Sally Poon

Sally Poon

😋
訊息
正顯示第 110 篇(共 68 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
APR 18

見到茶木的春日限定蚵仔四色麵賣相好吸引,昨天食晏就去試試。等了20分鐘左右,有位了。點了蚵仔四色麵,煎餃子和涷仙草奶茶。 蚵仔四色麵是濃湯,小妹我最愛喝濃湯,而且有一陣胡椒粉味,除四色麵外,有菜同乾蝦仔,真的不錯。我本身有鼻敏感,喝了胡椒湯,怪怪的會感覺舒暢了。 煎餃子不是煎得脆脆的那種,而是乾得來軟熟的,我比較喜歡這樣。只是點的醬比較一般,面頭還有厚厚一層油,不太吸引。 仙草奶茶,不過不失,茶味還可以。已經很飽了,要不然我還想試一試甜品蛋糕。下次來一定要試著。lol
MAR 18

放工去APM一田,經過Mochi Sweets,見到有期間限定的櫻花米糍,就買左6件嘅禮盒。 我揀左櫻花、芒果乳酪、抺茶紅豆慕絲、柚子果粒慕思及抺茶。櫻花味一般,柚子味好出,芒果味好食,抺茶味就穩穩陣陣咁ok嘅。
MAR 18

周日下午去尖沙咀買嘢,行到又攰又盛,想坐底食吓野抖吓。去咗新港中心地庫嘅味千。 呢間味千坐入去堂食要收加一,係出面坐就唔洗,但太攰又想靜靜地,揀坐入面卡位。 點咗味千拉麵,餃子,再加西瓜汁。呢間味千只有果汁供應。拉麵隻糖心蛋都ok嘅,麵一般喇,不過不失咁。餃子都ok嘅,呢個價錢可以接受囉。 其實真係無乜服務,下次可坐外面免收加一。
MAR 18

今日下午兩點來到尖沙咀K11附近,走入K11,睇吓有咩食,見到呢間霞小飛,有啲熟面口,之前好似係叫霞飛嘅。小妹我兩年前喺K11對面大廈返工,間唔時都幫趁吓,lunch叫外賣食㗎。 咁就入咗去喇,雖然轉咗名,但午市套餐同兩年前一樣,有我鍾意嘅三鮮湯年糕、香菇素餃,我再叫多個蝦餃同高力豆沙。 三鮮湯年糕啲湯好濃味,年糕幾滑有咬口,素餃乾身,咬開有香味,蝦餃好爽,高力豆沙唔喺太大個,食落剛剛好。杯蕎麥茶都幾好飲。
招牌牛肉麵,花枝餅,仙草奶茶
招牌牛肉麵,花枝餅,仙草奶茶
MAR 18

今日返半day,又黎公司附近嘅茶木食晏。今日超lucky ,唔洗等好耐就有位。 叫咗個招牌牛肉麵,花枝餅同仙草奶茶。牛肉麵湯依然濃郁好味,只係其中一件牛肉好䞚,趙很久都食不到。花枝餅等咗好耐,成碗麵都食完哂都未黎。終於有喇,剛炸起,好熱,有點彈,好味嘅。點個醬呢就差咗少少喇。 仙草奶茶,味道ok嘅。我比較鍾意飲台式奶茶,附近東廣場有間哩渴賣台式奶茶都唔錯嘅。 座嘅環境舒服,下次黎要食蠔仔粥先得😋。
FEB 18

今日天氣仍然寒冷,朝早起身個頭暈陀陀,有點耳水不平衡。食晏諗住食碗粥,就去咗一粥麵。 叫咗碗皮蛋瘦肉粥,但淨一碗粥又好似唔夠,叫多個蘿蔔糕。 等咗好耐,仲意為漏單,問女店員佢先話煎緊要等陣,點解俾錢買飛時唔早講要時間要即整等等,又再繼續等,又過咗一陣,問男店員仲要等幾耐,佢直頭無理我,😡😡😡究竟係咩態度! 終於有啦拎咗返屋企,打開個蘿蔔糕,燶咗嘅... 原來等勁耐就係等呢個燶咗嘅蘿蔔糕😡😡😡 皮蛋瘦肉粥加蘿蔔糕要40元,唔係平嘅囖,仲食再一肚氣。😡😡😡碗粥就一般咁啦!
雜錦壽司套餐,芝士年糕
雜錦壽司套餐,芝士年糕
DEC 17

琴日喺我2017最後嘅半day工作天,lunch想食日本嘢,去咗公司附近嘅APM 一杯。一個人坐BAR枱唔洗等。BAR個位都幾闊落👍。 點咗個SET E 雜錦壽司配迷你烏冬,凍奶茶,加多個芝士年糕。壽司好新鮮,烏冬幾煙勒,最特別係芝士年糕,本人去食日本菜,都會必定試試芝士年糕嘅,而呢個芝士年糕外面係用紫菜包住,將佢摺埋成個放入口,有紫菜嘅香同煙勒,個心嘅芝士年糕又唔會太漏,好好味😋。其實原本無諗住寫食評嘅,所以食咗一個影個相,原本應該是4個嘅。其他無影到。
白神山沾麵,煎餃子
白神山沾麵,煎餃子
DEC 17

今日去呢間食晏,約1點鐘,1個人不用等位。 叫咗白神山沾麵,煎餃子。沾麵隻糖心蛋好正,外層有點彈,內裡係糖心,一口咬落有蛋黃咇出。湯好濃但味剛好不太咸。yummy餃子🥟都好正。聽聞呢個麵屋湯餃子好正,不過今日好想食煎餃。唯有下次再試。
DEC 17

行咗幾間朱古力店,都係呢間個聖誕星給引我多d,感覺有活力又盛。原本想買牛奶朱古力,嘩,咁快就賣晒喇。咁就揀咗白蘭地酒試吓。 我本身都飲得酒嘅,紅酒、威士忌咁,但白蘭地無飲過,好辣咁,唔敢試。 試咗一粒,入口感覺似青葡萄,然後有少少甘甘地,呢隻味我覺得ok喎,酒味唔太重,朱古力都ok唔會太甜。1盒有5粒,份量唔太多,啱啱好。用嚟做聖誕裝飾又靚靚~
紅燒牛肉麵,黑糖珍珠奶茶
紅燒牛肉麵,黑糖珍珠奶茶
DEC 17

今日去左茶木食晏。星期六返半Day,順路行去APM行一陣睇下聖誕禮物,約2pm去到茶木,人不算太多,等左大約15分鐘。 點了紅燒牛肉麵和黑糖珍珠奶茶(少甜)。座位OK舒服。牛肉麵湯濃,好稔好滑,紅蘿蔔都好稔,加左芫茜好香;珍珠係細粒的,叫咗少甜,似乎淡咗,下次不用少甜了。個麵真係好好味!
Top