2011-09-04 16 瀏覽
見朗豪坊間Toast Box幾光猛闊落就係到用餐相所見o既套餐盛惠$29明明聽到個收銀問我要炒蛋定係要烚蛋我揀左炒蛋 但唔知點解係煎蛋而我睇過其他食評 所謂o既烚蛋應該係半熟蛋@@奶茶又唔錯喎 夠哂熱佢地o既奶茶係偏茶味重 o岩我煎蛋就係煎蛋 nothing special但係佢枱有支鼓油o既物體我諗應該用黎落係蛋到好杰身 好怪味下@@Kaya Toast 細細件好在佢細細件 因為都幾難食D麵包口感麻麻地應該係因為太薄 無哂鬆軟感覺Kaya係假o既 山寨版黎 得個甜字 加埋鬼死咁多牛油 漏到爆成件多士 都唔知自己係到食緊咩總結: 煎蛋不翻炒 Kaya要不得 奶茶可翻兜下次打算試的組合: 厚土司 + 熱奶茶/咖啡 + 半熟蛋
得杯奶茶OK

下次打算試的組合: 厚土司 + 熱奶茶/咖啡 + 半熟蛋
2011-09-01
  • 熱奶茶
2011-08-12 172 瀏覽
Mongkok, somewhere I seldom visit. Due to committing a Chinese meditation program nearby, will have chance to visit dining places at Langham Place, very busy area without non-peak hours.On my way to MTR, my appetite was calling me to stop by and re-charge. Standing on the level of food court, looked around, seemed Toast Box was the only one appealing to me. Noticed that I have to quit spicy food for 6 weeks, this would be the last Laksa I could have before the program...Laksa + Milk Tea, my perf

Laksa + Milk Tea, my perfect afternoon tea!

Have tried the branches in Taikoo Shing and Causeway Bay, surprisingly, this one is slightly different. More ingredients, less spicy. Not sure if it's just happened occasionally, if so, I was lucky.

Although there were 80% full at 4:30pm, I didn't feel really annoyed by the crowds. Maybe because of the high ceiling and glass walls with outdoor area. Sitting outside looks cool, but not recommended in reality, it's highly polluted as this place is located in the heart of Mongkok. Slogan is not posted in the Taikoo Shing branch, "Toast for good time", "Toast the old time sake", etc...quite nice.

Have to say goodbye to laksa for 6 weeks...thinkI'll definitely come back again after the program.

2011-08-11
  • Laksa
2011-08-11 2 瀏覽
同家姐行旺角..下午茶唔知食乜好..我話要黎哩度其實我地揀左一輪先揀黎哩度,但家姐又趕住走,所以冇得坐低食==唯有外賣蛋糕&包...家姐件cake好好味...我個包睇落幾普通,但味道都唔錯呢下次一定要坐定定食返個土司套餐至得*
同家姐行旺角..下午茶唔知食乜好..我話要黎哩度
[因為未食過]
家姐件cake好好味...我個包睇落幾普通,但味道都唔錯呢

下次一定要坐定定食返個土司套餐至得* [俾其他食評吸引左
外賣自取
芒果丹麥酥*
黃金甲*
2011-07-29 1 瀏覽
在朗豪坊睇完戲, 已經好晏吓. 商場內很多食店都要等位, 咁晏又唔想食咁多野, 行吓行吓, 見有Toast box, 所以今晚係度食個方飯.呢度係自助形式, 自己搵位, 自己拎野食. 雖然都很好晏, 但旺角愈夜愈多人, 所以都等咗一陣先找到坐位. 牛肉黃薑飯 - 黃薑飯唔夠入味. 牛肉好食喇沙 - 可以, 不過略嫌唔夠椰香, 有點失色. 肉鬆多士 - 幾得意, 不過唔夠熱簡簡單單一餐, 也很滿足 !

牛肉黃薑飯 - 黃薑飯唔夠入味. 牛肉好食
喇沙 - 可以, 不過略嫌唔夠椰香, 有點失色.
肉鬆多士 - 幾得意, 不過唔夠熱

簡簡單單一餐, 也很滿足 !

2011-07-19 4 瀏覽
在朗豪坊行街, 見到咖央包, 很想買來吃~ 細細個, 包係好軟滑, 個包雖是緣色, 但沒有香草/咖央味, 咬下去, 吃到個心係有溶溶地流流地的咖央, 即是想起早幾個月在新加坡吃過的咖央~ 無奈是妹妹一吃便愛上, 把我剩餘的3個全吃掉.................. 下次再來吃其他包, 或喇沙, 可再回味新加坡~
在朗豪坊行街, 見到咖央包, 很想買來吃~
咖央包

下次再來吃其他包, 或喇沙, 可再回味新加坡~
2011-07-11
外賣自取
$9 (其他)
咖央包
  • 咖椰包
一連幾日假期, 好想吃Toast Box, 晨咁早就去到, 因為好想嘆番杯咖啡, 點知竟然失望已回, 點解???? 今時今日仲會有這種服務, 話説我叫了一杯咖啡, 要花奶, 走糖, 就是這麼簡單, 點知佢給我的竟然是一杯奶茶, 我跟店員講, 佢竟然話我明明是叫奶荼, 之後佢都再沖一杯給我, 可惜又是錯, 我問點解, 佢竟然說我叫得很麻煩 , 我真是非常氣憤, 我成日都有幫襯, 無試過有這種情況發生, 點解做錯咗都要話我, 我真是好氣憤
2011-05-01
2011-05-02 3 瀏覽
今日放假同朋友出旺角食lunch, 本來提議了好幾處, 但佢話想食d之前未試過的食店, 於是上open rice search下旺角有咩新食店, 俾我發現土司工坊, 雖然我自己本身分別試過銅鑼灣店及佐敦店的出品,但朋友未試過嘛!! 咁就一於嚟食個lunch啦!!我點左個餐肉蛋通粉加咖啡套餐, 兩樣都係正常水準, 無咩特別驚喜。朋友點了喇唦加咖啡的套餐, 佢話個喇唦味道ok, 但無佢之前專誠過海去食的好食同大碗, 不過個咖啡佢就覺得不俗。兩個套餐份量唔算太多, 所以同場加點肉鬆土司, 呢個熱洪洪的很香口, 我覺得呢個係幾樣野中最好食, 而且攞來做下午茶應該係不俗的選擇。

南洋咖啡
肉鬆土司
喇唦
餐肉蛋通粉
2011-05-02
肉鬆土司
2011-04-29 3 瀏覽
第一次來這間店吃TEA,竟然有意外的驚喜~食物好吃的指數極高=)叫了一個TOAST BOX SET,點了南洋西多士,加煎蛋,一位咖啡完美的配合~西多士要咖央醬,好肥好油,一定重幾磅!雖然如此,但食落去,熱烘烘的西多士加埋D醬,再塗點牛油。甜甜的感覺,真係好大的享受,西多士又脆又唔會淋。GOOD!杯咖啡更加正,睇住個工作人員即場沖,即場拉,之後一杯咖啡就整好!LIKE*唯一比較普通的就是煎蛋,不過都是很好吃的!整體來說,這間店的環境不錯,座位很舒服,食物極佳,LIKE :LIKE*
第一次來這間店吃TEA,竟然有意外的驚喜~

食物好吃的指數極高=)

完美的配合~

西多士要咖央醬,好肥好油,一定重幾磅!

雖然如此,但食落去,熱烘烘的西多士加埋D醬,再塗點牛油。

甜甜的感覺,真係好大的享受,西多士又脆又唔會淋。

GOOD!

唯一比較普通的就是煎蛋,不過都是很好吃的!

即場整的咖啡
即場整的咖啡
COFFEE*
西多士=))
2011-04-22
睇完戲行左陣街 已經6點鐘 有d肚餓 但係又唔想咁早食晚飯於是同朋友share左一個肉鬆土司餐 $29肉鬆土司即叫即做 所以店員俾左個牌我埋位等於是食左2隻嫩滑煎蛋先 如果唔係果排腸胃不太好我都會想試下半熟蛋主角肉鬆土司大概5分鐘後由店員送上因為我係第一次食土司工坊 所以感到好驚喜肉鬆+煉奶 配上熱哄哄脆脆既厚土司 非常好味我冇諗過肉鬆同土司會咁match熱奶茶 味道比較甜 我喜好甜食 所以哩杯茶都幾岩我心水好期待下次再去幫襯
睇完戲行左陣街 已經6點鐘

熱奶茶 味道比較甜 我喜好甜食 所以哩杯茶都幾岩我心水

好期待下次再去幫襯
2011-03-08
2011-04-11 11 瀏覽
心癮到, 掛住 toast box 既奶茶。。。。尖沙咀0個間又關左, 唯有走去旺角個間。 唔知水準會唔會一樣呢~?都係叫番我最愛既, 肉鬆多士 + 奶茶,真係無得頂!肉鬆多士依舊鬆脆, 肉鬆加上練奶實在係絕配, 每次都會叫~奶茶.........好軟滑呀 ~ (好快飲曬, 唔記得影相 ^_^) 不過好似甜左小小, 下次0係呢間飲可以叫佢小甜. toast box 繼續係下午茶欺茶之選~
心癮到, 掛住 toast box 既奶茶。。。。

都係叫番我最愛既, 肉鬆多士 + 奶茶,真係無得頂!
肉鬆多士
肉鬆多士依舊鬆脆, 肉鬆加上練奶實在係絕配, 每次都會叫~

奶茶.........好軟滑呀 ~
(好快飲曬, 唔記得影相 ^_^)
不過好似甜左小小, 下次0係呢間飲可以叫佢小甜.

toast box 繼續係下午茶欺茶之選~

2011-04-08
肉鬆多士
2011-04-04 8 瀏覽
上次吃過喇沙,心裡總想試試這裡的娘惹麵,終於找到機會與娘惹麵碰面。娘惹麵其實是用米粉做麵底,湯汁甜甜酸酸的,配上炸香了的豬油渣,跟喇沙的口感大不相同,各有其特式。今次有時間看着店員沖 kapi,原來沖 kapi 前先用熱水燙杯,加練奶、花奶,再拉咖啡。跟星洲喝 kapi 時看見的沖調方法是一樣的,加上馬來西亞的咖啡豆,怪不得味道如此相近。順帶一提,很難在這家小店的店員臉上看見笑容。有一天早上突然胃子不舒服,看看手錶,剛巧十一點,想起這裡十一點開店,便往這裡買點麵包或蛋糕。當時店長正在忙着開店,期間正在駡人,收錢的小妹妹被駡得神不守舍。自此開始,路經這裡都不其然地看看店員的樣子,店長總是非常緊張的,店員則不帶一點笑容。可能店員真的能力不遞,店長的壓力很大,可是沒有笑容的工作單位,又如何做好服務呢?店員只會神經緊張地完成工作,跟機械人相似的,那又何苦呢?但願一天在這裡享受 kapi 時,也同時看見店員的笑容,和店長先生的歡容。

娘惹麵套餐
2011-04-02
娘惹麵套餐
2011-04-02 4 瀏覽
之前都見過Toast Box 的分店,一直想試下。今日來到朗豪坊,見唔洗等位,環境又舒服,決定食呢間。睇落好似好抵食, set 都係$28 - $50左右,唔洗加10%。我地order 左:傳統土司餐 $29 呢個餐包括一件多士、兩隻半熟蛋、熱咖啡。 每一樣都好味! 多士的醬味道好好、蛋配上豉油同胡椒粉,拌勻食,味道好好! 咖啡係用練奶沖的,又甜又滑!娘惹麵線餐 $42 呢個餐包括一碟麵線、熱奶茶。娘惹麵線味道唔錯,不過份量比較少,熱奶茶都係用練奶沖的,好味!除了食物份量少之外,我地對今餐都好滿意!
之前都見過Toast Box 的分店,一直想試下。

今日來到朗豪坊,見唔洗等位,環境又舒服,決定食呢間。

我地order 左:

傳統土司餐 $29

娘惹麵線餐 $42

除了食物份量少之外,我地對今餐都好滿意!
2011-04-01
  • 咖啡
2011-03-20 62 瀏覽
I had become big fan of Kaya Butter Toast since having them in "Foo Yuen" in Sabah, Malaysia. In search of a substitute I decided to try Toast Box first. Unfortunately, their Kaya Butter Toast is disappointing, tastes like the canned stuff from the supermarket. At least their coffee taste authentic and service is excellent. Also the patio area is nice and quiet to hang out, make you feel like you are not even in Mong Kok. Maybe I will give it another chance and order a hot dish next time.
Kaya Butter Toast
2011-03-09
2011-03-08 8 瀏覽
經常路經朗豪坊,自從開了土司工坊,一直都想着星洲的喇沙和咖啡。可惜每次經過都是來去匆匆,買了兩次蛋糕,結果都是令人失望。班蘭蛋糕一點班蘭葉的香味也沒有,只有甜味。香蕉蛋糕也不是心中的水準,一次又一次的失望,幾乎不打算再幫襯。或許跟它的緣份未完,週末的上午竟然落單,途經土司工坊,禁不住想起甜甜的星洲咖啡,跟對面星巴克又有不同的滋味。為了 kapi,點了喇沙套餐。很奇怪,平日的我絶不喝 "甜咖啡" 的,但星洲咖啡,確實必須配以練奶+花奶,還有點點的椰油味。雖然較它好的星洲菜餐廳比比皆是,但簡簡單單的快餐,它確是不錯的選擇。下次要嘗試娘惹麵呢喇沙的湯底椰槳和蝦味濃厚,細細碗,加上甜甜甜的咖啡,簡直是意外之喜。

2011-03-05
2011-03-04
二月八日 (星期二)因為今晚要趕看少林寺,離開公司已經是六時多了不能走得遠去吃晚餐我提議吃新開的TOASTBOX,因為有點掛念美祿恐龍這間TOASTBOX有很多不同款式的麵包供應下次有機會必定一試喇沙很喜歡這裡的喇沙因為它的椰漿比例得宜米線也"索"了香濃的湯底雖然其他配料一般,但是勝在湯底搭夠馬來娘惹麵線第一次吃這味菜色第一啖的感覺怪怪,酸酸的吃下去又別有一番風味麵線爽口彈牙美祿恐龍這分店似乎對飲品的要求很高,因為見到疑似店長的不停監察著店員沖飲品果然味道好,美祿粉多,而且美祿味道濃郁!
二月八日 (星期二)

因為今晚要趕看少林寺,離開公司已經是六時多了
不能走得遠去吃晚餐
我提議吃新開的TOASTBOX,因為有點掛念美祿恐龍
這間TOASTBOX有很多不同款式的麵包供應
下次有機會必定一試

很喜歡這裡的喇沙
因為它的椰漿比例得宜
米線也"索"了香濃的湯底
雖然其他配料一般,但是勝在湯底搭夠

馬來娘惹麵線
馬來娘野麵線
第一次吃這味菜色
第一啖的感覺怪怪,酸酸的
吃下去又別有一番風味
麵線爽口彈牙

美祿恐龍
果然味道好,美祿粉多,而且美祿味道濃郁!
2011-02-08
馬來娘野麵線