2015-10-03 734 瀏覽
之前一路都係去開銅鑼灣果間,諗住集團經營,應該唔會差得太遠,誰知就中伏了... 同一樣的酸菜魚味: 勁酸!直情係酸到有問題,味道酸到苦,真係好差!分量: 睇圖,睇得出,得4小塊!仲要魚肉係爛嘅!服務: 人手不足,有嘅人手都係好唔得,落單等到食完,都未嚟齊餸,加茶又要三催四請!真係食到火火地

味: 勁酸!直情係酸到有問題,味道酸到苦,真係好差!
分量: 睇圖,睇得出,得4小塊!仲要魚肉係爛嘅!
酸菜魚
2015-10-02 866 瀏覽
今日難得放假 當然要約朋友去食飯傾下計咁喇一於同朋友約左係南小館dinner 朗豪坊呢間次次黎食都好多人排隊😓人山人海… 今日已經專登6點黎到嘩 😱已經多人到呢 里面坐滿了 真誇張😅幸好 我地拎到位子 不用等我一坐佐 即刻 點左 無錫小籠包 排骨菜飯 望一望 點心紙 頭一張 wow 原來有新野wo蘑菇包😍😍好得意呀😍😍當然要點黎試下啦 … 仲有新的飲品呢☺️ 不錯 我唔試喇 我鐘意飲蕎麥茶我特別鐘意呢間既蕎麥茶 又濃又香既小麥味道令人飲完更有食慾😆無錫小籠包 - 好多汁 甜甜地 好開胃👍排骨菜飯 - 這個嘛 其實同其他店的都差不多蘑菇包 - 呢個要推介👍👍👍 外形真係整到成個蘑菇咁😍😍唔捨得食 勁得意呀😆師父手工好勁ya👍👍👍 食落口也好好味 有黑松露 及菇 對食素者很適合呢👍呢餐還很滿意 不用怎麼等位 出品又快 佢地既蕎麥茶更讚讚讚👍👍
今日難得放假 當然要約朋友去食飯傾下計咁喇
幸好 我地拎到位子 不用等
我一坐佐 即刻 點左 無錫小籠包 排骨菜飯
望一望 點心紙 頭一張 wow 原來有新野wo
蘑菇包😍😍好得意呀😍😍
當然要點黎試下啦 …
仲有新的飲品呢☺️ 不錯 我唔試喇 我鐘意飲蕎麥茶

2015-10-01
  • 蘑菇包
  • 無錫小籠包
2015-09-30 758 瀏覽
Weekday 7點到,都幾多人,如果肯搭檯(一入門口左邊個張大檯) 即刻可以入 。Menu cross out 咗 my favorite 淆肉,唔知幾時再有。 最後叫咗3個小食加個麵。鮮肉小籠包($38 五件)皮算薄,但味道無咩特別,不過去食上海野好似一定要嗌嘅一道菜。麻油抄手($38)幾好味,好彩無叫雞絲粉皮,因為應該落同一個醬。生煎包一定要試,夠熱,個底脆得黎唔覺燶, 咬開入面好juicy。最後叫咗個雞排擔擔麵($48),個麵夠辣,但等咗差唔多9個字先到同埋雞排d粉幾厚,無咩肉。另外杯茶幾好味,唔需要叫其他野飲。

,唔知幾時再有。 最後叫咗3個小食加個麵。

另外杯茶幾好味,唔需要叫其他野飲

2015-09-29
  • 生煎包
2015-09-25 595 瀏覽
朋友係外國人, 通常佢地都比較鐘意食中餐, 所以今次帶佢黎食上海野其實之前係同一個位置, 食過另一間上海野, 可能真係太耐冇黎朗豪坊, 連變左第二間店都唔知道, 但見到個格局都好似唔錯, 所以就試試!首先佢有杯茶, 幾好飲, 兩個人食左唔少野, 但味道其實唔係好得先講員工, 服務態度唔係好得, 非常求其放低碟野, 好似掉落枱就算食上海菜, 好多時都會叫雞絲粉皮, 自己本身都幾鐘意食呢個, 但呢度好特別, 冇乜味道, 絕對不能夠用好食黎形容..小籠包, 有湯汁, 普普通通, 皮有點厚酸辣湯, 正常應該酸酸辣辣, 但好奇怪, 唔知點解會有陣胡椒味紅油炒手, 食左一粒咁多, 其實俾佢食哂, 小辣生煎包, 寫住招牌當然要試試, 但其實味道好一般..炒年糕, 油過多基本整餐飯都係冇味道可言, 冇特別, 真係唔知可以俾到咩特別評語.. 希望店舖可以改善員工同食物質素!

小籠包, 有湯汁, 普普通通, 皮有點厚
紅油炒手, 食左一粒咁多, 其實俾佢食哂, 小辣
生煎包, 寫住招牌當然要試試, 但其實味道好一般..
炒年糕, 油過多
希望店舖可以改善員工同食物質素!
2015-09-22
朋友約咗好耐 一拖拖到我旅行完到佢公幹完 前踏後足足成個月之後先約到食飯 丟個波俾佢諗下去邊處食 結果佢帶咗我去朗豪坊南小館 見到個門口都有幾個人等 心諗 一 唔知要等幾耐 二 間嘢D嘢食應該唔差掛 等咗十零分鐘後有位 坐低有熱嘅喬麥茶供應 nice wor 兩個人 叫咗個酸辣湯 四小拼 包括冰宮肴肉 糖醋排骨 四喜烤麩同涼拌木耳 老干媽年糕 無鍚小籠包同佢哋嘅招牌生煎包
2015-08-18
2015-08-17 933 瀏覽
星期六晚上, 有一些事要去旺角處理, 先生話想食上海野, 所以去了南小館搵食.  因為時間尚早(沒夠7:00pm), 而且我們不介意搭枱, 所以馬上有位.我兩今天叫了 – 南小館四小拼, 老上海酸辣湯, 排骨湯麺, 蒜蓉菜芯及金鋼生煎窩貼.好快先來一個南小館四小拼 – 我個人覺得烤夫有小小油昧, 涼拌彩絲小小辣糖醋排骨及花雕白雞味道可以.南小館四小拼老上海酸辣湯 - 辣味比較少及味道偏酸老上海酸辣湯排骨湯麺 - 排骨香口惹味, 麺質適中排骨湯麺 金鋼生煎窩貼 - 夠肉汁及金鋼夠脆, 但窩䀡皮厚了一點金鋼生煎窩貼如果只係醫肚, 這個價錢及地方是可以的選擇.

糖醋排骨及花雕白雞味道可以.

老上海酸辣湯 - 辣味比較少及味道偏酸
老上海酸辣湯

排骨湯麺 - 排骨香口惹味, 麺質適中
排骨湯麺

金鋼生煎窩貼 - 夠肉汁及金鋼夠脆, 但窩䀡皮厚了一點
金鋼生煎窩貼

如果只係醫肚, 這個價錢及地方是可以的選擇.

2015-08-15
2015-08-06 1006 瀏覽
今日一人節目, 特登去南小館嘆個下午茶…叫左個$38招牌生煎包及 $38重慶擔擔麵仲包埋一杯飲品👍👍Good! 超抵食飲品當然唔少得意米水啦意米水去濕ga Ma…我個人好鐘意食辣..擔擔麵真係好岩我口味😬生煎包唔洗講…不愧是招牌👍 好棒!皮薄底脆我特別鐘意食個脆底… 正☺️食飽正餐仲加多份$12既甜品 桂花密拉糕嗯……呢個麻麻啦
今日一人節目, 特登去南小館嘆個下午茶…
叫左個$38招牌生煎包及 $38重慶擔擔麵
仲包埋一杯飲品👍👍
Good! 超抵食
飲品當然唔少得意米水啦

意米水去濕ga Ma…
我個人好鐘意食辣..擔擔麵真係好岩我口味😬
嗯……呢個麻麻啦
2015-08-05
下午茶
2015-07-25 1345 瀏覽
環境總算Okay清幽恬靜,係舒服嘅!上海菜南小館,裝修夠新潮(有啲韓風),店內環境有種清幽的感覺,白式、綠色、木紋、木椅、金茶壺、白瓷磚枱、門口放置隨和色系的蔬菜,一個個木箱陳列著,環境氛圍使你放鬆休閒地食個下午茶(好似,因為只要人多了,咩都玩完,大殺風景。)雖然哩種風格嘅裝橫...近期成日見到,但係南小館,總有清幽恬靜的感覺,彷彿置身於自然之中(雖然係用裝修堆出嚟嘅假象)。細食族下午茶至於食物,本人非常喜愛!皆因佢細細碟,輕食咪幾好!今次下午茶時間去,冇咁多人呀!點了一個上海四式拼盤、一份下午荼,包括一碗擔擔麵、一杯五穀薏米水,仲有桂花蜜拉糕,好抵呀!38元!!如果你係細胃呢,就啱晒!南小館四小拼:口水川雞/馬蘭豆腐/花雕白雞/涼拌彩絲細食族上海風味四小併,我最愛呀!!!68元食四款!心形馬蘭豆腐好趣緻,菜同豆腐都砌到好細粒,容易入口啊!擔擔麵。五穀薏米水。大讚,認真係女士恩物,去濕毒呀!其實都市人都要飲吓,飲完冇咁攰㗎!桂花蜜拉糕。下午茶餐只係$38,好抵!有埋甜品。我就夠晒飽啦!
環境總算Okay
清幽恬靜,係舒服嘅!

細食族下午茶
南小館四小拼:口水川雞/馬蘭豆腐/花雕白雞/涼拌彩絲
擔擔麵
擔擔麵。
五穀薏米水
五穀薏米水。
桂花蜜拉糕
桂花蜜拉糕。
下午茶餐只係$38,好抵!有埋甜品。我就夠晒飽啦!
題外話/補充資料: 杯茶真係大讚,麥味好香濃的一杯茶!好鍾意!
2015-07-22
五穀薏米水
桂花蜜拉糕
2015-07-19 1251 瀏覽
探蛋黃哥前同車爸爸去南小館食lunch環境比較優閒有D台風感覺~門口位置放上很多新鮮食材~先叫涼菜南小館四小拼$68~8選4我哋揀咗四喜烤麩,醉雞,冰宮肴肉,口水川雞另還有馬蘭豆腐,涼拌木耳,糖醋排骨及涼拌彩絲共8款之多~肴肉好很鹹,醉雞肉算滑但未做到入味,口水川雞個汁味算對版可惜稠稠的質感不好入口,最正係烤麩味道剛好如非刀切更為美妙~無鍚小籠包$38問過侍應妹妹同鮮肉小籠包有何分別她說湯汁較甜~外皮較厚身未夠盪漾~不過湯汁頗足吃下便明白何為湯汁較甜原來係糖那種甜而非鮮甜~O晒咀排骨擔擔麵$48麵較淋身但味道好正宗香麻並重排骨大大件仲厚切亦夠鬆化不油膩不錯~抵食小甘荀$28賣相夠晒吸引炸得爽身咬下外皮脆脆的內裡有啖啖甘荀香味甜度剛啱我鍾意~
門口位置放上很多新鮮食材~
外皮較厚身未夠盪漾~
排骨擔擔麵$48麵較淋身但味道好正宗香麻並重
排骨大大件仲厚切亦夠鬆化不油膩不錯~抵食
2015-07-13
2015-07-19 1063 瀏覽
星期六去朗豪坊睇戲,順便搵食!一行六人,見南小館有位就試試。1·拼盤:OK既,木耳有少少出事,d汁係芥末味⋯2·炒年糕:幾有咬口,不過有d咸。3·小籠包:正正常常!4·湯麵:真係估你唔到,麵係最好食既餸!必叫!5·大連炒飯:一般喇,冇咩特別。6·生煎包:可能人多,上菜都涼了,冇左又熱又脆既感覺⋯Ps: 員工服務態度需改善
星期六去朗豪坊睇戲,順便搵食!
一行六人,見南小館有位就試試。
四小拼

1·拼盤:
OK既,木耳有少少出事,d汁係芥末味⋯
炒年糕

2·炒年糕:
幾有咬口,不過有d咸。
小籠包

3·小籠包:
正正常常!
麵(雞/豬)

4·湯麵:
真係估你唔到,麵係最好食既餸!必叫!
大連炒飯

5·大連炒飯:
一般喇,冇咩特別。
生煎包

6·生煎包:
可能人多,上菜都涼了,冇左又熱又脆既感覺⋯

Ps: 員工服務態度需改善
炒年糕
麵(雞/豬)
生煎包
  • 湯麵
2015-06-23 1791 瀏覽
今天識了一位新朋友,我們相約在朗豪坊等候,其後我們去了商場中的食肆歇下腳、食下飯。真是好開心識到你這位朋友,友人都好nice ,時常都好禮讓給我發辦,當然,大家都不要太客氣了,最後我們各點一些食物,他真是好客氣,同他都談天了不少。 店中的店員都好主動帶我們入座及經常斟茶,服務都好熱誠。不久食物都好快地逐一上枱。 糖醋排骨$48----甜甜酸酸的調味都適中,排骨也是好入味,肉質都易咬開鬆軟,酸甜味道令人好開胃,可是嫌太冰凍。 招牌生煎包(4件)$38----每次來到我也是必點此生煎包,用一隻平底鑊奉上四件,招牌生煎包的包底特別煎得香脆又有芝麻的香惹,一咬開包子肉汁馬上爆出,真是小心會燙口,好juicy 又夠熱辣辣,肉香又鮮甜,而且包身都好鬆軟,必定推介。 蟹粉小籠包(5件)$58-----五粒小籠包都是大細size平衡,一夾起都沒有穿皮,皮薄又有豐富的湯汁,有啖啖蟹粉香很甘香,沒有一點腥味,加上豬肉的肉鮮,兩者的配搭恰到好處不會互相蓋味,也是不錯水準。 雞排擔擔麵$48----剛炸起的雞扒也是十分香脆,粉漿不會太厚,又不會太油膩,雞扒都好有肉香嫩滑,做到外脆內嫩的效果,而擔擔麵

雞排擔擔麵$48----剛炸起的雞扒也是十分香脆,粉漿不會太厚,又不會太油膩,雞扒都好有肉香嫩滑,做到外脆內嫩的效果,而擔擔麵有好濃郁的湯底,花生味都適中,不過嫌晤夠香辣,可以再刺激惹味一點會更好。
可能是個人口味都別怪責,整體上食物水準都好穩定,可以再更加好!
題外話/補充資料: 茶錢每位$6
2015-06-23
2015-06-20 1335 瀏覽
第一次過來呢間餐廳試一試看到里面的裝修 佈置 同里面既人都很青春工作都很賣力 吸引到我😍點左招牌生煎包 無錫小籠包 大良炒飯食物還好吧大良炒飯挺好吃的 醬挺香的無錫小籠包 甜甜的 挺開胃 這次一個人用餐挺無聊的 下次一定要找更多朋友一起來吃
第一次過來呢間餐廳試一試

無錫小籠包 甜甜的 挺開胃

這次一個人用餐挺無聊的 下次一定要找更多朋友一起來吃
2015-06-15
2015-06-09 1415 瀏覽
今日day off去左朗豪坊行街… 仲plan好去食南小館…我知道旺角出名多人排隊…同地方細… 但都唔緊要喇… 令我吸引既係南小館 3個字嘛😁到大概 7點… 我地準備進入開飯…等位的效率很快… 5分鐘已經可以進去了一如概往 用點心紙模式 劃單… 簡單快捷👍突然好想食招牌生煎包 就劃了 不到10分鐘已有野食喇😍生煎包又再一次令我愛上… 皮薄底脆 讚👍呢個真係唔係家家店都做到… 佢地仍然保持水準然後仲點左 外婆紅燒肉燒賣 清炒芥蘭 大良炒飯 份量剛好呢 冇浪費😊食完仍然見到門口人山人海 都不好意思礙住張台見到呢度既侍應都好忙…仲見到有啲其實望落好細個… 就已經識得好勤力做野同搬搬枱枱 辛苦你們啦😊因為個人覺得飲食業真係好辛苦😔

到大概 7點… 我地準備進入開飯…

等位的效率很快… 5分鐘已經可以進去了

份量剛好呢 冇浪費😊

食完仍然見到門口人山人海 都不好意思礙住張台

2015-06-08
2015-05-04 2006 瀏覽
在旺角無主意、懶等位的時候就會想起南小館。今次約19:20到達,5分鐘已經可入座。短時間又有新品推出,興趣不大,而朋友點了其中一款水果氣泡大良炒飯 $58炒飯調味也適中,加入炒蛋更添香味,有松子增加口感,蝦仁是雪藏蝦味道普通。清幽蘋果 $26朋友勇於嘗試,不過觸地雷,味道很淡有點怪,寧願飲水。醃篤鮮燒賣 $36咬開原來是包著糯米,有點煙韌,皮不太厚,味道都不錯。蒜蓉白菜 $28之前清炒覺得太油,而這個蒜蓉的也可以接受。鮮肉小籠包 $38繼續是多汁肉香,不過小籠包頂皮太厚,難以咬開。

短時間又有新品推出,興趣不大,而朋友點了其中一款水果氣泡

大良炒飯 $58
大良炒飯

清幽蘋果 $26
朋友勇於嘗試,不過觸地雷,味道很淡有點怪,寧願飲水。
清幽蘋果

醃篤鮮燒賣 $36
醃篤鮮燒賣

咬開原來是包著糯米,有點煙韌,皮不太厚,味道都不錯。

蒜蓉白菜 $28
之前清炒覺得太油,而這個蒜蓉的也可以接受。
蒜蓉白菜

鮮肉小籠包 $38
繼續是多汁肉香,不過小籠包頂皮太厚,難以咬開。
鮮肉小籠包
2015-04-04
大良炒飯
鮮肉小籠包
2015-05-02 1477 瀏覽
又同男朋友撐台腳,小南國食開hysan個間,仲要lunch,無咩人,幾舒服又寛廠,今晚約左朋友係太子飲野,咪係附近搵食。要等位,好多人,又逼,我唔中意囉!個雞幾好食,綠色個pat勁難食,草味,我唔記得係咩黎,男朋友啃晒佢😂😂真偉大!燒賣我都唔中意,個飯,涷左唔好食!小籠包算係咁啦,無特別囉個飯幾好食,唔記得名,不過我實在太飽,吃很少,然後男朋友就把它舔乾淨!😎我建議食銅鑼灣個間。

要等位,好多人,又逼,我唔中意囉!
燒賣
小籠包

四式前菜
燒賣我都唔中意,個飯,涷左唔好食!小籠包算係咁啦,無特別囉

我建議食銅鑼灣個間。