2014-03-08 2657 瀏覽
每次行過都好多人,今日第一次試。下午茶餐選擇都唔少。揀左咖咉多,個set重包兩隻溫泉蛋同餐飲,先$31, 都幾抵。咖咉多都唔差,多士夠厚,咖咉味道都OK,不過都係中國冰室個咖咉好食D。toast box 特別既係有塊好厚既牛油,個配搭都幾幾襯,而且好香但真係好肥。溫泉蛋既流心剛好。佢係一早整好哂,有人叫就打落隻碟到,所以凍哂。另外買左件芝士蛋糕,還可以啦,普通日式芝士蛋糕。早知揀班蘭蛋糕,見到好多人叫,下次試下先。
每次行過都好多人,今日第一次試。

2014-02-16
春季剛到就開始推出夏日產品其中近期好多食肆都出「泰」滋味的新產品泰國菜是港人至愛美食之一我也好喜歡冬蔭功<<好喜歡連美女廚神Kit Mak在大廚出馬示範過一道泰國菜與西餐的fusion「冬蔭功忌廉意粉」剛個週末Aminn約了朋友到Toast Box來個late lunch發現有個名字很可愛的「冬蔭意粉」圖片只供參考嗎? 眼看就是一碟估計是冬蔭味的肉醬意粉所以中雷機會應該不高連飲品只需$48可以一試入口的確是肉醬但不是肉醬意粉的味道是酸酸辣辣的冬蔭加上肉碎呃@@咪就是生菜包??說笑~只是微辣中帶酸的冬蔭味肉醬意粉一句講晒絕對可以回購<<好喜歡
泰國菜是港人至愛美食之一我也好喜歡冬蔭功
<<好喜歡
連美女廚神Kit Mak在大廚出馬示範過一道
泰國菜與西餐的fusion「冬蔭功忌廉意粉」

發現有個名字很可愛的「冬蔭意粉」
圖片只供參考嗎? 眼看就是一碟估計是冬蔭味的肉醬意粉
所以中雷機會應該不高連飲品只需$48可以一試

入口的確是肉醬但不是肉醬意粉的味道
是酸酸辣辣的冬蔭加上肉碎呃@@咪就是生菜包??
說笑~
只是微辣中帶酸的冬蔭味肉醬意粉
一句講晒絕對可以回購
<<好喜歡
2014-03-01
2014-01-23 1867 瀏覽
中午時間,見到多士真係好想食,不過驚唔夠飽既關係,就叫左咖哩雞配印度薄餅本身唔係幾食得辣, 所以覺得咖哩會有少少辣好鐘意食呢度既印度薄餅, 幾香口, 熱辣辣雞有時會紅紅地,感覺唔熟,有一件無食到
本身唔係幾食得辣, 所以覺得咖哩會有少少辣
好鐘意食呢度既印度薄餅, 幾香口, 熱辣辣

雞有時會紅紅地,感覺唔熟,有一件無食到
2013-12-24 1433 瀏覽
toast box賣既食物款式都係主要係南洋風味既食物,有咖央多,laksa,咖哩雞薄餅等。食過唔少次,今次叫laksa。叻沙(laksa)我認為laksa 湯底係好重要,呢碗湯底比較上多油,味道不算太濃,不過椰汁味重所以幾香。蝦方面唔夠鮮亦帶唔出甜味,成碗laksa 亦未夠spicy,整體一般。

叻沙(laksa)
laksa
2013-11-01 1153 瀏覽
我喜歡toast box,主要是因為他們的奶茶真的很香很滑,而且沖茶的會在杯子外用滾水澆一圈,令熱奶茶真的是倒進熱的容器內。這是貼心的做法。西多士也很脆而不油膩,充滿雞蛋香味---雖然沒有中間夾心一層,也沒有糖漿。不過個人認為,還是比傳統的好味。問題來了。1。若非平日下午茶時段,又或時間不充裕的話,請不要來。這分店平日正餐時間或星期六、日,從你等到位子開始計,等食物的時間絕不會快過20分鐘。食物制造的速度實在需要改善呢!2。地方淺窄。椅子桌子都似乎為亞洲女士設計;外國人的話,唔……比坐經濟客位更辛苦。3。清潔程度真是每況愈下。看看你坐著的沙發/椅,再看看你用餐的白色桌子吧!一滴滴的奶茶-咖啡-laksa等的痕跡,以及沙發上的大舊麈和疑似頭皮屑……胃口大減了吧!今次連奶茶的小匙也像沒洗過一樣,用紙巾居然抹到啡色的東西。。。希望這家店會有改善吧,畢竟它是我和很多香港女之都愛去的地方,而且一個人在旺角要用這價錢吃得飽,已很難了。

問題來了。

1。若非平日下午茶時段,又或時間不充裕的話,請不要來。

3。清潔程度真是每況愈下。

2013-11-01
  • 奶茶,西多士
2013-07-23 1015 瀏覽
一個人的浪漫… 屋企無飯食, 自己一個晤想煮. 搵一個平平地又有格調ge地方就真係幾好, 可以比自己靜思一下. 旺角Toast Box旺中帶靜, 位置便利, 係獨個兒食飯ge好地方~~叫左個普通咖哩雞+印度薄餅, 同埋蘆薈桃茶.蘆薈桃茶味道幾清新, 感覺還好.咖哩雞+印度薄餅咖哩 : 晤農味, 到都幾傑身, 晤辣的雞 : 好腍, 不過晤係好入味, 可能係咖哩本身晤夠味印度薄餅 : 正! 好好食, 咬落脆口!Overall: 用左約$50. 環境比較暗, 幾舒服. 幾好~ 不過就好似快餐店形式, 無咩service可言~
叫左個普通咖哩雞+印度薄餅, 同埋蘆薈桃茶.
蘆薈桃茶
味道幾清新, 感覺還好.
咖哩雞+印度薄餅
咖哩 : 晤農味, 到都幾傑身, 晤辣的
雞 : 好腍, 不過晤係好入味, 可能係咖哩本身晤夠味
印度薄餅 : 正! 好好食, 咬落脆口!
咖哩雞+印度薄餅
咖哩雞
印度薄餅

2013-07-22
印度薄餅
2013-07-07 747 瀏覽
第一次黎呢食,平日夜晚都幾多人,不過好快搵到位環境普通,最唔鍾意係夜晚太暗叫咗兩個套餐,都唔平架,不過呢個地段係貴啲嘅..都唔太記得菜式名lu..溫泉蛋?幾好滑嘟嘟油央多?烘得幾靚但有點兒過硬,中間夾住嘅牛油亦唔溶...麻麻地柚子蜜? 強烈唔建議!!極度甜...水少冰多...濃到呢...類似爆炸美祿嘅柯華田版本,ok啦,夠濃郁,只可以話呢度嘅水吧都幾重手下..成餐最滿意係喇沙米線椰味濃,香辣惹味,食完仲想食多啲..如果下次再嚟一定食番呢個!
第一次黎呢食,平日夜晚都幾多人,不過好快搵到位

環境普通,最唔鍾意係夜晚太暗

叫咗兩個套餐,都唔平架,不過呢個地段係貴啲嘅..
都唔太記得菜式名lu..溫泉蛋?幾好
滑嘟嘟
喇沙米線
成餐最滿意係喇沙米線
椰味濃,香辣惹味,食完仲想食多啲
如果下次再嚟一定食番呢個!
喇沙米線
   同男友訓到4點先食第1餐決定去朗朗坊食mummum..難得見吐司無麥人加上又未食過..就擇佢啦 1)海鮮叻沙米線($45/set)我好中意食叻沙咖..聽聞呢間野最出名就係叻沙...當然要好好試啦.....顏色幾令(其實真面目好多油不過比椰奶遮左)海鮮味道唔錯幾鮮飲左淡湯就覺得怪怪...(好熟呀陣味...)湯較椰奶味...但我超不愛個d香草(綠色一條條)令到咬d米線時好腥草味男友飲左一淡湯說:仲唔係似合味道出個隻叻沙湯底!!!bingo!!!2)娘惹xx麵($45/set)我無認真食..食左1淡(想知娘惹是什麼味道以為是辣)點知係酸酸地無辣味...份量只屬剛好!!下次唔食啦...改食吐司算!!!

同男友訓到4點先食第1餐決定去朗朗坊食mummum..
難得見吐司無麥人加上又未食過..就擇佢啦

海鮮叻沙米線
1)海鮮叻沙米線($45/set)
我好中意食叻沙咖..聽聞呢間野最出名就係叻沙...
當然要好好試啦.....
顏色幾令(其實真面目好多油不過比椰奶遮左)
海鮮味道唔錯幾鮮
飲左淡湯就覺得怪怪...(好熟呀陣味...)
湯較椰奶味...但我超不愛個d香草(綠色一條條)
令到咬d米線時好腥草味
男友飲左一淡湯說:仲唔係似合味道出個隻叻沙湯底!!!
bingo!!!

2)娘惹xx麵($45/set)
我無認真食..食左1淡(想知娘惹是什麼味道以為是辣)
點知係酸酸地無辣味...份量只屬剛好!!
下次唔食啦...改食吐司算!!!

2013-06-19
2013-06-22 478 瀏覽
晚上跟朋友吃飯,本來我吃過幾次toast box,也不是特別喜歡,但是朗豪坊這樣價格的餐廳也沒太多選擇。我因為不太肚餓,所以就只點了海南咖椰傳統麵包。三十幾元其實吃個toast不是很抵。這個套餐包蛋和一杯咖啡或奶茶,我換熱好立克還要加$4 。這個toast跟相片比較太小了吧,跟menu上的照片差得遠。雖然都蠻有特色,也好吃。我朋友就點了個小魚椰漿飯,加埋凍奶茶$48 。吃到一般的時候,員工突然給了我們一碟什麼salad, 我們根本沒點。後來又上了多一碟煎蛋,太搞笑了。有一點建議:我覺得如果要選擇蛋的款式的話,煎蛋會比較好吃。因為如果選半生熟蛋的話,只有蛋黃是熟的,蛋白是生的,周圍流動,上次我朋友吃的時候感覺很不好。

我朋友就點了個小魚椰漿飯,加埋凍奶茶$48 。

海南咖椰傳統麵包
小魚椰漿飯和多來的一碟煎蛋:)
2013-06-18
土司工坊在港開業已久,冰還是頭一趟光顧。既然是第一次,便點其人氣之選。由於食品是即叫即製,冰領取飲品後,便等待侍應送來其他食物。這個餐之中,冰最喜歡其咖啡,以特有方法調製,不用額外添糖添奶,甜度及奶香已恰到好處,甘香濃郁。煎雙蛋先來。冰慣吃全熟的蛋,這正合冰的胃口。蛋煎得很香,邊圍微脆。煮的時候沒有加入調味料,食客可按照自己喜好添豉油或胡椒。最後,侍應奉上土司。冰最不喜歡就是等候時間太長,由落單到土司出場,足足等了二十分鐘──17:30落單,17:50才等到土司 (哈,這可是一個early dinner )。土司內有架央及牛油,非常香口惹味。麵包烘得很鬆化,但不會焦燶。如不太肚餓,想吃得簡單的一餐,冰還是會再來,只希望下一次不用等二十分鐘才可以吃到土司吧。

由於食品是即叫即製,冰領取飲品後,便等待侍應送來其他食物。

2013-05-20
2013-01-23 251 瀏覽
閒時也愛到這土司工坊坐坐吃個早餐, 但最主要也是想飲這裡的奶茶, 初時也不慣付錢後自己取走奶茶, 而食物他們稍後送上, 但多看一兩次, 你可看見, 他們拉茶甚具功架,賣相味道皆一絕, 煉奶和茶的比例調教得恰到好處,特別是賣相, 很整潔, 杯邊絕沒有茶積.早餐推介絕對會是多士, 因多士烘得又鬆又脆, 正!!!!
早餐推介絕對會是多士, 因多士烘得又鬆又脆, 正!!!!
2013-01-16
2012-12-05 223 瀏覽
本身好鍾意食多士既我見到呢一間當然唔會放過啦同老公去食下先呢度座位都幾多嫁不過人仲多呀好在岩岩好有位坐~叫左個肉鬆多士~加左佢地既加''央''醬配埋d肉鬆係幾咁香多士仲好脆, 入面又軟熟真係幾食幾塊都唔會覺得溜呀仲有呢個餐蛋麵點解咁普通既餐蛋麵..呢度買到咁貴既仲見到唔少人食timwa.. 原來普通既食物佢地都煮得幾有心機佢地煎香左d午餐肉肉味濃郁仲有隻煎蛋好香口重點係佢用既公仔麵比起平時食茶餐廳既公仔麵質感有d脆身同煙un好味到極呢隻半熟蛋老公既至愛真係流心嫁入面~
本身好鍾意食多士既我
見到呢一間當然唔會放過啦
同老公去食下先
呢度座位都幾多嫁
不過人仲多呀
好在岩岩好有位坐~
叫左個肉鬆多士~
加左佢地既加''央''醬
配埋d肉鬆
係幾咁香
多士仲好脆, 入面又軟熟
真係幾食幾塊都唔會覺得溜呀

質感有d脆身同煙un
好味到極
呢隻半熟蛋
老公既至愛
真係流心嫁入面~
題外話/補充資料: 呢度食物種類唔多 但多士同半熟蛋好出色 都留住唔少食客既歡心
2012-12-02
2012-12-01 133 瀏覽
聽朋友講這家超有名氣 就趁逛街來食下午茶選了南洋吐司套餐 好抵食 夠酥脆 只是等位時間太長 且無人組織秩序 憑運氣喔之前看食評推薦半熟蛋 結果好失望 不如叫煎蛋奶茶還算濃郁朋友叫的laksa 據說椰汁味道很濃 很滿意
聽朋友講這家超有名氣 就趁逛街來食下午茶

之前看食評推薦半熟蛋 結果好失望 不如叫煎蛋

奶茶還算濃郁

朋友叫的laksa 據說椰汁味道很濃 很滿意
2012-11-24
去到朗豪坊行街,已經2:00多D,DADDY 同MUMMY 都未食 飯肚餓,就拿 拿林去FOOD COURT 搵食Toast Box 勁多人,又勁少 位,都要等位之後再去排勁長的隊,浪費左好耐!MENU:都有幾多選擇半熟蛋(跟餐)好似係出名野,撈埋D甜豉油同胡椒粉一同食又唔係好特別姐,係個蛋黃好流心,D蛋白滑D,就咁食2隻會好流。。。星州喇沙:($42)好油!!!但係個湯夠椰汁味,D配料就冇乜特別!肉鬆厚土司:($29)我見到係用A1 BAKERY 的TOAST,點會差呢?係熱辣辣的出品,好食!可以多D湅奶嗎?但係係屋企都整到LA!斑蘭蛋糕($13)最鍾意呢個!綠色的斑蘭蛋糕好搶眼呀!斑蘭味好濃,唔係得個 樣,正!個蛋糕好鬆軟,食落唔 會乾爭爭南洋咖啡(跟餐)咖啡味道普通,但係都夠滑,只係入口好甜!南洋奶茶(跟餐)一樣問題,太甜!
肚餓,就拿 拿林去FOOD COURT 搵食
Toast Box 勁多人,又勁少 位,都要等位
之後再去排勁長的隊,浪費左好耐!

MENU:
Menu
1906 瀏覽
都有幾多選擇
半熟蛋
半熟蛋(跟餐)
好似係出名野,撈埋D甜豉油同胡椒粉一同食
又唔係好特別姐,
係個蛋黃好流心,D蛋白滑D,
就咁食2隻會好流。。。
星馬喇沙
星州喇沙:($42)
好油!!!
但係個湯夠椰汁味,D配料就冇乜特別!
肉鬆厚土司:($29)
我見到係用A1 BAKERY 的TOAST,
點會差呢?
係熱辣辣的出品,好食!
可以多D湅奶嗎?
但係係屋企都整到LA!
斑蘭蛋糕
斑蘭蛋糕($13)
最鍾意呢個!
綠色的斑蘭蛋糕好搶眼呀!
斑蘭味好濃,唔係得個 樣,正!
個蛋糕好鬆軟,食落唔 會乾爭爭

南洋咖啡(跟餐)
咖啡味道普通,但係都夠滑,只係入口好甜!
南洋奶茶
南洋奶茶(跟餐)
一樣問題,太甜!

2012-11-24
半熟蛋
星馬喇沙
斑蘭蛋糕
2012-11-23 104 瀏覽
聖誕節將到, 各大商場都佈置得美輪美奐為這銷售旺季作出準備. 旺角朗豪坊4樓的通天廣場, 雖然地方細細, 但每次的佈置展覽都別具一格, 吸引很多客人到場拍照. 今次的佈置名為 "極光森林", 用上 200,000顆 LED燈造成雪白聖誕樹及夢幻號列車, 營造不一樣的浪漫氣氛. 土司工坊正正位於旁邊, 店內每個角落都可感受到這浪漫聖誕氣氛星洲叻沙套餐 ($42)貴為該店的推介美食, 當然要品嗜一下. 湯底紅紅的, 米線, 新鮮的蝦片, 魚片及豆腐卜吸收了辣湯的精華, 十分惹味. 起初有點擔心湯底會太辣, 但其實它是辣中帶椰汁香味, 值得推介點了南洋咖啡為套餐飲品, 一向喜歡加入煉奶的飲品, 特別是 "茶走", 這款咖啡成功取代了它的地位, 香濃咖啡再配上甜甜的奶香, 冬天飲最好不過. 另一套餐小魚椰漿飯配午餐肉 ($42)雖然午餐肉及煎蛋不是什麼特別菜式, 但配上脆脆的小魚, 花生及辣醬同吃, 配飯一流, 不知不覺已把整碟掃清每次通天廣場的佈置都是有限期, 所以可以吸到愛新鮮的我定期光顧. 期待新年的另一景象.

星洲叻沙套餐 ($42)
另一套餐小魚椰漿飯配午餐肉 ($42)

2012-11-23
  • 星洲叻沙