2017-03-05 769 瀏覽
最中意佢地地方清靜,環境又舒適,又有書睇,如果送一本書來就送一杯咖啡,款式都好多,我飲過薑餅咖啡同瑰麗花咖啡,味道唔錯,而且啲食物好豐富,唔孤寒,仲可以坐好耐,傾計真係好好!
  • 蟹肉沙律
2017-02-03 613 瀏覽
大埔 越來越多 好野食 好多 不同既小店 實在要支持下 選擇 實在太多 今日黎到呢度 一個飲咖啡既好地方 讓自己休息一下 靜一靜 愛咖啡的你們不容錯過要說說 為大家介紹的 黑松露鰻魚炒旦吐司 黑松露 係至愛 炒旦亦夠香滑加上鰻魚 估唔到 甘夾甘好食 唔錯 另外 鮮奶咖啡 呢個係 黎 cafe比飲的 本人覺得好過好多地方 咖啡 有好多不同選擇 除此之外 大家可以靜靜的睇小說 比自己休息一下 揾番自己不妨 試一試 飲咖啡另一選擇
大埔 越來越多 好野食

2017-02-02
下午茶
鮮奶咖啡
2017-01-19 387 瀏覽
今日約朋友食lunch,見間cafe out look 環境唔錯,好relax甘,陽光草地 花園嘅感覺 ,嘢食唔算太貴,就有興趣入去try try.款式唔多,但有 幾款all day breakfast ,都叫做可以揀下.雖然比較細份,但食物味道都唔錯。如果大分啲就好了。
今日約朋友食lunch,
見間cafe out look 環境唔錯,好relax甘,
陽光草地 花園嘅感覺 ,嘢食唔算太貴,
就有興趣入去try try.

款式唔多,但有 幾款all day breakfast ,
都叫做可以揀下.
雖然比較細份,但食物味道都唔錯。
如果大分啲就好了。
2017-01-18
2016-12-18 448 瀏覽
1:25入到座,叫左2份all day breakfast另加2杯熱檸蜜,waiters & waitress似喺仲讀緊書嘅學生,等待時間既同時和我老公就喺度傾計同電話上網啦,不知不覺都等左好耐食品未黎(50分鐘),刀叉有冇俾我哋先,入到黎座即時叫嘢食到有得食足足等左我地50分鐘,我就問個waiters, 佢話幫我地落左單,之後service其他客唔記得咗我哋落個張單,之後又問返我哋係咪食呢兩份,其實佢根本冇同我地落單,只顧喺度同同事傾計,如果客人多人手唔夠有留單情況都情有可原吖,但係佢地客人又唔多人手又足夠都會留單簡直係垃圾舖講下食物方面,佢最後上食物俾我哋唔使5分鐘就到,可想言之食物嘅質素有幾差有幾求其,食物又細份又少,啲嘢食又5熱/廚師腸係凍/雞蛋無味,杯熱檸蜜仲難飲,好似飲緊熱檸水咁冇味,檸檬得個1.5片仔,少得可憐,根本成杯嘢就冇味道,我老公都話冇下次唔會再嚟幫襯食,寧願去"咖啡灣"和"奶茶咖啡室"價錢合理仲好食過佢又食得飽肚。哩間垃圾咖啡室唔抵食又貴大家千祈唔好去,貼錢買難受。

啲嘢食又凍又少,嗰塊包得個六份一size咋
2016-12-18
  • 冇選擇,選擇少,不建議去食
好多朋友都愛到中式酒樓嘆點心但今次特別些入大埔, 食英式早餐其實一直都未訓醒就入大埔.真是不知為什麼...但朋友介紹後...真的想看看什麼田園風味環境.但當到達 千萃咖啡自己都被嚇一跳因為門前的設計好有歐洲鄉村餐廳風格但入到餐廳後,感覺舒服之餘更有在家的感覺傢具大多採用木造.令環境更有和諧感覺雖然放置大量飾物沒有凌亂感.反而看出店主心思.今日主角出現全日早餐 ($68)食物份量真不少有紐倫堡腸, 煙肉, 漢堡肉,蕃茄, 香菇, 蒜蓉包, 炒蛋,焗豆.味道其實一般..沒有太突出的味道.當然一早入來大埔精神不是太好.所以order cappupuccino ($32) 提提神一般的拉花設計咖啡味不錯.但不太熱.不消半小時已經把整個全日早餐消滅再慢慢細看店內一些設計之後再點了甜品.朱古力蛋榚 ($21)朱古力蛋榚上再淋上朱古力漿作裝飾朱古力味沒有太濃甜味道.輕易令朱古力味更出.蛋榚質感鬆軟最重要沒有任何cream 在內.減少肥膩感.其實早上食甜品.感覺更滿足.雖然用了兩小時慢慢享用此早餐但可以脫離每日繁重的工作天.走入一個充滿大自然氣息環境下放慢腳步.心身真正得到舒暢.
好多朋友都愛到中式酒樓

嘆點心

但今次特別些

入大埔, 食英式早餐

其實一直都未訓醒就入大埔.

真是不知為什麼...但朋友介紹後...

真的想看看什麼田園風味環境.

但當到達 千萃咖啡
自己都被嚇一跳

因為門前的設計

好有歐洲鄉村餐廳風格

但入到餐廳後,
感覺舒服之餘

更有在家的感覺
傢具大多採用木造.

令環境更有和諧感覺

雖然放置大量飾物

沒有凌亂感.

反而看出店主心思.

今日主角出現
全日早餐 ($68)

食物份量真不少

有紐倫堡腸, 煙肉, 漢堡肉,

蕃茄, 香菇, 蒜蓉包, 炒蛋,焗豆.

味道其實一般..

沒有太突出的味道.

當然一早入來大埔

精神不是太好.

所以order cappupuccino ($32)

提提神
一般的拉花設計

咖啡味不錯.

但不太熱.

不消半小時

已經把整個全日早餐消滅

再慢慢細看店內一些設計
之後再點了甜品.

朱古力蛋榚 ($21)

朱古力蛋榚上再淋上朱古力漿作裝飾
朱古力味沒有太濃甜味道.

輕易令朱古力味更出.

蛋榚質感鬆軟

最重要沒有任何cream 在內.

減少肥膩感.

其實早上食甜品.

感覺更滿足.
雖然用了兩小時慢慢享用此早餐

但可以脫離每日繁重的工作天.

走入一個充滿大自然氣息環境下

放慢腳步.

心身真正得到舒暢.
2016-09-04
太和。Espressialty上次一場黎到,見到門口擺滿左以紫色為主既花同盆栽,唔講真係以為係間靚靚花店係門口好開心咁影完相,再滿心期待咁推門而入,點知週末下午茶時間已經座無虛席(cafe既空間真係有限,大約只有15個位。。)今次早番dd黎,終於成功搵到個位仔坐下!入到去第一個感覺係:成間自修室咁寧靜!有唔少人都係到埋頭苦幹睇書/用電腦/玩電話,搞到我地都要壓低聲浪先敢講野哈哈哈~室內環境簡約舒適,以木系傢俱為主,隨處可以見到綠色植物同鮮花既蹤影。正中間位置有張common table可以一次過招待一大班客人,雖然要同人share枱,不過果d位有梳化仔坐嫁,感覺上好似梳乎d搵食時間cafe成日都無set,只可以散叫;唔收加一。蟹肉芝士厚吐司($38):★★★★★ ★☆☆☆☆咦!睇相甜吐司明明係成塊,點解依個得半舊嫁!!!不過....塊厚多士意想不到咁外脆內超級鬆軟(麵包控表示唔洗加餡就咁比多半舊包都好呀……)個厚吐司都幾真材實料喎,真係有一絲絲蟹肉!不過個人認為沙律醬落得太重手,幾乎覆蓋晒蟹肉既鮮同芝士既香,成個吐司食落變左甜甜地伴碟既沙律無乜特別,叫做有菜食下健康d咁啦Flat wh
太和。Espressialty
入到去第一個感覺係:成間自修室咁寧靜
哈哈哈~
搵食時間

cafe成日都無set,只可以散叫;唔收加一。

蟹肉芝士厚吐司($38):
蟹肉芝士厚吐司
★★★★★ ★☆☆☆☆
咦!睇相甜吐司明明係成塊,點解依個得半舊嫁
!!!
不過....
厚多士意想不到咁外脆內超級鬆軟
(麵包控表示唔洗加餡就咁比多半舊包都好呀
……)
個厚吐司都幾真材實料喎,真係有一絲絲蟹肉
蟹肉芝士厚吐司

伴碟既沙律無乜特別,叫做有菜食下健康d咁啦

Flat white($32):
★★★★★ ★☆☆☆☆
唔知係咪因為比latte少d奶泡,缺少左點綴既拉花,賣相普普通通
奶啡比例適宜,香濃咖啡味中帶點點奶香
面頭只有薄薄一層幼奶泡,口感順滑。只係個人認為咖啡略為稀身,流質程度有d似飲水
……
Royal honey latte($38):
Royal honey latte
★★★★★ ★★★☆☆
特色latte見得多,加蜂皇漿好似無乜聽過,又要試一試

唔似杯外表平凡的flat white,依杯面層有番靚靚拉花
淺嚐一啖,香濃醇厚咖啡中隱約散發出陣陣清香蜜糖味,份量恰到好處,略為減低咖啡既苦澀味而又唔會過甜

埋單$108/2ppl。
整體黎講環境靚。寧靜。舒適,黎享受下一人時光做下自己野都幾好,不過想黎傾計就好似唔太適合,除非你想"默默針"啦
食物同咖啡味道都不過不失,價錢方面呢個半舊吐司都幾貴下(但如果計番嗌一兩野樣係cafe到坐兩三粒鐘,比人收依個價錢都唔過份既
2016-07-03
Royal honey latte
大埔又一咖啡店,👓文青好去處。店內環境氣氛很好,門口更佈滿乾花🌾,桌上更擺上書本,感覺休閒🌿。他們擺放書本在桌上(如果只是當擺設的話我就是搗亂🙇),我便隨手拿起來閱讀,是女神陳綺貞啊,好有品味😍。___輕盈早餐 $52lιgнт вreaĸғaѕт wιтн ѕlιced appleѕ,cornѕ ѕalad,тoмaтo,мυѕнrooм,garlιc вread,ѕcraмвled egg,вaĸed вeanѕ 🌞⋯主食種類只有all day breakfast,其他為小食包括吐司和窩夫,雖然頗為吸引而且價格不高($30多左右),但為填肚子,小食還是留待下次品嚐🍞。全日早餐分兩款,輕量版的這款味道不錯,菇菌炒得又香又可口,多士亦烘得脆,沙津和蘋果片令整體更健康。但並非好吃到能吸引我再次光臨,而是環境的幽靜。玫瑰拿鐵 $35roѕe laттe 🌹☕️⋯店內點咖啡即可有免費的3D拉花,記得到時候詢問店員🤘🏻。當天我的是可愛豬仔🐷,因為放置久了有點塌👅。___他們確實有花賣,店內裡還有些小品放在櫃中。在這裡悠閒過了幾小時,我也在內安靜溫習了。@hktpy
___
輕盈早餐 $52

玫瑰拿鐵 $35
roѕe laттe 🌹☕️
___
他們確實有花賣,店內裡還有些小品放在櫃中。
在這裡悠閒過了幾小時,我也在內安靜溫習了。

@hktpy
2016-03-15
2016-04-12 828 瀏覽
話說前兩日,我同同事放早諗住食個下午茶開心下,所以openrice一下,就見到呢間唔似café既café, 諗住試下新野喇,所以就去左呢到。開初仲驚好難搵,原來係大馬路到,一行就到。店外有好多盆栽,花,可以買。拉開門,就見到近門口有張大大的矮枱,可供8-10人圍住傾計,仲有幾張枱,不過都係for2-4人既,內部不大,但裝修頗為舒適。睇一睇餐牌,清晰,簡單,沒有餐,只可單點,但價錢合理(其實都幾平), 我同朋友沒有點飲品,只點了一份all day breakfast及一份煙三文魚沙律,上菜很快,服務員有禮貌。整體感覺不錯,感覺很舒服,不過服務時間為1100-1900時,所以唔好太遲去!
開初仲驚好難搵,原來係大馬路到,一行就到。
店外有好多盆栽,花,可以買。
all day breakfast
煙三文魚沙律(芝麻醬)
2016-04-10
all day breakfast
煙三文魚沙律(芝麻醬)
  • 煙三文魚沙律
2015-08-11 673 瀏覽
<大埔休閑舒服cafe>☕☕ 一入到去聞到勁香waffle味😚three layers waffle(green teaXredbean)$43presentation好靚😍😍 用煉奶同綠茶粉裝飾 一上枱已經令人wow一聲😁waffle有蛋香😋 係有小小乾身食完係咁飲水🙈 每格都有綠茶cream😍 cream好輕盈唔膩嫁👍 粒粒紅豆甜度啱啱好👍👍 /下面每格都有綠茶cream嫁😆😆waffle有唔同味揀😁 相信每款都會好靚😍 $7X 什菇菌炒得特别香👍👍three layers waffle(blue berry)$43除左綠茶紅豆 仲有藍莓/肉桂蘋果/香蕉/木槺/朱古力/士多啤梨 遲啲再試下 真係好中意呢到😝😝會再encore!! crepe因為賣曬冇食到 下次再定要叫😋小店有部waffle機🙆 係即叫即整嫁👍 等果陣傳來縷縷香味😍 好誘人😚😚 個姐姐好有心機整👩😆😆cafe仔靜靜地 又舒服又有文青style😎 係個難得同frd hang out下既好地方👍😆由3位年青人打理💁 坐得好舒服(有梳發嫁xd 裝飾擺設都好有格調😃😃 有個小小疑問:名名喺網上見到有意粉賣仲鬼
<大埔休閑舒服cafe>☕☕
一入到去聞到勁香waffle味😚

下面每格都有綠茶cream嫁😆😆
waffle有唔同味揀😁 相信每款都會好靚😍

$7X 什菇菌炒得特别香👍👍

藍莓三層窩夫🍴🍴

有個小小疑問:名名喺網上見到有意粉賣仲鬼死咁靚😍😍😋 但meun冇lol😂
all day breakfast
平日假期都愛來這裡吃lunch,因為這裡不會太多人,感覺坐得好休閑舒服,可以慢慢吃,跟朋友談天說地最適合。之前幾次來吃all day breakfast及意粉都覺不錯,但今次試的2款甜品卻有點失望了,份量少配料也少,窩夫又硬又乾,加上我不愛吃cream,實在不合我胃口。而且四十多完一份,價錢也不算便宜!

2015-06-01
2015-04-27 483 瀏覽
沙律菜新鮮好食,若走蟹肉更好Carbonara份量十分,order完即整,cream好食甜品唔做多士窩夫,做返精d,咸食同咖啡同時又可以保持水準既話,相信可以打赢附近眾多cafe:ma很 咖啡水準唔錯,好飲,飲完重想添多杯環境:舒服,如果通風做返好d會更好(食完個身有陣油煙味😂)
沙律菜新鮮好食,若走蟹肉更好
Flat white
咖啡水準唔錯,好飲,飲完重想添多杯

環境:舒服,如果通風做返好d會更好(食完個身有陣油煙味😂)
題外話/補充資料: 我落order個陣講左話想食左個沙律先,然後先再食意粉,點知五分鐘就一次過上曬比我。因為我本身唔趕時間同埋想慢慢食既,覺得趕左小小。\r\n我見意粉凍左會唔好食,唯有食左個意粉先\r\n成個用餐過程大致上冇其他問題,自己同朋友黎都可以揾到自己既空間👍
2014-07-07 627 瀏覽
因為佢有3D咖啡拉花~所以自從呢間cafe新開之後都想試好耐,不過佢只有甜品同野飲,所以每次都令我卻步。終於有日朋友入左黎大埔,我就提議試下呢間cafe~呢度個menu非常簡約,食物種類亦唔多我建議店主可以美化一下,加 d 相、layout 之類,而家好似睇緊 report 咁同埋如果可以加番 d 簡單咸食、小意粉、三明治、薯條之類就更好因為唔係人人都想食甜野另外,呢度有3D咖啡拉花,不過MENU無提到,要同待應講先有我朋友早到,佢落單時無留意,所以無同人講要 3D 拉花...我之後點左柸3D 拉花~可能因為店員新手,唔係成日整,所以整左好耐送到黎既時候,咖啡已經凍左少少...佢拉左個熊仔頭,其實我想要佢門口張相隻貓,可能下次要同佢講想要貓~不過熊仔頭都好得意~另外朋友叫多個萍果多士,有好多萍果肉,好明顯好俾心機整可能因為個多士唔夠脆,所以我覺得味道普通,不過喜歡蘋果同玉桂既人應該會喜歡之後我都叫左個紅豆綠茶窩夫,味道幾好有D甜甜地既綠茶cream同埋d紅豆蓉~不過美中不足係個窩夫唔夠大可能佢地落唔夠粉漿,令到個窩夫發育唔健全總括黎講老闆同店員佢地幾有心機做,不過有好多地方需要改善~希
呢度個menu非常簡約,食物種類亦唔多
因為唔係人人都想食甜野
我之後點左柸3D 拉花~
可能因為店員新手,唔係成日整,所以整左好耐
送到黎既時候,咖啡已經凍左少少...
3D咖啡拉花 & 萍果多士
另外朋友叫多個萍果多士,有好多萍果肉,好明顯好俾心機整

之後我都叫左個紅豆綠茶窩夫,味道幾好

可能佢地落唔夠粉漿,令到個窩夫發育唔健全
紅豆綠茶窩夫
總括黎講老闆同店員佢地幾有心機做,不過有好多地方需要改善~
希望快d加番咸食,同埋強烈建議 lunch time 整番 d lunch set

大埔比較少俾人靜靜地坐下既cafe,我仲想再黎試多次 3D 咖啡拉花 (希望下一次D咖啡系熱既)
2014-06-25
紅豆綠茶窩夫