2015-12-01 307 瀏覽
其實我真係好鍾意食辣,今日去到apm行咗好耐都唔知食咩,最終就去咗美食廣場搵食……行行吓就去到南京路既櫃檯,就咁就被吸引叫咗四川麻婆豆腐飯套餐……等咗一陣就有得食,嚟到個樣幾靚,好似又幾夠味咁,心中暗爽,點之一食入口,無味之餘,豆腐仲煮過龍,口感好老,一啲都4口好食,個菜飯就好少菜係入面,真心似白飯多啲,個湯又勁味精,仲要成差唔多$50,真係好失望,短期內應唔會再幫襯
麻婆豆腐飯套餐

2015-11-16
當天晚上 往 APM 內的 (南京路) 分店 購買外賣時 , 就令本人從此對此食店的服務感到無比失望 . 事緣 :本人 與 友人 約 21 : 00 購買 2 份外賣 , 苦等了半小時 ( 期間也有追問店員 , 食物烹煮情況 ) .店員只懂叫我等多陣 , 就得就得 , 從未見她往廚房去認真查問食物狀況 , 到最後 , 足足 三十分鐘 , 我與友人 才知道 原來我們所點的食品 , 根本上就完全未開始製作 , 到 21 : 30 才同我講 , 您們不如轉其它款式的菜 , 可能會快D 大佬呀 ~~~ 為何在我落 Order 時妳不同我講某款式的菜會需時多 D , 妳講左我都心甘名抵 .咩都唔講 , 又話就有就有 . 真係比佢攪到完全冇晒 Mood . 當我話咁我唔等啦 , 妳退錢比我啦 . 妳...................妳....................... 二話不說就答我 : 好的 , 退錢埋邊 . 到最後 我與友人 幫襯了 右邊 的Burger King .是次經歷 , 希望告之大家 , 幫襯該店唔緊要 , 但真係要落單前問清楚要等幾耐 , 因為真係可以完

事緣 :

本人 與 友人 約 21 : 00 購買 2 份外賣 ,

是次經歷 , 希望告之大家 ,
幫襯該店唔緊要 , 但真係要落單前問清楚要等幾耐 , 因為真係可以完全唔整架佢地 .
題外話/補充資料: 我都有找過這 南京路 的集團投訴 , 佢地仲利害 King Parrot ~ 不聽不問不聞不覆 唉 , 好失望 . 敢問各位有否其它飲食集團可以與之抗衡 . 我不想再幫襯此集團了 .
2013-04-19
40 分鐘 (外賣自取)
  • 水煮牛肉
  • 炒年糕 ( 等超耐
  • 佢地不會煮的 )
2013-04-20 156 瀏覽
一次趕時間,要限時完成晚餐。不想吃大大集團,又想吃酸酸的菜。去到美食廣場就看到有南京路就嘗嘗吧。酸辣麪酸酸辣辣的,湯也可以喝,不過有點咸。附送汽水,還可以的。麻婆豆腐菜飯菜飯不夠,還剩下麻婆豆腐。味道也還好。附送是日味精湯。
去到美食廣場就看到有南京路就嘗嘗吧。

酸辣麪
酸酸辣辣的,湯也可以喝,不過有點咸。附送汽水,還可以的。

麻婆豆腐菜飯
菜飯不夠,還剩下麻婆豆腐。味道也還好。附送是日味精湯。

2013-03-17
2012-11-07 90 瀏覽
太太在觀塘上班,所以周不時都會來到觀塘,空著肚子去等,等她加班完了才一起食飯。想同佢去裕民坊的釘子戶茶記食飯,但在觀塘工作了多年的她說那兒的食物質素同衛生不是太好。我游說失敗,便繼續陪她在可愛的APM foodcourt享用一個非常簡單的晚餐。太太去吃她的石頭飯,而我就慢慢揀,揀啱心水先去食。現在的APM food court,因為讓了一半位置給 Log-on 同 Muji,細水得非常可憐,選擇也同樣地少得十分可憐。最後,只能決定食最簡單的揚州炒飯。揚州炒飯,最少都要有肉粒同蝦粒,在用料上,這一個炒飯是足料的,有蛋有肉有蝦有菜,最基本的炒飯佐料齊全。可是,食食下令我想起了咸魚雞粒炒飯。為什麼? 如標題所說,夠料未夠味,豉油是少放了,變得味道淡口,就算個飯炒得幾好,米飯粒乾身,也彌補不了味道的不足.....而且,油也是過多的。這炒飯普通!!!!! 要我用$45去食你....更是不值。

2012-07-29 75 瀏覽
七月十八日 (星期三)媽媽是晚要工作,唯有在觀塘吃過晚飯才回家每次在南京路都是吃上海炒年糕,貪其夠煙韌入味原本也打算點這個的,看到別的食客捧着糖醋魚柳,看似十分吸引好!今次就試這"新"菜色賣相真的吸引,不過吃落就"知味道"炸粉實在太厚,差不多佔了三分一魚肉當然也不會多,而且魚肉欠鮮,味不足,質感也當然欠奉唯一可處的是那個甜酸醬汁,撈白飯吃的確是頗醒胃的下次還是吃回上海炒年糕最穩陣
七月十八日 (星期三)

媽媽是晚要工作,唯有在觀塘吃過晚飯才回家
每次在南京路都是吃上海炒年糕,貪其夠煙韌入味
原本也打算點這個的,看到別的食客捧着糖醋魚柳,看似十分吸引
好!今次就試這"新"菜色
糖醋魚柳客飯餐
賣相真的吸引,不過吃落就"知味道"
魚肉欠鮮,味不足
炸粉實在太厚,差不多佔了三分一
魚肉當然也不會多,而且魚肉欠鮮,味不足,質感也當然欠奉
唯一可處的是那個甜酸醬汁,撈白飯吃的確是頗醒胃的

下次還是吃回上海炒年糕最穩陣

2012-07-18
2011-11-27 41 瀏覽
lunch見到佢個sample好似幾好食....於是叫咗個南京牛肉菜飯.....個賣相一般.....個菜飯好少菜......而且d菜已經變黃哂.....一d都唔吸引......個所謂南京牛肉.....不過係豉油加牛腩......仲整得唔好食......4-5x一個餐仲難食過街市........得個樣........
2011-08-15 29 瀏覽
八月一日 (星期一)剛與老公仔慶祝我的生日,又回到現實工作繁忙,放工晩了,唯有吃Food Court幸好還有我的最愛-南京路炒年糕不說不知,原來己整整半年沒吃過現在再吃,口感依然的煙韌而且十分香口,很滿足為我繁忙的工作打打氣!!!
八月一日 (星期一)

剛與老公仔慶祝我的生日,又回到現實
工作繁忙,放工晩了,唯有吃Food Court
幸好還有我的最愛-南京路炒年糕
上海炒年糕
不說不知,原來己整整半年沒吃過
現在再吃,口感依然的煙韌
而且十分香口,很滿足

為我繁忙的工作打打氣!!!
2011-08-01
2011-06-05 15 瀏覽
今晚同爸爸媽媽出去食飯媽媽話想尼apm foodcourt食於是就過左尼啦爸爸鐘意食中餐於是就揀左南京路呢到因為爸爸本身今晚都想食上海野我地叫左一個上海粗炒同醉雞套餐上海粗炒味道都keep到唔錯呀仲有好多菜係到食落又唔係話好油醉雞套餐真係好正菜飯對我尼講就真係唔係話好特別但一試左個醉雞就好興奮老實講出面唔係好多食肆可以整到d醉雞入味呢到既醉雞令我真係食到咩叫入味花彫既味道好濃真係估唔到係foodcourt食到d咁好味既野例湯係粉葛湯,又係好夠味絕對唔係加水再返煲非常滿意呀呢餐!
今晚同爸爸媽媽出去食飯

出面唔係好多食肆可以整到d醉雞入味
呢到既醉雞令我真係食到咩叫入味
花彫既味道好濃
真係估唔到係foodcourt食到d咁好味既野
例湯係粉葛湯,又係好夠味
絕對唔係加水再返煲
非常滿意呀呢餐!
2011-06-05
  • 醉雞
2011-02-14 16 瀏覽
一月二十日 (星期四)是晚家裡無飯開,老公仔伴我吃晚餐才回家來此店我必吃炒年糕很有嚼勁,有年糕本身的質感加上多菜少肉,很健康,而且炒得不太油膩好野-是會繼續支持的!
一月二十日 (星期四)

是晚家裡無飯開,老公仔伴我吃晚餐才回家
來此店我必吃炒年糕
很有嚼勁,有年糕本身的質感
加上多菜少肉,很健康,而且炒得不太油膩

好野-是會繼續支持的!
2011-01-20
2011-02-07 23 瀏覽
大年初二冇野做.....唔打唔撞去左南京路食野..點解會揀佢呢..係因為抵!!!雖然未食過但試下la...一個餐都係四十幾蚊仲要有湯有野食woo..邊到搵呀~ 蔥爆牛肉飯 原來碟頭確係唔少呀..冇比d假野呃到..碗飯真係好大碗ga..有湯有野飲有配菜~ 醉雞菜飯 醉雞好入味好好食呀~2個配菜都係一樣入面有炸菜有大豆芽..不過好咸....2個人一人一個餐都唔洗100蚊真係好抵呀~~重點係........碟頭唔少呀ma..抵呀~

醉雞菜飯 醉雞好入味好好食呀~

蔥爆牛肉飯套餐
蔥爆牛肉
醉雞套餐
  • 醉雞
2010-10-01 11 瀏覽
小妹公司今日放工有培訓,要差不多七點半先走得;前日Lunch食完咖哩夜晚攪肚痛又痾,成個人無乜力,唔想四圍走,最簡單就係到APM嘅FOOD COURT食飯,然後搭VAN仔返屋企啦。到FOOD COURT時差不多八點半,仲有好多人。行了個圈睇吓食乜好,小妹好想食炒年糕,梨花園嘅炒年糕係辣嘅泡菜炒年糕,走辣就無咗意思,尋晚個肚先唔舒服,唔敢再食辣嘢;就揀咗南京路嘅上海炒年糕囉。除咗上海炒年糕,小妹仲要埋個雞絲粉皮添。上海炒年糕($42)一聽見係上海嘢,就會令人覺得啲食物好油膩;但係呢個炒年糕真係好清淡,一來可能真係多菜少肉嘅關係,而且用咗好少油落去整,唔會油光滿面,令立立,汁嘅味道有啲似茶餐廳嘅菜遠牛河果種味道,有點港式,不過係小妹鍾意嘅味道,因為真係好少油,有啲年糕黐埋咗,小妹要用筷子將啲年糕撈吓汁先無咁黐口咋。雞絲粉皮($30)賣相幾OK架,花生醬汁裡有粗粒嘅花生,伴著又凍又爽脆嘅青瓜絲、雞絲咁,又香,口感不錯,可惜係有啲粉皮太韌,韌到趙咗好耐先食到果種。整體都幾好,下次再嚟希望個粉皮全部都軟軟滑滑就好啦!
,然後搭VAN仔返屋企啦。

除咗上海炒年糕,小妹仲要埋個雞絲粉皮添。

上海炒年糕($42)

雞絲粉皮($30)

整體都幾好,下次再嚟希望個粉皮全部都軟軟滑滑就好啦!
絕不油膩嘅上海炒年糕
雞絲粉皮有啲粉皮太韌啦
2010-09-28
絕不油膩嘅上海炒年糕
  • 上海炒年糕
2010-09-27 4 瀏覽
九月八日(星期三)是晚媽媽沒有煮晚飯,老公仔陪我到apm吃完飯才回家我又選了南京路買個上海炒年糕,加一杯可樂盛惠四十元左右我喜歡吃這裡的炒年糕,因為很有嚼勁年糕弄得剛好,很多其他的食店弄得比較稔,沒有了年糕本身的質感加上多菜少肉,很健康,而且不太油膩
九月八日(星期三)

是晚媽媽沒有煮晚飯,老公仔陪我到apm吃完飯才回家
我又選了南京路
買個上海炒年糕,加一杯可樂
盛惠四十元左右

我喜歡吃這裡的炒年糕,因為很有嚼勁
加上多菜少肉,很健康,而且不太油膩
2010-09-08
2010-09-04 4 瀏覽
《得閒炒飯》前來吃個quick dinner,牛肉麵,牛肉好味(像牛腩),麵是粗的,口感出色!但朋友說湯變得味精了。我飲可樂。總結:也算不錯,可以一試吧。
2010-06-14 4 瀏覽
因為想食炒年糕,所以就來了這一間...叫了一個上海炒年糕和雲吞麵2個都幾好食wor~1. 炒年糕味道不錯,只嫌油了一點2. 雲吞麵清清地不錯,但雲吞就太細粒同有少少霉了~總體來說...一定會再次光顧的~
因為想食炒年糕,所以就來了這一間...
叫了一個上海炒年糕和雲吞麵
2個都幾好食wor~

1. 炒年糕味道不錯,只嫌油了一點
2. 雲吞麵清清地不錯,但雲吞就太細粒同有少少霉了~

總體來說...一定會再次光顧的~
2010-06-13
2010-06-04 1 瀏覽
同條仔揀左好耐終於都拉左d想食咩啦! 蕃茄湯年糕 好有蕃茄味,但食食下好似有d咸咁...不過唔會話好咸,因為我平時食ge野都比較清淡! 南京豬肉 好普通,有咩特色...男朋友都話e個一般,話下次食牛食落一般,份量一定可以令你覺得飽
同條仔揀左好耐終於都拉左d想食咩啦!

食落一般,份量一定可以令你覺得飽

蕃茄湯年糕
南京豬肉