2017-08-31 1463 瀏覽
同同事黎左食LUNCH,我地就揀左近公司既君好餐廳,有8款主菜可以揀,包餐茶同餐湯。餐湯係白湯,質地較稀,入面有D青、紅椒粒~如果唔揀湯,就可以揀沙律,同事話呢個蟹肉沙律都唔錯~麵包籃有好多款既餐包,可以揀自己中意既餐包,但餐包沒有烘過,完全係硬和凍,好失望呀~**出面既蘋果汁同橙汁都係任飲**紐西蘭西冷牛扒配青胡椒汁牛扒點了5成熟,但原來塊牛扒好厚牛扒好韌,好用力先切得開,而且有勁多根,差唔到食每一舊都有根食左大半件牛扒,無力再同佢糾纏落去,放棄了最後有2小件蛋糕做甜品,味道不過不失。另外有一樣想講係餐牌上寫住配安妮曲奇,但冇店員同我地講,唯臨走時先見到有個Corner寫住試食安妮曲奇。我地最後都拎左幾款試食 有玫瑰味同竹炭味等。我覺得曲奇都算鬆化都重牛油味,但應該食1,2件就會好濟。餐牌
餐湯係白湯,質地較稀,入面有D青、紅椒粒~
如果唔揀湯,就可以揀沙律,同事話呢個蟹肉沙律都唔錯~
**出面既蘋果汁同橙汁都係任飲**

紐西蘭西冷牛扒配青胡椒汁

牛扒點了5成熟,但原來塊牛扒好厚

食左大半件牛扒,無力再同佢糾纏落去,放棄了

最後有2小件蛋糕做甜品,味道不過不失。

我地最後都拎左幾款試食 有玫瑰味同竹炭味等。
我覺得曲奇都算鬆化都重牛油味,但應該食1,2件就會好濟。

餐牌

2017-07-31 1108 瀏覽
生日晚餐揀左好耐 終於決定黎呢度因為有得玩石燒一入到酒店 好靚既波波燈搭lift上二樓餐廳只有很少客人呢這個星期日晚整晚我想都只有5枱客人吧所以很寧靜 很舒服 很悠閒的感覺餐牌很簡潔 就一人一款套餐吧先來餐前飲料 一杯白餐酒 一杯選了HoegaargenCheers🍻Happy Birthday🎈一個晚餐選了兩隻生蠔 另外生蠔晚餐包半打生蠔今晚的是愛爾蘭生蠔很爽脆 夠凍 挺新鮮的 我喜歡吃再來選好洋蔥湯跟蒜蓉包洋蔥湯很好喝 不死咸 很清甜的洋蔥味加上一大塊芝士 wow很好很好還有沙拉菜 吃吃蔬菜接著侍應放下圍裙要準備石燒啦肉眼扒好大塊呢 看上去defrost得好呢侍應很好的會講解怎樣燒 幫忙下鹽然後就自己動手囉 還可以下牛油燒嘩 好香好香喔自己想要幾成熟自己決定👏🏻燒得大成功啊!很好吃!是medium與medium rare之間的燒得超對我口味的 好棒不用下任何醬汁 只有鹽和黑椒就已經超好吃啦 吃不停口呢 現在我又很想吃呢 牛扒啊不過始終有牛油 吃到一半要加一些芥末來解解肥膩感 但也是非常好吃另外一個晚餐選了威靈頓牛柳這是我第一次吃這道菜 聽就聽得多一放下來就聞到好香菇味啦原來酥皮和牛
生日晚餐揀左好耐 終於決定黎呢度

侍應很好的會講解怎樣燒 幫忙下鹽
然後就自己動手囉 還可以下牛油燒
嘩 好香好香喔
自己想要幾成熟自己決定👏🏻

燒得大成功啊!很好吃!
是medium與medium rare之間的

然後晚餐跟一個甜品揀了movenpick雪糕
生日的關係跟侍應說要蠟燭
侍應也很好人的配合

令生日飯更完滿了 生日就是一定要吹蠟燭呀
好開心 好滿足 好好吃 一定會再來的!

再來的身邊一定都要是你喔

2017-07-30
生日
2017-05-31 773 瀏覽
上左開飯網睇同食評知佢呢期做緊promo中午約埋成班人黎呢度食番個set lunch估唔到假日無咩人由於餐包太硬侍應即刻幫我換晒服務真系唔錯剛剛是日精選系羊鞍連隨叫左一客周打魚湯就幾鮮味又creamy主菜一上台,加d薄荷jelly同芥辣無咩羶味八成熟得黎又夠腍配菜gei燒茄子確實唔錯其實系好好味牛油薯蓉又惹味最後一 杯香濃咖啡做總結各方面都相當滿意尤其推廣價
上左開飯網睇同食評
服務真系唔錯
剛剛是日精選系羊鞍
連隨叫左一客
周打魚湯就幾鮮味又creamy
主菜一上台,加d薄荷jelly同芥辣
無咩羶味八成熟得黎又夠腍
各方面都相當滿意
尤其推廣價
2017-05-30
2017-04-24 710 瀏覽
今次係朋友介紹,佢話要嚟試下呢度嘅招牌石燒厚切牛扒。橫掂今次係公司慶功咁就過嚟試下啦,上到嚟環境好舒服因為今次係第一次食,所以聰明既我當然要問下經理,叫佢介紹下呢度有乜嘢出名,佢就介紹咗啲蠔同埋小食,當然亦都有呢度最出名嘅石燒厚切牛扒啦😋先上台嘅係生蠔,真係正到不得了!又肥美,又新鮮,再配埋一杯白酒....正呀之後再嚟好多小食主角終於出現喇多謝經理哥哥細心解釋點樣煮最好食嚟料整個過程食咗兩個半鐘,食下,傾下,又食下我可以好肯定我會再返嚟,因為除咗食物質素好好之外,我更鍾意係整個環境及氣氛好舒適
嚟料
整個過程食咗兩個半鐘,食下,傾下,又食下
  • 酥炸芝士波
  • 帶子串燒
  • 炸水牛城雞翼
  • 照燒鯖魚柳
  • 青口湯
2017-04-23 542 瀏覽
多次行經依間酒店都冇諗過要入去食飯,今日終於一試,只感覺到抵食,好食,一試難忘!可以話係現時好難得嘅一間正中西餐廳,由頭盤、湯、主菜、甜品、餐飲,一步一步慢慢享受,非常滿足!
石燒黑豚肉
石燒蒙古羊
石燒牛
2017-04-23
石燒黑豚肉
石燒蒙古羊
石燒牛
2017-04-20 301 瀏覽
第一次跟好友來這間主打石燒的餐廳,知道餐廳前身的石燒已經很有名氣,所以未食已經好期待!食完果然名不虛傳!食物質素絕頂,價錢不算昂貴,絕對再有機會來吃。我們坐下不久,侍應即送來兩款蠔。不用怕自己對蠔不了解,餐廳的職員會介紹顧客,在食物上桌後會提醒你該先吃哪款。兩款蠔都肉質肥美,鮮甜爽脆 , 不同的是一種海水味比較少,另一款則海水味比較重。之後就開始上前菜,先有沙律,芝士波與薯條, 田螺盒同串燒帶子。沙律汁酸酸甜甜的,好開胃!芝士波波超軟的,煙靱無比! 田螺盒用酥皮同田螺一齊焗,配搭出奇地好!田螺咬落好爽口,上台已經好香!串燒帶子燒至香脆,塗上日本燒汁,味道香濃惹味,爽口!之後送上三款湯,蒜蓉包同水牛城雞翼,分別是洋蔥湯,酥皮龍蝦湯同青口蓉海鮮湯。出奇地三款湯各有賣點。洋蔥湯好清,窩心, 又健康,!酥皮龍蝦湯夠香濃,厚漿厚薄適中,有龍蝦鮮味!青口蓉海鮮湯非常 creamy,每口都品嚐到青口,湯中還有一隻蠔,鮮味夠濃!蒜蓉包又香又脆!水牛城雞翼,醬汁由自家秘製,Juicy又美味!接住,主角出場,先有威靈頓牛柳,剛剛好5成, 牛肉仲嫩滑唔un 充滿牛香, 酥皮好香! 每口充溢住酥皮的牛油香同好
,所以未食已經好期待!食完果然名不虛傳!
食物質素絕頂
,價錢不算昂貴
,絕對再有機會來吃。

我們坐下不久,侍應即送來兩款蠔
。不用怕自己對蠔不了解,餐廳的職員會介紹顧客,
不同的是一種海水味比較少,另一款則海水味比較重。

酥皮好香! 每口充溢住酥皮的牛油香同好濃既牛味!

之後有10安士新西蘭石燒牛扒,侍應先端上火山石,
再端出牛扒,配菜同牛油,就講解怎樣燒,時間多久等等。我地燒扒的時候,侍應會不時走過來望望,提供協助。燒左幾分鐘,侍應說差不多了
,教我地塗上牛油,就夾下來了。我地成功炮製了非一般的牛扒,不韌不膩,口感十足,肉剛好燒到粉紅色的,
侍應都誇獎我們,太棒了!

最後,有酒店自家手制出品的安妮曲奇同Movenpick 雪糕做結尾,為這晚餐送上完美的句號!
2017-04-04
  • 青口蓉海鮮湯
2017-04-10 474 瀏覽
早一兩年去過灣仔君好餐廳,當時是半自助石燒餐,印象不錯,最重要是$3xx-$4xx 就有半自助晚餐,與朋友飯聚慶生是理想的選擇。而家廚師轉左,無左半自助餐,但同樣有得食,要單點或套餐都好抵,以下是三人套餐內容(埋單$800!每人唔駛$300! 而家香港食晚餐咁多野邊度有??)1. 湯(每人一個,Clam chowder或蠔湯,好足料)2. 兩大份side dishes(Salad or others)3. 10oz牛扒(足一吋厚,5吋直徑,或其他自選石燒主餐)4. 2 main dishes(我地選了意粉及燒春雞,雞是一隻的,不是半隻!)5. desserts(每人一份,tiramisu cake or movenpick 雪糕) 6. tea with biscuits(6塊不同味,好鬆脆,酒店內有售)結論:飽到食唔晒打包

3. 10oz牛扒
(足一吋厚,5吋直徑,或其他自選石燒主餐)

結論:飽到食唔晒打包
題外話/補充資料: 仲有promotion 生蠔,HKIDcard 有 Grill Cafe 2017是但一個字就每人送2㕠,好新鮮! 最緊要D食物都是熱辣辣上枱的 員工服務好有禮貌,細心,很欣賞! 餐廳不太大,人不多,適合一家大細,朋友飯聚。
2017-04-08
  • 湯,生蠔,餅干
今晚到Grill Cafe開餐,一個環境優雅加上熱誠款待已感覺愉快🤗。看看menu決定點上新鮮生蠔配合石燒豚肉+龍蝦,來一個crossover非常期待😆先來一杯冰凍果汁🍹,再來清新生津作為開胃前菜🥗😋。用餐前當然唔少得熱烘烘西湯作一個前奏,用上新鮮青口製作出濃郁鮮甜非常回味🍵。暖好胃後準備迎接蘇格蘭新鮮生蠔配上檸檬蕃茄汁更帶出生蠔鮮甜味,兩人晚餐,每人本來6隻送上禮遇多2隻享用。真的非常滿足🤗。前菜已帶來驚喜😝,非常期待主菜出場,戰戰兢兢帶好圍巾後,吱吱四響的石燒終於為我們送上,今次我們選上鹿兒島黑毛豬+龍蝦尾放在非常高溫的石燒已令四周香氣撲鼻🍻😋🍽,雖然非常心急但仍要保持冷靜將食物煎得完美,配合好薯菜放好碟上再加一點燒汁,終於完成。豚肉放入口很嫩滑肉汁非常充分,龍蝦尾很彈牙鮮甜,兩種食材都非常配合,很滿足。😍最後送上英式紅茶配合美味曲奇,幼滑雪糕為我們今餐寫上完美句號🥂😊😊
2017-02-18
  • 青口湯
2017-02-25 745 瀏覽
同朋友走入南洋酒店吃晚餐 有驚喜收穫😋餐廳唔算太大 但坐得好舒服 同朋友傾計可以慢慢傾 而且酒店職員亦很熱情的介紹菜式 石燒菜式亦可選擇自己燒或者廚房燒好上菜 😍😍😍意想不到的晚餐
2017-02-25
蒜蓉包跟湯
石燒龍蝦尾
  • 石燒菜式
2017-02-15 825 瀏覽
提早慶祝情人節 早一個星期book左呢間餐廳 諗住鋸扒食豐富一餐 果然冇令我失望 哩d日子都可以保持到一定水準👍🏻蠔大大隻好好肉 呢個冇揀錯 啖啖芝士(芝士控) 薯條香脆🤞🏻😻好有驚喜 入面仲有一大隻新鮮蠔架 不過好大碗 一個人一碗飲完都飽飽地主菜係石燒牛排 呢個得意呀可以自己燒 對於係食肉獸既我地尼講真心正最後仲追加左份水牛城wings 辣辣地 都接受倒既👍🏻總括尼講 環境舒適 座位之間唔會太近 適合傾計💏 服務態度佳 一次愉快既晚餐
蠔大大隻好好肉
呢個冇揀錯 啖啖芝士(芝士控) 薯條香脆🤞🏻😻
最後仲追加左份水牛城wings 辣辣地 都接受倒既👍🏻
2017-02-08 921 瀏覽
美國蠔。好大隻。。唔係最肥美。。不過有蠔味。。可以一試。幾正鮮蠔青口濃湯 好夠味。青口打碎左 仲有d蟹肉。真係有隻新鮮蠔 加埋個湯底 睇得出師傅係有心做。。第1個驚喜。好值得1試 加埋個蒜蓉包。好夾。。蒜味可以再多dd更加理想 炸魷魚圈 外脆内軟。。食得出用料係新鮮。。唔會馬虎。。冇散修修。好味小食之重點來了 炸芝士波 冇得輸 好正。試過好多芝士波 哩個都算數1數2 一定要趁熱食 炸到岩岩好。。一咬落去 芝士湧哂出黎。。好正。。最估唔到係有薯條托底。。2款小食都好中意。。其實真係估唔到小食都咁好味。。重點來了。第1次玩石燒牛 牛扒好大塊 有肥位。。今次自己燒。。燒落已經好香。。嫌唔夠香仲有牛油奉上。今次揀左黑椒汁。。黑椒汁加牛扒真係絕配。。完全可以帶出牛既香味。。。唔錯。。 今晚的每個菜都好正。睇得出用心做 用心煮。。酒店餐廳環境寧静 waiter服務好值得讚 好好禮貌 食得好開心。。會再試其他菜式
2017-01-09 972 瀏覽
位置有點山旮旯但食物細緻, 看出每碟都有用心想, 有heart 煮。 好像圖龍脷柳帶子意粉,魚柳卷著帶子煎,賣相好,亦看出心思。春雞醃得入味,煎得香口。伴碟薯餅非急凍,是一絲絲刨絲再加芝士煎。伴菜也不欺塲!午餐湯及曲奇都是水準之作。可能位置偏僻點, 人不算多, 可靜靜地享受。 整體來說價錢合理有水準!

好像圖龍脷柳帶子意粉,魚柳卷著帶子煎,賣相好,亦看出心思。

午餐湯及曲奇都是水準之作。

2016-10-08 1652 瀏覽
自從Stonegrill結業,一路好想試石燒牛扒,一路知君好有石燒牛扒,但以前係做semi buffet,價錢不大吸引現在轉營,正是時機加上有我至愛的生蠔。今次試咗新西蘭同美國生蠔,美國蠔俾我想像中更大隻,唔似我平時食開果隻Pacific,口感麻麻,牛扒中規中舉燒幾分鐘就燒完,服務中上地方靜靜地,順帶一提幫佢地買滿某金額曲奇餅,可參加抽獎,全單可得某個折扣,但職員話亦可能落空所以放棄,餐後有幾塊曲奇餅做甜品,曲奇反而更吸引我。
美國生蠔
2016-09-16 4188 瀏覽
早在前年及今年的年初二,  已在這裡的君好扒燒西餐廳吃家族的開年飯. 大家都讚賞我這個好介紹, 原因是這裡地方寬敞, 人又不太多, 食物質素尚可, 價錢也大眾化. 那時候吃的半自助午餐. 主菜, 餐飲, 連自助沙律吧, 價錢只是百多元而已, 在農曆新年來說, 的確化算.這夜再次來到這裡和朋友們聚舊. 原來, 這餐廳已改名為君好餐廳, 午市和晚市也取消了半自助的形式. 幸好, 晚市仍有石燒扒餐供應.先來一些美國生蠔作為前菜. 拿起體型龐大的生蠔, 滴一滴檸檬汁在裙邊, 就見它立即縮起來, 可見它十分新鮮. 生蠔未算creamy, 但爽脆又滑溜. 不錯的.蒜蓉包的蒜蓉, 大概已溶入在這烘得又熱又脆的蒜蓉包內, 又怎會不好吃呢? 蘸一點湯來吃, 立時減低它的熱氣程度.若看這鮮蠔青口濃湯的顏色, 只會以為它的味道好像不算濃郁, 但其實不然. 用湯匙一滔, 磨菇碎及青口碎都載滿在湯匙內, 湯內的磨菇味甚為強烈哩. 而湯內的鮮蠔, 煮到剛熟, 質地仍保持嫩滑.  吃完生蠔, 蒜蓉包, 再飲完湯, 就到今晚的主菜, 我期待以久的石燒出場了! 每人有一塊燒滾了的石頭, 用來燒自己所揀的扒類. 我揀了新

吃完生蠔, 蒜蓉包, 再飲完湯, 就到今晚的主菜, 我期待以久的石燒出場了! 每人有一塊燒滾了的石頭, 用來燒自己所揀的扒類. 我揀了新西蘭肉眼扒
一向沒有烹飪天份的我, 突然要一顯「身手」, 有點手足無措. 幸好, 有好友在旁幫幫手.
原本, 想把肉眼扒燒到五成熟, 可是, 失敗了, 我把它弄到差不多七成熟. 不過不要緊, 肉質並未變韌, 仍軟腍適中, 咀嚼著肉眼扒時, 油脂和肉汁不停滲出, 無須點任何醬汁, 已經美味了.
最後, 吃了士多啤李味的Movenpick雪糕, 清清口腔.
以石燒燒扒吃, 確是新奇好玩, 一定推介給其他朋友去哩.
2016-08-27 2054 瀏覽
While thinking places for dinner, I always prefer those with a nice environment that it wouldn't be too noisy and packed with people (tho this indicates how popular the restaurant is). I was surprised by the time for enjoying the dinner here since I could count the number of table got seated lol. Relaxing wooden decor.Oysters - always a good "starter", all of them were fresh and sweet, the metallic taste was not strong (New Zealand, American)Salad with Honey Mustard, one of my favorite sauce th
Salad with Honey Mustard, one of my favorite sauce that I would choose for McNuggets
sadly it is not provided in regular basis.
Fresh oyster and mussel soup, absolutely stunning one, I would have one more if possible. The soup was strong with the oyster and well filled with mussel meat over each spoon (a bit exaggerate lol) but was really nice.
Picture proves!
Another good way to taste oyster
Highlight of tonight, stone burn burn burn. Restaurant would offer the complete heated volcanic rock and allow people to cook the steak for themselves. Each rock could keep the heat for 30 mins, you can control how well cook it is. This was really interesting but you may want to ask for help from the staff if you are not familiar with cooking steaks
I especially like the iberico pork, the meat was tender and well taste with just a little salt during cooking.
And we had movenpick as dessert. Nice end.
2016-08-14