增量(250g),比一般嘅拉麵份量多啲,重點係佢唔使特別加錢,呢一點真係好窩心呀!味道方面,麵嘅口感偏硬(麵軟硬度無得揀,嘅呢一點比較輸蝕),鍾意食硬身拉麵嘅朋友有福了!另外,麵身較粗,食落去有少少似係食緊韓國拉麵,無細滑麵條嘅口感;湯底方面值得一讚!濃郁嘅豬骨湯味令人食慾大振,係成碗麵嘅精華所在!我地仲嗌左一碟日式餃子($30,5隻),味道一般,無咩令人印象深刻嘅地方。整體嚟講,呢間日式拉麵店俾我嘅感覺都係一般之作,無甚出色之處;喺芸芸眾多拉麵店嘅世界裡面,競爭力比較遜色,要加倍努力!

大勝軒拉麵
2021-11-13
2021-10-30 60 瀏覽
好耐冇食過拉麵喇🍜同阿仔試吓呢間,晏晝食唔算太多人,我哋揀咗一個黑蒜油沾麵,特製拉麵同埋煎餃子。黑蒜油沾麵🍴佢嘅麵嘅份量可以揀架200g/250g而且麵嘅溫度都可以揀暖/微冷,點解可以咁貼心嘅🤭定係我太耐冇食過拉麵呢🤫麵條彈牙有咬口,我食咗¾已經有飽腹感😜黑蒜味濃郁特製拉麵🍴阿仔嗰碗麵條比較粗身有咬口,有三塊叉燒,而肥瘦度適中👍🏻秘製濃郁湯底,好味得黎唔會口渴,溏心蛋都好入味煎餃子🍴皮薄餡靚餃子皮有焦香味仍然保持到肉汁豐富整體唔錯😋埋單仲有優惠券送🤫免費餃子一碟😋下次可以再食🍴🍴

黑蒜油沾麵🍴
黑蒜油沾麵

佢嘅麵嘅份量可以揀架200g/250g而且
麵條彈牙有咬口,我食咗¾已經有飽腹感😜
黑蒜味濃郁
特製拉麵

特製拉麵🍴阿仔嗰碗麵條比較粗身有咬口,
煎餃子

特製拉麵
煎餃子
  • 特製沾麵
2021-10-29 51 瀏覽
⚠️這不是一篇推介。見元朗廣場新開了大勝軒丸一,便與朋友一試。見到期間限定的新品—麻婆豆腐沾麵,用日式沾麵方式品賞中華料理,十分吸引馬上就點了。誰知伏已中🥲🥲正常沾麵湯底應該要非常濃郁才能掛湯,但這個麻婆豆腐湯比較像家常菜式,湯底稀薄,辛辣醬料又淡口,令人大失所望,沾麵來說完全是不合格。❌❌除了豆腐亦無其他配菜,十分冷淡。.朋友點的元祖沾麵就比較正常,煎餃子🥟也是不錯。但都挽回不了我對這間的評分了。
⚠️這不是一篇推介。
見元朗廣場新開了大勝軒丸一,便與朋友一試。
誰知伏已中🥲🥲
除了豆腐亦無其他配菜,十分冷淡。
2021-10-15 470 瀏覽
最近流行玩show me your Japan, 望到好多fd都曬左好多日本既相, 搞到我都好掛住日本!然後醒起最近元朗廣場新開左間日本過江龍拉麵店,  食材都係由日本運過黎, 搞到我忍唔住去食下!大勝軒拉麵 $70店內招牌湯底, 湯底用左魚、雞和豬熬製而成, 魚介豬骨湯味, 濃郁重味但不鹹!叉燒片好淋, 有入口即溶既感覺!麵質屬於粗身, 幾有咬口, 軟硬度適中, 而且幾掛汁!黑蒜油沾麵 $82黑蒜油涉比大勝軒濃好多, 黑蒜味都幾重下, 所以會比大勝軒較鹹!沾麵會用叉燒粒而非叉燒片, 同樣好淋身!麵條好吸汁, 食到一半因為較鹹, 所以已經想加木魚湯, 不過加左湯, 麵條就無禁吸汁!如有需要, 麵條可以免費增量50g, 沾麵亦有暖同冷溫度和蔥量選擇!日式炸雞 $38炸雞炸得好好, 雞肉仲滑!5件黎講價錢都ok!另外都有不同既調味料供應!原來想叫優惠套餐, 但好可惜因為早幾日打風關係, 溏心蛋同餃子無貨, 無左溏心蛋真係有d sad...成碗麵好似總有d野缺少左!

大勝軒拉麵 $70
叉燒片好淋, 有入口即溶既感覺!
麵質屬於粗身, 幾有咬口, 軟硬度適中, 而且幾掛汁!

黑蒜油沾麵 $82
沾麵會用叉燒粒而非叉燒片, 同樣好淋身!

日式炸雞 $38
炸雞炸得好好, 雞肉仲滑!
5件黎講價錢都ok!

另外都有不同既調味料供應!

2021-10-14 63 瀏覽
開舖時食過一次唔記得加湯😂就經常心大心細想再黎食😎終於可以再戰!上次黎食沾麵冇叉燒有少少失望,本身想叫$108優惠套餐🤔但兩個人下午茶食兩個麵又好似太飽😆最後決定叫特製沾麵再額外加味蛋同叉燒😆😆$95特製沾麵🍜+$32叉燒🐷+$12味蛋🥚搖身一變成為極上特製沾麵🤤🤤🤤🤤🤤超滿意🥳終於食到佢地嘅叉燒😋叉燒厚薄剛剛好👍🏻肥瘦均勻😋咬落有些許油花但毫不油膩👍🏻味蛋一人食一隻大滿足🤤總括而言,麵質依舊煮得彈牙👍🏻掛起湯入口冇得彈🤤最尾加湯飲又係另一享受☺️另外真係好欣賞店舖極冰凍冰水🧊炎炎夏日入到舖頭整番杯真係好爽!!!

最後決定叫特製沾麵再額外加味蛋同叉燒😆😆

$95特製沾麵🍜

+$32叉燒🐷+$12味蛋🥚

搖身一變成為極上特製沾麵🤤🤤🤤🤤🤤超滿意🥳

終於食到佢地嘅叉燒😋叉燒厚薄剛剛好👍🏻肥瘦均勻😋

咬落有些許油花但毫不油膩👍🏻味蛋一人食一隻大滿足🤤

2021-10-09 49 瀏覽
此家所用的拉麵係比較粗身 亦食到好彈牙 本人相當滿意😍黑蒜油拉麵 $85對黑蒜油 無得挑剔❤️ 油香極重❤️ 唯一美中不足係呢個價只有一片叉燒同唔包蛋,但荀又比得大方喎特制沾麵 $98沾麵湯黎講 佢又唔係好杰嗰種🤨係夠咸香既 不過唔多知用咩造既😂😂 但呢款係叉燒 蛋 紫菜都有增量! 麵食完後,佢會建議加入木魚湯再飲哂佢 享受所以的精華😏 試左加湯後的版本 真係另一種變化喎💛 私心建議:::早少少加湯 咁咪一麵兩食😋😋呢家拉麵店有幾個驚喜位❤️🧡💛*一坐底就比一壺冰水 有返去日本家鄉嘅感覺🥰*一碗麵正常分量係200g 可免費增量至250g (女士正常分量夠哂㗎啦)*落單後 主動問你需唔需要圍裙😱 對笨手笨腳人士超有用*枱上有多款調味粉 讓口味有多種變化
此家所用的拉麵係比較粗身 亦食到好彈牙 本人相當滿意😍

黑蒜油拉麵 $85

特制沾麵 $98
沾麵湯黎講 佢又唔係好杰嗰種🤨

呢家拉麵店有幾個驚喜位❤️🧡💛
*一坐底就比一壺冰水 有返去日本家鄉嘅感覺🥰
*落單後 主動問你需唔需要圍裙😱 對笨手笨腳人士超有用
*枱上有多款調味粉 讓口味有多種變化

前排經過屋企附近既元朗廣場見到新開左呢間拉麵店,不過果日太肚餓又見好多人排隊,決定下次先黎試下😙今日放假同男友未夠七點就黎到,唔駛等位😎不過我突然飯癮起,所以點左個大勝軒炒飯😂男友就叫左特製沾麵追加雜菜(原本好想試炸雞骨腸但疫情返唔到貨😭)大勝軒炒飯食落好香雞蛋同香蔥味,飯粒用左靚靚日本米,口感煙韌😋 $38唔算細碟,性價比高!👏沾麵湯底濃郁,有好多荀條同叉燒粒👍叉燒片肥瘦適中,不過我同男友都覺得湯底裡面既叉燒粒食落淋過叉燒片啲啲😂麵質偏粗身勁彈牙!!雞蛋蛋味濃郁帶啲溏心,非常唔錯🤤炒雜菜味道清淡爽口,配合比較重口味既沾麵好夾👍下次等佢返到雞骨腸要再黎試下😤😤

今日放假同男友未夠七點就黎到,唔駛等位😎

不過我突然飯癮起,所以點左個大勝軒炒飯😂
男友就叫左特製沾麵追加雜菜
(原本好想試炸雞骨腸但疫情返唔到貨😭)
大勝軒炒飯

$38唔算細碟,性價比高!👏

特製沾麵

沾麵湯底濃郁,有好多荀條同叉燒粒👍
特製沾麵

麵質偏粗身勁彈牙!!
雞蛋蛋味濃郁帶啲溏心,非常唔錯🤤
炒野菜

炒雜菜味道清淡爽口,配合比較重口味既沾麵好夾👍
下次等佢返到雞骨腸要再黎試下😤😤
2021-10-08
大勝軒炒飯
炒野菜
2021-10-04 34 瀏覽
今日同朋友黎左元朗廣場既大勝軒丸一,呢間拉麵店係日本過江龍,湯底仲係由日本直送香港,原汁原味,係香港去唔到日本旅行,點都要黎試試,入到去已經好有日本拉麵店既感覺。自己寫紙仔落單,麵量可以免費升級做 250g, 不過怕太飽食唔哂,唔想浪費,所以同朋友都揀番正常量。沾麵仲可以揀麵溫度(暖/冷),非常個人化朋友揀左大勝軒拉麵,好大碗,而我就揀左魚介沾麵。魚介沾麵湯底非常濃郁,好有魚既鮮味,又唔會太咸。雖然係正常麵量,但都好多好夠飽,麵條亦都非常之彈牙,煮得岩岩好。沾麵食完仲可以請職員加湯飲。再叫左三隻煎餃子 share 食,餃子煎得岩岩好,新鮮出爐,個皮好脆,入面餡料亦夠豐富。另外枱有齊唔同醬料可以自己調,超方便。店鋪環境細細但都坐得好舒服,職員反應亦好快,見到冇水都會主動幫手換,態度好 nice , 真心唔錯。

2021-10-01 27 瀏覽
知道大勝軒係喺太古有 以前一直都想試 無奈一直未有機會 因為本人甚少去港島 而家開左黎元朗 而我又經過呢頭 所以我一定要食佢我叫左個黑蒜沾麵加一塊叉燒同味付玉子 個湯呢 黑蒜你預左食食下會偏咸 但我覺得好味 本人偏愛黑蒜 麵既軟硬度我都覺得適中 因為我唔鍾意食太軟 佢個正常份量我都食唔晒 我估男仕一定食得晒 整體黎講我覺得都係唔錯既沾麵 我下次都會繼續試

整體黎講我覺得都係唔錯既沾麵 我下次都會繼續試
2021-09-30
2021-09-25 38 瀏覽
#元朗 好耐都無喺元朗食晚飯, 買完嘢見有間拉麵🍜 又突然間好想食! 💁‍♀️位於元朗廣場2樓天橋口, 無揸車, 食飽過去搭西鐵好方便! 🍜黑蒜油拉麵 $85 ~ 好濃郁的黑蒜油香味, 湯底濃郁鮮甜, 唔係一味死咸, 讚! 叉燒唔算好薄, 有咬口但唔硬, 仲幾軟滑! 🍜特製沾麵套餐 $108 ~ 包括餃子3隻, 飲品一杯! 好抵食! 足有3塊叉燒、🥚溫泉蛋、紫菜! 最愛的筍及蔥則喺湯度, 仲有片鳴門卷! 餃子皮薄爆餡, 底部煎得香脆!🍜麵質同樣爽口彈牙, 份量都幾大份, 性價比高! 湯底濃郁唔咸, 讚! 🍜麵可選普通及加量, 冷或暖, 亦可走蔥, 唯獨是無得揀加蔥! 每枱都有張小知識, 教授如何食沾麵, 貼心!💁‍♀️其次, 點餐完畢, 店員會攞住一盒橡筋 & 圍裙睇下食客需唔需要, 慶幸我係有拎到, 如果唔係件淺色衫就….

餃子皮薄爆餡, 底部煎得香脆!